Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#20701) Fotonhámozó


Fotonhámozó
senior tag

Belefutottam egy kellemetlen problémába, eddig nem volt ilyen gondom: Camera Raw-ban megnyitott éjjeli kép (ISO-3200) tűrhetően zajos csak. Azonban Photoshopba exportálva a fotót, vállalhatatlanul zajos lesz (akkor is, ha CR-ban zajszűrést alkalmazok). PS-ban úgy néz ki, mintha extra grain-t adtam volna rá. Neten nem találok rá megoldást. (VGA: Asus HD7790, grafikus processzor használata, acceleration, opencl, anti-alias stb. opciók ki vannak pipálva). Tapasztaltátok már ezt ti is? Sikerült megoldanotok? Hogyan?

A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

(#20702) *Ropi* válasza Fotonhámozó (#20701) üzenetére


*Ropi*
félisten

ATI / AMD kártya esetén érdemes kikapcsolni a GPU, stb...gyorsítást, mert az AMD képtelen egy normális drivert írni és bugzik rendesen.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#20703) mondomén válasza *Ropi* (#20702) üzenetére


mondomén
őstag

Lehet hozzád kérdésem? Illetve mindenkihez aki fotózással keresi a kenyerét. Ha most a húszas éveid első felében járnál, nem lenne szakirányú végzettséged, illetve említésre méltó tapasztalatod fotózás terén, de hosszútávon ebből szeretnél megélni, akkor mihez kezdenél? Hogyan indulnál neki ennek az egésznek? Nekem most baromi nagy dilemma az iskola. Nem tudom ebben a szakmában milyen értékkel bír egy diploma. Megéri e a belefektetett időt (3 év) és pénzt (közel 3 millió). Egyébként BKF fotós szakról van szó. Tudom, hogy sok összetevőből áll a boldogulás receptje, nem csak annyiból, hogy van vagy nincs diploma, de most perpillanat nekem erről kell döntenem.

(#20704) *Ropi* válasza mondomén (#20703) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szerintem nem lesz meglepő amit mondok: a látszattal ellentétben a fotózás nem "haverok, buli és Fanta", függetlenül attól, hogy mindenki ezt akarja hinni és próbálkozik rendületlenül: nem véletlenül született meg a mondás, mely szerint "Magyarország a tízmillió fotós országa". Deja vue: 20 éve mindenki DJ akart lenni, akkoriban az volt az ugyanilyen "divatszakma". Van a beszélgetéseknek egy mindig ismétlődő része, amikor frissen megismerkedem valakivel:

- És mivel foglalkozol?
- Esküvőket fotózok.
- Na jó, de mivel keresel pénzt?
...

Ez mutatja az általános hozzáállást és azt, hogy mennyire tartják a fotózást mint szakmát. ;) Ha még papírod sincs amivel kiválthatod a vállalkozóidat, akkor nagyon gondold meg, hogy belefeccölsz-e bizonytalanra jó pár évet és egy lakás árát! A papír megszerzése még a könnyebb része - a fotózás a gyakorlatban 30% fotózás és 70% kommunikáció: a reklám, a marketing, hogy ügyfeleket szerezz. ;) A felszerelést nem elég egyszer megvenni: folyamatosan karban kell tartani és frissíteni, tartani a lépést a trendekkel. És persze nem csak a felszerelést, hanem a saját tudásodat is, mert a legjobb felszerelés sem ér sokat, ha nincs mögötte tudás. Szóval sokkal több van mögötte, mint ami elsőre látszik. ;)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#20705) Fotonhámozó válasza *Ropi* (#20702) üzenetére


Fotonhámozó
senior tag

Köszi! Tapasztalom sajnos, nagyon megbántam, hogy ATI kártya mellett döntöttem.
Sajnos sehogy sem sikerül elfogadható CR -> PS konvertálást elérnem, extrém zajos lesz a kép PS-ben. Érdekes, hogy mind a DPP, mind a Camera Raw stb. tűrhető zajossággal jeleníti meg a RAW képeket. DPP-ből PS-be exportálva is aránylag zajmentesen jelenik meg. Csak így kicsit macerás, jobb szeretem, ha Bridge -> CR -> PS a szerkesztés menete.

