- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
kimi02
őstag
válasz
barnam_ #11997 üzenetére
Én is szétt akartam húzni az agyát , de ha most veszek egy E5300-as procot és a lap be indul vele, akkor vissza teszem ezt és ha megy vele szénné tuningolom.
A lap vadi új , szerintem a proc körül lesz valami , lehet lipinek van igaza , egy másik procival kéne előbb a lapot ki próbálni
-
dustinzahn
csendes tag
Köszi skacok! Nagyok vagytok!
Pedig már épp kezdtem leszokni a sörről, mint szórakoztató eszközről. -
rollins
őstag
válasz
dustinzahn #11974 üzenetére
Kérdés nem pont neked szól, de: Soha nem értettem minek kell több órán keresztül így stresszelni a cpu-t? Igaz több giga, de arma 2 benchmark vagy dirt vagy egyéb játék demó, azt csók.
-
kimi02
őstag
Itt is meg kérdezem , hátha valaki tud segiteni.
Most raktam össze a lányom gépét , a garibol most jött vissza a lap egy EP45-UD3LR, és egy Celeron D 347-es procit raktam bele és nem indul a gépezet . Több apró csipogás a végén meg egy hosszú. Szerintetek mi lehet a gubanc ?? A memó az ballistix 800-as DDR2-es.
-
darál0w
Jómunkásember
-
Fel
addikt
válasz
darál0w #11979 üzenetére
Már egy ideje megvan ez a proci, de a megfelelő alaplap még csak most került alá.. ezek szerint.
A cpu-ról sejtettem, hogy jó lesz, de ez a lap meglepett. Eddig 520MHz-es FSB-ig sikerült eljutnom.
Sem az Asus P5Q-E-vel, sem a M2F-val, sem a DFI UT P45-tel nem sikerült még az 500MHz-et sem elérnem (Q9550 és 9300). A korábbiakhoz képest egy pofonegyszerű, kicsi, mATX lap. Csak 4 fázis a cpu-nak, az UT-hez képest sok ponton egyszerűsített BIOS, és LLC ide, vagy oda, van benne VDrop is.. De megy, nagyon! -
Fel
addikt
'estét!
Pár kép egy Q9300 nyaggatásáról: [link]
Lehet szörnyűlködni
Még van egy kép amit nem töltöttem fel, de az még nem stabil, még nem akarom elkiabálni az eredményt. A validálás biztosan menne vele, de az IBT még kifagy. -
Speed®
titán
válasz
Nem csak látszólag, gyakorlatilag sincs semmi baja, mondhatni üzemi hőfok..
Igyál nyugodtan szörpöt és aludj, de a stabilitást Prime95/IntelBTvel nézegesd. -
barnam_
nagyúr
válasz
Egy félresikerült proci teszt közben sikerült bealudnom
Nem kioktatni akarlak, de ez marhajó
Nem lesz annak semmi baja 70-72°C-tól, máskor is nyugodtan ledőlhetsz aludni -
dustinzahn
csendes tag
Sziasztok!
Egy félresikerült proci(q9440) teszt/everest/ közben sikerült bealudnom, így közel 8órán át 70-72 fokon terheltem azt. Tökéletesen üzemel, látszólag semmi baja. Gondolom nem tanácsos túl gyakran hasonló hőfokon járatni, de vajon lehet valami baja ettől?
Előre is köszi, és pls kíméljetek meg a kioktatástól, hogy miért vagyok ekkora marha, hogy elalszok teszt közben. Amúgy csak túl sok malátaszörpöt hörpöltem.
-
barnam_
nagyúr
válasz
-Philip- #11970 üzenetére
Nem jó a számolásod
Addig jó hogy 333*7.5=2.5Ghz.
De az a 333 nem az egy magra jutó valós órajel, hanem az FSB. Ezt 4-el szorozva kijön a QPB órajele. (QPB=FSB*4; de nem azért mert négy magos, egyszerűen így van.)Memóriát olyat teszel mellé amit akarsz, lényeg hogy minimum 667 Mhz-es legyen, mert minimum szinkronban kell mennie a memóriával, de lehet gyorsabb is. Tehát az 1066-os DDR2 is jó mellé.
-
-Philip-
tag
Sziasztok, egy kis segítség kellene nekem Q8300-hoz, hogy értsem is amit csinálok..
Tehát a Q8300 órajele 2,5GHz, szorzója 7.5.. ha ezt elosztom, ki is jön 333MHz, gondolom ez az egy magra jutó valós órajel. Ha ezt felszorzom 4-el, mert 4 magos, akkor kapom meg az 1333MHz fsb-t.
DDR2 RAM-ot párasítanék mellé, de nem igazán tudom hány MHz-s kellene. Logikám szerint 333*2=667-es effektív órajelen menne a RAM szinkronba, de itt meg tuti rosszul gondolok valamit.
Kérlek segítsetek megérteni a Q8300 - DDR2 RAM órajel összefüggéseit..
Előre is köszi a választ
-
lipi67
nagyúr
Tudom, hogy offolunk..de nem akarom most átvinni sehova, mert itt kezdtem, s vannak előzmények, másrészt meg vga-s topikokban úgy is majd olyan nyelven beszélnek PL- katt 888
, amit én nem beszélek.
Most ezeket látom..[link][link]
ATT-ben a 3d-nél:
Élsimítás: Alkalmazás vezérelt
Anizotropikus szűrés: Alkalmazás vezérelt
Texura min: Nagy teljesítmény
MipMap: Nagy teljesítmény
Függőleges szinkronizálás (vertikáli.. erről beszéltek? ) Mindíg kikapcsolva
Képfrissítés felülbírálása : Mindíg kikapcsolva
Előrenderelés korlátozása: Nincs megadva
Pixelközéppont lek. -nincs pipa
DTX textúrák engedélyezése: van pipa
Bump Mapping engedélyezése: Nincs pipa
Catalyt A.I: KITöbbet nem zaklatok itt, igérem jó leszek...
-
lipi67
nagyúr
Nekem nincs csak disp.driver fent. Ott semmi állítási lehetőség nincs. ATT-ben 3D funkcóknál mindent kikapcsoltam, erre 60 -ból lett 999 ,de menet közben valami dir.x-re hivatkozva leállt -
fagy53
nagyúr
válasz
lipi67 #11961 üzenetére
Mindig mást hibáztatsz, ejnye-ejnye!
Jó az a VGA, ha CCC-t használsz, akkor a 3D beállításoknál a "mind" fül, legörgetsz a "várakozás a függőleges frissítésre" és teljesítményre, azaz "mindig ki"-re teszed, alkalmaz és annyi.
Aggregátor:
és azt a 2600XT-t, hogyan állítsa be?
-
lipi67
nagyúr
"vsync" -mit? Hol keressem ezt?
-
lipi67
nagyúr
Próbáltam egy kis tuningot..Totális csőd. Kva vga..(ez volt az ut.Ati karim). Bakker 80.000 pötty jött dmark 01-ben eddig, most..Uazokkal a beállításokkal (4,5GHz feletti proci 1300körüli ram vga 750/800 -ról 842/1065 és..7000!!! pötty! Hibát nem jelez semmi. Mikor elindítom a dmark 01-et..60fsp-re beáll, ás ott van folyamatosan..
Lemondtam a q9400-et is a hétre, valamit tennem kell, így nincs értelme. -
Kami11
őstag
válasz
barnam_ #11955 üzenetére
Akkor megnyugodtam, marad így! THX!
Jelen pillanatban fut a Prime95, még megy 1-2 órát és ha itt sem lesz gond akkor elmondhatom, hogy van egy stabil procim!
Érdekes, hogy az Intel Burn Test jobban "ette" a cpu-t, ott 55C volt a legmagasabb hőmérséklet, a Prime95-nél a max. 49C. Pedig az IBT lefutott ~5 perc alatt a Prime meg már megy vagy 45 perce! -
Kami11
őstag
Sikerült 3.2GHz-re felhúzni a Q9400-ast, 1.2V-os feszültség beállításával.
A kérdésem az, hogy ez a feszültségérték tartós használatra maradhat-e, nem okoz problémát a procinak?
Az Intel Burn Test hiba nélkül lefutott, a legmagasabb hőfok 55C volt. -
barnam_
nagyúr
-
arpi6k
addikt
Sziasztok!
Asus P5k (P35) lapban mire számíthatok egy Q9550-al tuning terén? Mivel a ramjaim csak 800asak nem akarok rekordokat dönteni, csak a 800as FSB-t elérni.
Üdv
-
Kami11
őstag
válasz
Kami11 #11948 üzenetére
Megtaláltam a plusz két magot!
A hiba nem a BIOS-ban, nem is a Winben volt.
Ez igazi User error, bár ez sem teljesen igaz!
Szóval a lényeg az, hogy olvastam egy cikket, leírást, vagy valami hasonló irományt, amiben leírták, hogy hogyan gyorsíthatunk a Win boot idején. A művelet a következő volt:
Az msconfig.exe fájlt elindítva a rendszerindítás menüpont alatt a speciális beállítást választva a processzorok számánál ha megadjuk a meglévő magok számát, akkor a Win indulásnál használja őket. Én ezt lelkesen be is állítottam kettőre anno, és így is maradt. Most, hogy eszembe jutott és kivettem a pipát egy restart után meg is javult, látszik mind a 4 mag és használja is a rendszer.
Szóval minden happy, köszönöm mindenkinek a segítséget! -
lipi67
nagyúr
válasz
Kami11 #11946 üzenetére
1:Elindítod a prime 95-öt, kijön a "menüje" ahol 4 magot akar tesztelni Bled-en. Elindítod.
2:Elindítod a feladatkezelőt a ctrl+alt+dell -lel.
3.A feladatkezelőben a folyamtok-nál kikeresed a prime 95-öt és egér jobb klikk-kel a legördülő menüből az affinitást. Ott majd látod, hány mag van megjelölve, mennyi dolgozna, ha..hagynád (vagy lenne..)Más: Cinebench R10-nél csak elindítod az X mag tesztet és látod rögtön, hogy hány nyomja a melót.
asszem lépek, reggel korán kellen kelnem..
Ha nem vszolnék..elaludtamJoccakát!
-
Kami11
őstag
-
lipi67
nagyúr
válasz
Kami11 #11943 üzenetére
"A kérdés: Hová tűnt Damon Hill" - kár, hogy hosszú az előzmény, mert ez aláírásba való!!!!
Nézd. Procija válogatja. Pl ha csak az előző q9400-et veszem, az Vcore éhes volt és 1,34-körüli VTT-n tudta a maxot, de ette a feszt.
A mostani..1,4-es Vtt alatt (vagy inkább 1,44) esély sincs 4,6GHz-re, cserébe nemhogy 1,8v, 1,5v se kell neki hozzá. Ha a Vtt meg 1,48 és a fesz 1,53v körül van..már 4,7 felett vagyok.A kérdésedre a választ nem tudom, de..Én először a cpuZ-t nyomnám le, wint hagynám. Ja!
Indíts már el egy prájmolást s közben a feladatkezelőnél keresd ki és az affinitásnál nézd már meg, hány mag aktív -
Kami11
őstag
válasz
lipi67 #11940 üzenetére
Miért is?
A MANUAL résznél is van AUTO és általam meghatározott érték megadására is lehetőség.
Érdekes módon a régi E6400-as procinál ahol ez az érték -VCore- auto-n volt, ott helyesen lőtte be a feszt, csak ennél az új procinál nem.
Bár ez lenne a legnagyobb bajom!
A kérdés: Hová tűnt Damon Hill!
Illetve nem is, hová tűnt a plusz 2 mag! -
Joachim21
őstag
válasz
barnam_ #11938 üzenetére
Nálam is kiírja az everest a tranzisztorszámot, ultimate edition 5.3.1900, és win7-tel futtatom. Nemhiszem hogy az oprendszer a hibás. Esetleg proci nem hordozza magáról az infót, aminek az is lehet az oka, hogy Q9400ast régebben készíthettek wolfdale 6M-es chipekből is, amiknél a cache nem volt tökéletes, ezért a felét letiltották. (csak egy tipp)
-
lipi67
nagyúr
válasz
Joachim21 #11900 üzenetére
most értem ide..
Fura(majd olvasom tovább) , de a fesz nem olyan magas( úgy értem, ha kell a szufla és ott hoz annyit, hogy megérje ott járatni, 24/7-ben se okozhat gondot.) Én már meg se merem mutatni, hogy léggel milyen feszen hajtottam (csak validra) a q9400-est..Bár..[Tessék!] Azért nem Oi!an borzalmas.
Jó az aláírásod!!!(#11936) Aggregátor : Se oprendszer, se proci. A lap .., hidd el. Kérdezz meg valakit aki Win7-et használ UD3R-rel. Tuti nála is mutatni fogja.
(#11903) Speed(R) : Cseréljünk?
-
lipi67
nagyúr
válasz
LicskaiJ #11897 üzenetére
Nézd csak meg egy 4,4 - 4,5GHz-en, egy 4870-es VGA-val amit szintén húzol és persze menjenek a ramok is..Leszz ott minden rögtön..
(#11929) darál0w : Csak lap lehet.. Ha jön a jóidő..ihatnánk már 1et(úgy is 1-2 naposra sikeredik, nem akarok megfagyni:
Dobnánk pár sört-vodkát, kisebbséget.., oszt' jó is lenne.olvasok tovább csak Bogi kinlódik
-
lipi67
nagyúr
válasz
Joachim21 #11874 üzenetére
Szia!
"Ha már az FSB-hez hozzányúlsz, akkor az ugye a RAM órajelét elviszi, és ha AUTO-n hagyod, akkor a rendszer túlfeszeli a RAM-ot!" -------- Itt mi van auton? S mi feszeli túl a ramot? Nem értem, légyszi írd már le úgy, hogy én is megértsem"kérdeztem is volna Lipitől, hogy ő fentebb 1.3V VTT-t javasolt, de erről én a legtöbb helyen azt olvastam h Yorkfield esetében már sok." - 1,3Vtt laza feszemelés. Még a régi kis kuka lapoknál és prociknál is 1,4 simán. (Abit lapomban 1,475 a 2180-nal, s ezt most azért írtam, mert ott is százalékos érték a ref.)
Egy 24/7-nél Vtt 1,4-ig nem lehet gáz, MCH se, PLL meg..1,5v oszt csókolom. Ma se tudom, hogy mire jó, soha semmi különbséget nem vettem észrte. (most kérlek ne likelj majd írásokat, teszteket a PLL-ről, mert jobbgép előtt tapasztalni és hidd el, semmi..
)
S azt se mondhatom, hogy nem is hoztam ki semmit, hisz q9550-nel ha megnézed a HWBOT-on, léggel magasabb órajelen tesztelek (futtatok teszteket) mint sokan kompival-vízzel, bánom én..) Csaj nincs szarul belőve.1-2 írás és aranyszabály túl lett misztifikálva, ez van. LLC is jó példa. Régebben én is féltem tőle mert inkább"csal" és ha lehet kerülendő a feszugrás miatt, de..A gyakorlat más, akiquadot hajt, ne is vegyen LLC nélküli lapot..
-olvasom tovább a topikot, most még csak a Te hsz-edig jutottam-
-
Kami11
őstag
válasz
darál0w #11921 üzenetére
JUMPER FREE SETTINGS-->AUTO és MANUAL választási lehetőség
Ha az AUTO-t választom jó a fesz. Ha a MANUAL-t, de semmit nem állítok el, tehát az FSB 333 és a többi beállítás is alapon marad, pl. a VCore is AUTO, akkor kap 1.360V-ot.
Remélem így már érthető ha nem, majd készítek fényképet. -
Kami11
őstag
válasz
darál0w #11919 üzenetére
Igen, jól érted, minden alapon, viszont MANUAL beállításokkal ad neki a lap 1.360V-ot.
Amikor felraktam 400-as FSB-re akkor meg kapott a proci 1.5xxV-ot!
Gyorsan be a BIOS-ba és most 400 FSB-n 3.2GHz-en 1.2V-ot kap ami a dropp miat 1.16-1.18V között ugrál. Ez amúgy jó érték?
Így hagytam ott mielőtt eljöttem dolgozni.
Holnap reggel folytatom, a downgrade-el, aztán meglátom mi lesz. Felteszem a 1803-as BIOST és kiderül azzal mit alkot.nTom: Bárcsak ez lenne a legnagyobb bajom! Sajna első körben meg kellene "találnom" még + 2 magot a cpu-ban!
-
Kami11
őstag
válasz
darál0w #11912 üzenetére
Minél többet "turkálok" a BIOS-ban annál egyértelműbb, hogy azzal lesz a gond.
A JUMPER FREE menü alatt, ha AUTO-n van minden, jól állítja be a feszt a procinak, viszont ha MANUAL-ra rakom és úgy lövöm be a dolgokat akkor hiába hagyom a VCORE-t AUTON 1,360V-ot ad a processzornak a lap.
Ezt a downgrade-t még kipróbálom Win reinstall előtt, ha az sem jön be mehet az új telepítés, de mi van akkor ha az sem segít?
A fiam jár jól, mert az ő P5K lapjában biztos jó lesz...
Direkt azért vettem ilyen cpu-t, mert nem akartam I5-re váltani, megspórolva a lap + memória cserét.
Tök jó most van egy 2 + 2 rejtett magos processzorom amit már kínomban 3.2GHz-en hajtok, amit a lecserélt E6400-as procim is tudott!Hurrá!
Joachim21:
Érdekes módon az eszközkezelőben látszik a processzor résznél a 4 db. Q9400-as!
Úgyhogy már teljesen tanácstalan vagyok, hogy hol van a hiba, a lap a ludas, vagy a win?!Lehet előbb egy üres partícióra teszek egy Win-t, és ha ott sem lesz jó, akkor mehet a downgrade, vagy fordítva?
Reggelig megálmodom, most úgy is melózom, jobb is hogy nem vagyok otthon. Addig is ha valakinek még van 5lete azt szívesen fogadom, kérlek benneteket, hogy most már csakazértis oldjuk meg ezt a problémát!
Még egy kérdés:
Mennyi feszt adhatok a procinak max. tuning során?
Léggel hűtök, egy Freezer 7 Pro.-val. -
Joachim21
őstag
válasz
Kami11 #11904 üzenetére
Win fissítés alatt azt értem, hogy telepítésnél elviekben 2 opciót kínál fel, frissítést, amikor megmaradnak a fájljaid, és teljes újratelpítést, amikor elveszik minden az adott winchesterről.
A csere után nálam ment a +2 mag, de a windows 2-t E8400asnak, 2-t pedig Q9550esnek látott, én inkább újraraktam az egészet.
-
Speed®
titán
válasz
barnam_ #11907 üzenetére
GTLek és Scewok tekintetében jelenleg Auto állásra hagyatkozok, mert fingom sincs mire kellene állítanom, de ha csupán azt vesszük, akkor lenne még mit állítani..kb. 5x annyi cucc van, mint a P5Eben..csak DRAMra vagy 20 féle
darál0w
De érted..G31M-S2Lben meg IP35-Eben is simán...ez megy egy "hűde" lap, nehogymár..valami titka biztos van. Egyébként az tetszik, hogy mocskos pontosan tartja a belőtt feszt, drop egy szál se, LLC nélkül alig pár század.Valahogy egyébként fürgébbnek tűnik a rendszer ezzel a lappal, de lehet, csak bemagyarázom magamnak, ill. most XP alól tolom, nem W7.
Ja, 3.15GHz/1.12V P95/Blend 1 órát ment, utána lelőttem..kép nincs, minek..ua. mint P5Evel. Az a furcsa, hogy már 1.1en hanyattesik..tehát a kis P35el így be lett lőve ez az érték..kezdjem bánni az eladást? ;pJelenleg DMarkolgatok 3.15Gn, mert holnap elmegy a 4830 és kíváncsi vagyok. Bíztató, hogy a 4850el meglőttem a 15kt, kíváncsi leszek vegyesben (4830-640SP/512M+4850-800SP/1024M) mi sül ki belőle. 700/2100at mindkét kártya visz, ez lesz belőve..remélem 20k fölé jutok velük..illene.
-
Kami11
őstag
válasz
PH-User #11902 üzenetére
A 4GB memória megvan azzal nincs gond, de hol a +2 mag?
Win reinstall megoldhatja, mert feleslegesen nincs kedvem mindent újrahúzni, ezt csak a legvégső esetben szeretném.
Amúgy a BIOS felismeri a procit írja is, hogy 4 magos, minden adata pontos, szerintem a Win bolondozik. Ezért kérdeztem, hogy mit ért a kolléga a Win frissítésén. Az élményindexet frissítettem az sem segített. Más 5letem nincs! -
Speed®
titán
válasz
darál0w #11884 üzenetére
Könnyű azt mondani..jelenleg a hajamat tépem tőle :S
Hisztis picsa szinten viselkedik, adott feszen stabil, 5 századdal arrébb reset..
Közöm sincs a P5E-VM HDMIben elért eredményekhez jelenleg vele..az ott kitapasztalt órajelek/feszek nem mennek, bárhogy próbálom. Egyedül a 450es FSB 1.12Von, az betonstabil, 1.12VTT és 1.15MCH mellett. Viszont 475 már 1.3V vCore/VTT/MCH mellett sem megy..valahogy a RAMra tippelek, de már 4 különböző lapban ment 1000/CL5/2.05Von..pont ebben neAsszem a GTLek meg screwok táján kell okoskodnom, de jelenleg homályos..utánanézek mi micsoda, mielőtt szétfeszelek valamit. Kellett ez nekem..? ;p
Ma este még ki akarom próbálni a 4830+4850 vegyes CFXet is..alvás nuku
-
PH-User
addikt
Lehet, hogy a P5B miatt van. Sőt!
Memóriáknál is előfordult, hogy 4GB-ból csak 3-at ill. kevesebbet láttak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One mobilszolgáltatások
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Hammer Construction 2 Thermal 5G - építő jellegű kritika
- További aktív témák...
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged