2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP MS N40L: kiszolgáló otthonra

Otthoni fájlszerver felállításának története HP MicroServer N40L alapokon.

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények

Előzmények

Egy hónappal ezelőtt az otthoni PC nem akart elindulni, amikor hazaértem. Vakartam is a fejem, hogy na, most mi van? Se kép, se hang, még csak egy árva kurzorvillogás se a POST után. Jött a hibakeresés első fázisa, vinyók lehúzása külön-külön.
Itt jegyezném meg, hogy mindössze 2 db van belőlük, egy WD SATA (250) és egy Seagate ATA (320). A Seagate tartotta a Windows 7-et, a másik az adatot. Ízibe letöltöttem a Win 7 Recovery Toolját, kiírtam pendrivera, bootoltam, 20 perc homokóra után az arcomba vágja, hogy nem tudja megjavítani. Nosza újraraktam, viszont restart után nem indul. Ekkor már este 11 volt, az agyam romokban, másnap meló, gondoltam majd a cégnél bent megcsinálom a telepítést még egyszer.

Reggel ki is kaptam a merevlemezt a házból, bent a cégnél fel is húztam a rendszert, irány haza. Gép elindul, csupán 2 telepített Win 7-et talál - Mi a f*?. Kiderült, hogy rossz lemezt vettem ki reggel, így az adataimnak lőttek.

Próbáltam különböző recovery toolokkal visszaállítani, de mivel a partíciók át lettek alakítva, így ez esélytelennek bizonyult.

Ekkor döntöttem el magamban, hogy még egyszer nem szeretnék nettó 450 GB hasznos adatot elveszteni és veszek egy HP Microserver-t. Ekkor még csak az N36L-t ismertem, viszont az már nem volt kapható, így N40L lett a kiválasztott.

A gépről

CPU: AMD Turion II Neo (1.5 GHz, 15W, 2 MB)
Chipset: AMD RS785E/SB820M
Memory: PC3-10600E Unbuffered DDR3 ECC @ 800 MHz
RAM: 1x 2 GB ECC included (max 2x 4 GB) + nálam 1x 4 GB Kingmax
NIC: NC107i PCI Express Gigabit 10/100/1000
RAID: 0, 1 Hardware
USB: 2.0: 7 total (2 rear, 4 front, 1 internal)
eSATA: Gen 2: 1 (rear)
Graphics: Onboard VGA: 128 MB, 1920x1200 @ 60hz
Power: 150 W

Gyárilag a fenti adatokkal jön ki a dobozból, de én vettem egy 4 GB-os sima DDR3 modult, és első dolgom lesz belőle kivágni a 2 GB-osat. Az is lehet, hogy hagyom bukni az ECC-t és a Dual Channelt és berakom az új modult is mellé, ez még kiderül.

Merevlemeznek két WD WD10EFRX lesz berakva adattárolónak, természetesen Raid 1-ben. A rendszer szintén egy Raid 1 tömbön fog dolgozni, amit két 40 GB kapacitású Seagate ST340014AS fog kiszolgálni. Ezzel meg is teltek a rack helyek, viszont a biztonság kedvéért az ODD helyére be fog kerülni egy WD Green WD3200AZDX 320 GB kapacitású lemez. Erre a lemezre fog menni az operációs rendszer mentése és a legfontosabb adatok egy része, amit nem bízok a RAID-re.

Bekerülési költség
Magát a vasat az egyik nagy webáruházból rendeltem 39.800 Ft-ért, a 4 GB memória 5.300 Ft volt, a két 40 GB-os Seagate lemezem már korábban megvolt, a 2x 1 TB WD Red merevlemez pedig 19.800 Ft-ba került a céges nagykeren keresztül. Ezen felül vettem még egy Molex-Sata táp átalakítót, hogy az ODD helyére tudjak merevlemezt tenni.

Összesen tehát: ~85.000 Ft

Mire fogom használni?
Elsődlegesen a korábbi adatvesztés elkerülése végett hálózati tárolónak és torrent kliensnek. Ezen kívül még később szerveroldali alkalmazások tesztelésére, médiaszerver, Exchange, AD...stb.

Az infrastruktúra
Nem kapcsolódik szorosan a témához, de röviden vázolom az otthoni infrastruktúrát, hogy teljes legyen a kép.

Jelenleg a „betárcsázós” PPPOE internetet egy TP-LINK TL-WR741N router fogadja és osztja tovább a klienseknek.

A kliensek:
- 1 db PC LAN-on
- 2 db Dell laptop Wi-Fi-n
- 1 db LG Optimus One okostelefon
+ a HP MS N40L

Sajnos be kell érnem a 100 Mbit nyújtotta örömökkel, de később egy PCI-e hálókártyával meg fogom toldani a HP MS-t és egy crosslink kábellel összekötöm külön a PC-vel, így lesz egy gigabites linkem a fájlműveletek elvégzésére.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • VPN szerver otthonra

    PPTP VPN Windows Server 2008 R2 segítségével: miért használnánk 3rd party szoftvert a beépített helyett?

  • Hyper-V, Ubuntu, Shoutcast

    A fenti három program alkotja a most következő cikk törzsét, ami a webrádiózásról szól.

  • NAS alaplap körkép

    Arra szeretnék alternatívát mutatni, ha valaki saját maga szeretne NAS-t építeni - minél olcsóbban.

  • WD RED - nem csak NAS-ba?

    Profi, nagy méretű belső háttértár, állandó otthoni használatra az egyik legismertebb merevlemezgyártótól.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.