A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

(#20706) copass válasza mondomén (#20703) üzenetére


copass
veterán

én most nem akarnék fotózásból megélni, mert iszonyat telített a placc. sok az instafotografi és nagyon gyorsan tanulnak, egy budiban is megmondják kapásból hogy az obid mit tud vaku nélkül!:D nincs neki, de tudja hogy mit tud....de azt már nem tudja hogy mi a zárisorekesz összefüggés...
sok példát lehetne felhozni, de egyre nehezebb a fotózás manapság. én látom a profikat akik ebből élnek és a technika a legutolsó az ami hátráltatja őket. az első az hogy nehéz jól fizető munkát találni, mert a xyfotografik kiherélték a piacot, egy nagy cég is inkább megvesz egy profi cuccot és legyártja magának vagy szól kollegának akinek van gépe hogy csinálja meg ingyen...
menj inkább művészeti képzésre, azoknak van értékük és azt a tudást bárhová át tudod ültetni bármikor.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#20707) *Ropi* válasza Fotonhámozó (#20705) üzenetére


*Ropi*
félisten

Esetleg még megpróbálhatod a LR ---> PS exportot. Igaz, hogy az LR ugyanazt az feldolgozó motort tartalmazza, mint az aktuális ACR, viszont más a körítése, így kiküszöbölhető egy ebből adódó paraméterezési probléma.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#20708) Fotonhámozó válasza *Ropi* (#20707) üzenetére


Fotonhámozó
senior tag

Köszi! Másik gépen kipróbálva a CR -> PS konverziót, nincs gond (ugyanazokkal a beállításokkal, hardware-s gyorsítás nélkül). YT videók sem akarnak futni driver reinstall, flashplayer reinstall, registry rendbetétele, sütik törlése stb. után sem. Lehet, lecserélem a VGA-t a pi...ba normális nvidiára, úgy is régóta halogatom.

A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

(#20709) *Ropi* válasza Fotonhámozó (#20708) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ez az egyetlen [működő] megoldás. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#20710) andzsin73 válasza copass (#20706) üzenetére


andzsin73
tag

Bocs, hogy belepofázok...Ügyvédből, zöldségesből, fodrászból, műkörmösből...etc. Dunát lehet rekeszteni, mégis mindegyik megél, hogyan? :DD Az a véleményem, hogy aki valamiben jó, az jó. Vannak szakmák, amihez kell az iskola (gépészmérnöknek nem lehet születni, mint ahogy bírónak sem), de a kreatív szakmák esetében nem feltétlenül az iskola dönt. Számos példa van arra, hogy előképzettség nélkül is lehet valaki sikeres, ha tehetséges. A tehetség az vagy van, vagy nincs. A rafkolósabb megoldás az iskola, ha valakinek van affinitása a dologhoz, tehetségessé válhat, bár ez egy elég rögös út.

Abban egyetértek , hogy professzionális szinthez profi cucc kell, amit újítgatni kell, ma már érteni kell a PS-hoz vagy a Lightroomhoz, régen meg baromira kellett érteni a fotózáshoz ;]

(#20711) *Ropi* válasza andzsin73 (#20710) üzenetére


*Ropi*
félisten

Megint magamra vállalom Dr. Genya szerepét:

"Ügyvédből, zöldségesből, fodrászból, műkörmösből...etc. Dunát lehet rekeszteni, mégis mindegyik megél, hogyan? :DD"

Mindent a populációra vetített arányaiban kell nézni: ha az egy főre jutó ügyvédek / zöldségesek / fodrászok / műkörmösök számát összehasonlítod az egy főre jutó fotósok (Vagyis mindenki, aki harmadik neveként felvette a "Photography"-t :D) számával, akkor nagyon gyorsan kiderül, hogy az utóbbiak sokszoros, nagyságrendi fölényben vannak. ;) Ha a természet ökoszisztémájában elburjánzik egy faj, akkor vagy a természet maga tesz a népességének szabályzásáról, vagy kívülről mi emberek korlátozzuk mesterségesen. Ebben az esetben csak mi magunk gondoskodhatunk a szabályzásról...Amit sokan nem tudnak: már dolgoznak a bevezetésén, hogy az esküvőfotózást hazánkban is nemzetközi szinten szabványosított tudás (IAP, FIAP, QEP) meglétéhez kössék (természetesen szúrópróbaszerűen ellenőrizni is fogják). A képzés színvonala kettéválik: az alkalmazott fotográfia megmarad annak ami, az esküvő és egyéb kreatív ágak pedig felsőoktatási szintre kerülnek.

"Az a véleményem, hogy aki valamiben jó, az jó...Számos példa van arra, hogy előképzettség nélkül is lehet valaki sikeres, ha tehetséges."

Ez így igaz, ebben az esetben semmi gondot nem fog okozni nekik a megfelelő bizonyítványokhoz szükséges vizsgák letétele. ;)

"A rafkolósabb megoldás az iskola, ha valakinek van affinitása a dologhoz, tehetségessé válhat, bár ez egy elég rögös út."

Nagyon sokan csak a tudást akarják, azonban lusták tenni is érte: már volt szó erről korábban.

Szívműtétet sem egy tanársegéddel, hanem inkább az adott szakterület docensével végeztetnél magadon, ugye? ;)

"Abban egyetértek , hogy professzionális szinthez profi cucc kell, amit újítgatni kell, ma már érteni kell a PS-hoz vagy a Lightroomhoz, régen meg baromira kellett érteni a fotózáshoz ;]"

Pont ez a baj, hogy tól sokan gondolják azt, hogy a gép fotóz helyettük és ha elbaccták akkor sincsen semmi gond, mert PS-ben úgy is helyreteszik. Lehet egyeseknek meglepő lesz, de manapság is kell érteni a fotózáshoz: egy előnytelenül beállított pózból PS-ben sem tudsz csodát tenni. Megrémültem, amikor "szembe jött" ez a "pályázat". A jobb képeket láthatóan profik készítették, a többit csak erős idegzetűeknek ajánlom... ;)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#20712) Rolee87


Rolee87
tag

Üdv!
Adott egy Fuji s5000 öreg gép,mi lehet a hiba,ha a képernyő fehér,de látszólag működik minden?Sok helyen olvastam a ccd hibáról,de azt nem nagyon hogy teljesen fehér a kijelzőn a kép illetve az evf-en is. A kijelzőn egyébként minden más látszik,szóval nem a kijelző a ludas.

(#20713) *Ropi* válasza Rolee87 (#20712) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha a hibajelenség keletkezése előtt készített képet vissza tudsz rajta nézni, akkor CCD hiba.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#20714) Rolee87 válasza *Ropi* (#20713) üzenetére


Rolee87
tag

nem tudok,így került hozzám,nincs memókari sem benne.

(#20715) *Ropi* válasza Rolee87 (#20714) üzenetére


*Ropi*
félisten

Bármi látszik a kijelzőn (dátum, expó adatok, stb.)...? Ha igen akkor CCD...

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#20716) Rolee87 válasza *Ropi* (#20715) üzenetére


Rolee87
tag

látszik minden,a menü is!

(#20717) Fotonhámozó válasza andzsin73 (#20710) üzenetére


Fotonhámozó
senior tag

Hozzászólnék ehhez a témához, mert kicsit érintve érzem magam: "gépészmérnöknek nem lehet születni". Ha nem is születni kell, de ha jó gépészmérnökké szeretne válni valaki, akkor ahhoz édeskevés az iskola (pláne, amennyire silánnyá vált a hazai mérnökképzés néhány kart leszámítva). Ha nincs meg a mérnöki tudományokhoz valakinek a műszaki érzéke, kreativitása, kíváncsi természete - amit születésekor már megörökölt, utólag nehezen fejleszthető -, akkor hajára kenheti a gépész diplomáját... Valamelyik multinál gyártórészlegen, esetleg területi képviselőként ellébecolhat vagy mehet a Totalcarba cikkeket írni... :DDD , de hogy jó fejlesztő/kutatómérnök nem lesz belőle, az egészen biztos.

A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

(#20718) *Ropi* válasza Rolee87 (#20716) üzenetére


*Ropi*
félisten

Akkor sajnos egyértelműen a szenzor.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#20719) Rolee87 válasza *Ropi* (#20718) üzenetére


Rolee87
tag

Köszönöm :(
Akkor úgy ahogy van kuka az egész gondolom,mert többe lenne a leves mint a hús...

(#20720) andzsin73 válasza *Ropi* (#20711) üzenetére


andzsin73
tag

Nagyjából egyetértünk :)) Nem tudom hány éves vagy, de pl. akárhány zenészt megkérdezel, gyűlölték azt az időszakot, amikor az ORI megfelelő szakbizottsága előtt nekik vizsgázni kellett, mert ezt írta elő a párt. Hát kérem szépen: ne írjon elő senki semmit. Szépen néztünk volna ki, ha annak idején Lennon és McCartney elhasalnak, mert túlságosan "vadnak", "nyálnak", "ízléstelennek" ésatöbbi jelzőt rájuk aggasztva a sanzonbizottság elkaszálta volna őket, mondván ez nem az, amire ők engedélyt adnak.

Azt gondolom, hogy szabad piac van és szabad a választás. Ma már mindenki munkája fenn van a neten, ki mit választ.

Egyébiránt a papírokkal mindenki kitörölheti. Hány orvoshoz kell elmenni mire megtudod a frankót? Én azt szoktam mondani, minimum öthöz. Pedig mindegyik ugyanazt az iskolát végezte, ha nem mentem volna el legalább öthöz, lehet már a föld alatt feküdnék.

A tanársegédnek nevében kikérem magamnak! Tanársegéd vagyok...még ;]

(#20721) andzsin73


andzsin73
tag

Kérdezek:) Aki Lightroomot használ, a software saját szűrőjét használja vagy plugint használ, vagy Photoshop pluginnal szűr? Ezt csak azért kérdezem, mert a gépem (GF6) jpg-je sokkal szebb, mint a RAW és hiába szűröm akárhogy a RAW filet, teljes nagyításban a jpg még mindig szebb, mint a RAW. Sto gyéláty? :)

[ Szerkesztve ]

(#20722) Lassú Víz válasza andzsin73 (#20721) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Maszkolod az élesítést? Alt lenyomása mellett állítsd be az élesítési maszkot.
Zajszűrésre egy tipp a Neat Image. Van alig korlátozott demo verziója.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#20723) weiss


weiss
addikt

Helló, szerintetek melyik volna jobb választás? Ez vagy ez?

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#20724) Byk01 válasza weiss (#20723) üzenetére


Byk01
senior tag

Amelyik jobban tetszik :)

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#20725) amulet válasza weiss (#20723) üzenetére


amulet
senior tag

a gyári :)

(#20726) JoeCockBill


JoeCockBill
senior tag

Üdv. Adott egy Olympus E-PL1 milc. Hiába állítom át RAW+JPEG-re, vagy simán RAW-ra, csakazértis jpeg-ben fényképez. Nincs valami ötletetek? Vagy valamit rosszul csinálok? (nincs kizárva)

[ Szerkesztve ]

új lemezünk: https://wmmd.lnk.to/BMB_RegiVagas

(#20727) Lassú Víz válasza JoeCockBill (#20726) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Milyen módban? PASM-ben biztosan ott kell lennie a rawnak is. A művészi szűrők, meg az e-portré is tökön rúgja a rawot emlékeim szerint. A kezelési utasításában itt-ott találhatsz megjegyzéseket, hogy ha ezt használod, a gép Large Fine jpg módba áll.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#20728) weiss válasza Byk01 (#20724) üzenetére


weiss
addikt

A kérdés inkább abba az irányba mutatott, hogy műanyag vagy pamut kényelmesebb hosszútávon, és hogy van-e valakinek ilyennel tapasztalata.

(#20725) amulet

A gyári Oly sajnos ritka szar :(

[ Szerkesztve ]

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#20729) JoeCockBill válasza Lassú Víz (#20727) üzenetére


JoeCockBill
senior tag

P-ben van, ki is tudom választani hogy RAW, de dacosan továbbra is JPEGben fényképez

új lemezünk: https://wmmd.lnk.to/BMB_RegiVagas

(#20730) #88920576


#88920576
törölt tag

Sziasztok!

Van egy nikon S3300-as digitális gépem. A kislányom leejtette, és megsérült az optika, be sem húzta a helyére. Rendeltem hozzá egy komplett optikát, kicseréltem. Látszólag teljesen jó.
Azonban ha fényképezek vele, minden kép homályos. Az lcd kijelzőn látszik hogy az autofocus működik, ám az elkészült kép mégis életlen. Ugyanakkor a közeli, makró képek kristály tiszták.
Lehet ezen utólag állítani, vagy vmi-t igazítani?

Köszi.

(#20731) *Ropi* válasza #88920576 (#20730) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szenzorsíkot kell rajta állítani, amit otthon nem tudsz megcsinálni.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#20732) ROBOTER válasza #88920576 (#20730) üzenetére


ROBOTER
addikt

Nagylátószögnél és tele állásnál (max. zoom) is homályos a képnek azon pontja, ahová állítottad az élességet?

+ közelre (nem makróban, csak simán a közelponton) és távolra is egyformán jelentkezik a probléma?

[ Szerkesztve ]

(#20733) #88920576 válasza ROBOTER (#20732) üzenetére


#88920576
törölt tag

Nagy látószögnél is gyengén (alig észrevehető), teleállásnál erősebben homályos. Egészen közelre nem makróban is tiszta képet ad.

(#20734) ROBOTER válasza #88920576 (#20733) üzenetére


ROBOTER
addikt

Ezen ugye nincs manuális fókuszra lehetőség?

(#20735) #88920576


#88920576
törölt tag

Nem, nincs.

(#20736) JoeCockBill


JoeCockBill
senior tag

Erre továbbra sincs ötlete senkinek? Esetleg van olyan topik ahol nagyobb eséllyel tudna segíteni valaki?

új lemezünk: https://wmmd.lnk.to/BMB_RegiVagas

(#20737) A Zéé válasza JoeCockBill (#20736) üzenetére


A Zéé
addikt

itt kérdezz rá, talán itt jobban tudnak segíteni

Just a simple Lineman...

(#20738) ROBOTER válasza JoeCockBill (#20736) üzenetére


ROBOTER
addikt

Próbáltad már másik kártyával?

(#20739) *Ropi* válasza JoeCockBill (#20736) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szoftverhiba lesz, a szerviz tud rajta segíteni.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#20740) JoeCockBill


JoeCockBill
senior tag

próbáltam másik kártyát, én is arra jutottam hogy valami szoftver bug lehet. viszont sikerült (fél)megoldást találnom, Fn gombra rá lehet osztani raw/jpeg váltás funkciót, és így működik a dolog :)

új lemezünk: https://wmmd.lnk.to/BMB_RegiVagas

(#20741) Ricardo128


Ricardo128
aktív tag

Üdv mindenkinek!

A kérdésem az lenne, hogy CF kártyát hogyan érdemes formázni? Azt tudom, hogy nem túl egészséges egyesével törölgetni a fényképezőgépben a képeket, amelyek nem tetszenek. Ezért van a számítógép, ezért van az utómunka, hogy ott dolgozzuk át, nézzük meg, hogy melyik jó, illetve melyik nem. Egy új munka előtt természetesen az előző képeket el kell távolítani, de hogyan? Melyik a legjobb megoldás? Számítógépen formázzam meg, vagy a fényképezőgépben töröljem az összes képet (Erase images - All images on card)?

Előre is köszönöm! :R

gölmétcsül ©

(#20742) jjeahh válasza Ricardo128 (#20741) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Biztosan van a fényképezőgépben is format opció, használd azt ;)

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#20743) Digger válasza Ricardo128 (#20741) üzenetére


Digger
senior tag

A fényképezőgép format opcióját használd.
Azt tudnod kell, hogy ezzel egy gyorsformázást fog végrehajtani, vagyis csak az adminisztratív területeket (FAT és főkönyvtár) rakja újra, az adatszektorokat nem formázza le. Ezért egy később megbánt formázás után - megfelelő segédprogramokkal - jó eséllyel vissza lehet állítani a képeket. Fontos, hogy ilyen esetben ne legyen további kártyahasználat, mert annál jobb esélyed lesz visszaszerezni az elveszett képeket! Ha ugyanis új képet készítesz, az már az adatszektorokat fogja az új képekkel feltölteni.
Ha egy kártya gyanúsan kezd viselkedni a fényképezőgépben, akkor célszerű egy kártyaolvasóban PC-vel leformázni FAT32 formátumra, de akkor már nem gyorsformázással. A teljes formázás sokkal lassabban fog lefutni, mivel ekkor minden szektort újraír. Az ilyen formázás a kártya méretétől függő ideig tart.

(#20744) Ricardo128


Ricardo128
aktív tag

Köszönöm mindkettőtöknek. Format opció egészen máshol volt, de megvan. Jobb későn, mint soha. :B :U :C

gölmétcsül ©

(#20745) padi68


padi68
senior tag

Sziasztok,

nem teljesen ide tartozik, de nem találtam más helyet ahol kérdésemet feltehetem.....

Adott egy garanciális Nikon D3200-es váz melyet eladás előtt szeretnék kitisztíttatni:

hol és milyen összegért tisztítják ki?

hogyan lehet elküldeni a szervizbe?

köszönöm Á

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=padi68

(#20746) CtiveR


CtiveR
tag

Sziasztok, olyan kérdésem lenne, hogy létezik e olyan program ami a raw képeket mappástól átkonvertálja az összeset jpgbe? :U Egy ismerősömmel voltunk fotózni és ő is válogatna a képek között csak hát 207 képet nem akarnék átküldeni, mert az sok idő :( egy kisebb jpg-be még benne lennék. Aki tud ilyen programot ne tartsa magába. Köszönöm :R

Aláírás.

(#20747) copass válasza CtiveR (#20746) üzenetére


copass
veterán

xnview tud raw-ot konvertálni. de van raw extractor is. mint ez pl

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#20748) CtiveR válasza copass (#20747) üzenetére


CtiveR
tag

Igen az lemaradt az infóból, hogy Nikonom van .NEF a formátum :U bocsánat :B

Aláírás.

(#20749) faki_ válasza CtiveR (#20746) üzenetére


faki_
senior tag

Ha csak a válogatás a cél, akkor felesleges konvertálni, a beágyazott jpeg képeket is ki tudja szedni az XnView, lényegesen gyorsabb megoldás.

(#20750) Lassú Víz válasza CtiveR (#20746) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Adobe Lightroom

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.