Hirdetés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Asszociációs játék. :)
- DPD tapasztalatok
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- A fintech árnyoldalai - a fordított bankrablás
- Milyen Ebook Reader-t vettem 2024-ben?
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
"amúgy érdekes ez, mert a linkelt képeden 56,14 mm-t mérsz az új blokkra, de az bele sem férne ezekbe a szűrőkbe (ims), eleve 54,5-ös tamper készült hozzájuk (mondjuk egy tized még belefért volna)."
Nincs ebben semmi meglepő. Az LSM-nél annyi méret van, ahány szűrő. Igazi művészet (horror) volt megtalálni az "azonos" méretű szimpla és dupla párokat. Az sem volt ritkaság, hogy tizedes különbségek voltak (vannak) egyazon szűrő különböző helyeken mért átmérői közt. Ez még csak oké lenne, mert sajtolják. De a vízterítő blokkok mérete is vadul szór. Azt meg ne remélje senki, hogy Giuseppe a nagyobb blokkhoz, pont a nagyobb szűrőket rakta párba. Nagy a szórás a szűrőknél? Akkor szabjuk a legkisebb előforduló szűrőnél sokkal kisebbre a blokkot. Ez volt a metódus.
-
Kávé Kálmán
tag
Ha már kezd beállni a rend, meg a teljes elégedettség, akkor itt egy kis agyalni való, hogy mire vadássz néhány éven belül. Így a tamper-váltástól is megkímélhetnéd Magad :-). Karos is, meg nem is. Retro is meg techno is. De mindenképpen "kávéfőző" és DC. Most ez a címlapsztori a DCN-en. Talán nemcsak a névhasonlóság miatt.
http://dailycoffeenews.com/2015/11/04/dalla-corte-readies-new-digital-lever-prosumer-machine-mina/
[ Szerkesztve ]
-
Ati.Inc
tag
Igen valoban nagyon draga.Ami tetszik benne,hogy van beepitett PID es talan egyszerubb hasznalni,
De mint irtam a La Pavonihoz huz a szivem.
Ezek szerint akkor merned egy kezdonek is ajanlani.Mar csak azt kellene eldonteni,hogy konkretan melyik Pavonit valasszam.Tudnal esetleg ajanlani?Kb 250000 lenne a keret,amit meg "nyugodt szivvel" elkoltenek ra -
tariattila
veterán
Tudod, hogy mindent szeretek kipróbálni...
sajnos Brasiliát és ilyen Faemát se próbáltam eddig...
most végre összejött... ami nem azt jelenti, hogy nem adom el ...
(zárójelben megjegyzem a QM a király! ennek is kell az a csúf bemelegedési idő )ja a gépet nem nyúltam le, azt hiszem hirdetve se volt...
-
tariattila
veterán
ami egészen biztos:
a hajnali 3:30/4:30-as kávézásban elvérzik a QM mellett...
kell neki a rendes bemelegedés ami az én 10 perces keretembe nem fér bele, emiatt korábban nem akarok/tudok felkelni...kipróbálás, tesztelgetés után még akár áruba is bocsájtom, ez még kiforrja magát...
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Mindennél a leges legjobbabb, kivéve a daloskörtét természetesen
Minél többet használom, annál inkább egyetértek veled, rohadt jól működő kis dög. Tegnap csináltam is egy naked csapolásos videót, de a telefon olyan szinten elcseszte a fehéregyensúlyt olyan, mintha szőkülne a végén. Pedig nagyon nem. Videó visszanézése közben az a csend.... hallani, ahogy az első cseppek csobbannak a csésze alján. PricelessHanolfe: lehet, hogy réz, de az is lehet, hogy bronz. Próbáltam utána nézni, de csak arra jutottam, hogy acél bojler csak az új modellben van (abban viszont 1,8l). A regire találtam réz és bronz leírást is. A fotóból ne indulj ki, vakus képen a hó is sárga automata módban. Szemmel nem tűnt réznek az biztos.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Xabi78
aktív tag
Elméletileg (vö.: szerintem ) a hőstabilitás jobb lesz, vagyis a csapolás során kisebb lesz a hőmérsékletesés. Cserébe 2 csapolás között lassabban stabilizálódik a hőmérséklet. Kisebb kazánméretnél jó lehet, nagyobbnál szerintem nem feltétlen lesz érezhető a különbség.
Cave canem!
-
Xabi78
aktív tag
Értem én, hogy a tökéletesre törekvés jegyében tudatilag számít a +-2-3 fok, de a kávé ízében ez jelentkezik, és ha igen, feltétlenül negatív irányban? Ha az adott géppel minden egyes csapolásnál ez ugyanígy bekövetkezik, akkor végül is a reprodukálhatóság megvan (ami (szerintem) a jó kávé elkészítésének az alapja)...
Azért a tuningok után menő lenne egy vakteszt... Ugyanolyan gép, ugyanaz a kávé, ugyanaz a barista, és hajrá Kár, hogy ez csak elméletben megvalósítható.Mondjuk az vicces lehetett, amikor hosszas agyfacsarás és tuningötlet után kiderül, hogy vissza az egész...
Cave canem!
-
Xabi78
aktív tag
Nekem is tetszik ez a kísérletező kedv, mert nyilván sokszor apróságokon tud múlni komoly minőségjavulás (nálam az egyik legfontosabb ilyen tényező az volt, amikor a grammpontos mérleget lecseréltem tizedgrammosra).
Milyen menő lenne egy olyan kávéfőző, ahol nemcsak azt tudnád beállítani, hogy hány fokos legyen kezdetben a rendszer, hanem tudnál variálni hőemelkedéssel vagy hőeséssel kedvedre.És akkor eszembe jut, hogy amikor lefőzök a képességeimhez mérten egy nagyon jó duplát az anyósomnak, aki lerakja, és fél óra múlva kezdi el iszogatni... Vagy amikor anyámnak megmutatom, hogy használja jól az egyébként Bialetti koyogóját a jó eredményhez, és a végén megállapítom, hogy sikerült az addigi legjobb kávét lefőznöm kotyogóval, mire megjegyzi, hogy jó nekik úgy is, ahogy ők szokták, és beleborítja a tejszínt és a cukrot... Hát van baj, na
Gravity1234: szép géppark, jó kísérletezést!
[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
soldier2
őstag
De igen, csak belekerült némi időbe, amíg atallitotta a Giottot olasz gyári szemesről Paljoc SO -ra. Ronin nem volt elégedett, de jó volt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vendingo
veterán
1 éves kony electronic jó áron.
Ezt pimpelni se kell.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
krupiz
csendes tag
-
soldier2
őstag
Milyen térfogatú egy teljes shot a Pavonival. Csak mert a Creminaval az egyes szűrő van nyugdíjban - tamperem sincs hozzá, az Electra dupla szűrő van szolgálatban, 14-16g őrleménnyel isteni 1:2 arányú italokat lehet vele készíteni (30-35ml előáztatással, Fellini nélkül hozható)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
Lehet persze, h csak az én Pavoni flottám (3 volt eddig) maradt puha :-)))). Mindenesetre a Cremina hengere mindig nagyobb mértékben telt/telik meg vízzel, ami direktebb/keményebb húzást és értelemszerűen nagyobb volument eredményez. Mekkor shot-ig jutottál eddig (fellini-vel vagy anélkül) Parci? A henger űrmérete nagyságrendileg azonos a két gépnél.
Megtaláltad már a kávépogácsa "kimosásod" okát?
@And06, Ja, vetettem. Egy tábla. Akár kőnek és vésésnek is nézhetem :-). Nem akarom én ezt elviccelni. Azt a táblát nemzetenként újra lehetne írni. Valszeg meg is tették. A "koncentrátumok" felé való elmozdulás alapvetően Amerikában indult, az irtózatos méretű tejes italok cunamijának taraján. Mutatkozik némi hajlás a visszarendeződés irányába. A 30 számomra egy hosszabb eszpresszót jelent. Nevezhetjük lungo-nak is. Van, ahol a lungo és az americano pl ugyanaz. Számomra az americano egy lényegesen hosszabb lötty. A brewing standardok időnként változnak. A legjobb példa erre ez:
[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
nekem inkább egy dupla ristretto Mexico Graposból lenne mondjuk egy Sauska cuvée 7.
az eszpresszó analógiája inkább valami rozé lenne.A Santiago de Cubából sázrmazó zöldet pörköltük 2 napja. Hát kellett vele kicsit játszani, de megérte. Ami érdekes, h kicsit se mogyorós..
[ Szerkesztve ]
eladó topping dac
-
ronin s8
senior tag
Ezek az analógiák nagyon erőltetettek már.
Én nem tudom ráhúzni a bort az espresso-ra (se), és fordítva sem. Amúgy is mindegyik külön műfaj.Azon viszont érdemes elgondolkodni, mennyivel több espresso fogy az úlhullámosokban (is), mint drip?
Sokkal. Abból élnek. Az egyiknek még a neve is az...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Nem egészen erre utaltam, amikor a műfaji különbözéseket írtam. Egy espresso/ristretto (vagy ahogy yeahhh mondja: rispresso ) számomra egy étkezés utáni ital, ha úgy tetszik desszert, akár ebéd, akár vacsora után fogyasztjuk. A filteresek inkább folyadékbevitel, étkezéshez fogyasztott ital szerepét töltik be. Ebből, és az elkészítés módjából, valamint az ízvilágból következően inkább a teához állnak közel. Azzal kellene összehasonlítani, és nem vagyok meggyőzdve, hogy nem a tea nyerne...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Peti...(16v)
tag
Pár hete Nils 140-ért adta el a Cremináját. Ezt csak azért írom, mert óriási szerencsével olcsón is ki lehet fogni egyet
Amúgy ha valaki Classicot keres, az enyém hamarosan eladó lesz. 2013-as, hibátlan állapotban, két karral, minden eredeti tartozékával, saját dobozában. PID nincs. Ára: 80e Ft.
Ha pedig valaki unja már a kisgépét és szeretné olcsón kipróbálni egy HX-es masina lelkivilágát, a Faema Compactomat ajánlom. Belül szinte új a gép, kívülről még van benne tuning lehetőség. Irányára: 130e Ft.
Vendingo: azért ez nem jellemző a Gaggiákra, lásd be. Elég sokan használnak itt hosszú évek óta minden probléma nélkül ilyen gépeket.
[ Szerkesztve ]
-
adriankoooo
senior tag
-
W78
csendes tag
Ez nem rosszindulat, hanem tapasztalat!
Íme:
Négyszer voltam ott egy évben, mivel Pesten élek. Négy alkalomból két különböző kollégámmal, mondván: "gyertek, megyünk egy jó helyre". Kétszer, amikor voltunk két barista volt. Bemegyünk, és a pulthoz megyünk rendelni. Várunk-várunk de semmi, mert a két srác éppen tette a szépet két csajszinak, akik előtt üres volt a pult, mellesleg nem voltak más vendégek. Oké, nem vagyunk dekoratívak és csajok, de VENDÉGEK voltunk. Ebéd után érkeztünk, vizet nem kaptunk, hogy kiöblítsük a szánkat befogadva az aromákat. A kávé természetesen finom volt. A másik két alkalom is hasonló volt... Több alkalom ezek után nem is lesz!
Mindez abban az évben, amikor a legjobb kávézóvá választották! Néztünk is a srácokkal, amikor megláttuk a cikket... -
-
Xabi78
aktív tag
Az viszont valóban elkeserítő, hogy akár egy 100.000 forint körüli befektetéssel már jobb kávét tudsz készíteni, mint a magyar kávézók 90%-a, a sokmilliós gépekkel.
Ha egy cukrászdában vagy étteremben kíváncsiságból rendelek egy kávét, egészen meglepődöm, ha értékelhető a végeredmény. A nagyja sajnos még a Saeco Via Veneto + tégla + nyomásfokozós kar kombót sem ugrotta meg. És relatíve (meg akár abszolút értelemben vett top 50es) komoly éttermek is okoztak már csalódást, sajnos... Meg persze ittam már fesztiválon is tricikliből zseniálisat (lelkes fiatalok friss pörkölésű kávéból követték el).
killerjohn: én újabban 200g-os adagokban (légmentesen zárva, fagyasztózacskóban) fagyasztom megbontás után, úgy sokkal lassabban romlik a minősége
[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
killerjohn
addikt
Megmondom a frankót, de nem látom a "komoly" gépparkot. Egy ilyen Gaggia classic olyan egyszerű(-nek tűnik) mint a szög. A daráló, jó, az tényleg dúrva cucc (Kompak K6-om van). Képtelen vagyok belátni, hogy a "mediamarktos" 60-100e-es kávéfőzők miért gagyik. Értem, hogy azok, de nehogymár ennyi pénzből gagyit lehessen csak gyártani...
-
killerjohn
addikt
ja, jogos!
Új gaggia-ról nem tudok semmit, mert azt mondtátok, hogy az gáz, ezért vegyek 20 éves használtat
Szerk: most ilyet iszom: [link] Van ötlet, hogy hány fokon lenne ideális? Honnan tudom, hogy mi ideális? Mármint a kész espresso színe? Őszinte leszek: főztem 90 és 101 fokon is 1-1 adagot, és számomra teljesen egyforma az íze...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
@Bl4ze: 1. Kösz! 2. A kávét nem fotózzák, hanem isszák :-),ha még valaki ebből a körből felhozza, hogy miért nem örökítettem meg a crémát, akkor esküszöm, soha nem is fogom. Nem arról szólt a felvétel (hanem arról, h a nagylányom bicajozni készült esőre forduló időben :-))).
@ Soldier: ja, tört a lapoc.
@ parci: bizonyos szempontból jónéhány high end rém már csak papírtigris. Más szempontból másik liga :-). De nem egy pályám játszanak ezek a gépek. Max ha az árról beszélünk.
-
Kávé Kálmán
tag
"ha" ..."nem bánnám szétbarmolni a pavonit"
Tévedés van Parci. Szétbarmolni-nak mást hívnak. Persze azt nem tudhatom, hogy Te, hogy szándékoznál ilyesminek nekiállni :-).......
Semmit nem bántottam a Creminán. SEMMIT. Gyártottunk hozzá egy egyedi dugattyúszárat. 5 (öt) perc alatt visszaállítom az eredeti állapotot, ha akarnám. Ha figyelmesen megnézed a fotókat, te is rájössz. Mivel semmivel sem körülményesebb a használata a gépnek, mint eddig, ezért nem motivál (egyelőre) a dolog.
Szóval (és tettel) a barmolást meghagyom másoknak.MOndjuk, akiknek arra van indíttatásuk.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Weblap készítés
- Formula-1
- E-roller topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
- DJI Mavic 2 Pro drón két távirányítóval- 2 akku +Smart Controller +szűrőkészlet +táska +landing pad
- DJI FPV Drone ÚJ szett SOHA nem használt 0h repülési idő
- Seiko The Black Series Limited Edition
- DRÓN ALKALMI ÁRON! Újszerű Hubsan Zino Pro drón+AJÁNDÉK HORDTÁSKA
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 3 akku, garancia, tartozékok (45)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest