Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Callisto

őstag

válasz attiss66 #57963 üzenetére

Dehogynem hallottam a Cavernről. Ez pont hasonló FIIR filtert készít a mérésből, mint a többi amiket felsoroltam. Ezt a FIIR filtert fogja az Equalizer APO használni a korrekcióhoz. Az Equalizer APO-t én is használtam eleinte, de nem éppen a legjobb hangminőséget nyújtja a megvalósítása okán és a convolver algoritmusa is hibásan van implementálva, mely a FIIR filtert használja a korrekcióhoz. Egyébként nagyon jó program, sokrétű, átlátható, egyszerűen kezelhető és ingyenes.

A hangerőszinteket és távolságokat mindenképpen külön állítsd be, ha van rá lehetőséged pl. házimozi procin vagy erősítőn stb. Ezt a linkelt útmutató is írja. Miért?
    Azért, mert ezeket is majd az előállított filterben fogja megtenni ami többlet korrekciót jelent, nagyobb latencyt, nagyobb dinamikavesztést és pontatlanabb eredményt okoz.
    Pl. minél nagyobb a frekvenciatartományban a célgörbéhez képesti szintkülönbség annál többet kell kompenzálni ami nagyobb dinamikaveszteségget és rosszabb hangot eredményez ahhoz képest ami lehetne.
    Persze a a maximális szintkorrekciót lehet korlátozni db-ben. Talán a Cavern-ben is meg lehet adni a maximumot.
    Ezek a programok nem fogják neked a preamp-ot (hangerőszabályzót) állítani hanem szoftveres úton a digitális hangba nyúlva korrigálnak. Pl. ha egy csatorna a célgörbén van, de egy másik csatorna attól +5db-re akkor az már 5db különbség amit alapból korrigálni kell és akkor még nem beszéltünk a frekvenciaátmenethez szükséges korrigálásról.
    A hangfalak crossoverét sem fogják kicserélni. Csupán a mérés alapján az általuk okozott fázishibákat igyekeznek helyretenni.
    Ha a Cavern aktív crossoverét használod a sub-hoz az már más. Ilyenkor a filter végzi el a tényleges crossovert. Ebben az esetben nincs szükség pl. a házimozin és a sub-on a crossoverek beállítására (teljes tartományt kell engedni a hangszóróknak, subnak), mert szoftveres úton lesznek a mélytartományok az LFE csatornára irányítva a filter által.
    Ebben az esetben amúgy van még egy buktató: az a bizonyos LFE +10 db mastering, de megint két A4-es oldalt igénylne. A lényeg, hogy a filmek LFE csatornáját +10 db-re masterelik ezért az LFE csatornát +10 db-el játszák le a házimozik. Igen ám, de a sub-ra átirányított mélytartományt nem kéne +10 db-el erősíteni. Házimozik ezt jól tudják és nem is teszik viszont egy ilyen filter nem válogat. Átteszi az LFE csatornába a frontok mélyét példának okáért amit aztán majd +10 db-el erősíteni fog a lejátszó vagy a házimozi erősítő. És ez nem jó. Van megoldás ennek elkerülésére is (pl. Audiolense-ben), de az közel plusz 10 db-nyi dinamikaveszteséggel jár.
    Egyébként az összes korrekciót a Cavern által számolt filter fogja tartalmazni és ezt a filtert használod majd az Equalizer APO convolution filteréhez.
    Azt még mindig nem tudom, hogy milyen eszközöket akarsz használni. Lehet számodra irreleváns dolgokat írok le. Az, hogy PC és Cavern nem jelent semmit magában. A PC a korrigált hangot egy házimozi erősítőre küldi vagy végfokra?
    A linkelt oldalon lévő útmutató egyébként teljesen jó, de ismétlem sok minden függ attól, hogy milyen eszközöket használunk. Mást kell csinálni ha egy házimozi prociba vagy erősítőbe megy a hang, mást ha közvetlen egy DAC-ba, mást ha akarsz aktív crossovert stb.

Új hozzászólás Aktív témák