- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Mindent a StreamSharkról!
- leslieke farmerzsebe
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- 1 Kis segítséget kérnék :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fogadj örökbe egy szervert, avagy hogyan építsünk otthoni labot I. (az alapok)
Új hozzászólás Aktív témák
-
uniqm1
tag
"2023. évi CIII. törvény
a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól4. § (1) A digitális térben a digitális állampolgár azonosítón alapuló felhasználói profil szolgál az állammal való elsődleges kapcsolattartásra.
(2) A felhasználói profil jogosultja dönti el, hogy használja-e a digitális állampolgárság nyújtotta szolgáltatásokat. A digitális állampolgárság nyújtotta szolgáltatások igénybevételéhez szükséges a felhasználói profil aktiválása.
(3) A felhasználói profil jogosultja dönthet akként, hogy a felhasználói profilját nem aktilválja, vagy azt inaktiválja."
A törvény alapján önkéntes, a munkáltató nem kötelezheti a DÁP-ra. A munkaügyi pert valóban nem szeretik a munkáltatók, de ha a per miatt hátrány éri a munkavállalót, amiatt megint csak lehet perelni.#180 "A vedd fel az ótást vagy ki leszel rúgva" esetében - igaz csak egy járványügyi veszélyhelyzetben hozott rendelet (ha jól emlékszem), de legalább volt jogszabályi alap.
A Dáptv. esetében viszont a törvény kifejezetten kimondja az önkéntességet.
Óriási különbség. -
félisten
Ez valamilyen speciális tantervű iskola volt? A orosz nyelv ugyanis az általános tantervnek része volt, másik idegen nyelv oktatása mellett is.
Egyébként sosem értettem, hogy mi a gond vele. Az, hogy mennyire ideologizáltan tanítottak, persze egy más kérdés, de maga a nyelv teljesen rendben van. Én nagyon szerettem -- miközben angolul és németül is tanultam mellette.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
cocka
veterán
válasz Foglalt név #195 üzenetére
Ez főleg azoknak poén, akiknek már nem volt kötelező az orosz. Nulláról megtanulni oroszul...
-
félisten
válasz Foglalt név #195 üzenetére
Inkább az oroszt, mint a kínait. Oroszul valaha tudtam...
MaCS
-
félisten
"A kinai rendszer (amit a jelenlegi kormanyzat megvasarolt Kinatol),"
Erről lehet tudni valamit? Esetleg van forrásod? Én kérdezősködöm a tűzhöz közeli ismerőseimnél, de egyikük sem hallott ilyesmiről. Pedig van köztük, aki nagyon abban érdekelt, hogy ne titkolja az ilyesmit...
MaCS
-
Volt már kórház, ahol a
Gestapominisztériumból kiküldött besúgó ült a váróban, és indította az eljárást az első ilyen eset után a különösen védett személyes adatok védelmének megsértése miatt. Tehát nem a sorszámhívó javítására küldtek ki valakit, hanem az egészségügyi személyzet szívatására.A tej élet, erő, egészség.
-
cocka
veterán
A megosztásról jut eszembe:
Az ország egyik különösen "vonzó" megyeszékhelyén működő sürgősségi osztályon az óriási "recepciós" pultnál 1 darab asszisztens foglalkozik a betegek fogadásával, ebből adódóan állandó jellegűek a hosszú sorok és kb. mindenki füle hallatára kell elmondanod, mekkora balfasz marhaság miatt jöttél épp a traumatológiára.
A másik vicc, elromlik a sorszámosztó, teljesen nyilvánvaló, hogy mikor, mert az óra is lefagy vele együtt, de szarnak bele és miután ezt megtudják, az óriási teremben várakozókat a nevüket üvöltve szólítják.(Egyébként meg kicsit durvára vetted ezzel az idevágott 21 db külön hozzászólással.)
Kinek a hozzászólásáról éppen mi jutott eszembe.
-
-
Apollyon
Korrektor
Nekem valahogy nem tetszik ez a centralizáljunk mindent, és adjunk mindenről tudást és hatalmat egyetlen kézbe.
Ennek nem az a vége, hogy "megnézik milyen sok adót fizetsz", hanem ez konkrétan a Kínában élesben működő szociális kreditrendszer előszele, amihez te sem fogsz már tapsolni.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
Milyen szépen mézes-mázosan van csomagolva, és kényelemként eladva, hogy a kormány tudni akar a műszaki cikk vásárlásaidról is.
A kérdés, hogy pontosan miért is akar róla tudni?#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
#177: Ez csak a kialakult gyakorlat az állam által biztosítandó tárgyi feltételek hiányára. A TAJ-nak épp az lenne az értelme, hogy az egészségüggyel ne kelljen megosztani az összes többi személyes adatod.
#178: a.) Letöltesz egy Android emulátort, és használod az abban levő Authenticatort. b.) Letöltesz egy autentikátor programot (pl. WinOTP), és ezt használod. c.) Letöltesz egy autentikátor bővítményt Chrome alá, és ezt használod.
Ezeket gondolom barátod, Google is meg tudta volna mondani neked a hőbörgés helyett.(Egyébként meg kicsit durvára vetted ezzel az idevágott 21 db külön hozzászólással.)
A tej élet, erő, egészség.
-
cocka
veterán
válasz lomposfarkas #153 üzenetére
Régi magyarország.hu-t kukázták. Az új rendszer hozadéka, hogy semmit nem találsz meg. A régiben még volt esélyed.
Amikor átalakult, lementettem magamnak egy pár szolgáltatás linkjét, hogy ne kelljen keresgélni.
-
cocka
veterán
válasz Foglalt név #143 üzenetére
Miért, az oltasd már be magad, különben kirúgunk nem hangzott úgy?
-
cocka
veterán
Tudtommal a háziorvosi rendelőben már a lőtéri kutyát nem érdekli a TAJ kártya, mivel egy random személyi bemutatásával ki tudja keresni az adatbázisból, hogy mi a TAJ számod, ill. hogy érvényes-e meg hogy fizetve van-e a járulék. (meg elvileg amúgy is ismer)
Szakrendelőben meg ha meg tudod jegyezni a saját TAJ számodat, szerintem bemondani is elég, ha van nálad személyi. A többi alkalommal meg kb. semmilyen okmány nem kell, mert milliószor rajta lesznek a nyomtatott papírokon az adataid. -
cocka
veterán
válasz johnywalker #117 üzenetére
Akkor lesz sírás, ha nem biztosítanak alternatívát a mobilappok mellett.
-
cocka
veterán
válasz adlersson #87 üzenetére
https://eszemelyi.hu/letoltesek/
Hát ez elvileg úgy működik, hogy összekötöd az olvasót a géppel, elindítod az e-személyi klienst, ha mindent ellenőrzött meg esetleg update-elt, akkor utána jöhet az ügyfélkapus bejelentkezés vagy KAÜ-s, ott kiválasztható, hogy e-személyivel akarsz belépni, megadod a PIN kódot és utána megjelenik egy ablak, ahol bepipálja, hogy milyen adatokat fog kiolvasni a kártyáról az adott honlap, azt leOKézod és utána ugyanúgy műxik, mintha sima ügyfélkapus bejelentkezést végeztél volna.
Hogy ez miért kevésbé biztonságos, mint a DÁP használata azt mondjuk nem teljesen értem, miután 2016-ban az e-személyik lettek a legmodernebb technológiának kikiáltva. Hogy ezekkel aztán majd mindent lehet. Ja mindent lehetNE, csak a kutya se használja vagy azért, mert nem tudja hogy kell vagy azért, mert tudja, de nem akarja használni, mondván: többlet adminisztrációval jár. (magyar posta true story)
-
cocka
veterán
(Újabb e-személyiken már van NFC is, nem kell bedugni a bankkártya olvasóba.)
Tudtommal soha nem létezett olyan kártyaformátumú személyi, ami chipes volt, de nem NFC-s.
Csak olyan volt ezelőtt, aminek teljesen más volt a designja, de abban se chip, se NFC nem volt.Engem inkább az csesz fel a gyógyszertáras okosságnál, hogy míg a számítógéphez csatlakoztatott kártyaolvasó e-azonosításhoz kér egy 6 jegyű PIN kódot, addig a gyógyszerész csak elveszi lecsippantja és ott nem kell PIN kód. Hát mi ez a kettős mérce?
-
cocka
veterán
egy központi weblapon már csak azt kéne kiválasztani mint a sorszámhuzásnál a kormányablakban, hogy egészségugy, pénzugy vagy milyen területre akar valaki intézni
Jut eszembe, akkor majd a plusz vagy DÁP nélkül a kormányablakokba se lehet időpontot foglalni? Na az szép lesz!
-
cocka
veterán
arra gondoltam, hogy pl. adóellenőr ne tudjon kutakodni az egészségügyi adataid között,
Erre lett volna az a mese, hogy az e-személyi egy kis "mikroszámítógép", ami képes komplex jogosultságkezelésre, így attól függően enged hozzáférést különböző adatokhoz, hogy melyik szerv, hatóság olvassa a kártyát.
-
cocka
veterán
-
cocka
veterán
csak ugy bedobva a postaládába, hogy onnan aztán bárki ki is tudta volna emelni.Ez aztán a felhasználo védelem.
Szerencsés esetben nem a PIN borítékkal együtt érkezik. PIN hiányában meg használhatatlan a kártya, mivel amíg nem aktiválod és nem végzel egy chip & PIN tranzakciót, addig az NFC része sem működik. És nem, digitalizálva sem fog működni, mert az első tranzakciónak mindenképpen PIN-esnek kell lennie, az mindegy, hogy ATM-nél vagy POS-nél!
Az átlagpolgár aki nem csinálja rendszeresen nem fogja tudni mit hol keressen és hogyan csinálja mert nem logikus és konnyen kitalálhato rendszer.
A régi magyarország.hu logikus volt, ez az új nyomába sem ér!
-
cocka
veterán
Ja csak az email fogadásához szükséges eszközök beszerzésére már volt kb. 26 év, annyi idő alatt meg azért ilyen évtizedes alapszolgáltatás használatát és működését illett volna elsajátítani. Mint ahogy pl. az IRC-re is volt kb. hasonló mennyiségű idő, de min. 24 év. És az email meg az IRC 26 év elteltével is működő szolgáltatások és nem kell hozzájuk űrtechnológiai megoldás. Egy filléres szarral is lehet már emailt küldözgetni. LOL (Bár ma már talán nincsenek internetes hívószámok.)
az elektronikus aláírás használata...
Azzal csak az az aprócska gond van, hogy 2 év alatt lejár a tanúsítvány és tudtommal csak személyesen lehet megújíttatni.
-
cocka
veterán
válasz Hieronymus #27 üzenetére
Vannak kivételek például a kották és könyvek esetében tiltott vagy erősen korlátozott a másolatkészítés joga.
Pedig anno a 90-es években a hangszeres órákon ez volt a default, hogy a tanár odaadja a fénymásolatot a diáknak (nyilván ha az eredeti kottája nincs meg). A másik fele viszont az, hogy a kották akkor is, most is brutál drágák, arról nem beszélve, hogy nem is mindenhez könnyű hozzájutni és nemcsak az ár miatt.
-
cocka
veterán
És mint minden kötelezö erőltetett dologra negativan fog a lakosság válaszolni, mert fél a változástol az ujtol az ismeretlentől.
Nekem nem az újdonsággal van bajom, hanem azzal, hogy mindent okostelefonos appokba próbálnak erőltetni akkor is, ha amúgy nem is lenne rá szükség, mert mittomén nem használ giroszkópot vagy GPS-t stb..
Meg állítólag majd lesz valami webes hitelesítő, de ez miért csak ilyen "TALÁN" kategória? Miért nem reális alternatíva azoknak, akik rühellik az okostelefont?mint amikor mindenféle pletykának és összeeskuvés elméleteket gyártanak
Hát nem zörög a haraszt, ha nem fújja a Pegazus szele.
-
cocka
veterán
csak nem mindegy, hogy van eszköze hozzá vagy használni is tudja.
Meg az sem mindegy, hogy milyen eszköz az, amit használni is tud. (vagy legalábbis tudott eddig)
Mert ha esetleg a PC-t valaha tanulta kezelni és emlékszik még dolgokra, akkor talán ez sem olyan ördöngösség.
Viszont ha eleve olyan Androidon fut csak a DÁPjuk, ami miatt kénytelen új telefont is venni, akkor már egyből más a helyzet.
Hol van az előírva, hogy köteles vagy (2-3 évnél nem régebbi) okostelefont venni?de még arra sincs sok gondolata, hoyg azoknál amiket lát azt ne higyje el és utána gondoljon,
Nem gondolata nincs, hanem ideje, mert az információdömping miatt nem ér rá semmire se, csak a fogyasztásra. (amúgy a helyes írásmód: higgye)
-
cocka
veterán
Szóval aki továbbra is PC-ről vagy laptopról akar ügyfélkapuzni, az szarjon sünt?
Jópofa különben, hogy csomószor, amikor látszólag semmi sem indokolja, hogy kizárólag okostelefonra legyen elérhető valami, szarnak a sima webes fejlesztésre. Vagy ha éppen foglalkoznak is vele, korlátozott funkcionalitással.
Nem tudom melyik agyhalott szerinte fekete-fehér a világ. A be kell mászni személyesen és a csak okostelefonon intézek mindent közt azért még van pár fokozat.
Otthon elintézNÉM PC-ről pl. e-személyivel, amivel szintén nem lehet majd bejelentkezni. De nemrég néztem meg, hogy működik-e még az e-személyi kliensprogram és az e-azonosítás részhez frissítés is jött.
Mondom most akkor megszűnik az e-személyi használhatósága vagy frissítjük a tanúsítványt? Döntsük már el baszki! -
dogfavor
újonc
Hát gyerekek, mi azt az infót kaptuk, hogy 10 éven belül mindent lehet rajta intézni és nem lesz szükség kormányablakokra. (én is ott dolgozom)
A magyar nép jó része képtelen a technikát használ, sőt sokan gondolkodni is. A jogszabályi háttér sem mindig egyértelmű....
Én nagyon nem félek, hogy emiatt nem lesz munkám, mert eddig bármilyen elektronikusan intézhető ügytípust hoztak be, 5 emberből 3 elrontott valamit. Az 5 perces ügyintézés helyett, ha bejött volna az ügyfél, kb 1 - 1,5 órás munkám lett belőle. Mert a rosszul beadott kérelemre, elutasító és visszavonó végzést kellett írni, amit ügyfélkapura kellett küldeni, aztán ha méltóztatott megnyitni az emberke, akkor mehet tovább és a vége az volt, hogy bejött az ügyfél és megcsináltuk az 5 perces feladatot XD....
Tehát minél több ügyet lehet elektronikusan intézni, annál több emberre lesz szükség a hivatalban. VICC!!!
Éljen! Látja mindenki, de mégis ez van erőltetve és persze kifele kommunikálva meg minden csodás. -
Alex91
félisten
Es mi van, ha telefont cserelek…? Akkor be tudok majd lepni? Mi van, ha maradok azonos platformon az uj teloval, es mi van, ha platformot is valtok? Barmikor tudok uj keszuleket az Ugyfelkapu+-hoz rendelni? Egy keszuleken lehet tobb Ugyfelkapu+-t authentikalni?
Ja, az a webes app - ha jol latom - akkor angolul es oroszul tud?
Most hirtelen ennyi…
[ Szerkesztve ]
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
félisten
válasz lomposfarkas #156 üzenetére
Jó, de mi a válasz a kérdésemre? Mi a probléma az oldallal?
MaCS
-
lomposfarkas
tag
-
félisten
Pontosan mi a probléma, illetve sírni/röhögni való a linkelt oldalon?
Az Ügyfélkapu földhöz csapását sem igazán értem. Nem igazán lesznek alternatív lehetőségek. Arra, hogy az általuk megfelelőnek minősített okostelefon hiányával hogyan lehet majd megbirkózni, mondjuk én is kíváncsi vagyok.
Lesz itt fogaknak csikorgatása, meg választások is másfél év múlva -- nem irreleváns a kérdést tekintve.
MaCS
-
blueye
veterán
Kispárna nem kell, 2 perc 😊
A cookie dolog tényleg egy vicc. -
lomposfarkas
tag
https://kau.gov.hu/dap/sugo/ugyfelkapu-plusz#gyakran-ismetelt-kerdesek-2
Elolvastam ezt, nem is tudom, hogy sírjak vagy röhögjek rajta (mondjuk a realitás, hogy mi sírunk és ők meg röhögnek).
A végén meg egy angol nyelvű link, amiből egy átlagjóska egy büdös szót nem fog érteni, hiába fordítja le guglival.
Én azt saccolom, ha ez a dap szarság dübörögni kezd, akkor sokan fogják végleg a földhöz csapni az ügyfélkaput. Az ügyfélkapu mögötti világ amúgy is egy kiismerhetetlen mocsár, amit áthat a belterjes infós szleng (pl. ügynök! átlagjóska mire gondolhat?) és a jogász bikkfanyelvű rémségek beteges elegye. Speciel én még konkrétan semmit nem tudtam megtalálni abban a mocsárban, mindig gugli keresés után indultam. A kuki-problémáért, amit éveken át nem is voltak hajlandóak kommunikálni, egy igen kitartó, intenzív seggberugdosást érdemelne a fejlesztőbrigád. Szóval atomot neki és irány a kormányhivatal egy kispárnával[ Szerkesztve ]
-
félisten
Nagyon sok embertől rendszeresen kérnek erkölcsit. Tőlem csak évi 1-2-t, de van, akinek megvan az évi négy, hogy folyamatos legyen a lefedettsége.
Az ok egyébként talán az lehet, hogy ez egy egyszerű ügymenet, tesztelni nagyon jó.
MaCS
-
Énn azt nem értem, hogy miért pont az erkölcsi bizonyitványt lehet elöször kikérni az alkalmazásban ez volt a egfontosabb, hogy elöszr benne legyen, mert gondolom minden héten használja az ember. Jaaa nem. kb egyszer kell jobb esetben egy életben aztán kész.
DE hogy olyan dolgokat beletennének ami tényleg hasznos lenne azt ugye nem sikerül, meg ahogy a példa is mutatja attól, hogy az alkalmazás tartallmazni fogja a lehetőséget az nem jeleti azt , hogy jobban is fog mukodni a rendszer. elöbb magát a rendszer müködését kéne áttálitani, hogy képes legyen lekezelni ezeket a dolgokat aztán majd lehet hozzá alkalmazást gyártani.
De mint tudjuk itt semmi se ugy mukodik ahogy kéne és semmi nem lesz megjavitva csak akkor ha pénzt lehet belöle kiszedni, de aztán már nem lényeg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciós! PC , i7 10700 , RTX 3060 Ti , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- Samsung Galaxy S24 +512GB, fekete 2027/02/28-ig garanciális
- iPhone 16 Pro Max 256gb, független,bontatlan
- Apple iPad Mini 7, Blue, 128Gb., Wifi, új, 2 év garival + Pencil 2, karcmentes
- Lenovo ThinkPad P51,15.6",FHD,i7-7700HQ,24GB DDR4,512GB SSD,M12000 4GB VGA,WIN10