Új hozzászólás Aktív témák

• Tim82

félisten

Intel AX200 mini PCI-e vs Thinkpad X230i:

Tegnap megjött az AliExpress-ről várt 2 db mini PCI-e csatlakozós AX200.

Elsőre azt hittem, hogy rosszak a kártyák (vagy amilyen a szerencsém, átvert az eladó, annak ellenére, hogy Reddit-en ajánlott boltból vettem). Mindkettőt beletettem az X230i-be, egyiket sem volt hajlandó felismerni a noti. Értsd: beboot-olt gond nélkül, csak épp az oprendszer (Ubuntu 20.04 LTS) nem látta a wifikártyát.

Aztán beletettem az egyik kártyát egy másik gépbe (Acer Aspire E5-571 :B ), ahol az arra telepített Linux Mint (ami amúgy az Ubuntu 20.04 LTS-e alapul) csont nélkül felismerte a kártyát és szépen fel is csatlakozott .

Itt azért felhúztam a szemöldököm: miért nem hajlandó pont az X230i-ben működni ez a nyavalyás?

Első tippem az volt, hogy az Acer (ami két generációval újabb, Broadwell i3-as noti - azt engedjük el, hogy az Acer emellett még mindig mini PCI-e foglalatot használ M.2 helyett) már asszem UEFI-only, míg az X230i-nál én sose vettem a fáradságot, hogy átálljak UEFI-re.

Aztán szembejött velem egy másik Reddit-es thread, ahol hasonló problémára azt sugallták megoldásnak, hogy ugyan már ki kellene venni a gyári Thinkpad BT modult (amit én eddig - az eddig használt 7260AC kártya mellett - meghagytam). És voilà, így működik.

Speedtest-es mérések szerint kb. ugyanolyan értékeket hoz, mint a lecserélt AC-s kártya, de gondolom, a maga 380-400 Mbps körüli fel- és 280-300 Mbps körüli letöltési értékeivel inkább a netkapcsolat és a router (Xiaomi AC2100) kezd szűk keresztmetszet lenni.

Nyilván whitelist-mentes BIOS, illetve 1vyrain (a *30-as generációnál) kell a használatához.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés