- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- N€T0X|N: EP2 -> FK2
- hcl: HP 255 G8 (250 G8) LCD csere
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Robi BALBOA #25640 üzenetére
Thx!
Túl sokáig nem volt nálam.
24/7 nem teszteltem tovább.
1.23V ment 3.47GHz-en.Az alacsony vid nem is garancia a tuningra (persze legtöbb esetben igen) akkor az FPO biztosan garancia. Majd meglátjuk mi lesz belőle. Kell majd időt szakítanom rá,hogy leteszteljem.
Még várok egy alkatrészre a végső teszteléshez,akkor lesz teljes a kép. -
válasz
Robi BALBOA #25628 üzenetére
Egyenlőre csak egy általános tesztelő lapom van 775-ös,amiben a procikat tesztelem eladás előtt. Egy Gigabyte EP45-DS3. A Q9550 elég jól ment benne,bizom benne,hogy a Q6600-hoz is elég lesz.
Hát sokat várok tőle majd,mert régóta keresek igazi tuningszériás procit.
Ez egy Biostar TP45-HP lapban volt tesztelve.
Ami a legutóbb nálam volt egy ideig az így ment:
[link]
[link]
[link]
Ez 1.2250V VID-el rendelkezett. -
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25561 üzenetére
Tápom Corsair VX450 A táp tutira jó! Abban megbízom. A lapban nem bízom meg. Rengeteget szívtam már a gigabyte lappal. Az előző is az volt és kár volt ugyan, de maradtam a gyártónál, de a kövi hóziher hogy nem az lesz.
Chipset, fsb controller maradt alapon. Egyedül a ram időzítéseit raktam át 5-5-5-18 ról 5-5-5-15-re ahogy a gyári adatok írják. Ja és megkapja szintén gyárilag írt 2.1V-ot biosban.
ezen a kettőn kívül több feszt nem kapott semmi. Sem északi híd se semmi.
A teszteket úgy futtattam volna, (ha végre lefut egy éjszakát a sima prime95) hogy prime mellett a furmarkot tolom egy órát kb. De ha végre eljutok odáig, hogy stabil egy 8 órás izzadást követően, akkor végre következhet a további izzadás. Utána nézek a progiknak, amiket írtál, és előkészítem.
Az volt az igazán kiábrándító, hogy 1,48125V biosban és nemcsak hogy hibázott ez a szutyok, de még ciripel is valami.... Ez már szabályosan dühít. Viszont load-ban rohadt kevés jut el a procihoz... 1,360 Most akkor ez mi a fütyfürütty???! Nemár hogy valami leszabályozza.... Kiborulok.... -
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25556 üzenetére
Minden egyes, a proci körül lévő alkatrészt külön külön meghallgattam, köztük ezeket a tekercseléseket is, és nem ezekből jött a hang.
Viszont már kár is foglalkoznom vele, mert rájöttem hogy szar a procim.
Ja a teszteléps aida64-el, és prime95-el történik.
FurMarkot futtattam volna ma, ha az éjjel nem hibázik a proci.
Azért szar, mert eddig minden egyes tesztnél, (akár elég neki a fesz, akár nem) mindig a 3. mag hibázik. A páros számú magok nagyon jól teljesítenek, az 1-es mag elég lassú ugyan de nem gáz, a 3-as pedig eleinte fele olyan lassan csinálja meg a teszteket, később már csak harmad, de minen egyes alkalommal az hibázik.
Éjjel 2x futtattam a prime-et, először 2,5 órát ment, de a 3. mag 49 perc után már hibázott. Újból elindítva 6 órát ment, és a harmadikon kívül egyik sem hibázott. Megint 50 perc elteltével hibázott. Az első húzásnál is ez volt a helyzet, mikor 8x400-ra húztam, csak ott egyszer 8 órát ment hiba nélkül. aztán ezt elfogadva újra indítottam és akkor is 50 perc elteltével a 3 mag hibázott. Szóval csak véletlenül nem hibázott a 8 óra alatt.
Ennyi. Ratyi a proci. Én már leírtam, hacsak nem tudtok jobbat mondani rá -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25556 üzenetére
jaja, azt nem szabad lehagyni. nálam volt olyan, hogy furmark bírta órákig, cpu bírta órákig a stresszet, együtt meg 15mpn belül hibázott a rendszer.
15percnél sokkal több nem kell mert eléggé megterheli az összes komponenst, de annyi általában elég szokott lenni, hogy kiderüljön ha valami nem bírja.
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25554 üzenetére
Úgy tűnik sikerült...
Load 1,360 átlag fesz, néha ciripelt a prime alatt, de azon filóztam, hogy lehet hogy egyszerűen csak a víz szörcsögött a blokkban.
A4es papírból tekertem egy csövet, és odatettem a végét a FET-ekhez egyenként, és hallgattam. Nem a fetekből jött szerintem. A gép másik oldalát levettem, és a proci mögötti lukon hallgatóztam és onnan jött a hang.
Szerintem vagy a víz volt a felelős a hangért, vagy a proci ciripelt. a fetek kussban voltak. Esetleg a szivattyú ment max fordulaton és az adott ilyen hangot...(kompakt vízhűtés)
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25552 üzenetére
Úgy értettem, hogy a túlhevülés miatt nyekkenik meg, és az a ciripelés oka, nem pedig a magas fesz.
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25550 üzenetére
A ciripeléssel mit tegyek? Hűtőbordával megszűnik? Ergo a hőtől nyekkenik meg?
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25535 üzenetére
Van itthon hűtőborda amit a fetekre tudok tapasztani, de egyenlőre a célom, hogy elérjem a 9x400-at. Ha ez stabilan fog futni, akkor ez már egész pöpec.
20 másodperc alatt bootolt be a rendszer, amikor sikerült elérnem azt a feszt, amivel már ment a win.
Ha ez stabilan fut, akkor jöhet a 8x450, közben figyelem a feteket, de mint mondtam épphogy kézmeleg volt 9x400-on. Sajna nincs lézeres hőmérőm :/A tápkábelt jó hogy megemlítetted proci985 mert erről elfeledkeztem. egyszer én is jártam úgy egy hitvány mercuri (Muhahha
) táppal még 6 évvel ezelőtt, hogy összeolvadtak a kábelek
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25535 üzenetére
6 fázis (giga p35 széria) fethűtés nélkül olyan 150Wig jó. fethűtéssel olyan 180ig.
viszont a 4pines csatira ügyelni kell, 6+6A felett összeolvadhat a proci tápellátó csatija a tápéval (megtörtént itt a fórumon).
enyhébb tuningra elég, de fogyasztásra tényleg ügyelni kell, csúcsrajáratva sérülhetnek az alkatrészek.
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25531 üzenetére
Nekem is hasonlóképp. A lapommal lesz a gond. A feszelésével. Próbálom megoldani.. :/ De jó hogy írtad hogy neked ment 8x450-en is. Mégegy támpont.
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25529 üzenetére
Idáig még nem jutottam el, gondoltam egyenlőre ezt megpróbálom stabilizálni. Viszont ha már 4,6-on stabil lehet, akkor nem érdemes szüttyögnöm vele, hisz a maxolásra megyek.
Biosban beállított fesz mennyi volt? -
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25527 üzenetére
Külön nem állok már neki ram-okat venni. Inkább lecserélem a lapot ramot, cpu-t.
Egyenlőre ott tartok hogy kimaxolom a teljesítményt.
Eddig elég ígéretes. Még nem stabil ugyan, de a 9x400-on már fut a win. A fesszel lesznek a gondjaim azt hiszem. -
thumb
aktív tag
válasz
Robi BALBOA #25507 üzenetére
Végfejleményként az történt a hétvégén, hogy hoztam egy másik tápot. Csak a tisztázás véget ami alatt meghalt az egy 450-es gigabyte táp amit hoztam egy 400-as codegen. Rákötöttem a codegenre és láss csodát elindult a gép és megy azóta is. A trükk hogy eddig a procin asus silent squere hűtő volt most pedig visszatettem rá a gyári hűtőt ugyanis az asus hűtővel próbáltam indítani akkor a ventillátora hol ment hol nem a ventillátor világítása hol felvillant hol nem, lehet hogy a venti lett zárlatos márha egyáltalán létezik ilyen mert a codegen táp és a proci gyári hűtőjével viszont megy a gép. Az a kérdés olyan létezik-e hogy az alaplap cpu vezérlése vagy ellátása ment-e szét, csak azért mert ha az ment volna szét akkor a gyári hűtő se menne vagy ez nem így van? Már majdnem kikukáztam az alaplapot mikor is hirtelen felindulásból kipróbáltam a másik tápot és megy a szekér el sem akartam hinni pedig már majdnem platformot cseréltem ami így is már rég esedékes de a kinlódás ami vele jár attól óckodok ennyire...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25507 üzenetére
hát enyémnek 9x333ra elég volt 1.200, 9x400ra viszont 1.46-1.48 kellett. tehát 1.54 biosból, ami hajszállal volt a biztonságos zóna felső határa alatt. tetejében a fogyasztás 3.0án olyan 65-85W volt prime alatt, 3.6on ez 155-175 között mozgott.
utolsó meg nagyon igaz. plusz egy rendes táp és legalább egy AC7pro/TX2, ha csak alapórajel/kis tuning lesz.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25505 üzenetére
a fetek fogyasztás függvényében gázosak. kb fázisonként 25Wal lehet biztonságosan számolni, VRMhűtéssel ez 30ra nő kb. ekörül már érdemes kisegíteni aktív hűtéssel is.
4pines csati kb 150W fölött összeéghet (csak a proci fogyasztása itt az érdekes), emiatt kell a 8 fázis. q66 meg ehet bőven 150 felett, én láttam 175Wot is.
p5km volt nekem is, de alapórajelen se volt teljesen stabil a quaddal. érdekes volt, hogy beszereztem a p35-ds4et, és utánna az összes baja a rendszernek elmúlt.
-
thumb
aktív tag
válasz
Robi BALBOA #25500 üzenetére
Szia!
Kipróbáltam a dolgokat. Namost az van ami elég érdekes, hogy az alaplap elindul de csak akkor ha egyik 4-es csati sincs rákötve amit a cpu mellé kell bedugni hanem csak a soros csatlakozó vagy bedugva. Kérdem én ilyenkor mi van akkor a deszka ment tönkre ez azt jelenti? Kép nincs meg semmi de nem áll és megy de csakis akkor ha a deszkán a cpu melletti 2x4-es táphelyre semmi nincs bedugva ha már valamelyik is be van dugva ugyanugy nem indul csak felvillan és leáll.
-
thumb
aktív tag
válasz
Robi BALBOA #25500 üzenetére
HM a lapod olyan volt mint az enyém akkor ennek is mennie kéne. Egy Asus P5Q-ban ment meg P5K-ban ment 3.2-őt évekig és azokon sem volt semmilyen extra hűtés meg semmi csicsa mégsem volt semmi bajuk soha ezért olyan furcsa ez nekem. Aztán egyszercsak már nem ment a proci többet 3.2-őn csak a gyári értéken volt hajlandó menni az régi asus lapomban is ezért gyanakszom én is rá. Igen jól látod jogos a felvetés az adatlapomon még kingmax van, mert vettem 4x1 gb ocz reaper 1200-asokat, sikerült megcsipnem és ez azaz este volt amikor beleraktam a ramokat először aztán proc tuning 2.8-ra aztán ment egy estét és kakukk szóval a saját gépem még nem ment anyit hogy át tudjam irni
sajnos. Ez a lap meg dühit mert asus ból lehet venni olyan lapot amivel nem kell csinálni semmit és megy benne a proci tuningon gigabytból meg nem. Ez sokkal jobb lap a paraméterei alapján mint az én asus-om és mégsem menne benne ezt nehéz elhinnem ráadásul ez x48 az meg p45 volt szóval ha ez igy van akkor gigabyt-ot soha hát csináljanak már olyan lapot ami csontnélkül megy. A lényeg a lényeg szerintem ennek a lapnak extra hűtés nélkül is vinniekéne de neked van ilyen lapod ha azt mondod nem kéne akkor elhiszem neked csak kicsit lehangoló.
-
thumb
aktív tag
válasz
Robi BALBOA #25498 üzenetére
Nem vittem túlzásba, 2,4-ről 2,8-ra. Régen bírta a 3,2-t is de mostmár nem. Alapfeszen ment, memória 1200-on zötyögött alapfeszen szintén de a ram az ocz reaper 1200 mhz eleve. Az alaplap chipsetén gyári hűtő van viszont a procin nem minden máson gyári a hűtés.
-
thumb
aktív tag
válasz
Robi BALBOA #25496 üzenetére
Ó a fene azt is most vettem pár hónapja innen egy kollegától használtan de előtte csakis és kizárólag asus lapjaim voltak azokkal soha nem volt semmi gond.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25297 üzenetére
na, akkor szerintem ne panaszkodj annyira, nem volt rossz a tied sem
.
igazából az enyém is kb átlagos volt 3.6on, kb a procik fele futotta meg azt légen.
3ig viszont eléggé jól ment.
jah, vízzel egész jól lehet hűteni
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25295 üzenetére
az még mindig elég jó, nekem 1.46 kellett 9x400hoz (1.52 BIOS). 63 fokos load dupla TY140el, polírozott procival és hűtővel, IFX14el (első, backplates revízió) és MX4el.
egy szerm 1600as ventivel ugyanitt 70 fok volt, UK2000rel 67. hűtés nélkül pedig énekeltek a p35-ds4en a fetek
polír nélkül gyári pasztával ez a tavaszi melegben volt 80+ is (aztán inkább kilőttem a meleg miatt).
cserébe 3.0át vitte 1.200on, 60-65W körüli smallFFT loaddal. 2.4et meg 1.020on, passzívan is elvitte ott még a nem éppen erre kitalált IFX.
a hűtő ebben a formában akkoriban a légen elérhető maximumot jelentette, a 4000res deltákat leszámítva.
-
Laci2277
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25291 üzenetére
Igen, egy kicsit visszavenni a procit és a feszt is, mindjárt másként nézne ki. Amúgy nincs érdemi különbség a 3.7Ghz és a 3.6Ghz között, ráadásul az alacsonyabb órajel és a hozzá tartozó fesz jobban kímélné a procit és a lapot.
Amúgy mindenkinek sikerült ilyen fasza tuningos q6600-at kifognia?
Az enyémnek anno 1.38V(bios) kellett a 3.2Ghz-hez, ami nem egy bajnok valljuk be.
-
ZozzHUN
addikt
válasz
Robi BALBOA #25143 üzenetére
Nekem a G0-om VID-je szintén 1.2125v volt, és load alatt 1.184v-t kapott, 3.1ghz-ig volt stabil így alulfesszelve. Jó kis profi volt
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25140 üzenetére
p35nél még egy ideig visszavette, emlékszem, hogy ezen gondolkodtam is még 2008ban, hogy kevés lehet a visszavett fesz. aztán valamelyik frissítésnél eltűnt ez a feature.
lehet p45nél már kapásból kihagyták.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25138 üzenetére
jaja. egészben a legrosszabb az, hogy úgy emlékszem az F12es bios még visszavette.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25136 üzenetére
tényleg, E1ST megy, C1E nem.
stabil egyébként maradna, 1.163nak azért 6x400ra is elégnek kell lennie.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25134 üzenetére
kieg: tRFCt már a 8086nál -igen, ő az intel procik 8bites öregapja- is így hívták. digitális technikán tanultakat meglepően jól lehetett hasznosítani a p45ös tuningleírásoknál.
c1e, e1st egyébként nem kavarhat be, utolsó biosoknál nem működnek, ha az ember feszt emel.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25129 üzenetére
gondolkodom rajta.... de először hagyom kipróbálni, a régi northwood celeronja után megváltás lesz... még emlékszem az első napokra
. kb nagyságrendileg gyorsabb.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25127 üzenetére
szerintem nagyon nem lesz tuning.
p35 blood iron. 4 fázis, viszont van rajta 8pines eps, a biosa meg bizonyos szempontból még a p35-ds4emnél is jobban konfigurálható. na meg jól megy a 3870hez a vörös nyák
vrmek viszont pőrék, szóval maradt az achilles, pedig a polcon áll egy AC7pro is.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25125 üzenetére
nem, de egyik ismerős eladta a lap-proc-mem-cpuhűtő kombót eléggé olcsón, és mondtam neki, hogy csapjon le rá
szóval így lett hugomnak dfi blood iron lapja, q6600al és patriot kékbordás rammal, meg egy xigmatek achilles hűtővel.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25123 üzenetére
egyszerűbb kép alapján megtalálni.
na igen, ez is igaz.
jaja, mai napig tökéletes arra, amire nekem kell
. sőt, tegnap hugom is vett egyet, szóval már kettő is van a háztartásba
.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #25121 üzenetére
kieg: p35ös giga lapokon tRFCt is lehet hagyni auton a többivel együtt, nálam 4x2gigával is bírta a 400as FSBt.
kép itt a komponensekről, a mosfetek lesznek nagyon melegek.
-
rapiddani
tag
válasz
Robi BALBOA #25119 üzenetére
Szia, köszi a tippeket.
Ezeket a feszeket biosban gondoltad, hogy adjam, vagy loadon legyen ennyi?
A tRFC az micsoda?
A FET-ek pontosan mik, és ezeknek a hőmérsékletét hogyan tudnám megnézni?
Köszi
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #24584 üzenetére
a kupak valószínűleg még a bemelegedés előtt lett mérve, idle ambientet nem néztem, de terhelési körök alatt volt egy 6 fokos ingadozás a hőfokokban. lézeres mérő tényleg kellene, mert jelenleg 3 fokra van a szobahőtől (LianLi TR3 szenzorában mérve a ház egyik belépő ventije után mérve közvetlenül) a proci kupakja.
"majdnem tökéletes hőátaadás mellett egy batár nagy hűtéssel és egy nagyon jó ventivel lehet ezt elérni." ez megvolt. polírozott kupak és hűtő, mx2, Thermalright IFX14 (open benchen passzívan elbírta alapórajelen, szóval tényleg jól teljesít), 100CFMes venti.
idleben eléggé nagy különbségek vannak a magok között terhelés függvényében, olyan 3-4 fokok házban most nézve is. viszont alapvetően a kupak ami stabilan mér alul is, magok elcsúszhatnak max 3-5 fokot. infrás hőmérő tényleg nagyon kéne., beszerzése tervben van, de utóbbi hónapban nem találtam sehol.
a fogyasztási adatokat ellenőrzitem fogyasztásmérővel konnektorból, ha van is tévedés, akkor se lehet nagy. a 60Wos differenciál a táp ~80%os hatásfokát figyelembe véve stimmel. ugyanígy, 3.6on idleben eszik 40Wot, 2.4en terhelve, a hőfokok pedig kb egyeztek. 95Wos a TDPje, de alul van feszelve, és viselkedése alapján szivárgó példányom van. ezért is lehet, hogy hiába csak 160-175Wot eszik 3.6on a hűtésem már nagyon a végét járja ott.
HR03GT pedig tényleg praktikus darab
illusztráció házra:
az a pici borda ott alul a GPUn egy HR03GTja igen: egy gyengébb vízhűtést (pl reserator, h70) ez a hűtés egy lényegesen gyengébb (~1300) ventivel is már megver. jelen állapotában a hűtő a Noctua D14re olyan 1-2fokot kell, hogy verjen.
Winne: sajnos nem tudom, melyik mér rosszul. TJmax van valamelyiknél elcsúszva.
-
Winne
nagyúr
válasz
Robi BALBOA #24584 üzenetére
"a procinak Idle-ben kellene lenni alaphangon vagy 35fokosnak "
Az enyém core temp szerint ennyi alapon, akkor valszeg az mér jól?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #24575 üzenetére
"3ghz-en terhelve a magok 39 és 45fok között vannak az kb egy gyengébb vízhűtés teljesítménye"
akkor vess egy pillantást a képremindez 25fokos szobában, egy eléggé meleg példánnyal. és asztalon mérve, szóval a házventik se segítettek be (emiatt olyan melegek a vinyók is). mondjuk a venti 2800rpmes 120x32es kéteres Papst 4312 volt. légen kb ennyit lehet kihozni hűtés terén szerintem (kétmotoros deltám nem volt, de már az általam használt venti is eléggé hangos a maga 45dbAjával).
házban jelenlegi setuppal 19fokos szobában 46/48-48-48-48 IBTvel mérve (magasabbak a hőfokok, de más a ventik kiosztása). a kupak és mag közötti alacsony eltérés a polír és a hűtőfelhelyezési-tapasztalat eredménye
3870ekkel hűtés terén kétslotosok -nekem olyan volt- nem voltak rosszak. de azért a HR03GT két ventivel más világ.
-
Crank467
csendes tag
válasz
Robi BALBOA #24564 üzenetére
PRIME95 HIBA MENTES !teszteltem jó okés meg probálok rajta álitani megint.)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #24556 üzenetére
sajnos sokkolni kell. anno én is úgy gondoltam, hogy egyik barátomnak megvan kitesztelve 3.0án a procja, megveszem rá a legböszmébb hűtőt, aztán úgy már halk is lesz (fontos volt, hogy tudjak aludni mellette), 3.0án nem is fogyaszt sokat szóval elég is lesz, meg beállításokkal se kell szívni sokat.
08 március elején meg is lett a hűtő, egy IFX14, rajta egy 1600as Papstal. CM690, FSP500GLN, P5K, 2x2g geil BD, MSI 3870OC, hangkari, vinyók. gép dec végétől épült (kivéve lap, az megvolt aug végén, csak ideiglenes pénzhiány miatt szünetelt az építkezés), ha elkezdi az ember számolni, itt már bőven állt benne a pénz a 160-180as USD/HUF ellenére. ehhez képest a ház és a procihűtő inkompatibilis volt, a vidkari hűtője elviselhetetlenül hangos a raptorral és a házhűtőkkel együtt, mellesleg folyamatos BSOD és instabilitás, pedig az orthos és a 3dmark együtt lefutott, a proci meg 1.35öt kapott az 1.285ös vid ellenére -igen, szerintem itt már sejted, mi volt az egyik probléma-. Dirt 10-20percen belül fagy, Stalker, Crysis teljesen stabil. ekkor lelkes újonc voltam. még anno januárban regeltem be (addig csak readonly voltam).
ugrás, június: p5k eladva, p35ds4em volt, dq6ra sajnáltam a pénzt, x38ról a tapasztalatok rosszak, p45ről változó -de drágák-, x48 nagyon drága. cm cosmosom volt. videokártyára hr03gt lett, miután elegem lett a rivatunerrel való szívásból. a procihűtő és a proci fel lett polírozva. ekkor tag voltam, de lehet már megvolt a fanatikus rang is.
profi tuningban nem vagyok (amit elmondtál annak a nagyrésze kimaradt), de majdnem három éve megvan a procim. és volt mellette háromféle házam (codegen-690-cosmos), háromféle tápom -chief360, corsair cx400, fsp500gln-, háromféle hűtőm (gyári b3, ac7pro, Ifx14 végigpróbálva 10féle ventivel), két lapom (p5k és a p35-ds4). mellesleg rájöttem, hogy a digitális technika 1-2 és a számítógépes-architektúrák miért is fontos a gyakorlatban
. meg beszélgettem sok emberrel, aki ilyen procit húzott
Winne: megbízható lap olyan 140-150Wos fogyasztásig. feljebb nem szabad küldeni, egyrészt 6fázisú és a fetek nem szeretik a terhelést, másrészt meg csak 4pines tápellátó csatija van, tehát összeéghetnek a csatlakozók (megesett már a topikban). 3.0ára bőven jó, procitól függően feljebb is (3.2-3.6 modellfüggően).
-
Crank467
csendes tag
válasz
Robi BALBOA #24553 üzenetére
2.66a nincsen csak 2.00A 2.50A 3.00A okés meg probálom azért hát ha
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #24553 üzenetére
hű, hogy pörög a topik
3 fázisú a lap, meg 1333mas FSB fölé megy az ember. ds2őket nem tuningra találták ki, főleg nem quad tuningra. attól meg, hogy egy lapban lehet állítani dolgokat, még nem biztos, hogy stabil is marad.
Crank467:
feszek mind át lettek rakva manualra? auton lehet túlfeszeli magát a lap, és nem enged bootolni sem (van beépített védelmük valamennyi).
az, hogy egy ismerősnek mennyit megy a procija, az nem érdekes. ha körbenézel ph!n, akkor 24/7re van itt minden 1.8tól (alulfeszelve, halk gépnek 266x6on, mert 266 alatt instabilak) 3.8ghzig (vízen egy nagyon jó példány).
a maximális érték függ több mindentől:
- alaplap: áramellátás, hűtés, beállítások, FSBt mennyit bír négymagossal
- memória: mondjuk ennél a típusnál ez pont nem szokott limitáló tényező lenni, 400as FSB fölé ritkán lehet feljutni 24/7re.
- táp: 12v1 mennyire stabil, mennyit tud leadni, hűtés
- procihűtő: az AC7pro ennél a proccsaládnál az abszolút minimum húzni a TX3al együtt, léghűtők között pedig nincsen közepesnél jobb megoldás (D14, Megahalems, TRUE, IFX14 itt közepesnek számít, 3000res Ultra Kazevel is)
- házhűtés: nem szabad beállnia a melegnek a házban
- áramellátás stabilitása a konnektorból: igen, ez is beleszól a tuningba.aztán meg még végeredményben magától a procitól is:
- mennyire szépen skálázódik az órajele a feszültség függvényében
- mennyit fogyaszt az órajel és feszültség függvényében
- mennyire melegszik az órajel és feszültség függvényében
- FSB wall: mekkora az az FSB, amin még stabil. ez ennél a típusnál eléggé ritkán limitáló tényező.
namost, ez a négy paraméter példányfüggő. lehet következtetni rájuk (VIDből és FPOból), de pontos adatokat az ember nem tud, amíg ki nem teszteli. ugyanez igaz a lapokra is. tápoknál is van némi variancia, de azzal nem kell foglalkozni.namost: a quad tuning 3.0 fölé egy háromfázisú lappal, az nem megy úgy, hogy valamit beállít az ember, aztán elsőre megy. nem fog. ha fontos a plussz sebesség, egyszerűen rá kell szánni az időt, és ki kell tesztelni.
Jorus: mondhatja nyugodtan itt is. mégiscsak a proci topikjában vagyunk és eléggé sok tapasztalatunk van ezzel a típussal.
egyetlen probléma, hogy G31/G41es lapokkal gyakorlatilag semmilyen tapasztalat nincs utóbbi három évben (főleg 3.0 fölött). P35/X38/P45/X48ból van, visszakereshető, kb lehet tudni, hogy mit kell adni, mire kell adni, mennyit szabad adni a lapnak. ugyanígy, sok lappal van tapasztalat, tehát tudjuk, hogy kb mitől mire lehet számítani, mennyit fog droppolni, mennyit fog menni, mi az, ami még stabilan kihozható, hol van a fetek és a felépítés vége. emiatt is tudunk nehezebben segíteni, a lapot nem ismerjük.
-
Crank467
csendes tag
válasz
Robi BALBOA #24551 üzenetére
semi csipog meg ujra indul a gép folyamatosan
igysem jó lehet hogy az alaplap nem jó hózá
-
Crank467
csendes tag
válasz
Robi BALBOA #24537 üzenetére
-
Crank467
csendes tag
válasz
Robi BALBOA #24537 üzenetére
1600x900 és amugy nekem ilyenek nincsen hogy 550mhz pl. a ram ha nem csak 2.00 A 3.00 A meg ilyenek a ramot AUTON hagytam lehetet volna még ott TURBO meg FAST-aszem deh hát akor mi kéne álitanom hogy legalább a 3.2ghz meg legyen?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #24528 üzenetére
hm, az tényleg nagyon meleg.
nálam stabil 31-33fok között mozog a lap gyári hűtéssel (terheléstől függetlenül), viszont egész jól szelőzik a ház, az egyik venti meg követlenül szívja le a meleged a lapról felülről.
Winne: 404 error.
jozsef11: lehet, kenti quadok alá sajnos jó lap kell.
Crank467: ok... pontosan mit állítottál? milyen lapod, tápod, procihűtőd van?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #24520 üzenetére
nem, sajnos nem az enyém az egyik 1.200as
3.1 1.16on dícséretes. 1.46on 4.0ás felállás is remek eredmény.
hm, mennyit hozott az aftermarket hűtés a lapon?
jozsef11: akkor érdemes nézni picit a csavart, fél fordulatot állítva mik lesznek a hőfokok.
a procid még bírni fogja, viszont a lap miatt én nem nagyon feszelném. 1.35 biosból vagy load alatti érték?
Crank467: hogy nem tudod húzni feljebb?
uraga: ezt az alaplap topikjában (p5b) érdemes feltenni. kentisfield quadok egyébként 1066os fsbvel bírnak.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #24515 üzenetére
a VID 1.285, de 3.0át viszi alacsonyan
egyébként VID alapján voltak 1.200 alattiak is, szivárgók és nagyon tuningosak váltakozva.
enyém szivárog a tapasztalataim alapján (ezt abból gondolom, hogy kegyetlenül melegszik), és eléggé sok fesz kell neki 3.2től. 9es szorzóval 2.4et megy 1.008on (~40-45W), 2.7 1.100 (~50-60W), 3.0 1.200 (65-80W), 3.2 1.36-38 -talán picit kevesebb fesz is elég lenne- (~110-120W), 3.6 1.45-1.48 (~160-175W). feljebb -szerintem érthető okokból- nem néztem.
anno -kitesztelten- úgy vettem, hogy ez légen nem futja meg a 3.6ot, mert annyira melegszik. nos, megfutja. ehhez viszont fel lett polírozva, rajta van egy polírozott Thermalright IFX14, és 2000res venti kell, hogy 3.6on open benchben 73fokig menjen csak fel. tehát gyári ventikkel egy Thermalright Arrow és egy Noctua D14 már kevés lenne (2db 2000es UK/1900as SFLex viszont 69-71ig engedné csak ezekkel a hűtőkkel, de az plusszköltség). viszont 2.4en passzívan is elég rá a borda (asztalon mérve, tehát semmi venti nem volt még a közelében sem), ezen meg is lepődtem
mert légen kb tényleg az elérhető maximum kell, hogy 3.6on még éppen biztonságos határon belül legyen.
hát így. szóval nem véletlenül megy 3.0án, 1333mas FSB nekem érzésre elég gyors, nem eszik, nem melegszik 50 fok fölé lehúzott ventikkel sem.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Robi BALBOA #24506 üzenetére
jaja.
mondjuk a G0ásokat kb 3 éve hozták be.
3.0át kb mind megfutja, ott meg már valahol a q9550-9650 között teljesítenek. úgy, hogy az alaplapot se eszik meg két év alatt
-
PH-User
addikt
válasz
Robi BALBOA #23783 üzenetére
Aztán hat óra alatt mennyi áramot fog bekajálni?
-
PH-User
addikt
válasz
Robi BALBOA #23778 üzenetére
Ez megy, 1700-as FSB-vel, plusz feszültség nélkül. Egyedül a memóriáknak van adva +0,2V, mert 800 helyett 850MHz-en mennek.
Végül, egy óra Prime95 után:BIOS-ban 1,45V CPU-Z szerint a képen látható 1,344V.
Így már rendben van szerintetek?
Másik lap beszerzésén gondolkozzak el?
Ha igen, mit ajánlanátok helyette? -
PH-User
addikt
válasz
Robi BALBOA #23775 üzenetére
Alapból tudja az alaplap a 400MHz-es FSB-t (1600/1333/1066/800MHz Supported), így gondolom már nem vitás, hogy plusz feszültség nélkül megy neki a 450MHz.
Bizony, hogy van drop! Nem is kevés. 8*425-re állítottam 1,45V-tal, így 3,4GHz.
Everest és CPU-Z is 1,33V-ot ír ki. Na akkor mégis hogy van ez?
Prime95 most 5 perce, hogy fut, kíváncsi leszek. -
dangerzone
addikt
válasz
Robi BALBOA #23734 üzenetére
Nekem is ilyen a vidje, és bizony 1,35V-nál már 80 fok a mag prime alatt, pedig true hűtőm van és a házam is szellős.
-
matyiGo
aktív tag
válasz
Robi BALBOA #23726 üzenetére
freezer 7 -el hűtöm. olcsó hatékony hűtő. nem tesz csodákat de még így rossz pasztázással is 70 fok alatt tartja a procit. 1.31.... vaamennyi feszt adok neki. elég jó kis vidje lehet a procidnak ha 1,33 3,6ghz-re tudod húzni.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Küszöbön az androidos PC-k
- Homokféreggel is pózolhatna a OnePlus 15
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- BMW topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- További aktív témák...
- Intel Core i9-9900K - Garancia - Ingyen posta
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i5 4590S 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 14900K FÉLGÉP - Minden garis - Kedd estig utána bontom
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HP 14 Elitebook 640 G10 FHD IPS i5-1345U vPro 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Silver-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3488
- Bomba ár! Acer A515-55 - i7-10GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Intel Iris Plus I Cam I W11 I Gari!
- iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3404
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest