- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
14100 - 14001
24481 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 15901 15900 - 15801 15800 - 15701 15700 - 15601 15600 - 15501 15500 - 15401 15400 - 15301 15300 - 15201 15200 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kukipapa_rr
tag
tehát ebben az idősávban -és ebben a vonatkozásban- eleve tök mindegy milyen a hajtáslánc, mert ingyen javítjákha gond van
BEV esetén a pollenszűrő csere töredéke az ICE karbantartási költségének (kivéve, ha levesznek, ami egyébként tipikus), elmaradása pedig garantáltan nem fog évek múlva motorhibát generálni.Töltő pedig egyszeri beruházás.
-
Kukipapa_rr
tag
Van egy világméretű infrastruktúra mi kiépült az előbbire aminek most a megélhetését kell megtalálnia pont amiatt hogy pusztán számokra nézve kevesebb lesz a munka. Ha meg kell élniük akkor a drágulás lesz az egyetlen megoldásuk.
A piacot mióta érdekli az emberek megélhetése?
Amikor a traktorok jöttek, érdekelt bárkit a földművesek megélhetése?
-
sharp4
őstag
Pl a Tesla is csökkentette az árait.
-
FIREBLADE78
addikt
-
Semin
őstag
-
Vesa
veterán
Menetel az EUR (pontosabban, romlik a forint), plusz egyre több helyen olvasni, hogy jövőre drágulás várható az autópiacon. Mondjuk a hazai helyzet érdekes, mert egyrészt a gazdaság rossz állapotban van, a kereslet csökken, így az árak is csökkentek az utóbbi évben. Ugyanakkor, mivel import termékről van szó, az árfolyam hatása beépül az árakba is, az viszont felfelé viszi az árakat (új autóknál és import használtaknál is). Európában általánosan nem tudom mi lesz a trend, vajon emelkedés vagy további csökkenés? Ki, mit tippel?
-
robi-k
őstag
-
törölt tag
-
biga
őstag
Ok: nem az üzemanyagcellaval van a gond, hanem azzal, hogy ezt közlekedés relacioban toljuk, autogyartok dolgoznak rajta, méghozza személyauto szinten (a teherszallitasnak szerintem is lehet értelme, plane mondjuk hajoknal)
Felesleges energia tarolasara viszont a kémiai energiatarolasnak is egyre nagyobb értelme van, plane, ha figyelembe vesszük a jelenlegi akkutechnologia masodlagos piacat is. -
biga
őstag
Te igen, én is, meg még sokan tudjak. De még is készül egy cikk, ami bar arrol szol, hogy van nem kevés gond a H üzemanyagcellarol, még sem egyfajta tudomanyos érdekességként ir rola, amit tulhaladott vagy feleslegessé tett mas technika, hanem mint egyfajta lehetségezs alternativa (megjegyzem az EU szabalyozok is igy allnak még hozza, amit pro környezetben még értek is, de személyauto/maganszemély esetén....??)
-
törölt tag
Mondjuk pont nem Zách Daninak kene errol cikket irni, mert szegeny nagyon nem erti a vilagot.
"zt miért ne tehetnénk egyböl mondjuk egy akkumulatorba."
Mert ha elterjednek a megujulok, akkor rengeteg olyan idoszak lesz, amikor rengeteg felesleges energia lesz, amit nem tudsz akkumulatorba tenni.
Szemelyautonal egyebkent tenyleg nem fog elterjedni (legalabbis Europaban) de buszoknal, kamionoknal, nehez tehergepjarmuveknel valoszinu.
-
sharp4
őstag
-
biga
őstag
Annak, aki még hisz a H üzemanyagcellaban, és esetleg nem olvasta: [link]
Persze a cikk egy pillanatig sem tér ki arra az egyszerü kérdésre, hogy az energiat, amit arra öntünk (öntenénk), hogy vizet bontsunk, 700 (vagy több) barra kompresszaljunk, illetve dragan szallitsuk is, azt miért ne tehetnénk egyböl mondjuk egy akkumulatorba. Személyautonal a hatotav nem nagyobb, mint a BEV-knél, talan az egyetlen elöny a gyorsabb töltési sebesség lenne, mar persze ha nem szamoljuk az akar 1 oras kerülöt, hogy talalj egy amugy is méregdragan telepitett hidrogéntöltöt.
A cikk vége mar csak hab a tortan, hogyan lehetne foggal-körömmel mégis csak akar hidrogénnel is tovabb eröltetni az ICE technologiat, bar szinte minden szamitas ellene szol (bar mondjuk azt még értem is, hogy a japan-ok miért kinlodnak a BEV-ekkel, lsd. még a japan elektromos halozat sajatossagai) -
stickrs
senior tag
Ausztriában Lidl ac 0,19eur/kwh, DC 0,35eur/kwh.
-
FIREBLADE78
addikt
-
tolts.hu
őstag
-
biga
őstag
En egyszer beleszaladtam - a viszonylag alapos utananézés ellenére - egy kültéri napelemes fali lampaszettbe, ami nem birja a napot. Konkrétan a napelemet (vagy annak a burkolatat) nagyjabol 2 honap alatt megette az UV
Nem is volt kifejezetten olcso, legalabb is a tarsaihoz képest. Es még vitaznom is kellett, mert eLöször arra akartak hivatkozni, hogy tul erös napsutésnek lett kitéve. A napelem! 
Mondtam nekik, hogy én teljesen szokvanyos napsugarzast rendeltem, beszéljenek a nappal, ha a sugarzas mértéke nem felelt meg az önök standardjainak.
Végül visszafizették az arat... -
Vesa
veterán
Mindkettő igaz, mert az ár önmagában nem jelent minőséget, de az sem igaz, hogy az olcsóbb ugyanolyan jó. A mai világ egyik legfontosabb tanulsága, hogy vásárlás előtt mindennek utána kell nézni, mert csak így deríthető ki, hogy a magasabb árhoz valóban tartozik-e magasabb minőség is. Ezt a fajta körültekintő szemléletet már régen iskolában kéne oktatni a gyerekeknek.
-
Vesa
veterán
ICE-nél sem egyértelmű, hogy megáll az út szélén, vagy hogy a gatyád rámegy a javításra. Ott is attól függ, hogy mennyire volt rá vigyázva, rendesen megkapta-e a szervizeket. Tény, hogy kisebb eséllyel romlik el valami egy egyszerűbb szerkezetben, de ott sem csak a gyártási hiba miatt lehet gond. Pont annyit számít a tulajdonosok igényessége, az autó használati módja, gyötrése, vagy éppen óvása. Egy autót eleve 6-8, max. 10 évre gyártanak, ebből 4-5 évig általában garanciálisak -venni is lehet még hozzájuk garanciát-, tehát ebben az idősávban -és ebben a vonatkozásban- eleve tök mindegy milyen a hajtáslánc, mert ingyen javítjákha gond van. Illetve nem mindegy az sem, hogy egy ICE-hez nem kell otthonra egy félmilliós töltő, az sem kevés kiadá.
Nem támogatom direkt az ICE-ket, örülnék a teljes EV átállásnak, de saját tapasztalatom sem azt mutatja, hogy szerviz szempontból feltétlen gondtalan egy EV. Eddig az egyetlen amit nagyon szeretek benne, hogy nem kell vele benzinkútra járni.
-
gorbep
őstag
Nem a magasabb ár a szempont... tudatosan keresem a tartósabbnak (vélt) műszaki tartalmat, és ha találok, akkor nem sajnálom érte a magasabb árat...
Hülye példa, de kültérre semmit nem veszek ami nem rozsdamentes (Pl: saválló, KO36, stb...) kivitelű... akár a többszörös árat is megfizetem... de azonos megoldások közül pl milyen működési elvű..., mennyire strapabíró anyagból van.... ilyesmi
-
törölt tag
-
biker
nagyúr
-
biga
őstag
Az én tapasztalatom meg az, hogy pusztan a magasabb ar nem garantalja a nagyobb élettartamot, de nagyobb élettartamot csak nagyobb aron lehet "remélni".
Tehat logikusan az, hogy valami draga, az nem feltétlenül azért van 'söt), mert nagyobb az élettartama, de ha valaminek nagyobb az élettartama, akkor (nyilvan) varhatoan nagyobb lesz az ara, mint a kisebb élettartamu tarsainak... -
törölt tag
-
biker
nagyúr
-
bitpork
nagyúr
-
törölt tag
-
gorbep
őstag
"2008 után gyártottat NE! Nem tudom mi történt az autóiparban akkor"
Semmi, és ez szimplán butaság.
Nem velem vitatkozol, járműgépészekkel, aki autógyártásban dolgoznak, mint Te...
Én maximum a (villany)motort, töltőt, invertert tudom megítélni...Javaslom nézd meg a videókat... a céged igen "előkelő" helyen van benne... persze nem történt semmi...
Ahogy a BrakeByWire modulokkal se... és megy a maszatolás a Conti "szennyeződésével"... aki tervezett már autóipari elektronikát, az székkel együtt esik hanyatt a magyarázattól... Contis mérnök ismerőseim meg hallgatnak... -
gorbep
őstag
-
axioma
veterán
-
törölt tag
"BEV-eknél a szűk keresztmetszet a korrózió lesz, és sok BEV emiatt megy majd a bontóba, mikor még a hajtáslánc (akkut is beleértve) még amúgy használható"
Átlagautónál teljesen biztosan nem így lesz. A mai karosszériák, ha rendesen vannak legyártva, és nem sérülnek, gyakorlatilag nem korrodálódnak. Az akku viszont teljesen biztosan meghal egy idő után, a kérdés az hogy mikor. Erre jön még a különféle alkatrészek természetes öregedése.
