Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pacman_123 #57924 üzenetére
"Egy igazi gond van a HC 260-nal: ahogy hallom nem lehet kapni"
Árukeresőn most van több bolt is, ahol elvileg van.
Képek alapján az a 4 láb elég vékonkának tűnik, nem mozgolódik a géptest munka közben, amikor valami erőhatás éri? -
generatoros
tag
Elektra Becum HC-260 Kés beállításával, ha valaki sokat szenvedett az én vagyok. Mint említettem kosárban vettem. A vastagolóasztal emelésére hivatott lánckerekek állása az egy dolog, ha nagyon el vannak rakva az emelés is akadozva megy. Amikor már nagyon nem volt jó, akkor a menetes szárak menet kezdéseit állítottam egy irányba és a láncot így tettem fel. A kést pedig szemre a késhenger nútjához állítottam párhuzamosra, meglepő módon az előzőekben megszokott 5-6 tized mm-es eltérés( a deszka 2 szélén mérve) 2 tized mm lett. Azokban a sárgaréz anyákban ahol a menetes szárak forognak van 1-1 hernyócsavar alig mérhető különbséget ezekkel is lehet állítani. ezek után én a fogadóasztalt állítottam párhuzamba a késtengellyel. nekem az asztalon nincs hernyó ezért az oldalt kiálló rögzítővasat hézagoltam trombitalemezzel. Az etető asztal érdekes módon így párhuzamos síkba került a fogadóval. Az eredményt én elfogadhatónak gondolom mert csak század mm-ekben mérhető különbség. ez lenne az én kés beállítós tapasztalatom. Lehet kicsit zavaros a szemre állítás a késhengerhez. Mint mondtam sokat próbálkoztam és mindig fura volt hogy a kés két vége a hengerben nem áll egyforma magasan, ezért jött az az ötletem , hogy egyforma magasra próbálom állítani, tehát igaz, hogy szemre , de közel ahhoz a mérethez mint az előzőekben, csak egyformán mind a két végen, így értendő a szemre állítás.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
igen, az elérhetősége kissé problémás elég régóta. szerencsére nem sürgős, mert van elég projektem, amihez nem kell egyáltalán. köszi neked is az infókat
-
hucsa
újonc
válasz
Köszi, ezek nagyon hasznos és praktikus tanácsok nekem is!
Én most jöttem rá, kb fél éves használat után, hogy be kell állítani az említett dolgokat pontosan és akkor még örömtelibb lesz a hobbizás vele. Én úgy látom, hogy ahogyan fejlődök és egyre "komolyabb" dolgokat készítek úgy nő meg az igényem is a precízebb beállítás iránt.
Amatőrként az ember rájön, hogy profiként kell mindent csinálni, ha elégedett akar lenni az eredménnyel. -
pacman_123
tag
"De amikor tekergetned kell a vastagoló asztalát 10cm-t oda vissza és elsőre nem sikerül a helyére illeszteni az elszívó csonkját és egy anyát meg egy alátétet kellleszedni ki-be tekergetni, rákapatni a csavarra"
Látod ezek engem pl nem zavarnak benne, egyrészt olyan gyakran nem kell átállnom (lévén gyalulni sem köbméterszám gyalulok), másrészt nekem az egyengető üzemmódban az asztal alá tett csonk sem okozott még ilyen "igazgatós" gondot. Letekerem kb 12 cm-re, csonk be, asztal kicsit vissza hogy épp megszoruljon - nekem ez a művelet sosem volt macerás. De a békazárral egyetértek, viszont mostanra már az a műanyag tekerős anya sem esik ki a kezemből, megy az is "rutinból".
Fogtündér: ahogy Soká is írta, ebben a kategóriában ez van ... persze, jó lenne a 2m-es asztal, meg a digitális asztalmagasság-állítás de az már nem ez a kategória
És az emlegetett Bernardo Holzmann - stb, ADM 260-as gépenek sem nagyobb az asztaluk (sokkal). Max átállni egyszerűbb a 2 üzemmód között.
Egy igazi gond van a HC 260-nal: ahogy hallom nem lehet kapni ... ill max kifogsz egy ilyen jó hirdetést. De ez ritka mint a fehér holló
Nem nagy vasziszdasz a beállítás sem, én vagy 2 évig úgy használtam hogy hozzá sem nyúltam semmihez, aztán szóltak a hobbista fórumon, hogy de lehet hogy kéne
.
Sorrend:
1. asztalok (etető, fogadó) síkjai egymáshoz képes párhuzamosak legyenek (HC260-on fogadó asztalt tudod állítani, kis hernyókkal). Ha ez nincs meg, az egyengetést (a pontosat) cseszheted.2. aztán kés élét beállítani a fogadó asztalhoz képest -> tessék, pont egy Elektra Becumon mutatják be, ez egy lehetséges módszer. A "mennyiségen", azaz mennyivel legyen feljebb az él a fogadó asztal síkjánál, avagy legyen azzal tökéletesen síkban - ezen örök vita van. Én ~3-4 mm-t tolatom odébb azt a lecet amit a videóban látsz. Kipróbáltam egyszer 6-8mm-rel is, de akkor az eredménytől megijedtem, annyira "kopogott" alulról a kés az anyagon. A 3mm (meg ne kérdezd ekkor mennyivel van az asztal felett
) sztem pont jó.
3. aztán a vastagoló asztal síkját (ha szükséges, és nyilván a kés vonalában) a kés éléhez képest lecsekkolni és beállítani. Pl egyik szélén áttolsz egy lecet, másikon is áttolsz, különbséget leméred egy tolómérővel (mással nem érdemes) -> ha idegesít, beállítod (lánc le, megfelelő oldal (!) rudazatát óvatosan forgatod a megfelelő (!) irányba, lánc vissza, teszt, ennyi). Ha nem idegesít a különbség, hagyod. Szélsőséges esetekben 2-3 tizedmm különség is okozhat gondot. Mondjuk esztétikait, nem szerelhetőségbelit. Ezt nekem egy hobbiasztalos fórumtárs fejtegette, aki bizpony gyakran csinált bütüs vágódeszkát, "mintásat" is, na pl ott előjöhetnek nem pontosan illeszkedő minták (minél szélesebb a vágódeszka, annál inkább előjöhet ez).
-
Soká
senior tag
válasz
fogtunder #57921 üzenetére
Azért ez mindig attól függ mihez viszonyítunk.
És mit is értesz beállítás alatt? Átállást a vastagoló és egyengető között? Ha azt mondom, egy perc, akkor az nem sok. De amikor tekergetned kell a vastagoló asztalát 10cm-t oda vissza és elsőre nem sikerül a helyére illeszteni az elszívó csonkját és egy anyát meg egy alátétet kellleszedni ki-be tekergetni, rákapatni a csavarra pedig egy békazárral is megoldhatták volna a zárást, olyankor rosszul érzi magát az ember. Kiesik az anya a kezemből, elgurul, hajolgatni kell, benézni a gép alá, hogy jól áll-e az elszívó csonk... Persze, rutinnal megy ez becsukott szemmel is, de... -
York
tag
EB-nel is ilyen, de elindul ha nincs ott
(legalabb is az enyem). Nekem vastagolasnal le kell sulyoznom egy kis sindarabbal mert nem marad a helyen
. Igen valami mindig kilog belole... azt en se szeretem, hogy nem lehet ugy elpakolni hogy kompakt legyen. En is ugy latom, hogy aprankent mindig fejlesztettek (sporoltak) valamit rajta.
-
Soká
senior tag
válasz
generatoros #57918 üzenetére
A kapcsoló, a védőfedél és annak rögzítése, szerintem a steller tartó is. Arra lennék kíváncsi, hogy a tiéden az elszívó adapter rész hogyan működik? Az enyémen játszani kell, hogy megfelelő pozícióban álljon amikor egyengetni akarok. Amíg nem állítom be pontosan, nem szorítom meg az emelőasztallal, addig ugye nem is engedi a gépet elindulni. Az egész működhetne úgy is mint egy fiók, amit betolok, bepattan a helyére, ehelyett le kell guggolnom, nézegetnem, hogy mikor áll jól, stb. bosszantó...
-
generatoros
tag
nekem egy 30 éves elektra becum hc-260 van. Kosárban vettem én raktam össze és az előtolás és vastagoló asztal emelésével kapcsolatos alkatrészek a metabo szevízből jöttek és metabo hc -260 felirat volt rajtuk és Kínából szállítva. ezek után mertem gondolni, hogy 30 éve változatlan és csak a felirat más. de az igaz hogy a kapcsoló más és máshol is van.
-
Soká
senior tag
válasz
fogtunder #57907 üzenetére
Azért voltam kíváncsi az ellenérzéseidre, mert én ekéztem már kicsit ezt a gépet néhány hülyének tűnő megoldása miatt, de nem azt, amiket Te emlegettél. A stellerét én nem bántanám, működik, beállítható derékszögre, egyedül a rögzítőkarja kicsit macerás. Az asztal hosszába azért nem érdemes "belekötni" mert ha hosszabb lenne, akkor ez egy másik gép lenne. Mozgatható gépek között ez egy sztenderd méretű. Az asztala két mozdulattal levehető és miután alumínium, így a súlya nem akadály.
Szóval, ezekkel semmi baj, az átszereléssel egy gond van: az elszívó csonk műanyag alkatrészének kialakítása olyan hülye, hogy egyszerűen nem is értem, a tervezők hová tették a józan eszüket? Mintha senki ki nem próbálta volna gyártás előtt.
Az elektra Beckumra hivatkozás sajnos féligazság, az eredeti gépet már többszörösen áttervezték és van egy olyan érzésem, hogy minden alkalommal rontottak rajta. A belsejébe nem látok bele, csak reménykedni tudok benne, hogy legalább ahhoz nem nyúltak, de egyébként alaposan áttervezték. És azt hiszem, nem előnyére.
Azt nem szeretem benne, hogy minden irányban kiáll belőle valami, ami miatt optikailag kis helyigényűnek tűnik, de a gyakorlatban állandóan beleakadok. Hol a kapcsolóba, hol a stellertartó konzolba... Ugyanakkor meg gyalul rendesen, és ez a lényeg.
(nem összehasonlítva egy kétszer nagyobb, kétszer drágább géppel) -
torzo
őstag
válasz
fogtunder #57905 üzenetére
Hobbista vagyok, előrebocsátom.
Szerencsével kiváló állapotú használt Bernardo ADM260-at fogtam ki reális áron. Precízen, szépen lehet vele egyengetni is, a vastagolója is rendben. Profival próbáltattam ki, ő is elismerően szólt róla. Újonnan persze kicsit húzós az ára, de a Dewalt-nál olcsóbb. -
ViktorSz
tag
Ha már gyalugép...ritkán van használtan eladó ilyen gép,kis alkuval érdemes lehet rá lecsapni: [link]
-
fogtunder
nagyúr
válasz
generatoros #57912 üzenetére
Képes vagyok magamat túltenni azon, hogy laikusként nem tetszik a konstrukció, ha amúgy jó és megbízható
-
-
ViktorSz
tag
Forgótálcás sarokszekrénynél,ahol sarokszekrény kivetőpánttal tenném fel az ajtókat,lehet tip-on-t használni?A könyv szerint nem.Esetleg hosszú tip--on-nal használható valamennyire?Vagy engedjem el ezt az ötletet és két irányba nyíló ajtókat szereljek fel inkább?
-
Grizzlu
tag
válasz
Épp most dobtak fel egy garanciális, fél éves Metabot használtan 215-ért az Asztalos Adok-Veszek csoportban a Facebookon
Ha nem lenne vastagolóm, tuti megvenném.
-
Grizzlu
tag
válasz
Bíztatóbban fest a Güde, ez tény, de hába tűnik masszívabbnak, alig nehezebb pár kilóval. Plusz ha a behúzóhengere nem bordás, hanem csak gumírozott (ezen a Holzmann/Scheppach/Güde vonalon esélyes, hogy az) akkor én tuti nem venném meg, amint eltömődik, csak a baj van vele. A Metabo meg már régóta bevált dolog, lényegében egy évtizedes Elektra Beckum gép másolata, ami sokat bizonyított - ha jól tudom.
-
fogtunder
nagyúr
kombigyaluból mit érdemes venni otthoni felhasználásra? a Metabo HC 260 kialakítása nagyon nem tetszik, a Dewalt mocsok drága, a Hammer A3 pláne, valami a Metabo és a Hammer között kellene. tudom, vegyek régi öntöttvas gépet, ezzel az a baj, hogy ritkán kapni, nem értek hozzá és dögnehezek, nekem meg olyan kellene, amit béka nélkül is arrébb lehet azért rakni.
ezek a Güde/Holzstar/Bernardo néven árult tucat kínai cuccok milyenek? -
harry
veterán
Koszi a segitseget!
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Véreshurka #57901 üzenetére
nálunk amúgy nem tart a Praktiker, viszont a KÖKI-s OBIban volt több méret is, mikor egyszer hétvégén kellett vennem.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OLED TV topic
- Nintendo Switch 2
- Futás, futópályák
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD 8v 120Le 2009
- Gree klíma AKCIÓS áron beszereléssel együtt!
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- AKCIÓ! ASUS ROG THOR 1000W Platinum II tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest