Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dellfanboy
őstag
sziasztok
van 4 sor adatom 12 oszlopba
ezt a 4 sornyi (havi) adatot szeretnem halmozot oszlopdiagrammal abrazolni, hogy egy honaphoz 2 oszlop keruljon halmozottan(stacked column)
ha kijelolom ezt a intervallumot es beillesztem az oszlopdiagrammot akkor ugye 4 sort 1 honapnak vesz es lesz 4 oszlopom. azt szeretnem ha az elso ket sor lenne egy (halmozott)oszlop es a masodik ketto egy masik (halmozott oszlop).
van erre otletetek?eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
poffsoft
veterán
D12-be:
=KEREK.FEL(TÖRTÉV(HA(DÁTUM(0;HÓNAP(A12);NAP(A12))<=DÁTUM(0;HÓNAP(C12);NAP(C12));DÁTUM(ÉV(A12);HÓNAP(C12);NAP(C12));HA(DÁTUM(ÉV(A12)+1;HÓNAP(A12);NAP(A12))<=DÁTUM(ÉV(B12);HÓNAP(B12);NAP(B12));DÁTUM(ÉV(A12)+1;HÓNAP(A12);NAP(A12));B12));B12);0)A: start, B: end; c:keresett
remélem ez már pontosabb.
Annyit azért kérdeznék, ha segédoszlopokat használna a képlet, az gondot okozna-e?
próbálgasd a dátumaiddal, és jelezz!
[ Szerkesztve ]
-
poffsoft
veterán
válasz dellfanboy #28151 üzenetére
ha jól értem, egy diagramban szeretnéd látni az első két sor halmozott oszlopát,
és a második két sor halmozott oszlopát?trükközéssel mehet (2 diagram egymáson, elcsúsztatva, az egyiknek minden területe átlátszóvá téve, kivéve az oszlopok maguk, rögzített tengelyhatárok, stb) ...
[ Szerkesztve ]
[ Szerkesztve ]
-
dellfanboy
őstag
válasz poffsoft #28155 üzenetére
koszi
ilyesmire gondolok amit kiraktal. el kell csusztatni a sorokat? vagymi a megoldas
de leirom hogy a te peldadban pl. januarra 2 halmozott oszlopot akarok kapni
egyik oszlop =1+2
masik oszlop =3+4eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
bayay
csendes tag
válasz poffsoft #28153 üzenetére
Köszönöm szépen!
Megint egy lépéssel közelebb van a dolog. Amikor a start dátum hónap napja nagyobb az end dátum hónap napjánál, akkor azonban egyel kevesebb az eredmény. Ezt lehet egy újabb HA-val meg lehet oldani, de ez utóbbi képletedet már nem értettem meg, tehát nem mertem beleírni sem
A segédoszlop nem gond, hely van bőven. Gondoltam rá én is, hogy kilistáznám a két dátum közötti összes napot és megszámolnám a megfelelő értékeket, itt abba az akadályba ütköztem, hogy nem tudom automatizálni, hogy minden megnyitáskor az aktuális end dátumig írja ki a napokat és a keresés mezőt is automatikusan hozzáigazítsa ehhez.
-
poffsoft
veterán
válasz dellfanboy #28156 üzenetére
igen, el kell csúsztatni a sorokat.
Így valójában 24 halmozott oszlopod lesz, de mivel a párosoknak nem adsz címkét, a páratlanokat pedig egyesével számozod, így úgy látszik, mintha...[ Szerkesztve ]
-
poffsoft
veterán
válasz dellfanboy #28161 üzenetére
így nem lehet.
azt a bonyolultabb másik megoldással lehetne (két diagram egymáson)[ Szerkesztve ]
-
poffsoft
veterán
-
randras
veterán
Sziasztok,
adott egy ilyen táblázat (bankok elmúlt fél évi USD eladási árfolyamai). De naponta többször is tartozhat egy bankhoz érték, és így nem tudom grafikon ábrázolni.
Talán az jó lenne, ha egy adott bank egy adott napi legmagasabb eladási értéke maradna meg egyedül, ezt meg lehet valahogy csinálni?
[ Szerkesztve ]
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy egy oszlopból, hogyan lehet kitörölni azokat a sorokat ami nem tartalmaz adatokat és üresek? Persze nem egyesével szeretném hanem sokat egyszerre.
-
poffsoft
veterán
válasz dellfanboy #28167 üzenetére
jobbklikk a diagramon, "előrehozás", "hátraküldés"
[ Szerkesztve ]
-
morgusz
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan makrós megoldást szeretnék, ami a munka1 lap A2, B2 és C2 celláiba előre bemásolt függvényeket addig másolja tovább lefelé az oszlopokban, ahány sorban adat van a munka2 munkalapon, amire a függvények hivatkoznak.
Ugyanígy az E,F,G oszlopban, a munka3 munkalapra vonatkozóan, és így tovább. Még további 9 munkalapról kell adatokat kinyerni.Most fixen 5000 sorig vannak a függvények, (30 MB fölött van a fájl mérete,) de csak nagyon ritkán van szükség ennyire. Van olyan munkalap amelyiken csak 300 sor van. Szóval eddig lassan töltődött be a fájl de makrós megoldással talán kisebb lenne a mérete. (Habár azt nem tudom hogy a makró mennyivel növeli.)
Előre is köszi!
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Egy kicsit pontatlanul fogalmazol.
"egy oszlopból, hogyan lehet kitörölni azokat a sorokat ami nem tartalmaz adatokat és üresek"
Egy oszlopban csak cellák vannak, amelyek lehetnek üresek is.
Ha egy db cellát törölsz, akkor eldöntheted, hogy a cellától jobbra vagy az alatta levő cella "tolódjon" a helyére, de valamelyik megtörténik, azaz megváltozik az adatszerkezet.
Ha egész sort törölsz, a többi oszlopban levő adat is törlődik.
Autószűrő - az üresek látszanak opció kiválasztása után a megjelenő üres sorokat kijelölés után egy mozdulattal tudod törölni, viszont egy-egy cellát külön nem lehet. (sorok kijelölve - jobb egérgomb, sorok törlése).Üdv.
-
randras
veterán
válasz randras #28166 üzenetére
Sikerült egy kis trükkel (mySQL-el ) a kívánt formára hozni. Most soronként adott bank adott napi maximum eladási értéke van a táblázatban.
Viszont marhára nem tudok megfelelő diagramot csinálni belőle. Olyat szeretnék, ami bankonként egy vonalon ábrázolja az eladási árfolyam változását az idő múlásával, és minden bank egy külön vonal, hogy vizuálisan látható legyen, melyik drága, és melyik olcsó tartósan (mert remélhetőleg valami ilyesmi fog kijönni, tartós tendencia...).
-
poffsoft
veterán
válasz morgusz #28171 üzenetére
Sub proba()
Dim lista() As String
Dim i As Long
Dim usor As Long ' last used row in source sheet
Dim lrow As Long 'last row in this sheet
Dim scol As Long ' first column of actual formulas source
Dim ecol As Long ' last column of actual formulas source
lista = Split("Munka1,Munka2,Munka3,Munka4,Munka5,Munka6,Munka7,Munka8,Munka9", ",")
Worksheets(lista(0)).Activate
For i = 1 To UBound(lista)
usor = Worksheets(lista(i)).UsedRange.Rows.Count
scol = ((i - 1) * 4) + 1
ecol = ((i - 1) * 4) + 3
lrow = Range(Cells(3, scol), Cells(Rows.Count, ecol)).End(xlUp).Row
If lrow < 3 Then lrow = 3
ActiveSheet.Range(Cells(3, scol), Cells(lrow, ecol)).Clear
Selection.Clear
Range(Cells(2, scol), Cells(2, ecol)).Copy Destination:=Range(Cells(3, scol), Cells(usor, ecol))
Next i
End Suba lista=split( után az idézőjelek között vesszővel elválasztva kellenek a munkalapnevek.
Munka1 az összesítő lap neve, a többi pedig a források, ahogyan mondtad, Munka2-től Munka9-ig.[ Szerkesztve ]
[ Szerkesztve ]
-
poffsoft
veterán
válasz morgusz #28171 üzenetére
upsz, kis hiba maradt,
az a selection.clear nem kell a vége felé!Sub proba()
Dim lista() As String
Dim i As Long
Dim usor As Long ' last used row in source sheet
Dim lrow As Long ' last row in this sheet
Dim scol As Long ' first column of actual formulas source
Dim ecol As Long ' last column of actual formulas source
lista = Split("Munka1,Munka2,Munka3,Munka4,Munka5,Munka6,Munka7,Munka8,Munka9", ",")
Worksheets(lista(0)).Activate
For i = 1 To UBound(lista)
usor = Worksheets(lista(i)).UsedRange.Rows.Count
scol = ((i - 1) * 4) + 1
ecol = ((i - 1) * 4) + 3
lrow = Range(Cells(3, scol), Cells(Rows.Count, ecol)).End(xlUp).Row
If lrow < 3 Then lrow = 3
ActiveSheet.Range(Cells(3, scol), Cells(lrow, ecol)).Clear
Range(Cells(2, scol), Cells(2, ecol)).Copy Destination:=Range(Cells(3, scol), Cells(usor, ecol))
Next i
End Sub[ Szerkesztve ]
[ Szerkesztve ]
-
-
ritterkrisz
tag
Sziasztok, Adott cellák tartalmát szeretném kiegészíteni egy fix adattal/szöveggel, hogy lehet ezt megoldani?
( A1 cella tartalma: xyz és azt szeretném, hogy xxx/xyz legyen)
Előre is köszönöm a megoldást
-
ritterkrisz
tag
Még egy kérdés..
A1 B1 C1 D1.. cellák tartalmát szeretném összevonni egy egy cellába, de úgy, hogy veszzővel és space-el legyenek elválasztva, majd ezek elé egy-egy szót beszúrni??
(A1 -- X, B1 -- Y, C1 -- Z ------> D1 -- x y z majd D1 xx: X, yy: Y, zz: Z
-
poffsoft
veterán
válasz ritterkrisz #28180 üzenetére
simán használd az & -et:
D1-be:
="x y z -- " & "xx: " & A1 & ", yy: " & B1 & ", zz: " & C1[ Szerkesztve ]
[ Szerkesztve ]
-
cekkk
veterán
válasz Fferi50 #28173 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Itt nekem nem lényeg, hogy az adott sorban megváltozik valami mert két oszlopom van és az A oszlopban lévő üres cellákat szeretném eltüntetni és a B oszlopban hozzá tartozó érték felesleges.
Közben ki próbáltam és ezzel sem tudok egyszerre 10-20 üres sort törölni
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
válasz ritterkrisz #28186 üzenetére
Az idézőjelen belülre, ahová kell, gondolom az xx-nél lemaradtat pótolnád:
="x y z -- " & ", xx: " & A1 & ", yy: " & B1 & ", zz: " & C1
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Adott egy makró, mely egy bizonyos adatsorból készít kimutatást.
Eddig nem is volt probléma, de a forrásadatot most már "tömbösítve" kapom, azaz nem naponként, hanem ciklusonként, mely több nap adatait tartalmazza. A cél az lenne, hogy kicsit automatizáljam a folyamatot, a következők szerint:"A" oszlop tartalmazza a rekordok azonosítóját (naponta nő (+1)), "B"oszlop a rekord, "D" a dátum.
Tehát a következőt szeretném elérni:
A jelenlegi makró a futás elején másolja át egy másik munkafüzetbe sorrendben az 1-es, számú rekordokat, fusson végig, majd kezdje elölről, azaz másolja át a 2-es számú rekordokat, fusson le, majd jöjjön a 3-as.... Ha nincs az adatsorban több rekord, azaz üres cella következik, fejeződjön be a makró futása.Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!
[ Szerkesztve ]
-
Mutt
senior tag
válasz poffsoft #28176 üzenetére
Hello,
Maradt még 1 hiba benne. A Split-tel kapott tömb mindig a nulladik elemmel kezdődik.
A For i = 1 To UBound(lista) helyett For i = 0 To UBound(lista) kell.üdv.
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Fferi50
Topikgazda
válasz the radish #28189 üzenetére
Szia!
Legyen egy fejléc az első sor.
Utána autoszűrő az A oszlopra, értéke 1, ami látszik - SpecialCells(xlCellTypeVisible - azt átmásolod - a fejlécet "kiütöd belőle" az új helyen. (Ezt akár makrórögzítő mellett is megteheted).
Ezután szűrő 2 és másolás, kiütés.
Ezt folytatod addig, amíg a szűrés után egyetlen sor marad látható - a fejléc.Vagy: A megkapott adatokat rendezed az A oszlop szerint és utána az egészet átmásolod (szerintem ez az igazán nyerő).
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
the radish
senior tag
válasz Fferi50 #28192 üzenetére
"Legyen egy fejléc az első sor.
Utána autoszűrő az A oszlopra, értéke 1, ami látszik - SpecialCells(xlCellTypeVisible - azt átmásolod - a fejlécet "kiütöd belőle" az új helyen. (Ezt akár makrórögzítő mellett is megteheted).
Ezután szűrő 2 és másolás, kiütés.
Ezt folytatod addig, amíg a szűrés után egyetlen sor marad látható - a fejléc."Ok, de hogy vegyem rá a makrót, hogy az üresnél álljon le? Mivel az egyik adatbázis pl. 7, míg a másik csak 4 adatsort tartalmaz.
"Vagy: A megkapott adatokat rendezed az A oszlop szerint és utána az egészet átmásolod (szerintem ez az igazán nyerő)."
Igen ez lenne a legegyszerűbb, de itt is szeparálni kéne. Mondjuk arra gondoltam, hogy legyen egy változó érték, ami kezdődik az "A1"-el, A makró futását követően adjon hozzá 1-et, és így már a 2-es adatsort másolja át. De egyáltalán hogyan tudnám elérni, hogy az "A" oszlop értékei szerint külön-külön másolja át a sorokat? (Ha menne, akkor valóban ez lenne a legmegfelelőbb.)
-
spe88
senior tag
Sziasztok,
Továbbra is küzdök a drag n dopos HTML fájlok másik XLS fájlba való másolásával!
Addig már sokatok segítségével eljutottam, hogy belehúztam egy XLS fájlt a makróba és kidobta az elérési utat onnan meg már egyszerűen húzza be az adatokat, ha nyitva van az adott Excel!
A probléma most abban rejlik, hogy ez csak Excel fájlokkal működik. Értelemszerűen HTML-lel nem!
Ha átnevezem XLS-sé a kiterjesztést attól még a fájl "magja" HTML marad!Ha a HTML-t elmentem "mentés másként"-tel Excel fájlba, akkor OK minden! Na de ezt szeretném automatizálni a több 1000 stüli miatt!
Szóval van olyan makró, vagy bármilyen megoldás, hogy belehúzók egy HTML fájlt drag n doppal egy Excel szövegdobozba (makróba) és az lementi "mentés másként"-tel egy Excel fájlba ugyanoda ahonnan a HTML fájlt behúztam! Vagy valami hasonló!
Ezekhez már elég magas szintű Excel tudás kéne szerintem, ami nálam nagyon hiányzik!
Köszi
Spóroljunk! Kerül, amibe kerül!
-
Delila_1
veterán
válasz the radish #28189 üzenetére
Sub masolas()
Dim tol, ig
Dim WSI As Worksheet, WSM As Worksheet
Dim sorszam 'az A oszlop értékei
Dim sorM As Long 'ahova másolsz
Set WSI = Workbooks("Innen masol.xlsm").Sheets("Innen_lap")
Set WSM = Workbooks("Masolat.xlsx").Sheets("Masolat_lap")
WSM.Cells = "" 'másolat lapjának kiürítése
WSI.Activate
Rows(1).Copy WSM.Range("A1") 'fejléc másolása
sorszam = 1: tol = 2
Do While Cells(tol, 1) <> ""
sorM = Application.CountA(WSM.Columns(1)) + 1 'ebbe a sorba kell másolni
tol = Application.Match(sorszam, Columns(1), 0)
If VarType(tol) = vbError Then 'ha nem talált tol értéket
MsgBox "Kesz"
Exit Sub
Else
ig = Application.Match(sorszam, Columns(1), 1)
Rows(tol & ":" & ig).Copy WSM.Range("A" & sorM)
Makro 'Itt indul a saját makród
sorszam = sorszam + 1 'növeljük a keresendő értéket
End If
Loop
End Sub
Sub Makro() 'ez a saját makród
MsgBox "Makró"
End Sub[ Szerkesztve ]
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
válasz the radish #28197 üzenetére
Ki kellene ürítenie a lapot.
Legyen helyette WSM.Cells.ClearContentsProgramozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
válasz the radish #28199 üzenetére
Szívesen.
Én az elejére tettem.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dolce Gusto
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Elektromos autók - motorok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Telekom mobilszolgáltatások
- ASUS ROG Ally
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest