Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Winner_hun
félisten
Ma rájöttem hogy mi volt a gond. A dűznit csak kézzel szoktam a helyre csavarni, amíg meg nem áll - ütközésig tekerem. Ez kevésnek bizonyult, mert fújáskor a pisztolyból kiáramló levegő a porlasztófejnél vissza van fogva, így a pisztoly és a dűzni menetei között némi levegő a tartályba vissza tudott áramlani, ennek következtében a pác nem folyamatosan jött, hanem szakaszosan. Villáskulccsal ráhúztam a dűznire, úgy már nem volt visszaszivárgó levegő. 3,5 évig nem tudtam hogy mi a gond. Azt hittem hogy valamilyen felületkezelő anyag valamelyik levegőjáratba bekerült és furcsa légörvények jönnek létre miatta.
-
GeriCool
aktív tag
válasz
Winner_hun #37494 üzenetére
ok. Köszi'
-
aszamóca
aktív tag
válasz
generatoros #37497 üzenetére
Még itt vannak jó dolgok, de ők sem olcsóak. Az alaplapot nem nehéz elkészíteni, de a másológyűrű-készlet elkészíttetése egy esztergályossal szerintem nem lenne olcsóbb.
-
generatoros
tag
válasz
indianjoe23 #37496 üzenetére
Az uni-max egy elég raffinált társaság( banda ) én is mindíg megfogadom, hogy tőlük soha semmit aztán néha elcsábulok. A Ketech , meg eszméletlen drága. Ebay meg az Amazon akikkel szemezgetek és közben rátaláltam egy német cégre DICTUM GMBH, összeírtam egy pár dolgot és ahogy a vacak nyelvtudásom engedi , úgy veszem észre még mo.-ra is ingyen szállít. A hiba csak annyi, hogy nem mindent árulnak. Amazon.de német o.-ba kedvező szállítást ígér, nekem van ott kapcsolatom és megkapom egy rokontól aki 3 havonta jön haza. Ebay meg azért jön a képbe mert egyenlőre nem találok mást ahonnan megrendelhetnék Pl japán cuccokat és egyébb szerszámot. Amerikából is jön évente valaki aki már hozott pár dolgot és így elvagyok. Igazából nem filléreskedem, de amikor egy 15 eur-os cucc -ra 19 eur a szállítás és ha több tételt kérek nem hogy engedne hanem még tetézi a fuvar költséget. Konkrétan : 40 eur -ért rendeltem és 36 eur-ot kért a szállításért mo.-ra, ugyan ezeket német címre 9 eur ( van közte olyan amit 1.5 eur -ért visz). Megértem én ezt az üzletpolitikát, de nem kérek belőle, inkább rendelem a rokon, német címére és marad 27 eur a zsebbe. Visszatérve a marógéptalpra , ha van precíz esztergályos ismerősöd és bíztos vagy abban ,hogy soha nem kell más méretű másológyűrű akkor érdemes lehet fémből az egészet megcsináltatni, szeríntem ezen a fórumon olvastam, hogy valaki csináltatott ilyent. Talán lesz itt valaki aki emlékszik ( nem több 2 évesnél a bejegyzés) és segít megkeresni ki volt ő és aztán tőle kérdezhesz egész pontosan.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
generatoros #37495 üzenetére
Akkor ez bonyolultabb, mint hittem. Nekem nem Triton van, hanem maktec, és ehhez biztos nem lehetne az uni-maxtól póttalpat szerezni, ezért most abban reménykedem, hogy a makitának van ilyen, és használható is. Mert van még két menetes furat a talpon, reményem szerint pont ebből a célból, és akkor egyszerűbben célhoz érek. Ha nincs, akkor jöhet a kálvária, mert nem marad más, csak a barkácsolás, és ha az sem sikerül, mert, ahogy írod, nem olyan egyszerű, akkor másik gépet kell vennem, amivel ez megoldható. Ha már egyszer rááldoztam a pénzt a sablonra. Az bosszant már most, hogy megint belementem az uni-max utcájába,és vettem egy olyan dolgot, amit nem tudom, hogyan fogok tudni használni, pedig már többször megfogadtam, hogy a gagyi cuccaik miatt rájuk se nézek, mert eddig amit vettem tőlük, mindennel volt valami bajom. Pedig először a Kentechnél akartam megvenni a sablont, de ezeknél tizezerrel olcsóbb volt, és elcsábultam. Kár volt garasoskodnom, most nem lenne ilyen kilátástalan a helyzet.
-
generatoros
tag
válasz
indianjoe23 #37483 üzenetére
Szia! Hasonló gondolatok mentén , én is vettem másológyűrűt és a hozzávaló talpat az unimax-os Triton- clon marógépemhez. A probléma ott kezdődik, hogy a talp ami egy kb. 8mm vastag műa. és megtalálható benne a másológyűrű részére kisüllyesztett kb 1-2mm mély és a gyűrű külső átmérőjével azonos méretű lépcső. Nos valamelyik méret nem jó mert a gyűrű eröltetve sem akaródzik besüllyedni a helyére. A másik gondom az, hogy a talp ami a marógép talpátmérőjével megegyezik/ illetve 1-2 tized mm-el nagyobb, az 4db süllyesztett fejű csavarral rögzül a géphez és ezért eleve nem sok pozicíonálási lehetőség marad /szerintem semmi/. szerencsés esetben központos a műa. talp és akkor csak ellenőrzésre lehet használni a kúpos pozicionálót , amit a talphoz adtak. Mivel a másológyűrű eröltetve sem megy a helyére ezért nálam félretett eszköz marad a nem igazán olcsón árult cucc. Meglehetne estleg esztergagépbe befogni és belematatni (kiesztergálni az emlékeim szerinti 6-7 század mm-t) csak félek tőle kicsit. Gondolatom szerint egy 50-60mm átmérőjű danamitot befogok és leesztergálok egy olyan méretű ( tengelycsonk) valamit amire rászorul a műa. talp és ha megmarad központosnak amit csak feltételezni tudok, akkor talán kivitelezhető az elképzelésem. Azért írtam ilyen részletesen, hogy érthető legyen amit én tapasztaltam a témával kapcsolatban és persze azért is ,hogy esélyed van arra hogy Te is így jársz.
-
GeriCool
aktív tag
válasz
Winner_hun #37486 üzenetére
De ez a megoldás lenne a legjobb számomra is. Csak azért kérdeztem meg, mert régi a festék rajta és ilyennel nincs tapasztalatom, hogy érdemes e fáig leszedni vagy csak az általad javasolt felületi megmunkálás is tartós eredményt hoz.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Winner_hun #37491 üzenetére
Értem. Köszönöm a segítséged.
-
Winner_hun
félisten
válasz
indianjoe23 #37490 üzenetére
Természetesen.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Winner_hun #37488 üzenetére
Köszönöm újra. Ez valóban ügyes dolog, van egy esztergályos kapcsolatom, meglátogatom.
Még, ha szabadna egy másik dolgot is kérdeznem. Azt hittem, hogy a sablonon a vájatok szélessége 30 mm, ezért kell 30 mm-es másológyűrű a művelethez, de nem, a vájat szélesebb, úgymond lötyög benne a másológyűrű. Akkor az a módszer, hogy oda kell szorítani az egyik oldalhoz? -
Winner_hun
félisten
válasz
indianjoe23 #37487 üzenetére
Mindenre van megoldás: másológyűrű pozícionáló - esztergályossal csináltatni kell egyet.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Winner_hun #37485 üzenetére
Köszönöm, akkor először kutakodom gyári után, mert a pozicionálást biztos nem egyszerű kivitelezni.
-
Winner_hun
félisten
válasz
indianjoe23 #37483 üzenetére
Ha nem létezik hozzá gyári másológyűrű akkor igen, csinálj hozzá egy másik talpat amire rá tudod szerelni. Úgy csináld meg hogy lehessen pozícionálni a másológyűrűt, mert annak középpontja teljesen a marógép tengelyének közepénél kell lennie.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
troland26 #37474 üzenetére
Én hasonlóképpen vélekednék, mint Soká. Nekem einhell van, több bútort csináltam vele, lassú, szöszölős módon összeállítva, és működött. Annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy nálam viszonylag rövid idő után a gyári fűrészkorong életlenné vált, égette az anyagot, kicseréltem egy pilana korongra, ami kb tizezer ft volt, de ez, mint kés a vajban, úgy viszi. Amire nekem kellett, tökéletes volt, és kellően pontosan is tudtam vele dolgozni. Nem volt még a kezemben profi gép, így nem tudom összehasonlítani, de nem volt még olyan gondolatom, hogy le kéne cserélni az einhellt.
-
indianjoe23
csendes tag
Szeretnék segítséget kérni felsőmaró másológyűrűvel témában.
Rááldoztam a pénzt és beszereztem a sablont az uni-maxtól, kértem hozzá marószárat, meg 30 mm-es másológyűrűt is, amit ők javasoltak, gondoltam, legyen, így nem mondhatni, hogy nem megfelelő hozzávalók vannak. Van egy maktec mt361 felsőmaróm, ezzel gondoltam használni. De első blikkre nem tudom, hogy kell ezt a másológyűrűt összehozni a géppel. A gyári talpon semmi rögzítő lehetőség nincs, nagyobb is a nyílás, mint a gyűrű. Csinálnom kell egy másik talpat? Hogy szokták ezt? Még nem csináltam ilyet. -
GeriCool
aktív tag
Üdv!
Két kérdésben szeretnék segítséget kérni. Bratyóméknál jön a gyerek és találtak egy régi babaágyat és teljesen beleszerelmesedtek. Csak fel kéne újítani. Festék le, kijavít itt-ott majd lefest. Viszont nem tudom, hogy elég csak lecsiszolgatni vagy ezt már esetleg hólégfúvóval kell leégetni. kaptam képet nem túl jó minőségű remélem használható
kb 30éves a festék rajtaA másik meg, hogy szeretnének fenyő palló élét legömbölyíteni viszonylag nagy méretben. 16mm vagy 19mm stábmaróval. A kérdésem, hogy ezt be lehet vállalni felsőmaróval vagy ezt már valami nagyobb géppel kellene. Egy 1650W Makita M3600 (Mactek ) gép lenne rá. Én eddig csak 3-6mm gömbölyítettem.
Ez nem rég lett véve ezért nem tudom még, hogy mit tud (nem volt idő kipróbálni)
Köszönöm -
civicfan
tag
válasz
Winner_hun #37480 üzenetére
Köszi!
-
Winner_hun
félisten
válasz
civicfan #37479 üzenetére
Lakkozás, festés és azok módszerei
Alapozó lakk, azt 400-as papírral átcsiszolni, majd még egy alapozó lakk, azt is átcsiszolni, utána mehet rá a fényes fedő lakk, amit később lehet polírozni, ha szükség van rá.
-
civicfan
tag
Üdv!
Volna egy kérdésem, hogyan lehet a nyír vagy nyár rétegelt lemezt magasfényűre lakkozni, vagy valamilyen szép csillogóra? -
MrChris
nagyúr
Nézzél meg klf tokmányokat! Nem kell ezt túlmisztifikálni, attól függ hogy valójában mekkora szár fogható bele, hogy mennyire záródnak össze a tokmánypofák élei, ami lehet kisebb is mint a ráírt. A tokmánypofák élkiképzése klf lehet, értelemszerűen az erősen kerekítettbe nagyobb fogható be, cserébe nagyobb teherbírású. A tokmány nagyon kemény anyagú, de a fúrószár is, ha könnyen kenődik azt dobd ki, mert alkalmatlan pontos munkára, éle se sok lehet, ha van is hamar elkopik.
-
Soká
senior tag
válasz
troland26 #37474 üzenetére
Az a helyzet, hogy ez a téma kicsit darázsfészek. A profi asztalosok szerint a barkács lamellózók kivétel nélkül szarok mert lötyögnek, így pontatlanul vágnak és akkor rögtön oda a pontos illesztés.
Nekem amatőrként más kicsit a tapasztalatom. pontosabban annyi, hogy egy barkács Ferm lamellózóval tudtam pontosan dolgozni. Mások meg szidták ezt a Fermet, amiből két dolog következik:
1. vagy nagy a szórás az egyes gépek között
2. azzal a körülményes odafigyelős, lassú technikával, amivel én használom, azzal működhet a dolog.Ha nem tudsz/akarsz 80ezer feletti összeget szánni profi gépre (kékBosch, Makita, Lamello, DeWalt, stb.) akkor úgyis marad a barkács vonal. Abban nekem ez a konstrukció többé-kevésbé bevált, de ha jól látom, most Ferm név alatt más gép fut.
Szerintem tégy egy próbát az Aldi ügyfélszolgálatánál, másfél-két hónapja árultak egy lapostiplimarót, hátha van még valamelyik boltjukban. Annak az ára is kedvező és van rá 3 év gari. Workzone néven, ha jól emlékszem.
Ha van kedved böngészni, itt gördíts lejjebb és találsz fotót a korábbi kínálatról. -
Soká
senior tag
válasz
aszamóca #37475 üzenetére
Az a baj, hogy eléggé off vagyunk itt ezzel és nekem igazából sem elegendő tapasztalatom, sem elegendő ismeretem, csak elképzeléseim vannak a dologról. És egy gépész sem biztos, hogy tutira tudná a megoldást.
Az a helyzet, hogy geometriai értelemben a tokmánypofa akármilyen széles is, ha sík, akkor a kör érintőjeként egyetlen ponton fog érintkezni a befogott hengeres tárggyal. A szorítás mértékétől és a pofák illetve a befogott tárgy keménységétől függ, hogy ez a bizonyos egyetlen pont (pontosabban vonal) mekkora kiterjedésű lesz. Én per pillanat még azt sem tudnám megmondani tutira, hogy az a jobb-e, ha mindkét anyag nagyon kemény, vagy ha valamelyik akár rugalmasan, akár rugalmatlanul,de torzul.
Feltételezem, hogy a te tapasztalatod oka az, hogy a szorítóerő kis ponton hat és tk. nyomot hagy a fúrószárban, így aztán nehezen tud megcsúszni. -
aszamóca
aktív tag
Gyakorlati tapasztalatom, hogy ez pontosan fordítva van. Egy kategóriacsúcs Bosch GSB 21-2 RCT ütvefúró, amit Röhm tokmánnyal szerelnek, és 1.5-től fog be, a pofák éle lapos, abban megcsúszik a fúrószár. Ugyanez igaz a fogaskoszorús lapítottakra is, de az önzáró, precíziós, 1 alatt fogók nem hajlamosak erre. Nyolc tokmányom van itthon, ebből vonok le konzekvenciát.
-
troland26
őstag
Üdv!
Hobbi célú bútorkészítéshez szeretnék venni egy lamellázó gépet . Mivel ritkán használnám nem szeretnék kiadni érte túl sokat . Az olcsóbb kategóriások közül melyiket érdemes megvenni ? Max 30k -t szánnék rá .
-
Soká
senior tag
válasz
aszamóca #37472 üzenetére
Talán nem jó szó az "elítélés" mert erről szó sincs, én csupán hangosan gondolkodom arról, hogy valószínűleg vannak előnyei és hátrányai is annak, ha a tokmány pofái úgymond "hegyesek". De nyilván az is megszabja, hogy mennyire lehet "hegyes" egy pofa, hogy milyen minőségű acélból készül, hogyan van megedzve. No, mindegy, ezt egy gépész tudná megmondani. Az biztos, hogy az én régi, ipari asztali öntvény fúróm tokmányába be tudok fogni 1mm alatti fúrót is, a fűszerboltos kis kompakt (sokak által szidott, szerintem nem annyira rossz) fúrógépbe csak 1,5mm felett.
-
aszamóca
aktív tag
Biztos rossz így, de még nem fordult meg soha, pedig fúrtunk vele 20mm-es vasba 22-es furatokat is, az igaz, hogy a motor leállt párszor. (mielőtt megkérdeznék, le volt szedve a fúrószár 12-esre) Lépcsőssel meg Pm29-est 5mm-es lemezbe. Akármilyen rossz, elítélhető is ez így, én elégedett vagyok vele, nekem jó..
-
Soká
senior tag
válasz
aszamóca #37468 üzenetére
Én csak azért kérdeztem, mert a linkelt tokmányra 1mm volt írva. Jó lenne, ha egy lakatos megerősítene, de ha a tokmány alkalmas 1mm alatti befogásokra is, az nem szerencsés befogás szempontjából nagyobb átmérőnél. (kis felületen szorít, könnyebben elforog a fúró a tokmányban - gondolom én)
-
aszamóca
aktív tag
válasz
MrChris #37463 üzenetére
Nálunk is kiselejtezték a régieket, és hoztak gagyi távol keletit helyettük. Semmit nem lehet, nem is érdemes kezdeni velük.
A Llambrich már a felső kategória, majdnem annyiba kerül mint a gép maga. Most jobb áron van,mint mikor én vettem.
Van egy esztergályos ismerősöm, aki adott pár darabot az aprajából, mert ő nem használ ilyen kicsiket.
De vettem hosszút is a Kenedy-től. -
vadászcsiga
félisten
válasz
vadászcsiga #37455 üzenetére
Senkinek nincs ilyen?
-
-
Soká
senior tag
válasz
MrChris #37459 üzenetére
30-50 éves, használt asztali fúrógépet kellene keresned. Ami legalább 60-70kg. És olyat, ami nem nagyon leharcolt. Ez persze időigényes.
Hirtelen most nem találtam megfelelőt a neten, de járni kell utána. Valami hasonlót:
https://szerszampiac.hu/szerszamgep/oszlopos-allvanyos_furogep/asztali_furogep bár az nekem a legkevésbé sem szimpatikus, ha egy gépet leöntenek egy vödör festékkel, hogy jobban mutasson...
Esetleg ezek kereskedőtől: 1. 2. 3 (nekem hasonló van). 4.
Itt is van választék.
Itt a legalsó tétel szimpatikus, van belőle vagy 5 darab (optikai tuninggal....) -
MrChris
nagyúr
Ettől tartok, nekem precíz kotyogásmentes kell, felfele se legyen, marha vacak mikor tolom neki és holtjáték van aztán berántja magát a fúró... Az meg a minimum, hogy ne kóvályogjon. Ilyen lyukakat kell fúrnom, van hozzá egy ilyen fúrósbalon amivel pontosan lehetne dolgozni, mert lépcsőzetesen fél fokonként kell szabályozni a dőlésszöget, meg ugye tized pontosan egységesnek kéne lenni... Már azon gondolkodom, hogy csinálok egyet apró munkára.
-
aszamóca
aktív tag
Tényleg lityegős, nem egy stabil valami amikor élőben megfogdosod. (az Optimum is lötyögős, megfogdostam a bemutatóteremben azt is, akkor tettem le a vásárlásáról) Addig én is jónak hittem, de a palifogó design-jával sokakat megfog. Én még mindig azt mondom, hogy egy régi FO-13-as használtan többet ér ezektől, még ha fel is kell újítani.
-
dr.ac
csendes tag
válasz
MrChris #37454 üzenetére
Évekkel ezelőtt megfogdostam egy kiállított darabot, de nekem nem jött be. Volt egy holtjátéka az orsónak?, tokmánynak? - valaminek. Leengedve kézzel meg lehetett mozgatni oldalra az egészet, ami nem egy jó ómen. Erre sokan panaszkodtak külföldi fórumokon, tehát nem egy rossz példányt fogtam ki, de van, aki azt írta, hogy ő nem fogja oldalirányba mozgatni, és kész..
A másik rossz pont, hogy én nagyon kényelmetlennek találtam azt a kereket, amit előtoló kar helyett kitaláltak. Szép meg minden, de kicsavarodik a kezedből - vagy én nem jöttem rá a helyes használatára néhány perc alatt.
A párhuzamvezetőszerűség, a leszorító alkalmatosság csak kisebb munkadaraboknál tűnik használhatónak, komolyabb munkára más fúrónál csinálnál magadnak asztalt, ennél nemtom mennyire lehet rögzíteni a talphoz egy ilyen saját asztalt.
A lézer gyanítom itt is csak szemfényvesztés, de javítson ki valaki, ha tévedek.
A gép egyébként tetszetős, plusz a fokozatmentes sebességállítás is tetszett, de miután élőben láttam, én személy szerint lemondtam róla, és az itt korábban ajánlott Optimum fúrók felé kezdtem el nézelődni.
Viszont ilyen árkategóriában nem tudom, mit lehetne ajánlani. -
vadászcsiga
félisten
Ilyenje van valakinek? Az érdekelne hogy az sín ahol a fűrész csúszik, pontosan milyen szeles.
-
MrChris
nagyúr
Precíz fúrásokhoz keresek asztali fúrógépet, első körben a Bosch pbd40-et néztem ki. Mennyire jó ez a gép? Van ilyen jellegű más is olcsóbban?
-
exabit
tag
Fa szerkezeteket mivel szoktak tűzállóva tenni? Vízüveggel vagy valami speciális festékkel? Egy villanymotornak szeretnék egy hangszigetelt dobozt. (a szellőzésről egy ventilátor gondoskodna).
Persze árulnak ilyen zajcsökkentő dobozokat, kértem is árajánlatot rá, de nem fogok fél milliót kifizetni arra amit én legjobb esetben is megoldok ennek a tizedéből.
-
pali923
aktív tag
Én ezt (majdnem) véletlenül találtam. Van ugyanis egy Faipari adok-veszek csoport, ahova be lehet kerülni könnyen, és aztán már jönnek elő az ilyen hirdetések. Egyébként (nem próbáltam, de) azt olvastam nem is olyan régen, hogy egy új fejlesztésnek köszönhetően rá lehet keresgélni tartalmakra is a facebookon. Ha másként nem, a gugli site: parancsával.
-
pali923
aktív tag
A facebookon hirdetnek egy Dewalt 705 gérvágót 90000-ért, ha valakit érdekel. Nincs közöm a hirdetőhöz, de itt ajánlott gép, ha jól emlékszem.
-
indianjoe23
csendes tag
Van valakinek tapasztalata az uni-maxnál kapható munkalap sablonról?
https://www.uni-maxhu.scostry.cz/profi-line-730/d/
Elég stabil lehet? -
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #37443 üzenetére
Azért azt tegyük hozzá, hogy a Hydrocrom rendszer nem egy hagyományos lazúr mint amit leakasztunk a nagyáruházak polcáról. Eltudom képzelni, hogy a Hydrocrom rendszerben van valamelyik típusú felületkezelő cucc, amit nemes egyszerűséggel lakkpácnak hívnak, de az nem az amit az átlag asztalos köznyelv lakkpácnak ismer.
Mindegy beszélek velük majd, kíváncsi vagyok. -
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #37439 üzenetére
Hát nem tudom....
Lakkpác az én ismeretemben annyit tesz, hogy lakkba lehet keverni pácot és azt felfújni.
Azért nem használják, vagy csak ritkán kivételes alkalommal, mert ahogy változik a felvitt anyag vastagsága úgy változik a színe is.
Működésében hasonlít a lakkpác és a lazúr, de a lazúrból van ugye kültéri, meg vékony és vastag ezért anyagában/összetételében más, ezért valahogy nem tudom a lazúrt, lakkpácnak hívni.
Ha beszélek Milesi-vel megkérdezem tőlük. -
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #37425 üzenetére
A lakkpácnak (közismert nevén lazúr)
Ebbe mennyire vagy biztos, vagy honnan vetted?
-
Kolty
aktív tag
Sziasztok.
Olyan jellegű kérdésem lenne, hogy hogyan érdemes sikeresen élfóliát hagyományos vasalóval felvasalni?
Nem poros a felület mégse akar felragadni rendesen.
Hőmérséklet számít?
Köszönöm. -
Soká
senior tag
válasz
ifbbtudox #37433 üzenetére
Sosem dolgoztam vele, mindig csak boltban nézegettem az einhell gérvágókat, tehát biztosat nem mondhatok.
Az megnyugtató, hogy méhészkedsz, arra szerintem minden szempontból meg kell, hogy feleljen ez a kategória. Feltéve ha tudod kímélni a gépet, mert a barkács cuccok a folyamatos használatot nem szeretik, könnyen túlmelegszik. Szóval, nincs gond ha ezer dolgot szeretnél évente elvágni vele, de azt ne 2 óra alattA Parkside gérvágó gyártója - emlékeim szerint - az Einhell. Szóval vonatkoztass el a színtől és megtalálod az einhell palettájában.
-
ifbbtudox
csendes tag
Köszönöm, én személy szerint szeretem a parkside márkát, eddig semmi bajom nem volt semmi gépükkel.
Főleg méhészethez használom, kompresszor, csavarbehajtó, levegős kapocsbelövő, felsőmaró, ütvefúró. Ezek mind nagyon jól működnek évek óta már, gérvágót is szívesen használnám parksideból, de a húzó funkcióra szükségem lenne.
A tavaly április végi újságban megtaláltam egy másik parkside gérvágót:
https://akcios-ujsag.hu/akcios-ujsagok/lidl-2016-04-21-04-27/Ez már 340mm-es vágáshosszt tud leírás alapján. Mit gondoltok, van rá esély hogy idén újra kapható lesz ez a verzió is? Mert nem sürgős, asztali körfűrészen mindent meg tudok csinálni jelenleg, de sok munkát könnyítene egy gérvágó a jövőben.
-
talla
csendes újonc
válasz
mi a véleményed a Belinka lazúrokról? én Belinkát használtam kültérre majd az idő bebizonyítja milyen lesz, nem olcsó a festék.
lenne egy általában minden szakihoz szóló kérdésem: http://www.butorakertben.hu/adat/oldal/191/Image/villanyora_takaras.jpg ---- vmi ilyesmi kis szerszámtárolót szeretnék építeni(más méretezéssel kb 2x3.5m), kérdésem: hogyan mivel rögzítsem a faanyagot a téglafalhoz? milyen vastag legyen a téglafal? ilyen pántot hol lehet venni az ajtóhoz? illetve milyen tok készüljön az ajtónak? tegyük fel ez a szerkezetű ajtó akácból lenne 50kg minimum ez nyilván nem mehet az egy sor téglába facsavarral.
olvastam többek is gondolkodnak a freud lapok vétele miatt, azt hallottam hogy a freud-ot megvette a Bosch és ami Bosch körfűrészlapot látsz made in italy-jelzéssel az mind a freud gyárában készült. a befutott márkanév miatt a Bosch nem fog megválni a freud márkanévtől. plusz kezdhettek kutakodni van e vmi ismerősötök a Boschnál, mert aki ott melózik azok vásárolhatnak Bosch termékeket(asztalos gépek,gázkazán,sütőlap stb) féláron van egy bizonyos limit legalábbis ez így volt pár éve, én így vássároltam Bosch termékeket, nem azért húz a szívem a Bosch felé mert kék színű hanem mert ez a lehetőség volt adott na és azért az árért tényleg jó érték! -
Hunyus
senior tag
Sziasztok!
Van nekem egy Würth HKS 65-E POWER kézi körfűrészem.
Ezt beszerelni asztalba,illetve csinálni neki egy asztalt...
Mennyire érdemes ebbe belefogni,vagy foglalkozni vele?A gép adatai:
Névleges feszültség: 230 V/AC
Frekvencia: 50 Hz
Érintésvédelmi osztály: II. védelmi osztály / védőszigetelés
Teljesítményfelvétel: 1800 W
Min./max. üresjárati sebesség: 2300-5000 ford./perc(f/p)
Max. üresjárati fordulatszám: 5000 ford./perc(f/p)
Min./max. fordulatszám névleges terhelésnél: 1400-4000 ford./perc(f/p)
A következő furatátmérőhöz: 30 mm
Max. fűrészlap átmérő: 190 mm
Min./max. gérszög: 0-45 fok
Max. vágásmélység 90 foknál: 65 mm
Max. vágásmélység 45 foknál: 48 mm
Alaplemez hossz x alaplemez szélesség: 327 x 203 mm
Gép tömege: 5,2 kg
Kábelhossz: 4 m -
civicfan
tag
válasz
Rákerestem a google-on a Borókához parkettalakkot ajánlanak
Köszi a felvilágosítást -
Winner_hun
félisten
válasz
civicfan #37422 üzenetére
A lakkpácnak (közismert nevén lazúr) két változata van: vékony és vastag. Előbbi kültérre, nem mérettartó anyagra, utóbbi kültéren korlátozottan és beltérre ajánlott. Vastaglazúrt akkor ajánlott használni ha fontos a megjelenés (szebb a felület).
Milesi általi iránymutatás a lazúrokról, mert sokan nem tudják hogy mikor, milyet, hova:
VÉKONYLAZÚR:
Felhasználási terület: Az XGT vékonylazúr rendszert a nem mérettartó faanyagokból (pl. gyalult deszka, palló, gerenda) készülő, esőnek, csapadéknak közvetlenül kitett kültéri faszerkezetek (pl. kerítés, pergola, kerti pad, oromdeszkázat, gerendafal, lambéria, stb.) védelméhez javasoljuk.
Felhasználási mód:
Ecsettel két rétegben vékonyan elkenve.Jellemzők:
A faanyagba mélyen beszívódik, és a felületnek természetes, enyhén viaszos hatású megjelenést biztosít. Filmréteget nem képez, nem gátolja az esetleges repedéseken vagy bütü-felületekken keresztül a fa belsejébe szívódó nedvesség szabad kipárolgását.Felhasználási útmutató:
- 1. Előcsiszolás: 80-120-as csiszolópapírral (keményebb faanyagoknál a durvább csiszolás ajánlott)
- 2. Lazúrozás: XGT 608-619, lazúrecsettel
- 3. Száradás: porszáraz: 10-20 perc, átfesthető 4-6 óra elteltével
- 4. Csiszolás: érintőlegesen 100-120-as szemcsézetű csiszolószivaccsal
- 5. Lazúrozás: XGT 608-619, lazúrecsettel
- 6. Száradás: porszáraz: 10-20 perc, érinthető: 4-6 óra elteltével, vízálló: 24 óra elteltévelA vékonylazúrok minősége és színhatása kizárólag 2 réteg felhordásával lesz tökéletes. További rétegek felhordásával a filmképződés miatt a bevonat tartóssága csökken. A szerkezeti faanyagokat, különösen a fokozott csapadékhatásnak kitett elemeket érdemes előzetesen QBM favédőszer 10%-os oldatával is lekezelni. A vékonylazúros felületek könnyedén karbatntarthatóak.
Javasolt felújítás:
Igénybevételtől függően 2-3 évente (enyhe csiszolást követően), a megfelelő színű XGT lazúr és a színtelen XHC 6 1:2 arányú keverékével végezhető, hogy elkerüljük az eredeti szín lemélyülését.VASTAGLAZÚR:
Felhasználási terület:
Az XHT-XGC vastaglazúr rendszer mérettartó rétegragasztott faanyagból készülő, csapadéknak közvetlenül nem kitett kültéri faszerkezetek (pl. lambéria, bejárati ajtó, ablak, stb.) védelméhez javasoljuk, különösen akkor, ha elvárás a felületek esztétikusan lakkos megjelenése.Felhasználási mód:
Ecsettel kenve.Jellemzők:
A fedőlazúr vastag filmréteget képez. A vastaglazúros bevonat kialakításakor az adott szerkezetet teljesen körbe kell zárni a bevonatta úgy, hogy közvetlen nedvesség a faanyagot ne érhezsse. Tartós vastaglazúros felületeket csak megfelelő alapossággal lehet elkészíteni, a felhasználási útmutatóban foglaltak maradéktalan betartásával.Felhasználási útmutató:
- 1. Előcsiszolás: 120-150-es csiszolópapírral (keményebb faanyagoknál a durvább csiszolás ajánlott)
- 2. Impregnálás: XHT 8-19, lazúrecsettel
- 3. Száradás: átlakkozható 4-6 óra után
- 4. Csiszolás: érintőlegesen 120-as csiszolószivaccsal
- 5. Lazúrozás: XGC 43M / 068M, lazúrecsettel
- 6. Száradás: porszáraz 15-20 perc, átfesthető 2-6 óra elteltével
- 7. Csiszolás: 100-120-as szemcsézetű csiszolószivaccsal
- 8. Lazúrozás: XGC 43M / 068M, lazúrecsettel
- 9. Száradás: porszáraz: 15-20 perc, érinthető: 2-3 óra elteltével, összezárható: 24 óra utánA vastaglazúrból legalább 2 réteg felhordása ajánlott, ugyanakkor további fedőrétegek felvitelével a bevonat minősége és tartóssága még jobb, megjelenése még szebb lesz.
Javasolt felújítás:
A vastaglazúr bevonatot nedves pamutronggyal kell megtisztítani, majd a száradás után az XGC 35-ös ápolófolyadékot mikroszálas kendővel vigyék fel az adott felületre. Az eljárást évente 1-2 alkalommal érdemes elvégezni. Komolyabb sérülés vagy kopás esetén saját anyagával, azaz az XGC 43M fedőlazúrral lehet a felületeket helyreállítani.Más gyártóknál az utógondozás lehet, hogy másképp működik, de a felhasználás helye / módja megegyező.
-
raidx
őstag
Lidl akció a jövőhéten. 19 999 Ft a gérvágó: https://www.lidl-flyer.com/hu-HU/#/7022186b-e396-11e6-8761-005056ab0fb6/view/flyer/page/10
-
Soká
senior tag
válasz
ifbbtudox #37416 üzenetére
Elég húzós ára van, az alapján már tényleg félprofi...
Neked kell tudnod, hogy milyen célra is vásárolod? Valóban kell-e a 250-es lap, kellenek-e azok a dimenziók, amit ez a gép átvág?
Azért az Einhell nem egy csoda, 80ezerért én kétszer meggondolnám. A 210-es kistestvérét Parkside néven forgalmazza évente egyszer a Lidl, az kb. 30.000Ft, arra azt mondom, hogy ár-érték arányban rendben van. Ez a nagytesó érzésem szerint nem jobb csak nagyobbat vág.
Ha a szállíthatóság nem szempont, akkor egy asztali körfűrész jóval sokoldalúbb gép! (persze a kettő gép nem vagy-vagy kategória)
Ha ezt az einhellt veszed, akkor vélhetően olyan ácsmunkákat szeretnél végezni, ahol nagyobb keresztmetszetű szálanyagokat kell nagy számban darabolnod. Ha asztalosmunkáról van szó inkább, akkor meggondolandó. Én például holnap képkeretléc daraboláshoz fogom használni a gérvágót. -
ifbbtudox
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, gérvágó vásárlás előtt állok, találtam többet, ami tetszik de érdekelne a véleményetek, mik a legjobb gérvágók jelenleg fél-profi kategóriában?
Einhell RT-XM 305 jelenleg a favorit nálam, minden hozzászólást véleményt szívesen veszek!Köszönöm!
-
Drebil
csendes tag
válasz
civicfan #37414 üzenetére
Nos az gondnak nem gond, csak annyit kell tenni, hogy 80-100-as csiszolóval át kell dörzsölni, míg a rostszálak elsimulnak.Eztán ismét lazúrozni. Ezt a réteget már sokkal visszafogottabban szoktam dörzsölni, épp csak hogy ami még rost kiáll, eltűnjön. Utána én lakkozom. Általában Milesi vizesbázisú lakkot szoktam, HPC33. Gyorsan szárad, nem büdös. Nyugodtan 2-3 rétegben, a technológiai utasításokat, ajánlásokat figyelembevéve.
-
civicfan
tag
Üdv! Volna egy kérdésem, nem vagyok szakértő csak szépíteném a házam. Van 2 beltéri fa ajtóm amit lazúrral (boróka 2in1) festettem le, és szeretném fényezni! Mivel ajánlatos lekenni, lakkal vagy viasszal? Egy gond van nem lett lecsiszolva festés előtt.
Előre is köszi a választ! -
mdk01
addikt
válasz
generatoros #37411 üzenetére
Utólag nem nehéz valóban, csak míg eljutottam ide a 2-3 variációt követően az volt egy hosszabb idő.
Meg persze az a része sem volt egyszerű, hogy +-0,1mm-es tűréssel gyártsak ilyeneket faipari gépeken.Örülök azért, hogy átrágtuk ezen magunkat és sajnálom, hogy megtörtem a hobbi gépek eszmecseréjét.
-
generatoros
tag
akkor megnyugodtam, azt hittem van valami trükk benne. így utólag nem túl nehéz, de csak a szemeink előtt elképzelt látvány mellé azért a valóság is kell. Én a kezembe vettem egy papírból készült dekorációs dobozt, ami pont egy kocka volt és így a valóságot látva, már megfogalmazható volt a látvány. nekem tetszet a feladványod és nagyon komolyan mondom és nem zrikálni akarlak, hanem elismerésem, mert tanulságos volt. elmesélek egy igaz történetet, talán mások is találkoztak hasonló esettel. új lakásba költözik a fiatal pár, senki tanácsát nem fogadják el a berendezés kapcsán, jönnek a szülők rokonok az avatóra és alig férnek el az előszobában . a túl okos fiatalok néhány bútort nem tudtak az elképzelt helyére tenni mert a bejárati ajtó nagyobb volt a belső ajtóknál. egy kicsit ez is a térbenlátás egy fajtája. talán, ha az iskolában megtanultak volna erről is valamit akkor ez nem fordul elő. ezért mondtam előző hsz.-ban hogy tanár úr, remélem így már nem bántó.
-
mdk01
addikt
válasz
generatoros #37409 üzenetére
Hát én kirajzoltam, és rámértem ez volt számomra a legegyszerűbb.
-
mdk01
addikt
válasz
csemberlen #37406 üzenetére
Boltival mi a problémád?
Ha extrém kérésed van akkor érdemes csak egyedileg legyártatni, egyébként csak drágább lesz mint a bolti. -
mdk01
addikt
válasz
generatoros #37405 üzenetére
-
csemberlen
őstag
Átlagos 200*160-as felhajtható (rövidebb felénél) ágykeretet mennyiért lehetne legyártani . Jöhet privátba akár ajánlatként, vagy további kérdésekkel.
-
generatoros
tag
Remélem megtaláltam a megoldást. Tehát az egyenlő oldalú háromszög , ha elképzeljük mint egy síkidomot akkor ez a sík szöget zár be a kocka azon oldallapjának a síkjával amelyiknek a csúcsával találkozik.( 2 db ilyen csúcs van mindegyik bevágásnál. A fűrészlap dőlésszöge 90° minusz 35,264° =64,736° szerintem ez jó eredmény lesz. Tangens tétel volt a segítségemre és a megkopott térlátásom. Van egyszerűbb megoldás is? kérdezem.
-
mdk01
addikt
válasz
generatoros #37403 üzenetére
Máshogyan értelmeztem, de így már értem mire gondoltál.
Ilyen szempontból még nem néztem, mert nem volt lényeges, de valóban egyenlő oldalú háromszögek keletkeztek, és amit beraktam korábban képet, azon pont jól látszik ezért is figyelhettél fel rá. -
generatoros
tag
lehet kimaradt egy vessző, én nem azt írtam hogy a négyzet átlóival egyenlő oldalu háromszöget lehet létrehozni. De amit gondolok a kép alapján ott egy egyenlő oldalu háromszög jön létre , miután megtörténik a fürészelés. most, hogy nem helyes a válaszom veszek elő papírt ceruzát és megprobálom felrajzolni (persze axonometrikusan) A cinizmus tőlem nagyon messze áll. Vicces és mégis tisztelettudó akartam lenni.
-
generatoros
tag
válasz
generatoros #37399 üzenetére
lehet, hogy nem teljes a válaszom? A kockát nem élére állítva hanem lapjára fektetve tolnám és a kialakuló hármszög csúcsa kerülne a fűrészlap közelébe a másik csúcsa a kockának feküdne a 45°-os sablonba ami hosszúságánál fogva a szögvezetőhöz szorítva tenné lehetővé a fűrészelést.
-
mdk01
addikt
válasz
generatoros #37399 üzenetére
Igen a 3x9=27db-bal hibáztam, felesleges infó volt a feladványhoz, mert nem volt rá szükség és zavaró tényezőként hatott.
Az egyenlő oldalú, és egyenlő szárú levezetésedet talán értem, bár a négyzet átlójával nem lehet sztem egyenlő oldalú háromszögeket létrehozni, mert eleve mindig van benne egy 90fokos szög.
Nem jó a 60 fok sem amúgy, ebből kifolyólag.
A tanító bácsi megnevezést remélem nem cinikusnak szántad, mert már-már sértésnek veszem alapból is.Az biztos, hogy jóval szájbarágósabban kell írásban leírni a dolgokat, mert nagyon könnyen félreérthetőek az egyes magyarázatok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Hobby elektronika
- Milyen TV-t vegyek?
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Elfelejtettem a film címét
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Everest / AIDA64 topik
- További aktív témák...
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Eladó elektromosan állítható magasságú gamer asztalok
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Samsung Galaxy A5 2017 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080 bolti ára 1.35 mill ft
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest