Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bandi0000
üzenetére
Zárt a ház eleje, oda valami bika static pressure ventit néznék. 2db 14cm raknék bele ,meg hátra egy 12es szívót.
Olcsó de jó Arctic P14pwm (A MAX verzió még jobb egy picit , igaz drágább egy picit) / P12 pwm hátra (kifújónak felesleges a MAX )
Egyel komolyabb kategória is van 4k/db áron . [Fluctus 140mm pwm] . Én nagyon meg vagyok vele elégedve. -
bandi0000
nagyúr
Sziasztok,
Van egy [Corsair 275R] ház, ebből hajítanám ki a gyári 2 ventit, szeretnék valami halkabbat, az ajánlott lista mennyire friss? Van valami jó és halk fajta?
Illetve amit nem tudok, hányat kellene bele rakni? 4070 TI super + egy Ryzen 7600 van benne, most hogy kikötöttem a ventiket, éreztem a ház tetejét, hogy rohadt forró volt játék közben, szóval gondolom nem ártana ezt a hőt kiterelni
-
Pehi
senior tag
Szevasztok!
Segítségeteket kérném! Adott egy Spirit of Gamer ház, amiben a hátsó venti ledje elkezdett össze vissza működni. Eddig mindegyik egyformán ment. Mi lehet a gond? Köszönöm előre is a tanácsokat! [kép] -
Kösz a tippet ,nekem EU plugos kell . Közben találtam ilyeneket , ezek jónak tűnnek. Megpróbálom majd valamelyikkel :
[DC 12V 4-Wire PWM Fan Speed Controller 9-Way 4-Pin Fan Speed Controller Module 1~100% Adjustable For PC Heatsink Fan]
vagy
[DC 12V 8Miner Fan Speed PWM Controller 8-Channel Hub High-Power Violent Fan Controller Speed Governor 4P Power Supply]
vagy
[12V Computer Case Fan Hub Regulator 8 Way 4 Knob SATA/4Pin fan Speed Controller Fan Control cooling fan hub for Computer PC Case]
Kár ,hogy a világ végéről tudok csak ilyeneket beszerezni 1-2 hónap szállítási idővel. -
válasz
Károly85
üzenetére
A 80% hatásfpkút úgy értettem, hogy olcsó nem bronz/gold /platina táp hanem csak egy egyszerű 80plusos olcsó vacak.
Ha csak 10Watt terhelést kötsz a tápra , akkor brutál rossz hatásfokon fog működni. Jó lesz az 20% nak is.
[itt] látható a dolog.
10Wattal számolva 20% hatásfokkal máris 50W ot venne fel a táp ami nevetséges ,még ha pénzben nem is érezném meg. -
válasz
F_Zolee
üzenetére
Számítógép nélkül szeretnék meghajtani/ vezérelni ventiket .Simán konnektorba dugva (8db P14 pwm pst)
Vettem egy ilyen külső tápot : [Ali] (molex +sata végződések )
Meg van egy ilyen Noctua pwm fan controllerem [NA FC1] (sata betáp )
Össze is dugram a külső tápot a noctua controllerrel. De meg se nyikkan . Számítógép tápra kötve persze működik....
Kipróbáltam a külső tápot egy [ID Cooliong HA02] HUB al ,és ez persze működik . Csak ugye ezzel maxon pörögnek a ventik pwm jel hiánya miatt.
Tehát a noctua controller valamiért nem szereti a külső tápot így kuka.
Minden ötletet szívesen várok , forrasztani nem tudok ,gyári megoldás kell.
Hogy tudok meghajtani /vezérelni 8db ventit szgép nélkül? -
Grózi
Topikgazda
-
Worthag
csendes tag
Sziasztok.
Jelenleg Arctic P12 value pack 5db ventim van a BQ Bure Base 500DX házamban.
Nos én imádom az Arctic márkát már-már fanatikusan de ezek a ventik valami elképesztően gagyik nálam. Pereg,törik a műanyag. Menetet kellett vágni a csavar lyukba. 2x szedtem le eddig 3 év alatt de a felének már bele sem megy a csavar az egyik lyukba és repednek törnek a menet elnyalódik.És a fentiek miatt döntöttem úgy hogy le váltanám viszont nem tudom hogy mi lenne a következő szint/alternativa amit érdemes "nagy tételben" venni. Nyilván Noctua lenne a legjobb az még engem is túlélne de nem visz rá a lélek hogy 5 coolerre kiadjak 60.000ft-ot.
Ti mit javasoltok?
Köszönöm.
-
HaZsolt
őstag
válasz
abridabri
üzenetére
PURE WINGS 3 esetében nem találom, hogy tudja-e a következő funkciót:
"0 dB Mode — Zero rpm
The speed of the fan can be throttled down to standstill via PWM. This allows silent operation in IDLE and at the same time guarantees maximum performance when required."Az Arctic tudja amit boogie ajánlott.
-
HaZsolt
őstag
válasz
boogie84
üzenetére
PURE WINGS 3 esetleg nem lenne jobb helyette?
-
boogie84
veterán
-
HaZsolt
őstag
Milyen ventit ajánlotok ebbe a házba? 4dbra van szükség. A feltétel új legyen, csendes 0decibel
, NE legyen RGB és fehér legyen. -
5leteseN
őstag
válasz
Pityu.
üzenetére
Sokkal: Az a CPU-d 95W TDP-s a gyári adatlap szerint, a gyári Intel hűtő ránézésre talán a fele hűtő-kapacitású!!
Még: Vagy félre értek-nézek valamit, vagy nagyon nincs rendben valami azzal a Nem-Intel hűtővel: Hol fúj ki a hol-van-venti, stb...
Esetleg képek még más nézetből?Alapból a két-hőcsöves hűtőnek legalább dupla felületű Alu hűtőbordája van(szintén, mint az Intel-nek is), a sokkal jobb hővezető réz tömbben.
Jelentősen jobb a Nem-Intel CPU-hűtő.Ha jó rajta a hőcsöves rész(miért ne lenne jó), akkor egyszerűen rácsavaroznám egy próbára az Intel ventijét az oldalára egy próba-teszt erejéig(addig az eredeti akár maradhat is tápról lehúzva), és ránéznék így a tesz-üzemben a hőfokokra.
Szerintem már ez az ideiglenes megoldás is jobb lenne mindkét jelenleginél.Kis technikai érzék, -"nagy" elhatározás és +egy csavarhúzó...

Bár kibic vagyok
, de nem hiszem, hogy vállalhatatlan "kockázatot" javasoltam! 
-
Mennyivel lehet rosszabb az intel gyári hűtése mint ez a brand gép hűtés?

Valahogy terhelés alatt a brand gép egész hűtője nagyon melegllnek érződik. Letört egy lapátja azt megjavítottam de gondolom az nem befolyásol olyan sokat.
Isten igazán azon gondolkostam kicserélném a brand gép hűtőjét erre az intelre ez hülye ötlet? Egy i5 2500 procin van a hűtés. Alap járaton most 50-51 fok a proci -
GEPESZ66
veterán
Ilyen konfiguráció esetén elég a házba 1 db ventilátor?
Gondolom ennél nincs nagy hő?
-
válasz
sacren
üzenetére
Ha már egész hűtőt cserélnél ha nem feltétel az rgb vezérlés csak legyen fény akkor ez elég jó hűtő ID-COOLING SE-214-XT én a másodgépembe ilyet raktam és az ára se rossz.Viszont ha kell a fény vezérlése akkor van ARGB vezérlős verzió is ID-COOLING SE-214-XT ARGB az se rossz áron
Akkor az első a jó választás
-
-
sacren
junior tag
Sziasztok!
Lenne egy [link] cpu hűtőm amin le szeretném cserélni a ventit valami ledesre.A jelenlegi is halk ,szépen hűt csak mivel a többi házhűtőm is ledes ezt is azzá akarom tenni.
Esetleg tudtok ajánlani valami 92 mmes ventit ami ledes,halk,jó lesz rá és nem drága? -
boogie84
veterán
válasz
abridabri
üzenetére
Köszi!
Köszi a megerősítést a 6-os ventihez.
Nálad a táp melletti venti mi célt szolgál? Annyira melegszik a táp ott alul? Nálam alul lesz a táp ventije, és egyből tolja ki hátul a meleget.
Még SSD-ket akarom az alaplap tartó lemezre tenni, bár azoknak nem hiszem h kellene extra hűtés, de egy aluminium lapon úgy hogy két oldalról kapja a friss levegőt szerintem bőven jó lesz nekik. -
boogie84
veterán
válasz
abridabri
üzenetére

(kábel átvezetők nélkül, most csak a grafika és a méretek miatt)
Valami ilyesmi lesz. jobb felül a 360 AIO radija , alul a ventik, bal felül egy dög nagy VGA alsó ventikkel.
Szélesség 540mm, Magasság 380mm, mélység 420. Azért ilyen széles, hogy legyen helye a VGA-nak oldalra is kifújni a hőt, ami felfelé távozik.
A hosszú egyenes elemek 20x20-as alu profil lesz a VGA és az AIO oldalán azok fogják tartani a cuccokat.
A VGA rögzítése a legnehezebb feladat a hátlapban. Szereztem egy régi rossz de viszonylag nagy méretű 3 ventis kártyát, de csak 2 slotos lemez van hozzá. Ha univerzálisat akarok akk 3 slotos IO shieldes verzióhoz is passzolnia kell. Ettől félek a legjobban, mert még a Riser kábel rögzítése sem világos az alu profil alján.
Bocsánat ha ide offolok, esetleg jobb lenne már a modding topikban. -
boogie84
veterán
-
válasz
boogie84
üzenetére
Én a tető közepére raknám a 2 radit egymás mellé. De azért arra majd figyelj , hogy jó magasra tervezd ,elférjen megtörés nélkül a 12pines VGA táp az AIO alatt .
Én építettem anno hasonló kialakítású házat, csak nálam front -back airflow volt a kialakítás. 27cm volt a belső magassága a felső kamrának , és látod se AIO se ventik nem voltak közvetlen a VGA csatija fölött ,és így éppen nem törik meg. Vagy van már 90fokos 12pin az jó lehet , akkor nem kell extra magas házat építeni.

-
boogie84
veterán
Sziasztok,
egyedi ház tervezés/építés közben vagyok. Paintben megrajzoltam a nagyjából méretarányos metszetét a háznak. Max ház hossz 40cm hasznos belterület, hogy pont elférjen az összes 360-as AIO radi és sztem még egy 5090-es vga sem fogja elérni a 400mm-es hosszt.
Fő kérdés venti témában, hogy a zöld vonallal jelölt távolságok a 360-as AIO alsó ventijei és az oldalsó (Arctic P12 PWM) ventik ill. az bal oldali (Arctic P12 PWM) ventik és a VGA távolság mekkora lenne ideális szellőzés szempontjából? (Föstgéppel való tesztelés ára elég drága lenne a projektben. Főleg, hogy csak erre használnám.... szóval azt kihagynám.)Hasonló tervezésű házat találtam ki mint a Silvestone CW04.
AIO rögzítés majdnem ugyan olyen lenne. És egy tápegység magasság (85mm) + 20-25mm távolságra lehet az AIO. Nagyjából 100-110mm, de itt ugye a táp egy meghatározó dolog, míg nálam alul van a táp.Terv szerint oldalt be, felül ki. Így minden nagyobb hő felül képződik és felül is távozik, ugyanakkor az alaplak is kap hűtést.
Nem tudom, mennyire jók a tervek... meglátjuk. Előre is köszönöm annak aki érdemben tud segíteni. -
hackeeeee
Jómunkásember
Sziasztok.
Soha nem volt akvárium házam, airflow szinten ez így rendben van? A hatso is kifelé fúj.
Koszonom!

-
5leteseN
őstag
válasz
sacren
üzenetére
Ez is lehetséges.
Én olyan esetre emlékszem, amikor ugyan szintén magasabb volt a hőfok és a venti fordulat is, de a nagyobb teljesítményfelvétel miatt a VRM-ek tekercsei "ciripeltek" vmilyen kapcsolási frekvenciák kereszteződése miatt, ahogy (szerencsére csak néha) a hasonlóan hallható tartományban dolgozó 50Hz-es trafók is rezegnek a hálózati 50Hz-en.Egy kizárásos alapon, lépésről lépésre haladó hibakereséssel tudod megtalálni a hiba okát. Volt itt erről már szó, nekem nem kellett eddig ez az infó, nem tettem el(nem jegyeztem meg) az ide tartozó infót a korábbi hsz-ekből.
Esetleg (ha sürgős, nem tudsz-akarsz várni): a Yt-on szerintem erről vannak videók, ha "leferdíted" magyarról a problémát, és rákeresel náluk. Nekem gyakran bejön ez az út is.
Te tudod... -
sacren
junior tag
Sziasztok!
Ha egy rx 580 sapphire se 8gb ventijeit erre kicserélném működne vajon?Ez ugye ledes ha jól értelmezem.De vajon változtatható a led szine is?
[link] -
5leteseN
őstag
"Vettem!"
Beépítem a tudást. Kösz! 
-
-
5leteseN
őstag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mi a helyzet az alaplapi 3- és 4-érintkezős venti-csatlakozók elosztásával? Elektronikai ismereteim maradéka alapján mintha a 4-érintkezős PWM-es megosztás nem lenne lehetséges, de gondoltam, hogy "megkockáztatok" egy kérdést erről.
A 3-as (mintha) el-/megosztható lenne 2-több venti között, de inkább arra is felteszem a kérdést."Előleges" köszönettel
zárom soraim! 
Kimaradt (kíváncsiságból): Milyen teljesítményre(? Watt kb) képesek ezek a venti-meghajtások?
-
sacren
junior tag
Akkor egyenlőre marad igy majd valamikor lesz hozzá.Legalább hallkabb lett jóval a gép ezekkel

-
-
sacren
junior tag
-
grigo
őstag
Sziasztok
A segítségeteket szeretném kérni, van egy Be Quiet 500DX házam, amiket itt kért tanácsok alapján kicsit átalakítottam légáramlásilag, a lényeg, hogy 3db BL040-es Pure Wings 2 140mm venti került előre ami befelé szívja a levegőt. Minden szuper volt. Ám egy idő után ezek elkezdtek kerepelni? Először leszartam, de most már kifejezetten idegesít.
Nem tudom mennyire hallható a videón.
A kérdésem az lenne, hogy én rontottam el valamit, szoftveresen tudok esetleg segíteni a dolgon vagy egyszerűen lejárt az idejük és ideje új ventik után nézni.
Armoury Crate-ben ha lehúzom a ventiket akkor leállnak és megszűnik (a hátsó venti és a CPU-n lévő megy tovább, tehát kizárásos alapon csak az elsők lesznek) amint újra indítom a legalacsonyabb fordulaton is, elkezd újra kerepelni.
Kezdjek nézelődni?
Előre is köszönöm. -
sacren
junior tag
válasz
Pityu.
üzenetére
Igen néztem is de mivel nem vagyok benne a dolgokban mint említettem (15 éve raktam össze gépet
) igy fogalmam sincs melyik a legjobb cpu ezekhez és mit jelent pl a stepping b0 b2 a támogatásnál a weboldalon.Az lenne a bios verzió?És alapból ezen a 450esen melyik lesz? -
sacren
junior tag
válasz
Pityu.
üzenetére
Nemcsak azt írták el.Az mpg alaplap 800ftal volt drágább mint a sima,írták is hogy téved és javították
Bár már kételkedem megéri e ezért 5000-rel többet kiadni vagy elég lesz ehhez a procihoz egy B450 GAMING PLUS MAX .Ezen is megvan a 4x4 tűs pin ha jól értelmeztem és nem sok különbség van.Ugyanazokat a procikat támogatja ez is mint az msi b550 nemdebár? Jelenleg 3600hoz lesz és mind2 5950x-ig támogat procit ?
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Pityu.
üzenetére
Ne haragudj, de nem értem a kérdést és az írást sem.
Egy sys fan csatlakozóra egy elosztóval egyféle ventilátorból maximum hármat. Ha 2A-es a csatlakozó, lehetne több ventilátort is. Érthetőbben nem tudok fogalmazni.

Ha van 6db csatlakozó a lapon felőlem kötheted külön is, de esztétikusabb és egyszerűbb 2db elosztóval megoldani szvsz.
-
válasz
Grave_444
üzenetére
Már egy sys fan csatlakozóra egyet? Mert lehet egyenlőre maradok az egyesével rádugom dologban van kb 6db sys fan csatlakozásom az elsőket meg külön hasonlóra hangolom bár ugye annyi kis különbség van ,hogy egy be quiet meg két noctua van elől picit más fordulattal meg légszállítással.
-
sacren
junior tag
válasz
Károly85
üzenetére
De ledes nem igaz?Arra gondoltam mint rgb-s nem vagyok benne a mai cuccokban annyira
Elég lesz .
Időközben megint változtak a dolgok.
Úgy néz ki kicsivel több keretem lesz rá ezért ezt néztem ki : [link]
Ezen elméletileg már 4 db 4 tűs csati van.
Mivel atx/matx házam van gondolom az atx jobb is lesz. -
-
HollyBoni
veterán
válasz
Pityu.
üzenetére
Szerintem először értsd meg mi hogy működik, így könnyebb lesz most is meg a jövőben is összerakni fejben hogy mi kéne neked.
Egy 3 pin-es ventinél 3 vezetéked van. Ebből kettőn kapja az áramot, a 3. a fordulatszám visszajelzésért felel (ezt látod BIOS-ban, különböző programokban). Ilyen ventit csak feszültség alapján tudsz szabályozni. Amivel szabályozni akarod (legyen ez alaplap, vagy egy potméter, akármi), onnan kell hogy kapja az áramot, mert a feszültséget szabályozza a vezérlő. Ha neked olyan splitter van ami külön tápot ad a ventiknek, akkor nyilván nem fogod tudni szabályozni őket, mert azt a feszültséget kapják amit a külön táp ad nekik. Az alaplapra valószínűleg csak 1 vezeték jut el (ha van ilyen), a fordulatszám visszajelzés.
4 pin-es ventinél 4 vezetéked van. Ugyanúgy kettőn kapja az áramot, 1 feszültség visszajelzés, és 1 ahol a PWM szabályzás megy. A PWM szabályzás nagyon leegyszerűsítve annyit jelent hogy jó gyorsan ki be kapcsolgatja a ventit a szabályzó, ezzel szabályozva a fordulatot.
4 pin-es ventiknél megfelelő elosztóval tudsz olyat csinálni hogy külön tápról kapják az áramot, de az alaplapra van kötve a két vezeték amin a PWM vezérlés és fordulatszám visszajelzés megy, és tudod őket szabályozni. -
válasz
Grave_444
üzenetére
Hát lehet maradok a régi megoldásnál mivel van bőven sys fan csatlakozó a lapon hosszabbítóval minden ventilátort külön portra rakok a vezetékeket úgy is el lehet rejteni nem sok vizet zavarnak aztán bios-ban meg mindet mutatni fogja külön külön.Aztán majd meglátjuk tovább.-
-
sacren
junior tag
Sziasztok!
Amit jelenleg venni akarok alaplapon 2 4 tűs csatlakozó van csak. [link]
A házamban pedig jelenleg 2 3 tűs 1 4 tűs és egy molexes házventi van.
Amit néztem rgb-s ventit [link] azon lenne molexes csatlakozó is? ''3-pin & 4-pin Peripheral''
Mivel 2öt ami nem ledes cserélni akarok alaplappal egyúttal.
Van e valami hasonló árban lévő rgb-s venti amin van 4 tűs csatlakozó molexel kombinálva?
Illetve ha molexel lesz a led ugyanúgy jó lesz e?
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Pityu.
üzenetére
Ha külön tápos az elosztó, akkor csak a PWM-es ventiket tudod vezérelni, monitorozni, a 3pin fanok max fordulaton fognak menni.
Ez mondjuk nem tiszta egy elosztó hogy kezelné külön őket.
A lényeg egy elosztóra én azonos hűtőket tennék, majd egy másik elosztóra, másik alaplapi csatlakozóra a többit.
Ha nem külső tápos a hub is elmegy 3 venti alaplapról, (ha 2A-es akkor több is).Az alaplap biosban (is) tesz különbséget DC és PWM szabályzás mellett, de önmagában a DC nem egyenlő a 3pin aljzattal. Auton ajánlott hagyni, úgy is kezeli.
Nálam 3/4pin ventik is mennek auto módon a fent leírt bekötéssel.
3db BQ SW4 PWM, 3db BQ PW 2 3pin külön elosztóról-csatlakozóról.
A cpu fan is természetesen külön a CPU headerről, ott csak PWM opció van.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3781
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Rampage SHIVA ADATA 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

, NE legyen RGB és fehér legyen.

, de nem hiszem, hogy vállalhatatlan "kockázatot" javasoltam! 

Fő kérdés venti témában, hogy a zöld vonallal jelölt távolságok a 360-as AIO alsó ventijei és az oldalsó (Arctic P12 PWM) ventik ill. az bal oldali (Arctic P12 PWM) ventik és a VGA távolság mekkora lenne ideális szellőzés szempontjából? (Föstgéppel való tesztelés ára elég drága lenne a projektben. Főleg, hogy csak erre használnám.... szóval azt kihagynám.)
AIO rögzítés majdnem ugyan olyen lenne. És egy tápegység magasság (85mm) + 20-25mm távolságra lehet az AIO. Nagyjából 100-110mm, de itt ugye a táp egy meghatározó dolog, míg nálam alul van a táp.