- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- ldave: New Game Blitz - 2025
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
hermanyi
addikt
ITT hirdeti magát a Proci nem tudom beszámol e vagy sem,
de az apróból nagyon nagyon eltűntek az tény -
polonic
félisten
Q9650-et nem tudok szerezni. Így valószínű egy q9550 lesz. Ez is jó választás gondolom, az adatlapomon lévő videókártyát azért még ez is kihajtja, igaz?
Ezzel a konfiggal kb még 2 évig szeretném húzni, ezzel procival így rendben is lesz, igaz? -
mcwolf79
veterán
Akkor Én se nagyon toljam 3,6 fölé a QX9650-et,mert csak 4 pin-es tápcsatin kapja a kraftot a Hipro 700-as tápból?
-
Corpuscle
őstag
Olyan kérdésem lenne felétek, hogy a Q9505 és a Q9650 között érdemi különbség van-e? Megéri-e a többletkiadást? Illetve 4GHz kihozható-e az előbbiből léghűtéssel.
-
pisti0315
tag
Maradt még nálam bontatlan dobozos Q9650 és egy bontott dobozos Q9550. 1-1
Bontatlan Q9400 2db.
Privit írjatok, ha érdekelne titeket.
Sziasztok -
odorgg
addikt
válasz
darál0w #16479 üzenetére
Énis, mert egy lapcsere 10k-ból megálna ha meglenne vele a 3,6Gz, de ha a jelenlegi lapomban kell procit cserélni, akkor minimum Q9505-550-650-et kellene vennem, ami kicsit többe fájna szerintem
Eddigi 775-ös procijaim, a P4 630, D925, E6850, E8400, Q9550 mind 3,6-on mentek 24/7-ben, csak a Q8400-as nem hajlandó aszt a +200Mhz-et kipréselni magából, ami nagyon zavar, mert amikór megvettem fél éve, legalább 2012ig terveztem hogy megtartom, de ha a deluxe-ban is így viselkedik, akkor mihamarabb szakítani fogok vele -
polonic
félisten
válasz
proci985 #16477 üzenetére
Nem terveztem, nem akarok tuningolni egyelőre.
Megjegyzem ezeket az infokat!hermanyi
Kitaláltam hogy kéne egy 9650-es proci. Elkezdtem nézelődni és láttam QX-et és Q-t is. De ahol a QX-et árulják ott volt beszámítás, a másik helyről, ahol a Q van, eddig még nem kaptam választ. Csupán azért hajlottam a QX felé mert be tudom számíttatni a mostani procimat. De most, hogy leírtad, a másik helyen is van beszámítás, így egyértelműen a Q-t szeretném megvenni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
polonic #16471 üzenetére
150W fölé ne menj fogyasztással, ott egy ds3nak összeégett a csatija egy tx650el egyik fórumtársnál. 125W még biztonságos.
különbség annyi, hogy 4pinnél két dróton kapja a naftát, EPS12nél (8pin) meg 4en, jobban eloszlik a terhelés, kevésbé nő az amper. szóval az esetleges ellenállásokon kevesebb hő fog termelődni, kisebb az esély, hogy valami összeégjen. biztonságosan olyan 75W fölé egy kábelen nem szabad menni.
egyébként nem hinném, hogy a qx9650esek többet ennének azonos órajelen, elvileg azok vannak a legmagasabb york binben (vagy a másodikban a qx9770 után, de azok szerintem más sorról kerültek le).
8 pinnek gyakorlatilag tuningnál van szerepe.
-
hermanyi
addikt
válasz
rup1u5 #16475 üzenetére
A Q-s pocikhoz elég is a 4 pines táp de a QX hez elég kevés vagyis megy vele csak ...
polonic viszont a QX el szemezett ha jól értelmeztem írásait és ahhoz bizony elkel a 8 pines tápcsati .
Ha rosszul értelmeztem akkor sory.
Először én is a QX 9650 el szemezgettem de miután utánakérdezgettem,olvasgattam , meggyőződtem,hogy ha átalakítót használnék a másik 4 pin eléréséhez az sem lenne jó megoldás ,mert rengeteget tud felvenni az a processzor.De egy Q9650 9X400-on szerintem mindenhez elég egyenlőre
-
rup1u5
nagyúr
válasz
hermanyi #16474 üzenetére
9550-em van.
azt hajtottam vele 4gigán
de ezt írtam is -
odorgg
addikt
450-es fsb-vel 1,46V-os VTT alatt, ami everest érzékelő infója szerint csak 1,36V, elsem indul a winfos
Nb-nek min 1,47V kell, everest szerint ez 1,51V
Most akkor melyik adat a pontos egyébkéntAmit biosban beálltok, vagy amit everest szolgáltat az érzékleő fülön? Mert ezek az értékek, köszönő viszonyban sincsenek egymással
-
Greyfoot
tag
válasz
polonic #16464 üzenetére
Ha tuning nincs szóban, akkor a q9650 is jó(bár a harmadik legerősebb yorkfield amúgy)csak asszem annak is a szorzója megáll nyolc félnél, de a húzott qx teljesítménye is csak prime alatt rohan fel 165+ ra, játék közben nyilván nincs annyi, tehát lehet, hogy elviszi a tápod.
-
polonic
félisten
Ismét a köszönöm a válaszokat, mindkettőtöknek!
Egyelőre nem gondolkodom tuningban. Alapon menne minden. Ez is nagy ugrás lenne a mostani procimhoz képest.
Egyébként lehet jobb lenne, egy q9650, annak 95 W a TDP-je. Gianninál láttam is, hogy van. Csak nem tudom van-e nála beszámítás, mert írtam neki, de még nem válaszolt. Erről tudtok valamit? És az eladóról. Mert látom a pirospontokat, de személyes tapasztalat érdekelne. Ahol meg a qx9650 van, ott van beszámítás, így elmenne az e6600 legalább, ezért hajlok arra inkább. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
polonic #16459 üzenetére
rup1u5nak igaza van. elégnek elég lesz, de nem lesz túl nagy a headroom (tehát nem lesz túl sok tartalék a tápban). mondjuk szerintem alulfeszes tuninggal ilyenkor is lehet kommandózni, nekem egy 202-360as (17-18A kombinált, a jelenlegi FSP egy ágon erősebb...) ősrégi chief elbírta a jelenlegi konfigot porig feszelve egy fél évig. aztán nagyon megöregedett, de atx2.0 szempontból crossload volt a terhelés, kb 170Wal a 12es ágon.
intelnél volt, hogy a proci túllépte a TDPt, de az még a northwood era volt. core2knél alapbeállításokkal elég nehéz megközelíteni TDPt. alulfeszelni kb mindet lehet (kb minden proci bír 25% plusszt alapfeszen), úgy meg jelentősen alá lehet menni tdpnek. enyémet sikerült behoznom 42Wra alapórajelen prime alatt 1.008on -lapból mérve, fogyasztásmérő kb megerősítette-
és a yorkok annyira még nem is fogyasztanak/melegednek.
-
rup1u5
nagyúr
válasz
polonic #16459 üzenetére
háááát....az a 14-15A-es 12v-os ág karcsú lesz egy QX-nek!
én egy 5-6 éves, 420w-os enermax noisetaker-el hajtottam a q9550-emet.
az 18A-t adott le a 12v-os ágon és ehhez hozzájön még az is, hogy a 9550 kevesebbet eszik mint egy QX!
lényeg, hogy megvolt nekem ezzel a 420-as táppal is a 4ghz egy gtx 260 mellett de amint lecseréltem a mostani 525-ösre, ami 22A-t tud, rögtön érződött a különbség!
a 8pin-es cpu tápcsati, stabilabb feszek és 80%-os hatásfok miatt rögtön 100-200mhz-el többet ment a VID-jén a proci és a 4ghz-hez is kevesebb kellett.lényeg, hogy neccesen de vinni fogja nálad az a táp a qx-et alapon. én azzal inkább nem kezdenék tuningba. ha húzni is akarod akkor elötte mindenképpen cserélj tápot valami jófélére!
-
polonic
félisten
válasz
proci985 #16458 üzenetére
Köszi!
A bios már most is a legújabb.
A tápnak kettő 12 V-os ága van. Az egyik 14 a másik 15 A-es.
Egyébként max fogyasztásnak a 150 W-ot jól tippeltem? Mert ha jól tudom az intel a TDP-nek nem a maximumot adja meg, igaz?
És idle-ben mennyit fogyaszt ez a proci?
Persze, tesztelni kell így is, ezt én is gondoltam. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
polonic #16457 üzenetére
tápnak elégnek kell lennie (12Vs ágon mennyit ad le, rá van írva). a lap elég lesz alá (biztonság kedvéért még csere előtt frissíts utolsó biosra).
átállítod a procit és gyorsabb lesz, pontosan. viszont ettől függetlenül tesztelgetést nem lehet megúszni, bár egyszerűbb lesz.
-
polonic
félisten
Szerintetek akkor jó vétel annyiért a qx9650? A lapomba jó lesz és a tápom bírni fogja?
Nem hiszem, hogy nagyobb kéne, a proci mondjuk eszik max 150 w-ot a videókártya pedig 127-et. Ez így nincs 300 w sem. A gép többi része meg nem zabál sokat.Az a szorzózár mentesség tök jó. Akkor csak átállítom a szorzót és gyorsabb lesz a proci?
-
odorgg
addikt
-
-
rup1u5
nagyúr
válasz
odorgg #16444 üzenetére
Ramokat oszd vissza. fölösleges 1020-on járatni. 800-900 között érdemes hajtani ha a proci végét szeretnéd megtalálni. Másrészt meg szintetikus everest memolvasás\írás teszteken kívűl soha, sehol nem fogod észrevenni a különbséget 900 és 1066 között. És így levehetsz némi terhet az NB-ről is ha már amúgy is arra panaszkodsz hogy megugrik a feszigénye és melegszik.
CPU GTL-t és NB GTL-t ne hagyd autón!
És nekem nagyon soknak tűnik az az 1,41v az NB-nek! -
hermanyi
addikt
válasz
proci985 #16450 üzenetére
Ha játék akkor szerintem Battlefield: Bad Company az az 1 játék van ami a legjobban és legegyformábban terheli mind a 4 magot .
Intel burn test pedig a legjobban fűtő program még a Prime nél is nagyobb hőfokokat képes létrehozni .
Tesztelni pedig muszáj , én fél óra Prime után azt mondtam stabil a gép ,de kiderült ,hogy, legalább 50 perc kell szerintem
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Gaboman #16443 üzenetére
crysis csak két magot terhel, azt se egyenletesen. használj prime smallFFTt és intel burn testet (10kör) hőfokokat nézni.
tuningnál műterheléssel ki kell tesztelni, még ha csak játszik is az ember, másképp mindenféle furcsaságok történhetnek.
polonic: x jelűek szorzózármentesek. az alap tdpje 130.
-
polonic
félisten
Gondolkozom egy négymagos vásárlásán.
Egy qx9650-et láttam, 54 ezerért. Szerintetek?
Ha jól tudom ez 130 W TDP-s, igaz? És az extreme procik szorzózár mentesek? -
odorgg
addikt
Esetleg nekem is tudnátok segíteni?
3,4Ghz Utolsó stabil beállítások:FSB: 425Mhz
FSB Strap to northbride: 333Mhz
PCIE: 100Mhz
RAM: 1020Mhz
Dram static read Control: Disbaled
Ai Clock Twister: Auto
Transactios Booster: Disabled
Relax Level: 0Vcore voltage: 1,3V
CPU PLL: 1,5V
FSB termination : 1,3V
Dram voltage: 2,0V
North bridge: 1,41V
South bridge: 1,1VLoadline calibration: Enabled
CPU GTL reference: Auto
North Bridge GTL reference: Auto
South Bridge 1,5V Voltage: 1,5VCPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled425Mhz-es FSB-hez felett irreálissan megnő a fesz ignye a NB-nek és VTT-nek.
Kérdés hogy ez ellen lehet e tenni valamit, esetleg fenti beállításokban találtok e valami hibát? -
Gaboman
nagyúr
3400Load 1.300Von, levettem a CPU feszültséget 1.350ről, ennyit nyertem vele, ugyanúgy Crysis alatt mértem.
Esetleg ez is sok és inkább vegyem le 3400ról vagy elfogadható hőmérséklet. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
SpeedR #16440 üzenetére
ami Wot felvesz, abból jó közelítéssel mind hő lesz, ez igaz.
a megoldás, hogy adott órajelhez tartozik egy minimális stabil fesz és egy fogyasztás. ezek a paraméterek nem lineárisak. előfordul, hogy egy proci alul sok feszt kér, de később se kell neki sok. vagy sok fesz kell neki, de nem melegszik. vagy sok fesz kell neki, és nagyon melegszik. vagy alul nem kell neki se fesz se w, cserébe felül behűthetetlen és kéri a feszt.
(meg beleszól a szivárgás is)namost, az intel a q6600akat 2.4re nézte, ahol mind beférnek a 95Wba (G0) vagy a 125Wba (B3) adott VID mellett. 3.0ára is lettek binelve (qx6850), illetve 2.66ra is (q6700), de oda valamiért nem váltak be. arról, hogy 3.0án mit fognak csinálni tehát nincs info: lehet bent lesznek a 95wban, de 1.38as fesz mellett, lehet 1.100 mellett fognak 100Wot fogyasztani. viszont a lényeg, hogy eléggé nagy szórás van viselkedés szempontjából ennél a típusnál. órajel szempontjából kevésbé (kb az összes megfutja légen a 3.2-3.5öt egy rendes lappal és egy jól kiválasztott aftermarket léghűtével), de feszben és melegben az egyik véglet 3.6ot 1.176 mellett egy TX2vel megfutja, a másiknak meg 1.50+ és víz kell ehhez.
-
SpeedR
őstag
válasz
proci985 #16439 üzenetére
Nem értek hozzá, de hogyan lehetséges az, hogy egy nagyobb teljesítmény(W) felvételű proci jobban melegszik mint a kisebb? Nem úgy lenne a logikus, hogy az a hűvösebb, amelyiknek kevesebb a kevesebb hőt kell eldissziplálni? Kevesebb hőt pedig elvileg az termeli, amelyik kevesebbet fogyaszt/kisebb a teljesítmény felvétele.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
darál0w #16438 üzenetére
én annyira nem ismerem (Te vagy a tapasztalt tuning topikban
), de 92es venti, 3x2 hőcső, kizárt, hogy sokkal erősebb legyen az AC7pronál. habár g0ára az is elég olyan 140-150Wig saját mérés szerint -mondjuk ott már eléggé hangos-
ház se nagyon tud segíteni, chiefeket alapvetően nem tuningra tervezték.
tetejében ha tényleg 1.35 a VID és G0ás, akkor ez egy spec példány lesz (1.300 fölötti értékek eléggé ritkák G0ások között). ami jó esetben azt jelenti, hogy sok fesz kell neki, cserébe nem melegszik (G0ások között nagyon ritkák az ilyenek, B3masok között ez elterjedtebb volt), rosszabb esetben kell neki a fesz és még melegszik is. utóbbi kb az a lose-lose scenario, hogy kell a minőségi -drop miatt- alaplap és valami ordenáré méretű hűtő is. habár végülis q6600ról van szó, szóval ez kb alapesetben is stimmel
-
Gaboman
nagyúr
válasz
darál0w #16432 üzenetére
Nem találtam olyan feszültségeket amit mondtál.
Leírom most hogy van és mik az opciók.9x334FSB így 3000Mhz
System Memory Multiplier Auton van azzal 1022 a Mhz, azt 2.50Are tegyem?
DDR2 Voltage +0.20Von van normál helyett
HCM Normálon van + vagy - 10et lehet adni neki
FSB Voltage Normálon van +0.05V, +0.10V, +0.15V egészen 35Vig
CPU Voltage 1.350Vezekkel a lehetőségekkel hogyan állítsam be?
-
Gaboman
nagyúr
Bocs hogy ezt is ide írom, de a saját topickjában ritkán írnak.
Segítségeteket kérném, 3400-3600Mhzen szeretném futtatni a procimat ami Q6600,milyen beállításokkal javasoltok.(szorzó,FSB, memória beállítások, feszültség).Proci:Q6600 G0
Alaplap:Giga X38-DS4
Ram:4x1GB Kingmax Mars 10663000Mhzen megy rendesen 9x333on 1.35Von.
Ram legyen Auton vagy 3 esetleg 2.5en?
-
odorgg
addikt
válasz
darál0w #16419 üzenetére
Ma teszteltem P45-ben, ott 1,25-el nekem is beérte ( P5Q Pro turbo) de 3,4-nél szintén nem ment többet normál feszekkel
Bár a lap sem lehet tökéletes,mert a tulajnak a Q9550-ese sem megy benne többet 3,4-nél, ami azért nem kicsit gáz
Végülis ö cserél Deluxe-ra, és mondtam neki hogy akkor majd az én procimmal is megnézhetnénk mit tud........... -
odorgg
addikt
válasz
darál0w #16417 üzenetére
1,32v-al megy a 3,6, de a magas VTT-miat (1,4-felett) inkább nem eröltetem
Hát remélem hasítani fog, és ha kisebb VTT-vel meglesz a 3,6Ghz már az is jó eredménynek fog számítani nekem és akkor lehet én si beszerzek 1-et
Amugy 3,4-ig 1,3-v alatt is megy, és VTT is 1,3-v alatt van, de 3,4 felett ebben a lapban, egyszerűen nem találok már stabil beállítást, csak ha VTT-t az egekbe emelem -
odorgg
addikt
Jövőhéten lehetőségem lessz kipróbálni a procim egy ASUS P5Q Deluxe-ban, kiváncsi leszek mit megy majd benne
Remélem a 3,6-os álomhatárt sikerül majd túlszárnyalni, mert akkor lehet elgondolkozok 1 lapcserén -
Gaboman
nagyúr
Köszönöm a segítségeteket, akkor marad majd a Q9550 csere.
-
Gaboman
nagyúr
Vagy ami még érdekelne az a Q9505, róla mi a véleményetek, gyorsabb mint a Q6600?
-
Gaboman
nagyúr
Sziasztok!
Segítségeteket kérném, van jelenleg egy Q6600 procim és a kérdésem az lenne ha lecserélném egy Q9400ra előre lépes lenne azonos órajelen teljesítményben.
Úgy 3500-3800 környékén szeretném járatni egy X38as alapban, lehetséges? -
hermanyi
addikt
válasz
Attix82 #16400 üzenetére
Van itt PH n is parancsolj
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo Yoga Pro 9 (14IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4060
- Új és újszerű 15"-16" Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- ÚJ Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest