- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
válasz
WiZARD #16546 üzenetére
Semmilyen Tesla lejáratás nincs ebben a videóban, bármilyen kamerás rendszert mutathattak volna, bármilyen autóban. Az meg nem kérdés, hogy a LIDAR mennyivel hatékonyabb a sima kameráknál, mivel teljesen más elven működik, ebből kifolyólag, értelemszerűen amíg a lézer működésében nem jelent korlátot az eső vagy a köd, addig a kamerának igen. Futtathatsz akármilyen szoftver verziót, ha egyszer a kamera nem látja a tárgyat.
(az autóban pedig gyári LIDAR van, semmi köze a haverja hordozható verziójához, amivel a videó elején mókolnak)
-
Vesa
veterán
-
Vesa
veterán
Még az előző tulajnál cserélték a csapágyat a márkaszervizben, ennek ellenére úgy megdöglött az egész, hogy javíthatatlan volt. Az egész hajtóművet cserélni kellett. Ma már talán van bontott is, nem mentem utána, mert a gari miatt nem kellett. Azért az látsizk, hogy lehetnek masszív kiadások ezzel is. Bár tény, hogy 4 év alatt nekünk is csak ez volt, illetve a szokásos reteszmotor csere, de azt megelőzésképpen cseréltettem ki, mielőtt még megszivatott volna. Fékbetét még az eredeti gyári, 138k km-nél. Lassan azt sem ártana cserélni, bár még mindig csak kb. félig van kopva, de már nem bízom túlzottan az anyagban.
-
Vesa
veterán
válasz
hdanesz #16508 üzenetére
Lényeg: A Leaf-en olyan villámtöltő csatlakozó van, amit már kivezetnek a piacról, így csak kevés nyilvános töltőn találni, ergo, problémásabb az autó töltése nyilvános töltőkön.
Probléma 2: A Leaf akkumulátora nem rendelkezik aktív hűtéssel (pl, vízhűtéssel), ezért ennek a típusnak az akku degradációja (leromlása), gyorsabb, mint más típusoké.Összegezve: én már nem vennék Leaf-et!
-
Vesa
veterán
Illetve HA-nak abban talán igaza volt, hogy aki ennyi pénzt kiad egy prémium autóra, ott már adott esetben lényeges a logó is. Hiába szép és jó, az értékvesztése lehet, hogy még a német prémiumokénál is brutálisabb lesz, illetve sok a bizonytalanság a kínai autókkal hosszabb távon még, így nem tudom, ki ugrik bele ennyiért. A jó design és a sok lóerő ebben a szegmensben kevés, egy évtizedek alatt felépített, bejáratott luxus branddal nem lehet versenyezni a nulláról. Sok gyártó bepróbálkozott már itt, de eddig még nem nagyon sikerült senkinek labdába rúgnia.
-
Vesa
veterán
Mótvá?
Denza Z9 GTBYD+Mercedes vegyevállalat eredménye, bár azóta a Merci kiszállt azt hiszem. Ebből a PHEV-et el tudnám viselni. Sajnos biztos horror ára lesz.
-
Vesa
veterán
"Erre jöttök mindig azzal, hogy bezzeg 1000km hatótávval lemegyek münchenig egy seggel."
Idéznéd, hol írtam ilyet? Sehol! Azzal keveritek a mondandómat, amikor ICE körökben megy ez a duma. Én teljesen más kontextusban írtam az 1000km-ről is, sehol egy szóval nem írtam, hogy itt az lenne a lényeg, hogy ennyit egy seggel megyek el. Na de nem írom le többször mi a probléma a töltés körül, mert ha eddig nem sikerült megérteni, akkor hatezredszerre leírva se fog menni. -
Vesa
veterán
Audi 14milliós árengedmény.
Ford Mustang ER 10milliós engedmény (ebből 4M céges EV támogatás, de akkor is durva)
Látszik, hogy nagy gondok vannak. -
Vesa
veterán
válasz
WiZARD #16403 üzenetére
Tudja a Tesla a SUC-ot, és a német prémiumok is tudják a kártyáikkal működő roaming hálózatot (de utóbbinál már akad a rendszer, mivel regeteg mindenféle céggel vannak szerződésben, a kisebbeknél ott sem mindig működik ez), de a legtöbb olcsóbb EV ezt nem tudja. Ők csak odamennek, aztán majd lesz valami. A foglaltság is probléma, pl. a pályák mellett az IONITY a maga kemény 4db csövével, lassan állandóan foglalt nyáron. Az EV-k megnövekedett száma miatt ezek már nem ritkák, jönnek a külföldiek is. Tavaly direkt olyan szállást választottam, ahol volt töltő...2 hét alatt mindössze kétszer tudtam ráállni, mert tele volt a parkoló EV-kkel, ott meccseztem a németekkel, hollandokkal, hogy akkor most ki fog tölteni. Pedig 2db töltő volt, ami egy szállodánál jónak számít. A nyomorult Sormási IONITY kétszer volt fullon, amikor tavly arra mentem.
-
Vesa
veterán
Sikerült kiragadni a lényeget... Az enyém nyáron konkrétan 1100km-t írt ki, igaz, hibrid módban, feltöltött akksival és pályán. Sima ICE módban nyilván kevesebbet tud, a lényegen ez nem változtat. Ég világon senkit nem akarok meggyőzni semmiről, ezt magadban raktad össze, én nem írtam ilyet! Sőt, legalább háromszor írtam le, hogy nem is a töltési idővel van bajom hanem a kiszámíthatatlan töltőkkel, de látom az értő olvasással vannak még gondok. Azt is írtam, hogy megfelelő autóval (pl. Tesla, BMW, Audi, Mercedes), ez a probléma kevéssé jellemző, de az emberek többsége nem ilyen EV-kkel jár. Erre leostobázod amit írtam, abból kiindulva, hogy a Teslával neked mi a tapasztalatod.
Még mindig a nyilvános töltés kínjairól van szó, ami sajnos valid, bárhogy akarjuk úgy beferdíteni, hogy valójában pont olyan kiszmítható egy EV-vel hosszabb távra menni mint ICE-vel. Azt el tudom fogadni, hogy bejáratott útvonalon, ahol ismered a töltőket és van bőven alterantíva a közelben egy esetleges probéma esetén, és/vagy _megfelelő autóval_ el lehet lenni akár probléma nélkül is. De mint a fenti ábra is mutatja, -amiből a thread indult-, meg amivel tele vannak a fórumok és a reddit, sok embernek okoz gondot a nyilvános töltés, az össze-vissza appokkal, a nem induló, hibás, vagy foglalt töltőkkel, főleg, ha ismeretlen terepre, más országba mész. Cseheknél, és a szlovéneknél is futottam bele olyan töltőbe, amit valami helyi garázscég üzemeltetett, a honlapja csak csehül és szlovénül volt olvasható, aztán igazodj ki rajta, hogy merre van az arra, ha nem indítja a kártyád és a saját béna appjával kéne kezdeni valamit cseh nyelven.
-
Vesa
veterán
Ok, de akkor mondom úgy, hogy sorbanállással együtt is max. 15 perc, de akkor beletolok 1000km-t! Ha meg tényleg nincs senki, akkor ez 3 perc alatt van meg. Nyilván vannak problémás területek néhol, és vannak problémás időpontok is amikor valamiért sokan vannak, de általában, jellemzően nem tart 20 percig egy ICE megtankolása, bárhogy szépítjük.
A probléma még mindig nem ez, hanem a teljesen zsákbamacska EV töltés. Odaérsz, vagy működik vagy nem, vagy foglalt, vagy nem. Onnantól nem 30 perc, hanem minimum egy óra, mert ki kell várni a csávót előtted, vagy keresni kell másik töltőt, ami pl. egy városban ha elkapsz közben egy dugót -jártan így-, akkor vered a kormányt, hogy mekkora állatság volt EV-t venni mert egy ICE-vel már rgéen mehetnék tovább. Ha biztosan lehetne tudni egy hosszabb útnál, hogy mondjuk 2 töltést igényel 30perc/töltés időráfordítással, azzal nem lenne semmi probléma. De azzal már nagyon sok probléma van, hogy fogalmad nincs mielőtt odaérsz, hogy minden a tervek szerint halad-e, nem döglött-e meg közben az oszlop, vagy csak félgőzzel megy mert terhelt, vagy nem indul a kártya valamiért, vagy foglalt az összes. Ez egy valós probléma, és amíg ez így van, addig nem tudom komolyan venni az EV-t elsődleges autónak.
-
Vesa
veterán
Ez csak részben igaz, főleg a nagyobb, forgalmasabb kutakra. Kisebb kútnál ahol nincs senki, 2 perc alatt végzek (EV minimum 20 perc, de inkébb 30).
De még mindig nem ezzel van a gond, én is kivárom szívesen a 30percet. Azt viszont gyűlöltem, hogy nem működik/foglalt/egyedi app kell hozzá és mielőtt odaérek, fogalmam nincs, hogy ezekből melyiket kapom az arcomba, vagy mehetek keresgélni egy B töltőt, mert az A-nál valami nem volt kerek. És ez sajnos egy akut probléma mai napig, mert a többségnek nem Tesla/BMW/Audi/Mercedes van, ahol legalább valamilyen szinten ez már meg van oldva. A többségnek marad a random szívás és a zsákbamacska, amikor odaér egy töltőhöz.
-
Vesa
veterán
válasz
WiZARD #16382 üzenetére
SUC sincs mindenhol, vannak vak foltok a hálózatban főleg akkor, ha vidékre mész (hiába van mondjuk 300 km-en belül SUC ha nem esik útba, akkor tehetek miatta egy nagyobb kitérőt), de tény, hogy ezzel együtt is jobban működik.
Merci kártyával is tudok használni valami 400k töltőt Európában, de így is lutri. Tavaly 2 töltőnél szívtam meg Tirolban. Szerencsére ott volt az ICE így nem vesztettem időt, mentem akkor benzinnel. Pár országban már megnyitották az SC-ket más EV-k előtt is, de ez is random, nem mindenhol működnek, van ország ahol egyáltalán nincsenek megnyitva. Sajnos ez az egész még mindig instabil, max. tényleg csak akkor jó, ha pályázol és nagyvárosok között ingázol, ahol sok töltő van. Olaszoknál vidéken, pl. Toszkánában már annak is örülök, ha találok DC-t, mert a hálózat nagyrésze még 22-es töltőkből áll a kis falvakban (kivéve a nagyobb városokat). A töltési idővel nincs bajom, de a kiszámíthatatlanság nekem vállalhatatlan.
-
Vesa
veterán
válasz
moleculez #16367 üzenetére
Kb. ezért vetettem el az EV-t elsődleges autóként. Nekem csak addig jön be, amíg otthon tudom tölteni. Amt annyival elmegy, az ok, de a nyilvános töltő mai napig zsákbamacska. Odamész, vagy van szabad hely, vagy nincs, vagy működik, vagy nem. Ebből én nem kérek. Ha ezt megoldották, akkor lehet, hogy ismét nekifutok, de addig csak második autónak, rohangálni.
-
Vesa
veterán
Itt az 5008 hibrid infotainment teszt
Iszonyat... -
Vesa
veterán
válasz
Kroni1 #16347 üzenetére
Futómű ízlés kérdése, pl. nagyon tetszett anno a C5 lágy futóműve, mert nekem fontosabb az úthibák eltüntetése és a kényelmes rugózás, mint a sportos, feszes futómű ami minden szirsz*rt odaver a hátsóm alá. Cserébe kanyarokban finoman szólva nem volt jó, billent le az útról, ahhoz képest az összes BMW amit birtokoltam olyan érzés volt, mintha ragadna az útra egy kanyarban. De ez csak egy paraméter, pl. az említett C5 egy barátomé volt, fél évig bírta idegekkel, annyi baj volt vele. Akkor durrant el végleg az agya, amikor hirtelen, magától, szó szerint beesett az egyik ablak az ajtóba, és nem lehetett többé felhúzni...a 2 éves autón!
Egy Peugeot 2008-al mentem -bérelt kocsi volt-, rettenetesen imbolygott, nem volt jó vezetni, pedig egyébként a külső design nagyon bejött. Espace külön kategória szerintem. Sokáig az volt az egyterűek királya, eléggé eltalált autó amennyire tudom.
Sajnos ez a C4 nem is nagyon tetszik, nekem ez a forma már túl sok (nem mintha bármelyik EV tetszene ebben a szegmensben, így ez kevéssé lényeges ha egyébként jó a kocsi). Abban igazad lehet, hogy a Stellantis csoportosulás óta már a Citroen sem pont ugyanaz mint a régiek. Ezt nem tudom megítélni. Az az egy Peugeot nem győzött meg, pedig tényleg bizalommal ültem bele a -szomomra- meglepően pofás külső miatt. Az csak hab volt a tortán, hogy a kijelzőt pont nem láttam a kormánytól, és ezt semmilyen beállítással nem tudtam korrigálni. Ez már élből kizáró ok nálam a Peugeot vásárlásnál, de ha megnézed itt PH-n van egy 5008 teszt, abban pl. nagyon jól látszik, mennyire gagyi az infotainment rendszere is. A wireless kapcsolat instabil, random ledobálja, a felület fapados, és nincs átgondolva, menükben kell turkálni hétköznapi funkciók miatt. Ez mind olyan probléma, amit egy lágy futómű sajnos nem tud ellensúlyozni.
-
Vesa
veterán
-
Vesa
veterán
Mi a vélemény az MG4-ről? Nagyon tré? Még mindig Ioniq csere a téma nálunk, de mondtam a páromnak, hogy EV-re nem költök többet 7-8M-nél. Ennyiért nem sok választék van. Kona, i3, ID3 és a kisebbek kiesnek. Ami szóba jöhet, az egy 38-as Ioniq, az e-niro, és úgy látom nem nagyon van más. Ezt az Mg akármit látom még, ezekből nagyon fiatalok is vannak 8-ért, de nincs sok bizodalmam, és főleg attól tartok, hogy majd nem fogom tudni eladni. Lassan úgy vagyok vele, hogy kihajtjuk a belét a 28-as Ioniq-nak, aztán majd tőlem megy a bontóba. Nem igazán látok olyan autót, amire szívesen fizetnék rá 3-4M-et csak azért, mert fiatalabb. Pont ebben a szegmensben és ebben az időszakban rettentő gyenge az EV felhozatal. A Jaguar I-Pace tetszene, de az drága még mindig.
-
Vesa
veterán
válasz
Doki16 #16333 üzenetére
Tényleg nem annyira hatékony a hőszivattyú, mint amilyen lehetne. A gyakorlatban annyira nem zavaró, mi észre sem vesszük, de nálunk az Ioniq csak agglo rohangálós kocsi, nagy távot nem megyünk vele. Ilyen felhasználásnál nekünk nem ütközik ki, de ha összeveted más kocsikkal, akkor tényleg elmarad hatékonyságban.
-
Vesa
veterán
"ez a tipusu 'beszelgetes' a tarsadalom egyik fo tonkretevoje, lenyeben ez vezetett oda, amit most akar Magyarorszagon, akar az USA-ban lathatunk"
Inkább a szovjet troll farmok és a KGB hathatós konteó és antivaxer terjesztése vezetett ide. Világbajnok módon voltak képesek az interneten és szociális médiákon keresztül, a nyugati világ erre fogékony polgárait mindenféle áltudományos, konteós, illuminatis, lapos Földes marhasággal megetetni, majd beporozni még némi keresztyén maszlaggal is a minél nagyobb szektás hatás kedvéért. Ennek eredményét látjuk inkább. Amit Te említesz, az is egy létező jelenség, de ez a fajta öncélú kommunikáció mindig is az emberi természet része volt, gyakorlatilag mindenkinél -még azoknál is, akik másokban már felismerik-, ha csak ez lenne a gond, már régen ide kellett volna jutni. Szerintem ez inkább csak egy eszköz. De tény, hogy hatékonyan használják.SB lelépett külföldre, tehát nála nem nagyon áll meg, hogy bizonytalan lenne és csak azért mondja. Én inkább azt látom ebbe, ami miatt én is mondom: Látom külföldön -kvázi második otthonomban, Spanyolországban-, mennyire más, mennyivel jobb kint minden. Még úgy is, hogy ott is nagyon sok a gond. Mégis ég és Föld a mindennapok szintjén!
-
Vesa
veterán
válasz
tuzpenge #16229 üzenetére
MIlyen igaz...Antalóczi a legnagyobb gáz, teljes szekta az egész. Főleg, mióta esnek az EV eladások + táncol vissza az EU/néhány gyártó a korábbi nagy tervektől, ezt képtelenek elviselni. Azóta teljes idiotizmusba ment át az egész társaság, Nyilván, ha ebből élnek -nem tudom-, akkor talán izgunal, hogy szakad a business...Én már nagyon régen leszoktam róluk.
-
Vesa
veterán
válasz
moleculez #16210 üzenetére
Nem az ország körülményes -revidiálom, mert az is
-, inkább az egyes szolgáltatók megoldásai. Többségében simán megy itt is. A BMW/Mercedes/Audi kártyák is működnek (Merciben autóból is tudok fizetni, de gondolom ezt a másik kettő is tudja), a Tesla SC-k is mennek autóból tudtommal stb..App pedig szinte minden töltőhöz van. A gond inkább az, hogy még mindig hatezer féle app és kártya kell ahhoz, hogy mindent lefedjen egy EV-s. Bár ma már azért jobb a helyzet.
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi #16197 üzenetére
Igen, mert ott ahgy írod, legalább kicsit hajlítva van a vezető felé, így közelebb kerül az a része. Bár tulajdonképpn, ha a hangvezérlés úgy fog működni mint a korábbiakban, akkor ez sem probléma. Ha jobban belegondolok, szinte alig érek a kijelzőhöz, lerendezek mindent szóban. Még a menüket is így váltom, halál egyszerű és kényelmes. A tetőablak gombjához még hozzá se értem mióta megvan a kocsi, nincs szükség kézi matatásra.
A külső engem jobban zavar ebben a CLA-ban, mert csalódás a concept car-hoz képest. -
Vesa
veterán
Mivel ma már egyértelműen a kijelzők dominálnak, valóban így van. Nem lehet ezeket már szépen integrálni egy hagyományos műszerfalba. Vagy függesztve vannak a panelek mint a Teslában -és sok másik autóban is-, vagy viszik végig a fél autón egy csíkban. Ennél a CLA-nál viszont az a bajom, hogy ráléptek a BMW/Audi vonalra, és egy csíkban húzzák végig az autón, de így nem kényelmes kezelni (ellentétben a korábbi megoldásokkal, ahol sokkal lejjebb volt a panel, elérhető helyen). Az új verzióban előre kell hajolni ahhoz, hogy elérjem. Nem jó. Vagy akkor tartották volna meg a tapipadot a könyöklő alatt, amiről kezelni lehetne kényelmesen. De ez így szerintem nem jó, és nem is szép (bár bele kell ülni, mert egy kép nem feltétlen adja vissza a hatást). Egyelőre ránézésre szerintem ocsmány az a műszerfal. Mondjuk ez a CLA, a legolcsóbb, legkisebb szegmens, remélem azért a magasabb osztályokban nem ez lesz.
-
Vesa
veterán
Új CLA EV...
Sztem marha ronda lett, sikerült elrontani a koncepcióhoz képest. -
Vesa
veterán
válasz
Kukipapa_rr #16189 üzenetére
Nekem nagyon pozitív tapasztalatom volt. Meg is lepődtem, mennyire korrekt módon intéztek mindent. Lehet, hogy szerencsém volt.
-
Vesa
veterán
válasz
Kukipapa_rr #16118 üzenetére
Jól indul a cikk, de innen nem olvastam tovább...
"a mai számítógépek ugyanis már olyannyira pici áramkörökből állnak, amit akár egy kozmikus sugárzás is képes megkergíteni, ha éppen telibe találja a memória chipjét. És valljuk be, azért az autóipari szoftverfejlesztők sem programozó géniuszok; azok ugyanis ritkán vállalnak el ilyen legalja munkát, tegnapra..."
Wut??
A többivel amit írtál, teljesen egyetértek. Én is így vagyok vele, ezért is rongyoltam el azonnal egy új akkuért. -
Vesa
veterán
Nekem is furcsa. Mondanám, hogy az Exide sz*r, de a gyárit is 3,5 évesen cseréltem. Gyárit nem veszet, mert 70k-t mondott rá a márkaszerviz, annyiért kenjék a hajukra. Nem tudom Ti mennyit mentek vele, talán még ciklusszámtól függhet ez. Nálunk masszív használatban van az autó, a párom mindenhova azzal megy, napi szinten rohangál a gyerekekkel össze-vissza, bevásárlás, munka, egyéb intéznivalók. Lehet, hogy ezt nem bírja (elég sokszor látom a LED-en, hogy a nagy akku tölti a kicsit amíg álla kocsi). Ha csak napi kétszer menne vele munkába, hétvégén pedig állna, lehet, hogy jobb lenne a helyzet.
-
Vesa
veterán
válasz
Kroni1 #16110 üzenetére
Erre már most tudok válaszolni, mert az előző is pont ilyen akku volt, azt is én vettem már bele, és 2,5 évig bírta.
(valójában még működött, de ez a fedélzeti rendszer meghülyülős, nem azonnal indulós sztori pont elég volt ahhoz, hogy ne várjam meg amíg ott marad az út szélén). Sajnos a 12V akku megdöglésének sokszor még ennyi előjele sincs, de ha mégis, akkor kb. pont az történik ami nálunk.
-
Vesa
veterán
válasz
Kroni1 #16107 üzenetére
Na erre majd kíváncsi leszek! Én is AGM-et kerestem, de ez a hülye koreai akku szabvány kész agyrém, alig találni egyáltalán belevalót, választék meg szinte nincs. Bele tenni mást csak gányolva lehetne, azt pedig nem szeretném (le kéne fűrészelni egy fület az akku tartó tálcáról, akkor beférne normál méretű akku, amiből már van választák). Végül egy Exide Premium akkut vettem, de ez sima, nem AGM vagy EFB.
-
Vesa
veterán
Azt azért gondold át szerintem, az öreg Swift-ek szerintem papírból vannak, abban egy kisebb ütközés is könnyen halálos lehet. Számos esetet láttam, egy időben gyűjtötték fórumokban. Sokszor a kocsi eleje kompletten eltűnt, és nem 150-el csattantak. (Ez persze csak tanács és az én szubjektív vélemányem, mielőtt még valaki nekem esik).
-
Vesa
veterán
válasz
axioma #16092 üzenetére
Kis akku nagyon gáz a régebbi EV-kben (nem tudom, az újabbaknál mi a helyzet). Pont ma cseréltem az Ioniq-ban, pedig 2,5 éve volt cserélve. Eddig bírta. 3 napja indításnál a frászt hozta a feleségemre, meghülyült az egész, világított az akku lámpa. Aztán 3-4 indítást követően feléledt, azzal a lendülettel mentem is egy új akkuért.
-
Vesa
veterán
Felni passz!
ABRP-hez egy OBDLink CX-et vettem, mert azt ajánlotta akkoriban az ABRP fejlesztője hivatalosan a programhoz. Azóta nem tudom mi a helyzet, de biztosan megy sok más adapterrel is. -
Vesa
veterán
válasz
Harcipocok84 #15965 üzenetére
Nem tudom mennyi idős az autó, de ha rendesen vitték kötelező szervizre, akkor az akku garancia eleve 8év/120-160k km (utóbbi gyártó függő).
-
Vesa
veterán
válasz
chungey9 #15953 üzenetére
Igen, teljesen letiltott pedig az iCE ettől még ment volna gondolom. Elég gáz, hogy 1,5 éves autón, kevés km. futással ilyen hiba van. Mondjuk apám 2éves 530Xd-jén már kétszer volt Check Engine (aztán pánik szervizjárat), pedig abban is csak 18k km van, de ott a szerviz nem volt ilyen gördülékeny, finoman szólva.
-
Vesa
veterán
válasz
chungey9 #15921 üzenetére
Ha már PTC, megvolt az első hibám pár hete a Mercedesen. Hazaértem külföldről, minden rendben volt végig, aztán otthon már nem tudtam tölteni a kocsit, ezért kiírta, hogy azonnal szerviz, de azt sem lábon, hanem trailer. Ez eddig elég kellemetlen, de innen csupa pozitív meglepetés ért. Hívtam az MB segélyt még este, és már másnap itt volt a trailer. Mint kiderült, van valami Mobilo nevű szolgáltatás ami jár hozzá, tehát ingyen vitték traileren a kocsit szervizbe. Másnapra meg is lett a hiba, zárlatos lett a PTC modul. Innen 4 napot várni kellett az alkatrészre, de addig kaptam csereautót. Ötödik napon kész lett, mindezt teljesen ingyen, garanciában. Szervizben még kávéval is megkínáltak, maximállis kedvesség mellett. Őszintén szólva meglepő volt az egész ügymenet, főleg itt idiotisztánban, de pozitív csalódás.
Nincs szerencsém ezekkel az autókkal, az Ioniq-ban is elszállt a hajtómű, ebben meg most ez. Ha nem lett volna garancia mindkettőn, már sokmilliós károm lenne. Ilyenkor azért nagyon lehet örülni a garanciának.
-
Vesa
veterán
Épp ideje lenne már.
OFF
2 hete béreltem külföldön valami SWM G01 nevű kínai csodát (nem ezt akartam, de pont csak ez volt a kategóriában elérhető). Nem EV. Nem is nézett ki rosszul, kifejezetten pofásnak tűnt...elsőre. Varrott műbőr ülések, még a műszerfalon is valami bőr imitáció. Pár hónapos volt, de már nem működött a front kamera, de a hátsó legalább ment. Az autó nem tudom miből készült, de amikor megkocogtattam, olyan hangja volt a lemeznek, mint 1990-ben a Wartburgnak. Nem vicc, nem direkt fikázásból írom, tényleg olyan hagja volt. Egy vékony falú üres vödörre emlékeztetett. Na de legalább a váltó sz*r volt, nem lehetett megtalálni a sebességeket. A futóművet hagyjuk. Nem tudom ez milyen márka volt, de a konklúzióm az lett, hogy olyan az egész mint a Temu. Megadják módját a látható részeken (csomagolás), de műszakilag -letgalábbis ez a típus-, katasztrófa. Ez EV-k biztos jobbak, de hogy ICE-t mai napig nem tudnak gyártani az biztos.Viszont nem robbant le és bőven volt tér benne, szóval végülis jó volt. -
Vesa
veterán
válasz
bigmasterg #15848 üzenetére
Ezekből szerintem egyik sem prémium belsős. Az IO5 főleg nem. Nekem pont az volt a kizáró ok anno -az akkori ára mellett-, mert beültem, és hát...főleg annyiért ilyen belső az nekem nagyon nem volt deal.
-
Vesa
veterán
válasz
bitpork #15833 üzenetére
Mennyi ennek a WLTP-je? Abból eleve le kell venni mert soha nem reális. Aztán abból még le kell venni a hideg miatt kb. 20%-ot (a 6,5C még annak számít). Plusz a BC nyilván az előző tulaj menetdinamikájával számol, magyarán, ha nyomta neki, akkor ismét csökken a hatótáv. Anno nézegettem az 55-ös e-tront, és úgy emlékszem a tesztekből, hogy eleve nem túl acélos a fogyasztása, ha még a fentieket is hozzászámolod, akkor simán lehet reális ekkora SOH-al a kiírt érték. A hatótáv erőteljesen láb függő.
Az Ioniq-ot úgy vettem át nyáron, hogy 100%-on is csak 210km hatótávot írt ki mert az előző tulaj sport módban használta. Feleségemnél ez (szintén nyáron mérve) felment 300km-re! A Mercedesnél pedig 80km volt a kiírt hatótávom mikor megvettem, amit én 120km-re tornásztam fel. Önmagában a SOH szerintem így kiszámíthatatlan, ahhoz kell egy kiolvasás. -
-
Vesa
veterán
válasz
Gabócza #15778 üzenetére
Így van, a töltési sebesség is fontos lehet. Bár ez főleg csak akkor, ha távokat megy az ember. Városban, vagy aggloból rohangáláshoz, otthon töltésnél ennek már nincs akkora jelentősége. PL. az Ioniq 28/38-as között is sajnos nagy különbség van töltési sebességben a 28-as javára, de otthon töltve, a 38-as lassú töltési sebessége szinte nem számít.
Tavasszal cserélem a 28-ast, második autónak van használva, feleségem rohangál vele de már korosodik, cserélni kell. Felmerült a 38-as is, mert a célnak elég. Én húznék a Jaguar I-Pace felé, de az jóval drágább és úgy nézem, túl sok más alternatíva nincs is ami számunka megfelelő lenne.
-
Vesa
veterán
válasz
bigmasterg #15758 üzenetére
Az akku egy dolog, a fogyasztást is nézni kell. Sokszor kétszer akkora akkuval is csak annyit megy el egy EV, mint a fele akkora másik típus, ha rossz a fogyasztása, vagy a kocsi CV értéke. Valamiért mindenki csak az akku kapacitását nézi, holott ez önmagában nem feltétlen jelent a mérettel arányosan növekvő hatótávot.
-
Vesa
veterán
Mém in London...
-
Vesa
veterán
válasz
elekresz #15726 üzenetére
Konkrét vállalkozást itt nem szoktunk ajánlani, de tolsz egy keresést guglin és több is lesz. Az EV elektromos részeibe senki nem lát bele, max. futtatnak egy OBD kiolvasást, amiből legalább némi akku állapot kideríthető (pl. cella feszültségek, SOH, stb.), de ezekre az autókra egyébként is átlag 8év/120-150-180-200km akku garancia szokott lenni típustól függően. Tehát inkább azt érdemes megnézni, hogy a garanciával mi a helyzet (különösen a külföldről behozott koreai autóknál érdemes ennek utánanézni egy márkaképviseletnél). Azt azért nem árt tudni, hogy az akku garancia általában 70%-os SOH-ra érvényes, tehát felette még jónak számít. Az inverter az vagy működik, vagy nem, ott sincs nagyon mit nézni, az autó többi része pedig megegyezik egy normál ICE autóéval, ennek megfelelően bárki átnézheti aki ért hozzá (futómű, fékek stb.)
-
Vesa
veterán
válasz
FIREBLADE78 #15696 üzenetére
-
Vesa
veterán
A zöld rendszám mindenkinek a parkolás miatt szúrt szemet, pedig az értelme főleg nem ez, hanem az egyéb kedvezmények (pl. adómentesség, illetékmentesség stb.). Eredeti célja pedig nyilván az ösztönzés volt, ami jogos a PHEV esetében is, mivel minden fogalmatlan Zách cikk ellenére is, messze tisztább üzemű mint az ICE. Az ingyen parkolást el lehetett volna venni úgy is, hogy az említett ösztönzők maradnak, de persze ebben az országban semmi sem az értelem mentén működik.
Nem értek egyet azzal sem, hogy a PHEV vásárló BEV-et venne. Pont azok veszik ezeket, akiknek valami miatt nem opció a BEV, de ICE-ről már váltanának egy kedvezőbb fogyasztású, sokoldalúbb megoldásra. A cikkben pedig elég egyértelműen benne van, hogy magánkézben -még ezekkel a hiányos adatokkal számolva is-, minimum 50%-ban elektromos üzemben mennek, tehát valójában kifejezetten jó eredmányt közöl a cikk. -
Vesa
veterán
"évek ota jelennek meg tanulmanyok arrol, hogy a PHEV közel sem az a zöld alom"
Ezt már ezerszer kitárgyaltuk. Főleg azt, hogy az a kb. 2db tanulmány adat source fronton több szempontbl problémás. Nem a PHEV tech hibája, hogy a cáges tulajdonosa nem tölti és ICE módban használja. Zöld álom meg soha nem volt a PHEV. Ez egy nagyszerű átmenet az ICE és az EV között, mert mindkét rendszer előnyeit megadja (városban rohangálást letudja EV-ben, nagyobb távolságnál pedig nincs töltés para). Főleg addig lesz előnyös, amíg nincs megoldva az EV több nyűgje (pl. kényelmes töltés, ha nincs családiházad). Már piacon vannak a 100+km tisztán EV-t tudó PHEV verziók, ezek magánkézben sokkal hatékonyabbak, mint bármilyen ICE. A Telexes ember nettó PHEV hater, rendszersen erőlködik a hülyeségeivel, nem kell vele foglalkozni.
-
Vesa
veterán
válasz
bigdigit #15584 üzenetére
"Nem lett volna magasan akkor sem."
Viszont, még ennél is rondább és igénytelenebb lett volna így ránézésre, ha ott a töltő körül kanyarog egy darab kábel. Ezt eleve fölösleges volt bevésni, sokkal szebb lett volna egy kábelcsatornában. Beltérben nincs értelme alulról húzni, nekem is felülről van. Ha ott beázna bármi, akkor a töltő lenne a legkisebb gondom.
-
Vesa
veterán
válasz
bigdigit #15580 üzenetére
Nálam kifejezetten szépen dolgoztak, sőt, a kolléga még az elosztószekrényben is javított valamit pusztán igényességből, mert a villanyszerelő aki a házat csinálta anno (20éve épült), valamit bénán oldott meg. Emiatt itt volt este 10-ig, de nem adta fel és befejezte a munkát. Valójában, ritkán látok ma már ilyen szakmai elhivatottságot.
-
Vesa
veterán
válasz
gorbep #15559 üzenetére
Azért ettől még igen messze vagyunk. Max. csökkentik a termelést, bezárnak 1-2 gyárat, de ez is már vész scenario. Több millió autójuk rohangál az utakon, az utángyártás még évtizedekig megérné akkor is, ha holnaptól egyetlen autót sem gyártanának. Ellenben a kínai autókkal, amiből egyelőre -legalábbis a nyugati világban-, nincs túl sok, a gyártóknak előélete kb. nincs és kétséges a terjeszkedésük is, tehát ha rizikófaktort szeretnénk számolni, akkor jelen állás szerint nem a németek jelentik a nagyobb kockázatot.
Végzős villamosmérnök évfolyam, 75%-uk úgy kapja kézbe a diplomáját, hogy nincs állása..
Ez tényleg rossz hír. Akkor ezek szerint én még időben lebeszéltem a fiamat a villnyász karról BME-n, így fél év után átment mérnök infóra, még le sem diplomázott, már vitték egy amerikai céghez olyan fizetéssel és juttatásokkal, hogy csak pislogok.
-
Vesa
veterán
Akkor gondolom ez testmagasság függő. Nekem sajnos nagyon zavaró volt, a kormány felső része teljesen kitakarta a műszeregységet. Feljebb nem tudtam állítani annyival, hogy átlássak a küllőn, lentebb pedig kényelmetlen volt és már beleakadt volna a térdembe (189cm-el). Ezért kell kipróbálni minden autót alaposan. Amúgy tetszett a design.
-
Vesa
veterán
"ellenpélda, hogy Benzines Mercit veszel és baleset esetén hivatalos gyártó sem tud adni másik lökhárítót az 1 éves autóhoz...."
Ezt honnan veszed? Gyári AMG grill, Gyári Spoiler
Rengeteg van. Ellenben pl. BYD Seal-hez nem találtam egyet sem. -
Vesa
veterán
válasz
robi-k #15523 üzenetére
Mondjuk nem tudom mi értelme volt az Excellence AWD verziónak, mindössze a valódi bőr és a HUD amit pluszban ad a Design AWD-hez képest. Ez így teljesen értelmetlen, nekem pl. kéne a HUD, de nem kell a bőr. A német túlkavarást sem szeretem az extráknál, de ez a kínai megoldás nem jobb semmivel. Plusz azért kíváncsi lennék ezeknek az extráknak -pl. a vezetéstámogatóknak- a valós képességeire. Nem lenne ez rossz, de 23M-ért drága.
-
-
Vesa
veterán
válasz
WiZARD #15513 üzenetére
Most egyet kell értenem, az embereket ilyen kérdésekben nem feltétlen mozgatja a politika a döntésükben, vagy ha mégis, akkor jellemzően csak hype jelleggel, amíg felkapott a téma.
Akkor már inkább arról beszélnék, hogy az általam látott új Y ismét csak egy faceliftnek tűnik. Valamiért nem jeleskednek a ténylegesen új modellek megalkotásában, de gondolom ez üzleti megfontolás. Ha így is viszik, akkor minek erőlködjenek.
-
Vesa
veterán
3 fázis esetén, lehet kérni csak az egyik fázisra hálózatbővítést (16-ról 32A-re), vagy csak a hármat egyszerre lehet?
-
Vesa
veterán
válasz
#48584626 #15470 üzenetére
"Én nem hiszem hogy a SUVokon nagyobb lenne a profit. "
Mercire van most rálátásom. Ott a C-class kombi 18,8M-ről indul a a legalapabb fapad modell, ugyanez a GLC-nél (SUV változata), 21,9M. Azonos motorok, azonos PHEV rendszer, azonos váltó, azonos belső, azonos fedélzeti rendszer, szinte azonos futómű. Mondjuk annyi, hogy a GLC PHEV eleve 4Matic összkerékhajtással rendelhető, ez a szedán/kombi PHEV-be nem is kérhető mert nem fér el. Viszont míg a kombi PHEV alapára 27,3M, addig a GLC PHEV alapára 28,2M. Gyakorlatilag a SUV verzió csak felépítésében más, az alkatrészek 90% tökezonos a szedán/kombi verzióval. Ebből kiindulva, lehet, hogy tényelg több rajta a haszon, de nyilván nem látunk bele a gyártó könyvelésébe.
Most még össze lehet konfigolni azonos extrákkal egy kombit és egy SUV-ot, ott is érdekes lenne megnézni a végső ár alakulását. -
Vesa
veterán
válasz
#48584626 #15434 üzenetére
Igen így néz ki, kivéve a szöveget.
Valójában, mivel a telefon egyben média fogyasztási eszköz is, teljesen logikus, hogy a képernyő méretét növelni kellett. Korábban a telefon csak telefon volt, maximum SMS-t írtunk (mondjuk az SMS írása is, amikor egyetlen gomb 3-4 karaktert vezérelt, hát nem a kényelem csúcsa volt). Szimpla telefonnak elég volt egy 1,5-es kijelző. A mai alkalmazásokhoz egyszerűen nem elég, mert kvázi egy PC van a zsebben, és olyan alkalmazások futnak rajta, amit még az őskorban is 14-15 colos CRT monitorokon használtunk. Ez a helyzet az autóknál is, mivel közben oda is bekúszott az IT.
-
Vesa
veterán
válasz
Mauzes #15432 üzenetére
+1
Pont így vagyok ezzel én is. Hamar rászoktam ezekre a rendszerekre már a BMW-knél, de úgy szállok ki az autóból 800km után is, mintha 50-et mentem volna. Nem idegbetegeskedem az úton, csak megyek, a Distronic teszi a dolgát, ha pedig olyan a helyzet, akkor korményról is lehet ugye gyorsítani vagy lassítani, tehát halál kényelmes az egész. Nem fáj a lábam, nincs görcsben mindenen, ez többet ér, mint 5-10 perc plusz menetidő. -
Vesa
veterán
válasz
madgie #15418 üzenetére
Nekem ez a 7er nagyon tetszik.
A diszkófényeket ki lehet kapcsolni, de a kijelzők engem espec nem zavarnak, sőt, mióta "tabletes" kocsim van, lehet, már nem is vennék mást legközelebb sem, kéne bele egy-két jól látható display. Nekem még ez sem zavaró. Tény, hogy ízlés dolga, azt is megértem akinek ez zavaró és analóg műszereket szeret.
-
Vesa
veterán
válasz
#48584626 #15413 üzenetére
"És a mondanivalóm lényege: egyikhez sem kell 15 colos tévé a középkonzolra."
Ironikus módon pont az idősebb korosztálynak pl. hasznos, hiszen a látásuk már nem százas (pl. a karakterek mérete miatt sem mindegy, nálam ezért bukott be az Volvo XC60 anno, pedig azt akartam venni, de kb. 4pixel méretűek voltak a feliratok). Általánosságban hasznosabb a nagyobb képernyő, nem véletlenül fordult meg a trend a telefonoknál is a "gyátrsunk minél kisebbet"-ről, a "gyártsunk ménél nagyobbat"-ig. Nem létkérdés, de amikor használsz egy ilyet akkor nagyon hamar megszokod és már hiányzik. Egyszerre sok infó elfér rajta ami előny, mert így kevesebbet kell manükben turkálni és informatívabb is, másrészt, minden megfelelő méretben lesz látható, nem kell pixelvadászatot folytatni. A kameránál sem mindegy, hogy mekkora képet nézegetsz. Nekem a Tesla infotainment megoldása is nagyon tetszik, egyedül azt hiányolom, hogy nincs kijelző a sofőr előtt (tudom, az S-ben van, de az meg túl drága). -
Vesa
veterán
"Persze ha megtanulad a hasznalhato parancsokat"
AI alapúak az újabbak, nem kell megtanulni konkrét kifejezéseket, akár többféle mondattal is képes értelmezni azonos feladatot. Azzal viszont egyetértek, hogy nem 100%, de már elég közel járnak hozzá. Mondjuk gombok kapcsán mindig a klíma jön elő, ahhoz pont elég 4-5 kifejezés (aktívan használt max. kettő) és már nem is téma, hogy bármit kelljen nyomkodni. Ami valós érv, az a lokalizáció. Az magyar utcanevekkel nekem nincs gondom, viszont magyarul nem tud a rendszer. A gyakoribb nyelveken ért, angol, német, spanyol, francia, kínai stb., az MBUX 27 nyelvet támogat, de régiónként eltérő, hogy melyik érhető el az adott autóban. -
Vesa
veterán
válasz
axioma #15400 üzenetére
Jó kérdés, sajnos nem tudom rá a választ.
A licence tulajdonlás érdekes terület, valóban sokszor gátolja valaminek az elterjedését. Viszont ilyenkor azt is figyelembe kell venni, hogy azt a valamit a tulajdonos horror összegekért kifejlesztette, vagy csak megvette tehát az is érthető, ha nem teszi ingyenesen elérhetővé, hogy aztán más az Ő pénzén létrehozott kész megoldással profitot termeljen, gyakorlatilag nulla befektetéssel. Persze értékesíthetné is a jogokat. Ha mégsem teszi, akkor vagy nincs rá kereslet, vagy más okból nem érdeke. -
Vesa
veterán
válasz
axioma #15398 üzenetére
Ja igen, az a "keresztirányú forgalom figyelés" néven futó asszisztens, enyémben is van. Tényleg jó cucc. Hátrafelés is működik, pl. két autó közül kitolatásnál életmentő lehet, főleg, ha főútra kell kitolatni, mert ott mire látod az utat a szemeddel, már a fél autód az úton van.
Egyébként jó, hogy ezt felhoztad, mert egy kiváló példa arra, mennyire nem csak parasztvakítás funkciók miatt van tablet. Ez is attól lesz jól hasnzálható, hogy egy bazi nagy képernyőn látni az utat keresztben, direkt zoomolhatsz egyik oldalra is, vagy beforgathatod a kamerát ahová akarod, és akkor belátni az autó teljes környezetét, mintha egy drónról közvetítenék a képet. De le is teheted a kerék magasságába, vagy tkp. bárhová. Ezt pont gombokkal irányítani lenne kínszenvedés.
-
Vesa
veterán
válasz
CharlieDrop #15395 üzenetére
Kivéve, amit elérsz a kormányról, vagy amit hangutasítással tudsz vezérelni. A többi funkció meg olyan extra, amit gyakorlatilag nem szükséges menet közben használni (egyébként sok autóban az érintős kijelző teljes értékűen vezérelhető gombokkal a kormányról. Az enyémen itt a felső küllőn lévő gombokkal irányítható a teljes tablet anélkül, hogy hozzá kéne érni).
-
Vesa
veterán
válasz
axioma #15393 üzenetére
Az iDrive szerintem is az egyik legjobb rendszer volt.
360-as kamerára gondolsz? Vagy mit értesz "kétfelé nézős" alatt? Nekem annyit tud, hogy 3 nézetben képes egyszerre mutatni iaz autót kívülről -pl. tolatáskor, de gyakorlatilag bármikor ha úgy állítod be-, a HUD-on pedig a radart mutatja közben grafikusan. S merci tudja az augmented reality navit HUD-on is, sajnos nekem csak a tableten képes mutatni ezt a real-time front kamera képére vetítve. -
Vesa
veterán
válasz
#48584626 #15391 üzenetére
De nem ezért csinálják, neked kéne legjobban tudni. Költségcsökkentés és egyszerűsítés. Ha semmi mást nem veszünk, csak a klímavezérlést, akkor az fizikai gombokkal egy külön egység, saját elektronikával, kijelzőkkel, tekerőkkel, gombokkal, ahhoz kábelkötegekkel és egyebekkel. Ez mennyó pénz a gyártónak, amikor azon képesek spórolni, hogy egy csavarra tesznek-e gumi kupakot vagy sem, mert 1M autónál az már százezer eurós megtakarítást jelent? Vagy hogy a 80milliós 7er BMW-be nem képesek berakni a csomagtartóban a felső nyers lemezre egy szövetborítást, mert az akár még 10EUR költséget is jelenthet. Inkább ott hagyják undorító módon burkolatlanul, kiálló csavarokkal meg egyebekkel. Ehhez képest egy gombokkal szerelt klímapanel horror összegű megtakarítást jelent. Semmi köze a trendiséghez, pont Te szoktad mondani, hogy minden a hatékonyságról szól. Sajnos ez is.
-
Vesa
veterán
válasz
CharlieDrop #15387 üzenetére
Ezért írtam, hogy ha eleve nem jó egy rendszer, akkor persze azt nem lesz jó élmény hanszálni. Nekem pl. Ioniq-ban ott vannak a fizikai gombok, mégis le kell néznem ha pl. a szellőztető befúvásának irányát akarom állítani. Merciben meg nem kell lenéznem ehhez. Tehát önmagában az, hogy gomb vagy sem, nem igazán releváns, sokkal fontosabb, hogy akár gomb, akár más kezelőszerv, az jól legyen megoldva. Pl. egy olyan érintőképernyőn ahol a kormány kitakar fontos ikonokat, nem lesz jó. De egy gomberdő sem, ahol meg le kell nézned, mert a 40db gomb közül kell kikeresni azt, ami neked kell. Főleg ha a gomb is rossz helyen van, azért erre is láttunk már példákat. A gond szerintem nem az, hogy tablet vagy gomb, hanem az, hogy az ergonómia és a hasnzálhatóság alá van rendelve a design-nak. Innentől bármelyik megoldást el lehet b*szni.
-
Vesa
veterán
válasz
#48584626 #15374 üzenetére
"legszívesebben teljesen kikapcsolnám őket, a legfontosabb információkat meg ki lehetne tenni a HUDra"
A (jobb) autók többségében kikapcsolható a panel bármikor!
Egy csomó olyan dolgot soroltok, ami nem valid probléma. Azzal egyetértek, hogy pl. az ilyen funkciókat tegyék kötelezővé a gyártóknak, mert nyilván, ha nem kikapcsolható, akkor lehet zavaró a fény az arra érzékenyeknek. A hangulafény fényereje is állítható, de teljesen ki is kapcsolható.A panelen sem kell matatni menet közben, nem fog problémát okozni, hogy ráz az út. Minden olyan funkció, ami menet közben fontos és sűrűn használatos, elérhető a multi-kormányról!
-
Vesa
veterán
válasz
atirag #15367 üzenetére
"De például ha a hőmérsékletet vagy a rádió csatornát akarom mondjuk váltani akkor gyorsabb ha tekerek vagy forgatok."
Miért lenne gyorsabb? Pont úgy megmondod neki, hogy állítsa a hőfokot XYZ-re, a venti sebességet XY fokozatra, a rádióállomás nevét csak bemondod és már viszi, ha nem tudod, akkor kérsz tőle egy listát és megnézed, ha megvan, szólsz neki ész kész. Mindeközben egyetlen pillanatra sem kell levenned a kezed a kormányról, nem kell lenézed sehova, nem kell tapizni semmit. Továbbá, természetesen a tablet mellett továbbra is ott van minden funkció a kormányon, ahogy egy gomberdős kocsin. Állíthatod gombokkal a hangerőt, válthatsz csatornát, stb.
Azok félnek ettől, akiknek rossz megoldású rendszerük volt, vagy akik még nem használtak ilyen autót a gyakorlatban. -
Vesa
veterán
válasz
#48584626 #15356 üzenetére
A fizikai gombok kérdése részben jogos, főleg akkor, ha az érintőképernyős megoldás nem jól van megoldva. Ha viszont jól működik, akkor nem hiányzik (kivéve a kormánynál, na ott én is kötelezővé tenném az idők végezetéig a fizikai gombokat). Nem érdemes beszólni a "telefonkárosult generációnak" sem, ez nem erről szól (én 50+, mégis ilyet vettem). A dolog lényege, hogy ma már annyi funkciót integrálnak az autókba, amit gombokkal lehetetlen kezelni. Emlékezz csak vissza a Bangle féle 7er-re. A tipikus gomberdő elrettentő példája volt, pedig már volt benne LCD panel (igaz, iDrive-al, ami azért fokozatokkal jobb mint a tapi screen, bár ott még azt is szidták mint a bokrot). Hol van az már ahhoz képest, amiket ma zsúfolnak bele egy autóba. Nem lehet gombokkal megoldani ennyi funkciót, a navigáció -és a hozzá fűződő funkciók-, szintén igénylik már paneleket.
Egyébként pont ez ment anno a nyomógombos telefon korszakban. De be kell látni, hogy gombos telefonnal azokat a funkciókat, melyeket ma használunk, már nem lehetne kényelmesen megoldani. Ez nem a telefon károsultságról szól, hanem a technológia fejlődéséről, ami hozza magával a változást a kezelőszerveknél is.
-
Vesa
veterán
válasz
gorbep #15294 üzenetére
Én egyelőre nem látok drasztikus emelkedést az olajban (adóban lehet, bár választások is jönnek). Bár a decemberi 72USD-ről most pont felment 80-ra, de ha visszanézed 2024-et akkor kvázi stagnál az ár, 70-90USD között ugrál foyamatosan. Gyakorlatilag a 2022-es 112USD-s csúcsról már 2022 decemberére lejött 80-ra, és azóta ezt a 70-90USD közötti árfolyamot tartja a Brent. Jelenleg is 80USD, tehát 2022 decemberi szinten van. Ettől persze még bármi lehet, mostanában eléggé kiszámíthatatlan minden és még csak most jön a szöszi...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Ülőgarnitúra 3-2
- Tefal Ultragliss Plus FV6832 Gőzölős Vasaló
- !!!KERESEK!!! Lada 2107 típusú gépjárművet!
- Focus Raven Rookie fekete gyerekbicikli 20" MTB
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,1.5 év garancia
- 35 millió Ft-ig (KP) keresek Budapesten/Pest megyében kis lakást/házrészt/házat - magánszemélyként
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- ÚJ LENOVO ThinkPad P16s Gen 2 - 16" WUXGA IPS Érintő - Ryzen 7 PRO 7840U - 32GB - 1TB -3 év garancia
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest