Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• fragola.6035

aktív tag

válasz Bazsee71 #65409 üzenetére

Azért mielőtt rendelést vennél fel 5-6 acélbojlere, érdemes kicsit gondolkodni is, az sosem árt.
    A rozsdamentes acél megmunkálás elég drága gépparkot és szaktudást igényel. Hobbiesztergályos szinten szerintem esélytelen. Rézből inkább esetleg meg lehet oldani kisebb géppel is.
    Először is keresni kell egy helyet, ahol tudsz venni 100-as anyagból 85 mm-t. Méretre vágás fontos, mert esztergagéppel ez nem igazán lehetséges gazdaságosan, de inkább sehogy sem.
    85 mm 100-as anyag acélból és rézből is kb. 6kg. Ez rézből 20-22e.Ft, acélból kb. 15.
    Az esztergályos munkadíja rézből 15e., acélból nem tudom. A 6 fűtőpatron 8-10e., de szerintem 4 is elég, a lényeg, hogy jó túlméretezett legyen, legalább 1200 Watt, acélnál akár több is.

Amikor elkezdtem, gondolkodtam az acélon és rézen is. Minden adat a réz mellett szólt.
    A réz hővezetése kb. 10-szer jobb, mint az acél, ez nem kérdés, hogy fontos dolog.
    A réz fajhője 30%-kal kisebb, mint a rozsdamentes acél, tehát gyorsabban, kisebb energiával felmelegszik.
    A rézen bármi változást bármikor csinálhatok otthon, gondolok itt később egy furatra, menetre, stb., acélnál ez otthon nem igazán lehetséges.
    Érdemes átgondolni a réz-víz arányát, a falvastagságot, én legközelebb már némileg vastagabb falat terveznék, kisebb víztérrel.
    Át kell gondolni a pid szenzor helyét is, hogy a vízbe kerüljön, vagy a fémbe. Szerintem a fémbe kell tenni, mivel azt fűtjük.
    Csak azért írtam ezeket, hogy gondolkodjatok, mielőtt elkezdtek csinálni valamit, mert könnyen egy 40 ezer Ft-os szarkupac lehet a végeredmény.

Még annyit ehhez, hogy a gc beömlője közvetlenül a fejnél van, érdemes ezt áttenni a bojler tetejére.

• sz.zs.

őstag

válasz Bazsee71 #65409 üzenetére

Sorozatgyártásra rávehető a barátod? Már ha 2 db sorozatnak minősül?! :D

Új hozzászólás Aktív témák