Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Moleman
üzenetére
Power onto connect, and will disconnect after delay time
Vagy másik linken:
The module Power-on, the relay is switched on immediately, delay to the set time, the relay is turn off.
Az egy dolog, hogy a relének nyitó-záró érintkezője is van, de az még nem minden, a felhasználás szempontjából.
(#59569) MasterMark
...ha áramot kap, akkor várjon 1 percet és csak utána kapcsolja rá az áramot.
Meddig, hol a vége?
-
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Moleman
üzenetére
A falban párhuzamosan futó vezetékek közötti kapacitáson is átszivároghat az áram, de erősebb villanás akkor jön létre, amikor a lámpában a puffer lassan feltöltődik, emiatt elindul benne az aktív driver. Ettől viszont azonnal kisül a puffer és kezdődik elölről.
Ilyen már a kompakt fénycsöveknél is előfordult, vagyis ez nem a LED érzékenységével van összefüggésben.
Amikor folyamatos, halvány parázslás jelentkezik (egy passzív, tehát kapacitív előtétes lámpánál), az már viszont a LED érzékenysége miatt van általában. Ebben szerepet játszhat még a glimmlámpás kapcsoló is, ha olyan van felszerelve.
-
-
-
válasz
Moleman
üzenetére
Nem jó, az általad linkelt szabályzó a negatív ágban szabályoz, megnéztem a linken a nyákoldalt, a pozitív átmagy rajta, a pozitívba minek dióda,
valamint minek bonyolítani?Bekötöd a tompított ágba a szabályzót, a hosszúfény ághoz hozzá sem kell nyúlni.
Ha a rendes tompítottad akarod működtetni, a pwm két negatív kapcsát egy kapcsolóval zárod és kész.
Hogy a pwm közben működik, az nem számít, üresjáratba kapcsolgat, azt annyi. -
Moleman
addikt
válasz
Moleman
üzenetére
Na, a zuhany alatt megjött az ihlet, hogy hogyan képzelem a menetfény kapcsolását, de elakadtam.

A tompított oldal tiszta, a DRL is működik. A távolságinál akadtam el.
Kernel kolléga berajzolt kapcsolóját követve a működéshez elméletileg elég lenne a távolsági izzó negatívját átkötni a PWM modulról a gyári testre, és teljes fényerő lenne, ha jól gondolom, ezt kapcsolhatná a távolsági +12-je. Ekkor DRL üzemmód közben már tudnám használni a fénykürtöt. Viszont a táp a tompított +12-jéről jön, ergo ha a DRL-t kikapcsolom a kapcsolóval, a távolsági már nem kapna tápot.Mialatt ezt írtam, megszületett a távolsági köre is, kérdés, hogy ez így jó-e:
Az izzó előtt találkozik a két táp, a visszautat diódák védik (100V 10A diódákat használtam eddig hasonló helyeken, de vennem kell, mert már csak 1 db van). Lehet-e bármi probléma abból, hogy DRL üzemmód közben a fénykürtöt használva egyszerre 2 ágról kap +12 voltot az izzó? Ha ez problémás, akkor gondolom egy ugyanilyen relével kéne kapcsolni a távolsági pozitív ágát is - vagy egyszerűbben egy 8 lábú relével az egészet.
Vagy teljességgel rossz úton járok?

Nagyon köszi!
-
Batman2
addikt
válasz
Moleman
üzenetére
A PWM modulátorban található kapcsoló elem, pl. FET impulzusban sokkal nagyobb árammal elbír, mint folyamatos üzemmódban így nem igen zavarja, ha hidegen indul az izzó, közvetlen a félvezetőről.
Persze, hogy egy ilyen Ebay-en kapható kis kapcsolásba milyen, mekkora terhelhetőségű kapcsolóelemet tesznek, hogy a megadott érték (amper) az impulzusban, vagy folyamatos terhelésnél értendő, az jó kérdés !
Én készítettem is ilyen kapcsolást, nyilván nem ilyen összegért, amiben olyan kapcsoló elemet használtam, ami folyamatos terhelésnél is 10 amper felett bírt, impulzusban pedig majdnem tízszeresét bírta !
A biztonság kedvéért azért kettő kapcsoló elemet alkalmaztam, de arról 3db 60W-os izzót tudtam hajtani zokszó nélkül.
A kapcsolóelem melegedése némileg függ a kitöltési tényezőtől is, hogy mennyit van bekapcsolt állapotban, de közel teljes fényen sem volt vészes a melegedése, persze ezen kis áramkörben találhatónál jóval nagyobb bordát tettem a sajátomra.Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Moleman
üzenetére
A topikban már szerepelt képen tudnám mutatni:

Berajzoltam pirossal egy kapcsolót. Ha például a FET beállít 50 % kitöltést, de én a kapcsolóval átkötöm, akkor nyilván maximumra kapcsol.
Ehhez dióda sem kell, viszont közös a pozitív, csak a negatív ágon lehet beavatkozni.
-
válasz
Moleman
üzenetére
Kedves kolléga, egy kb. 0,5 másodperc tehetetlenségű feszített vastag izzószál modulálva 20kHz frekvenciával, azaz másodpercenként 20000szer. Megeszem a kalapom ha ezt valaki szemmel látja, vagy zavarja. Az izzó élettartamára véleményem szerint csak pozitív hatással lehet.
Ennyi az egész, a potival beállítod a neked megfelelő fényerőt.
Mivel neked a pozitív ágban kell a szabályozás, a fetet P csatornásra kell cserélni, a felső ágba tenni, a terhelést az alsóba. Ha csak izzó lesz, a szabadonfutó dióda is elhagyható.Ha kéred, átrajzolom szívesen.
Szerk, látom keresgéltél kész panelt, a 3A az neked kevés lesz. Min.5A kell, inkább több.
Az izzószál hidegellenállása miatt, az indulási áramlökés a többszöröse,
Elég a 3A szabályzó is, ha először teljes fénnyel, a gyári módon kezdesz, és utána iktatod be a dimmert, de ez így macerás. -
válasz
Moleman
üzenetére
Ajanlanam a mezei 555 megoldast,
esetedben P csatornas fettel, mert a + agon kell neked a kapcsoloeszkoz, a - az a test mindenkepp.
Vagy a legegyszerubb, haz izzo a dupla hosszu-tompitott, egy valtokapcsoloval elbontod a testet es a hosszufenyre testeled. Igy sorbakototted a ket izzoszalat,'kesz a fel fenyero.
Megoldando meg ekkor a fenykurt, es a hosszufeny tiltasa, mert azonnal kilovi a biztit. -
Kernel
nagyúr
válasz
Moleman
üzenetére
Kapcsolóüzemű konverter lényege épp az, hogy nem kell elfűteni.
De egyébként a disszipatív megoldással sem annyit kellene fűteni, mert az áram felére csökkenne, az izzó teljesítménye negyedére (13,75 W). Pont ugyanennyit kellene elfűteni a szabályzóval.
Konverterrel is ennyit kellene előállítani 6 V-on, 2,3 A mellett. Az viszont sokkal kevesebbet fűt, csak ami a hatásfokból következik.
De itt kerekítettem és a meleg izzószállal számoltam, valamint 12 V-ra vonatkoztattam az 55 W-ot, holott menet közben 13,8-14,4 V-ra tölt a generátor. Kérdés, hogy gyárilag mennyi feszültségre értelmezik az 55 W-ot? Méréssel lehetne ellenőrizni.
Mindenesetre hidegen kisebb az ellenállás, nagyobb áram alakul ki, aminek leküzdésében segíthet a konverter túláramvédelme is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti Lenovo 90W szögleges laptop táp + kerek átalakító egyben eladó
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3847, 100% Akkumulátor
- 154 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

ekkold