Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Chal

addikt

Webes walletek:

Óva intek tőlük mindenkit. Hiába jószándékú Pistikék csinálják, ott is csak emberek dolgoznak, elég ha az egyik úgy gondolja hogy akkor ő most lelép a pénzeddel. Ráadásul ők nem bank, nincs semmilyen garanciád, biztosításod. Arról nem is beszélve (és talán ez a legnagyobb gond), ha pl. egy célzott támadás miatt önhibájukon kívül bukják be az emberek pénzét (volt már erre példa más online wallettszolgáltató esetén).

De hogy mondjak jobbat is: ha biztosra akartok menni, felejtsétek el a wallet.dat-ot, mint fogalmat. Ez egy bináris formátum, a Bitcoin-qt kliens tudja megnyitni, olvasni, írni. Több adat is van benne, nem csak a BTC-id. Ha lemented, vajon 10 év múlva is lesz eszköz ami megnyitja?

Én a következő megoldást javaslom: exportáld ki belőle a privát kulcsod (debug window->dumpprivkey parancs). Ugyanis ez az adat ami lényeges, és kötődik a pénzedhez, illetve klienstől független. Akinek a birtokában van a privát kulcs, adott tranzakciókhoz, az bármikor bármilyen klienssel a sajátjának tekintheti a tranzakciókban levő összegek szummáját, akár 50 év múlva is (és reméljük hogy akkor még létezni fog a hálózat). Ez a kulcs egyébként 52 ascii karakter, én kinyomtattam több példányban, QR kóddal együtt (hogy egyszerűbb legyen a bevitele amikor szükséges), majd eltettem biztos helyekre, és a gépeimről mindent letöröltem ami kapcsolatos a bitcoinnal. Digitális formában semmilyen walletem, kliensem vagy egyebem NINCS. Ha mondjuk 2 év múlva szükségem van a pénzre, telepítek egy szűz klienst, importálom (bepötyögöm ) a privát kulcsom és ennyi, a blokkláncban ott lesznek a BTC-im, és a fogadó addresseim is.

Természetesen a fentiek nem érvényesek a mindennapos használatban levő pénzünkre, arra érdemes tartani valamilyen lightweight klienst (pl Electrum). A hosszú távú megtakarításhoz tartozó BTC-k privát kulcsát (vagy kulcsait) pedig tartsuk "paperwalletben".

Új hozzászólás Aktív témák