Új hozzászólás Aktív témák

• Andras6800

senior tag

válasz Vesa #12749 üzenetére

Köszönöm, hogy rávilágítottál pár hiányosságra, habár nem mindennel értek egyet a reakciódban.

"A mondandód ott siklik félre, hogy ezt a kijelentést úgy kezeled tényként, hogy közben valójában nem tudod ki, mennyire él ezzel együtt nyugalomban és fogadja el!"

Erre valóban nincs statisztikai mérésem. Csupán közvetlen környezetemből indulk ki ami következtetési hiba. Mindenesetre igencsak meglepne, ha bárki is ilyen szempont szerint tudatosan venne kütyüt. Pl full elképzelhetetlen számomra az alábbi:

- Áh nem veszek otthonra aksis csavarhúzt, jó a vezetékes, mert az akkumulátor tűzveszélyes
    - Én lecserélem 3 évente a telefonom, mert ahogy öregszik az akkumulátor, nő a tűz kockázata
    - Nem telepítek akkumltort a napelememhez, mert plusz tűz hibaforrás

Non plusz ultra:
    - Nem Tescos narancssárga tyúkbélen keresztül töltöm a villanyautót mindenféle biztosítás nélkül mert az veszélyes.

Mindenesetre a Samsung Note battery firegate kapcsán valóban volt egy ébresztő. Bár szerintem már full el van felejtve.

"Egy telefont tudatosan olyan helyre tudsz tenni, ahol nem tud meggyújtani semmit éjjel. Egy EV-t nem, vagy max. nem használod a garázst és tárolod a szabad ég alatt, fáktól, autóktól távol -már ha olyan helyen laksz, ahol pár méteres körzetben majd nem tud felgyújtani semmit-, de akkor ismét egy hátrány az EV mellé, mert minek van garázsod?"

Erre csak azt tudom mondani, hogy: Na neeeeee.....

Egyrészt, láttál te már valaha valakit, aki olyan felületen/ helyen tölti a telefonját/ laptopját ami nem éghető? Én méég soha senkit... még olyat sem, aki töltés közben felügyeli, vagy legalább jól léthathó és szellőző helyre rakja. De olyat már többet is, hogy hazsnálja a portable wifi routert és/ vagy telefont felpóposodott akkumulátorral. Aztán mély döbbenet, amikor mondtam neki, hogy ez kb életveszély amit csinál.

De abban full igazad van, hogy ezektől az eszközöktől meg tudsz szabadulni baj esetén könnyebben. Ha látod, hogy baj van... Viszont nem véletlen az estével jövök, amikor alszol/ nem figyelsz.
    Abban is igazad van, hogy arányaiban az autónál jelentősebb körlátozottabb az az intevallum amikor látod, hogy baj van.. és nem észrevétlenül eszkalálódik a probléma egy hordozható kütyühöz képest.

"Ráadásul a tűzveszélyre amellett, hogy már a számok is mutatják az akku tüzek növekedését, pont az a kutató hívta fel a figyelmet, aki NOBEL díjat kapott a Lítium-Ion akkuk terén végzett kutatásáért. Úgy gondolom innentől hisztinek és pániknak nevezeni a problémát, alaptalan."

Bizonyára félreérhetően sikerül megfogalmazni a mondandómat. Alapvetően kérdésen felül áll, hogy a BEV használata rizikóval jár együtt az akkumulátor tűzveszélyessége miatt. Amire ki akartam hegyezni, hogy ezt kezeljük már kontextusában. Még lovaskocsival menni is rizikó, mert megbokrosodhat a ló. Persze más kategória, mint egy BEV használatából eredő rizikó. Cserébe jóval kissebb a komfort.

De az számomra továbbra sem érthető, hogy egy akkumulátoros laptopról/ akkumulátoros telefonról írogatva itt aggódunk, hogy az akkumulátor milyen tűzveszélyes.

Természetesen nagy kérdés lesz, hogy 10-15-20 évesen mit fognak tudni ezek az akkumulátorok. Az már látszik, hogy a 3-4 év alatt kuka mert szarrá degradálódik károgás nem jött be. De a megbízhatóság romlása még előttünk van, mint tapasztalati dolog.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

Új hozzászólás Aktív témák