- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avirid
tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Egyetértek, azért én is fel tudom használni, pl. tejeskávéhoz
. De ez már ízlés dolga, hogy kinek mire jó, nekem pl. kotyogósban jóformán semmi sem ízlik igazán. Viszont Gaggiával még a döglött kávé is ihatóbb számomra, mint egy friss és jó minőségű frissendarált lefőzve kotyogósban. -
válasz
Xabi78
üzenetére
a pár napos pörkölés még nagyon sokat változik, hogy most pont az a füstös íz, amire gondolsz, hogyan alakult, az a monitor túloldaláról nehezen mondható meg, de így is úgy is nagyon sokat változik a kávé, ha pihen pár napot. volt ebből vita, miszerint az előnyére-e, de egyetértek azzal az általánosan elfogadott állásponttal, hogy igen, a kávénak pihennie kell. amiket eddig pörköltem, azok mind jobbak voltak egy hetesen, mint előtte és egyetlen kávé volt, ami teljesen frissen is finom volt már (egy minőségi honduras). a legtöbb viszont pár órásan vagy másnaposan kifejezetten atom szar
(van egy keserű, erősen fémes mellékízük, amit leginkább a szénsavasság okoz) -
weinmaker
őstag
válasz
Xabi78
üzenetére
Az biztos, hogy nem olcsó, de ha azt nézed, hogy egy iphone 7 mennyi, és mennyien megveszik, akkor azt mondom, hogy nem annyira durva. Ráadásul ilyen felhozatalt csak 2-3 szoros áron kapsz máshol. Ezt mindenki majd eldönti, hogy mennyit hajlandó áldozni egy gépért. Egy e61hx is új árán ami nem dual bojleres is simán ott van árban, sőt még akár bőven drágább is.
-
paljoc
tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Elhiszem hogy azzal a téglával nem volt maradandó élmény, de én már próbálgatom mégpedig nem mással, mint világosra pörkölt száraz feldolgozású Etióp Yirga Aricha kávéval, vélelmezvén hogy aki ilyet vesz majd, hasonló kategóriájú kávéval fogja használni!

/csináltam azért biztos ami tuti alapon Getup! kofiból is, szerintem ez így első blikkre is jobb, mint a kotyesz, vicc nélkül. De a friss pörit meg őrlést tuti nem hátrány ha megkapja. Téglát most emiatt nem veszek, meg nem is érdekel hogy azzal milyen, de az én palettámat végigtolom rajta az elkövetkezendő hetekben, meg aki erre jár, azt biztos megitatom ebből
/ -
And06
aktív tag
válasz
Xabi78
üzenetére
ez érdekes! Hogy lesz habos a kávé egy sima kotyogóban?
szüleimnek 4 személyes moka expresse van. meg olaszban vettünk egy egyszemélyes mokaexpresst. mind2 sima kotyogós kávét főz nálam, igaz azokból a jobbik fajtát. de eszpresszóhoz köze sincs... pont primo babym is van, és köröket ver az összes kotyogóra, brikkára is, attól függetlenül, hogy a moka is meg a brikka is jó kávét ad a maga nemében!

-
avirid
tag
válasz
Xabi78
üzenetére
A szimpla szűrő amit adtak hozzá szerintem már nem gyári, minőségibb kidolgozásúnak tűnik és a lyukak is teljesen rendben vannak ránzézésre, bár a forma mintha ugyanaz lenne... Nekem ezzel a duplával van nagyobb bajom (amiről a fotó is készült), mert 18g-ig tampolva sem éri el rendesen a felső szűrőt + a változó lyukméretek között szerintem sok a túl nagy lyuk, ezért gyorsabb a lefolyás mint kéne. Ha finomabbra őrlök, akkor meg iszapos lesz a pogácsa + megáll a tetején a víz. De már úton van az upgarde
. -
verti1
aktív tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Én citromsavval fertőtlenítettem, bele raktam a patront és egy hét alatt ilyen mocsok lett. Ettől még lehet, hogy jól működött, de nekem elment tőle a kedvem. Nem tudom merre laksz, vidéken nehézkes beszerezni azt többen mondták, de Vera-t pl több helyen lehet kapni. Eltárolni sem egyszerű mindenkinek nagyobb mennyiséget azt is elismerem.
-
gubabela
senior tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Persze, félreérthető volt a zárójeles rész, (hirtelen ezek jutottak eszembe) de már nem volt időm átszerkeszteni. Helyesen valami ilyesmi lenne: "de használtan jók az ipari és háztartási őrlők is (..." Még van jópár típus amit nem is soroltam fel, de úgysem lenne nagyon értelme.
-
-
vicces
addikt
válasz
Xabi78
üzenetére
Jobban tetszene egy normális tamper magasitó, egyelőre bérem ezzel.sztem a következő fokozat a gép takarítás lesz, mert még mindig sok vizet elpocsekolok mire megint tiszta lesz a kvzas után. Én minden egyes alkalommal mindent arany tisztára pucolok - a gépet, az örlöt, a kart, a poharat - és ez még sok idő. De egyre jobban megy már.

Kicsit bánom, hogy nem szedettem ki fragolaval az automata kikapcsolast amikor a pidelte. Most emiatt negyed órával korábban kell kelnem hajnalban..
-
adp
őstag
válasz
Xabi78
üzenetére
Itt csak ez az 1 fajta van? máshol néztem nagyobbat is. Ez akkor valamivel nagyobb azért a gyáritól nem? a gyáriba 15.5-17 körül teszek kv fajtától függően. úgy pont jó nekem. felette sz@r íze van a kvnak meg állatira csatornásodik.
verti1: Sorszámot nem írnak a honlapon
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Xabi78
üzenetére
most azt gondolom, kb mindenre elég nekem a SJ. dózer nem zavar,beragadó őrlemény nem zavar, vizezni nem kell.és gondolom, ha már mazzer, akkor egy mini E azért csak jóval drágább, mint az SJ. az árdifit meg inkább eliszom.
oké, térfogatra mérni jó ötlet, de ahogy markomba fogom a kv szemeket úgyis érzem a sűrűségét. meg a mérőpohárban is látom, hogy meddig van ( egy 2x grammos szűrő)
-
válasz
Xabi78
üzenetére
hát, nem értünk egyet, napi három shotot készítve sok év után azért csak elég tapasztalata van az embernek ahhoz, hogy csináljon egy jó kávét. a frissességre is írtam, hogy bontás után nálad is friss még a kávé, akkor megfőzheted a hibátlant (igen, később macerás a lassan fogyó kofi miatt, de most csak az elvi lehetőségre gondoltam, ahhoz elég a zacsi eleje).
na mindegy, nyilván mindent lehet, 15 grammonként előre kiporciózni és fagyasztani, érvelni is lehet mellette. nekem mondjuk sok, annyira megutálnám tőle a rutint, hogy átállnék valami automatára

-
válasz
Xabi78
üzenetére
mindegy, hogy 300-at csinál, mert amikor a jó kávét kapod, ez történik: darál, tömörít, kész.
mindegy, hogy ott mindig friss, mert most csak a lehetőséget vizsgáljuk és nálad is friss a kávé, amikor először kibontod (ergo akkor ugyanúgy esélyed van ugyanolyan jót csinálni).
a trilliós géppark tényleg különbség. más kérdés, hogy olyan kávézó is van, ahol egy mezei e61-es gép van oszt mégis pompás a végeredmény.
de persze, nem is egyenlőségjelet akartam tenni, csak érvelni amellett, hogy talán a kókuszpókuszok nélkül is összehozható a jó shot.
-
-
adp
őstag
-
looser
addikt
válasz
Xabi78
üzenetére
Szia! Én nem csináltam vidit, de nálam kicsit másképp néz ki: középen egy vastagabb sugár és a széleken csöpög, nem olyan szép a terítés (New Baby). Nem tersoneteztem még amióta megvan, lehet, hogy egyszerűen el van tömődve?...
Ehhez kapcsolódóan, a vakszűrőzés esetén visszajut a trutyi a bojlerbe vagy kivezetődik a csepptálcába? -
jolti
senior tag
-
Bazsee71
őstag
-
jolti
senior tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Kisújon nincs Tesco. Ez is meglepő módon van a coop-ban. Helyben. Csak egy próbára gondoltam.
Ha már több, akkor inkább a Pcificaffe honlapjáról rendelek frissen perkeltet, vagy Paljoctól. A pacificnál láttam valami új, East Timosnevezetű kávét, ismeri valaki? Mi féle, fajta lehet? Lehet megkóstálom, van kisebb zacskós is. -
kaligula
tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Nekem az első gépem egy Saeco Aroma volt, réz bojler, nyomásfokozós kar. Kis kézi darálóval egészen iható kávékat hoztam össze egy év után. ESE pod - egy jó pod-os géppel a legolcsóbb párnából is azonnal minőségi presszó készíthető. Szerintem értelmetlen a hasonlítgatás, mert minőségben egyik a másikat utólérheti, de vagy a tapasztalatot, vagy a minőséget (előörlés, tamperelés, frissesség) kell megfizetni
-
-
válasz
Xabi78
üzenetére
a "wdt", de hívjuk inkább úgy, hogy az őrlemény egyenletes eloszlatása és síkba hozása abszolút fontos. ebben semmi sámánizmus nincs, ha össze-vissza áll a szűrőben és van, ahol kétszer annyi őrleményt nyomsz össze a végső magasságára, mint máshol, nem csoda, ha a víz a könnyebb részen át tör utat magának. a pogi fele ki sem oldódik normálisan.
-
jolti
senior tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Annyira könnyen nem fibrillal az. Persze előfordulhat siman, de általában inkább egest okozott, vagy a masodlagos hatasok a veszelyesek, legalabb is azok az aramutesek ahol en voltam. Volt olyan, ahol a cipő lerobbant' a serultrol, a keze összeégett, de túl élte. Nagyfeszultsegu trafoszekrenyben nyult melle. Mákja volt!
Persze nem elbagatelizalni akarom a dolgot, merr nagyon veszelyes, de tulspirazni sem szeretem. -
válasz
Xabi78
üzenetére
igazából messze van ez a lighttól. szép sötét pörkölés így is, sötétebb, mint bármi, ami most itthon van. csak nem korom fekete. tudom, hogy ízlésről nem vitatkozunk, de igazából semmi előnye sincs a fekete verziónak ehhez képest. egyszerűen rosszabb. csokis ugyanúgy, de felülírja a sok füst és kesernye, amit nem lehet teljesen eltüntetni, akárhogy játszol a hőfokkal/őrleménnyel. és totál savszegény.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
Xabi78
üzenetére
én elsősorban az ital textúráját, a mintázatát (ha ven neki
) sajnálom megbontani... 
és mostanra annyira megszoktam így, h az lenne furcsa, hha cukrot tennék bele... nem esne jól...
így jutottam el apránként oda, h semmibe (espressoba) nem teszek cukrot...
a szülinapomra fél kg Sidamo (is) lesz, ez már egészen biztos!
(márc 21)
"De egyre inkább úgy érzem, megéri a kínlódás, az útkeresés."

én is így látom!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Xabi78
üzenetére
"szerintem nagyon aranyos, és hihetetlen szeretettel beszél a kávéról. Ha arra járnék, biztos betérnék hozzá egy kávéra. Még akkor is, ha beleborítaná a cukrot, mert egyszerűen nagyon érdekel egy ennyire hagyományos kávézó."
Egy kávé nekünk sem volt elég nála. Eva szenzációs "csajszi". 92 éves matróna egy huszonéves csaj lelkével. Hihetetlen pozitív ember. És igen, majdnem mindenkit ismer, aki betér hozzá. Monte Gabbione egy kb 1000 lelkes település. Az utcán sétálva kétszer is botlottunk olyan emberkébe, aki a kisfilmben is szerepelt.
Az első kávéra vendégei voltunk. Másodszor ezen a sajtpapíron számolgatta mennyit kell fizetnünk. Papíron összeadta, majd beütötte a gépbe. Felmarkoltam a blokkal együtt :-).
Belardi papa hozzá képest sokkal sötétebben látja a kávé jövőjét. Ebből a kisfilmben is átjön valami. A kapszulás kávé neki a nagy mumus. Amikor ott voltunk még meleg volt a nagy Petroncini és néha néha betértek a helyiek 1-2kg kávéért. Óriási volt, amikor átadtuk az ajándékokat (apróságok). Számító módon neki egy kávészemes kulcstartót adtam. Széles vigyorral (erőltetett humorral :-)) hozzátettem, hogy a Lancia-hoz talán passzolni fog. Felnevetett és rögtön visszakérdezett, hogy érdekel-e :-). Bent porosodik a garázsban, de kitolatott vele. Másnapra lemosva állt az üzem előtt :-). Nem, nem csapattunk vele a környékbeli dombokon :-(.
-
vendingo
veterán
válasz
Xabi78
üzenetére
Az az előre beállított mennyiség soha nem lesz olyan, mintha mérleggel mérnéd. Kávénként is eltérő, hogy mennyi babból mennyi idő alatt mennyi őrlemény lesz. Mythos is programozható, de értelmét nem látom, mert soha nem ad ki annyit, mint amennyire szükségem van. Vagy több, vagy kevesebb. Mazzerba ha beraktam 16 grammot, akkor 15,9 gramm jött ki belőle. Szerintem ez a programozhatóság egy baromság, mondom ezt úgy, hogy használtam már pár fajta őrlőt a sima karba őrlőstől a doseresen át a programozhatóig. Megjártam a szamárlétrát és a mazzer volt a legfelhasználóbarátabb. Az más, hogy melyiknek milyen produktuma, de szerintem ár/érték arányban a mazzer és társai a legjobbak.
soldier2[/B:]Mythos is ilyen, hogy elnyel legalább 3-4-5 gramm kávét

Kacérkodok a gondolattal, hogy menesztem és lesz helyette egy HG1. -
soldier2
őstag
válasz
Xabi78
üzenetére
Az csak akkor működik, ha a tartályban tartod a kávét. Így viszont gyakorlatilag előre darált kávét iszol, a kések alatt és a garatban lazán megül 4-5g. Egy 7-9g-os szimplánál több mint a fele, és duplánál sem elhanyagolható. Hogy ez érezhető-e a kávé ízén, arról most ne vitatkozzunk. Otthonra, ha napi 1-2 kávé fogy szerintem csak single dose jöhet szóba. (jujjj mit kapok ezért
)Ettől még persze jó az őrlő, csak a mérlegelést nem úszod meg. Legalább 1x
-
paljoc
tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Ha az ár megfelel, akkor meg kell venni, az őrlő használható, jó, otthoni masina. Benne maradó őrlemény nem piszkálható ki egyszerűen, ezzel számolni kell, de ez egy rövid ráindítással nap elején "kiküldhető" belőle. Amúgy meg mindent leírtam róla a korzós tesztben amit tapasztaltam. A végén a videón hogy 8 mp alatt 8 grammot adott ki a véletlen műve volt, volt akit az megtévesztett hogy másodpercenként egy grammot darál.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
Xabi78
üzenetére
az Imat/Nemox Lux-nak teljesen elviselhető a zajszintje! (ennek köszönhetően a Lelit Fred-nek is! az Iberitalhoz képest... de leszigetelve az se olyan nagyon vészes... bacsakit olvtárs szigetelt/szigeteltje van neki; az úgy teljesen vállalható!)
ha csendre vágysz, akkor HG One, v elrágcsálod a fogaiddal, és beleköpöd a szűrőtartóba!

-
paljoc
tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Ez nem kicsi meg nagy catler, kinézetre/méretre tökegyformák! :-) A drágábbik a használhatóbb, nem kell alátéttel módosítani, korrektül állítható az időzítője, durva állítás lehetősége manuálisan magán a késen. De amúgy tökugyanaz az őrlőmű mindkettőben. Szóval a "nagy" a jobb, de 90-ért erősen neccesnek tartom az árát. /mindemellett szeretem használni, jó őrlő/
simi: NEM!

Tamper ügyben: egyszer volt nálam egy időre a landigabi topictárs Torr titánium domború tampere ami valami horror árral rendelkezett, de a pár nap próbálgatás alatt nem sikerült érzékelnem h valami más lenne, mintha a Catler gyárijával nyomkodnék. Persze akinek fejlett az íz érzékelési képessége, az nyilván érzi hogy melyikkel nyomtam meg, kell is érezni, hisz nagyon drága portéka az!
-
vendingo
veterán
válasz
Xabi78
üzenetére
Nem azért mert nekem ilyen van, de szerintem a legszebb a világítós bakelit baby!
Ma veszem át az arany GC-t, de szerintem a baby fog maradni, sokkal jobban tetszik.
Eddig csak egyet húztam vele, nem lett az igazi mert állítani kell a PID-en, de meglehetett inni. Alakul a dolog
krupiz Mindig volt valami baja, vagy szivárgott, vagy a termosztátok döglöttek be, szét volt rohadva minden fémalkatrész benne a sok szivárgástól, a csavarokat úgy kellett kifúrni, menetes szárakat kellett bele ragasztani, hogy újból össze lehessen rakni, a pumpa is elhalálozott, full retek volt mindenhol. Ezt anno 5000Ft-ért vették vaterán, utána volt rajta egy tömítéscsere, úgy került hozzám. Most kapott egy nagy generált. Jön még hozzá sok extra, és tuti lesz.
Lesz mellé egy komolyabb gép, de addig is van mivel átvészelni azt az időt, amíg találok neki utódot. -
noss
tag
válasz
Xabi78
üzenetére
"Nagyon kicsi a kazán, tehát a vége mindenképpen szőkül és keseredik, sajnos"
köszi! csésze alá pakolt mérleg (és szerencsésebben megválasztott őrlési finomság) óta azért jelentős az előrelépés
jelenleg két ajánlat között őrlőlödöm:
- Iberital Challange akciósan 36700-ért újonnan (dec23-ig)
- Bezzera BB005 időzítővel használtan 60000-értelőbbi mellett alapvetően az ár ( -érték arány) szól,
utóbbi mellett halkabb, kultúráltabb működés, fém csőrben nem marad őrlemény (bár majdnem a duplája),
viszont cserekéseket nem találtam hozzá (neten), pedig jó lenne tudni, mennyibe fájnak...ezügyben is szivesen fogadok tanácsokat, szempontokat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Mesterséges intelligencia topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Beolvad a Palitba a Galax a VGA-piac nehézségei miatt
- sziku69: Szólánc.
- LEGO klub
- Diablo IV
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HPE ProLiant ML350 Gen9 Hot Plug 8SFF Rack Szerver! x2 XEON + HDD + 16GB
- SK Hynix, Samsung és más 16GB DDR4 so dimm 3200MHz modulok számlával, 6 hó garanciával
- Tüzes Ezüst! CTO! MacBook Air M5 24GB 1000GB Garancia! SILVER TÖLTŐVEL!!!!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

/

Igen, mire meggyőztem az otthoni pénzügyminisztert, addigra épp elvitted az orrom elől.

) peremes? 18asnak van feltüntetve, de 22fér bele max? mert én ettől alapvetően nagyobbat szeretnék, de lehet, h meg tudnánk azért egyezni!

)