Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Kalandor: Habemus papam
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
SidCorky #42328 üzenetére
Tegyük fel, jön a gitár egy 9-42 húrral, tetetsz mondjuk rá egy 10-46ot már állítani kell mindent. De ha maradsz is a 9-42-nél, és ez az ahol sokan elbuknak (rendre Andertonsnál is kihagyják mert fingjuk nincs róla, nem gondolnak bele), ott is újra kell állítani a dolgokat, mert más anyagból van, másképp van sodorva, más a végek eldolgozása a különböző húroknak, gyártótól és terméktípustól függően. Tegyük fel, van egy kemény húrod, amit puha fémre cserélsz, már máshogy fog viselkedni, lehet a keménynek volt annyi tartása hogy nem lógott be és nem rezgett a bundokon, de a puhábbnak már nincs és rezegni fog.
A gyári húrt nagyon ritkán hagyjuk rajta, nem is látom értelmét, főleg olcsóbb hangszereknél. Kuka és megy rá egy új szett, ahhoz meg be állítani a húrmagasságot és az oktávot, attól függően megváltozhat a nyak állása is, lehet nem húzzák meg annyira vagy akár jobban meghúzzák azt ezért homorú vagy domború lesz a fogólap oldala. Ez ugye megint nem jó, zöröghetnek a húrok, de rosszabb esetben akár el is némulhatnak mert annyira belelóg egy másik bund.
Új gitároknál, elég sokat kell ahhoz fizetned, hogy már csiszolva jöjjenek a bundok, ezt is általában része a beállításnak, kap egy polírozást vagy nagyobb csiszolást vagy ha nagyobb a gáz akkor esetleg egy síkolást a bundozás.
Attól függően, hogy milyen jellegű zenét szeretnél játszani, tanulni, kell beállítani a húr magasságot. Akkordos ritmusra nem baj ha magasabban vannak a húrok, gyors szólóra alacsonyabbra. Előbbi nem zörög, utóbbi könnyebben bezörög, vagy idővel könyebben elmászik. Én szeretem ha a húrok le vannak csücsültetve és alacsonyan vannak, mint egy lowrider.
Nem csak a fogó kezedet kell lazán tartani, de a pengetőt is el kell lazítanod, különben lelassít a feszültség. Erre rohadtul oda kell figyelni, sajnos én úgy tanultam meg, hogy izomból markolok mindent ez belém ivódott mint rossz szokás és szívok is miatta nagyon, ízületeknek nem tesz jót és lassítja a játékot, annyira hogy a ritmusból is ki tudok esni ha nem lazítok eléggé el. -
Alexios
veterán
válasz
andor80 #42330 üzenetére
Ehhez csak annyit tennék még hozzá, hogy részben azért is "kell" állítani új gitárnál is, mert részben egyéni ízlés kérdése is. Nyilván nem a hangolás, de pl. húrmagasság, pickup magasság, ilyesmik már bőven a ki mit szeret kategóriában van(egy bizonyos határon belül persze).
Mondjuk nekem kulcsokon és a jack aljzaton állítanom még nem kellett szerintem egyetlen új gitáromon sem
-
andor80
senior tag
válasz
SidCorky #42328 üzenetére
Én még nem találkoztam olyan új gitárral amit ne kellett volna ha minimálisan is de kb MINDENT állítani .
Nyak ,oktáv,húrmagasság kulcsok,jack aljzat,tremolo,pickup magasság, lelazúlt alkatrészek és ezek ezek kombinációja.
És sok gitár ami átment kezem között bőven a 250.000 forintos kategória és afelett volt.
A legjobb legdrágább cuccokat is szállítják állnak rakjtárban boltban stb.Ezalatt ha a gyárban pöpecre belőtték őket(ami nem jellemző szerintem)akkor is elmászhat sok dolog rajtuk. -
espista
senior tag
-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Előre mondom, hogy kezdő vagyok, ez az első elektromos gitárom. Csak más gitárján pötyögtem eddig kicsit.
Vettem egy nemrég egy Squer Classic Vibe 70 HSS gitárt. Természetesen a gyári állapotban a használhatatlan kategória, de ezen nem is lepődtem meg. Elvittem beállítatni, nem kértem rá új húrt, mert mondom gyakorlás képen lejátszom azt a vackot is, aztán majd én teszek rá később egy jobbat.
Helyben próbálgattam, de nem elég alaposan, mert siettem a vonathoz. Jónak tűnt végre (sajnos nem próbáltam ki rendesen na..). Nem zörgött, húrmagasság jó volt kényelmes stb.
Otthon nézem, hogy nincs meg az oktáv sehol sem. Nemhogy oktáv, a fél hangok egyike sem, első bundál már hamis, de nem kicsit.
Na, de itt jön az én hozzá nem értésem és tanácstalanságom. Ha éppen csak hozzáérek a húrokhoz, mint a hímes tojáshoz nem is fogom már szinte a fogólaphoz, akkor minden egyes félhang tökéletes és szépen szól.
Ha erősebben nyomom (nem nem vad erővel és nem nyújtom közben a húrokat, direkt figyeltem), akkor elmászik az egész. Pont úgy viselkedik a függőleges nyomásra, mintha megnyújtanám.
Még mielőtt a gitár beállítás miatt reklamálnék nem lehet, hogy a gyári húr ekkora egy rakat és a húrcsere megoldaná?
-
andor80
senior tag
válasz
qltsar #40889 üzenetére
Ha új hangszer és még nem volt hangszerésznél akkor ne gariztasd mert azzal rövid távon sem mész sokra hanem egyből hangszerészhez vidd bund síkolás, oktáv nyak,húrmagasság TELJES beállítás.Ezt még a többszázezres gitároknál is megéri első napon megcsináltatni.
Kb 10+ píz
Az eredmény megfizethetetlen kényelem hangszerszerelem.
(Sajnos jackonál még az über kategóriában is kritikán aluli a minőségellenőrzés.Én gityóim is oylan állapotban jöttek anno ,hogy elsírtam magam.Aztán nagybeállítattás és mintha egy csoda jött volna vissza) -
cucka
addikt
válasz
MATEO6600 #40137 üzenetére
igen, a kép alapján banánformájúra görbült a nyaka a gitárodnak. ha működik a nyakpálcád, akkor meg tudod csinálni otthon, már linkeltek videókat.
miután kiegyenesítetted a nyakat, be kell állítani a húrmagasságot (a hídnál a babákat tudod fel-le állítani egy imbuszkulccssal), ezután intonáld be, majd ehhez állítsd hozzá a pickupok magasságát.
-
Berreh
tag
válasz
MATEO6600 #40128 üzenetére
Elvileg a keret közepén lévő csavarral majd' 1 centit lehet emelni/süllyeszteni, lehet, hogy óvatosan csavarlazítóval is megoldható, de sem a gitár festését, sem a hengszedőt nem kockáztatnám házi kísérletezéssel. Ettől függetlenül a nyakat is állíttasd be, valószínűleg ekkora ívre nincs szükség. A testnél a húrmagasság ugyanolyannak tűnik, mint a fejnél, így gondolom, ekkora görbület nem kell.
-
MATEO6600
őstag
Új gitárom húrmagasságát szeretném alacsonyabbra tenni, mert valami brutál messze vannak a húrok a fogólaptól. A gond az, hogy amint egy kicsit is közelebbire állítanám, a húrok rezgés közben hozzáérnek a hangszedőkhöz, amiket nem sikerült alacsonyabbra állítanom.
Ötlet?
Szerintetek hangszerész tud valamit kezdeni vele? Mert így kb játszhatatlan -
MATEO6600
őstag
Van 2 gitárom különböző húrmagassággal. Hangszerészre bíznám a dolgot, hogy az új gitárom is a régihez hasonlóra állítsa be.
El lehet ezt szakembernek valahogy magyarázni, pl fotóval, hogy milyen a másik gitár beállítása? Kocsi hiányában el szeretném kerülni hogy a régi gitárt is el kelljen vinnem hozzá mint referencia pontnak. -
-
MATEO6600
őstag
Megvettem életem második gitárját (este majd jön kép), és most szembesültem vele, hogy máshogy van beállítva (nem meglepő).
Más húrmagasság, stb.
Még nem voltam ilyen helyzetben, mi az irányadó elv ilyenkor: érdemes minden gitárt ugyanolyan paraméterekre beállítani? Mert így kb úgy vagyok, hogy ezen is újra meg kell tanulnom gitározni, de legalábbis sokkal bénább vagyok :D Vagy ez normális helyzet, és majd ezen is megtanulok?
Más kérdés: pincében puhatokban tárolni egy gitárt 1 hónapig mennyire öngyilkosság? -
Alexios
veterán
-
Idiofil
aktív tag
Voltam ma a boltban. Végre sikerült hozzaerto embert találni. Próbálgattam pár gitárt, LPk egy picit kényelmetlenek voltak a jobb karomnak, SG viszont bejott. Fejnehezseg nem volt zavaró.
Valószínűleg a következő lesz, Vintage Vs6 + Fender Mustang I v2. Esetleg valakinek tapasztalat a fentiekkel?Ja, és ránézésre 3x akkora az itthoni gitáron a húrmagasság mint az ottaniakon.
-
bigrob
őstag
Megjött a Harley Benton HP Oopsie Deko.
Még egy D sincs a hátuljába beleütve!
Hangja nagyon jó, nem nagy jelű, de nagyon szépen énekel, főleg tisztán. A két push-pull potival lehet a hídi hangszedőt felezni és fázist váltani (így kell mondani?).
Hibák:
A legdurvább a nyak és test találkozásánál egy kis hézag:
[link]
[link]A fej tetején kicsit le van ütve:
[link]A nyakpálca állító össze lett kenve, de működik:
[link]Bundok jó állapotban, húrmagasság kicsit nagy a híd fele, azon még állítgatni kell.
További képek:
-
bot1978
senior tag
válasz
Goose-T #38239 üzenetére
Amikor skótok rugót tenni a csavar alá, akkor van, hogy inkább egy filléres, de sokszor túl vastag szivacs kerül a hangszedő alá, hogy nyomja fel, amikor lazítasz a csavaron. Ki kell dobni belőle, mert ahogy húzod meg a csavart az ilyen vacak nem vékonyodik el eléggé. Szóval húrok le, hangszedő ki. Ha nincs alatta vastag szivacs (szerintem lesz) akkor ilyesmivel mélyítened kell picit. Nem nagy kaland, de szerintem nyugi, csak egy túlméretezett szivacs lesz.
Húrokat ne emelj emiatt, mert messze a híd a nyaki hangszedő mágnesétől, mire segít már túl magas lesz a húrmagasság. Mindenképpen a hangszedőt kell lejjebb tenni. Ha marni kell hozzá akkor is.
-
bigrob
őstag
Mai új szerzeményem egy LTD Alexi 200.
Még garisan sikerült vennem ezt a lassan egy éves baltát, viszont újrahúrozás előtt azt figyeltem meg, hogy a nyak testre lógó része nem épp sikerült egyenesen.
Erre gondolok
Fentről
Lentről
HídtólKiszedtem a nyakat, semmi rendelleneset nem tapasztaltam a nyak helyén, csak az egyik oldalt jobban eláll a testtől a fogólap.
Egész jól belőttem előtte a húrmagasságot és nem tapasztaltam semmi rendellenességet.Szerintetek?
-
bot1978
senior tag
válasz
benedekco #37354 üzenetére
Ha már mondtam, hogy ugorj rá a korrektség kedvéértez nem véletlenül került elő. A 9. bund becsörgött nem kicsit, de mákomra csak a G húr alatt, szóval le sem kellett szedni a húrt, csak felnyomtam aztán sutty, ahogy volt felhangolva, egyből néztem is, de aki mondjuk körömreszelővel adja elő azért el lett volna vele egy darabig.
Az "E" húr húrmagasság állító csavarjának a menete vagy szorult vagy megszakadt, nem tudom, nem vacakoltam vele, megcseréltem a "G" húréval, az könnyen tekerhető. Most hogy az ilyenek azért, mert HBenton vagy azért mert deco nem tudom, de apróságok azért mindig vannak. Többiektől is olvastam olyat, hogy valakinek csikizett a bund széle, ilyesmi... -
bot1978
senior tag
Ezzel volt nagyon magas
Csiszolgattam tovább és ez van most éppen benne.Meszze nem tökéletes kézi barkács [így néz ki a testen].
Ezt a húrmagasságot ilyen szinten szétupolt híd mellett adja, szóval még mindig magas egy picit. Megkockáztatom, hogy a funért, mint alapanyagot csak akusztikai okokból használják, mert a szükséges anyagvastagság nem indokolja. Egy vastagabb fólia is megtenné. Egyébként a pálcát is állítani kell utána, de mára ennyi. Meguntam. Meglátom holnapig mennyit mászik el. -
bot1978
senior tag
válasz
brickm #37062 üzenetére
Az ék alakú funér ahogy írod a nyak szögét állítja a testhez képest, ami eredményezi a nyak és a test találkozásánál a húrmagasság változását is. Ez a hangszer a fejnél így néz ki. Mint látod egy úgynevezett nulladik bundot alkalmaztak, így a húrnyereg kvázi nem állítható magasságú. Felteszem abban az esetben, ha annyit billented a nyakat... lehet hogy itt már túl nagy homorulatra lenne szükség a fogólapon, hogy ne csörögjön a fejnél ezért szokták emelni. Nem tudom, csak gondolom a látottak alapján. Ha magasabbra kerül a nyak, de a híd a testen viszont ugyanott marad a húrtávolság szintén csökken. Én úgy értelmeztem a látottakat, hogy végső soron emiatt emelik a nyakat, de amit írsz igaz, tehát az emelés is ék alakú, kvázi csiszolt funér, csak teljes alapterületű. Hogy mennyire lesz így oktávhamis az passz. Sosem csináltam még ilyet. Ha oldalt is megkente a nyakat ragasztóval az én drága eladóm, akkor lehet nem is fogok.
(#37060) Eastman
Nem romantikázom ebbe az irányba köszönöm csak ajándék volt édesapámtól meg első gitár is és emiatt, kvázi érzelmi alapon szeretném felhozni a „dísznek jó” kategóriából ezt az egyetlen egy darabot. Szerintem ezek a régi kgst passzív hangszedők elég vacak minőségűek, vagy csak a korral elöregedtek. Ez is olyan a gyárival, hogy (bár meglepően jól szól) egy maihoz képest valami horror zajos. Ha sikerül beállítani a nyakat kiteszem belőle az eredeti hangszedőket. Van itthon aktív EMG, de ha nem sikerül akkor kár bele a jó hangszedő sajnos.
-
bot1978
senior tag
válasz
NeoPampalini #37053 üzenetére
Néztem oktató filmet erről a javítási típusról és az én esetemben a nyak és a test találkozásának teljes terjedelmében kéne lennie alatta funérnak, ugyanis meg kell emelni a nyakat. Nem a szögével van a probléma. Vagy nem csak a szögével.
Ez a funér pici, nagyon hátra tette nem is igazából a csavarok alá, inkább a csavarok mögé és az elvékonyítása nekem úgy tűnik fejjel lefelé tette bele. Lehet, hogy így is lehet, de kétlem, hogy ez sokat osztana szorozna itt, így, ebben a formában a nyak magasságán.Szóval én azt sem zárom ki, hogy pontosan ezt a hibát akarta kijavítani, amit én, csak nem értett hozzá. Egyszerűen nem próbálta ki alaposan, hogy milyen ezzel a funérral, viszont elsőre megragasztotta . Maga a ragasztás is azt erősíti bennem, hogy dilettáns csinálhatta, mert a csavarok tartják a nyakat. Teljesen értelmetlen ragasztani is. El tudom képzelni, hogy miután felhúrozta rájött, hogy nem lett jó és „most már mindegy” jeligére adta el.
Velem gyerekként madarat lehetett fogatni, hogy lesz egy saját gitárom. A hangja elég jó volt, játszani semmit nem tudtam. Tudod első gitár, teljes zöldfül. Érdekelt is engem a húrmagasság. Manapság másik hangszer után kézbe véve viszont már gáz. -
bot1978
senior tag
válasz
brickm #36991 üzenetére
Hamujába fulladt a dolog, ugyanis kiszedtem mind a 4 csavart és meg sem moccan a nyak. Annyira nem, hogy feltettem rá két darab E húrt (a G helyére is) felhúztam mint a kakukkos órát és még csak el sem hangolódik. Csavarok nélkül!
Így néz ki hátulról. A csavarokkal a lemez is lejött szépen, de mintha semmit sem tettem volna meg vele. ’88-as gyártású, ’95-től van nálam. Lehet előttem valaki megkente műgyantával, mint a lekváros kenyeret, mielőtt összecsavarozta. Még soha nem próbáltam szétszedni. Égetni való kamasz voltam még, amikor hozzám került és most rámjött a nosztalgikus feeling, hogy én ezt rendbe teszem. Van is egy aktív EMG-LJ5 pickupom a hídra másik projektből. A bundok kopottak, de még fretlessnek is jó lehet akár. A bundokat kiszedni a legegyszerűbb. Csak pákával át kell melegíteni, rögtön elengedi a lakk meg minden és csak ki kell húzni egy mozdulattal. Csak fretlesshez pláne lejjebb kell tenni a húrmagasságot, szóval lehet, hogy game over van. -
bot1978
senior tag
Sziasztok!
Basszusgitár topic szegény kipurcant, nincs hsz évek óta. Itt esetleg akad hangszerész?Az a kérdésem, hogy ha a nyak és a test találkozásánál a húrmagasság túl magas (rövid nyak 20 bund) akkor csavarozott nyak esetében lehet e ezen segíteni? Nem a hídra gondolok, az már minimumon van, de így is magas.
Hallottam olyat, hogy a csavarozásnál valamit elkövetnek és úgy húzzák meg a csavarokat, de nem találok videót a neten, hogy miről is van szó pontosan.
-
llax
senior tag
válasz
arnyekxxx #36558 üzenetére
A Te nézőpontodból ez lehet teljesen igaz is, de itt minden hozzáállás és nézőpont kérdése is.
Amikor legegyszerűbb beállításokkal (húrmagasság, intonáció) is hangszerészhez mennek az emberek, akkor mégsem annyira igaz. Jó példa az a kínai hangszedő, ami némi javítás/törődés után már qva jól szól, legtöbb embernek szemét, vagy minimum zsákbamacska. Akik soha nem foglalkoztak semminek (főleg finomabb dolgoknak) a javításával, ilyesmiben soha, semmilyen gyakorlatot nem szereztek, még a legalapvetőbb szerszámok sincsenek kéz alatt, annak csak az a termék lesz a megfelelő, ami a dobozból kivéve egyből 101%-os...
-
V.Stryker
nagyúr
No, haladok, a nyak elvileg be van állítva, a húrmagasság is, szépen ívesre.
A hangszedőket úgy állítottam,hogy az utolsó bundnál ha lefogom a húrt, akkor a vastag E-nél legyen 2mm, a vékonynál pedig 1,6mm, szintén az utolsónál lefogva. Valahogy nekem így jött ki logikusra, de aztán lehet szar az egész.
Ami viszont nem megy, az a babák, az oktáv beállítása. Lehet,hogy itt a hiányos zeneelmélet figyel be. Szóval, hangolom a vastag E-t pl. Üresen megpengetve tökéletes. Ha lefogom a 12-es bundnál akkor a telefonos hangoló szintén egy E-t kéne jelezzen? +101-es elhangolást jelez... bármerre tologatom a babát... Hol csesszem el?
-
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36446 üzenetére
Ha magadnak akarod beállítani, akkor a sorrend
1. ha régi retek szar húrok vannak a gitáron, akkor felraksz egy új szettet
2. nyakgörbület beállítása. ezt úgy méred, hogy lefogod az első meg az utolsó bundnál a húrt (kápó hasznos). A nyak felénél a húr és a bund közötti rés a görbület. (ugye a lefogott húrdarab garantáltan egyenes, szóval ahhoz méred lényegében)
3. én itt beállítanám a tremoló rugókat, hogy egyenesen álljon a híd. de nincs gitárom, szóval lehet, később kell
4. húrmagasság beállítása. a húrmagasság a távolság a 17. bund teteje és a húr között
5. pickupok magasságának beállítása
6. intonáció. itt lényegében azt állítod be, hogy ha lefogod a 12. bundnál a húrt, a rezgő rész ugyanolyan hosszú legyen, mint a teljes húr fele. (ugye amikor lefogod a húrt, akkor picit nyújtod is, ezért kell finomhangolni).Mindezekhez szükséged lesz a gitárhoz adott imbuszkulcsokra, 1 csavarhúzóra és egy fém vonalzóra, aminek a szélénél kezdődik a skála [link]
Az, hogy pontosan mennyi legyen a húrmagasság, helyzet és ízlésfüggő. Én a fender oldalát használom irányadó számokhoz [link]
További tanács - minden mérést előtt hangold be a gitárt. Ha a hídon állítod a babákat, érdemes előtte lelazítani picit a húrt.
Amúgy ez amit írtam, ez egy gitárbeállítás. Ha a bundok és a nyereg jó, akkor lényegében a hangszerész is ennyit csinál vele. -
V.Stryker
nagyúr
Egy kis segítséget kérnék, mert kicsit ismeretlen ez a strat dolog.
A húrlábat húronként lehet állítani. Azt értem,hogy fel le állítással beállítom a húrmagasságot, de a rugós résznél, ahol ezt a részt előre - hátra tudom csúsztatni, annak mi a funkciója és hogy kéne valamennyire belőni?Fel le biztos kell állítanom, mert nem állnak egy szintben a húrok.
(Amúgy az SG-hez képest a kapcsoló, poti, a jobban kiálló hangszedők mind útba vannak.
Vagyis most fogok ilyet először , lehet azért.
-
llax
senior tag
válasz
V.Stryker #36139 üzenetére
Összefügg.
Minél vastagabb egy azonos fajta húr azonos hangolásnál, annál jobb a hangkitartás és nagyobb jelszint jön ki a hangszedőkből. Viszont kényelmetlenebb...
Aztán ott vannak a különböző anyagok és bevonatok. A nagyobb gyártók általában jelölik, melyik fajta húr milyen stílusokhoz való. Egymáshoz közeliek között nem lesz ordító különbség, de pl. egy krómos és egy tiszta acél között már igen nagy a különbség (főleg harmonikus tartalomban és a harmonikusok összetételében).Teljesen alapnak a nikkel bevonatú, 10-46-os készlet tekinthető. (Ettől függetlenül nagyon sok gitárt 9-42-essel szerelnek gyárilag). "Általános" használatra ez jó, ettől eltérni csak spec. műfaj igények szerint kell.
Jelentősebb eltérésnél (akár vastagságban, akár anyagában) szükség lehet a nyakpálca-húrmagasság-intonáció beállításra.Az egyik kedvencem a Kobaltos EB (2721), a másik a D'Addario ProSteel (EPS-510). Sok harmonikust termelő, nagyon fényes hangú, hangszedőket jól meghajtó húrok, de gyorsan korrodálnak, nem hosszú életűek. Néha csak az egyik gitáron van ilyen "spécibb", ekkor a másikon a teljesen "standard" D'Addario EXL-110 (ebből mindig van 2-3 készlet betárazva - a 3 sima húrja azonos az EPS-510 készletével).
-
arnyekxxx
veterán
-
törölt tag
No, én sem bízom többet hangszerészre a gitárnyak beállítását (eredetileg nem is azért vittem, hanem hangszedő-probléma miatt, de új húrkészlet miatt állítania kellett, mondjuk jelentős mértékben nem más azért, csak minimálisan). Vagy a hidegben állítódott el, miközben hazahoztam (bár szabadban nem sokat voltam, a közlekedési járműveken meg messze nincs mínusz), vagy nem tudom, de egyértelműen túl homorú, hogy mikor végre úgy lövöm be a húrmagasságot, hogy nem zörög az üres húr (vagyis nem bundkopás-probléma, bár bizonyos mértékben az is van azért, de az én beállításaimmal eddig ebből semmit nem észleltem), akkor a 12. bundtól magasabban már iszonyat magas. Inkább én megcsinálom itthon magamnak. A másik, sokkal gagyibb Ibanez GRX40-emen én csináltam meg, azon teljesen jó minden fekvésben, miközben annak már tényleg eléggé megkoptak a bundjai (melyek amúgy sem a legjobb anyagminőségűek). Na és akkor ez került +8 ezer Ft-ba, hogy rosszabb a beállítás, mint volt.
-
llax
senior tag
válasz
freelanced #35576 üzenetére
X1 van családon belül... A nyaka nem a legjobb. Nincs benne "nagy" hiba, de kell majdnem dupla húrmagasság az enyéimhez képest, hogy ne zörögjön. Abban lakozik egy EMG hangszedő páros. A készlet drágább volt, mint a gitár
Másik Cort:
Action A (4 húros, aktív elektronikás). Az első példánynak totálisan selejt volt a nyaka. Szó nélkül kicserélték, de egy túlméretes, törékeny csomag díja odalett. Persze az adott hangszerüzlet mindent "beállítva" küld, csak azt nem tudom azon mit sikerült beállítani, közel fél mm hiba mellett... -
bigrob
őstag
Megjött a "Deko" PRS koppintásom.
Intonáció és húrmagasság tökéletes, bundok 95%-ban jónak mondhatóak (22-24 fele kicsit éles, Chen ott már megunta a műszakot).
Egyedüli esztétikai hiba, hogy a fogólapon csúnya karcok vannak (avagy inkább repedésnek illene mondani?)
Erre valaki tudna valami trükköt?Ha nem akkor marad így, játszhatóságot nem befolyásol... Ezt a 94 ojrót nekem megérte.
-
Humbucker
senior tag
Ahhoz hogy magasabbra állítsam a húrmagasságot az óra járásával megegyező irányba kell forgatnom a csavart?Gondolom lazítsam meg előtte a húrokat, és ugyanannyi fordulatot kell a másik oldalán is ugye?
-
törölt tag
Helló!
Eléggé új vagyok floyd rose témában, lenne egy-két kérdésem. 9-es húrkészletről 11-esre váltottam (pontosabban az előző tulaj 9-est használt rajta). Próbáltam állítani a rugókon, hogy párhuzamos legyen a tremoló a gitárral, de másképp elrendezve (V-alakzatba) sem lett még jó, pedig még nem is értem teljesen a hangolás végére. Szerintem ide már +rugó kéne. Ha a hagyományos elrendezésben használom a rugókat, elég +1 rugó? +2 már lehet sok?
Igazából ez a kezdő lépés, aztán állítani kell még a húrmagasságon, oktávon, a nyakgörbületen, ezeket milyen sorrendben érdemes?A tremolót mondjuk nem használom, de olcsón hozzá tudtam jutni egy Ibanez S270-hez, szóval nem azért csaptam le rá, de kénytelen vagyok foglalkozni vele, mert a vastagabb húrokhoz meg ragaszkodom.
-
b.kov
senior tag
válasz
FockeWulf #31942 üzenetére
+ (#31943) adam014
Köszi!
Boltban mennyire segítőkészek egyébként? Gondolok itt arra, hogy tőlük vásárolom, és segítenének beállítani 1-2 ilyen alap dolgot. Vagy húrmagasságot egyszerű állítani?(#31945) Eastman
Nézegettem egy pár használt gitárt, de egyik sem tűnt kifejezetten szimpatikusnak.Új kérdésem:
Olvasgattam, hogy az SG gitár "fejnehéz", és h kezdésnek talán jobb lenne valami barátságosabb.
Nézegettem Cort-okat is, azok is eléggé tetszettek. Valaki meg tudná mondani, hogy van-e érdemi különbség a 2 gitár között?Látom, hogy különböző hangszedők vannak bennük, tudnátok írni esetleg valamit róla légyszi?
Illetve az ajándék kemény tok is felkeltette az érdeklődésemet. -
b.kov
senior tag
válasz
bigrob #31931 üzenetére
Köszi a választ!
Megnézem majd ezeket is.Mondjuk terveim szerint új gitárt vennék, ha feláras is. A duncan szedőt miért ajánlottad konkrétan? Kifejezetten metál, hard-rock stílusú zenékhez készítették?
(#31932) nap
Ibanezből tudnál mondani konkrét modellt esetleg? Egyébként írtam, hogy főleg metalt, és hard-rockot játszanék. Jelenleg most a Metallica megy nagyon a fejemben, onnan is jött az ihlet, h de szívesen játszanám.Főleg szólók érdekelnek, meg kemény riffek.
Egyébként mitől függ, hogy mennyire "könnyen" lehet tappingelni egy gitáron? Régi emlékeim szerint, én akármilyen erősen is próbálkoztam, alig hallatszott valami. A videókban pedig mindig úgy tűnt, hogy épphogy csak hozzáér az illető, már csilingel is gyönyörűen. Húrmagasság befolyásolja esetleg? -
Alexios
veterán
Illetve lehet nem a húrkészlet a gond, hanem a húrmagasság hamár a barrékkal akad gond - arról nem beszélve hogy kezdetben azért ez mindenkinek nehéz.
-
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
Matezol91 #30768 üzenetére
Annyira készülj fel hogy a híd állítása leginkább a 12. bund feletti húrokra van hatással, Ugye minél messzebb van egy bund a hídtol annál kevesebbet számít. De nyilván lehet nagyon magasra is állítani a húrmagasságot (sldie gitárnál szokás) de szerintem tulzásba sem érdemes vinni mert csak kényelmetlen lesz rajta játszani.
-
FockeWulf
tag
válasz
Humbucker #30534 üzenetére
Kérdés mennyire zörög? Nagyon hallható? Befullad a hang? Vagy csak kicsit zizeg? Erősítő mellett is hallani?
Kicsit engedj a nyakon, éppen egy gyenge negyed fordulatot. A húrláb csavarokon szintén egy negyedet, egyformán mindkettőn. Egy húrmagasságot is mérhetsz, a 12-es bund TETEJE és a húr alja között. Kb 2-2,5 mm kell a vastag E-húrnál, a vékonynál ugyanitt 1,5-2mm. Ha ettől nagyobb a mért érték akkor már ne emelj a húrlábon. -
Humbucker
senior tag
Felraktak a gitárra egy 10es ghs húrkészletet, ez is zörög
azt mondja még zsír új azért zörög. Lehet ha emelnék kicsit a húrmagasságon az helyrehozná, nem?
Egyébként a bundok tényleg jók lettek, csak kicsit sokáig tartott neki -
Humbucker
senior tag
Na elvittem az Epit hangszerboltba. A srác azt mondta megpróbál kicsit emelni a húrmagasságon, de az is lehet hogy fel kell csiszoltatni a bundokat, mert kettő kopottnak tűnik, és lehet azért is berezeg a húr.
-
funk648
aktív tag
válasz
brickm #30106 üzenetére
Okés, akkor a drágábbat veszem majd.
Egyébként itthon mennyire nehéz majd beállítani a gitáron az oktávot? Azt tudom, hogy az első két csavarral a húrmagasság állítható a babákon, a hátsóval pedig az oktáv. Nézegettem leírásokat, de nem igazán értem, hogy mit és hogy kellene. -
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
Humbucker #30050 üzenetére
Ez erösen attól függ hogy hol zörög. Egyébként ha erösitön keresztül nem zavar akkor mindegy, én mindig úgy állítom a húrmagasságot hogy kicsit zörög de erösitön keresztül nem hallani. Ha a húr üresen zörög akkor a nut túl alacsony, ilyenkor csak a nut cseréje a megoldás mert már túl alacsonyra lett reszelve, ha az 1-12 bund között zörög akkor a nyakon érdemes állítani, ha a 12-24-ik bund között zörög akkor meg a hidnál érdemes magasabbra állítani a húrmagasságot.
A hangolókulcsoknak nincs befolyása a húrzörgésre hiszen a húr csak a hid es a nut között rezeg.
-
V.Stryker
nagyúr
Ezeket a húrmagasság és egyéb beállításokat lehet újrahúrozás nélkül is csinálni?
-
nap
addikt
válasz
bigrob #29905 üzenetére
Elvileg úgy kell, hogy behangolod e-re (vagy amire akarod), aztán annyit húzol hátul a rugókon, hogy floyd lemeze vízszintesen álljon, majd a csavarokkal, amin billeg az egész, be tudod állítani a kellő húrmagasságot.
Nem nagy ördöngősség. Előny, ha kopasz vagy, mert akkor nem őszülsz bele. -
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
Eastman #28737 üzenetére
Bár az is tény hogy minden gitárt be lehet úgy állítani hogy ne zörögjön a húrmagasság megemelésével amennyiben nincs valami baja a nyaknak vagy a bundozásnak. Inkább az mutatja hogy mennyire jó minöségü a bundozása egy gitárnak hogy milyen alacsonyra lehet állítani a húrmagasságot úgy hogy ne vagy csak minimálisan zörögjenek a húrok.
-
Humbucker
senior tag
Közben kipróbáltam az LTD EC-300-at.
Tisztán gyönyörű szépen szólt a gitár, ott már hallottam különbséget az M600-al szemben.
De azért kicsit vágta az újjamat a húr, kicsit nehezebb volt rajta játszani, állítólag azért mert magasan van a húrmagasság, én ennyire nem értek hozzá. Alapjába véve rendben van a gitár, apróbb nyomok látszanak a gitáron de amúgy szép, és szépen szól.Úgy hogy most ezen kell agyalnom hogy menjen az M600-as vagy maradjon. Szerintetek is a húrmag okozta nálam ezeket a nehézségeket vagy ez csak rizsa? -
törölt tag
válasz
Plazmacucci #27153 üzenetére
Kis naiv picsa voltam még akkor na.
Az a lényeg, hogy szemre nem tudod belőni a nyakat (ill. hát nagyon jól kell ismerned a hangszered, meg ugye akkor is inkább a húrmagasság változásán fogod érezni, ha változott az ív.) és ez a retekség még mindig kint van a neten. Más ilyen marha is rátalál, aztán az is nézegeti-tekergeti. -
InHell
senior tag
válasz
Moleman #27064 üzenetére
Igazad van erre nem is gondoltam.
Hétvégén játszogattam egy kicsit egy régi cimborám akusztikusán, aki kb. 20 éve elő sem vette. (nem egy drága darabról van szó) hát azon megtanulni nem csodálom, hogy elment a kedve. Valami borzalmas volt
Behangolni sem lehetett normálisan, hogy mondjuk a 12. bundnál is jó legyen, meg a húrmagasság is volt vagy 1 cm. Brrr... -
törölt tag
Ismételten áldom ezt a manust: [link]
Felvettem a húrmagasságot 2mm/2.5mm körülire, TOTÁLISAN kitisztultak a sweepjeim. Bármelyik figurát próbálom, semmi nem kívánt zaj. Hány év szenvedés te jó ég, de végre királyság van. 2017 Feb. 2. ezt feljegyzem magamnak.
Most jön a tekergetés. Megpróbálom a legalacsonyabbra vinni, aminél még nincs problem.
-
kemotox
addikt
válasz
Fitzgerald #26839 üzenetére
Húrmagasságról volt eddig szó, te nagyon keversz valamit
-
FockeWulf
tag
válasz
Fitzgerald #26832 üzenetére
Értsd már meg, hogy a bábok tologatásával NEM a húrmagasságot állítod, hanem az oktávot...
-
FockeWulf
tag
válasz
Tommyka21 #26826 üzenetére
Húronként nem lehet emelni, azok a csavaros bigyók az oktáv finomítására vannak. A húrlábnál engedd ki a kontracsavart, ott alulról, és egy negyed kört emelj a vékony E-húr felöli részen. De szerintem nem a húrmagasságoddal lesz ott a baj, hanem kopottak a bundjaid, a felső fekvésekben ( 20-21-22-aes bund) pedig nem túlzottan kopottak s amikor nyújtod a felső ép bund valamelyike hozzáér a nyújtott húrhoz, letompítva azt.
-
Moleman
addikt
válasz
Fitzgerald #26827 üzenetére
Azokkal nem a húrmagasságot állítod, hanem az intonációt. A húrláb két végén tudod csak az egész húrlábat emelni.
Most kipróbáltam, 3 félhangot tudok nyújtani rajta a 19. bundtól, tovább is szólna, de már megfog a többi húr. -
bigrob
őstag
Megjött nekem is a kis metálbaltám
40 euróval olcsóbb volt amikor rendeltem, el volt árazva
Ami pozitívum, hogy a németek ennek ellenére is tökéletesen beállították a húrmagasságot és az intonációt is. Továbbá akkora dobozban küldték, hogy azt hittem nagybőgőt kapok nem egy 2/3-os gitárt
Egész jó kis hangja van szerintem. (ACHTUNG, HANGOS!)
A felvétel után jöttem rá, hogy van delej pedálom is azt nem nyomtam be.
Minőségért elnézést kérek, teló mikrofonnal vettem fel, szerintem túl hangosan. -
FockeWulf
tag
válasz
Moleman #26682 üzenetére
Lehet túl kopottak a bundjaid... Egy síkolás megoldaná a dolgot.
Ha a húrmagasságod legkevesebb 1,7-1,8 mm felett van az E6 húrnál a 12-es bundnál, ha a megcapozott első és a testnél csatlakozó bundnál lefogott húr esetén a 7-es bund környékén meg van a 0,5 mm, normál esetben más nemigen lehet... -
törölt tag
válasz
kemotox #26588 üzenetére
Az nem zavar, hogy azóta is folyton leírom, milyen értelemben írtam? Na meg ha valaki eljutott a 4 mm-es húrmagasságig, onnan már nincs éppen messze az első hsz sem, amit írtam. Szándékosan nem értelmezni a leírtakat, félremagyarázni, az nálam igen, kimeríti a trollkodás fogalmát.
De ha önmagában annyit írtam volna csak le, hogy 400 bpm mindenféle magyarázat nélkül, amire valaki elkezd kételkedni, nem az lenne a normális, hogy rákérdez a hiányos információkra? Beleképzelni dolgokat, a másikat meghazudtolni, az igen, az tisztességes eljárás.
-
eeXaa
addikt
válasz
#20655360 #26578 üzenetére
Én is linkeltem már hogy a hivatalos ginisz rekordtartó is lemondott a dologrol mivel saját bevallása szerint már a 320 is alig alug tudta tartani... de persze barátunk a 4mm es húrmagasságal hozza a 400 at... higyük már el neki hogy végre megnyugodjon.
26576: ne terjesz baromságot... mindenki leírta veled ellenkező véleményen van... ezek szerint senki sem ért alapvető zenei fogalmakat csak te. Mióta gitározol, ill, hol tanultad ezt? Mert a zenesuliban biztosan nem...
-
törölt tag
válasz
#20655360 #26486 üzenetére
Utóbbi 1-2 évben a "skálastílust" leginkább, tényleg nagyon ráálltam arra. Egyébként bármit, ami megfog, csak néhány:
[link]
A badinerie részt már meg sem tanultam, mert egyszerűen ekkora húrmagasság mellett soha nem jutottam el arra a tempóra.Na persze ezeket nem mind tanultam meg végig, csak ameddig a technikai tudásom terjedt.
Azért volt néhány metál is: Metallica, Maiden, de ezekre szintén igaz, hogy ameddig a tudásom terjedt.
(#26487) Eastman:
Nem, matekot.
-
törölt tag
válasz
#20655360 #26427 üzenetére
Megnéztem magam a dolgot a nyakbeállításnál. Arra jutottam, hogy teljesen mindegy, hogy állítom (azért a végén beállítottam úgy, ahogy a legjobbnak éreztem), annál a bizonyos 21. bundnál lefogva a legvastagabb húrnál szűk keresztmetszetet jelent, hogy kellően alacsonyra állítsam a húrmagasságot, 2.9-3 mm (amely húrmagasságot valóban rendkívül kényelmesnek érzek a 4 után) körül már zörög ott, a többi rendben van. Jobban utána olvasva, és szemügyre véve arra jutottam, hogy itt a bundok egyenlőtlen kopásával lehet már inkább a baj.
-
törölt tag
válasz
#56474624 #26418 üzenetére
Megérdemled és kész. Ha megteheted majd, hogy jobb hangszered legyen, vegyed és élvezd a zenélést.
Egy jól beállított, elfogadható minőségű hangszeren sokkal könnyebb lesz minden. Még jobban is fog szólni.Ami a nyak állítást illeti, én mindenképpen a hangszerészt javaslom neked, no nem azért mert te nem tudnád megtanulni a dolgokat, de így lesz egy referenciabeállításod. 4mm körüli húrmagassággal játszottál eddig, jobb lesz profira bízni a dolgot, na.
-
cucka
addikt
válasz
#56474624 #26418 üzenetére
Itt szenvedsz egy kopott bundozású, alsó kategóriás Ibanezen a 4 milliméteres húrmagassággal, de nem azért nem veszel valami jobbat, mert nem tellik rá, hanem mert nem érdemled meg. Hát ha így állsz hozzá, akkor tényleg nem
(Gondolom autóból is valami ócska szarral jársz, amíg nem lesz meg a raliversenyző vizsgád, meg az első maraton lefutásáig csak olcsó kínai hamisítvány sportcipőt vagy hajlandó venni) -
FockeWulf
tag
válasz
#56474624 #26400 üzenetére
A bund teteje, és a mély E-húr közötti távolság 2 és 3 mm között van ideális eseteben. 3 mm felett már magas húrokról beszélünk. A vékony E- húrnál 1.4-2 mm ugyanez. Persze azért szubjektív a dolog..
Van aki ettől magasabbra állítja.Amúgy...ehhez nem kell hangszerész! Bárki be tudja lőni otthon is a húrmagasságot, néhány alap szerszámmal...
-
cucka
addikt
válasz
#56474624 #26402 üzenetére
Megmértem, nálam a 12. bundnál picivel 2mm fölött van a húrmagasság. Basszusgitár, 107-es húrral. Igy éppenhogy kicsit zörög csak, de az nem baj, hozzáad a hangzáshoz
A 4mm az kb. a játszhatatlan kategória, szerintem is vidd el hangszerészhez. Ha bundozni kell, akkor meg inkább vegyél egy jobb gitárt. Amúgy is hülyeség, hogy addig nem veszel jó hangszert, amig az olcsó fos hangszeren nem tanulsz meg rendesen játszani.(#26410) Eastman
Ezt néztem én is, hogy ezek ilyen árakkal hogyan tudják kifizetni a villanyszámlát?
(Mondjuk ha viszel nekik egy lakkozott, szegélyezett nyakú Rickenbackert, azt nem 5000 forintos felárért fogják bundozni, az is tuti)
-
törölt tag
válasz
Ragnar_ #26403 üzenetére
Valószínű, de most ez a bund ütött szöget a fejembe, hogy ha másfél éve kopott volt szakmai szemmel nézve, akkor most mennyire az. És ennek is lehet némi köze a túl nagy húrmagassághoz, tehát optimális így szerintem nem lesz, csak jobb. Újrabundozás nem tudom, mennyire érné meg. Az biztos, hogy se nem túl régi a hangszer (10 éves, de volt sok olyan időszak, mikor alig használtam, 1-2 éve kezdtem rendszeressé tenni a gyakorlást), se extrém használatnak nem volt kitéve.
-
törölt tag
válasz
Moleman #26399 üzenetére
LOL, én is elkövettem ugyanezt a hibát az előbb.
De ez most ráébresztett valamire. Tehát fogólaptól 4.5 mm körül, bundtól 3.9-4 mm a húrmagasság.Eszembe jutott, amit a hangszerész mondott még jó másfél éve, mikor cserélte a felső nyerget: megkérdezte, milyen régi hangszer, vagy milyen sokat használom, mert a bundok állapotából nagyon régi hangszerre, vagy extrém sok használatra következtet. Szóval esélyes, hogy újra is kellene bundozni.
-
törölt tag
válasz
bigrob #26398 üzenetére
Láttam már ilyeneket, sajnos nincs hozzá elég jó szemem.
De eszembe jutott, hogy nekifutok még egyszer, hátha kihozok belőle valami egészségesebbet. Valószínűleg már a 3 mm-es húrmagasságot is megváltásként élném meg.
(#26397) Ragnar_:
Néhány hete ekkora a húrmagasság, azóta zörög is kicsit az említett bundnál. Valamelyest magasabb volt előtte.
-
Ragnar_
addikt
válasz
#56474624 #26390 üzenetére
Kinek mi érdekes, vagy mi tetszik. Én hamar rájöttem, hogy ahhoz, hogy jó gitáros legyek sokat kellene gyakorolni, így inkább olyan témákat játszok ami szórakoztat..
(Sőt ha van olyan pengetés amit nem bírok sebességileg coverezésnél, kihagyok egy noteot
) Most olvasom az a 4 mm azért kicsit húzós húrmagasság..
-
törölt tag
Sziasztok!
Volna egy problémám: már jó ideje küzdök, hogy 400 bpm fölé vigyem a tempómat. Leragadtam kb. ennél a szintnél (persze fáradt kézzel még ez sem megy). Marhára bosszantó, pedig napi 2-3 órákat gyakorlok, de már úgy fél éve le vagyok itt ragadva. Azt nem állítom, hogy ennek ellenére nem fejlődök technikailag, mert egyértelműen egyre magabiztosabb vagyok, de 400 bpm fölött (ez úgy értendő, hogy én pengetek percenként 400-at, illetve fölötte) továbbra sem igazán. Na most arról nem beszélve, hogy az ujjvégeim úgy néznek ki, mint egy hajléktalané, pedig már több éve gitározom. Időnként kezembe akadt akusztikus gitár (nem az enyém), azokon rendszerint marha egyszerűnek találom a játékot úgy is, hogy először veszem a kezembe. De az otthoni elektromos gitáromon ahhoz képest valóságos küzdelem, nagy ujjerőt igényel. Amennyire lehetséges, leeresztettem a húrmagasságot, de már minimálisan így is zörög a 21. bundnál (és csak ott), a 22.-nél nem (22 bundos, Ibanez GRX40). A húrkészlet Ernie Ball Power Slinky. Vastagabb, mint a sztenderd, de van ettől vastagabb is, és már jó ideje ezt használom.
Az az igazság, hogy nem tudtam rászánni magam eddig, hogy lecseréljem ezt a kezdőknek szánt gitárt, úgy gondoltam, szenvedjek csak ezen, amíg nem érek el egy szintet (kérdés, valaha elérem-e azt a szintet, mikor megérdemeltnek érzem), de egyre inkább az az érzésem, hogy hátráltat ez a gitár. Vagy csak a nyakat kellene állítani?De tényleg marhára elveszi a kedvem. Én aztán tényleg nem vagyok türelmetlen, 45-ös, 60-as bpm mellett kattanásonként kettőt pengetve (azaz percenként 90-et, 120-at pengetve, ez elég alacsony tempó) is skálázok napi szinten, egy húron is skálázok, kromatikus skála is napi szinten előkerül, külön rámentem, hogy a kisujjamat erősítsem/ügyesítsem a gitáron, mégis tempó terén mintha nem tudnék afölé a szint fölé menni, és akkor hol van még a percenkénti 600-as, 700-as pengetésszám, ami a cél lenne.
-
törölt tag
válasz
Humbucker #25409 üzenetére
Meghajigálod levelekkel az összes boltot rendelés előtt, én úgy szoktam. Majd megmondják, h mit csinálj.
Lehangolva kérd a hangszert. Egyébként meg beállíthatják neked a boltban is, de az csak olyan kb. alapon történik, neked kell majd finomhangolni.
Pl. nem találkoztam még olyan hangszerrel, aminél alapból elégedett lettem vna a húrmagassággal.adam014: A minőségre értettem, nem a mennyiségre.
-
törölt tag
válasz
Moleman #25305 üzenetére
Valóban zizeg mint az állat. Ha mázlid van, elég picikét visszafele tekerni és lehet rendbe is jön. Ki tudja, lehet egyszer jól volt beállítva, csak elmászott a nyak. Persze előbb mérd le, hogy mi a helyzet, szemre nem lehet ezt belőni rendesen. A húrmagassághoz ne nyúlj, ameddig nem tuti a nyak beállítása.
brckm kolléga? Az én mondókám úgyse hiteles itt.
A hangszín nagyon szép amúgy.
-
brickm
őstag
válasz
Moleman #25297 üzenetére
Szia, egyrészt egy mikrofonnal komoly kompromisszumokat kell kötnöd, hogy milyen hangzásod lesz. . Ha egyet használsz célszerű valamilyen térmikrofont venni.
2-3 mikrofonnal érdemes a hangszórókat megcélozni, abból is egyik térben elhelyezve. A másik kettő meg pont az általad említett 2 variációk köztes állapotai marék szerencsével elhelyezve meg jó keverési aránnyal.A húrjaid viszont nagyon csörögnek, rendesen fals néhol, dobjál már pár fotót a húrlábadról meg a húrmagasságról helyenként, hátha van ötlet rá.
Nyak dőlés volt már állítva?A zörgésen kívül erős probléma ilyenkor, hogy a húrok eszik a bundokat. Ha nem valami f sza nikkel silver bundod van, hanem valami nikkelezett rezed akkor bizony nem kellenek évek, hogy pár bundod fogazott legyen.
-
Moleman
addikt
válasz
UnConnecteD #25295 üzenetére
Nekem most az erősítőmikrofonozás okoz fejtörést. Eddig háromféleképpen próbáltam, a hangszóró pereménél túl sok a magas, közvetlenül a hangszóró előtt nagyon kompresszált a hang, elveszik a presence, sok a mélyközép, nincs sok köze a valódi soundhoz, de jól szól, mixbe ez lenne való. 50-60 centire a hangszóró előtt aránylag valós képet adott, de kicsit vékonyka. Lehet, hogy 30-40 centi lesz az üdvös megoldás. Két egyforma mikrofonnal lehetne igazán széles spektrumot rögzíteni, de csak egy normális mikrofonom van. Élőben egyszerre vág gyomron a mély és szúr jégcsapot a füledbe a magas.
Ez a fajta rögzítés mondjuk nekem abszolút mellékes, csak az erősítő valódi hangját próbálom elkapni, de ha zenét kéne csinálnom, biztosan az Amplitube-hoz nyúlnék.Volt már szó a húrcsörgésről, hogy normális dolog, a linkelt felvételeken mennyire zavaró? Nem félrefogásból adódik, kb minden húr mindenhol csörög kicsit, nagyon alacsonyan vannak. Ha szerintetek tolerálható mértékű, akkor nem szórnám a pénzt beállításra. Az intonációt beállítottam, a húrmagassághoz viszont nem szívesen nyúlok magam, mert nem tudom, mi az arany középút a nyakpálca és a babák állításánál, mikor melyikhez kell/érdemes nyúlni ilyenkor. Nem akarok rontani a helyzeten.
(#25296) kemotox
Ezt nagyon tudja a Tele. Én is imádom, minden egyes alkalommal tanít. -
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25008 üzenetére
A compound sem full lapos, csak lent ívesebb, fent laposabb (16").
Bármelyiken lehet kis húrmagasságot állítani, viszont a vintage strat rádiusz csak 7.25", az már gondot okoz, ha nyújtani akarod a húrokat, hamar elnémul. Az enyém 9.5-ös, semmi hátulütőjét nem érzem a Les Paulhoz képest. -
törölt tag
Am ki kéne próbálnom már egy stratot. Hogy mégis mennyivel másabb a 9.5-ös rádiusz a 12-eshez képest. Ill milyen lehet a felül full lapos? (compound) Asszem a Jacksonoknak van ilyen. Fontos dolgok ezek.
Ez azon kevés dolgok egyike, aminél tippem sincs, hogy mi lehet a kényelmesebb és hatékonyabb.
Mondjuk a kis húrmagasság akármilyen más kényelmi elvárást felül ír. Itt sztem a 9.5-ös kapásból kihullik. -
törölt tag
válasz
FockeWulf #24739 üzenetére
Lefogtam a test csatlakozásánál. (nálam a 19. bund és az elsőnél természetesen)
Szinte ráfekszik. Viszont ez nem ilyen volt. Nyáron leejtettem a gityót, sztem akkor történhetett vmi vele. Rem a pálca okés állapotban van, mindgyá meg is nézem.
Meglepő hogy ilyen beállítással nem zizeg még jobban.A húrmagasságot am 1.5mm (e1), ill 2mm-re (E6) lőttem be legutóbb. Ennyit tudtam kihozni anno, lehet ha most értelmesen sikerül beállítani a nyakat, lejjebb is mehetek kicsit. Jó lenne, a 2mm az E6-on számomra magas.
-
FockeWulf
tag
Sziasztok!
Létezik olyan jelenség, hogy bezizeg/zörög a hangolókulcs? (fémhúros akusztikus gitár)
A G-húrnál lép fel ez a jelenség...erőteljesebb pengetésnél. Nem ér a bundokhoz a húr, húrmagasság belőve,nyak beállítva. Ha a hangolókulcsot kézzel megfogom, akkor nem zörög. Ha a nyakat megfogom az 1-2-3-4 bundnál szintén nem zörög. Hallhatóan a hangolókulcsból jön a zaj,majd át terjed a húrra, és olyan zizegős hangot ad ki....Próbáltam papír darabkát tenni a szemöldök csont vájatában a G-húr alá...a hangolókulcsot felcseréltem egy másik kulccsal...próbáltam celluxal körbetekerni a hangolókulcsot és úgy visszatenni a furatába....semmi...minden marad a régiben...ugyanaz a zizegés...próbáltam megolajozni is, az sem segített....Eddig nem csinálta ezt. Ötletek? (Cort AD810, Ernie Ball 10-es húrkészlet) -
oAcido
aktív tag
válasz
BluEyes #23262 üzenetére
Nagyon tetszett neki
. Gitárral semmi baj nem volt, mint írtam a nyakat kellett belőni (inkább volt egyenes, mint homorú) illetve a húrmagassággal voltak kisebb bajok (a mostani is picit magas, de mérőeszközök nélkül nem akarok hozzányúlni).
Megyeget szépen. Alap akkordokat ügyesen megtanulta, már csak a váltások sebességén kell csiszolni. A barrés akkordok viszont még nem mennek. Megmondom őszintén én is próbálkoztam a lefogással, de esélytelenül
.
Karácsonyra szeretném meglepni egy másik gitárral, viszont az már picit magasabb árkategória lenne. Egyik ismerőnek van egy Martin D-35-öse, az tetszett meg neki. Mivel nem vagyok milliomos sajnos ilyet nem tudok neki venni
.
Viszont ha lenne 200-250 ezres ársávban valami ajánlott darab, akkor senki ne tartsa magában. Esetleg ha csak "túlárazott" darabok tanyáznak itt, akkor jöhet olcsóbban is. Drágább ne nagyon legyen, mert a keret véges és a december mindjárt itt van.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet Azonnal átvehető DEÁK TÉRNÉL garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest