Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5751) #24889344 válasza MrBean55 (#5750) üzenetére


#24889344
törölt tag

üdv.

Ha gondolod ezzel is megpróbálhatod, nagyon könnyű használni és ingyenes.

5749
Athanáz9 : válasz, csak rossz helyre kattintottam

[ Szerkesztve ]

(#5752) Athanáz9


Athanáz9
aktív tag

Köszönöm, este beszámolok.

Kérdezek mindig, mindenáron! A magyar kormánynak mindig mindent elhiszek. (Jaj.) - Rómáról (Italia) sokfajta felvilágosítással szolgálhatok, dokféle tárgykörben.

(#5753) Kazimír válasza KTTech (#5747) üzenetére


Kazimír
őstag

Hány százalékban/milyen eséllyel szenved egy gép ilyen ütéstől végzetes szerkezeti károsodást? Persze biztosan gépe válogatja, de azért mégis..

Be köll fizetni, azt' jólvan...

(#5754) Emb3rke


Emb3rke
tag

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, h a sima (kerti) reflektorok mennyire alkalmasak fotózásra? (nem közvetlenül, hanem derítve vagy vmilyen felületről tükrözve)
Ilyenekre gondolok:
[LINK]

És ezeket egyébként hogy lehet működésre bírni? Mert én ahogy elnéztem ezek nem úgy működnek, h bedugom a konnektorba "oszt' jóvan", nincs is hozzájuk semmilyen kábel, azt vhogy be kéne szerelni. Csak mi kell ehhez? Gondolom nem túl bonyolult.

[ Szerkesztve ]

(#5755) ottkar válasza Emb3rke (#5754) üzenetére


ottkar
addikt

Ez egy halogénizzó foglalat. Izzó kell bele és a szükséges tápfeszültség mert ezek nem 220V-on mennek többnyire hanem 6, 12, 24 V-on. És természetesen a megfelelő watthoz illeszkedő megfelelő amperszámú trafó. Ami általában elég nagy áramú mert egy 1000W-os 24 V-os halogénizzónak 45 A kell.

[ Szerkesztve ]

(#5756) Emb3rke válasza ottkar (#5755) üzenetére


Emb3rke
tag

Köszi az infot. Hát akkor ez kilőve, muszáj lesz másképp megoldanom a fényforrást. :)

(#5757) rumos14


rumos14
nagyúr

Scot Kelby ezen könyvét[link] milyennek tartjátok? ezt kaptam kollégáktól szülinapomra... azt hiszik, érdekel a fotózás :DDD igazuk is van :K

(#5758) Szten Márs válasza rumos14 (#5757) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Én csak könyvesboltokban lapozgattam bele, tehát sok tapasztalatom nincs vele. Viszont annyi bizonyos, hogy a Fotóskönyvek legalább 90%-ától kihullik a hajam - igen kegyetlenek szoktak lenni a "digitális fotóskönyvek", Scott Kelby viszont úgy gondolom, teljesen korrekteket szokott írni. Úgyhogy szvsz pont megtalálták a kollegák a sok tré között a jót :K

(#5759) rumos14 válasza Szten Márs (#5758) üzenetére


rumos14
nagyúr

köszi.
az nem tetszik benne hogy mintha csak C és N márkák léteznének a könyv szerint, ill. kicsit olyan amcsi jófejkedős a stílus.

(#5760) Cassidey válasza rumos14 (#5759) üzenetére


Cassidey
senior tag

szuper konyv, bar ebben gondolom eszrevetted de egy jo resze amolyan bevezetes a studiofotozasba, eskuvo, az neked valoszinuleg annyira nem jon jol, az elsoben tobb altalanos tema van (termeszet, virag mittudomen), de talan az nem is mondana sok ujat

(#5761) rumos14 válasza Cassidey (#5760) üzenetére


rumos14
nagyúr

hát mivel most vettem éppen vakut, lehetnek benne számomra hasznos infók, mert annak helyes használata kapcsán 0 tudással rendelkezem. tájfotózás jobban érdekel mint a portrék, embert kb. csak a fiamat fényképezem, de őt még elég nehéz beállított pózokra rábírni :)

akartam is kérdezni. láttam a DCRP-n az 5DMkII tesztet, és hát izé, a képek engem nem győztek meg. persze ez is csak egy teszt a sok közül, továbbá a következőkre gyanakszom:
- jpeg motor csak nem az igazi. mintha iszonyat sokat szűrne, számomra laposak a képek, homogén részeken egy zizi az egész.
- ez a 24-105-ös obi édeskevés a 21 mpixelre. látom, alap zoom obid nincs is, szóval gondolom fixeket érdemes használni és kész.

(#5762) ottkar válasza rumos14 (#5761) üzenetére


ottkar
addikt

Optikát nem lehet megapixelre készíteni.

(#5763) KTTech válasza Kazimír (#5753) üzenetére


KTTech
veterán

A BGA forrasztások (különösen a mai ólommentes forrasztóanyagok használata mellett, ami az EU-ban kötelező - fel is van tüntetve mindenen a ROHS logó) elég ridegek, tehát könnyen törnek. Ha csak ennyi a gond, ez a probléma orvosolható, kivétel, ha a forrpont felszakadt a panelről. Ez esetben instant bal váll feletti íves javítás lehetséges.

A legnagyobb gondot viszont a panel deformálódása okozza, ami elég komoly tud lenni, főleg, ha 10-12 rétegű panelről van szó. Elég, ha egy köztes rétegben hiba keletkezik... és vége a dalnak. Lehet, hogy ideig-óráig még működik, aztán egyszer csak vége. Ezeket a rejtett hibákat csak röntgennel lehet kimutatni - viszont végzetesek, nem javíthatók -, emiatt a gyártók nem vállalnak mechanikai sérülés után garanciát semmire.

Hogy milyen százalék, az jó kérdés. Általában 30% feletti az esély rá, abból ítélve, amit megpróbáltunk megmenteni. És ezen nem segít a magnéziumötvözet váz sem (nekem a fémvázas N91-em is meghalt egy ilyen ütéstől, igaz ott a beépített merevlemez kezdte, és csak később folytatta az elektronika).

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#5764) KTTech válasza ottkar (#5762) üzenetére


KTTech
veterán

Az igaz, de remekül látszik, ha valamit nem tud kiszolgálni egy objektív.

Viszont jelen esetben ez nem igaz: a 24-105 ki tudja szolgálni az 5DmkII-t is, főleg mivel a 350D-nek megfelelő pixelméretekkel dolgozik.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#5765) ottkar válasza KTTech (#5764) üzenetére


ottkar
addikt

Van olyan mikor egy optika 6Mp-es érzékelőnél sem ad jó képet. A Hasselblaad amikor kihozta a 39 Mp-es hátfalát a régi optikáit adta hozzá mert tudták annál jobbat úgyse tudnának előrántani. Van egy 135-ös M42-es optikám fenomenális teljesítménye van, ezt nyugodtan fel lehetne tenni a 21 Mp-re.

(#5766) KTTech válasza ottkar (#5765) üzenetére


KTTech
veterán

Én sem mondtam mást :)

Alapvetően az objektívek felbontása és a pixelméretek közt lehet párhuzamot vonni. Az azért egyértelmű, hogy a Hassy 39-es hátfalán sokkal gyengébb optikai teljesítmény is elég a tökéletes képhez, mert öklömnyi méretűek a pixelek egy APS-C-s vagy FF vázhoz képest. Persze az ellenfényes fátyolosodás kérdése náluk is jelentős gond (amit a régi objektívek nem tudnak kiküszöbölni, mert nem készítették fel arra őket, hogy a film erős fényvisszaverősést okoz)

A 135-ösöd is lehet, hogy kiszolgálja a 21-es érzékelőt, de ezzel már kicsit óvatosan bánok. A régi objektíveknél sok egyéb paraméter miatt jelentősen romlik/romolhat a képminőség, még akkor is, ha a mérések mást mutatnának, és analóg hordozón verhetetlen képe van... én éppen ezért soha nem is ajánlom a régi objektíveket modern vázakon.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#5767) ottkar válasza KTTech (#5766) üzenetére


ottkar
addikt

A felbontást nem lehet tervezéssel növelni ez az érdekes. Akár hiszi valaki akár nem ez a lencsékből egy járulékos tudás amit nem lehet előre látni. Petzval is csodálkozott amikor az optikájának olyan jó tulajdonságai jöttek elő amikre nem is számított. Azt ö is tudta hogy a fókuszt lehet tervezni a végtelenségig. A 135-ös pont digiten feltűnően jó filmesen nem is használtam ezt. Azért van egy pár régi optika ami legendásan jó digiten Takumar Sonnar Jupiter.

[ Szerkesztve ]

(#5768) Zozzant válasza ottkar (#5767) üzenetére


Zozzant
addikt

Azt elárulod, hogy melyik ez a szuper 135-ös? A régi M42-esek közül a tair-11a 2.8-at mondják a legjobbnak.

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#5769) madgie válasza ottkar (#5767) üzenetére


madgie
titán

Szvsz a tervezés és a megmunkálás mikéntje is rettentő nagy hatással van az optikai tulajdonságokra, tehát a felbontásra is... de ebből ne csináljunk flame-et, fotós szempontból tökmindegy, csak jól "karcoljon" az adott objektív :)

(#5770) ottkar válasza Zozzant (#5768) üzenetére


ottkar
addikt

Super Carenar felírata van de nem tudom milyen gyártmányú nem tudtam beazonosítani. Csak annyi biztos hogy Japán a gyártás de nekem gyanús hogy ez eredetileg Zeiss lencse.

[ Szerkesztve ]

(#5771) Cassidey válasza rumos14 (#5761) üzenetére


Cassidey
senior tag

hat erre nem sok mindent tudok mondani, mert mindig rawban fotozok (parszor csinaltam mar pont ezert raw+jpg-et, h osszehasonlitsam, de mindig elfelejtem, es maradnak a rawok).

24-105-hoz sem tudok hozzaszolni, nekem az fel sem merult a fenyero miatt, egyszeruen azert vannak fixeim mert azt szeretem :) 24-70 is volt, azzal valoban elegedetlen voltam foleg a fixekkel osszevetve, el is adtam, de az is lehet, h csak egy gyengebb peldanyt fogtam ki

(#5772) ottkar válasza Zozzant (#5768) üzenetére


ottkar
addikt

Meg van a rokonság ez bizony Zeiss lencse! Legalább 4 cég gyártotta japán orosz NDK is.Az orosz Jupiter auto néven Nekem gyanús hogy a Tair 11- nek is ez a belseje csak kívülről más.

(#5773) Zozzant válasza ottkar (#5770) üzenetére


Zozzant
addikt

A Carenar leginkább Cosina forrásokból táplálkozik, nem hinném hogy Zeiss lenne... ebay-en is találtam pár eladó példányt, nem nagyon licitálnak rájuk. Nem akarok témázni nagyon róla de azért lehet hogy egy kicsit elfogult vagy a saját példányoddal kapcsolatban. Pl az említett tair-11a messze fölülmúlja mind képileg mind blendék számában (20 lamellás! ellenben a carenar 6 lamellájával) ami nem elhanyagolható a háttérelmosásnál. A lényeg nem is ez hanem, hogy neked tökéletesen megfelel, viszont van nála jobb is.

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#5774) ottkar válasza Zozzant (#5773) üzenetére


ottkar
addikt

"ebay-en is találtam pár eladó példányt, nem nagyon licitálnak rájuk"

A neve miatt nem licitálnak. A Cosina miért is volna gyenge? A Jupiter auto-val teljesen azonos az optikám és én csak azt látom nagyon jó a képe. Ez tűnt fel legelőször.
Van ilyen hogy Revue 50/1,4-es optika ami eredeti Chinon 1,4-es, aki ezt nem tudja nem licitál rá.

(#5775) ottkar válasza Zozzant (#5773) üzenetére


ottkar
addikt

[link]

Nem Cosina semmi nem egyezik.

(#5776) rumos14 válasza Cassidey (#5771) üzenetére


rumos14
nagyúr

köszi. örültem, hogy valaki a felvetésre érdemben is tud reagálni, és nem azt teszi, hogy bár érti, mi a kérdés, mégis elkezd tudományoskodni :U

(#5777) KTTech válasza rumos14 (#5776) üzenetére


KTTech
veterán

Hát, mindkét felvetésed téves SZVSZ:

1.: a 24-105/4L simán kiszolgálja a 21MP-s szenzort, nem akadály neki. Ha akadály lenne, akkor már a 350D-nél is meghalt volna (az 5DmkII azonos pixelmérettel rendelkezik, mint a 350D/20/30D), de ez nem igaz, sőt nagyobb pixelsűrűségű gépeken is jól működik. Persze egy zoom sem lesz olyan jó, mint egy modern, digitális vázra tervezett fix objektív.

2.: JPG motor: a gép teljesen alapbeállításon futott. Aki látott már Canon gépet, az tudja, hogy ebben a beállításban az élességállítás, a színek és egyéb beállítások nem az arcbaugrós színekkel felszerelt, szuperéles kompaktos feelinget fogják adni, és a zajcsökkentés is alapértéken van (értem ezalatt: be van kapcsolva), ami az átlag usernek megfelel.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#5778) rumos14 válasza KTTech (#5777) üzenetére


rumos14
nagyúr

1. egy 350D-n azért sztem kisebb minőségi ugrást hoz egy 24-105 -> minőségi fix váltás mint ezen a gépen, hiába u.annyi a pixelsűrűség. a példádból kkindulva egy D3-ra nyugodtan feltehetünk egy gyengébb obit is, a nagy pixelek miatt jó lesz rá? úgy sejtem, hogy egy FF gép sokkal érzékenyebb a minőségi obikra.
2. 100%-on nézd meg ezt: [link] baloldalt a házaknál, vagy a dombok a virágmező felett, annyira lapos, ez számomra kompaktos szint. vagy ennél [link], a víz, és főleg jobboldalt a hegy, egy vízfestmény paca.
szóval visszatérve az obira, átfogalmazva amit korábban írtam, ez az obi egy ilyen szintű géphez kevés. érdemes összehasonlítani ezt [link] és ezt: [link]. az utóbbi Sony A900 és Zeiss 24-70 párossal készült, sztem lényegesen jobb az eredmény. nyilván lehet az egészre azt mondani, hogy csak pixelhasogatás, de úgy gondolom, azért érdemes 20+ mpixeles gépet venni, mert részletesebb képeket készít mint egy 1x mpixeles.

(#5779) KTTech válasza rumos14 (#5778) üzenetére


KTTech
veterán

1.: A FF a kép közepén nem érzékenyebb, a pixelméret a meghatározó. Képszéli hibák más kérdéskörbe tartoznak. Egyébként a példám megállja a helyét: a D3 óriási pixelmérete szépen elfedi a gyengébb objektívek felbontási problémáit (egy határig). Ahogy pl. a Canon 300D -> 40D közt is észrevehető az ugrás.

2.: Aki Full-frame gépet vesz az jobb, ha megbarátkozik azzal, hogy a képszél egy rakás szar lesz nagylátón. A Zeiss 24-70 is egy rakás képszélen, persze jobb minőségű, mint a 24-105, de nem is annyiba kerül...

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#5780) adik válasza rumos14 (#5778) üzenetére


adik
őstag

úgy sejtem, hogy egy FF gép sokkal érzékenyebb a minőségi obikra.

attól függ. felbontás szempontjából nem feltétlenül annyira (hacsak nem 25+ mpx, ami ugyebár a következő generáció lesz), inkább a geometriai tulajdonságai az érdekesek...

Kettő, csipkebokor vessző!

(#5781) ottkar válasza rumos14 (#5778) üzenetére


ottkar
addikt

"a víz, és főleg jobboldalt a hegy, egy vízfestmény paca."

Csak egyet felejtesz el teljesen hogy digitálisnál szoftver adja a képet a végén és az dönti el végeredményben hogy milyen lesz a kép. Még a filmesnél is befolyásolni lehetett a képet ez a digitnál nagyon nagy arányú.

[ Szerkesztve ]

(#5782) pitman válasza rumos14 (#5778) üzenetére


pitman
őstag

Nem tudom, de én az A900 és Zeiss párosnál is azt látom ami a problémád volt a másik gép esetében. Érdemes szemrevételezni a füvet, az aszfaltot és az épület falát.

(#5783) rumos14 válasza pitman (#5782) üzenetére


rumos14
nagyúr

sztem a Canon linkelt képénél láthatóan jobb, ill. amiket te írsz, az nem az obi, hanem a jpeg motor sara.

(#5784) Cassidey válasza rumos14 (#5778) üzenetére


Cassidey
senior tag

Igazad van, tenyleg igen gaz az a kep, de ne felejtsd el, h azt nem tudjuk milyen marhasag volt beallitva picture style-nal ha mar jpg, pl zajszures maximum, vagy ki tudja.. En szivesen kuldok neked kepeket ha erdekel pixelkukkolasra, annyi van mint a szemet (nagy resze meg tenyleg az sajnos.:D) bar nemtom portre/divat fotokat mennyire lehet ilyen szempontbol hasznalni.

(#5785) sanyixXx


sanyixXx
senior tag

no itt is felteszem a kérdést:)

24-70 -es obit szeretnék a 28-135 helyett. a canonra nem fussa, így a sigma 24-70 f2.8 ex dg macrot néztem ki. hozza azt a képminőséget, mint a 28-135? az átfogása nekem szimpatikusabb, nem nagyon használom ki a mostanit 70 fölött, illetve a 135 meg kevés néha. így még egy 70-200 is jönne mellé, de az most mindegy is meg messze is van az még:)

szóval a 24-70-re megéri lecserélni csak a kellemesebb átfogás és a jobb fényerő miatt? kb. meg is válaszoltam már magamnak, csak a képminőség érdekelne. meg Cassidey is írta feljebb, hogy elégedetlen volt az övével, igaz az canon volt.

tesztet is olvastam, az azt hozta ki, hogy nincs szégyellni valója a sigmának a canon mellett.

és már megint túl ragoztam... szóval a sigma 24-70 jó vétel?

Rumot minden pohárba! | https://rumnagykovet.hu/

(#5786) Szten Márs válasza sanyixXx (#5785) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Jó vétel - ha kifogsz egy jobb példányt. A Sigma 24-70 esetében (is) igen nagy gyári szórással kell számolni - azt hiszem BEE kollega vett pont emiatt Tamron 28-75-öt Sigma 24-70 helyett.

(#5787) sanyixXx válasza Szten Márs (#5786) üzenetére


sanyixXx
senior tag

egyelőre a használtakat nézegettem, de eddig nem jártam túl jól velük. az egyik obim IS-e szörcsög kicsit megdöntve, a másik meg nem rekeszel. az új viszont elég borsos árú...még a sigma is.
a tamronnál viszont frászt kapok a fordított zoomtól. volt egy 18-250-esem pár hétig, aztán hiába csavargattam :DDD mindenesetre nézegetem a tamronokat is.

a canon 17-85 IS még játszik ebben a kategóriában? az legalább mondható nagylátósnak. viszont a fényerő ott sem az igazi.

Rumot minden pohárba! | https://rumnagykovet.hu/

(#5788) ottkar válasza sanyixXx (#5787) üzenetére


ottkar
addikt

Mijaza fordított zoom?

(#5789) sanyixXx válasza ottkar (#5788) üzenetére


sanyixXx
senior tag

ja hát igen :B

a tamront fordítva köll tekergetni a zoomoláshoz, mint a jól megszokott canonomat. de ahogy néztem, ezt a sigmánál sem úszom meg.

Rumot minden pohárba! | https://rumnagykovet.hu/

(#5790) ottkar válasza sanyixXx (#5789) üzenetére


ottkar
addikt

Nekem van két Tamronom amit jobbra kell tekerni míg van egy Sigma amit meg balra. Nincs szabvány. Aztán van mégegy Tamron amit balra.

[ Szerkesztve ]

(#5791) sanyixXx válasza ottkar (#5790) üzenetére


sanyixXx
senior tag

tudom, hogy nincs szabvány, csak már megszoktam a canon obimon lévő tekergetést. csak szimplán nyafogok :)

Rumot minden pohárba! | https://rumnagykovet.hu/

(#5792) pitman válasza rumos14 (#5783) üzenetére


pitman
őstag

Szerintem meg pont egyforma. Mindkét esetben a gép zajszűrésének eredménye látszik. Vannak mindkét képen éles részek és mosottak.

(#5793) D4rkm4n


D4rkm4n
őstag

Az EOS 350D-t hozzá tudom kötni videokábellel úgy a géphez, hogy az exponálást követően megjelenítésre kerüljön az elkészült kép? :U :F

"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."

(#5794) ottkar válasza D4rkm4n (#5793) üzenetére


ottkar
addikt

Nem. Csak képnézés üzemmódban lehet megnézni a képet

(#5795) D4rkm4n válasza ottkar (#5794) üzenetére


D4rkm4n
őstag

Tehát lehetséges a monitoron megtekinteni a képeket videokábeles összeköttetéssel, de csak a képnézés üzemmódban?

"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."

(#5796) BalanceR válasza D4rkm4n (#5795) üzenetére


BalanceR
addikt

Pontosan, de van az eos-szériához valami EOS remote progi,, amivel a monitoron látod, mit fotózol, és a számítógépről tudod vezérelni a gép minden funkcióját....

#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32

(#5797) Jinxx válasza Emb3rke (#5754) üzenetére


Jinxx
senior tag

Kicsit azért kijavítanám Ottkar kolléga irományát. A képen linkelt lámpa 230 V-ról működik, nem kell hozzá semmi, csak bekötni egy tápkábelt a kis müanyagdobozba a hátulján. Fotózásra nem tudom mennyire lenne célszerű, de egy próbát megérhet, mert olcsó alternatíva. valamiről visszaverve használnám a fényét, de ne rakj hozzá túl közel semmit, mert eléggé melegszik.

(#5798) D4rkm4n válasza BalanceR (#5796) üzenetére


D4rkm4n
őstag

A program nevét nem tudod esetleg? Vagy muszáj lesz előbányásznom a géphez kapott CD-t? :DDD

"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."

(#5799) BalanceR válasza D4rkm4n (#5798) üzenetére


BalanceR
addikt

Asszem Canon RemoteCapture ...

#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32

(#5800) Szten Márs


Szten Márs
nagyúr

Sziasztok!
Szerintetek hol lehet venni objektívre (62mm menet) napellenzőt, ami nem gumiból van, hanem rendes, tisztességes műanyag napellenző? Mert mindenhol csak gumi-izéket találok...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.