"2008 után gyártottat NE! Nem tudom mi történt az autóiparban akkor"
Semmi, és ez szimplán butaság.
-
gorbep
őstag
-
axioma
veterán
-
gorbep
őstag
Persze, értem a hasonlatod, és részben egyet is értek vele...
DE: én sokszor áldozok felárat termék vásárláskor a hosszabb élettartam reményében (persze nem kizárt, hogy csak magamat áltatom). Villamosmérnökként racionálisnak tartom azt a forgatókönyvet, hogy a BEV-eknél a szűk keresztmetszet a korrózió lesz, és sok BEV emiatt megy majd a bontóba, mikor még a hajtáslánc (akkut is beleértve) még amúgy használható/ észszerű költséggel javítható lenne. (többek közt ezért IS lett i3)
Amikor autócserét tervezgettem és utánaolvastam (pl. TotalCar: NE VEDD MEG! sorozat...
) és konzultáltam járműgépész ismerőseimmel, (autószerelőkkel is) az volt a konklúzióm, hogy az volt a legdominánsabb tanács, hogy márkától függetlenül 2008 után gyártottat NE! Nem tudom mi történt az autóiparban akkor, és nem is értek hozzá... de úgy látom nem volt alaptalan a tanács... Valamint a nálam jellemző 2- max.15 km napi futkosás miatt a BEV-nek láttam realitását. Teljesítmény elektronikával foglalkozóként nekem nem fekete doboz a fedélzeti töltő és az inverter... de konyítok a szinkron és aszinkron hajtásokhoz is.Ha valaki most engem kérdezne, azt mondanám, hogy mindenképpen BEV, de 2022 előtti, mert úgy látom a gyártók ide is kezdik alkalmazni a félig tele ( sztem félig üres ) stratégiát, a javíthatatlan, szétszedhetetlen arany árú modulok kizárólagosságával... i3 motort még lehet csapágyazni, az újakat nem hinném... régebbi pakkok modul/cella szinten javíthatóak, az újakat max bedarálni lehet... részben az előírások mellett a biztonsági berendezések garmadája lepi el az autókat, 10 éves kor felett egy rémálom lesz egy kontakt hiba a kábelkorbácsban, de akár egy korrodált/meglazult csatlakozó is...
Lassan kipontozódunk az autópiacról, a "megengedhető" autó a múlt fogalma lesz... tömegközlekedni fogunk, de ahogy elnézem inkább addig megyünk, amíg a lábunk vagy a bringa visz...
Ne legyen igazam...
-
biker
nagyúr
nincs tervezett avultatás, tervezett élettartam van
(a félig tele pohár félig üres, de félig teletölteni lehet, nem félig üresre tölteni, remélem érted)Egyébként az mind a fogyasztók miatt van, mint az olcsó párizsi. szar a tesco párizsi, de a népnek az olcsó kell.
ugyanez. Tegyük fel, lenne választási lehetőséged, hogy vegyél egy opel/suzuki/bmw (amelyik kell) a ma elvárható 10-15 év élettartammal 10mFt-ért, vagy UGYANAZT a modellt megveheted úgy, hogy a tervezett élettartama 25-30év, de 20mFtMelyiket vennéd meg? ugye hogy az elsőt? mert mi lesz 20 év múlva, akkor már nem tetszik, nem lesz modern, f@om se akar benne ülni addig stb stb
SENKI nem venne többért semmit csak mert tovább tart, autót főleg. és a tervezett élettartam bizony ez. mi az a legkisebb költség amivel előállítható egy termék ami azt a funkciót legalább ennyi ideig bírja.
És semmi esetre sem az, hogy pontosan 3 úv múlva menjen tönkre... -
törölt tag
Nem a gyártók nevében beszéltem, hanem a fogyasztók nevében.
"aztán meg folyton cáfolod, hogy a tervezett avultatás meg a hülye fogyasztók laposföldhívő összeesküvés elmélete..."
Pontosan így van. Ha te nem érted a különbséget a tervezett avultatás és a tervezett minimális élettartam között, az nem az én hiányosságom.
-
gorbep
őstag
A valóság az hogy fogalmunk sincs, mennyi szopással fog járni átlagosan a BEV használat
Ez rátok, mint gyártókra nem vet túl jó fényt...
Nem mondod, hogy a német prémium gyártónak fogalma sincs arról, hogy amit szériában beépített már, annak mennyi lesz az élettartama, milyen futásteljesítmény mellett mekkora lesz a meghibásodás valószínűsége...
A gyártók* úgy lövik be az elvárt minimális élettartamot, hogy az az első tulaj igényeit, az előírt karbantartások szakszerű elvégzése mellett, lehetőleg maradéktalanul lefedje.
Ahha.... aztán meg folyton cáfolod, hogy a tervezett avultatás meg a hülye fogyasztók laposföldhívő összeesküvés elmélete... Lehetnél picit konzekvensebb, mert nekem ez azt jelenti, hogy valahogy legalább bírja ki a garis intervallumot, aztán csá...
-
törölt tag
Sokmindent lehetne, a kérdés mindig a költség.
A gyártók* úgy lövik be az elvárt minimális élettartamot, hogy az az első tulaj igényeit, az előírt karbantartások szakszerű elvégzése mellett, lehetőleg maradéktalanul lefedje. Sajnos ebből a 15 éves átlagéletkorú magyar autópark jelentős része kilóg.*Értem itt a hagyományos gyártókat. Az újakat ez kevésbé érdekli, és a tapasztalatuk sincs még hozzá.
-
bitpork
nagyúr
Nem fog változni véleményem szerint. Egy ICE esetén van mondjuk 8000 mozgó bizbasz ami EV esetén sokkal kevesebb. Van egy világméretű infrastruktúra mi kiépült az előbbire aminek most a megélhetését kell megtalálnia pont amiatt hogy pusztán számokra nézve kevesebb lesz a munka. Ha meg kell élniük akkor a drágulás lesz az egyetlen megoldásuk.
Itt nem csak az ice vs ev amiről szó van, hanem konkrétem a teljes emberiséget érintő szükségszerűen gyors átállásról aminek bizony keményen lesznek áldozatai a gyártó/beszállító oldalról pont úgy mint a tulajdonosi halmazból. Musk megint picit előrébb van mint az egységsugarú keményen drogozó kisember a robotaxival meg önjáró szállítóeszközökkel. Ezzel sajnos barátkozni kell. -
WiZARD
veterán
Ez meg úgyis csak a gyártókon múlik, nem azon hogy EV vagy ICE.
Mind a kettőből lehetne olyat csinálni ami kimegy a világból és tényleg előbb rohad el a kaszni, és mind a kettőből lehet csinálni olcsóbban (nagyobb profittal)/jobban kihegyezve olyat aminél egyedüli cél, hogy a garis időszakot kibírja. -
törölt tag
"A karbantartásmentesség nyilván úgy értendő, hogy előbb rohad el a kocsi, mint megy tönkre benne pl. a villanymotor."
Ez ebben a formában nagy valószínűséggel nem igaz.
A valóság az hogy fogalmunk sincs, mennyi szopással fog járni átlagosan a BEV használat. Sajnos az alkatrészek számolgatása nem visz közelebb a megoldáshoz. Ráadásul valószínűleg nem a villanymotor lesz a gyenge pont idővel, hanem az akku és az elektronika. -
Kukipapa_rr
tag
Mindenkinek: abban megegyezhetünk, hogy nyilvánvalóan sokkal-sokkal egyszerűbb szerkezet egy villanyautó sokkal kevesebb alkatrésszel, és egy egyszerűbb, kevesebb alkatrészt tartalmazó szerkezetben kevesebb a meghibásodási esély, kisebb a karbantartási költség? Röviden: kevesebb a szopás?
A karbantartásmentesség nyilván úgy értendő, hogy előbb rohad el a kocsi, mint megy tönkre benne pl. a villanymotor. Aztán nyilván ez is előfordulhat, de azért, mert eleve gyártási hibás (vagy még korai/hibás széria), de ne vessük már össze az éves karbantartás melletti általánosan megjelenő porlasztó-gyújtásközállítás-izzítás-turbógeometria-faszomsetudjamilyenkurvabonyolultnyomozásos témákkal.
Vesa hozott néhány példát meghibásodásra, amit épp talált, de nézz meg elromlásos statisztikát (leggyakoribb a 12V-s aksi hibája). Egy jól összerakott villanyautónál gyártási hiba okozhat váratlan gondot és azokból készül YT videó (a többi problémamentes sokmillióról nem). Igen, az S/X-ekben, pláne a koraiakban sokkal több a gond, a 3/Y azokhoz képest is egyszerűbb, megbízhatóbb szerkezetek, amelyekben tanultak a korai szériák hibáiból.
Abban egyetértek, hogy ha javítani kell, nagyon drága az a kevés alkatrész is, de nyilván ez majd tömeges elterjedtséggel változni fog. Az ICE bonyolultsága meg nem.
(Az AP baleset meg abszolút nem ide tartozik és nem hiba. Az a hülye a kormányt se fogta. Bármelyik hasonló vezetéstámogató rendszer eldobhatja bármikor a kormányzást, erre készen kell állni.)
-
biga
őstag
Ujra meg ujra visszatérö beszélgetés.
De, igen is segit! Ez nem vita kérdése, hanem siman tény. Na persze abban igazad van, hogy pusztan az EV nem oldja meg a problémakat, de egy kicsit hozzajarul és ez a lényeg.
Ezzel szemben az ICE meg ront ebben a kérdésben minden esetben. Ez megint csak szimplan sokszor alatamasztott, bizonyitott tény.
Nem fogom ujrakezdeni ezt a vitat, de annyit még elismétlek, hogy ha valaki környezettudatossagbol valt EV-ra, az jol teszi még akkor is, ha egyébként jelenleg vannak olyan aspektusai, amik mas szmpontbol nem tünnek racionalisnak. -
Vesa
veterán
Pl. motor csere 7 évesen (+ már cseréltek benne computert korábban), vagy itt egy másik példa, esetleg itt egy másik, és lehetne sorolni. Az AP-re se bíznám rá magam, Ő itt megtette, nem járt jól. A saját 1,6 milliós hajtóműcserémet már említettem korábban, az saját sztori.
Minden autó elromolhat. Az EV-ben kevesebb alkatrész van, de azok ára horror. Nem feltétlen drágább összességében mint egy ICE javítása, de azt sem lehet kijelenteni, hogy az EV használat majd nem jár komoly szerviz költségekkel. Semmi garancia nincs erre.
-
bitpork
nagyúr
Erre nem tudok adekvát választ adni. Talán a tesla esetében van már annyi üzemeltetési tapasztalat hogy el lehet indulni, de most fognak kiderülni azok a dolgok szerintem amik ice esetében már ismertek. Itt lehetne hozni most a kia csapágyosodását, a soha figyelembe nem vett de amúgy szükséges difi olajakat, a csatlakozók korrózióját, a folyadékhűtéses rendszerek idővel történő szivárgását. Ezek sajnos csak adott típus megfelelő hosszú üzemeltetése kapcsán fognak előjönni.Ennek kapcsán csak arra akartam ráirányítani a figyelmet, hogy a kezdeni spórolásnak még lehet örülni de olyan nincs hogy valamit használ az ember és nem kell karbantartani.
Saját példa, hogy a VAG konszern légrugós autóit használom lassan 20 éve és sokan rettegnek tőlük mert mennyibe kerül. Nem alap nélküli ez, de egy kisebb összeg ráköltésével simán lehet az autómegbízható ha megelőző karbantartást kap. 2 allorad, 1touareg, és most a második q7 alapján mondom ezt mert egyik sem hagyott még ott és nem volt még komoly gondom velük pedig használtan vettem nagy futással. Más kérdés hogy én akkor is rohanok szerelőhöz ha nem kell és én vagyok az aki a szerelő idegeire megyek hogy mikor lesz már szerviz és ezt meg ezt meg kell csinálni. És csak hogy a rosszat is mendjam: volt egy modul cserém a mostani q7 e-tronban ami miatt a kocsit le kellett rakni hosszabb időre - de nem kellett teljes akksipakkot cserélni horror áron hanem szervizelhető volt. -
bitpork
nagyúr
-
Kukipapa_rr
tag
-
axioma
veterán
marpedig anyagilag az eri meg, amit a (helyi! azaz itt magyar) tobbseg csinal... hiaba akarmilyen jo allapotu az autod, eladni pont annyiert vagy alig tobbert tudod, mint a 2 evente muszakin latott autoszerelot es a tulaj is csak benzint toltott bele darabok, vevojelolti prekoncepcio miatt (eletkor/km)
volt ismeros aki szivott ezzel nagyokat penzben (bmw-s, de nem a sztereotip)
igen, azzal egyutt hogy otthagy az ut szelen (mivel nem ritka, van ra megoldas, es kevesebb szivas mint amikor elviszed a szakszervizbe masik kgfb-jere, nem mond arat, de elore benyogi hogy a biztositon felul kell fizetni azt te vallalod ha otthagyod - ilyen helyre semmi elonyert nem megyek az tuti... foleg nem egy talan 5 ev mulva talan 20% pluszert
meg e-autoval a szakszervizbe az auto aranak 3x-os aru akkucsereert? eh
amikor szervizert szol, akkor megkapja, meg ha olyan jelenseg van amit full laikuskent felismerek (az ilyen maszatolasok hogy nem ugy tartja az utat az nekem nem jel) -
bitpork
nagyúr
De ezek a hozzánemértés és elhanyagoltság jelenségei, nem szopások! Csak annak az aki nem akar törődni a kocsijával. Miért van az hogy nekem a legrosszabb hírű autóim voltak (pl allroad 2.5 tdi automatával) és soha nem volt még csak hasonló bajom sem? Jah mert szervizeltem ahogy kellett, hát igen én vagyok a hülye...
-
törölt tag
Ilyen horrorsztorikat ugyanúgy lehet hozni EVkről is.
-
Kukipapa_rr
tag
minél tovább húzza az ICE-vel, addig sem kell szopni a villannyal
Más fogalmaink vannak a szopásról.
Szerintem ez a szopás. Meg ez. Meg ez.
Ezeket azért olvasom el időnként, hogy emlékeztessem magam, hogy mennyire nem természetes, hogy nem szervizről szervizre járok az időmet és a pénzemet pazarolva.
-
törölt tag
-
Kroni1
veterán
"párom nem ritkán 7-8 körül járkál tavasztól őszig, klímával együtt, de a hosszú távú árlag is 10 alatt van"
Azt hogy a fenébe csináljátok? Milyen távokon, gumival és mekkora nyomással? Nekünk nyáron egyszer-kétszer sikerült 10 alá bemenni, de inkább 10-13 közt vagyunk, még úgy is hogy érzésre nagyon spórolósan megyünk és ritkán 50kmph fölött. Az mondjuk igaz, hogy mi rövid távokat megyünk, tudom a klíma fűtés ilyenkor teszi rá a legtöbbet.
-
sharp4
őstag
-
bitpork
nagyúr
Volt már H1 v hasonló ice-d? Akkor tudnád hogy a 40kwh marhára nem sok fogyasztás és igen is számít. És ha csak a minél kisebb öko nyom számítana most nem interneteznénk és nem lenne autó sem ahogy repülő és busz sem.
-
bigmasterg
addikt
-
törölt tag
-
bitpork
nagyúr
Fáradt vagyok leállni vitázni azon hogy mi a racionális. Ez is kb annyi mint a tudatos vásárlás: lehet magunkat önbecsapni és hinni benne de soha nem lesz minden tudás a birtokunkban ahhoz, hogy valóban tudatosan v racionálisan dönthessünk. Nem is beszélve a döntéseink mögött húzódó szubjektivitásról.
-
bitpork
nagyúr
-
Vesa
veterán
Q3/Q4 eladási adatokra klíváncsi leszek. Olvastam olyat is, hogy ismét emelkedés várható EV fronton, és olyat is, hogy tovább csökkennek az eladások. 1-2 hónapokat nem szeretek nézni, mert nem jelent semmit.
-
törölt tag
-
cOxeR
Ármester
Ezt csak úgy beteszem pár napja volt, szélsőség sose fogyasztott ennyit alattam:
[kép] - most az előbb meg épp azon röhögtem valaki ment egy Y-al 500+ km— egy töltéssel, el nem tudom képzelni hogy miként jönne ki ez pl nekem. Persze nem pályán ment, meg biztosan nem ment 70-80-nál többet egyszer se, de na…
Amperb*s*ó kifejezést is olvastam, ami nagyon találó.
Mindenki másként vezet, nincs is alapvetően ezzel baj, csak mikor valaki már ennyire kilóg valamelyik irányba az nem igazán normális, mert az az esetben se tud semmit igazán élvezni mert azon agyal állandóan mit tud megspórolni.
Persze én 20”-on vagyok, megyek is, más meg feltesz virsli 18”-t és kényelmesen csónakázik, ez fogyasztásban nagy difi. -
WiZARD
veterán
Azért vagyunk ott ahol mert mindenki konformista lett és csak az számít h ő.
Persze ha csak a pénz számít és hogy kevesebbet fogyaszt mint a füstös akkor "Mind1" a fogyasztás, mind kevesebb lesz otthon töltve. Bár ha tényleg a pénz számít akkor a kicsin se fog pazarolni a user.
Ha pedig nem otthon tölt akkor a nagyobb fogyasztás azért érezhetően többé is kerülhet.Aztán ha a környezetünk, jövőnk (gyerekeink jövője), zöld gondolkodás hajszálnyit is számít akkor máris érdekes a fogyasztás, és nem szarja le a user hogy épp 50%-kal többet fogyaszt-e mintha valami takarékosabb/jobb(hatékonyabb) autóval járna.
-
Vesa
veterán
Bevallom, nem teljesen értelek??
MIndkét autó EV volt a konkrét példában. Mi abban a kényeztetés, hogy nem fogok kiadni 8M-et egy másik EV-re, ami mindössze +100km-el tud többet elmenni háromszor akkora akkuval, sokkal nagyobb költségekkel és meghibásodási rizikóval? Ez egy racionális döntés.
Ráadásul utána leírod, hogy Te is a saját igényeid alapján fogsz autót venni (önzés?), akkor is, ha az egyébként nem a leghatékonyabb, tehát sokkkal nagyobb lesz az öko lábnyoma is. -
bitpork
nagyúr
El vagytok kényeztetve és viccen kívül. Azért vagyunk ott ahol mert mindenki konformista lett és csak az számít h ő. Sok mindent megértek mert nekem is vannak kényszerítő körülmények de kezdek kinőni abból hogy másokért létezzek. Öregszem is. 2-3 órányi vezetés után pont jó lesz megállni kicsit. Mindezt azzal megfejelve hogy kevesebb a szerviz költségem és ha nem feszt pályán megyek akkor olcsóbban is tankolhatok... szerintem ez már nyert ügy. De legyen egy 40kwh-t fogyasztó ev ami mindent tud ami nekem kell - akkor azt fogom választani.

-
Vesa
veterán
Elsősorban hatótáv miatt, mert egyelőre még nem elterjedtek az 500+ km-t tudó EV-k. Pl. egy 28-as Ioniq-al mi város/agglo vonalon el tudunk menni 280km-t (megfelelő lábbal persze), mert a fogyasztása jó (párom nem ritkán 7-8 körül járkál tavasztól őszig, klímával együtt, de a hosszú távú árlag is 10 alatt van). Néztem én is 55-ös E-tront anno, és pont az volt a bajom vele, hogy mivel 20 felett eszik, hiába a sokkal nagyobb akku, így sem nem megy el többet mint 350-380km. Tehát gyakorlatilag 8 milliót kellett volna ráfizetnem 100-120 km plusz hatótávért, ami nekem nem volt így deal.
-
bitpork
nagyúr
De ezek egy már megkezdett és kényszerű szemléletváltás kapcsán nem érvek. Akár tetszik akár nem, jelenleg nincs más alternatíva és az ice-t le fogják váltani ha tetszik ha nem. Persze lehet hozzá foggal körömmel ragaszkodni de szerintem minél előbb kezdi az ember az akklimatizálódást annál könnyebb lesz neki.
-
bigmasterg
addikt
Bocs hogy nem aktív topictagként belerörff, most vettem észre hogy van ilyen topic.
Hatótáv szempontjából érdekes. Ha 100kw feletti akkuk lennének az átlagosak, akkor nem számítana.
Illetve ha nem tudsz otthon tölteni, akkor anyagi szempontból is érdekes lehet. Korábban számolgattam és nekem az jött ki, hogy ha nem tud valaki otthon tölteni, akkor az üzemanyag költség elég hasonló egy takarékosabb belsőégésűhöz. Főleg hosszabb, autópályás úttal számoltam, mert a garázsomnak van külön villanyórája.
-
bitpork
nagyúr
Bocs h beleröff, de tényleg mi ez a fogyasztás fétis? Egy ice mellett szemmel jól látható összeget lehet megtakarítani - és most ne a 0,8 D morrist meg hasonszőrűeket vegyük elő hanem az autókat amik mindere is használhatóak. Hova nem elég 2-3 literes fogyasztás? Még ha országhatáron belül egyszer-egyszer meg is kell állni tankolni mégis csak előrelépés nem? Én még mindig nem tettem le pl az e-tron vételről (csak hát nehéz minden oldalról megfelelőt találni) pedig problémás is meg 20 alatt sem fogyaszt.
-
Kukipapa_rr
tag
Ha 100 km-t menne csak el az autód, foglalkoznál vele.
-
FIREBLADE78
addikt
Csak én nem foglalkozom a fogyasztással?
Pedig csak utcán tudok tölteni
Foglalkozom= nem érdekel,hogy 18-22 eszik,ha 30 lenne az már valószínűleg érdekelne
-
ozzy711
őstag
-
Mauzes
addikt
-
Andras6800
senior tag
-
ozzy711
őstag
-
bitpork
nagyúr
-
madgie
titán
-
Mauzes
addikt
-
FIREBLADE78
addikt
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Van köztünk olyan, aki tud segíteni a jelenleg futó ev pályázat beadásában? Akár úgy, hogy ő adja be, akár úgy, hogy segít beadni. Nem kívánom ingyen. -
ozzy711
őstag
Jut eszembe, vettünk egy Kia Soult ( 7é ves ), 15 Kw/h körül eszik városban ( igazából csak városban használjuk a viszonylag kis hatótáv miatt ), szerintetek ez normális?
Az ID.5-el is simán kijövök ennyiből, sőt kevesebből is, pedig az kb. 500 kg-al nehezebb.
-
sharp4
őstag
-
gorbep
őstag
-
WiZARD
veterán
-
nagynorbi
aktív tag
-
siti
őstag
A hondám 5,5l fogyaszt nálam. feleségem meg 4,6l-el hozza viszi a gyerekeket.
Ha megmondod mennyi a fogyasztása és mennyi egy töketlen fecske repülési sebessége, akkor neked adom a shell kártyámat
-
WiZARD
veterán
A wltp már csak ilyen, a valós használathoz semmi köze, de arra jó hogy valami fix mérési módszer mellett lehet hasonlítani.
-
WiZARD
veterán
#glamour napok
Model3 SR 1 millával olcsóbb lett itthon.
+itt is elérhető lett a LR RWD, 700+km WLTP hatótávval. -
sharp4
őstag
-
Vesa
veterán
-
Kroni1
veterán
-
Vesa
veterán
Igen, ez így jogos részetekről, abba már nagyon meggondolandó egy ilyen, főleg, ha ki sem használjátok igazán.
Nálunk sajnos a garázsban van a töltő, de csak az egyik kocsi dekkol bent, tehát az Ioniq nem előfűthető. Bár adná magát, hogy mivel a másik tudja ezt akkor az menjen ki, de érthető okokból nem a négyszer akkora értékű autót tartom kívül. Bár kétállásos a garázs, az egyiket sajnos beépítettem hobbiszobának.
Így viszont sem itthon, sem a párom munkahelyén nem tudjuk előfűteni/hűteni az Ioniq-ot, szerintem ez lesz ennek az autónak a koporsójában az utolsó szög...mennie kell. Csak nem tudom, mi lesz helyette, mert nincs semmi azon az áron, amennyit egy EV-re költenék.
-
Kroni1
veterán
Én is azért nem haraptam rá, mert a miénkben már több mint 210e km van, és leginkább sulijárat meg az asszonynak napi ingázó, nem annyira fontos a funkció.
A töltős fűtést azért használjuk: Én nem dugom töltőre a kocsit ha csak pár naponta, de télen a reggeli kutyasétáltatásnál rádugjuk, és így meleg a kocsi mire indul a csapat. Ez sztem jobb, mintha minden este rajtahagynám és feltolnám 100%-ig, mert így nem csak a felső 20%-ot használjuk. (Értelemszerűen azért heti 1-2x kap teletöltést is.)
Ha a nagyobb utakra használt, családi autónk egy EV lenne, amibe megoldható 300ért, akkor én biztos belevágnék. (Ugy tudom pl Konába is megy ez a megoldás, elvileg Hondati szereli Bp-en)
De igazad van, nem tudni mennyire megbízható a riasztó gyártója, stb. De ha más márkát, pl. Teslát vesz az ember ott ez úgy tudom elérhető havidíj nélkül is.. -
Vesa
veterán
Szia,
Köszönöm a infót! Szerintem ennyit erre az autóra már nem érdemes költenem, inkább el lesz adva -csak a párom köti az ebet a karóhoz, anyira szereti-, én már régen eladtam volna. Az FB oldal nekem nem jött be. Illetve itt az is kérdéses, hogy a remote funkció az hogyan történik, mert ha valamilyen szerveren keresztül -feltételezem, hogy igen-, akkor szerintem elég rizikós egy kicsi céget, netán még annál is kisebb magánvállalkozót megbízni, mert ki tudja, meddig fog üzemelni az a szerver. De ez csak elmélkedés, sajnos nem tudtam utánanézni, h ogy pontosan mit kínálnak és az hogyan működik.
-
Kroni1
veterán
-
Kroni1
veterán
Szia!
A nem bluelink-es Ioniq28-nál is van lehetőség távoli elérésre fűtés/hűtés funkcióval együtt, Kelemen Zoltán tud segíteni benne. Mivel itt komolyabb hardveres kialakitásra van szükség, sajnos szemmel jól látható összeg, (300K) de még így is meg tudja érni annak akinek fontos a funkció. Ha azt nézzük hogy bluelink-nél meg az előfizetésre megy el ennyi pár év alatt akkor végül is nem vészes.
Én főleg a nyári melegben átforrósodott autóba nem szeretek beülni, és mivel ebben az országban nem igen divat a parkolókat árnyékosítani, ezért én is elgondolkodtam rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
-
14100 - 14001
24481 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 15901 15900 - 15801 15800 - 15701 15700 - 15601 15600 - 15501 15500 - 15401 15400 - 15301 15300 - 15201 15200 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Melyik tápegységet vegyem?
- Gaming notebook topik
- A Capcom szerint a Pragmata még csak a kezdet lehet
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- E-book olvasók
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- HP Victus Gaming Laptop INTEL I7-14700HX / RTX 4070 32GB RAM 1TB SSD 144Hz Gari
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf FX506I Gamer Notebook! R7 4800H / 1650Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- HPE ProLiant ML350 Gen9 Hot Plug 8SFF Rack Szerver! x2 XEON + HDD + 16GB
- Okosóra felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nem is volt kifejezetten olcso, legalabb is a tarsaihoz képest. Es még vitaznom is kellett, mert eLöször arra akartak hivatkozni, hogy tul erös napsutésnek lett kitéve. A napelem!
Én maximum a (villany)motort, töltőt, invertert tudom megítélni...
Nem mondod, hogy a német prémium gyártónak fogalma sincs arról, hogy amit szériában beépített már, annak mennyi lesz az élettartama, milyen futásteljesítmény mellett mekkora lesz a meghibásodás valószínűsége...