- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
Új hozzászólás Aktív témák
-
balazs0726
csendes tag
Én amikor még a dedicat használtam, akkor legalább negyed órával előbb bekapcsoltam a gépet mielőtt főztem volna vele, hogy bemelegedjen(ha a teteje meleg akkor már jó), meg átfolyattam a portafilteren forró vizet, hogy az is viszonylag meleg legyen majd szarazra töröltem. Sötét/közepes kv bele, tamp es megcéloztam egy 1:2-es arányt 30-35s alatt. A világosabb pörkölésű kvnak akár jót is tehet ha kicsit tovább húzod, de nagyon világossal szerintem nem érdemes próbálkozni ezzel a géppel, mert csak szenvedés lesz.
-
Valahogy úgy mondanám, hogy van a rossz savanyúság és van a kellemes savasság.Ha nálad a kávé = sötét, keserű, olaszos, vastag crema-s, akkor tényleg menj el robusztásabb irányba, boldogabb leszel
A kávé maga sem annyira kényes az elkészítésre, és kb 0 savat fogsz benne találni
Főleg a crema miatt pontosabban lehet grammban mérni a kávét mint mérőpohárral
-
ha savanyú, akkor lehet, hogy a kávénál kellene elindulni - az Alzás kávé egy kellemes arabica volt, elő lehetett belőle hozni kis savat is emlékeim szerint. Ha valami SO avx-et vettél, annál még nagyobb erre az esély.
A Dedica-t nem ismerem, de ha lehet hőfokot állítani lehet érdemes a magasabbal kezdeni.Elsőre annyit tudsz csinálni szerintem, hogy kicsit még finomabbra veszed az őrlőt, és a friss kávéval 15g -> 35s -> 35g irányba indulsz.
De az alapvető kérdés: a kesernyés kávét szereted?
Mert akkor lehet valamilyen robusta-s blenddel kellene próbálkoznod
-
_NCT
addikt
Én ezt a klasszik eszpresszo vonalat elengedtem ezzel a géppel. Kb csepegtetve 30s alatt, 40-45g kivonatolt kávé jön le 14g daráltból, akkor az szörnyen savanyú, crema nélküli valami lesz. Így most inkább az ízre megyek, 2 alátéttel nekem most 5-7 őrlési fokozat között sikerül a Dedica+Graef kombóval egy viszonylag szép és jó ízű kávét főznöm. Így nagyjából 14g inputból 55-60g output lesz. Arra is rájöttem, hogy túl eszetlenül tamperolok, ami szintén elronthatja az egészet.
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
Árban neked kell dönteni, meg
grammban is. Az IMS jobb lesz, mint a kínai kosarak, kérdés kiérzed-e. Meg drágább. A pavoni replikát hagynám. Ha ims, akkor a nagyobb szimpibb, már csak a dedica nagy nyomása miatt is. Kevésbé cseszi szét talán a súlyosabb pogácsàt. De befér-e a karba? -
pecsenye88
csendes tag
Van bottomless-em is, de egyelőre a gyárit használom. De még mindig nem értem mi akkor a hivatalos arány egy presszó esetén?
A belinkelt oldal tanúsága szerint a presszó 7/20-25/20-25, a dupla 14/20-25/55-60. Videókban is gyakran látom a 14g-ot. Szívesen tanulok, de nagyon kuszák voltak a források, azért is kértem itt segítséget. -
_NCT
addikt
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a probléma abból fakadt, hogy egyáltalán nem volt a kúp alatt alátét, jelenleg 2-őt tettem alá, így értem el a kolléga által is említett állapotot, hogy konkrétan 5-ös alatt lefulladt a gép. kb 7-8-ason sikerült ~12g őrölt kávéból 43g-os löttyöt csinálni 25 sec alatt (tamperelni is nagyon finoman kellett). Így is elég nehezen indult be, kvázi csepegve folyt le. A végeredmény: valami cseszettül keserű és egyben savanykás erős lötty, de ezt betudom tanulós kávénak, ami közepes pörkölésű Pellini N85 Vivace (még tavaly vettem és elég régóta egy üvegben várta a szebb napokat). Jelenleg hallom a színeket, szóval azt hiszem valami sötétebb pörkölésű és frissebb kávéval fogok próbálkozni.
-
szerintem az alap kérdés, hogy ittál-e automata főzővel készült kávét és ízlett-e.. + tejre van-e igény?
lehet itt megszakérteni, hogy az automatás szar, hogyha neked egy 2 gombnyomásos espresso/cappuccino egy szemes Tchibo kávéval megüti az ingerküszöböd, akkor felesleges belemenni, hogy karos géppel milyen speciality kávézást lehet csinálni otthon, ha az egy hobbi, Te meg egy pohár/csésze kávét szeretnél
aki itt van ezekben a topikokban inkább szeret foglalkozni vele és a lehető legjobbra törekedni, és erre a legkevésbé alkalmas egy automata gép. ez tény.szüleimnél van egy legolcsóbb automata Philips (valami 85k volt akciósan), "manuális" tejhabosítóval. Közepesen hosszúra állítva espresso módban (kb 40gr folyadék, talán 8g a max kávé ami belemegy 1:5 arány kb 15-20s) Alza kávéval nincs kellemetlen íze, nem mondanám, hogy rosszabb mint egy kapszulás, inkább nagyon más. Nekem a kapszulások még kevésbé jönnek be
Tejhabot elő tud állítani - nyilván nem azt a selymes mikrobuborékmentes dolgot amit gőzzel készítene az ember, de használható, megmelegíti, habos lesz, nem kell "érteni" hozzáTartós? Valószínűleg nem, a gari időt azért esélyes hogy kibírja.
Olcsó? bekerülési áron igen, de vagy szűrt víz, vagy valamilyen vízszűrő (AquaClean talán a philips-nél) nem árt hozzá, ami azért növeli a költséget. Heti-havi karbantartás könyv szerint nem vészes de 1-1 órát néha rá kell szánni.
Kényelmes? Igen.Van egy automata kávés topik, látom oda is bekérdeztél - talán a Tchibo gépet ajánlották amikor legutóbb néztem, nekem az is szimpatikus volt, elég kompaktnak tűnt.
-
Osynho
addikt
Az automata gépet is takarítani kell bizonyos időközönként. Sőt, mivel sokkal bonyolultabb felépítésű, szervizigényesebb is, mint egy karos gép. Tehát azért nem olyan egyszerű a dolog, hogy megnyomod a gombot és kész a kávé. Kivéve, ha a családban valaki más tartja karban a gépet.
A kávé minősége pedig nyilván nem fogja elérni a karos gép által produkáltat. Hozzáteszem, nem akkora varázslat és munka egy közepesen sötét pörkölésű kávéból karos géppel főzni.
-
RetepNyaraB
veterán
Alapvetően úgy gondolom - bár rühellem a kapszulát - ha muszáj, akkor konzumerben csakis Nespresso. Az automata pedig nem fog jó kv-t csinálni. A pénzedet akarják, gyorsan és ezért mindenféle csicsás szart megvetetnek veled, semmire se jó marketing feature-ökkel, csak éppen semmit nem tud ízben felmutatni, tekergetheted ahová akarod. Biztos van olyan amelyik igen; azt kifizetni nem lehet és akkor már ott vagyunk, hogy vagy ráállsz a karos gép vonalra és örülsz, de melózol érte, vagy megnyomod a kapszula gombját. Egyébként a hardcore-ban ajánlották neked az ese pod gépeket. Drága lesz bele a cucc, igen. Cserébe egész jó végeredményt kapsz. Ez ilyen, ne ringasd magad másba.
200 alatt én nem tudok jó szívvel ajánlható automatát, felette meg irreális pénzköltésnek érzem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest