- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
bim
veterán
válasz
indianjoe23 #49707 üzenetére
Arra készülj hogy csak akkor tudsz vásárolni a Hilti centerbe ha céged van mert magánszemélynek nem adnak el semmit. Ott elkészítik a regisztrációt is és kapásból adnak 8%-ot.
A Hilti szárak jól bírják a vasat is. Egyik legtartósabbak a piacon. -
C. s.
addikt
válasz
kapu2006 #49695 üzenetére
kapu2006, T J, Ajándékok:
Köszönöm szépen a válaszokat és a tanácsokat is.
Azt hiszem, csak a legalsó fióknál lényeges, hogy teljesen ki lehessen húzni, és ne kelljen nekihasalni, ha a végéig be akarunk látni. Talán még a fölötte lévőnél is jól jöhet, de a magasabban lévőknél nem létkérdés.
Túl nehéz dolgok nem mennek bele (ruhák és "kacatok"), de azért a fiók súlyával együtt már nem lesz pehelysúlyú. Milyen vastagságú anyagból érdemes a fiókot csináltatni? Az oldalát? Az alját?
-
mdk01
addikt
válasz
kavalkád #49708 üzenetére
Volt jó pár márkás, nem gagyi fúróm négy élű is amit te említettél, de ha vasat találtam a betonba azt nem vitte el egyik sem, csak szétverte a vídiát és egy csonka fúrószár jött ki a lyukból. Vannak nagyon drága fúrószárak az tény, de azok sem bírnak sok ilyen vasas elfúrást.
-
T J
tag
válasz
indianjoe23 #49716 üzenetére
Ha lesz alu profil, akkor a bal oldali falra nem tenném fel a camart, mert a dőlés miatt így is eláll a szekrény alja a csempétől 1centit. Ha felrakod a camart is, akkor 2centit fog. Jobb, ha az aluprofil tövénél támaszkodik fel a szekrény.
A jobb oldali falon elfér a camar sín is.Ja és a sarokelemet kell először feltenni és beállítani, a többit meg hozzá igazítani.
-
mdk01
addikt
Saját súlyától lóg. Leakasztani nem egyszerű még önmagában, üresen sem, de mikor össze vannak csavarozva a szekrények és meg vannak pakolva, lehetetlen leakasztani.
Hátul min.15mm van, mert annál közelebb nem lehet behúzni az akasztót, ezért szoktunk egy 16mm vastag 10cm-es csíkot keresztbe felfúrni a falra, mert különben bebillen alja.
Sokan csak a 10mm-es csempének billentik neki, de az eleve nem lehet jó, mert felül min.15mm a hézag és nincs függőbe a szekrény. -
epmd
tag
Az tiszta sor,hogy a szekrényeknek síkban kell lennie a faltól függetlenül.Engem az érdekelt volna,hogy a rászegelt hátfalas szekrénynél a felső hézaggal mit csináltok,mivel teljesen behuzatva is marad minimum 1 cm.Olyankor hézagoltok,és rászorítjátok a falra,vagy csak saját súlyától lóg és bármikor leakasztható akár véletlenül is?
-
indianjoe23
csendes tag
Már megvettem a camar-t, és amit vettem, azon nincs az a tizes dübel, ezt csak két csavar tartja. De lehet kicseréltetem a dübeles változatra, vagy , ha nem cserélik, megveszem újra őket, mert az erősebbnek tűnik.
Az aluprofilt megnézem, van nem messze innen egy kereskedés, elmegyek, milyet lehet kapni. A biztonság érdekében, szerintem, bele fog férni a költségvetésbe egy ilyen elem, mert a kolléga is rinyál, hogy le ne szakadjon.
Teljesen felültetném a csempére, ha kell, még egy sor csempét felrakok, hogy meg legyen a szint.
Most az merült fel bennem, hogy legjobb lenne mindkét rögzítést alkalmazni, tehát camar is és aluprofil is.
A szekrény kb öt-hat centivel kisebb a plafonnál, takarólécet terveztem csinálni.
Köszönöm szépen a tanácsokat. -
varsam
őstag
sziasztok,
épített zuhanyunk lesz, és elgondolkodtunk, hogy mi lenne ha a zuhany aljára valamilyen fából csinálnék belépőt.
Kérdés, miből készüljön, mivel kéne esetleg kezelni, hogy bírja a zuhanyzást, samponokat és mindent ami ott van és ne legyen tiszta gány 1 hónap alatt.
Vörös fenyő, esetleg akác? 90x90-es zuhany lesz, sok anyag nem kellene hozzá
1-2 évente lehetne cserélni, az még nem lenne gond -
T J
tag
válasz
indianjoe23 #49711 üzenetére
Bosch-nak van ilyen élezett vídiás fúrója. Megpróbálhatod a furatokat ezzel befejezni a vékony falban.
-
T J
tag
válasz
indianjoe23 #49711 üzenetére
Megnéztem a videót erről az új camar-ról. Még nem volt a kezemben ilyen, ezért csak a videó alapján írok véleményt. Előnyére vált a két 10-es fém csap, végre nem két vékony csavar tartja. Bár a videóban a hátfalig tolja, nekem úgy tűnik, mintha akkor betekert kampóval még maradna hely a hátfal és sín között. Ezért ezt letesztelném, és ha így van, akkor annyival előbbre fúrnám, hogy ez a hézag eltűnjön, mert csak felesleges elállást okoz.
Nálad nem kell nútolni a hátfalat, mert nem lehet rálátni a felső elem oldalára, és még a sínt is rövidebbre kéne vágd / feldarabold.
Egy másik opció, hogy akasztós sín helyett felfúrsz egy alu L profilt (a szélesebb oldalával a falra), amibe beleülteted a felső elemeket. Ehhez a szekrényhez elég lehet a 3mm falvastagságú 60x30-as. Vagy teljesen fel kell feküdnie a csempén, vagy fölé kell tenni. Ennél a megoldásnál nem kell a camar sín, hanem felül a 49684-ben írt vasalattal rögzíted kidőlés ellen, illetve állítod be a függőt.
Előnye, hogy több helyen dübelezhető és jobban eloszlik a terhelés.
Hátránya, h 11000 Ft és valószínűleg az egész szálat meg kell vedd. Illetve picit látod, ha alánézel.Ami miatt megfontolnám ezt a megoldást, az a betonfal vékonysága, és a szekrények mérete. Camarnal minden dübelnek tartania kell, és egy dübelre nagyobb súly esik. De ha sikerül elég erős dübelt találni, és minden furat jól sikerül, akkor a camar is OK.
A süllyesztett fejű dübelek általában erősebb anyagból készülnek, mint a hatlapfejűek, és ezeket valamennyire be is süllyesztheted a profilba (camarnal nem kell). Jó lenne olyat találni, aminek a csavarja legalább 6mm vastag.
A szekrény tetejét csak akkor engedném a plafonig, ha a mennyezet teljesen vízszintes, Különben inkább hagynék fölötte 3-5cm-t, ahova bevágnék egy takarólécet.
-
beni18
tag
Sziasztok!
Egy egyszerű Kika konyhabútor műanyag fiókja teljesen összetört és szeretném lecserélni csak ezt az egyet fára. Aki ezt esetleg le tudná gyártani, az jelezze PM.-ben légy szíves (természetesen nem ingyen).
-
T J
tag
válasz
indianjoe23 #49706 üzenetére
A jobboldali fal is dől?
Az elszívót nem látom a képen, annak az alja síkban van a mellette levő elemek aljával?
Kb hány centit takar rá a felső elem a csempére? Megoldható, hogy legalább 5-6 centit rátakarjon?
Bocs a sok kérdésért, de ezeket tudnom kell. -
kavalkád
senior tag
van kifejezetten vasbetonhoz készült fúrószár, a hagyományos 2 helyett 4 vídia lapka van benne, keresztben. voltak fenntartásaim vele, ezért gondoltam próbaként veszek valami olcsó gagyit az OBI-ban, ennek 3 éve azóta vagy 150 lyukat kifúrtam vele, és valóban átvágja magát a vason is anélkül, hogy szétégne, csak ajánlani tudom.
-
indianjoe23
csendes tag
Mint említettem, az a tervem, hogy veszek egy hilti fúrószárat, ma utánajártam, 3200 Ft-ért van egy 8-as, kicsi, 12 centi hoszzú fúrószár, de fel kell keresnem egy hilti-centert, mert máshol nem lehet kapni, kedden megyek Győrbe, akkor ott megveszem. Van egy parkside akkus fúrókalapácsom, már használtam itt, jól bírta, de van egy zöld bosch vezetékes kalapácsosom is, tartaléknak. A parkside jobban bírta.
-
indianjoe23
csendes tag
Akkor oda fúrom a furatokat, annak közelébe, ahol lesznek a Camarok, van egy kép, hogyan terveztem, megkisérlem csatolni.
A kérdésekre a válaszok:
1. Faltól falig ér, nem látni rá oldalról
2. Picit az alja fölé
3. A felső elem 110 cm magas, kivéve a tüzhely fölött, ott kisebb. Plafonig terveztem, hogy ne kelljen takaritani a tetejét.
4. A fal dől, az első elem, amit toronynak neveztem el, alja vagy öt centire eláll a faltól, a felső része hozzáér a falhoz
5. A kollega, aki használni fogja, mélynövésű, talán ő rálát, de normál méretű ember nem. -
mdk01
addikt
Akkor nevezzük nevén a dolgokat.
Nem kell nútolj, csak ne told hátra a hátfalig. Az ideális hely, ahol a kampó teljesen behúzott állapotban neki tudja szorítani a sínt a hátfalnak.
Véleményem szerint be kell rakni a sarokba a függesztőt, mert nem fogjuk tudni melyik függesztőn mennyit kell állítani, és ugyanebből az okból sosem lesz olyan ideális eset, hogy mikor be van állítva a felső szekrénysor függőbe, a sín pont ráfeszüljön a hátfalra.
A valaki által linket videón is a saroktól ütköztették a sablont, mert az a bázispont és annak mindig ott kell lennie. -
mephi666
nagyúr
az is lehet... viszont ütvefúróval én megpróbálnám (akár 1-2 fúrószár árán is) azt az 5centis falat
szép gyengéden... lekopogom, hogy nem vertem még le vele túloldalon csempét (ha viszont több lukat kell fúrni, szerintem veszek egy ilyen alap hyundai-t: ez is 2,4J-s... otthonra bőven elég lesz)
-
T J
tag
Minél könnyebb egy fiók, annál könnyebben húzható ki. De minden osztással ~8cm-t veszítesz a fiók hasznos belső szélességéből. Ha fontos a "könnyen", akkor a blum tandem is opció lehet. De az ára miatt nem pazarolnám mini fiókokra.
Ha az ár is fontos, akkor van még a standard teljes és részleges kihúzású, amik kivehetőek, de kevésbé tartósak, mint az, amit kapu2006 linkelt. -
mdk01
addikt
válasz
mephi666 #49698 üzenetére
mert megakadt a fúrószár valamiben durván)
Betonvasat találtál.
Az a baj a hagyományos ütvefúróval a panelbetonba elégeted a fúrószárat. Ki lehet izzadni pár lyukat, de a fúrószár akkor is megsínyli legyen az bármilyen minőség.
Ütvefúrókból is van többféle. Nekünk a pl. a dugattyúsból van kétféle az egyik 1,3J-lal üt, a másik 2,4J-lal ha jól emlékszem és pont az ilyen munkák miatt jó ha legalább 2 féle van.
A nagy bontókalapácsok azt hiszem 4,5J-t tudnak, de az nem erre való. -
T J
tag
" miért kellene ráfeszülnie a sínnek a hátfalra"
Mert közelebb nem tudja húzni. Ezért ehhez érdemes állítani a vasalatot behúzott kampóval, akkor nem veszít semmit az állíthatóságból.indianjoe23:
A 3 csavar kevés, nem olyan erős ám ez a sín, mint gondolod. Az akasztók közelében kell lenni dübelnek. A végeknél csak 1 fér el, de két szekrény találkozásánál kettesével, 12-15cm-re egymástól. A szekrények közepén, ahol nincs akasztó, ott nem számít.Jó lenne tudni néhány dolgot, mert jogosak a többiek észrevételei:
1. Faltól falig ér-e a felső elem, vagy rálátni valamelyik oldalára?
2. Meddig ér fel a csempe a felső elem mögött? Az aljáig, picit az alja fölé, vagy még a sín mögött is csempe van?
3. Milyen magas a felső elem?
4. Dől-e valamerre a fal, és ha igen, akkor a felső elem mögött mennyi a dőlése, és merre?
5 Rálátsz-e a felső rész aljára? -
mdk01
addikt
El is kell állnia a faltól, ez a lényege a függesztő állíthatóságának, hogy ne a fal hibáját másold le.
Igen, alulra szoktunk felfúrni egy 16mm-es fehér lapot hosszába pár darab csavarral és ha laminált bútorlapos szekrényről van szó akkor a szélső elem, szélső oldallapja van csak nútolva, a többire rá van szegelve a hátfal. Ha nem laminált, hanem egyéb, mondjuk festett, akkor pedig kap egy külső lezáró oldalpanelt.
Szekrénye válogatja, hogy mikor milyen megoldást választok, nekem csak a "nútolni kell" kijelentés volt erős, mert nem kell, csak úgy is lehet és egy hobbista lehet nem tud, vagy nem tud szépen nútolni, mert ahhoz laminált bútorlap esetében lapszabászgép kell, vagy egy normális tömör vídia 3mm-es felsőmaró kés, ami nem olcsó és lehet 20cm marás után eltöri, mert gyakorlatlan. -
mephi666
nagyúr
válasz
indianjoe23 #49688 üzenetére
az 5centis falra gondolsz? lehet azt ügyesen fúrni
nálunk a wc és fürdő közt van ilyen, asszony unokahúgáéknál 2 szoba közt volt ilyen vékonyabb fal... náluk még a nagyobb szoba felújítása előtt lett a kicsiben a falhoz fúrva a majdnem plafonig érő szekrény: rendre leverte a mester fúrókalapáccsal féltenyérnyi területeken a falat a túloldalon... hiába volt jelölve a fúrószáron, hogy meddig mehet, átütötte sorban...
nekem csak egy bóvlibb ütvefúróm van, ezzel szépen fúró módban a fürdőben megfúrtam a csempét (nem szabad ütve nekimenni) majd 5centinél kisebb tiplit kimérve azt a mélységet fúrtam "ütve"... szopósabb művelet, mint rendes fúrókalapáccsal és normális fúrószár kell hozzá, viszont nincs semmi ütési energiája, ami átszakítaná a falat
fúrókalapáccsal egy gyengébb nő lazán felfúr 10 lukat panelbetonba, míg én ezzel egyet, de ahol számít az esztétika, ott ez a jó választás... ha viszont valamikor legközelebb több lukat kell a 20centis betonba fúrnom, oda tuti veszek egy normálisabb kalapácsot, mert nem fogok többet ezzel kínlódni (imádkozni kell, ne találj keményebb kavicsot, mert 1 hete sógornőnél polcot fúrtam 2 tiplivel a falhoz és az egyik tiplin csonkolni kellett 1 centit, mert megakadt a fúrószár valamiben durván)
-
Eagl3
veterán
válasz
A sín el fogja tartani a szekrényeket a faltól.
A legjobb megoldás (szerintem) ha a szekrény tető és fenéklapját az oldalaktól 18mm-el visszahúzod, ide kerül a hátfal ami ugye 3mm, ez nútolva van az oldalakba és kapcsozva (szegelve) a tető/fenékre, így marad 15mm-ed a hátfal mögött. Mivel egészbe teszed fel a sínt a a falra, az oldalakat ahol a sín fut ki kell vágni kivéve a szélső szekrénynél. -
lacib
tag
válasz
indianjoe23 #49683 üzenetére
A tető, fenék visszaáll. Ott meg tudod szegelni. Csak az oldal van nútolva. Lesz hézag lehozni kábelt, szellőzik, a fal görbületét valamennyire kiegyenlití.
-
kapu2006
tag
80 cm mély fiók? Nem olcsó, de van
Viszont arra figyelni kell, hogy ha ki van húzva a fiók ne boruljon előre az egész.
A súlypontját minél lejjebb tenni, vagy rögzíteni a falhoz. -
C. s.
addikt
Sziasztok!
Ha olyan fiókot szeretnénk csináltatni, ami könnyen kihúzható, akkor maximum milyen méretű lehet? Egy olyan szekrénybe (komódszerű) kellene, aminek a teteje várhatóan 80×80 cm lesz, a fiók akkora, amekkora bele passzol, illetve talán egy sorba 2 fiók menne, de a másik mérete akkor is 80 cm körül maradna. Megoldható vajon?
-
epmd
tag
Mitől működik?Mivel nem lehet a hátfalig szintbe húzni úgy eláll a faltól.Vagy duplungolod a szekrény alját is?Ha oldalról látszik a szekrény mit csinálsz a hézaggal?Ha beljebb teszed a vasalatot,és nem éri a hátfalat,akkor meg csak a két vasalat rögzítő pozdicsavar lesz feszítve meg terhelve.
-
mdk01
addikt
válasz
Ilyen, vagy ehhez hasonló fém dűbelt nézzél. Kapható M8 méretben és 20-25mm hosszúságban. Vegyél hozzá egy új normális fúrót.
Érdemes több helyen megfogatni, mert a sín megcsavarodhat, ha túl kevés helyen fogatod meg. 2m-ben a 3db az nagyon kevés én nagyjából 40cm-enként kifúrnám ami egy jó fúróval gyerekjáték.
3cm mélyebbre nagyon ne akarj abba falba fúrni, mert ott már fenn áll a veszélye, hogy a másik oldalon tenyérnyi részen lelöki a betont is. -
mdk01
addikt
Ha nem tolja hátra a hátfalig akkor elveszíti az állítási lehetőséget. Illetve azt sem értem miért kellene ráfeszülnie a sínnek a hátfalra. Ez egy 2dimenzióbán állítható szekrény függesztő(a 3. dimenzió meg ugye a sínen való eltolás) ami azért jó, mert nem a fal mondja meg, hogy hogyan álljon a szekrényünk ,hanem a faltól független tudjuk síkba rakni a felső szekrénysort. Ha ráhúzod a sínre a hátfalat akkor egy párhuzamossal lemásolod a fal hibáit.
-
indianjoe23
csendes tag
Értem, köszönöm. Akkor hátrébb teszem a Camar-t, csinálok próbaállitgatást előtte, hová csináljam a furatokat. Azért is szivesebben szögelném a hátfalat, mert igy stabilabb lesz a szekrény. A betonfalnál attól rinyálok, hogy ne roncsoljam szét azt a vékony falat, ami mögött a fürdőszoba van, frissen csempézve, új káddal, ezért gondoltam kétméteres sínt feltenni, három rögzítési ponton, minél kevesebbet kelljen fúrnom.
-
T J
tag
válasz
indianjoe23 #49686 üzenetére
Nem használtam még ezt a típust, így a többiek véleményére hagyatkozok.
Nem kell nútolj, csak ne told hátra a hátfalig. Az ideális hely, ahol a kampó teljesen behúzott állapotban neki tudja szorítani a sínt a hátfalnak. A sín magasságát egy középre állított vasalattal mérd le.
Érdemes lehet egy új furatot készíteni a lemez hátsó széléhez közelebb.
Ami panel-betonnal eddig találkoztam, az elég kemény volt. Nem gondolom, h a fal lesz a gyenge pont, csak legyen elég erős és sok a dübel. -
indianjoe23
csendes tag
Az a helyzet, hogy ezt panel konyhába tesszük, vékony betonfalra, amibe minél kevesebbet kelljen fúrni, mert ismert milyen szar dolog a panel, és a legjobb, ha sínt teszek fel, és arra akasztgatom őket. Végső soron nútolni fogok, ha ez az előírás, csak egyszerűbbnek gondoltam a hátfal szegezését.
-
Eagl3
veterán
válasz
indianjoe23 #49683 üzenetére
[link] ezzel fel tudod szerelni a szekrenyt.
-
epmd
tag
válasz
indianjoe23 #49679 üzenetére
-
epmd
tag
válasz
Ez csak nútolt hátfalas szekrénynél fog működni ahol vissza áll a hátfal.
-
Bakus
tag
válasz
-
indianjoe23
csendes tag
Értem, próbálok venni szineset akkor, és azzal kitöltöm.
Köszönöm még egyszer.
Van még egy dolog, ami felmerült, nevezetesen a Camar Pat függesztő felhelyezése a felső szekrény elemre. Amit találtam méretezési rajzot, az alapján,ha felteszem, nekem nagyon sok rész túlnyúlik a hátfal után, legalább másfél centi. Én a hátfalat rászögelném a hátuljára.
A mérést a hátfaltól kezdtem, az első csavarnak 20 mm, a másodiknak ettől 32 mm-re jelöltem ki a furat helyét, a tetejétől 42 mm-re. Jól csinálom?
Erről van szó
Innen vettem az adatokat -
T J
tag
válasz
indianjoe23 #49677 üzenetére
OK, akkor legalább nyomni kéne bele még egy kis szilót ott a kanyarnál, h víz ne tudjon befolyni.
-
indianjoe23
csendes tag
Akkor ezt elkúrtam. Nem tudom, hogy van-e lelki erőm szétszedni, meg a kollega akarná-e, ő nem riposztozott, hogy nem felel meg neki. Majd konzultálok vele. Szárazon kellett volna kipróbálni, de már kapkodtam, hogy a helyén legyen, mert várták a vizszerelőt, és addigra kész akartam lenni. Levontam a tanulságot.
Köszönöm a véleményezést. -
T J
tag
válasz
indianjoe23 #49670 üzenetére
Ez csak elcsúszott, ahogy írták. Helyre lehet hozni, ha lepucolod a szilót a felületekről, és megkeresed ami miatt nem ment össze. Lehet, h túl pontos az összehúzó nútja, vagy csak kiáll egy forgács az ívnél. Szárazon össze kell próbálni és ha jó, csak azután összeragasztani. Ha nem sietsz, akár a száradó sziló-réteg is okozhatja, h nem megy össze teljesen. Ehhez a színhez lehet, h kapsz hasonló színűt is, de ha sikerül jól összerakni, akkor nem számít.
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
Épülő házunkba szükségünk lenne egy egyedi méretű fürdőszoba alsószekrényre.
Méretek 135cm széles x 50cm mély x kb 50 cm magas (25-25 a 2 fiók magassága + a fedlap ami kb 5cm).Nézegettem neten képek után, egy ilyen kinézet nagyon tetszik nekünk. 90x45 a fiókok szélessége, magasfényű fehér frontból és normál fehér belsővel. A ráültethető mosdótál nekünk is jobb oldalon lenne a 90es bútor részben, helytakarékos szifonnal, ami miatt talán nem vesz el annyit a szifon rész a fiók mélységből.
A 4 fiók fiókcsillapítós legyen és fogantyú nélküli (alsó és felső élnél legyen lemarva, úgy lehet nyitni).Véleményetek szerint mennyiből tudja ezt kihozni egy ügyes asztalos? Tudom itt Ft-ra pontosan nem fogja tudni megmondani senki sem, de egy hozzávetőleges árra lenne szükségem, hogy egyáltalán érdemes-e ajánlatokat bekérnem.
Jövő Január/Február körülre kell majd. -
kavalkád
senior tag
válasz
indianjoe23 #49669 üzenetére
ez nem marás hiba, el van csúszva.
csak tippelek, de ha alul az összehuzatók helye a két anyagban nem esik egy vonalba akkor az pont el tudja húzni két anyagot egymástól.véletlem a lentebbi kommentemhez tettem be a képet
-
kavalkád
senior tag
válasz
pacman_123 #49665 üzenetére
-
epmd
tag
válasz
Kontraszettből szerintem jobb lett volna 12 est venni.
-
epmd
tag
válasz
indianjoe23 #49670 üzenetére
Ez csak elcsúszott az összehuzatásnál.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
indianjoe23 #49669 üzenetére
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
indianjoe23 #49664 üzenetére
Közben eszembe jutott, hogy a kés egy CMT- márkájú kés volt, szinte új, mire cserélhetném?
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
kavalkád #49655 üzenetére
Szia!
Nekem van egy ilyenem:
https://www.uni-max.hu/termekek/famegmunkalas/famegmunkalo-gepek/marogepek/felsomarok/612-max-felsomaro
Már többször használtam, eddig jól működött. Akkor vettem, amikor akciózták. Ez tudja, amit igényként megfogalmaztál, lágyinditású, tud 12-es befogást, fordulatszám szabályzós, és akcióban kedvezőbb az ára.
Visszakerestem az árát, 25.645 Ft-ért vettem, céges számlára, nettóban. -
thomgrande
tag
válasz
Ha rám hallgatsz, szánd rá a pénzt egy ilyenre. A kisebb átmérő ellenére hamarabb lemarod a felületet mint a kínaival. Tisztább szárazabb érzés. Hatalmas a különbség. Nekem van mindegyikből, onnan tudom.
-
pacman_123
tag
válasz
kavalkád #49661 üzenetére
Nézegettem neked jófogáson, van-e valami kihagyhatatlan. Nos a jelenlegi találatlistából nemigen tudnék egyikre sem rámutatni, hogy na, ez 12-es szárat is fogad, meg f.sz. szabályozós, meg olyan márka, meg olyan áron, meg megvan mindene ... Talán ez itt, de inkább mint érdekesség. Az ára meg a paraméterei miatt (új, 3 év gari, bár hogy azt hol/hogy lehet érvényesíteni ... 2000W, lágyindítós, f.sz.szabályozás, 6-8-12-es szár, megvan mindene) de nem hallottam még sokat erről a Sturm! Professional cuccról, valami orosz (?) márka lehet.
Én is épp (többek közt) a síkbamaró fejemre várok. Gondoltam egy merészet és kipróbálok pár marófejet, amit szorgos kínai kezek (vagy robotok) gyártottak. A síkbamaró 12-es szárú, a többi (profil, tisztítómarók 1 2 3 , egy kontraszett, falcmaró kül. méretű csapágyakkal, egy ilyen nem tudom milyen nevű marópáros, "sarokmaró" ) meg 8 mm-es szárral jönnek. Kíváncsi leszek rájuk ...
-
kavalkád
senior tag
válasz
pacman_123 #49659 üzenetére
köszi, ez fontos infó, pont nagy lapos marófejhez kellene epoxy-t síkba marni.
-
T J
tag
válasz
troszti #49658 üzenetére
A 45°-os vágás nem gazdaságos (58cm veszteség sarkonként). Viszont ha dupla törés van a sarokban, akkor lehet, hogy inkább végigvágnám szögfelezőbe. Legfeljebb akkor bonyolítanám összetettebb vonallal az illesztést, ha valami sarok-főzőlap vagy mosogató kivágása beleérne.
Nekem nincs ilyen sablonom, 2db léccel is meg lehet vezetni a marót. Azon viszont csodálkozok, h sehol nem ajánlnak lamellázást is az összeillesztéshez. A képen a két pont az összehúzó vasalat furata.
szerk: még annyi, hogy a képen a jobb oldali anyagot felfordítva marnám, hogy a kés befelé marjon a munkalap elején, és ne szakítsa ki a dekort.pacman_123:
Egyetértek azzal, amit pontosan és kimerítően megfogalmazva leírtál.
Én a nagyobbik DW-t ajánlottam volna, de olyan jó árban van ez a "kis" makita, h feleslegesnek éreztem. -
pacman_123
tag
válasz
kavalkád #49657 üzenetére
Még annyit, hogy mások is igen dicsérik ezt a modellt (az indexes fórumon rosszat nem olvastam még róla). Én egyszer fogtam a kezembe. Tényleg olyan mint egy "faltörő kos", masszív építés, pontos megvezetés.
Egy dolog nem tetszik (vagy nem tetszene benne ha lenne) benne, a fix 22 ezres fordulat. Aki megmutatta nekem ezt a Makit, szakmája szerint asztalos. Egyszer megszorult egy munkája során marófejjel, és kölcsönadtam neki egy ilyen készletet. A plattolót (89mm átmérő) már nem merte betenni, azt megoldotta mással, de a kontraszettet használta ebben a Makiban. Ezek az ajtók, előlapok készültek a kontramarókkal és az MT3600-tal.
Szóval bizonyos átmérő feletti marófejek kiesnek. Vagy kockáztatod hogy szétrepül/eltörik valami. Vagy 1 (2) fogás helyett 5-ből oldod meg. (Tudom, lehet külső f.szám.szabályozást is alkalmazni, kérdés mi lesz az erejével lassú fordulaton) Legtöbbször a marófejek gyártói specifikálják, az adott marófej milyen max fordulaton hajtható meg. Ilyen nagyobb átmérőkre igen ritkán írnak 20e körüli fordulatot. Illetve vannak különböző ajánlások, itt van pl egy.
Én ez alapján a korábban linkelt készlet plattolóját ~10e-es fordulaton hajtottam meg egy Triton TRA001 marón, 2-es fokozaton, 2 fogással, fenyőben. De annak a marónak az ára lehet hogy kiesik a komfortzónádból.
Csak azért írom, hogy ezt a fordulatszám dolgot is érdemes a mérlegre tenni, hs szeretnél nagyobb átmérőjű marófejekkel dolgozni. -
troszti
aktív tag
Ha már így feljött a téma, a munkalapok illesztésénél mi a véleményetek/tapasztalatotok erről a Mason's Miter megoldásról? (a magyar megfelelőjét sajnos nem ismerem) Inkább külföldön láttam eddig, itthon nem tudom mennyire használják, de nekem valamiért szimpatikusabb mint a hagyományos 45 fokos vágás.
-
kavalkád
senior tag
tudtok ajánlani 12mm-es befogású felsőmarót ami nem istentől elrugaszkodott árkategóriában van?
-
T J
tag
válasz
indianjoe23 #49649 üzenetére
Összehúzás nélkül is pontosan kéne illeszkedjen. Lehet, h ki lehet javítani, ha akarsz mutathatsz képet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elitebook 8570P - i5-3GEN I 8GB I 180GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire NITRO+ RX 5700 XT 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- HDMI 2.1 8K 60Hz - 10 méter hosszú
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest