Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
looser
addikt
Újra lehet kapni a Pennyben azokat a Selection-öket? Juhúúú :-)
Hétfőn vettem a Cool Caffe-nál 2 negyed kilós saját pörkölésűt és egy fél kilós Dallmayr koffeinmentest. Én össze szoktam keverni fele-fele arányban, így nem üt meg a dupla és többször is jöhet :-)szerk: nekem ez volt a kedvenc robis blendem azok közül, amiket eddigi rövid kávés pályafutásom alatt kóstoltam (kb. 40-50 féle kávé). Akkor itt az ediginél csak 2000 Ft/kg volt, de baromi friss. Caffe Corsini Superior
szerk2.: (#4230) maross: nem fogod megbánni :-)
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Csak a baloldali Schirmer Intenso volt a polcon (barmelyik masikat szivesebben vettem volna), elegge meguntam a felénél, pedig csak a fele volt az enyem . Ha ujra a Penny felé tévednék, felmarkolok egyet valamelyik masik fajtabol, de ebbol eleg volt az idei evre.
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
Én is így látom, pedig már nem a legalja automatám van, érezhetően jobb kávét készít mint a philipsem, de a méregdrága El Salvador Las Mercedes -ből büntető kategória közeli citromlevet főz. Ha van valaki Bp18-ban, szívesen elbarterelem a negyedkilós csomag megmaradt 2/3-át bármilyen tesco finest+ kategóriára amit szívesen ad érte . Szep26-os pörkölés, kapuczinere zacsiban, nem volt fagyasztva, de nyitogatva se volt sokat. Ha nem kerül gazdája, teszek egy próbát vele após darálós-filteres gépében.
[ Szerkesztve ]
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
looser
addikt
Szerintem pedig érdemes az aktuális vasból a legtöbbet kihozni. Értem az álláspontodat, magam sem mentem el messzire a kis Delonghival (kiszedtem a nyomásfokozót ) de ugye ez csak amolyan habképző izé ezeken a főzőkön, az őrlemény minél megfelelőbb kivonatolása viszont alapvető. Épp ezért - továbbra is csak szerintem - még a wdt is ajánlott bármilyen egyszerű főzőhöz, hogy közelítsünk a jobb felé. Szvsz (csak mert 20 éve nem láttam leírva )
Szerk.: Elhoztam nemrég maross topictárstól az El Salvador Las Mercedes SL28-at, rohadt kíváncsi vagyok, majd beszámolok, de ma sörözés lesz :-))
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
"A nyomásfokozó használatával hogy tudod belőni az adott kávéhoz az őrlés finomságát? Mivel nem a kávé tömítésével áll fel a nyomás, nem hiszem, hogy lehetséges az ideális pogácsa létrehozása, így a kivonatolás megfelelősége is kérdéses. Illetve tamperelve le is fullad szegény gép."
Az első mondatot nem egészen értem, mivel ugye nincs más szerepe az ilyen szűrőnek és karkialakításnak (röfi) mint hogy felhabosítja a - szinte bármilyen finomságú - őrleményt. Ez ugyanaz a gyorsan múló hab, mint a Brikka esetén. A habot a minél frissebb kávé garantálja megfelelő főzés esetén, ami persze típusonként és pörkölési szinttől, de még a kimenő víz hőmérsékletétől függően is változhat. A szemcseméret variálásával ugyanúgy változtatható a kivonatolás, épp ezért ajánljuk a köves őrlőket még ezekhez az egyszerű 15 baros gépekhez is. Szerintem egy nyitott kar, disztribútor (de akár a tűpárna), megfelelő tamper nem nagy beruházás egy eleve 50e Ft körüli géphez.
Közben kerestem egy videót, ezen a user épp egy Dedica-n demonstrálja a két megoldás közti különbséget. Ránézésre elég meggyőző, talán a kérdező hölgyet is meggyőzi egy nyitott szűrőkar hasznosságáról :-)
-
looser
addikt
Szerintem ugyanarra gondolunk, csak más megközelítésben. Nem mondom, hogy a nyomásfokozós szűrőnek csak a crema előállítása lenne az egyetlen feladata, valóban ellenállást fejt ki a töredéke mennyiságű lyukkal egy normál szűrő ellenében. Így a bármilyen őrlemény (propelleres, előre darált) is valamennyire elfogadható eredményt adhat, de hogy a kávépoginak ne legyen szerepe az ellenállásban (ha jól értem, ezt állítod) azt egyszerűen nem tudom elfogadni. A víz útjának láncolatában a bojlertől a csészéig minden szerepet játszik, a pumpától a kávépogácsán és felsőszűrőn át a karba helyezett szűrőig. Tehát az álláspontom az, hogy akár nyomásfokozós, akár normál szűrőt használ, az őrlemény finomsága alapvetően meghatározza az elkészült italt. Persze, befulladhat ugyanannál az őrlőbeállításnál a két szűrő, de egyszerűen az őrlőt kell hozzáállítani a nyomásfokozóshoz a jobb kihozatalhoz. Még ha a végén csak azon a pár lyukon is megy keresztül a kávé a többszázhoz képest, a víz előtte megtett útja a kávépogin át esszenciális.
-
kmarci25
veterán
válasz Osynho #10393 üzenetére
De valószínűleg az. Szerintem a kommersz márkákból az ellátási lánc hossza miatt gyakorlatilag alig lehet kifogni frissebbet. Mondjuk nem is szoktam nézni... Az tény, hogy egy friss pörkölésnek már az illata is sokkal erősebb, de persze az jellemzően kispörkölő és ez emeli az árat is 3-4-szeresre.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
looser
addikt
válasz Osynho #10393 üzenetére
De igen, így van, a meglepetésem ennek ellenére áll, még ha egy 3,5 hónapos kávéról beszélünk, akkor is. A mostani Lavazza is 2023.09 és most, a 3. héten is még mindig baromi jó, pedig a darálóba betöltöm előre félig (kb. 100g), szóval az utolsó adag kb. 5-7 napot áll.
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz Osynho #10401 üzenetére
Nem kóstoltam még, de nagyon várom! Még kb. 8-10 nap. Az Aldiban érdemes körülnézni, elég frissek szoktak lenni a saját kávéik is. Pont ezért csodálkoztam rá a Spar ezen (utolsó) darabjára; mellette régebbi ilyen-olyan Tchibo, Eduscho kávék leárazva, közelebbi lejárattal, drágábban, míg ez a Lavazza 4400Ft körül és relatív friss. Egyszer sikerült még az alap Segafredo-t 1 hónaposan kifogni Sparban, na az rendkívül jó volt, nekem az volt még a 2000-es években az első "anemjóját!" élményem egy céges rendezvényen. Visszatérve a kérdésedre, beszámolok majd, de ha ennyiért látod, szerintem érdemes kipróbálni, máshol drágább.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Osynho #10539 üzenetére
Apámnak adtam egy krups nespresso mini gépet karira, hátha nem tudja tönkretenni (tldr: sikerült neki, egy hónap kellett csak).
Vettem bele vagy 5 különféle cég termékét, alditól nespressoig. Mindben ott van az a jellegzetes virágföld háttéríz. Értékelhetlen sajnos. Egyébként az összes általam megrontott ismerős\barát arra panaszkdik, hogy fél év otthoni minőségi kvzás elég hozzá, hogy utána ne tudjon random étteremben\cukiban elégedetten inni egy feketét. Merthogy szar 🤷"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Directors
senior tag
válasz Osynho #10670 üzenetére
Ez jó lenne nagyon, de esetleg más színben nincs ebből ? Vagy hasonló tulajdonságú és ahhoz készlet ?
A fehér elég hamar tud koszolódni.A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
Directors
senior tag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Osynho #10745 üzenetére
Miért kellene várni? GC esetében esetleg, de kettő shot ott sem gond. Túlmelegedő Europiccola, vagy E61 HX gépnél valid, na de itt nem ilyen árkategória kerestetik (még GC se asszem).
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
d@vee
őstag
válasz Osynho #10812 üzenetére
Fene tudja, nem mostani cucc. Kézi, nekem az is daráló parasztba na
Ez a gond. Innék én egy tűrhető kávét, de arra a heti párra meg sajnálok ennyit költeni, jelenleg költözés projekt van kilátóban, arra kell minden pénz.
Szóval fene tudja De igazából emagos a kávéfőtő, van 30 nap elállási idő, nem jön be akkor gép vissza, pénz meg ide, max beruházok egy Dedica-ra.De néztem geekbuyingról Hibrew H11-et, 40k eu raktárból, az belefér árban. Arról van bármi vélemény? Nekem kinézetre full Dedica, csak itthol valami 60k körül van, azt a 20k-t minden másra is el lehet költeni.
Ja
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Ingatlanos topic!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Diablo IV
- Xbox Series X|S
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Dolce Gusto
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest