Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1401) punk17 válasza punk17 (#1400) üzenetére


punk17
aktív tag

Visszavonom, a problémát én okoztam a rossz RAM időzítéssel. Az órajelet pedig rosszul olvassa ki a CPU-Z 1.61.3. Kipróbáltam pár régebbi verziót és mind normálisan írja ki az órajeleket.

[ Szerkesztve ]

Oneplus 3T | Apple iPad Air

(#1402) radi8tor válasza punk17 (#1401) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Azóta én is csináltam 1-2 képet.

Üresjáratban:

ZIP csomagolás közben:

Ja, és nekem Kiegyensúlyozott profil van kiválasztva. Nem láttam még értelmét, hogy mást használjak. (nem megy egész évben a gép).

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#1403) punk17 válasza radi8tor (#1402) üzenetére


punk17
aktív tag

Nekem is abban volt csak a magas "FSB" zavart engem, de az úgy néz ki, hogy csak a cpu-z hibája volt. Nálad nem jelentkezik ez a probléma az 1.61.3 verzióval?

Oneplus 3T | Apple iPad Air

(#1404) csballago


csballago
csendes tag

Korábban már volt szó RAID 5 technológiáról itt a topicban. Kis irományra akadtam, gondoltam megosztom veletek. Itt elég jó tapasztalatok olvashatóak a Highpoint raid kártyákról. (Pontosabban a comment 3db hivatkozásában.)

[ Szerkesztve ]

(#1405) slashing


slashing
senior tag

Hi, szeptemberben fogok venni egy ilyen kis microservert, érdekelne milyen oprendszert ajánlotok.

Csak NAS-nak lesz véve semmi más, torrent sem ezen fog menni. Olyan oprendszer kéne amin ha azt mondom hogy ez a könyvtár vagy meghajtó meg van osztva akkor azt lássa win 7, xp, vista, minden buhera nélkül. Egyszer végigszenvedtem win7, xp, vista összehozását, nem kívánom senkinek, szóval valami olyan kéne aminél nem kell minden gépen tartomány/username meg a tökömtudja mi egy rohadt eldugott 1000-redik beállítási almenüben lévő ablakban szerencsétlenkedni.

+ egy olyan program kéne hozzá ami egy könyvtár tartalmát automatikusan szinkronizálja a saját gépemen lévő egyik könyvtárral a nas-on lévő egyik könyvtárral. de csak úgy hogy ha plusz kerül oda akkor másoljon ha törlök onnan valamit azt ne törölje a nasról is. ez megoldható?

Jah meg még valami érdekelne csak úgy mellékesen mert nagyon sokan írjátok hogy virtuális gépeket futtattok rajta. Szóval érdekelne hogy mire használjátok ezeket a virtuális gépeket mert ha bele gebedek sem jövök rá hogy napi vagy akár heti rendszerességgel mit csináltok egy virtuális géppel ne adj isten többel is egyszerre. Amúgy ezt hálózaton keresztül teszitek(mármint a virtuális gépek használatát vagy közvetlenül a micorszerver előtt?). Mert én úgy tervezem hogy se egér se bill nem lesz micorszervernél, miután belőttem a hálózatot.

[ Szerkesztve ]

(#1406) Brogyi válasza csballago (#1404) üzenetére


Brogyi
senior tag

Ha RAID-5-öt akarsz akkor kizárólag [ez] és nem kell semmilyen drága RAID kártya, és bizony nagyobb adatbiztonságot fog adni mint a drága kártyád.Nem beszélve az áramszünetről, és az UPS-ről.Szóval RAID-Z olcsóbb, biztosabb.Őszintén kell ennél több? :)

(#1407) lovi27 válasza slashing (#1405) üzenetére


lovi27
addikt

Nem tudom ismered-e, de az ingyenes, linux alapú OMV (Open Media Vault) tökéletesen illik arra, amit keresel. Abban van egy Rsync nevű szolgáltatás is, ami mappákat szinkronizál, de hogy kielégíti-e a te speciális igényedet, azt nem tudom. Nem használom. Maga az OMV weben keresztül, egy böngészőben vezérelhető. Nem kell plusz monitor, billentyűzet. Ha meggondolnád magad, torrentezéshez is kiválóan használható. A ketyere keveset fogyaszt, és folyamatos használatra tervezték.

A Virtual Box-al kapcsolatban szerintem nem kell mindent elhinni. A túlzó hozzászólásokat olvasd kritikával. A hardver erőssége úgyis eleve eldönti, hogy egyszerre mennyi egyéb rendszer futhat rajta normálisan, használható módon.

(#1408) Fex válasza slashing (#1405) üzenetére


Fex
tag

Szia!

A kérdésedre elég nehéz megfelelő rendszert találni, mert a modern oprendszereknél a fájlelérés, jogosultság alapon megy, az pedig minimum felhasználónév-jelszó kettős, esetleg tanúsítvány alapon...
Ha esetleg windowsok a kliensek, érdemes windows server oprendszert választani, én ebben az összeállításba még nem csalódtam. Természetesen lehet más is, ez csak az én véleményem.

Szinkronizálás: én egy FreeFileSync nevű programot találtam, ami tetszett, és nincs vele semmi probléma, elég jól használható (egyébként meg Google a barátod)

Nekem 2 db is van ebből a kis ketyeréből, amin van egy esxi cluster, rajta ms tesztkörnyezet, illetve egy debian vm. Tanulás, tesztelés, új rendszerek kipróbálása, napi rendszerességgel használom őket általában. (gyenge a fantáziád! :) )

Fex

[ Szerkesztve ]

"...Az emberi tényezőt minden rendszer működtetésébe bele kellene tervezni, mint egy olyan random hibagenerátort, ami mindenképpen működésbe lép, csak nem tudjuk, mikor, hogyan, miért és milyen kaotikus belső logika alapján...."

(#1409) slashing válasza lovi27 (#1407) üzenetére


slashing
senior tag

Hallottam már róla látni még nem láttam, lehet ráveszem magam egy virtuális telepítésre vele kapcsolatban. Amúgy windows home serverre gondoltam csak annyian írták már itt is hogy lassú meg ez meg az hogy kicsit bizonytalan vagyok a free nas linux rendszerekkel meg csak az a bajom hogy nem akarok sokat pepecselni vele, kinőttem már a tesztelős korszakomból, ma már csak a telepítem és menjen a szlogen, félek ha valami nem megy akkor hosszú órákat kell bújnom a netet miatta, ennyiből jobb lenne a whs.

Istenigazából a mappa szinkronizálást amikor írtam akkor jutott csak eszembe hogy használtam én valamikor pl. az opera böngésző szinkronizálását hogy bárhol vagyok bármilyen gépen elérjem a könyvjelzőket, csak aztán egyszer volt vele gond és ugye akkor egyből szinkronizált, ha valamit kitöröl véletlen az ember akkor szívás van, azért lenne jó ha csak akkor szinkronizálna amikor még nem talál a saját mappájában valamit de ha én kitörlök valamit amit már átmásolt akkor ne törölje ott is. De ez még csak elvi síkon megy lehet aztán csak egy egyszerű hálózatban átmásolom lesz a vége....

Torrentezéshez, jelen pillanatban úgy gondolom hogy nem fogom használni de sose tudni. Mivel lényegében csak backupra kell majd a sever meg egy htpc kiszolgálására. Hála isten a netem olyan hogy nem kell minden álló nap futnia a torrentnek csak az arány miatt.

(#1410) sxboy válasza csballago (#1397) üzenetére


sxboy
tag

Én mindenképp megpróbálkozom vele, majd beszámolok. :)

(#1411) sxboy válasza Fex (#1408) üzenetére


sxboy
tag

Az OMV esetében be lehet állítani nyilvánosra a sharingot, akkor nem kell SMB-n keresztül jelszót megadni!

(#1412) csasaKKP


csasaKKP
senior tag

Sziasztok!

Nagy segítséget szeretnék kérni Tőletek! :)

Van egy UBiQUiTi AirCam IP kamerám, (jelenleg 1, de később bővülhet), és ezt a szerverkét néztem ki NVR-nek extrái és ár/érték aránya miatt.
Mindemellett, hogy a háttérben rögzíti az adatfolyamot a kamerától, számítógép feladatát is ellátná, csak alap irodai dolgok lennének (szövegszerkesztés, böngészés leginkább).

Szerintetek jó választás?

Köszönöm! :R

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#1413) csballago válasza Brogyi (#1406) üzenetére


csballago
csendes tag

Köszi a linket. Korábban már olvastam ezt a cikket, s bár szépen le van írva - mégis úgy gondolom hogy ez megint csak egyfajta megállapodás egy megoldás mellett. Jelenleg egy Nexentastor OS. Nekem kissé idegen maga a rendszer és bár az adatok biztatóak..mégis húzódzkodom tőle. (Persze kipróbálni minden új kecsegtető megoldást szeretek. :) )

Alapvető koncepcióm az volt hogy 4db 3T-s winyót raid5-be kötve definiálok tárhelynek. Ha külön raid kártya van, "tulajdonképpen" OS független a dolog. Ha viszont az OP. rendszerre bízom, szoftveres úton.....félek később gebasz esetén nem fogom tudni helyreállítani, csak ugyanazon rendszeren belül. Más megoldásban már nem fogok tudni hozzáférni az adatokhoz.
Ráadásul most még csak 2db winyót vettem meg a 4-ből..s gondoltam valamiképp ha kinőttem adataimat..akkor véglegesítem a 4db 3T-s Raid5 rendszert. De ahogy olvasgatok itt-ott amott, látom erre egyre kevesebb esélyem van..max külön RAId kártya esetén.

(#1414) csballago


csballago
csendes tag

Az igazság az, hogy még mindig nem döntöttem el, milyen végleges op.rendszer legyen a HP MS-en. Lehet megfordítanám a dolgot, mert úgy látom bizonyos funkciókat szinte minden oprendszer támogat (vagy némi tuninggal támogat), bizonyosakat pedig nem.

Tehát megfordítva, a kérdésem: Mit ajánlanátok ha XBMC-t és valamilyen Web Photo Gallery megoldást is szeretnék majd futtatni az MS-en?

(#1415) Brogyi válasza csballago (#1413) üzenetére


Brogyi
senior tag

Értem én az idegenkedést. Valószínű én is először ubuntu+zfs-sel próbálkoznék.Azért olvass bele egy kicsit a témába,pl mit történik a rendszereddel ha írás közben megy el a kraft.Ha nincs UPS azt te vissza nem hozod az élők sorába.

(#1416) csballago válasza Brogyi (#1415) üzenetére


csballago
csendes tag

Igazad van és ezért lenne is majd rajta egy UPS. :)
Rájöttem, hogy talán nem is NAS-ként kellene pozicionálnom a kütyümet. Az eddig összegyűjtött információim szerint valami olyasmit szeretnék, hogy az eszköz 0-24-ben megy. Ha otthon bekapcsolják a TV-t (HDMI), akkor XBMC fogadja a kanapén ülőket. A többi szolgáltatást vagy CLI-n (SSH) vagy WEB pagen-keresztül menedzselném, mint pl: torrent, SMB, Web photo gallery, storage management (valami RAID), FTP. Adattárolásra 4db winyo raid-ben, rendszernek másik kettő raid1-ben. A torrent alapvetően a rendszeren menne, így tehermentesítené a 4db winyót és csak akkor pörögnének fel azok, ha konkrét adatelérés zajlik.

(#1417) sxboy válasza csballago (#1416) üzenetére


sxboy
tag

Mi lenne, ha xbmcbuntu és arra megy rá az OMV? :) Sztem zsír, a jövő héten ki fogom próbálni. Ezzel minden megoldva.

(#1418) radi8tor válasza csasaKKP (#1412) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Igen, ezekre a célokra tökéletes a gép. :K

⭐ Stella

(#1419) csballago válasza sxboy (#1417) üzenetére


csballago
csendes tag

:) Ezzel kezdtem a MS-el való ismerkedésem. Sajnos valami végett 24 óránként elérhetetlenné vált a server SSH és transmission kapcsolaton keresztül egyaránt. :( Próbáltam megoldást keresni rá, de nem igazán találtam. Így más (persze amúgy is akartam) op.rendszereket is tesztelgettem.
Lehet nekivágok megint ennek a projektnek.... :)

Mellesleg milyen megoldást javasoltok a rendszer adatok tárolására? Gondolok itt arra, hogy egyszerű pendrive-on legyen, vagy vegyek SSD-t neki? SSD-ből kisebbet és kettőt a RAID1 végett?

(#1420) radi8tor válasza csballago (#1419) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Ha nem read-only az oprendszer, akkor a pendrive-ot minőségtől függően 3-6 hónap alatt tönkre fogja vágni. Nem erre vannak kitalálva.
Nekem SSD-n van az oprendszer, hamarosan érkezik a társa és akkor RAID1-ben lesz.

⭐ Stella

(#1421) csasaKKP válasza radi8tor (#1418) üzenetére


csasaKKP
senior tag

Köszönöm szépen! :R

Esetleg aki épített NVR-t Windowsszal, vagy van valamilyen tapasztalata, tanácsa, észrevétele a szerverrel/programokkal kapcsolatban, nagyon szívesen fogadom akár itt, akárt PM-ben. Köszönöm. :R

És később írok egy kis részletet a készülő rendsszerről, mert terveim már vannak, de ahogy mondják "Ember tervez, Isten végez". Vagyis meglátjuk, mi sül ki a dologból.

[ Szerkesztve ]

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#1422) sxboy válasza csballago (#1419) üzenetére


sxboy
tag

Az OMV esetében egy teljes fizikai meghajtó kell a rendszernek, azon adatokat nem tárol, nekem egy 8GB-os pendriveon fut a rendszer stabilan.

(#1423) csballago válasza radi8tor (#1420) üzenetére


csballago
csendes tag

Hogy érted ezt a read-only-s op.rendszer dolgot? Hol tárolná a beállítás és minden más futó process adatokat, ha csak read-only?
Amúgy eldöntöttem, SSD- lesz: Corsair 90Gb Force-3 GT (CSSD-F90GBGT-BK). :)

(#1424) varga.tamas válasza radi8tor (#1) üzenetére


varga.tamas
tag

+1 sub

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

(#1425) nvyktor


nvyktor
aktív tag

Felmerült egy kis probléma...

Nálam a szerver a tv alatti szekrénybe van eldugva. Lényegileg első számú gépnek van használva, filmek, zene, vpn, internet... minden arról megy.
Múlt hét végén a nagy melegben kétszer is előfordult, hogy túlmelegedésre hivatkozva leállt a rendszer.

Másnak is van hasonló tapasztalata?
Lehet valahogy turbózni a hűtését?
Nem szívesen költöztetném ki onnan...

Védd a fákat! Egyél hódot...

(#1426) sxboy válasza nvyktor (#1425) üzenetére


sxboy
tag

a szekrény hátulján biztosíts megfelelő szellőzést a gépnek. nem egy kis zárt helyiségre tervezték

(#1427) nvyktor válasza sxboy (#1426) üzenetére


nvyktor
aktív tag

Na igen, gondoltam, hogy felmerül ez a lehetőség, de a szomszéd nem hiszem, hogy örülne neki, ha átütném a falat... :D

Komolyra fordítva: szóval keressek neki másik helyet... Köszi azért. :(

Védd a fákat! Egyél hódot...

(#1428) Fex válasza sxboy (#1411) üzenetére


Fex
tag

Na, az ember mindig tanul valami újat, én ezt az OMV-t nem ismerem, és a linuxot is csak most kezdetem el nézegetni..

Köszi az infót...

"...Az emberi tényezőt minden rendszer működtetésébe bele kellene tervezni, mint egy olyan random hibagenerátort, ami mindenképpen működésbe lép, csak nem tudjuk, mikor, hogyan, miért és milyen kaotikus belső logika alapján...."

(#1429) sxboy válasza nvyktor (#1427) üzenetére


sxboy
tag

Nekem szabadon áll a plafon alatt egy dedikált polcon, a HDD hőmérséklet nem ment 37°C felé, még a nagy melegben sem.

(#1430) nvyktor válasza sxboy (#1429) üzenetére


nvyktor
aktív tag

Én nem mértem.

Ugyanakkor van egy hibaüzenet (gondolom BIOS szinten), amivel egyszer csak lekapcsolja magát...

Az a gáz, hogy a szekrényt nem tudom nyitottá tenni, és már eszköz is fűt (erősítő, keverő, kismillió tápegység). :(

Védd a fákat! Egyél hódot...

(#1431) radi8tor válasza nvyktor (#1430) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Akkor rakj egy ventilátort a szekrénybe.

⭐ Stella

(#1432) bugizozi válasza nvyktor (#1427) üzenetére


bugizozi
őstag

A szekrényt 5 centivel előrébb húzod, vágsz a hátán egy 200-as lyukat, raksz oda egy 20 centis ventit, ami akár a HP ODD-nek szánt kábeléről kapna szuflát...ennyi :DDD

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#1433) Brogyi válasza csballago (#1423) üzenetére


Brogyi
senior tag

A read-only valami olyasmi mint a FreeNas,FreeBSD.A start abból áll, hogy bemásolja az adatokat a memoriába,és már csak onnan fut.Nem nyúl többet a start eszközhöz.Erre jó a pendrive.

(#1434) varga.tamas válasza radi8tor (#1420) üzenetére


varga.tamas
tag

Sziasztok,

A következő felállásban gondolkodok:
-HP MS N40L 4 GB
-2x1 TB WD10EFRX
-2x40 GB Seagate op rendszernek
-1 db 5.1 hangkártya
-WS2k8R2

Feladatok:
-HTPC
-torrent
-hálózati meghajtó, share, (egyszóval nas)
-DHCP
-proxy
-később vpn, szerveres "játékok", ad, exchange...stb

Mennyire életképes az elképzelés?

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

(#1435) sxboy válasza varga.tamas (#1434) üzenetére


sxboy
tag

Szia,

szerintem teljesen életképes, viszont szerintem vegyél egy jobbfajta VGA-t (ha visszaolvasol, találsz ajánlott VGA kártyát), arról le tudod HDMI-n keresztül venni a hangot a HTPC okán, így nem feltétlenül kell hangkártya. (én is így tervezem)

a "szerveres játékok" témakörben nem tudok hozzászólni.

(#1436) varga.tamas válasza sxboy (#1435) üzenetére


varga.tamas
tag

5.1-et kötnék rá, meg egy sima 24-es monitort D-SUB kimeneten.

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

(#1437) csballago válasza Brogyi (#1433) üzenetére


csballago
csendes tag

Én is valami ilyesmire gondoltam. De ha jól sejtem ez inkább O.S. kipróbálásra jó vagy valami egyszerűbb feladatokra. Azért csak kényelmesebben fut egy op.rendszer rendes tárolón.....

(#1438) sxboy válasza varga.tamas (#1436) üzenetére


sxboy
tag

Ja, úgy akkor nem kell más beruházás. :)

(#1439) varga.tamas válasza sxboy (#1438) üzenetére


varga.tamas
tag

Meglepve tapasztaltam, hogy az iponnál olcsóbb a 2 Gb-os modell+4Gb RAM, mint a mi nagykerünkből a 4 Gigás verzió. Marad az ipon, 6 Giga RAM 2+4. Tudom nem a legjobb, de engem sose izgatott a dual channel.

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

(#1440) bon válasza varga.tamas (#1434) üzenetére


bon
őstag

Ennyi mindenre kevés az erőforrás, főként a procié. Kezdetnek elég, de ad, exchange már tuti kevés.

A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, Gigabyte GTX 1060 6GB, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P

(#1441) Jim Tonic válasza nvyktor (#1425) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Ez azért mókás kérdés volt. :)

#1434:
A következő felállásban gondolkodok:
-HP MS N40L 4 GB
-2x1 TB WD10EFRX
-2x40 GB Seagate op rendszernek
-> Ez mi? Minek?
-1 db 5.1 hangkártya
-WS2k8R2

Feladatok:
-HTPC
-torrent
-hálózati meghajtó, share, (egyszóval nas)

-DHCP -> Miért pont ezzel? Nincs egy routered?
-proxy Minek?
-később vpn, szerveres "játékok", ad, exchange...stb -> Nem erre való.

Mennyire életképes az elképzelés? Szerintem nem jó elképzelés.

[ Szerkesztve ]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#1442) varga.tamas válasza bon (#1440) üzenetére


varga.tamas
tag

exchange csak "játék" kategória. Egy AD-t simán elvisz a cucc.

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

(#1443) varga.tamas válasza Jim Tonic (#1441) üzenetére


varga.tamas
tag

Ha van céleszköz, miért a routert terheljem a DHCP-vel, forgalomszűréssel?

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

(#1444) Jim Tonic válasza varga.tamas (#1443) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Már bocsánat, de pont egy router céleszköz DHCP-re. A szervert felesleges terhelni vele (még akkor is, ha nem igazán terheli), szerintem.

szerk.: itt a fórumon egy hozzászólásba kell írni a mondanivalódat a szabályzat szerint. :)

[ Szerkesztve ]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#1445) varga.tamas válasza Jim Tonic (#1444) üzenetére


varga.tamas
tag

Két embernek válaszoltam, máshol úgy szokás, de utólag is elnézést!

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

(#1446) Jim Tonic válasza varga.tamas (#1445) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Nem kell elnézést kérned, nem leszúrás volt. Kis segítség.

[ Szerkesztve ]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#1447) csballago


csballago
csendes tag

Egy kérdés: a szoftveres op. rendszeres RAID felosztások kompatibilisek egymással? Gondolok itt arra, hogy egy Windows-os RAID5-el konfigolt data pool olvasható-e linux-ossal, pl: ubuntus raid-5-el?

(#1448) Jim Tonic válasza csballago (#1447) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Eleve gond van a fájlrendszerrel. EXT vs NTFS. FAT gyakorlatilag semmire nem jó.
Sokszor még a hardveres RAID megoldások sem működnek eltérő kártyákkal. Még ha elméletben létezhet is, szerintem nem tudsz kompatibilis RAID tömböt létrehozni. Hacsak nem találsz valami szoftvert, ami garantáltan megcsinálja.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#1449) nvyktor válasza Jim Tonic (#1441) üzenetére


nvyktor
aktív tag

Sok mókát nem találok benne... :(
Mindegy, elkezdem mérni, aztán meglátom, mit tehetek.

Védd a fákat! Egyél hódot...

(#1450) Jim Tonic válasza nvyktor (#1449) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Egy ventilátoros gépet tilos bezárni. De egy passzív rendszert is. Lyukat kell vágni a szekrényre. Néha az is kevés.

MÁS: Nekem meg szívja a port. Elejét letörlöm néha, de a múltkor észrevettem, hogy a merevlemezekhez is jut. Rakott be már valaki valamit az ajtóra?

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.