Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Azonnali fáradt gőzös kérdések órája (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#38107) BiP válasza Vismajor01 (#38101) üzenetére


BiP
nagyúr

Na, ez egy érdekes dilemma. Mindkettő mellett vannak pro és kontra érvek.

Alapból én is azt mondanám, amit inf3rno: minél kisebb a hiteled, annál nyugodtabb az életed. (és még rímel is, most találtam ki)
Mert most szép terv, hogy az albérleti díjból törleszted, de ez alapból bizonytalan tényező, ki tudja, mikor dől be a lakáspiac (valószínűleg nem hamar, de ki tudja.) de ha a mostani lakás ér 60-70millát, +az ajándékpénzek max.35millió asszem, +saját pénz, tehát 100milla körüli nagyságrendben kerestek házat. Ehhez alsó hangon 50milla hitel kéne. 20. értsd HÚSZ évre. Köszi szépen, nekem nem kéne a nyakamba.
Szóval húsz évig stabilan kell albérlő, ami alatt bőven lelakják a lakást, tolni kell bele azért pénzt. Jól hangzik a havi 2-300, de ebből költeni kell a lakásra, meg adózni is kell.
És persze az egész függ a most meglévő gyerekek számától, bevállaljátok-e a 3-at, lesz-e 3, stb. És ugye ha 3 gyerek van, akkor egy lakás nem biztos, hogy elég lesz 20-30 év múlva.
Szóval az A terv a macerásabb.
És bár az is igaz, hogy a feleség szava a döntő, ezt tudjuk, de lehet, hogy meggyőzhető. Ha beleszeret az új házba, lehet, hogy nem fog annyira ragaszkodni a régi lakáshoz. Csak ezt utólag fogja belátni, addig nem biztos, hogy el tud vonatkoztatni.

B: Mindent összevetve én is efelé hajlanék. Mert jó dolog, ha van egy passzív pénzt termelő, jó helyen lévő nagy lakásod, de ha emiatt eladósodsz, akkor az komoly macera.
Ráadásul ki tudja, hogy a gyerek 20, ismétlem HÚSZ év múlva nem is Pesten fog lakni, nem abba az egyetemre akar menni, amit Te most 20 évvel korábban elképzeltél neki, stb.stb.
Én a rugalmasság híve vagyok, majd 20 év múlva eldöntitek, hogy akkor mi lesz neki a jó, és akkor vesztek neki olyat, ami az akkori igényeknek meg fog felelni. Addig meg lehet gyűjteni a pénzt. (és szerintem felesleges 5év múlva az addig összegyűjtött önerőből hitelbe belevágva venni valamit a gyereknek. Előre. Ha esetleg befektetési célból akartok, akkor az más, de a gyerek ne legyen alibi egy korai vásárlásra).
Ja, és kalkulálni kell azzal, hogy akkor már lesz 2 másik gyerek, más igényekkel. Addig meg bármi lehet. (pl. egymás agyára mentek, elváltok, a hitelt elosztani macera :). Ne így legyen). Az is lehet, hogy 10év múlva az egész család kiköltözik külföldre, mert jön egy olyan lehetőség. Hitel nélkül könnyebb mozdulni. Meg azért nem jó úgy lefeküdni esténként, hogy baszki, 3 éve fizetem, és még mindig van 67millió hátra az nettó 50milliós hitelből.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Azonnali fáradt gőzös kérdések órája (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.