Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7651) zseko


zseko
veterán

Üdv, ötlet érdekelne, mi lehet a hiba. Mostanában időnként olyat játszik a gép (épp jelenleg is, így tabletről írok), hogy gondol egyet és újraindul, majd pár perc után megint, ha a biosba belépek úgy is újraindul, majd a végén pedig el se jut semeddig, tehát még a biosig sem, a monitor nem is kap jelet, a vga (és tán még a táp) ventilátorok felpörögnek majd leállnak, és ez ismétlődik. A négy ram miatt kicsit szenvedtem mikor beraktam, de azóta már egy éve megy a gép gond nélkül.
Kifújtam a gépet levegővel, kiszedtem a ramokat, vga-t, lehúztam minden meghajtót, külön-külön és egyszerre is próbáltam, kiszedtem az elemet is már, de még csak hiba csipogás sem volt. Ezek miatt elsősorban alaplapra tudok gondolni, azért ide írtam. Aztán gondolt egyet és elindult, de most kb. egy hét után megint elkezdte.
2017-ben vásárolt B350-es lap, a gépem adatai az adatlapomon.

HR24.hu

(#7652) svgyula válasza zseko (#7651) üzenetére


svgyula
addikt

Szia! Ez annak a jele, hogy rossz a hűtés! Pont ilyen hibákat produkál ha a processzornak rossz a pasztázása. Nyilván egy idő után annyira túlmelegszik, hogy már a BIOS-ig sem jut el. Bár ilyenkor inkább lefagyni szokott. Vagyis meg kellene nézni a lapon többi hűtött részt is.

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7653) zseko válasza svgyula (#7652) üzenetére


zseko
veterán

Köszi. Ezt a részt nem értem mire akarsz utalni: a lapon többi hűtött részt is.
Néztem a biosban is, 45 fokos cpu-nál is újraindult, azt azért nem tartom annyira magasnak, aztán 48 fölé nem láttam menni, bár nem tudom , hogy mennyire lehet hinni a biosban mutatott értéknek. Egyébként valóban gondoltam én is arra, hogy újrapasztázom a cpu-t.

HR24.hu

(#7654) svgyula válasza zseko (#7653) üzenetére


svgyula
addikt

Normál esetben a feszültség stabilizátorok is kapnak hűtést az alaplapon meg az északi híd "nord bridge" is. Ezek hűtés hibája is leálláshoz/újrainduláshoz vezet. Az alkatrész hibát egy jó szobai ventilátorral is kizárhatod. Leveszed a gép oldalát beállítod a ventilátort úgy, hogy kifújja a lelkét is és próba! Ha valamelyik feszültség stabilizátor szállt el akkor ilyenkor is csinálja. Ja a processzor pasztázása után kellene mert azt nem tudod így hűteni. Csak példa az enyémen hol vannak hűtések. A hiedelmekkel ellentétben azok nem dekorációs takarások amiket a nyilakkal megjelöltem.

[ Szerkesztve ]

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7655) MaddeNNNN válasza zseko (#7651) üzenetére


MaddeNNNN
őstag

Ha bármilyen hibaüzenet nélkül indul újra én tápra gyanakodnék. Ha kék halállal akkor talán ram, cpu. Bár tény, hogy az a b350-es lap nem a legfiatalabb de ennyi idő alatt azért nem szabadna degradálódnia.
Esetleg nézd meg a cpu-d lábait, nincs-e egyik meghajolva.

Mindegyik RAM stickedet próbáld ki mindegyik slotban egyesével, csinálj velük egy Prime 95 tesztet(abban is a Large FFT-t, az terheli a RAM-ot és az IMC-t).

Ha van ismerősöd akinek AM4-es gépe van, esetleg kipróbálhatod az ő lapjával, cpujával, ramjaival és tápjával.

[ Szerkesztve ]

To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.

(#7656) zseko válasza svgyula (#7654) üzenetére


zseko
veterán

+ #7655 MaddeNNNN

Köszi. A ramot is letesztelem majd, ahogy olvastam ezek az első szériás AM4 lapok ugye egyrészt háklisak a ram típusára, másrészt azt sem szeretik mindig, ha mind a négy slotban van ram.
Idén kétszer volt így lehalás egy hét alatt, ahogy írtam, korábban meg tavaly nyár környékén lehetett valamikor. Tápra azért nem gondolok, mert előtte egy 8e forintos 300W-os dzsunka táppal is órákat játszottam ezen a konfigon, most meg egy jóval minőségibb van, de persze bármi elromolhat akármikor, semmi nem kizárható.

Nem csak az az idegesítő, hogy teljesen random, hanem hogy egyáltalán semmi életjelet nem ad olyankor, még hibajelzést sem csipog vissza, a kiszedett vga és ramok ellenére sem, amire azért, főleg hogy nincs ram, már csak kellene valamit csipognia.

HR24.hu

(#7657) Doky586


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Sziasztok! Egy ASRock AMD gépen szeretném kikapcsolt állapotból felébreszteni a gépem USB egérrel/billentyűzettel. ACPI beállítások közt PS2 engedélyezése nem segít, úgy nem ébred USB billentyűzettel. Intel esetén még volt itt USB-s lehetőség, ennél máshol van?

Egy ilyet találtam messze a menük mélyén: [kép] Csak azt nem tudom mi az a BT..? Próbáltátok már ezt? USB-n egyébként van tápfesz, működik a gombok háttérvilágítása.

[ Szerkesztve ]

(#7658) Doky586 válasza Doky586 (#7657) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Esetleg arra valaki hogy hogy kell kikapcsolni az USB portokról az 5V-ot ha ki van kapcsolva a gép? DeepSleep menüpont nincs a biosban.

(#7659) svgyula válasza Doky586 (#7658) üzenetére


svgyula
addikt

Ha nincs bekapcsolva a wake up az UBS-nél akkor "elméletileg" lekapcsolja akkor, ha kikapcsolod a gépet. Vagyis olyankor csak a power gombbal tudod bekapcsolni. Bár nekem intel alaplapom van és azért a két cég és BIOS nem ugyanaz, lehet ebben hasonló lehetőség.

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7660) Doky586 válasza svgyula (#7659) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ezek közül melyiket kapcsoljam ki? [kép]

(#7661) svgyula válasza Doky586 (#7660) üzenetére


svgyula
addikt

Ezekből szerintem alváshoz egyik sem kell. Nyilván a RAM lekapcsolás az annyit jelent, hogy pár mp-el több lesz a betöltési idő mert nem tartja meg a win által belökött adatokat viszont a hiberfile-ből meg a pagefileből szemezhet :) Az RTC alarm is felesleges. Az akkor kell ha van időzített bekapcsolás, vagy az OS bekapcsolja a frissítéshez amennyiben az időzítve van.
A PCIE devices power on akkor kellenek ha hálózaton keresztül akarod bekapcsolni a gépet(vagy valaki :D )

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7662) Doky586 válasza svgyula (#7661) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Előszöris nem altatni akarom hanem kikapcsolni. Az altatás most is jól működik, ekkor nem akarom hogy elmenjen az usb táp.

"lekapcsolja akkor, ha kikapcsolod a gépet"
Nem kapcsolja le az usb tápját.

[ Szerkesztve ]

(#7663) svgyula válasza Doky586 (#7662) üzenetére


svgyula
addikt

Mert így soha nem kikapcsolod a gépet hanem csak leállítod!
Kellene még lenni egy olyan beállításnak ahol az a kérdés akkor mit csináljon ha elmegy a "villany"(power less) ha itt a standby van beállítva akkor nem fogja soha lekapcsolni a tápot az UDB-ről! Ha itt a standby helyett a power off van beállítva akkor elméletileg mindent le kell hogy kapcsoljon.

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7664) Doky586 válasza svgyula (#7663) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Na hogy egyértelmű legyen mi a célom: itt [kép]

- ha Leállítom a gépet akkor vagy szeretném usb billentyűzetről/egérrel feléleszteni (ekkor kell az 5V ami jelenlegi állapotban van) de nem ébreszt (bekapcsológombhoz nehézkes a hozzáférés); vagy ha ezen ébresztés nem lehetséges akkor ne legyen rajta 5V mint most. (világítós billentyűzet)

- altatás most is úgy működik ahogy kell, erre semmilyen javaslatot nem kérek.

- áramkimaradáskor nem igénylem hogy bekapcsoljon.

Mi az a UDB?

Ugyanúgy ASRock régi de inteles lapomon volt bios ACPI menüben engedélyezni ébresztéshez a USB bill/egeret a PS2-n kívül.

[ Szerkesztve ]

(#7665) Doky586 válasza svgyula (#7663) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Itt csak on/off van, nincs standby [kép]
Illetve találtam még egy ilyet. [kép]
Az ACPI rövidítésről szúrt szemet. Ezen kéne valamit állítgatni?

[ Szerkesztve ]

(#7666) svgyula válasza Doky586 (#7664) üzenetére


svgyula
addikt

Hogy világos legyen! Én erre válaszoltam:
"Esetleg arra valaki hogy hogy kell kikapcsolni az USB portokról az 5V-ot ha ki van kapcsolva a gép? DeepSleep menüpont nincs a biosban."
"Mi az a UDB?" Ezt elírtam.
Mivel egyik hozzászólásod ütötte a másikat nem igazán lehet tudni mi is a cél egyáltalán!? Ha kikapcsolt állapotba nem rakod a gépet nem fog lekapcsolni az USB táp. Az hogy stanby üzemből miért nem ébreszt a #76060 hozzászólás képén a PS/2 keyvoard nincs engedélyezve.
Az egyik hozzászólásoddal ütötted a másikat. Ha a gép ki van kapcsolva(nem standby!) akkor csak a power gombbal lehet bekapcsolni. Mivel ezen a lapon nincs lehetőség ha elmegy a villany akkor ez az opció marad. A világító USB eszközökre nincs megoldás! Azok világítani fognak standby üzemmódba hiszen ha lekapcsolnak akkor megint csak a power gomb marad bekapcsolásnak. Ezek folyamatosan üzemben kell hogy legyenek mert a power gombot helyettesítik, és nincs különszedve az USB és a PS/2 billentyűzet/egér.

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7667) Doky586 válasza svgyula (#7666) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Újra
Cél: Ha kikapcsolom a gépet lehessen billentyűzettel bekapcsolni. Ha előbbi nem megvalósítható akkor felesleges az 5V.

A kettő közül egyik sem megvalósítható?

(Előző inteles lapnál mindkettő megvalósítható volt. Külön külön. Az AMD lapok ennyire buták?)

[ Szerkesztve ]

(#7668) zseko


zseko
veterán

Újra előjött az egy hónappal ezelőtti probléma, hogy gondol egyet a gép és újraindul, de már boot közben is újraindul, végül se kép se hang.
- CPU-t megnéztem, nincsenek elgörbülve a lábak, újrapasztáztam, semmi.
- Tápot kiszedtem, levegővel kifújtam, semmi.
- Ramokat kiszedtem, de nem csipog vissza hibát a hiányzó ramokra, visszatéve ugyanúgy nem indul el.
- VGA-t kiszedtem, kifújtam, de elsőre annál sem csipogott vissza hibát a hiányára, csak másodjára, és visszatéve ugyanúgy nem indul el.
- Végül az egész gépet kivittem a műhelybe és kifújtam levegővel az egész alaplapot is, most így már 15 perce megy.

Legutóbbi két alkalommal is ugyanez volt, csak akkor indult el mikor az alaplapot is megfújattam levegővel.

Így azt gondolom, az alaplap a probléma oka, szerintem rendelek egy újat. A B5xx-as lapokba belemegy még a 2600-as Ryzen, vagy abba már csak a 3000-es sorozattól?

[ Szerkesztve ]

HR24.hu

(#7669) rankesz válasza zseko (#7668) üzenetére


rankesz
veterán

Szerintem csak a ryzen gen 1 nem megy már az 5xx szériában

(#7670) zseko válasza rankesz (#7669) üzenetére


zseko
veterán

Egyelőre az Asrock támogatási listáját nézve csak az X570-ben engedélyezik, a B550-ben nem. Annyi pénzt viszont nem fogok rákölteni. A B450-ben viszont mennek az 5000-es sorozatú procik is már, tehát akár az is elég lehet, és még mindig tudok két szintet váltani később a prociban.

[ Szerkesztve ]

HR24.hu

(#7671) Werkly


Werkly
őstag

Aki még használ 8700K/ Asrock Z370 Taichit melyik BIOS-t javasolja/használja? Kösz!

(#7672) TIT


TIT
veterán

Sziasztok!

Asrock B560 Pro4 lapom van és rá szeretnék dugni a Phanteks P400 Rgb ház vezérlőjét mert most nem reagál semmire a ház gombja.
Addr led 1 vagy 2-be tudom dugni mert a házé is 3 tűs,mert az egyik vak,csak a szerelő azt mondta nehogy a 12V-ba dugjam mert hazavágja a lapot. Sehol nem írja melyik a 12V.

(#7673) svgyula válasza TIT (#7672) üzenetére


svgyula
addikt

Szia! Ha jól(?) értem azt szeretnéd ha világítana a ház?
Ha előlapi ventilátort akarsz bekötni mert a többi előlapi csatlakozó tűnként feliratozva a mellékelt képen található az alaplapon szintén feliratozva!! kell csatlakoztatni. Az előlapi USB-t is! A ventilátort pedig amiből a háromlábú álladó fordulatú a 4 lábú pedig PWM szabályozású vagyis tudod a fordulatot szabályozni. A képen a zöld részre kell csatlakoztatni Nyilván a csatlakozón van egy lapolt rész amit nem lehet felcserélni(erőszakosan igen :DDD ) tehát azt is be lehet egyszerűen csatlakoztatni.
Ja ez mind le van írva a "luzer manuál" című fejezetben amit az alaplaphoz adtak. A házhoz adtak-e?? Na az jó kérdés! De a szalagkábelen a csatlakozásoknak feliratozva akkor is egyezni kell!

[ Szerkesztve ]

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7674) TIT válasza svgyula (#7673) üzenetére


TIT
veterán

Szia!
Nem a ventit akartam rákötni,az rávan kötve a ház vezérlőre,hanem a háznak va negy nagy vastag igazából 3 tűs kábele,amit rá kéne kötni a lapra mert nem lehet az rgb-s ventik színét változtatni,a programban nem is aktív,megnéztem a leírásba végülis logikus elvileg,mert csak az addresses ledre lehet kötni a 3 pines kábelt,ami nem 12V-os,mert az rgb led csatlakozó ami 4 tűs és 12V-os.
Na igen a venti 4 pinével szenvedtem,hogy hogy megy rá de aztán sikerült rákötni,a bevágás egyezzen a csatin és a lapon.

(#7675) svgyula válasza TIT (#7674) üzenetére


svgyula
addikt

A három pin-es RGB csatlakozó is két helyen van de mindenhol ott mellette a 4 pin-es is. Nyilván a három pin-es 5v és egy szálon visszajelzés a 4 pin-es meg plusz funkciós szabályozás.
Én a magam részéről kizárólag a monitort nézem és még azt is nagyon rühellem, hogy a VGA és a hang erősítőben nem lehet kikapcsolni a világítást! :D Ha a gépet akarom nézegetni akkor nem költök rá x100eft-ot csak hozok egy kiselejtezett dobozt és rakok bele ledeket 500ft értékben és szépen villog :D

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7676) TIT válasza svgyula (#7675) üzenetére


TIT
veterán

Na igen logikusan,de nem írja melyik az 5V,de a manusz aki mondta hülyeséget beszélt mert annyira hülyebiztosak ezek már,hogy a 12V-os 4 pinesre nem tudom rádugni a 3 pinest.
Ezek is csak a pénzt szedték be az összeszerelésért,de nem is sok gamer gépet szerelt,meglátja,hogy világít aztán sikítva rohan.
Én is öreg vagyok villogni,de gyerek ezt szerette volna,de nem volt drágább azért mert világít.
Köszi,azért összehoztuk.

(#7677) Doky586 válasza TIT (#7676) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Vegyétek elő a karácsonyi izzósort, azt is rá lehet ragasztani szigszalaggal a PC házára, és még villog is. Multifunkciós. Majd december végén átrakjátok, addig legalább hasznosítva van. :U

(#7678) villamos


villamos
őstag

Sziasztok!
Lett egy B550M Pro 4 deszkám, rajta pedig egy R5 5600 -as. Biost kívánok frissíteni.
A CPU-Z (meg a bios) azt mondja, hogy jelenleg L1.42 -es verzió van fent.
Itt vannak a frissítések.
Ugye levehetem egyből a legfrissebbet, a 2.30 -ast? Csak végig kell csinálnom ezt a folyamatot? A sárga felirattal a leírásnál ugye nem kell foglalkoznom?

[ Szerkesztve ]

Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!

(#7679) Doky586 válasza villamos (#7678) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mehet egyből a 2.32-es..

(#7680) villamos válasza Doky586 (#7679) üzenetére


villamos
őstag

Ok. Köszi!

Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!

(#7681) villamos válasza Doky586 (#7679) üzenetére


villamos
őstag

Meg is történt, és bonuszként a ramokat is sikerült beállítani, ha minden igaz... :C

Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!

(#7682) repvez


repvez
addikt

üdv,
Szeretnék egy kis segitséget kérni, van egy gépem egy asrock 970 pro3 r2es lappal.
De a biosban sehol nem találok olyan opciot amivel be tudnám azt állitani, hogy ne induljon el a gép magátol ha elmegy az áram majd visszajön.
Mert ha senki nincs otthon és megtörténik akkor ekapcsol a gép és csak fogyasztja az áramot egész nap feleslegesen,
nem minden alkalommal csinálja, ha kikapcsolt állapotan csak kihuzom a konektort és pár másodperc mulva vissza akkor nem indul magátol, de ha mondjuk 10mp nél töb telik el az áram kimaradással akkor igy is ujraindul vagy inkáb bekapcsol.

(#7683) svgyula válasza repvez (#7682) üzenetére


svgyula
addikt

Szia! Amikor újra indul a kezdő képernyőn nincs üzenet?
Ha eddig nem csinálta akkor lehet az alaplapi elem haldoklik. Esetleg ha windows használsz akkor ki kellene kapcsolni a hibernálást, altatást, mert ez is beleköp a levesbe. Sajna nem ismerem az AMD alaplapok BIOS-át de nekem a sajátjaimon mindig volt egy beállítás valami olyan "less power" ahol be lehetett állítani mi legyen ha elmegy majd visszajön a villany. De végszükség esetére egy hozzáférhető kapcsolós hosszabbító mindenképpen előnyt jelent. Nálam ez a nyári viharok miatt alap....... Ha elmegyek itthonról minden lekapcs!

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7684) repvez válasza svgyula (#7683) üzenetére


repvez
addikt

egy dugaljba van egy ilyen hosszabbito és arrol megy a TV is meg a PC, és ha hosszabbi döre megyek el akkor igy is teszek, de ha csak meloba vagy este akkor nem,
És az is elég zavaro, ha este arra ébredek, hogy bug a PC mert elment valamikor az áram és ujraindult.
Ahhoz meg elég messze és eldugott helyen van a kapcsolo, hogy minden este alvás elött odamenjek kinyomni.
Ha semmi más nem indul ujra csak a PC ilyen esetben, és valahogy meg lehetne oldani hogy ez se tegye.
Az alaplap már cserélve lett ugy 3 éve ujra , egy másik Asrock volt benne eredetileg.

De nem szeretném, hogy emiatt az ujraindulgatások miatt valami tönkremenne benne.

(#7685) svgyula válasza repvez (#7684) üzenetére


svgyula
addikt

Közben megtaláltam! Ott van a luzer manual leírásában:
3.4.6
ACPI Configuration
Restore on AC/power loss
Itt a Power Off amit neked be kell állítani!

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7686) repvez válasza svgyula (#7685) üzenetére


repvez
addikt

idáig én is eljutottam és ez az opcio ki is van kapcsolva , de mégis indul ,
A vindowsos energia gazdálkopdást is megnézem még, bár nem hinném, hogy az sok mindent bele tudna szolni a gép kikapcsolt állapotába mikor még nem indult el a windows.

(#7687) svgyula válasza repvez (#7686) üzenetére


svgyula
addikt

ÓÓÓ de igen! Ugyanis nem kikapcsol a gép,(persze te azt hiszed DE csak alszik) ha ez be van állítva a windows-ban(hibrid alvás) hanem csak altatja az egész rendszert. Ilyenkor még a windows frissítés is felébresztheti a gépet!
Kikapcsolás CMD->rendszergazdaként indítva ott begépel:
powercfg -h off
Az alvást pedig a vezérlőpult-energiagazdálkodás főkapcsoló funkciójának megadása.
A BIOS-ban milyen eszköz van aminek engedélyezve van a wake up? Ugyanott ahol feljebb írtam van olyan opció amivel ki lehet azt zárni, hogy megbolondult egér, billentyű beindítsa a gépet.
a 3.6 pontnál találsz egy olyat, hogy Boot From Ondoard LAN
Ez mire van állítva? ez is csinálhat ilyen malőrt ha visszajön a villany és a router küldözgeti a jelet. Ha ez egyik sem segít akkor beszerzel egy távirányítós konnektort és azzal kapcsold le!

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7688) Doky586 válasza repvez (#7686) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

akkor mutasd mi van ott bios acpi-ben beállítva.
Jellemzően a hálókártya szokta még felébreszteni a gépet, vagy az usb egér.

(#7689) villamos


villamos
őstag

Én mindig lekapcsolom a tápot, abból ébressze fel, ha tudja... :)

Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!

(#7690) Donki Hóte


Donki Hóte
veterán

Nem tudom, hogy hol tegyem fel a kérdésemet, de végülis egy Asrock alaplap az érintett, így megpróbálom először itt.

Szóval a delikvens egy Asrock B150M Pro4S alaplap, ebbe szeretnék egy PCIE bővítőkártya segítségével egy M.2 NVME SSD-t beleapplikálni.

Sajnos ha a bővítőkártyát az SSD-vel berakom egy PCIE aljzatba, akkor a gép bebootol ugyan, de a Windovs10 már nem indul el. Próbáltam másik PCIE slotban, akkor sem megy.

Kell valamit állítani a BIOS-ban, hogy menjen, vagy mi lehet a hiba oka :F

A slotokban egy PCI VGA kártya gond nélkül megy, ha a bővítőkártyát az SSD nélkül dugom be, akkor megy minden rendben.

[ Szerkesztve ]

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#7691) jeni válasza Donki Hóte (#7690) üzenetére


jeni
félisten

a bővítő (milyen) PCIe- 4x(?)kártya kompatibilis a behelyezendő m.2 SSD-vel?
BIOS-ban ha storage (eszközök) oldalon látod az adott m.2 SSD-t m.2 sata vagy m.2 Nvme akkor felismeri a gép és onnantól simán kell botolnia a Win 10-nek.

(#7692) svgyula válasza Donki Hóte (#7690) üzenetére


svgyula
addikt

Szia! Tárhelynek vagy rendszer lemeznek akarod?" Sajnos ha a bővítőkártyát az SSD-vel berakom egy PCIE aljzatba, akkor a gép bebootol ugyan, de a Windovs10 már nem indul el."
Mármint a win telepítő? Ha a BIOS-ban megnézed mint felettem írták ott szerepelni kell az eszköznek! Nálam is volt vele mizérria, pedig intel ssd raktam bele és mégis csak az egyik alaplapi slot-ban volt hajlandó felismerni akkor meg még gyúrni kellett a BIOS-t, hogy a win is hajlandó legyen telepedni. Én ha nincs alaplapi csatlakozó biztosan SATA SSD-t szereztem volna be! Nincs érdemi jelentősége, nálam még így sincs sok különbség az induláskor. Persze ezt úgy kell érteni, hogy minden altatás hibrid sz@rság kikapcsolva és villany lekapcsolva ha nem használom. Így egy teljes(asztal képernyőig) indítás ~20-25mp tehát nem nyertem vele eget verő időt. :N Valószínűleg te sem fogsz ha(?) el is indul, bár az ilyen cuccoknál rengeteg a kompatibilitási gond. Ja még egy dolog eszembe jutott a BIOS-ban a RAID-ot mindenképpen ki kell kapcsolni, nekem nem ment a SATA meg az alaplapi M.2 így együtt, bár é ne használtam és most sem a RAID sz@rságot.

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7693) Donki Hóte


Donki Hóte
veterán

Köszönöm a reagálásokat.

A bővítőkártya a ráírás szerint PCIE-4x kompatiblis, van rajta csatlakozó M.2 Sata és NVME szabványú SSD számára is.

A számítógépben jelenleg egy 2,5-es SATA SSD-n van a rendszer (meg több HDD háttértárnak), lecserélni nem akarom. Az NVME SSD-t most vettem, csak ki szerettem volna próbálni, nem gondoltam volna, hogy ekkora hercehurca lesz a próbából. A gépen jól működő Win rendszer van, az új SSD-t nem is akarom hosszabban a gépben tartani, csak tesztelni szerettem volna :U

(A rendszer nagyjából jó, most nem akarnék egy új windowst húzni a gépre, Macriummal meg egyre nehezebb klónozni az új rendszerű SSD-k miatt :( )

Este megnézem, hogy a BIOS-ban miket látok.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#7694) draco31


draco31
veterán

Hello!
B360M Pro4-es lapom van.
Ránéztem már a BIOS-ra, 3.2-nél járok vele, viszont azóta kijött már 4 változat.
Érdemes frissítenem? Nincs semmi gondom vele, vagyis csak annyi, hogy néha ha kikapcsolom a gépet, akkor a bill világítva marad.
illetve ha frissítsem, a legújabb elég, vagy egyesével zongorázni végig?

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#7695) svgyula válasza draco31 (#7694) üzenetére


svgyula
addikt

Azt sajna az oldal nem írja. De valószínű, hogy teljesen integráltak az előző frissítések. Viszont ott azt is írja nem javasolják a frissítést ha a rendszer normálisan működik. Nem fog csodákat tenni a frissítés sem ha jól működik a rendszer. Olyankor érdemes ha pl win 10->win 11 váltás lesz mert ott lehetnek "zavarok az erőben" (Yoda után szabadon) mert ilyen a mikrofos.....
A billentyű azért marad világítva mert csak alszik a gép kb olyan mintha kikapcsolna a monitor ezt hibernálásnak nevezték el ahol a gép és táp nem kapcsol ki és a memória modulok is áram alatt vannak/maradnak innen tölt be a rendszer. Ez a gyors indítás alapja. Én az ilyen szarságokat kikapcsoltam és így a gép teljesen kikapcsol. Sőt én még a villanyt is megvonom tőle. Így is elindul 15mp alatt. Akkor minek ez a szarakodás. Régi öreg gépen ha nagyon "fontos ember" valaki és 5mp-en belül el kell érni egy oldalt(?) akkor talán mint a "james blond" filmekben a hackerek :DDD

[ Szerkesztve ]

Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301

(#7696) MaddeNNNN válasza draco31 (#7694) üzenetére


MaddeNNNN
őstag

fast bootot kapcsold ki, deep sleepet kapcsold be
ha a mostanival nincs gond akkor új biost nem érdemes felrakni kivéve ha valamihez szükséges(új cpu)
ha frissíted elég a legújabbat

To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.

(#7697) Doky586 válasza draco31 (#7694) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Helyedben a 3.4-est mindenképp feltenném, de ha a 4.x-et rakod fel arról már nem tudsz visszalépni 3.x-re...

(#7698) draco31 válasza MaddeNNNN (#7696) üzenetére


draco31
veterán

Deep sleep van olyan hogy off, most ott van.
Illetven on s5
On s4-s5

Fastboot ki van kapcsolva, már úgy volt.

svgyula
Nekem szünetmentesen van a gép és minden hozzá kapcsolódó egység.
Bekapcsolás után kb 14mp-nél már tudom kattintani a böngésző inditást.

Rendben, akkor a bios marad ami most van

[ Szerkesztve ]

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#7699) Doky586 válasza draco31 (#7698) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Rossz döntés.

(#7700) energy4ever


energy4ever
addikt

Adott egy Asrock B450 Gaming ITX/AC.
Ehhez ha esetleg kesobb uj procit vennek bele, pl egy 5700G-t, a mostani 1800X helyett, akkor bios frissites soran gondolom bennehagyom az 1800X-et, elkeszul a frissites, es akkor rakom bele az 5xxx-procit!?

Illetve alaplapon van egy Wifi/Bt modul. A BT az antennakon keresztul mukodik, vagy siman ezzen a modulon van antenna nelkul, es kizarolag a wifi resze hasznalja az antennait?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.