Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- weiss: Autó költségek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- leslieke: leslieke farmerzsebe
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tiédetis
senior tag
válasz
wassermann
üzenetére
Nyilván, de azért az plusz súly, valljuk be.
-
Vesa
veterán
válasz
stickrs
üzenetére
Nekem is romlott, de ez normális. Szerencsére fűtött garázsból indulok, így a reggeli menetben még nem annyira érződik, csak kicsivel fogyaszt többet. Visszafelé viszont, amikor már állt a kocsi a hidegben, jelentősen nő a fogyasztása. Átlag 180-190km-t tudok megtenni 95%-os töltöttséggel, szemben a tavaszi/őszi 250-el.
kb. 11kWh az átlagom tavasztól őszig, most november elején nulláztam, onnantól jelenleg 15 körül van.
-
Tiédetis
senior tag
válasz
wassermann
üzenetére
Ezek a plusz szigetelések egyébként súlytalanok? Mert akkor nyilván nem növeli az autó önnön súlyát, ellenben ha van neki súlya, akkor növeli az önnön súlyát is, ami ugye elvileg okozhat már többletfogyasztást is. Vagy nem?
-
wassermann
addikt
Igen, igen! Egy ilyen léghőmérséklet mérés alapvetően a kocsi hő (és hang) szigetelését mutatja, illetve még a felhasznált üvegek hőszigetelését (azok is nagy felületet adnak).
-
madgie
titán
válasz
üzenetére
Nagyon nem tudok klingonul, telefonon nem is fordít a böngésző angolra, de ha kutyaláb-hideg (akkus) autóba akarom belerakni a seggem, akkor pár perccel előtte bekapcsolom a preconditioning-et és mire kibattyogok az udvarra, 21 fokos autóba ülök be. Ez legalábbis a Zoe-nál működik, szerintem máshol is. Ilyenkor elég rendesen/erősen fűt is, zúg js a venti benne rendesen.
Ha már Zoe, nem tudom, a tesztben benne van-e, de ha ezt nem teszed meg, és gyorsan fűtenéd fel, ott a "HI" állás a klímatekerő végén, azt kell használni... egy 20-21 fokra állított hőszipkás fűtés csonthidegből nem fog gyorsan felfűteni.
De egyébként ZE50 betegség, hogy nagyon sokszor hűvösebb van benne, mint amit kiír, az asszony ezért is tekeri hosszú távon is 23 fokra, mert akkor lesz kb 21 (érzetre). -
-
schawo
titán
-
Balázzs
senior tag
Elég pörgős lett az elmúlt pár hét, de belefért egy kis fejlesztés is, ami során köszönöm biker fórumtársnak a gyors szakszerű segítséget, felkerült a falra a túlfesz védelem+kismegszakító doboz és a GEN3 wall charger.
Boldog békés karácsonyt és balesetmentes kilométereket kívánok minden kedves fórumtársnak!
-
törölt tag
Nem arról van szó hogy hány perc alatt kezd el meleg levegőt fújni. Azt a cikkben is megemlítették, hogy nagyon hamar mindegyik autó meleg levegőt fúj. Arról volt szó hogy mennyi idő alatt fűtik fel az autót teljesen.
Az ADAC tesztek a legjobbak között vannak. Kevesen dolgoznak ilyen infrastruktúrával és szakértelemmel.
-
WiZARD
veterán
válasz
joghurt
üzenetére
Meg persze a kormányfűtés se számít itt. Hát köszi, én többre értékelem az azonnal működő kormányfűtést, mint hogy 10 perc múlva hány fokos a hátsó lábtér.
Na meg ha hátul ülnék, akkor az ülésfűtésnek is jobban örülnék, mint hogy 10 perc múlva épp mi lesz a lábtérben.Persze értem, a "luxuriös ausgestattete" BMW-ben a kormányfűtés is feláras extra, ha épp lehet rendelni és nincs chiphiány

(hátsó ülésfűtést rendelhető extraként sem látok) -
joghurt
addikt
válasz
üzenetére
Nem igazán érdekel a hátsó ülések lábterének hőmérséklete, ha én az első ülésen ülök.
A hátsóm és derekam kb. 2 percen belüli felfűtése mellett ha 10 percnél hosszabb útra indulok, akkor kb. 5 perc alatt már 20 fok van a volánnál. Általában 15 perc után kapcsolom le a klímát, hogy ne kelljen levetkőznöm (aztán hidegtől függően 5-10 perc múlva újra be pár percre).
-
schawo
titán
válasz
üzenetére
3 perc alatt is képes elérni a 20 fokot bármelyik, ha akarja. Ha 20 fokot állítasz be, és akármennyi idő alatt sem éri el egy autó a 20 fokot, az nem a fűtés problémája, hanem egy hőmérsékletmérési kérdés. Nyilván máshol mérte az autó a hőmérsékletet, mint ők. Egy hőszivattyús autó, ha eléri az általa elképzelt hőmérsékletet, akkor átvált fűtésből hűtésbe /szinten tartásba (hogy temperálja az akkut). Nem úgy működik, mint egy belső égésű. Ha fázol 20 fokban, úgyis feljebb csavarod, ez csak egy varázsszám. Valójában bármelyik villanyautó 5 perc alatt 30 fokot tud csinálni a legnagyobb hidegben is. Még a hőszivattyú nélküli Niróm is úgy befűt -10 fokos reggeli hidegben pár perc alatt, hogy leolvad a gatya rólad.
ADAC tesztekkel a gumiteszteken kívül semmi értelme foglalkozni, erre évek alatt rá lehet jönni.
-
törölt tag
Érdekes teszt az ADAC-tól. Berakták az autókat -10 fokra a klímakamrába, aztán megnézték mennyi idő alatt fűtöttek fel 20 fokra, aztán mennyi idő alatt hűltek ki. A hőmérsékletet az egész kabinban mérték, hátsó üléseknél és a lábtérben is, és az átlagnak kellett elérni a 20 fokot.
Megnézték azt is mennyi energiát fogyasztottak.Érdekes módon pár autónak nem sikerült negyven perc alatt sem elérni a 20 fokot....
-
schawo
titán
válasz
joghurt
üzenetére
Városi fogyasztás ilyenkor rendkívüli mértékben elszáll. A hétvégén 11 óra városi használat mellett (6 óra 40 perc közlekedés, 170km, és 4 óra 20 perc autóban várakozás fűtéssel, mindennel) elfogyott 39 kWh az akkuból. Ha ezt leosztom fogyasztásra, akkor 22,9 kWh / 100 km jön ki. De ebben benne van 11 óra non-stop fűtés. De így akár +100% fogyasztást is ki lehet mutatni (tavasszal ez lett volna kb 20-22kWh, azaz 12,5kWh/100)
Ugyanakkor múlt csütörtökön egy Bp - Kecskemét - Békéscsaba - Szeged - Bp körúton voltam (516km) Szinte végig autópályán 140-nel (M44-en is). Csak a Csaba-Szeged útvonal volt közutas, de ott sem állítom, hogy betartottam a sebességhatárokat (nagyon rohanós nap volt
). A fogyasztásom 100,3 kWh lett, ami 19,4 kWh/100km. Ami kb 15%-kal lett több, mint amennyi nyáron kijött volna.Szóval a többletfogyasztás nagyon függ a használati körülményektől.
-
válasz
stickrs
üzenetére
Id.3 tavasz - ősz (nuku klíma) városi (szegedi) átlag 12-13.
Nyár klíma szintén város inkább 13-14.Most téli gumi+fűtes pára mentesítés 18-20
Amúgy talán az esőt utálja a legjobban ott a gördülési ellenellas nagyobb és képes néha a városban téli esőben 20 fölött is enni a kis piszok rövid utakon.
Annyit hozzá teszek hogy bár Szeged és város de minden nap benne van két oda vissza a Szeged elkerülő úton ami gyakorlatilag országút. (Dorozsma - Szentmihály)
Plusz én ha vezetem 21 re "fűtok" a feleségem aki többet megy vele 24-25 re.
De ígyis szeretjük.
-
válasz
stickrs
üzenetére
21,9kWh az elmúlt pár napban (~ 300km útra számolva), átlagolva, vegyes használat, de 70%-a nulláson történt ennek a távnak, megengedett tempó felett, fűtés se volt lespórolva. Meg dc gyorstöltés többször rövidebb időre, ami minden is volt csak nem rapid.
94aH I3, virsli télin -
-
joghurt
addikt
válasz
Bandit21
üzenetére
A VW appjának ez legyen a legkisebb hibája. (Egyébként az enyémre egy évnél régebbi adatokat is mutat.) Kezdődik azzal, hogy kb. 1 perc (nem másod-!), mire az app indítása után rá tudsz nézni az autódra.
Az pedig alapjaiban vonja kétségbe a használhatóságát, hogy a járműinformációknál kiírt teljes átlagfogyasztáshoz 15,4-et ír, miközben a negyedéves ("Hosszú időtart.") adatok egyike sincs 13 felett. Ez utóbbiak legalább a tényleges töltésektől nem térnek el jelentősen.
-
-
Akinek vag e autója van (Enyaq e golf e up vagy id.3-4-5 vagy más ami nem jut eszembe) milyen app ot használ?
A VW id app gyakorlatilag semmire se jó az egyetlen adat amit ki lehet szedni belőle hogy épp hány % on van az akku és ez hány km re jó, meg az álló fűtés hűtés, töltés ki be kapcs.
Se fogyasztás se grafikon, mélyebb adatok meg, főleg real time nuku (akku hom. vagy cella infók).Gyakorlati haszna nem lenne mert tényleg csak a varosba max a megyébe (zsákos) járunk vele és évi 2 db Szeged Pest a max minden másra ott a kodiaq, de akkor is irigy vagyok hogy itt mindenki tudja fejből mikor milyen akku hőmérséklet mellett mennyi volt a töltés legutóbb én meg nem.
Persze ez is irreleváns mert otthon a garázsban töltöm de az irigység szerencsére nem egy realista érzes tehát esz a fene hogy a legnagyobb hatalmamban álló toy nem ad annyi infót mint a homokozoban mellettem lévő srace.
Valaki szánjon meg. -
schawo
titán
válasz
wassermann
üzenetére
Ez pont olyan akcióterv, mint a szmogriadós. Attól, hogy van rá menetrend, meg nem jelenti, hogy szerintük be v fog következni. Mindenre kell tervezni
-
stickrs
senior tag
válasz
wassermann
üzenetére
Ezt láttam, de vásárolni, meg dolgozni mehetsz autoval, szóval megállít a rendőr, hova mész, vásárolni, rendbe viszlát
kb ennyire korlátozzák, semmi értelme -
wassermann
addikt
Nem csak nálunk vakargatják a fejüket az elektromos hálózat üzemeltetői: energia hiány esetén, korlátozni fogják az elektromos kocsik használatát Svájcban: [link]
-
Most én is küzdök a dc töltéssel… tegnap is ma is mentem 30-40km-t, nulláson, majd utána próbáltam tölteni (napi ~60 km kellene lehető leggyorsabban, útközben vissztennem), mindegyik alkalommal MOL esett útba, tegnap hidegebb volt 24kwh sikerült most hiába van 4-5 fokkal melegebb, másik MOL tud 20 kWh-t. Azért ez több mint elkeserítő… azért örülök, hogy esetek többségébe nem kell ezzel szenvednem… hogy ki vagy szolgáltatva a környezeti/technikai dolgoknak.
Mondjuk pont csak az 50kw-os töltök voltak elérhetőek, kíváncsi lennék a 75kw-s mit adott volna. -
joghurt
addikt
válasz
Tiédetis
üzenetére
És milyen adatokat látsz az egyikkel és a másikkal? Cellánkénti adatok? Akku hőmérséklet? Töltési/fogyasztási adatok?
(Szégyennek érzem, hogy a VW gyári appja mennyire nem képes kiírni még egy összes fogyasztást sem, azt meg pláne, hogy ebből mennyi volt a motor és mennyi a komfort.) -
ratkaics
senior tag
Hyundai/Kia-hoz melyik applikációt érdemes használni?
-
cinemazealot
addikt
A hármasikrek is levegővel temperálják az aksit. Tapasztalataim szerint folyadékkal csak a töltőáramköröket hűtik.
#5229 joghurt
Én a hármasikrek esetén az ODB Link LX-et láttam ajánlottnak (itthon pl. ők forgalmazzák). De nem kizárt, hogy más autóhoz más eszköz (más szoftverrel) optimálisabb. Különösebben mélyre ható diagnosztikára még nem volt időm rávenni magam, egyelőre csak az akku cellák állapotát szoktam vele nézni. -
Semin
őstag
Az ioniq (28kW)valóban az utastérből temperálja az akkut, (meglepően jó hatékonysággal.) de bizony télen csal.
A felszereltséget alvázszám alapján lekérdezhető ukrán oldalon ( a háború óta sajnos nem elérhető) már tisztán látszott, hogy bizonyos modelleket akku fűtéssel szereltek. Bár nem részletezve, de a megnevezés fűtőszálra utalt.@Sza_sa.
Igen a 38-as(FL) folyadékos.
@Leaf szál;
A Leafben semmilyen akku temperáció nincs. Pont ez a probléma. Örülnének a tulajok ha levegős lenne. -
Vesa
veterán
"Léghűtéses? Olyat csak a Nissan csinál a Leafnél."
Tudtommal az Ioniq is levegős. A beltérből szívja a levegőt az akkura. Az elv az, hogy nyáron klímázol, télen fűtesz, tehát a megfelelő ellen-hőmérséklet biztosítva lesz a beltérből. Éppen ezért nem szoktam pl. a fűtésen spórolni, bár nem is lenne sok értelme, mert hőszivattyús. Legyen csak meleg az akkupakkhoz. Aztán fene tudja, mennyire hatékony ez.
-
schawo
titán
válasz
Balázzs
üzenetére
Töltöttél már 3 kW-tal Superchargeren?
Ha nem melegíted, annyit kapsz. 50-et akkor, ha 20 fokra felmelegíted. Ha viszont nem ismered a trükköt, és nincs előfűtés, nincs töltés sem. Naponta kapjuk a nyavajgó hívásokat, hogy miért tölt ilyen szarul ez vagy az a töltőnk. Mintha mi tehetnénk róla, hogy a gyártók képtelenek ezt megoldani. -
Balázzs
senior tag
Alaposan kivesézted, szerintem a felhasználók nagy része nem is veszi ezeket észre.
Nekem két dolog fura a model 3-ban:
- ablakmosáskor a vezető oldali oldalsó ablak vizes, ha nyáron törölsz egyet por miatt és le van húzva az ablak, befolyik a víz!
- az ablakemelő gombokat folytom véletlenül megnyomom kiszálláskor, lehetne fordítva programozva és akkor nem húzná le.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- BestBuy ruhás topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Hardcore café
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Mi Vacuum Cleaner mini kézi porszippantó
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Beszámítás! X870 /R7 7800X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3645
- Új Steelseries Arctis Nova pro vezetékes gamer fejhallgató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

). A fogyasztásom 100,3 kWh lett, ami 19,4 kWh/100km. Ami kb 15%-kal lett több, mint amennyi nyáron kijött volna.
94aH I3, virsli télin

Mondjuk pont csak az 50kw-os töltök voltak elérhetőek, kíváncsi lennék a 75kw-s mit adott volna.