- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hegyirabló
veterán
válasz
Pityu. #44784 üzenetére
Szia!
Nem, ez a NZXT saját ventilátora az AIO-n. Sajnos figyelmetlen voltam két dologban is, az egyik, hogy nem szabvány csatlakozója van, hanem valami NZXT saját találmány. Így alaplapról nem vezérelhető, csak a saját bootleg szoftverével. A másik amire nem figyeltem, hogy a fordulatszáma nem vihető 500RPM alá. Épp írtam a másik topikban, hogy erdő mellett lakom, rókák, sünök, nyest, szomszéd látott már borzot is, stb. Iszonyat csend van, itt az 500RPM is olyan, mint a szélvihar.
Szóval ha tennék rá valami normális ventit, akkor három legyet ütnék egy csapásra, tudnám vezérelni alaplapról, le tudnám vinni 500RPM alá, és megszabadulhatnék a bootlegtől. -
Csandi
őstag
válasz
Pityu. #44712 üzenetére
Gyerekként mindig csúcs gépről álmondtam de nem lehetett sosem csak ilyen nagyon basicek. Most így 27 évesen az elmúlt 2-3 PC-m már felső kategóriás volt, de egy pár éve nincs PC-m, most döntöttem úgy, hogy építek megint és akkor mindent bele. Nem munkára lesz, arra ott a céges laptop na meg egyébként is csak office progikban meg 1-2 BI toolban dolgozom, szimplán csak játékra, de 1440p 480hz-es OLED monitorral. (4K -t nem akartam mivel kompetitív játékokat is játszom és kell az fps, meg arra ott a szintén OLED TV ha nagyon akarnék úgy játszani valami story gamet). Komp gamekben ki lesz használva az a hz, mert lesz annyi fps, OLED az OLED, és azért single/coop gamet sem szeretnék 100fps alatt játszani. Miután ehhez körvonalazódott a hardverigény, akkor nyilván a gép többi része se maradjon el tőle. És persze perifériákból is csúcsot. De azért amit lehet apróról veszek, annyit azért megspórolok. Pár évig úgyis használni fogom mielőtt hozzányúlnék, ha leosztom nem vészes az ára, na meg a motorozás ennél sokkal drágább hobbi, tekintve, hogy csak a motorom ennél több 2x több, és annak még üzemanyag meg kopóalkatrész/szerviz költségei is vannak, meg pályanapra díj stb., más hobbim pedig nincs, szóval ez a kettő untig elég, de akkor ezeket már magas szinten
-
sacren
junior tag
válasz
Pityu. #44368 üzenetére
Sziasztok megint a ledes cpu toronyhűtő miatt irok
Szóval most úgy néz ki kelleni fog egy másik gépbe is egy erősebb tornyhűtő a gyári helyett.De ha már veszek akkor ledest szeretnék mivel minden ventim ledes a házban kivéve ezt [link] .Ez jó árban van szerintem [link] egy phenom 1090t-t tuti le is fog hűteni(azon van jelenleg gyári hűtő ami 3000+on forog és elég hangos)
Gondoltam,hogy nem cserélgetem a xilence hűtőt csak a ventit szedném le róla és rátenném a xilencere.Jó lesz a méret és a világítás is vajon? -
5leteseN
senior tag
válasz
Pityu. #44371 üzenetére
Sokkal: Az a CPU-d 95W TDP-s a gyári adatlap szerint, a gyári Intel hűtő ránézésre talán a fele hűtő-kapacitású!!
Még: Vagy félre értek-nézek valamit, vagy nagyon nincs rendben valami azzal a Nem-Intel hűtővel: Hol fúj ki a hol-van-venti, stb...
Esetleg képek még más nézetből?Alapból a két-hőcsöves hűtőnek legalább dupla felületű Alu hűtőbordája van(szintén, mint az Intel-nek is), a sokkal jobb hővezető réz tömbben.
Jelentősen jobb a Nem-Intel CPU-hűtő.Ha jó rajta a hőcsöves rész(miért ne lenne jó), akkor egyszerűen rácsavaroznám egy próbára az Intel ventijét az oldalára egy próba-teszt erejéig(addig az eredeti akár maradhat is tápról lehúzva), és ránéznék így a tesz-üzemben a hőfokokra.
Szerintem már ez az ideiglenes megoldás is jobb lenne mindkét jelenleginél.Kis technikai érzék, -"nagy" elhatározás és +egy csavarhúzó...
Bár kibic vagyok
, de nem hiszem, hogy vállalhatatlan "kockázatot" javasoltam!
-
sacren
junior tag
válasz
Pityu. #44316 üzenetére
Igen néztem is de mivel nem vagyok benne a dolgokban mint említettem (15 éve raktam össze gépet
) igy fogalmam sincs melyik a legjobb cpu ezekhez és mit jelent pl a stepping b0 b2 a támogatásnál a weboldalon.Az lenne a bios verzió?És alapból ezen a 450esen melyik lesz?
-
sacren
junior tag
válasz
Pityu. #44312 üzenetére
Nemcsak azt írták el.Az mpg alaplap 800ftal volt drágább mint a sima,írták is hogy téved és javították
Bár már kételkedem megéri e ezért 5000-rel többet kiadni vagy elég lesz ehhez a procihoz egy B450 GAMING PLUS MAX .Ezen is megvan a 4x4 tűs pin ha jól értelmeztem és nem sok különbség van.Ugyanazokat a procikat támogatja ez is mint az msi b550 nemdebár? Jelenleg 3600hoz lesz és mind2 5950x-ig támogat procit ?
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Pityu. #44311 üzenetére
Ne haragudj, de nem értem a kérdést és az írást sem.
Egy sys fan csatlakozóra egy elosztóval egyféle ventilátorból maximum hármat. Ha 2A-es a csatlakozó, lehetne több ventilátort is. Érthetőbben nem tudok fogalmazni.
Ha van 6db csatlakozó a lapon felőlem kötheted külön is, de esztétikusabb és egyszerűbb 2db elosztóval megoldani szvsz.
-
-
HollyBoni
veterán
válasz
Pityu. #44300 üzenetére
Szerintem először értsd meg mi hogy működik, így könnyebb lesz most is meg a jövőben is összerakni fejben hogy mi kéne neked.
Egy 3 pin-es ventinél 3 vezetéked van. Ebből kettőn kapja az áramot, a 3. a fordulatszám visszajelzésért felel (ezt látod BIOS-ban, különböző programokban). Ilyen ventit csak feszültség alapján tudsz szabályozni. Amivel szabályozni akarod (legyen ez alaplap, vagy egy potméter, akármi), onnan kell hogy kapja az áramot, mert a feszültséget szabályozza a vezérlő. Ha neked olyan splitter van ami külön tápot ad a ventiknek, akkor nyilván nem fogod tudni szabályozni őket, mert azt a feszültséget kapják amit a külön táp ad nekik. Az alaplapra valószínűleg csak 1 vezeték jut el (ha van ilyen), a fordulatszám visszajelzés.
4 pin-es ventinél 4 vezetéked van. Ugyanúgy kettőn kapja az áramot, 1 feszültség visszajelzés, és 1 ahol a PWM szabályzás megy. A PWM szabályzás nagyon leegyszerűsítve annyit jelent hogy jó gyorsan ki be kapcsolgatja a ventit a szabályzó, ezzel szabályozva a fordulatot.
4 pin-es ventiknél megfelelő elosztóval tudsz olyat csinálni hogy külön tápról kapják az áramot, de az alaplapra van kötve a két vezeték amin a PWM vezérlés és fordulatszám visszajelzés megy, és tudod őket szabályozni. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Pityu. #44300 üzenetére
Ha külön tápos az elosztó, akkor csak a PWM-es ventiket tudod vezérelni, monitorozni, a 3pin fanok max fordulaton fognak menni.
Ez mondjuk nem tiszta egy elosztó hogy kezelné külön őket.
A lényeg egy elosztóra én azonos hűtőket tennék, majd egy másik elosztóra, másik alaplapi csatlakozóra a többit.
Ha nem külső tápos a hub is elmegy 3 venti alaplapról, (ha 2A-es akkor több is).Az alaplap biosban (is) tesz különbséget DC és PWM szabályzás mellett, de önmagában a DC nem egyenlő a 3pin aljzattal. Auton ajánlott hagyni, úgy is kezeli.
Nálam 3/4pin ventik is mennek auto módon a fent leírt bekötéssel.
3db BQ SW4 PWM, 3db BQ PW 2 3pin külön elosztóról-csatlakozóról.
A cpu fan is természetesen külön a CPU headerről, ott csak PWM opció van. -
Károly85
kezdő
válasz
Pityu. #44295 üzenetére
Hiába dugod sysfan csatlakozóra. Mint mondtam az egy pwm jel elosztására van semmit se tud kezdeni a 3 pinesekkel, csak maxon járatni. DC mod azt jelenti hogy a feszültség változik, aminek semmi értelme ha satáról kapja a tápot. Korábban linkeltél egy elosztót, ha 100 milliamper körüli a ventilátor akkor elég 1 ha több mint 200 inkább 2x2 elosztás.
-
Károly85
kezdő
válasz
Pityu. #44289 üzenetére
Mivel 4 pinesek élnék a gyanúval hogy lespórolták a dc vezérlést, de ha szoftveresen leveszed a fordulatot egyből kiderül, B550-APRO elvben a sys_fanok tudnak dc modot de max 1 amperig, ventilátorok indítóárama magasabb mint ami a "matricán van" rá kell keresni és az alapján szétosztani.
-
chester91
senior tag
válasz
Pityu. #39228 üzenetére
Én nem szoktam mindenáron újrapasztázni. Ha jó állapotban van, akkor szerintem felesleges.
Ettől függetlenül gondolom azt nem ellenőrizted, hogy a venti a brodára rendben rá van-e pattanva. Én szétszedném, levenném, újra rápattintanám, és ha a paszta nem sérül, nem kenődik el, akkor mehet is vissza. Ha utána megszűnik, akkor ennyi volt a gond. Ha nem, akkor csere, 1-2-3e ft egy ilyen hűtő, vagy picit drágábban vehetsz normálisat is rá.
-
chester91
senior tag
válasz
Pityu. #39226 üzenetére
Mivel maga a ventilátor keret levehető a bordáról, próbáld meg szétszedni majd összerakni. Ha nem maga a ventilátor kezd tönkremenni, akkor ezzel megoldódik, ha ezután is, akkor valahol el lehet repedve vagy törve a keret. 1-2e Ft-ért tudsz venni másik gyárit, vagy vehetsz rá egy normálisabbat is, 10 alatt már találni.
-
MRJOOOOOO
csendes tag
válasz
Pityu. #27042 üzenetére
levettem 10%-ra a powert, sokkal nem lassabb elvileg. Normális a fan-test eredménye ?
most nem morog annyira, de ha közel hajolok a házhoz, most is hallom.
végülis legalább nem idegesit. Ha felpörög, egyből jön néhány morgás meg felpörgött állapotában is.
szerencsére 6800k van csak sima 4.0-ra húzva, igy 10% on 37 fokot mutat a cpu-ra, ahogy hagyom állni a gépet -
pinnacle
nagyúr
válasz
Pityu. #27035 üzenetére
Gyári hűtő. Lehet majd cserélem, igaz hangja nincs (még), de lehet, hogy jobb, ha alacsonyabb hőmérsékleten használom. Egyébként fura nekem ez a csend. Idáig az első hűtő maximumon forgott.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Pityu. #26855 üzenetére
1 maximum 2 év után(működési idő függvénye) mindegyik venti jelentős mértékben degradálódik,igen még a Noctua-k is.Szóval ventivel ne 5 évre tervezz és a Noctua nagyon túl van árazva a teljesítményéhez képest.
5-10 éve nagy név volt,mert nem volt annyi vetélytársa,de az elmúlt években sokat fejlődtek a ventik.
Félre ne érts,nagyon jók-de már meg kéne szabadulni attól a sztereópiától,hogy csak a Noctua halk. -
Grózi
Topikgazda
válasz
Pityu. #26536 üzenetére
Ez így nem jön össze,vagy a Silent Wings-t vagy a Shadow Wingset cserélned kell.Vagy veszel egy Zalman Fan-Mate 2-t [link][/L ]és mondjuk a hátsó 120-s Noctua-t arról hajtod.
-
SirAlo
aktív tag
válasz
Pityu. #13008 üzenetére
Nekem nem akarja szabalyozni a 4 pines csatlakozo ha rateszem a 3 pines ventit
viszont ahogy elnezem nincs az alaplapon 3 pines Chasies csatlakozo:| ,
"- 2 x CPU Fan connectors (1 x 4-pin, 1 x 3-pin)
- 2 x Chassis Fan connectors (2 x 4-pin) " (ebbol nem talalok csak egyet az alaplapon, nem tudom hova dugtak a masikat)
Max annyit tudok tenni hogy a CPU fanba dugom a ventit es akkor egyszerre szabalyozza a procihutovel
-
SirAlo
aktív tag
válasz
Pityu. #13006 üzenetére
nekem is %-osan van, most atraktam a Power Fan-ba es ezt nem is lehet allitni Bios-ba, viszont itt is 100%on porgeti, Chasies FAN 2-be amikor bedugtam es beallitottam ott is maxon porgette hiaba allitottam be bios-ba , Chasies Fan 1-et meg nem is talaltam az alaplapon hova bedugjam, pedig allitolag az is kene legyen, az lehet gond hogy az alaplapon Chasies fan 2-nel 4 pines a csatlakozo az en ventim meg 3-as?
Igy viszont van am hutes , 28 fokos az I5 procim gyari hutovel
csak olyan hangos hogy nehez meglenni melette
-
-
-
-
válasz
Pityu. #12982 üzenetére
A döntés a te kezedben !
Mivel csak a venti "bajos" így tuti cserélném, mert a gari nemsokára lejár.. viszont ha kapnál egy vadi új tápot amire lenne 2-3év min. gari akkor cseréltetném mindenképp...! (megérdeklődném a boltnál / szervíznél ennek a teljes átfutási folyamatát... és eldönteném, hogy mit is tegyek, mi érné meg jobban)L
-
-
válasz
Pityu. #12977 üzenetére
Instant csere a jó
Megkell mondani, hogy a gép munkára van használva és kell pl. cserealkatrész míg ezt nem vizsgálják be / cserélik...
Nekem LG TV-nél volt kis képhiba és 2 hétig tartott a kijelző csere, meg mire jelentkezett a TV-n a hiba az volt a sok idő...(24hr használat alatt 1hét+ volt mire jelentkezett a hiba...) addig kis FHD/LED TV-t használtam /persze cserekészüléket nem kaptam... peddig drága 107cm -es FHD/LED TV volt beadva repairre.../ (nem tudtam megegyezni a gyártóval.. az IPTV szolgáltatásra hivatkozva, hogy azt is fizetni kell, de nincs TV-m így nem tudom nézni... így fizetek a semmiért !?(de megérte várni, mert teljes kijelzőcsere volt amire újra él az 5év garancia..) a TV komponensén nem indult újra , csak a kijelzőn (ígyis van 2015.12.12.-ig gari a teljes TV-n , kijelzőn +5év 2013 közepétől) mérlegeld, hogy neked mi az ami megéri, s hogyan is... azt csak megtudtok egyezni a bolt / szervízzel...
L
-
-
válasz
Pityu. #12963 üzenetére
Akkor reméljük, hogy megoldható a garis csere és kapsz egy új tápot !
(majd írd meg, hogy mire jutottál ezügybe)
/am. ez a táp fan hasonló mint a PC házamon is van 3év gari... de minek, a gyári ház ventikre jó ha van, mert cseréltethetem, igaz nem tudom, hogy ventit cserélnék-e vagy complete házat/L
-
válasz
Pityu. #12961 üzenetére
Én már pár RMA területen dolgoztam Repair Man-ként (Optikai és hardveres) , de tápokat még nem javítottam
ha nincs rá gari akkor majd megoldod
(nem bonyolult mint pl. egy BGA csere forrasztópákával meg hőlégfuvóval/csipesz
) + egyéb kis eszközök.... /lényeg a "kézi" cserén van, mert mára előírás a gépi csere, de darabszám gépi cserék esetén nem produkálható/
részemről ez volt ebbe a témába a last h.sz. , mert ne lovagoljunk többet ezen a témán. Ott a "privát"
Good Luck !L
-
-
-
-
-
válasz
Pityu. #12949 üzenetére
FSP Raider 550w -ot tudnám ajánlani, megfelelő ár/érték aránnyal mint minőségi tápot... (többet bír mint azt az ember gondolná...)
Középkategória csúcs belsővel: FSP Raider tápL
-
PainKiller13
őstag
válasz
Pityu. #12947 üzenetére
Azis drága táp, akárcsak ez, de kevésbé minőségi mint mondjuk egy Seasonic SS12 620W, ami egy árban van azzal. Most 20 felett van a tied, 22 ha jól néztem, én eladnám és vennék egy másikat. XFX Pro 650w Seasonic beles, és ezerszer minőségibb mint a sharkoon, hangtalan. Kb a ventillátor árát még mellérakod és megvan egy sokkal jobb, minőségibb, hatékonyabb táp.
-
-
Burt1793
veterán
válasz
Pityu. #12932 üzenetére
Ja látom már. nekem is ilyen a 14-es (az van hátul), alul egy ugyanolyan van 12-esben (a táp miatt nem fér oda a 14-es, de teljesen más a kettő kialakítása, nem csak méretbeli különbségek vannak.
5V-on mennek (12V-on adják le a max teljesítményüket, a házon van egy 5, 7, 12V-os kapcsoló, ami 3 ventit szabályoz), nekem érzésre úgy tűnik, hogy a 12-es erősebben szív befele. De ez tuti tévedés. Olyan hangtalan az összes, hogy jó bejönni a szobába. Amúgy hátul full hideg levegőt fúj ki a noctua, tehát elég jó a széljárás, nincs meleg odabent a szigetelt ház ellenére se. -
Burt1793
veterán
válasz
Pityu. #12930 üzenetére
Jól néznek ki, nekem csak két ilyen dobozom van.
Miért 4 különbözőt vettél?Az egyik csak beválik alapon?
Biztos jó lesz.Amúgy nem tudja valaki, hogy a nocuta miért ilyen kevés lapátot tervez a ventilátoraira?
A silverstone házam ventijei is11-12 lapátosak voltak, ahogy a gyári fractal design-ok is.Képek:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Formula-1
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Synology NAS
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest