- potyautas: Sára és a párja.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
-
6400 - 6301
24467 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 5901 5900 - 5801 5800 - 5701 5700 - 5601 5600 - 5501 5500 - 5401 5400 - 5301 5300 - 5201 5200 - 5101 5100 - 5001 5000 - 4901 4900 - 4801 4800 - 4701 4700 - 4601 4600 - 4501 4500 - 4401 4400 - 4301 4300 - 4201 4200 - 4101 4100 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Az olcsó EVzés lehetséges, csak nem mindenkinek.
Ha van egy családi házad, rajta egy napelemes rendszer, és pont olyan a használati profilod hogy akkor tudod tölteni az autót amikor amúgy is túltermel a rendszered, akkor kvázi valóban "ingyen" autózol. Ha a családi ház meg a napelemek költségei amúgy is ki lettek volna fizetve, akkor ezeket nem is kell az autózásnál figyelembe venned.
Ha egy átlagember vagy sokmilliós napelemes rendszer nélkül, esetleg olyan helyen laksz ahol ilyesmit nem lehet telepíteni, akkor piaci áron fogsz tölteni, és innentől kezdve ezer és egy variáció lehetséges. Még az is lehet hogy nem fogsz olcsóbban autózni mint egy hagyományos autóval.
Egy megtérülési számítást is ezerféle módon lehet paraméterezni, ott sem lehet semmi biztosat mondani előre a részletek ismerete nélkül.
-
törölt tag
-
axioma
veterán
A gari pont azert van, mert a meghibasodasi gorbe elejen levo problemak mar gyartaskor megvoltak, csak nem tudtak kiszurni. Ha a gariidon tuljutsz, az mar pont eleg ido hogy ez esetleges [a gyarto se visel sokat, de statisztikai 0-t nem tud] mar kijottek, a faradas, hasznalodas miattiak meg me'g messze vannak. Nyilvan neked nem jo hogy allt a szervizben, de ezt fogd fel ugy, mint egyszerusitett eljaras a hibas teljesites miatti per helyett. [Vagy ugy hogy a garancia kotelezoen - mashogy nem arulhatjak - megvasarolt biztositas, kb. a nagy szorasu kezdeti hibak javitasi aranak atalanya]. Ebbol messzemeno kovetkeztetest - hajtasbeli kulonbsegre plane - nem kene levonni. Szvsz.
-
Vesa
veterán
-
Noukoum
veterán
-
Vesa
veterán
"De nem vita kérdése... nekem 1 év alatt spórolt 800e-t az üzemanyagon... még ha beüt egy ilyen, azt is bőven kitermelte"
Nem vitázom, csak leírtam az én tapasztalatomat, szintén 1 év EV autózás után. Örülj neki, hogy számodra így áll az egyenleg! Én viszont csak annak köszönhetően nem b*sztam rá, hogy az autóm garanciális volt, amikor a hajtómű meghalt, így az 1,6 milliós javítási költséget ne nekem kellett kicsengetni. Azt viszont így is megmutatta az eset, hogy mese habbal az "óccsó EV autózás".
Jelenleg még nekem is pozitív az egyenleg, főleg, mert otthon töltök és nekem rengeteg lenne a parkolási díj is, amit szintén megspórolok vele. De a fenti ábra mutatja, hogy ha nem garis az autó és baj van, akkor már durván mínuszban lennék. Ezért írtam, hogy új EV-be én is simán beszállnék, mert 3-5 évig nyugodtan aludnék, csak ott meg a brutál újautó árak miatt nem jön ki a matek a megtérülést nézve.
-
gorbep
őstag
Akupakkot, nem cserélsz, javítod...töredék költséggel
Hajtómú sokkal egyszerűbb és olcsóbb mint egy váltós kocsiban ugyanaz... főleg ha valami robotizált... ott is röpködnek a milliós javítások...
Invertert szintén nem cserész, hanem javítod... ne a márkaszervízek gyakorlatából indulj ki, ahol az i3 inverterében kiolvadt biztit inverter cserével javítják
De nem vita kérdése... nekem 1 év alatt spórolt 800e-t az üzemanyagon... még ha beüt egy ilyen, azt is bőven kitermelte (kitermeli) és azért ezek nem történnek évente vagy 20e km-enként
Amúgy nem egy atomrakéta hiba, Octavia termosztát ház eldeformálódás... márkaszervízes ajánlat 300e JMF!!!
-
cigam
titán
De, itt vagyok. Köszön a válaszokat! Vitát se akartam gerjeszteni, de sok tudást kell még felszívnom. Pl. Miért magától értetődő, hogy az automata nem korlátozza/tiltja le a nagyon elhasználódott akksit? Mindegy, a választ végül megkaptam.
Tulajdonképpen az ötlet onnan jött, hogy egy 17 éves autóból szálnék át egy ~10 évvel fiatalabba. Így az elektromos autók alsó sávja is képbe került.
DC lenne az elsődleges /AC tervezi tölteni?
Fogalmam nincs. Sanszos, hogy oszlopról tölteném (DC?) amelyik töltőoszlop éppen szembejön (Aldi, Lidl,...). Lakótelepen nincs sok lehetőség, a munkahelyen AC megoldható.Hosszú távokra lesz használva?
Nem. ~30km a Balaton, tehát egy Citroen Zero is elvisz oda-vissza ha csak egy napra megyek.Varosi rövid utak?
90%-ban. Munkába járás, bevásárlás, stb... van használva városon belül, napi ~15-20km.Állandó autópálya?
Évek telnek el úgy, hogy nem megyek autópályánÉvente pár kirándulás?
Nem jellemző, de 50km-nél nincs távolabbi rokon.Mondjuk az nem lenne rossz, ha a tankolások/szervízköltségek árát összegyűjtve tényleg összejönne a következő autó árának egy része (egésze?).
-
Andras6800
senior tag
A koccanásosban igazad van.
Inverter meg akkupakk valóban EV specifikus.
Sima autóban meg ott a váltó.
Automata rendberakás eléri az 1 millát.
Kézi váltó is karcolja a fél misit.
Ott a vezérlés csere. Láncos vezérlés csere se 2 ft. (Nekem az E93as BMW-ben nem márkaszervízben volt 600 k 2020-ban...).Vagy a Dieseleknél jellemző magasnyomású rendszer javítási költségeiről ne is beszéljünk. Egy ~10 éves befecskendező rendszer rendberakása is bőven millió Ft felett van ha baja van. Keress rá.. egy felújított porlasztó darabja is 60 000 Ft-tól indul. És akkor még csak a porlasztót vetted meg. Se szerelési költség, se semmi egyéb anyagköltség.
Ezek mind olyan dolgok, melyek 150 000 - 200 000 km környékén élesednek mint taposó akna. Persze felhasználás jellege rendkívül sokat jelent. (Vezérlés persze csak láncosnál tart ki eddig. Szíjasnál van fix csere jóval olcsóbban, de gyakrabban)
Azaz magyar 15 000 km-es átlagos éves futásteljesítménynél 10 éves autóknál.És akkor a részecskeszűrőről ne is beszéljünk...
Erre jogosan mondhatod, hogy szívóbenzinest kell venni. De a fentiekből kb csak a magasnyomású rendszer nem érinti. Újabban benzinesekbe is tesznek részecskeszűrőt...
De a korrekt összehasonlítás nem is ez, mert ez mind csak a kopóalkatrész, ami EV-ben nincs is. Amit te írsz, az meghibásodás, nem karbantartási költség.
Nem tudom nézted-e, mennyibe kerül egy motorvezérlő, vagy egy váltóvezérlő, légtömegmérő vagy akármilyen füstgáz szenzor... -
Bandit21
veterán
Van, és hasznos is, nekem annyi a gondom, hogy a sok okossag közt gyakran elvész az érdemi info.
schawo nem soc deg. grafikont küld, de arról beszél, Te nem veszed észre, hogy amit küldött anyag, abba pont az van, amit Te is mutatsz, közbe egy idő tengely nélküli és amúgy is fordított ábrán az időt hiányolod.
A srác meg, aki kérdezett, azóta se nézet vissza, mert angol tanulmányokat kapott félremagyarázva.
Amit az előbb írtál, hogy óvatosan kell 10 éves e autót venni következő 10 évre, hasznos, de ki kéne faggatni aki kérdez és ahhoz képest válaszolni Neki.
Vagy hagyni, hogy axioma leírja a valós tapasztalatait.
(De én meg már magam unom hogy ezt legalább harmadjára írom le ezért többet nem szólok ezügyben.)
3-4 M Ft ért most 10 éves 6-8 pálcás 1es Leaf ek vannak 100 km körüli vegyes hatótávval. Következő 10 évre ilyet venni nem mindenkinek jó ötlet. Feltehetően jön majd egy nagyobb szerviz igény de inkább kettő - három is, a következő 10 évben, a végére megvan az esély, hogy rá fogja költeni majdnem az árát még egyszer. 20 évesen az 1 es Leaf nem tudom ér e majd valamit.
De gyakorlatilag rövid utakra még így is bőven megéri, mert ha csak napi 50-80 km amit megtesz vele, a közlekedést magát még mindig annyira olcsón ússza meg (otthon töltve) hogy a kocsi bőven kitermeli minimum nullára magát egy hagyományos autókhoz képest.
3-4 M Ft ért hagyományos autót kicsit újabbat kap, de a következő 10 évben kuplung váltó vezérlés abba is lesz cserélve. Meg az olaj -szuro stb évente, ami az elektromosnal nincs.
Kompromisszumok mellett lehet 10 éves e autót venni 10 évre. Ha tonkremegy drága lehet, de mivel évi 4-600 ezer Ft al olcsóbb vele közlekedni, 10 évre vetítve van 4-6 M Ft tartalék a képletben. Nyilván kevesen fogják a felet legalább félretenni évente hogy hátha majd 2028 ba kelleni fog.
-
axioma
veterán
Jelenleg 4.5 evnel jarok (gyartasi ev 2011), nyilvan nem full koltsegmentesen, de a legnagyobb tetel az volt mikor mas vezette es benezett egy melygarazs oszlopot: a hatso szelvedot kellett cserelni. Meg a radiot lemerult akku + nem volt kodom hozza csereltem olyanra ami kameras. Egyetlen toltessel kapcsolatos tetel az volt, hogy a chademo toltoajto bowdenje megnyult, nem nyitott csak resnyire es elengedve visszahuzott (masodik szemely kellett a nyitashoz). De az nem volt nagy tetel, es 99+% otthon toltom.
Gumival tobb varatlansag volt, katyuk miatt... es nagyon specko meret miatt azonnalra nemigen van (pl. telivel jarok mert 4 evszakos nem volt akkor belole).
[a phev-nel mar volt akkus tetel, akkor se dobtuk az autot, me'g mindig erdemes volt megjavittatni, foleg mert a parom szereti, es masik ugyanilyen jellemzoen me'g kevesebbet tudna - de ott egy kgfb javitas volt a legnagyobb tetel, nyilvan nem mi fizettuk es az se erintett semmi akkusat - ennek evjarata 2013]. -
törölt tag
"Reméljük ez nem lesz általános"
Elhiheted hogy az lesz. A többiek is figyelnek, és ha azt látják hogy ezt a Tesla simán át tudja vinni anélkül hogy valakinek is feltűnne, akkor ők is megcsinálják. Ha költségelőnyt jelent akkor meglépik, és ez speciel komoly költségelőnyt jelent.
-
törölt tag
Szerintem van helye az elméleti vitáknak is.
Én személy szerint azt gondolom, hogy egy öreg EV megvásárlásánál abszolút indokolt az óvatosság, és teljesen félrevezető az a hurráoptimista hozzáállás, hogy "úgyis kimegy a világból még 10 évig, nem tud tönkremenni".De, tönkre tud menni, és baromi költséges tud lenni.
-
cOxeR
Ármester
I3 bele se egyszerű… inkább nem akarja szétszedni senki se. Motorcsónakba akarta vinni valaki és ott matekoztak, de a vége az volt nem érdemes bontani, belenyúlni, mert csak a szívás van vele.
Az ár a javítás terén meg túlkapás sorozat… gyári antenna 9e Ft… kalaptartó 60-70e… de csak egy szar öntött csavar takaró kupak is 11e Ft, már aki hülye és ad ezekért ennyit.
Arról nem beszélve, hogy a carshare autókról vannak lelopva… kb 4-et néztem jártamban, egyiken se volt antenna, se kerek kupak… szégyen. -
Vesa
veterán
"Az akku cellánként vagy blokkonként javítható meglehetősen olcsón. "
Már ameyik...Pont a Tesla-nál volt téma, hogy az újabb akkuk egybe vannak öntve valami sz*rral, abban aligha cserélnek utólag cellákat egyesével. Reméljük ez nem lesz általános hanem marad az eredeti megoldás, emrt akkor valóban javítható lesz.
-
Vesa
veterán
Ez két külön téma. Az inverter, a hajtómű, az akkupakk EV specifikus és a cseréjük kb. minden máshoz képest horror ár.
A koccanásos ügy nem EV specifikus, viszont a jelenlegi autómban azért ülök egy gazdasági atombombán -ez a videóban is elhangzik-, mert a kis gyártási mennyiség miatt senki nem állt rá utángyártott alkatrészekre, így nincs más alternatíva. Ez egyébként a legtöbb EV-re igaz, mert egyelőre egyiknek sem vethető össze a gyártási volumene egy normál autóéval. Ha pedig csak a gyártól lehet megvenni egy alkatrészt, akkor horror, mert annyiért adja amennyiért akarja. Innentől arról beszélni, hogy ez egy olcsón fenntartható autó, nem valid. Akkor olcsó, ha új, vagy alig használt és 3 éven belül eladja az ember. Használtautóként, ha jönnek a hibák, akkor az autó árát ki lehet fizetni javításra mégegyszer.
-
Bandit21
veterán
A linkelt tanulmányban tök ugyanaz a soc/ idő görbe van amit Te is küldtel.
A B C D vel elnevezve az életciklus 4 szakasza fig 1) a 3) oldal alján balra.
Az viszont amit svhawo berakott mint kepet egy másik fajta ami ráadásul balra felfelé mutatja az idő múlását. És nem soc/idő grafikon hanem dod / ciklus ami a tanulmány szerint:
The DoD stress model is a critical part of the degradation model because it determines the degradation caused by one cycle under the reference conditions.
Kb magyarul toltési ciklus db hatása a deg re. Nem maga a degradacio. És 10 a 3 -nal kezdődik a függőleges tengely ami 1000 töltés. 10 az ⁵ után azért 0 mert ott már nem degradal a töltési ciklus tovább (mert nincs már nagyon hova...)
Alma körte.
A tanulmányban tehát máshol pont az van amit mutattal.
Mindez mennyire releváns vajon annak aki max 4 M Ft ért keres e autót és azon aggódik hogy 10 év múlva mi lesz vele.
Legközelebb hasonló érdeklődő esetére pár kérdés mintának:
DC/AC tervezi tölteni?
Hosszú távokra lesz használva?
Varosi rövid utak?
Állandó autópálya?
Evente pár kirándulás?
Munkában/ otthon/ nagymama kertjében ahová évente 2x mennek tud tölteni?Megint a ki az okosabb verseny ment ami max arra jó hogy elijessze azt, aki láthatóan tájékozatlan. Kapott 2 gorbet meg egy parttalan vitát.
-
axioma
veterán
-
axioma
veterán
-
törölt tag
-
törölt tag
-
schawo
titán
3-4 milliós kategóriában gyakori a 10+ éves autó, amiknek már degradálódott az aksija.
Minden autónak degradálódott az akksija. Ha 5 perce gurult le a szalagról, már akkor. Ahogy minden belső égésűnek is degradálódott a motorja, amint kijött a gyárkapun.Pl. 70%-os kapacitású akkumulátor meddig jó még?
Egy 70% akku pont 70%-ig jó. Kicsit értelmesebb válasz egy feltételezetten értelmesebb kérdésre: Ha 10 év alatt lett 70%-os, akkor hasonló használati szokások mellett további 10 év alatt további 20% lesz a csökkenés (0,7 x 0,7), tehát az eredeti, gyári hatótáv 50% várható.Elmegy még 10+ évig?
Elmegy még 20 évig is, csak kisebb hatótávval.Egyáltalán mikor kell cserélni?
Pont ugyanolyan kérdés, minthogy mikor kell motort cserélni az autóban. Ha sok olajat eszik? Vagy ha túl sokat fogyaszt? Vagy ha füstöl? Nem, javítani kell. Ha nem lehet javítani, akkor kell cserélni.Mindég azt mondják, hogy fejlődnek, és egyre olcsóbbak az akkumulátorok, de egy ilyen régi autóba, az árával megegyező, vagy drágább az akkumulátor csere.
Ki az isten akar akkumulátort cserélni? Az akku cellánként vagy blokkonként javítható meglehetősen olcsón.
"Mindég azt mondják, hogy fejlődnek, és egyre jobbak a motorok, de egy ilyen régi autóba, az árával megegyező, vagy drágább a motorcsere." -
cigam
titán
3-4 milliós kategóriában gyakori a 10+ éves autó, amiknek már degradálódott az aksija. Pl. 70%-os kapacitású akkumulátor meddig jó még? Elmegy még 10+ évig? Egyáltalán mikor kell cserélni?
Mindég azt mondják, hogy fejlődnek, és egyre olcsóbbak az akkumulátorok, de egy ilyen régi autóba, az árával megegyező, vagy drágább az akkumulátor csere. -
Semin
őstag
Erről próbáltuk meggyőzni Vesa fórumtársat is, de valamiért csak az “EV és a milliós javítási költség” releváns számára egy mondatban.
-
Andras6800
senior tag
Vehetjük a mostani autómat akár. Apró koccanás, nem is látszik szinte.
Márkaszervíz ajánlata majd 1,7 M Ft. Pedig nem elektromos.Sajnos eltölt az elektromosan kihajtható vonóhorog háza, így az egész modul cserés. Amit autó konfigurálásnál 360 000 Ft-ért lehet rendelni az autóba cserélik is 750 000 Ft-ért + munkadíj.
Majd 721 544 Ft a lökhárító csere újra fényezéssel, szereléssel. De ebben nincs benne az a plusz műanyag ami el is tört valóban és a lökös mögött van. Az még + 24700 Ft.
Kárszakértő nem tudta hogy fotózni, hogy látszódjon a sérülés a lökhárítóról.
-
Semin
őstag
-
gorbep
őstag
-
schawo
titán
-
Vesa
veterán
"Cserébe viszont nem egy hibaforrás kiesik:"
Hát már félve írom le, mert még valaki OFF-nak tartja, ráadásul már leírtam korábban, de engem nem igazán győzött meg az EV olcsó üzemeltetése. Valóban olcsó, amíg nem megy tönkre valami. Onnantól viszont a normál autókban a rettegett kettőstömegű lendkerék cseréjének sokszorosáról kiállított számlával fognak várni a szerelőnél. Inverter 1millió, hajtómű 1,5millió stb. stb. Új EV-vel én is szívesen járnék, de a jelen árakon nem fogok beszállni egyikbe se. Mert ott meg az a baj, hogy nem jön ki a matek a megtérülést illetően.
Nyilván akinek ez mindegy és csak élmény meg ideológia/életérzés miatt veszi, annak tökéletes választás. Én most ott tartok, hogy 2 hete nézegetem a piacot a feleségemmel, és nincs semmilyen EV, amire értelmes keretek között le tudnám cserélni a mostanit. Pedig nagyon szeretnék tőle megszabadulni, mióta láttam Karottáék szervizszámlás videóját.
-
WiZARD
veterán
-
törölt tag
-
schawo
titán
-
stickrs
senior tag
-
WiZARD
veterán
Hétvégi kirándulás ~265 km volt, 2 autóval. Végig egymás mögött, egy sebességgel autózva.
Tesla M3 SR+ azt írja 12.9 kWh/100 km volt a fogyasztás, 34 kWh áram fogyott és így 100%-ról 10%ra merült. Teslafiből kiderült hogy a 3 nap alatt a Sentry miatt megevett még ~10 kWh-t parkolás közben. Így kb kijön a matek, hogy ~45 kWh áram fogyott el. (nettó 50 kWh környéke az akku)40es Leaf azt írja 14 kWh/100 km volt a fogyasztás.
Közben tölteni is kellett egyszer.
nettó 32 kWh körül van fullra töltve (88%-os az akku, és eleve csak nettó 36 új korában), 13,2 kWh-t töltöttem még bele.
Most Leafspy azt írja hogy még 7,4 kWh van benne.
37,8 kWh fogyott, így a kiírt fogyasztás majdnem stimmel.Meglepetés nincs, a Tesla kevesebbet eszik, pedig bő 2x erősebb és 200 kilóval nehezebb.
-
joghurt
addikt
A mobiloknál már rég átestek a ló túlsó oldalára: fizikailag még kiváló állapotban, csak épp frissítés nem jön rá, ettől kezdve az appok aktuális verzióit (sokszor: semmilyen verziót) sem tudod használni.
Az elektromos autóknál is "várom" már, hogy az amúgy tökéletes állapotú vasat ne tudd teljeskörűen használni, mert a hozzá szükséges mobilappal eljátsszák a fentieket. Mondjuk nagyon jó a távolról bekapcsolható fűtés - csak vegyél hozzá egy új mobilt. -
Andras6800
senior tag
Tipikus félig tele van a pohár vagy félig üres a pohár esete.
Mivel az embereknek az a hír, amiben valami negatív van, rászoktunk, hogy mindig a negatív oldalát nézzük.Duplaoof jegyzem meg, hogyha mindennek is örökélet+ 1 nap lenne az élettartama/ használhatósága akkor meg azért dobnánk ki, mert műszakilag avul el...

-
schawo
titán
-
törölt tag
-
Bandit21
veterán
Nálunk is az asszony hajtja, jóllehet el is kezdett egy olyan parat tolni hogy O már nem is ül hagyományos főleg kézi váltós autóba mert ... És itt jön valami világvége koncepció.
Nekem nem különösebben megterhelo a kézi váltós Kodi és az id3 szimulan, jóllehet néha vannak fura dolgaim. Volt már hogy a Kodi -t járó motorral akartam otthagyni parkolás után mert az id kikapcsol ha kiszallsz és ezt könnyű megszokni.
Ha évi 10 K km van 5 helyett ott azért a megtérülés rendesen javul. Főleg napelemmel. Tölteni akkor otthon szoktatok gondolom. -
törölt tag
-
joghurt
addikt
-
biker
nagyúr
"Másfelől megközelítve pedig biztosan hallottál már a "tervezett avultatás" fogalmáról, ami szintén nem más, mint a mérnökileg (szándékosan) alultervezett termék."
Nincs tervezett avultatás, tervezett élettartam van. Mikor kitalálják, az adott eszköz átlagosan mondjuk 5 év alatt 3500 üzemórát fog menni, akkor erre tervezik, hogy ezt mindenképp kibírja.
Aztán jön Kisiparos Béla aki a 9.999Ft-os lidlös szarral nekiáll napi 6 órát vésni/fúrni, akinél 3 hónapot se bír ki, ergo biztos szar, meg a barkács jános, aki havonta két lyukat fúr, és 17 évig használja.Nem azt tervezik meg, mikor menjen tönkre, hanem hogy legalább meddig ne menjen tönkre.
ha a rönó szíját úgy terveznék, hogy 500.000km-t menjen, akkor nem 32.000 lenne hanem 97.000 a szíj. De van két görbe, egyiken az ár másikon az élettartam van, keresnek egy optimális szakaszt, és annyiba fog kerülni annyi élettartammal. -
Andras6800
senior tag
"biztosan hallottál már a "tervezett avultatás" fogalmáról, ami szintén nem más, mint a mérnökileg (szándékosan) alultervezett termék."
Persze hogy hallottam, az egyik legnépszerűbb konteó. A tervezett avultatás (a programozott mechanikus tönkremenetel értelmében használva) egyszerűen nem létezik, mert nem lehet megcsinálni, nem is próbálkozik vele senki.
Ebben teljesen egyet kell értsek veled. Az ég világon semmi nem tart örökké. Az elavulás/ tönkremenetel nem tervezett, hanem a fizika/kémia velejárója.Ami ebben tervezett, hogy tudatos tervezéssel mikor menjen tönkre. 15 év vagy 35 év vagy mittomén hány év.
Csak hogy témánál is maradjunk, elektromos autózással most bejön nem kevés olyan tényező, melyeknek nincs még meg a mélységi mérnöki megértése tapasztalás útján. Ezért van bizonytalanság.
Mert hiába van a laptop meg mobil iparból már rengeteg tapasztalat az akkumulátorokkal.. az eléggé más üzem mint az autó. A futómű mondjuk pont nem ilyen szerintem. Cserébe viszont nem egy hibaforrás kiesik: Váltó, üzemszabályzás (motorvezérlől), környezetvédelem okán applikált megoldások (adBlue, részecskeszűrő, NOX.. és még sok sok minden).Ami sok kérdést fog felvetni szerintem, a balesetes akkupakkok kezelése.
-
DopeBob
addikt
Egyébként, én sem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog a villanyautózás. Asszonynak kerestünk autót olyan 4M-ig, 21 év vége 22 év eleje felé. Egy nagyobb diesel kombi van, valahogy mégsem a villanyautó volt az elsődleges célpont, Astra-t és Focus-t néztünk. Napi jellemzően 40-50km, nagyon max 100km-re, minden másra ott a Volvo.
Aztán ebbe az árkategóriába már valahogy beleestek a fentiekkel egy korú első generációs, de már a javított kémiájú akksis Leaf-ek. Mutattam, de elsőre nem tetszett. Közben egyre inkább éreztem, hogy arra amire mi használjuk, pont ez a tökéletes autó. Pár autó össze volt írva, amit elmentünk megnézni, első volt a Leaf, szerelem lett első látásra, mondta, hogy Neki ez kell és kész. Teljesen hibátlan, karcmentes példányt sikerült találni, a belül gyakorlatilag új. Két nap múlva már nálunk volt.
Egy ideig minden terv szerint ment, Ő használta az autót, de nekem is egyre jobban tetszett, nagy könnyű volt vezetni, még a Volvo után is aránylag kényelmes, és városban szinte hangtalan. Most már ha tehetjük úgy szervezzük a napokat, hogy egy autóval megyünk, inkább indulunk kicsit korábban, közben lett hozzá napelem, a tervezett évi 5k km helyett pedig már 10k-nál járunk. 1-2 éven belül a másik autót is lecseréljük most már nem is akarunk mást, biztos, hogy az is elektromos lesz.
-
Andras6800
senior tag
-
Bandit21
veterán
Én önmagában annak örülnék ha ez egy olyan topic lenne ahol villanyautót használó emberek az ezzel, és ehhez köthető témákkal (töltés, napelem pl.) kapcsolatosan tudnának eszmét cserélni és tanácsot adni azoknak akik tervezik hogy bele vágjanak ebbe. Az állandó karogas nem tudom mire jó.
Ezek új konstrukciók, új padlólemezek, új fedélzeti egységek, új szoftverek. Az autógyártók hagyományos típusai is hatalmas betlik sokszor, pedig ott nem elsőre próbálkozik a gárda. A láncos TSI szar volt, az opel nehéz, a francia váltója szar, a BMW meg kigyullad. Mégis hány itteni valós az első mondatnak megfelelő fórumozó jár at pl a wv Skoda Audi topic ba két naponta leírni ha valaki azzal jön hogy szarakszik a pdtdi elem hogy haha hát persze azért szarakszik mert szar. Mennyi ilyenkor a hozzáadott érték?Nem ártana ezt mindig átgondolni mielőtt ide írunk. Más az hogy néha van poenkodas mert egy jó közösségben az is kell, de itt is vannak már olyan sztereotípiák és hozzájuk köthető fórumozók amik/akik miatt ha ide is téved valaki lehet nem fog kérdezni mert épp a huszadik hozzászólás fraktal burjánzik egyebekben tok irreleváns témában.
Mint pl a legutóbb a nagyobb akku csere. Nem hiszem hogy az e autósok nagyobb százalékát érinti mint az hogy hányan tesznek nagyobb turbót az egyes oktavia rs-re.
Ha valaki beírja hogy ezt tervezi vagy látott ilyet nem látom értelmét három napig rágódni rajta. Ha van is erre szakosodott szerviz csinálja meg nála az a 1000 ből 3 ember akinek ez a mániája aztán majd leírja mit tapasztal. Ha jobb lesz azt ha szét esik azt. De élből mindennek nekimenni meg elveken vitatkozni, én nem értem egyeseknek miért hobbi okosnak, énmegmondtamnak én előre tudtamnak lenni. Igen a Tesla minősége szar a VW id szoftvere vicc a BMW í3 kereke virsli és 70 el már le esik a kanyarrol az összes koreai elektromos autó meg szar önmagában mert nem is japán és nem is német tehát szar.
Aztán mégis használjuk őket, és nem esnek szét és én se kaptam még sose idegbajt attól ha sötétben kellett hőfokon állítani az id ba az összes árok nincs tele i3 al, és valamiért az Ioniq 5 meg az ev 6 is sokkal jobban néz ki mint bármi más. És jók is.Akkor meg erről kéne tárgyalni nem arról hogy azért van igazam mert annyira zseni vagyok.
-
schawo
titán
-
Semin
őstag
-
törölt tag
Ez nem elképzelés kérdése.
"az iparban nem worst case-re megy a tervezés, mert fillérbaszó költségoptimalizálás megy."
Ez két külön szempont.
"Ha worst case-re menne a tervezés, egy csomó alkatrész örök életű lenne."
Butaság. A worst case terhelés nem végtelen élettartamot jelent.
"biztosan hallottál már a "tervezett avultatás" fogalmáról, ami szintén nem más, mint a mérnökileg (szándékosan) alultervezett termék."
Persze hogy hallottam, az egyik legnépszerűbb konteó. A tervezett avultatás (a programozott mechanikus tönkremenetel értelmében használva) egyszerűen nem létezik, mert nem lehet megcsinálni, nem is próbálkozik vele senki.
Mellesleg szerintem annak van nagy arca, aki teljesen fogalmatlanul vitatkozik egy szakmai témában, ráadásul olyannal aki évtizedek óta ezt csinálja.
-
joghurt
addikt
Tényleg baromira unalmas már, hogy ekkora arccal tolod, és elképzelni sem tudod, hogy másnak is igaza legyen.
Nem, az iparban nem worst case-re megy a tervezés, mert fillérbaszó költségoptimalizálás megy. Ha worst case-re menne a tervezés, egy csomó alkatrész örök életű lenne.
Autós példa: Sógoromék Renault-ja garanciális időszak alatt lett vezérműszíj miatt motorhibás. Igen, előírnak x ezer km-s élettartamot, amibe statisztikailag az autók döntő része belefér. De nem mindenki. Mégis olcsóbb nekik ezt a néhányat benyelni, mint kétszer akkora élettartamú ékszíjat berakni az összesbe.
Másfelől megközelítve pedig biztosan hallottál már a "tervezett avultatás" fogalmáról, ami szintén nem más, mint a mérnökileg (szándékosan) alultervezett termék. -
törölt tag
"Ezek átlagára megy a tervezés"
Hát, nem. A "worst case" terhelésre megy a tervezés az esetek többségében.
-
schawo
titán
Több autó gyullad fel tankolás közben töltőpisztollyal a kézben, mint ahány villanyautó megrázott embereket. Kerestem angol nyelvű híreket töltés közbeni elektromos balesetről, de nulla találat. Nem találtam sehol semmit.
Az a helyzet, hogy az áram arra folyik, amerre a legkisebb az ellenállás. Márpedig ha eső van, és valami történik, akkor egyszerűen elfolyik a földbe, az emberi szövet ellenállása jóval nagyobb, mint a koszos vízé. Ha pedig elfolyik az áram, az áramvédő kapcsoló egyszerűen leold. Nem gyakori jelenség, szóval nem hogy embert nem ráz meg, még csak a földzárlat sem jellemző.
Volt egy DC töltőnk, ami esős időben kissé nyűglődött, és egy időben kérni kellett az ügyfelet, hogy ha nem tölt az autó, töröljék ki a csatlakozót, mert befolyt a víz. Na ilyenkor az történik, hogy a töltés legelső fázisában a töltő elvégez egy szigetelés ellenőrzést, amin ha megbukik a rendszer, akkor nem engedi rá a töltőáramot. A megoldás az lett, hogy víztől jobban védett csatlakozótartót tettünk a töltőre, azóta a probléma nem jelentkezett.
-
Vesa
veterán
Még egy dolog, amit eléggé utlok az EV autókban. Elnézést, dehát 1 év használat alatt jönnek meg a tapasztalatok. Eléggé fázom a víz és az elektromosság elegyétől és minden biztonsági rendszer ellenére, nem igazán szívesen nyúlok a töltőkábelhez a szakadó esőben, amikor nem csak maga a csatlakozó csurom víz, hanem a töltőcsatlakozónál a házban is simán áll a víz. Szerencsére ez nálam extrém ritkán fordul elő, mert 90%-ban otthon és garázsban töltök, de néha adódik olyan helyzet, hogy a szabad ég alatt kell.
Namost értem én hogy ezer módon biztosítva van a cucc áramütés ellen, de valahogy nagyon rossz érzés fog el, amikor a Type-2 csatlakozó nem kicsi csatlakozójába látom belehullani az esőt, miközben a másik vége még a töltőn van, vagy a konnektorban áram alatt.Ti hogy vagytok ezzel?
-
Andras6800
senior tag
Jaja, nem láttam minden videóját, de jó sokat. És hát hiába számolja ki a mérnök meg a statikus, hogy így meg úgy jó lesz, ha nem az.. és nem úgy kerül bele, ahogy számoltak.
persze biztonsági tényező miatt nem másnap fog összedőlni a ház. De az lehet, mint Pécsett az uszodánál. Ha jól emlékszem ott is kimaradt 1-2 vasalás. Aztán amikor jött egy nagyobb hó, beszakadt a teteje.Vissza az autókra. Itt azért a tervezés folyamata valamivel komplexebb, mint egy ingatlannál. Mármint ami a felhasználás módját és helyét illeti. Teljesen más igénybevételt kell elviselnie egy autónak a német utakon, klímán és felhasználói szokások mellett, mint a Szaharában. Vagy az esőerdőben, vagy a jó magyar utakon. Ezek átlagára megy a tervezés.
Azaz, ha a futóművön aggódik valaki, lehet, hogy németeknél nem lenne gond az akkucseréből, de nálunk..
.
Persze itt sem kiesni fog az autó kereke, csak majd gyorsabban kopnak el a futómű alkatrészek.Ha alá versz az autónak +100kg akkut, akkor azt azért illik beleszámolni a max terhelhetőségbe. Igaz, kíváncsi lennék, hány autótulaj van tisztában evvel az adattal (megengedhető max terhelés), meg a jelentőségével. Pedig még a forgalmiban is benne van.
-
biker
nagyúr
Szakiellenőr volt hogy a betonöntésre ment, aztán nem is kellett önteni mert mindenhol kisebb vas volt
De az a rész is jó mikor falradarral derül ki hogy kevesebb a vas a pillérben -
Andras6800
senior tag
Mérnök is hibázik sajnos. Papír mindent elbír. De legtöbbször az van amit Vesa leírt.
Javaslom csemegézésre: https://www.youtube.com/@SzakiEllenor/videosIlletve plusz 1 fontos dolog. A mérnök is megadott infók alapján tervez, számol. Ha ezek az adatok nem helyesek... shit in, shit out.
Autóiparban dolgozom mérnökként. tudnék én is mesélni. Persze arra is van példa, hogy a mérnök néz be valamit, ami papíron jól mutat, csak épp nem megvalósítható.
-
Tiédetis
senior tag
-
cOxeR
Ármester
Én szeretem, hogy télen 19” meg ballonos/keskeny gumi van fent, nyáron meg a 20-as “peresebb” és szélesebb.
A szar eco gumival inkább van bajom… 20”-ra van egy kevésbé ritka picit szélesebb gumi, nem gyári méret, de sokan azon futnak. Nekem is az lesz a következő.
Gyári méretben csak 19”-ban van négyévszakos, ott is csak körbe 155 széles (175 nincs belőle hátra)
Leginkább amúgy, egy I8 felni kellene alá, de azt csak S szélesítés mellett tenném fel mert úgy is kilóg, viszont ott már durván javul a stabilitása. Nem lenne elvetemült ára a sárvédő íveknek már vettem volna.
[kép] [kép] -
Vesa
veterán
Persze, mert nem tartják be az előírásokat. Kiváló példa az építőipar. Az építész megtervezi tökéletesen az épületet, aztán jön Géza a kőműves és kisebb átmérőt épít be "mer jóvanazúgy és a másik háznál is jóvót, akkor itt is jó lesz", vagy nem pont úgy köti be a vasat ahogy kéne, "mer jóvanazúgy ő már csak tudja, 20éve kőműves, látott már pár dolgot és jó lesz az". Aztán amikor a hibás kivitelezés miatt elkezd szétcsúszni az alap, akkor jönnek azzal, hogy a mérnök elszarta, holott nem. Géza szarta el, aki "jobban tudta". Autójavítás ugyanaz. Nincs megfelelő csavar? Nem baj, tegyük be ezt a másikat, mi baj lehet? Aztán ha kiszakad 8k km. után, majd ne lepődjön meg senki.
Nem arról van szó, hogy a mérnök nem hibázhat. Ők is emberek, hibázhatnak, sőt, adott esetben egy új technológiánál még olyan faktorok is előjöhetnek, amiről a legjobban képzett mérnök sem tud, egyszerűen azért, mert még nem volt rá precedens, nem ismerték az adott problémát. Így működik a tudomány. Ebből viszont nem következik, hogy a tizedannyi tudással sem rendelkező szakmunkás majd jobban tudja, mert honnan tudná jobban?
-
WiZARD
veterán
Azért írtam mérnököket, mert ők mindig arra hivatkoztak hogy felsőbb szintről a mérnököktől várják a megoldást, illetve azok tanácsára/jóváhagyásával cseréltek BMS-t, meg újra modult...
Mellesleg a mezei szerelő is a mérnökök előírásai alapján dolgozik gondolom, nem pedig magától találja ki a javítási folyamatot.
-
Vesa
veterán
Az, hogy egy márkaszervizben bénák az alkalmazottak, egészen más lapra tartozik, ahogy az is, hogy a kivitelezés során elrontanak valamit, amitől aztán megreped a fal. Azért ne hozzunk már egyszintre egy mérnököt egy kőművessel. Én a fejlesztésről beszélek, nem a javításról. A javításra a márkaszerviz is mezei szerelőket vesz fel, ennek semmi köze ahhoz, hogy valaki mondjuk autóvillamossági szerelőként úgy érzi, képes biztonságos komplett akkupakkokat tervezni. Nem képes!
-
madgie
titán
i3 annyira ritka méret, hogy nincs rá egy normális négyévszakos? Én már nem vagyok hajlandó az ilyen tpms dolgokkal, gumitárolással, szezonban sorban állással szívni, évente szezonon kívül, nyugiban megcseréltetem az első hátsót, négyévente meg kukázom a CrossClimate-et (akkor már télen érezhetőbben hajlamosabb a csúszásra) oszt ennyi.
-
Tiédetis
senior tag
lehet, de arról van szó, hogy mind a kettő játszik, nem kicsit
nem fogom részletezni, mert ebben az országban ilyet nem illik, kivéve ha vállalod a kirúgást első körben. -
Andras6800
senior tag
-
törölt tag
-
cOxeR
Ármester
Micsoda remek mintapélda, így vegyél modern, okos autót...
továbbra is a kalapács/feszítővas szinten vannak... Én most épp TPS-el küzdök, egyik I3 felnit felteszem, minden szuper, automatán elindul a teszt, felismeri, mutatja amit kell. Másik I3 felnit felteszem (gyári szerelés, gyári tpms, ugyanúgy 433mhz), rcd hiba... mindegyik tpms kiolvasható, mindegyik megfelelőnek tűnik, 2x újraírták az rdc-t modult, továbbra is semmi, most ott tartunk, az első szar az rcd ki kell cserélni után, hogy nem kompatibilis.
Egy ilyen alapvetően egyszerű dologgal, nem lehet dűlőre jutni... és igazából csak a tippelgetés megy. Van 4 db másik tpms-em... de így gumizzak mindent újra, hátha azzal jó lesz? Idán tpms hibával fogok gurulni, majd ha kuka a gumi, akkor megugrom... aztán mehet megint erőről a tippelgetés.
Arról nem is beszélve, hogy gumisok élből nem is akarnak ilyennel foglalkozni.
Marad a régi paraszt módszer, belerúgsz kettőt a gumiba és havonta figyeled és álltatod a nyomást. -
WiZARD
veterán
Ott volt a Leafem a hivatalos Nissan szervizzel, gondolom gyári képzéssel, mérnöki támogatással.
Én a pár$-os appstore-ban megvásárolható applikációban a szintén aprópénzes bluetooth olvasóval "láttam" mi az akku baja. (1 cella szar volt)
Ők a gyári diagnosztikával nem látták, de mondták is hogy azzal kevesebbet látnak, leafspy-t meg mégse használhatnak garis gond dokumentációhoz. Végül Budapestről hívtak mérnököt aki a gyári diagnosztikával is tudott megfelelő dokumentációt alkotni.Ezek után a feltehetően képzett szerelők (hisz az országban egyedül az adott szervizben bonthatnak és szerelhetnek akkut) kicserélték az adott cellát (modult, amiben 4 cella van), visszakaptam úgy hogy tökre nem volt jól balanszolva a többihez képest, legalábbis én leafspy alapján ezt szűrtem le. Pedig állítólag van valami szuper céleszközük amivel a megfelelő feszültségre tudják tölteni beszerelés előtt...
A szakértő mérnökök kitalálták hogy BMS csere kell.
Cserélték, nem lett jó.
Ekkor ismét kicserélték az érintett modult, ettől se lett jó.
Végül valahogy manuálisan sikerült megfelelő szintre balanszolni és közölték hogy szerintük elsőre is jó volt, csak én sírtam az amúgy általuk nem elismert leafspy alapján és az én kedvemért küzdöttek vele eddig.Hát nem győztek meg a szakértelmükről.
-
Tiédetis
senior tag
Mérnök tervezett meg egy épületet, ezt elvileg az ország egyik legismertebb cége építette.
3 év alatt, az üvegtáblák kb. 8-10%-át kellett cserélni, függőleges és vízszintes repedések vannak, olyan is, ahol megroggyant a vakolat, és sorolhatnám.
Azért mert mérnök, még nem biztos, hogy tisztában van alapvető dolgokkal, attól, hogy az egyik legismertebb, nem biztos, hogy szakszerűen tud valamit létrehozni.
A kűműves is tanult statikai számítást, ahogy lehet egy villamosmérnök is autóvillamossággal foglalkozó szakember. Nem ördögtől való, hogy egy mérnök "dolgozzon is" ne csak mérnökösdit "játszon"
Sokminden lehet és az ellenkezője is. Én azt gondolom, itt nincs akku fejlesztés, azt meghagyták a gyártó cégnek. Ők fejlesztenek, gyártanak. Ezt pedig kicsavarozzák, és beteszik helyére a készet.
Egyébként javaslom kérdezd meg az kocsid fb csoportjában, ismerik-e a céget? Meglepne, ha nem ismernék.
De nem szeretnék senkit meggyőzni, még sokan árunk arra, hogy a tesztek mit hoznak, mikor lesz - ha lesz- érett arra a dolog, hogy ez működjön sok-sok autóban. Hiszen láttunk már érdekes megoldásokat, melyek működtek. -
Vesa
veterán
Ez egy gyári akku volt amit csak leszedtek és feltették a másikat. Kis túlzással pár csavar meg egy emelő és kb. ennyi. Az nem ugyanaz, mint amikor új akkut "fejleszt" valaki.
Ez nekem mindig olyan, hogy a kőműves is tud házat építeni ha akar, mert ismeri a módját, hogyan kell a téglákból falat építeni, de a statikához már nem ért, az anyagok eltérő tulajdonságaival sincs tisztában és még lehetne sorolni miért nem lesz életbiztosítás abban a házban lakni, amit nem egy mérnök tervezett meg.
Jelentős a különbség egy kőműves és egy építész/gépészmérnök között. Ahogy egy villamosmérnök és egy autóvillamossági szerelő között is. -
Semin
őstag
Nem minden “Józsika” amatőr, vannak vérprofi kis cégek.
Említhetnénk Zambelly Gyuriékat példának , akik kis túlzással egy “fészerben” cseréltek akkukat Teslákban már 4 évvel ezelőtt. [link] Az ő munkájukat ki validálta?
Gondolom nem kell ecsetelnem a munkásságát.De hozhatnék még 3-4 márka specifikus szakit példának.
-
Tiédetis
senior tag
Azért ennél azért sokkal komolyabb cégről van szó.
Anno régebbi Lagunát vittem szervizbe, mindent is cserélni akartak, mert hátha..
Aztán mondtak egy "Józsikát" családi házas garázsban. Elvittem, elkezdték tesztelni, közben márkaszervizből hívták, elmonták hol akadtak el, 2 perc alatt elmondta mit csináljanak vele. Kocsim is kész lett. pár ezer ft lett. (én 2x100km-t utaztam, de jöttek messzebbről is)
Szóval vannak ilyenek
-
Vesa
veterán
Egy kevésbé lényeges problémát sikerült úgy megragadni, hogy 20db hsz.-t generált. Engem a súlynál sokkal jobban aggaszt az elektromos rész, amit Józsika kendácsolt össze a szuperturbo kft.-ben, akik bár egy családiház garázsában léteznek, szerintük mégis minden gyár a kegyeikért harcol és minden fejlesztést velük csináltat. Ez nekem kb. a "NASA fejlesztésű" 600k-s csodafazék esetének tűnik inkább, ami természetesen soha nem volt NASA fejlesztés.
-
Tiédetis
senior tag
-
cOxeR
Ármester
-
Tiédetis
senior tag
Ahogy minden másnál is vannak átépítések, upgade, ezeken is lesz.
Nyilván akkugyártó világhatalom is leszünk, amíg lesz kereslet, a gyártó eladja olyan cégeknek is az akkut, aki nagytételben vásárol és fizet. Ha a felhasználónak 40-50%-al olcsóbban jön ki egy új akku, ami még nagyobb is, 80% azt fogja választani. A maradék fogja fenntartani a márkaszervizeket. -
gorbep
őstag
Persze , ezzel egyetértek, de alapvetően megoldották, hogy komplett szerelt burkolt blokk szinten nem jelentős a tömeg növekedés. Lakihegyen is csinálnak 60-120Ah upgrade-et, ha látom őket rákérdezek, tömegben mennyi a különbözet. De ők gyári komplett akkut cserélnek másik gyári komplett akkura. Cseheknél fut egy 70kWh-s i3 upgrade projekt... méretben belefértek, tömegéről nincs infóm. Szerintem ha lesz rá piaci igény, gyártó is lesz.
A TESLA azért IS váltott a struktúrális akkura, mert elérte azt a kritikus darabszámot, aminél már megéri gyártani custom akkukat a vasak alá, gyári ár töredékéért. Ez óriási business lesz majd 10-20 év múlva, ha az autók nem lesznek rozsdaboglyák... Struktúrális akkut nem fognak utángyártani, meg modul szinten javítgatni se... nem véletlenül van összeragasztva... elég pár hengeres cella hiba szerencsétlen konfigurációban, és rendelheted az új komplett struktúrális akkut... nesze neked fenntartható gazdaság...

Bízom benne hogy az i3 tartós konstrukció lesz a bosszantó hibái ellenére is. Torony rögzítő csavarok berohadásán kívül korróziónak sehol semmi nyoma... karbon-alu-műanyag-üveg... ennek kellett volna lennie a kötelező iránynak... értem én, a gyártónak nem jó az olcsón örökké életben tartható autó... TESLA is lehet hamar leáll majd a Ni-Cr-acél Cybertruck-al, ha tényleg 100 évet fog bírni...
-
törölt tag
-
Tiédetis
senior tag
Motor tuning...
Ez tényleg nagyon veszélyes. Annyira, hogy már 6. éve hibátlan az 1.5dci-m esetében. 110--->135LE
Ha fent vannak a biciklik, már merek előzni. Előtte nem. Ezért lett.Akkupakk hasmenésre: láttunk gyári beépítést kigyulladni, szarrá menni. Ennyi akkor a gyári minőség?
Nem ismerem az akkuk gyártási technológiáját, ezért a kérdés: ugyanaz a sújy, egy 2015-ben gyártott pakk esetében, mint amit most adnak ki? Egy dolgot nézek, az eredeti helyre került bele +17kwh. Súlyeloszlás biztos nem változott. Tömeg? Azt nem tudom.
Egyébként van egy autód, nem vagy elégedett a fékhatással. Ezért cseréled. Na most könnyebb lesz, nehezebb lesz, máris halálos veszélyben vagy? Át kell alakítani a futóművet, meg kell erősíteni stb.
30kwh-os akku ugyanúgy ment bele gyárilag a 2015-16-os kocsikba, csereként, pár kg azért ráment. Leírás szerint 203kg a pakk.
Én legalább annyira megbízok egy ilyen cégben, mint egy márkaszervízben. Tesztelik és ezek a fontosak.
De legalább van téma
-
schawo
titán
Teljesen biztos, hogy nem. Teljesen más futómű van az 1611kg-os 55kWh-s NCA akkus SR+ alatt, és az 1745kg-os 60kWhs LFP RWD alatt.
#6311gorbep
Van a műhelyben 150kWh-nyi, autóból kiszerelt akkumulátorom. Egy 6kWh-s egység 40kg. Kábelek, elektronika, tartó váz nélkül. 10kWh átlagosan 80kg a 3-5 éves technológiával. Modernebb változatban kb 70.
A BMW más tömegcsökkentést is végzett, hogy beférjen az akku a váz tervezett tömegébe. Ha megnézed, közben megnövelték a megengedett össztömeget is. Egy ilyen átalakítás elég komoly tervezést igényel. -
WiZARD
veterán
-
törölt tag
Ebben a témában nem velem vitatkozol. Nem én hoztam fel ezt a szempontot.
"a TESLA simán megoldotta, hogy x különböző tömegű akkut tesz ugyanarra a járműre..."
Abban biztos vagy hogy minden ugyanaz egy TM3 SR+ban, egy LRben meg egy Performance-ban? Futómű mindegyikben utolsó csavarra megegyezik? Én nem tudom, de nem mernék rá nagy összegben fogadni.
-
törölt tag
-
gorbep
őstag
És ne kapj agyvérzést, de a TESLA simán megoldotta, hogy x különböző tömegű akkut tesz ugyanarra a járműre...
Fel se tudom sorolni hány különböző akku hány különböző beszállítótól...
És akkucserélő állomás futóművet is cserél, ha más méretű akkura cserélsz??
De mondok jobbat, a benzínkúton állíts a futóművön, ha tankolsz 70l üzemanyagot....

#megmajdmeglátjukmindszarrámegyszétesik
-
gorbep
őstag
-
joghurt
addikt
-
gorbep
őstag
Ilyen szinten módosítanak akkor is, ha nincs akku változás... de ha ilyen jól hozzáférsz, utánanézhetnél... tényleg érdekel...
De azért túlzás azt állítani, hogy ez jelentős változás, amit ha nem követsz, az életeddel és mások életével játszol... ennyi erővel egy mélynyomó beépítése után is át kellene építeni a futóművet... finoman szólva nem életszerű...
Arról nem is beszélve, hogy az akkuk energiasűrűsége is sokat változik... simán lehetne akár grammra azonos tömegű akku upgrade-et is csinálni...
-
törölt tag
-
gorbep
őstag
-
gorbep
őstag
Nem értek egyet:
120 Ah 1270 kg
94 Ah 1245 kg
60 Ah 1205 kgSzóval én nem látom azt a több száz kg eltérést, amiről beszélsz...

a dupla kapacitású akku 65 kg-al nehezebb....
Szóval egy 60Ah ->120Ah upgrade után nyugodtan ülök az autóba, nem félek, hogy lerepülök az útról a kanyarban... -
WiZARD
veterán
-
schawo
titán
de csak hasonlítsd össze a 60Ah, 94 Ah, 120 Ah pakkokat... a kocsin semmit se változtatott a BMW...
Hogyne változtatott volna. Behangolta a futóművet, és beállította a fékeket és az ESP-t. A kellő merevséget meg tesztelték a gyárban.
A +100 (egy komolyabb pakk inkább +150, mert +10kWh kb 70kg.) pedig olyan, mintha beleülne másfél ember pluszban. Csak épp mereven a vázhoz rögzítve rossz helyen, az autó farában. És utána még beszáll a többi, valódi ember, amikor olyan a helyzet, és máris túl van terhelve.
-
törölt tag
-
gorbep
őstag
Azért szerintem az akku pakkban a hely elég korlátozott, így nem hinném, hogy jelentősen nagyobb lenne a tömeg. Én i3 akku upgrade-eket néztem, alig volt többlet súly...
de csak hasonlítsd össze a 60Ah, 94 Ah, 120 Ah pakkokat... a kocsin semmit se változtatott a BMW...
Tudom Marharépa mindjárt megmondja a tutit, hogy a szentBMW gondosan teljesen új autót rakott a pakk köré emiatt és a #világmindengondosan járt el... DE NEM! Más a pakk és kész... és simán lehet őket cserélgetni... az más kérdés, hogy anyagi érdeke volt ezt megnehezíteni, de sokan álltak máris rá.. ez volt az egyik ok, ami miatt választottam... ha nem állt volna le a gyártása, komoly háttéripar alakult volna ki erre... a csupán 250e darabszám ezt kétségessé teszi...
Amúgy meg ha 100kg nagyon beleszólna a menetviszonyokba, életveszélyes lenne egy autó, ha nem egyedül ülsz benne, hanem 4 100kg-os ember meg 100kg csomag!!... ennyire ne fújjuk már fel az autó tömegeloszlását, nem hátulgombolós alehadrók tervezték... van abban jelentős szabadsági fok... egy utánfutóról meg már ne is beszéljünk...
-
schawo
titán
-
törölt tag
-
schawo
titán
-
törölt tag
Teljesen jó felvetés, én már nem is akartam felhozni, mert akkor megint én vagyok a troll.
Szerintem meglehetősen kockázatos barkács pakkokat használni. De a trend úgyis az lesz, hogy egyre több ilyen cég lesz, egyre több ilyen jellegű ajánlattal. Majd 10 év múlva meg tudjuk mondani, hogy vajon túlságosan pesszimista voltam a témában vagy nem.
-
Tiédetis
senior tag
Profán válasz: veszel magadnak a gyáritól eltérő akkut, amit beraksz az autódba, motorodba, telefonoda. Ki engedélyezi? Minden terméknek van minősítése. Nyilvánvaló, hogy nem ők készítik az akku elemeit, mondjuk Samsung? Megveszik, kiszerelik a gyári cellákat, és azok helyére beépítik. A gyári BMS-t használják. Ja igen, és ha nem garis az autód, szinte biztos, hogy idefogod hordani. Miért? Mert értenek hozzá. Lehet nem akarnak mindent is cserélni, hanem javítanak, persze tudom, vannak, akik inkább megveszik az újat, 3x áron, ami tök jó, mert így a márkaszerviz is fennmaradhat. (vicc)
Nekem az egésszel csak 1 problémám van: lehet (nem tudom), hogy az önsúly növekszik ezzel. BMW-nél ki minősített, hogy ne gyulladjon rá az autó a tulajokra? Vagy a szomszéd elektromos autót ne gyullassza be?
Aki egyéként számlát ad róla, és garit vállal rá gondolom
Nekem azért jól jönne +100km. Ioniq esetében már több helyen lehetett olvasni +10 vagy feletti plusz pakkok beépítését. -
cOxeR
Ármester
Remek kérdés, de ilyenkor jön a duma, hogy a gyár szerviz ide küldi az autókat mert mi jobban értünk hozzá mint ők.
Na meg a mindent is mi találtunk fel emberek, közben meg külföldi csoportokban minden előbb jelenik meg, azt másolják agyba főbe. Van ilyen ismertebb ember elektromos auto piacon, aki engem rohadt mód irritál… közben meg nem látok igazán innovációt. Mindemellett azt is tudom, hogy egy gyár által összerakott sok-sok emberi munka és temérdek fejlesztési pénz, kísérleti dologgal jobbá tenni, alacsony költségvetésből… nem egy egyszerű vállalkozás.
Új hozzászólás Aktív témák
-
6400 - 6301
24467 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 5901 5900 - 5801 5800 - 5701 5700 - 5601 5600 - 5501 5500 - 5401 5400 - 5301 5300 - 5201 5200 - 5101 5100 - 5001 5000 - 4901 4900 - 4801 4800 - 4701 4700 - 4601 4600 - 4501 4500 - 4401 4400 - 4301 4300 - 4201 4200 - 4101 4100 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Keresem a V-TAC SKU 7921 csillár mennyezeti ventilátort, tartalmazza a 4db E27 lámpa foglalatot.
- HomeAssistant Center - spórolj pénzt automatizálással!
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Roborock Q5 PRO robotporszivó (garis)
- Nuki Smart Lock Pro 4 garanciás, dobozos, hibátlan
- Samsung Galaxy A54 5G / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X230 - i5-3GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Egy ilyen alapvetően egyszerű dologgal, nem lehet dűlőre jutni... és igazából csak a tippelgetés megy. Van 4 db másik tpms-em... de így gumizzak mindent újra, hátha azzal jó lesz? Idán tpms hibával fogok gurulni, majd ha kuka a gumi, akkor megugrom... aztán mehet megint erőről a tippelgetés.