Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• T J

tag

válasz pali923 #69706 üzenetére

Erről egy vegyészt kéne megkérdezni, hogy a műgyanták égésterméke meddig marad mérgező, illetve vissza alakul-e valami semleges anyaggá.

Ez az újrahasznosítás biztosan jól mutat egy gyártó arculatában, de csak addig kényelmes neki, amíg az emberek tömegesen nem kezdik el szaván fogni. A bútorlap elbír kis százalékban műanyagot, kilincset, de mivel minden újrahasznosításnál további kötőanyagot és bevonatot adnak hozzá, elkezdene drasztikusan megváltozni az összetétele. Új termékkategóriákat kéne létrehozzanak, az eltérő környezet"védelmi", és mechanikai tulajdonságok miatt. Végül kapnál egy olyan lapot, ami nagyrészt formaldehid tartalmú kötőanyag, és fát már csak szennyeződésként tartalmaz. Az újrahasznosítási kényszer miatt kevesebb faanyagot tudnának venni, vagy az erdészetek mennének csődbe, vagy a lapgyártók nyakán maradna nagy mennyiségű eladhatatlan "bútorlap".

Persze lehet hogy eljönne az asztalosság reneszánsza, amikor több milliárd tudatos fogyasztó nem lenne hajlandó mást venni, mint olajozott tömörfa bútort, amiből egy komód, a mostani egy napi bére helyett, egy haviba kerülne.

Én most ott tartok, hogy a paliszanderes forgácselszívóm mellé, kaptam a kínaiaktól negyed köbméternyi (!) polisztirolt. Nem kértem, de kaptam. Pedig jobban örültem volna valami cellulóz alapú hézagkitöltésnek. Mert ez a bútorlapnál sokkal ocsmányabb anyag, a hőenergia/káros-anyag arányát tekintve. És épp azon gondolkozok, hogyan szabadulhatnék meg tőle "környezetvédő" módon.
    Talán fel kéne hívnom a Paliszandert, hogy visszaveszik-e... :F

macilaci78
    Vajon a telítődött szénszűrőkkel mit csinálnak?
    Esetleg kereskedőként te is visszaveszel minden felszedett/elhasznált parkettát amit korábban eladtál, és visszaviszed a beszállítódnak?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés