Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pacman_123

    tag

    válasz thyeby #50523 üzenetére

    Mester! Azt meséld már el melyik patikába menjek Nyíregyházára, gyógyszertári paraffinolajért, ahol NEM FÉLDECIT adnak max, mert annyi a megengedet?? :) Azonnal indulok :D

    Grizzlu:
    Amúgy van gyógyszerkönyvi tisztaságú paraffinolaj is, ami félúton van a borász meg a "gyógyászati" sűrűsége között. Én olyat a humanityaruhaz webshopjában vettem, de ott valamiért most nincs mint termék. Viszont ugyanott vettem méhviasz pasztillát is. Paraffinra így keress, ha nincs gyógyszerész vagy gyógyszergyáros haver, mint Thyebye-nek :D : "gyógyszerkönyvi tisztaságú paraffin".

    Anno Bari- mestertől lestem el a vágódeszkázást, aki sztem ezt mesteri szinten űzi, és ő csak bütüset csinál (ha jól tudom). Én egyszer csináltam olyat, de nekem is macerás, meg azt az egyet kicsit el is ba**tam. Szóval azóta inkább a nem bütüs szokott menni. Itt van pár kép róluk.

    Másik fórumon már szinte tudományos értekezés volt erről, hogy miért jobb a bütüs, van aki nem is tekinti deszkának ami nem az. Van abban nagyon kicsi igazság, hogy a kés éle kevésbé van basztatva bütüs felületen (rostokkal párhuzamos vs rostokra merőleges a kés éle), páran megpróbálták ezt elmagyarázni. Van aki szívószaálakkal, van aki tésztával szimulál :)

    Azzal egyetértek, hogy locsold/áztasd paraffinban, lewtörlöd, én azután még paraffin és méhviasz keverékével is átkenem. Ez utóbbi mix lehet 1:1 (1 dl olaj 100 gramm méhviasz), de 2:1 vagy 4:1 arányú is. Nyxilván minél sűrűbb, annál nehezebb is bedolgozni, főleg a nem bütüs deszkába, erre Bari mester ajánlotta a hőlégfűvót használni menet közben. Tényleg segít.

    [ Szerkesztve ]

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • liszi70

    nagyúr

    válasz thyeby #50523 üzenetére

    Gyanítom, ha én a sűrűbb gyógyszertárit venném, hígítanék rajta, hogy minél mélyebbre szívja be a fa. Ha hígított is, mégiscsak nagy része paraffin, és a sűrűnek esélye sincs oda bejutni, ahová a híg bejut. Elhiszem, hogy te sűrűbbhöz szoktál, és neked szokatlan a hígabb, de pont az az előnye, ami a hátránya. Kevésbé sűrű. :D Azelőtt sokat használtam lenolajat is, de azon kívül, hogy sűrűbb és el is színezi a fát, még szaga is van, ami marha sokáig megmarad. Örültem annak idején, mint majom a farkának, amikor rábukkantam erre a színtelen, szagtalan, könnyen beívódó és nem is drága anyagra, a paraffinra, legyen az akár gyógyszertári, akár borászati. :)

    [ Szerkesztve ]

    Szerintem.

Új hozzászólás Aktív témák