- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Hieronymus: Három júniusi képem
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
Pubszon #10406 üzenetére
Nem egy olcsó megoldás, de kényelmes. Én mostanában ezekkel játszom.
https://www.ebay.com/itm/Sonoff-T1-WiFi-RF-Panel-Touch-1-2-3Gang-Switch-Smart-APP-Remote-Timer-UK-EU-Plug/323323099082?hash=item4b478ef7ca:m:mMQyXvai39vS-ojsAMvugFQ:rk:80:pf:0ESP8266/1M van benne. Arduino alatt úgy programozható, ahogy csak akarjuk, de a "Tasmota" rendszer is nagyon kényelmes, szintén Arduino alatt viszem fel az első variációt, utána OTA (azaz WiFi-n keresztül) lehet frissíteni, változtatni. Célszerű hozzá valami legolcsóbb lapra (valamelyik pi, vagy hasonszőrűek, vagy egy olcsó TV box) felrakni egy Mosquitto ("visszhang", jel ismétlő, szétosztó) szervert, aminek ha üzenetet küldünk bárhonnan (pl. az előbbi kapcsoló, telefon, internet), az továbbítja a megfelelő eszközhöz. Például kapcsolja a kapcsolót. Aztán, ha belekóstolunk az ízébe, akkor jöhet mindenféle egyéb szenzor, Sonoffok, miegymás. Ha még jobban megtetszik, akkor továbbléphetünk, valami okosotthon vezérlő szoftver felé, és akkor már teljes az örömünk.
-
Janos250
őstag
válasz
tvamos #10342 üzenetére
Szó nincs arról, hogy leszólnám, aki eredetit vesz. Egy félmilliós projektbe nem illik 800 Ft-os kínai alkatrészt rakni. (Vagy ha igen, akkor legalább olyan "gyártótól" vegyük, aki átcimkézi valami nyugati brandre
)
Viszont, aki a gyereknek játszani veszi, vagy az okosotthonos lámpa kapcsolgatásra, annak jó a kínai is.
Tápkocka:
12 V-ot nem bírja? Meg a 230-at se!Én már a régi időkben sem terveztem 12 V-os megtáplálást a 7805-nek. Minek megtáplálni egy arduinot 12 V-al?
Mellesleg számomra nem túl lényeges az ügy, mert már jó ideje csak ESP, STM kontrolleres lapokat használok. Persze kínait. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #10329 üzenetére
"A földhurokra meg a trafós táp biztos megoldás, a kis kapcsolóüzeműekről se tudom elképzelni, hogy galvanikus kapcsolatban lenne a kimenetük a 230 V-os hálózattal."
Valamikor tavaly itt már értekeztünk erről a témáról, mindent kipróbáltam, de nem segített, maradt az akku.
A napokban meg egy Sonoffal szívtam meg:
Firmware upload, hogy biztos elég legyen a delej, külső kapcsolóüzemű táp.
Bármit csináltam, nem ment. Kínomban megpróbáltam csak au USB táppal. Ment.
Utána a 3.3 V-ot adó kapcsolóüzemű tápot nem egy hálózati tápegységgel tápláltam meg, hanem akkuról. Reprodukálhatóan biztonsággal ment. A fene se érti. Én legalábbis nem. -
Janos250
őstag
Előjött az Arduinok közötti információ csere megoldásai. Írtam erre egy szösszenetet, ami nem lett túl rövid, ezért - az ejnye-bejnyét megelőzendő - , ide csak a linket teszem:
http://arduinouser.hu/okosotthon/Egy_altalanosabb_eszmefuttatas_az_Arduinok_kozotti_adatcserere.pdf
Mivel a kérdező fórumtárs még valószínűleg nem túl gyakorlott, nem is neki szántam, hanem akit érdekel az Arduino kapcsolódása az egyre népszerűbb okos otthon témához. -
Janos250
őstag
Nem próbáltad thread -del?
Akkor az op. rendszer állítgatja be a prioritásokat.
http://arduinouser.hu/esp32/AszalakEsAzESP32.pdf -
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #10264 üzenetére
Azt nem mondtam, hogy egyszerű, mert nem erre találták ki, hanem eredetileg az infra távirányítók jelének adására/vételére. Egyébként, ha valaki megcsinálja hozzá a könyvtárakat (mint pl. példádban a ledcSetup, stb.), akkor ebben is pár sor. Persze nem valószínű, hogy valaki megcsinálja, mert valószínűleg nem így akar PWM-et gyártani. Egyébként, ha valaki használja azokat a struktúrákat, amiket korábban Te is használtál a led szalag meghajtására (illetve használja az általad használt könyvtár), akkor némileg szintén egyszerűbb, de akkor meg nem tudja az emberfia, hogy mit csinál. Én szeretem tudni, hogy mit csinálok, ezért szeretem a Tech. Ref-eket.
Pár éve, mikor valahova PWM kellett, akkor azt STM32-vel csináltam, azok is jó procik. Ott is Tech. Ref. alapján. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #10212 üzenetére
Olvastam én, csak eddig nem volt időm rá, de most összeütöttem.
RMT-vel hogy csinálnál mondjuk 100 Hz 50% PWM jelet?
Így:
Bár most látom, hogy Te 100 Hz-et kérdeztél, én meg 10 kHz-re emlékeztem. Sebaj, átírhatja, akit érdekel.Ha nem kell carrier, akkor ki kell kommentelni
// 10 kHz RMT
const uint8_t GPIOnum = 15;
const uint8_t RMTchNum = 0;
const uint8_t DutyCycle = 50 ; // %
const uint32_t freq = 10000 ;
const uint32_t clockAPBbus = 80000000 ; // RMT use APB bus clock
const uint16_t highCiklNum = (uint16_t) ( clockAPBbus / freq / 100 * DutyCycle ) ;
const uint16_t lowCiklNum = (uint16_t) ( clockAPBbus / freq / 100 * (100 - DutyCycle) ) ;
const uint32_t RMTdata = ( ( (lowCiklNum) <<16) + (1<<15) + highCiklNum) ;
void setup() {
Serial.begin(115200);
delay(1000);
Serial.println("start setup");
pinMode(GPIOnum, OUTPUT);
*((volatile uint32_t *) (0x3FF44530 + GPIOnum * 4 )) = 0x57 + RMTchNum ;
*((volatile uint32_t *) (0x3FF000C0)) |= 1 << 9 ;
*((volatile uint32_t *) (0x3FF000C4)) &= (~(1 << 9)) ;
*((volatile uint32_t *) (0x3FF560F0)) |= 1 ;
*((volatile uint32_t *) (0x3FF560F0)) |= 2 ;
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56020 + RMTchNum*8)) = 1 ;
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56020 + RMTchNum*8)) |= (1 << 24) ;
*((volatile uint32_t *) (0x3FF560B0 + RMTchNum*8)) = ( (0x80 << 16) + 0x80) ; // carrier freq
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56020 + RMTchNum*8)) |= (1 << 28) ; // carrier enable
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56024 + RMTchNum*8)) = (1 << 17) ;
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56024 + RMTchNum*8)) |= (1 << 3) ;
for (uint16_t i = 0 ; i<(64) ; i++ ){
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56800 + RMTchNum *64 * 4 + i*4)) = RMTdata ;
};
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56024 + RMTchNum*8)) |= 1 ;
Serial.println("end setup");
delay(500) ;
} // end setup
void loop() {
delay(1000) ;
} ; // end loop
/*
Comments:
*((volatile uint32_t *) (0x3FF44530 + GPIOnum * 4 )) = 0x57 + RMTchNum ; // GPIOnum output = RMT CH RMTchNum
// p 58 (Tech. Ref, 4.12 Register Summary)
// 0x3FF44530 = Peripheral output selection for GPIO_0 (GPIO_FUNC0_OUT_SEL_CFG_REG)
// (0x3FF44530 + GPIOnum * 4 ) = Peripheral output selection for GPIOnum
// 87 (0x57) = rmt_sig_out0 (p. 53 , 4.9 Peripheral Signal List)
// GPIO_FUNC2_OUT_SEL_CFG_REG
*((volatile uint32_t *) (0x3FF000C0)) |= 1 << 9 ; // BIT9, Remote Controller (p. 93)
// DPORT registers/DPORT_PERIP_CLK_EN_REG =1 : enables the peripheral clock (p 92.)
// PERIP_CLK_EN_REG (p. 95 , 5.4 DPort Register Summary)
// BIT9, Remote Controller
// DPORT_RMT_CLK_EN = bit 9 = 0x200
*((volatile uint32_t *) (0x3FF000C4)) &= (~(1 << 9)) ; // PERIP_RST_EN_REG reset for peripherals (p 95)
// BIT9 = DPORT_RMT_RST (RMT reset)
// DPORT registers/PERIP_RST_EN_REG = reset for peripherals
// DPORT_PERIP_RST_EN_REG = (DR_REG_DPORT_BASE + 0x0C4) = 0x3FF000C4
*((volatile uint32_t *) (0x3FF560F0)) |= 1 ; // bit 0 RMT_APB_CONF_REG 1 = Set this bit to disable apb fifo access
// RMT_APB_CONF_REG / bit 0 RMT_MEM_ACCESS_EN Set this bit to disable apb fifo access
// This bit must be 1 in order to access the RMT memory (p. 402.)
*((volatile uint32_t *) (0x3FF560F0)) |= 2 ;
// RMT_APB_CONF_REG / bit 1 RMT_MEM_TX_WRAP_EN This bit enables wraparound mode: when the transmitter of a channel
// has reached the end of its memory block, it will resume sending at the start of its memory region
// RMT_CHxCONF0_REG 15. Remote Control Peripheral/ 15.3 Register Summary (p 396, 397.):
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56020 + RMTchNum*8)) = 1 ; // frequency divider's factor , bit7-0 (p. 396)
// freq = 80 Mhz / 1
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56020 + RMTchNum*8)) |= (1 << 24) ; // memory blocks allocated to channel , bit27-24
*((volatile uint32_t *) (0x3FF560B0 + RMTchNum*8)) = ( (0x80 << 16) + 0x80) ; // carrier freq
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56020 + RMTchNum*8)) |= (1 << 28) ; // carrier enable
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56024 + RMTchNum*8)) = (1 << 17) ; // CLK = 80 Mhz
// bit 17: RMT_CHxCONF1_REG / RMT_REF_ALWAYS_ON_CHn
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56024 + RMTchNum*8)) |= (1 << 3) ;
// bit 3 : RMT_CHxCONF1_REG / RMT_MEM_RD_RST_CHn Set this bit to reset the read-RAM address
// for channel n by accessing the transmitter
for (uint16_t i = 0 ; i<(64) ; i++ ){
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56800 + RMTchNum *64 * 4 + i*4)) = RMTdata ;
};
*((volatile uint32_t *) (0x3FF56024 + RMTchNum*8)) |= 1 ;
// bit 0 : RMT_CHxCONF1_REG / RMT_TX_START_CHn . Set this bit to start sending data on channel n
*/ -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #10199 üzenetére
"Ha már szóba hoztad az RMT-t, akkor kérdeznék: Szerinted azzal célszerűbb volna frekvencia modulált jelet létrehozni, mint a PWM vezérlővel?"
Én az RMT-vel csinálnám, azon egyszerű oknál fogva, hogy azt már használtam, nagyjából ismerem, de a PWM-et még nem
Persze lehet, hogy a PWM a jobb, ezt az tudná megmondani, aki mindkettőt használta.
"olvastam a technical reference manual-t. (Ez régen is megvolt már?"
Igen, néhány havonta frissítik, bővítik. Én ez alapján használtam az RMT-t 2017 ősszel, télen.
"a PCNT és az RMT az ugyanaz a hardver vajon, vagy csak a véletlen műve, hogy mindkettőben 8 csatorna van?"
Nem ugyanaz.
0x3FF5_6000 0x3FF5_6FFF 4 KB RMT
0x3FF5_7000 0x3FF5_7FFF 4 KB PCNT
Más memória címen vannak.
Table 6: Peripheral Address Mapping - Tech. Ref. 30. oldal
Egyébként a Tech. Ref sem teljes, még mindig. Vannak területek, amik még mindig hiányoznak, illetve egyes memóriacímek funkciója sincs leírva.
Például az RMT esetében bejelöltem sárgával, amik nincsenek dokumentálva: http://arduinouser.hu/esp32/ESP32_RMT_Register_Summary.pdf
Pl. azok a regiszterek sincsenek leírva, ami azt mutatja, hogy az egyes csatornák hol tartanak a kivitelben, azaz a RAM területük memória számlálója."Mondjuk a pcnt.h fájlnál nem mentem lejjebb, vmelyik include biztos hardver közelibb kódot rejt."
Igen:
https://github.com/espressif/esp-idf/blob/master/components/driver/pcnt.c
Aztán valamelyik fájlban a regiszterek címei is megvannak (általában struktúrában), de azt már nem keresem, megyek aludni
A PCNT-vel kapcsolatos tapasztalataidat - mindannyiunk okulására - majd oszd meg, lsz! -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #10197 üzenetére
Van, persze, de még én se használtam, csak azt láttam, hogy elvileg van:
https://www.espressif.com/sites/default/files/documentation/esp32_technical_reference_manual_en.pdf
482. oldal, 17. PULSE_CNTÍgy persze nagyon macerás, de valahol van hozzá valami hasonló, mint az RMT-hez, de amikor néztem, nem nagyon érdekelt, és nem is volt túl részletes a leírás.
Ami tetszett, hogy van benne hardware szűrés. Ez egy kapcsoló prell (pergés) mentesítéséhez jól jöhet.Szerkesztés:
Hopp, most nézem, hogy az általad linkelt pont ez. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #10172 üzenetére
Az ilyesmik miatt (is) kedvelem én az ESP32-t. Egyik szál nem csinál mást, csak figyeli a gombot, a másik szál meg..., a harmadik meg.. és így tovább, ahány kell. A szálon belül nyugodtan lehet "várakozás", mert az nem igazi várakozás, hanem a másik szálnak adódik át a vezérlés.
-
Janos250
őstag
válasz
vampire17 #10162 üzenetére
Nem értek hozzá, csak a neten próbáltam utánanézni, de azért beledumálok
Ez a chip OOK modulációval dolgozik, ami azt jelenti, hogy van jel/nincs jel, azaz nulla esetén nincs jel, míg 1 esetén egy adott ideig van jel.
http://www.rfwireless-world.com/Terminology/OOK-vs-FSK-vs-ASK.html
https://www.edaboard.com/showthread.php?300713-help-about-modunlate-OOKÉn hogyan próbálkoznék:
Egyenirányítanám a jelet, szűrném, azaz kondi-ellenállással kiegyenlíteném, szkóppal megnézném, hogy mekkora a jel, szükség szerint erősíteném, vagy gyengíteném, hogy TTL szint legyen, azt rátenném egy digitális analizátorra, és látnám, mi a helyzet.
https://www.ebay.com/itm/USB-Logic-Analyzer-Device-Set-Compatible-to-Saleae-24MHz-8CH-for-ARM-FPGA-M100/253841718379?hash=item3b1a253c6b:gNoAAOSwjXVaoiyH
Ahogy elnézem, a beállításra elég sok variáció van, a fene tudja, hogyan állították be:
http://www.cmostek.com/download/AN113%20CMT2150A-2250(1)A%20One-Way%20RF%20Link%20Development%20Kits%20Users%20Guide.pdf
http://www.cmostek.com/download/AN115%20Pairing%20CMT2150A%20and%20CMT2250(1)A.pdfVagy a vevő oldalon nézném dig. anallal, hogy mi jön be.
Vagy vennék helyette egy könyebben kezelhetőt.
-
Janos250
őstag
válasz
XP NINJA #10110 üzenetére
Az én tapasztalataim:
Ha a feltöltés nem megy, akkor
1.) nálam az esetek 90 %-ban az USB driver a bűnös.
A windows eszközkezelőjében az látszik, hogy csatlakozott, de mégsem tud feltölteni.
Melyik windows, melyik driver? Sokféle driver forog a neten.2.) A töltési sebességet kisebbre kell venni. Akkor ugyan meg lehet közben inni egy kávét, de felmegy.
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #10097 üzenetére
Nem jut el odáig, keresi a megadott routert, amint látszik serial monitoron.
Elvileg a 4 gombnyomásra kellene WEB AP-t adnia, de nem reagál rá.
Ha ez így hibásan fordítódik, akkor félő, hogy más fordításnál is így viselkedik.
Tehát az alap probléma nem is az, hogy hogyan kerüljem meg, hanem, hogy hogyan oldjam meg, hogy a javított fájlt fordítsa be. -
Janos250
őstag
A guta megüt!
A SOK (Tasmota) includolt fájlok közül egyben átírtam az átírandókat - rosszul. Rossz SSID-t adtam meg, amihez csatlakozni kéne. Miután láttam futás közben, hogy mi a baj, gyorsan átírtam a fájlban jóra.
Ennek ellenére hiába fordítom és töltöm fel újra, valahonnan emlékszik a régi - hibás - SSID-re, és ahhoz akar csatlakozni. Úgy látszik, valamiért nem fordítja újra azt a fájlt.
Próbáltam keresni az átmeneti tárhelyét (portable verzió), de nem találtam meg. Windows alól disk karbantartás tmp fájok törlésével, gép újraindítás, semmi nem használ. A Windows keresője nem találja a fájlokban azt a szót, ami a régi SSID. Honnan a fenéből emlékszik rá?
Valami ötlet? -
Janos250
őstag
válasz
tvamos #10061 üzenetére
Esetleg a szabványos thread használat?
http://arduinouser.hu/esp32/AszalakEsAzESP32.pdf[link]
Definiálunk néhány szálat (thread) pl. így: thread szal1.(hellowrld1), ahol a helloworld1 egy függvény
Aztán amikor úri kedvünk úgy tartja, elindítjuk, akárhányat egymás mellett.
pl. szail1.join() -
Janos250
őstag
Tudtommal mindkét magon van, de én a led kezelő real time részt egyedüliként tettem az 1. magra, ott nem sikerült teljesen letiltani. Ha valaki tudja a teljes letiltást, írja le lsz! Ha "letiltjuk a megszakításokat", akkor nagyon le sikerült rövidíteni, de teljesen nem tudtam kiiktatni. Az összes szín számítást, miegymást a 0. magra tettem, tudtommal a WiFi kezelés is ott fut.
Ha az RMT-t használja az ember, akkor ezek a gondok nincsenek. Ott 8 ch. van, mindnek külön memóriája, satöbbije. Így akár 8 led szalagot is tudsz párhuzamosan kezelni. Elvileg. Ha csak egy szalagod van, akkor akár az erre a célra rendelkezésre álló TELJES memória tartományt odaadhatod neki, ami tovább könnyíti az életed.Van számláló, ami mutatja, hogy a memória kivitele hol tart, és státus jelző is van.
Vagy figyeled, hogy hol tart a kivitel, és amikor mondjuk felét kivitte, akkor annak a helyére már írhatsz, vagy ha interruptot használsz, akkor szemafort állítasz be. Arra figyelni kell, hogy a binárisnak nevezett szemafort kell beállítani, mert az az, ami a megszakításból kilépés után egyből elkezd futni. A másik csak akkor kapja meg a vezérlést, amikor a következő időszeletet neki osztja ki a rendszer, azaz, csak a prioritást állítja.A dőlt betűs nincs dokumentálva, de kitököltem, és amit korábban linkeltem, abban bejelöltem.
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #9981 üzenetére
"HW azért van hogy használjuk"
A kiváncsi ember meg azért. hogy mindent kipróbáljon.
Igen, vannak rá kész könyvtárak az RMT-re, de...
Kiváncsi voltam, hogy elég gyors-e az ESP32, hogy szoftveres időzítéssel kezelje ezeket az 1 mikro alatti időzítéseket. Igen, elég gyors. Akkor persze nem a millis és micros függvényeket használjuk, hanem a 240 MHz-es órajeleket számláló SFR regisztert. Igaz, hogy ez csak 32 bites, és tizen.. másodpercenként átfordul, de lehet 64-bites eredményt is kapni, ha elég sűrűn olvassuk.Az RMT-t is végigpróbálgattam. Nem a kész könyvtárakat - bár azt is megnéztem persze - hanem közvetlenül az egyes regisztereket. Így azokat is sikerült azonosítanom, ami - akkor legalábbis - dokumentálatlan volt.
link
Ha nem -
Janos250
őstag
Leírom a saját tapasztalatomat, bár az eléggé különbözik az ESP32 miatt.
Ha a jel hosszát elég jól lőttem be, akkor rövid szalaggal símán ment. Ha növeltem a ledek számát, akkor a tiédhez hasonló jelenséget tapasztaltam. Digitális analizátorral derült ki az ok:
Az ESP32 1 ms-enként megszakít, akkor adja át a vezérlést - ha szükséges - másik tasknek. Amíg a kevés led miatt a magot megkapott processz 1 ms-en belül el tudta végezni a dolgát, addig minden símán ment. Ha ezt meghaladta a ledre "feltöltési" idő, akkor ha közben megszakított egy jel közben, akkor a rövig jel helyett hosszú lett véletlenszerűen, és bolondságokat csinált. Ha éppen egy alacsony helyiértékű bit lett hibás, akkor éppen nagy gond nem volt, de ha egy magasabb helyiértékű bit szaladt túl, akkor az galibát okozott. Nem azt akarom mondani, hogy nálad is ez a gond, hanem csak azt, hogy nálam ez volt, vedd esetlegesen számításba az időzítési hibát is. Egy digitális analizátorral kéne megnézni.(Ja, még mielőtt az ESP32-t használók felkapják a fejüket, ez annál a verziónál volt, amikor nem hardverből vezéreltem a ledeket, hanem símán C++ programból. Az ESP32 ugyanis elég gyors ahhoz, hogy ezt meg lehessen csinálni. Az interruptok megfelelő tiltásával kezelhetővé vált a probléma. A hardveres vezérlésnél ilyen gond nem volt, mert ott van elég idő az egyik pufferbe töltéshez, amíg a másik puffert nyomja kifelé a hardver)
-
Janos250
őstag
Nekem gyanús ez a 3.3V ügy! Tudtommal az első led már "feldolgozva" adja tovább a következőnek, tehát az első kivételével - gyanítom - nem villoghatnának emiatt. Én egy éve körül sokat játszottam ezzel a leddel és ESP32-vel. Az volt a tapasztalatom, hogy az általad is leírt hibajelenség időzítési hiba volt. Ha túl rövid, vagy túl hosszú volt a jel, vagy a két pixel közötti idő túl nagy volt (8 us, vagy több) interrupt miatt, és elölről kezdte.
Persze lehet, hogy nálad egész más a gond. -
Janos250
őstag
Ezért nehéz az élet enélkül:
https://www.ebay.com/itm/24MHz-8CH-USB-Logic-Analyzer-24MHz-8-Channel-Compatible-to-Saleae-ARM-FPGA-M100/272828061041?hash=item3f85d1d571:g:9rgAAOSwFjlZqCfv:rk:5:pf:0Egy ilyen 1800 forintos analizátort kötsz a kimenetre, és máris nagy felbontásban, nagy pontossággal, vissza tudod nézni PC-n hogy mit adott ki a szerkentyű. Én már többször javasoltam, hogy ne sajnáljátok rá azt az 1800 forintot. Nekem van ez is, meg a 100 megás is, de az esetek 99 százalékában elég ez a kisebb.
Persze még könnyebb lenne az élet egy jobb digitális tárolós szkóppal, de az százezer fölött kezdődik, aki nem mindennap használja, annak nem éri meg. Pedig pergés (prell) ügyben az az igazi. -
Janos250
őstag
válasz
XP NINJA #9914 üzenetére
Arduino választás:
A korszerűbbek 3.3 voltosak (STM32, ESP), de sok szenzor meg 5 voltos. A régi lapok 5 voltosak, de SOKKAL kevésbé hatékonyak. Én korábban mindenkinek az STM32-t ajánlottam, az ESP32 megjelenése, és a támogatás felfutása óta meg ESP32-t. De lehet régit is használni. Pap/papné. -
Janos250
őstag
válasz
XP NINJA #9914 üzenetére
Én nyomásmérőt ebből a szériából használok. Van többféle nyomásra.
https://www.ebay.com/itm/G1-4-DC5V-0-1-2-MPa-Pressure-Transducer-Sensor-Oil-Fuel-Diesel-Gas-Water-Air-xi/192587592681?epid=21012861556&hash=item2cd71d73e9:g:yQEAAOSwhfdaVtkf:rk:10:pf:0Kijelzőnek meg mobiltelefont (WEB lap).
-
Janos250
őstag
A volatile akkor kell, ha úgy is változhat a változó értéke, hogy a fordító előre "nem tud róla". Pl. interrupt megváltoztatja, vagy amikor perifériát olvasol. Azt teszi, hogy nem puffereli az értéket, hanem mindig újraolvassa az adott helyről, valahányszor kell. Ártani sehol nem árt, viszont, ha feleslegesen használod, lassít a pufferelés hiánya miatt. A konstansok elé biztosan nem kell volatile, hiszen azt más programrészlet (interrupt, másik szál akár másik magon) biztosan nem változtatja meg.
-
Janos250
őstag
"ESP-IDF kell hozzá"
És ha berakod Arduino IDE alá, lefordul? [vagy felfordul?]
Az Arduino IDE is IDF alapokon nyugszik, csak van saját, előre megírt main.cpp, és egy halom könyvtár, hogy meglegyenek az előre definiált dolgok, és passzoljanak az elnevezések az Arduino rendszerhez. Attól még az összes alatta lévő dolog is él, ugyanúgy, mint pl. a freeRTOS dolgai, vagy a méglentebbi driverek.
A C++ az C++ akár IDF, akár Arduino IDE. -
Janos250
őstag
Aki most akar ESP32-t venni, 5.24 Euro.
https://www.banggood.com/WeMos-ESP32-WiFi-Bluetooth-Development-Board-Ultra-Low-Power-Consumption-Dual-Core-ESP-32-ESP-32S-p-1175488.html?cur_warehouse=CN
Egy személynek max hármat enged. -
Janos250
őstag
Melót nem vállalok, de leírom, én hogyan csinálnám.
Nem PI, hanem egy ESP (32, vagy 8266) kezeli a reléket, és a gombot. Az ESP a lakásban lévő WiFi-re kapcsolódik, innentől kezdve egy újabb ESP, vagy telefon WEB-en, vagy bármi tudja kapcsolni. Olcsóbb, és homogénebb.
Ennek módosított változata:
A relé egy Switch ON OFF (SONOFF) basic relé. Ezen fut egy WEB szerver is. Ez a SONOFF kapcsolódik a WiFi-n keresztül a netre. A WEB szerver igen egyszerű: gombbal ki/be kapcs. Telefon, vagy akárhány egyéb eszköz pl. Arduino, PI, PC, stb. tudja kapcsolni.Ez utóbbi nekem a laborban egy készülék fűtésszabályozásán a SONOFF megjelenése óta működik. (Nekem ezen némileg bonyolultabb WEB lap fut, a több funkció miatt)
-
Janos250
őstag
Itt jobban értenek hozzá:
https://prohardver.hu/tema/okos_otthon_smart_home/friss.html -
Janos250
őstag
válasz
sad_Vamp #9792 üzenetére
Na, ez nehéz lesz, mert ennek a szalagnak a vezérlése nem a legegyszerűbb feladat.
Könyv Arduinohoz persze van, de az még nem a LED szalag, viszont ha megtanulsz programozni, akkor utána már fel tudod tölteni tömbökbe amit ki akarsz vinni, miegymás.
Pár példa:
http://longfiles.com/3631nxmxkq9a/Arduino_for_Beginners_Step-by-Step_Guide_to_Arduino_(Arduino_Hardware_&_Software)_[Kindle_Edition].azw3.html
http://longfiles.com/2lspiyw9nsy0/Arduino_For_Dummies_(For_Dummies_(Computertech)).epub.html
http://longfiles.com/21sl2z8s86sq/Arduino_The_Essential_Step_by_Step_Guide_to_Begin_Your_Own_Projects_(DIY_Programming_Projects,_STEM).mobi.html
http://longfiles.com/yy4t5cy1ei7w/Arduino_Simple_and_Effective_Strategies_to_Learn_Arduino_Programming.azw3.htmlHa nem boldogulsz a fájl formátumával, akor "calibre" a bűvszó
-
Janos250
őstag
válasz
Pubszon #9780 üzenetére
Jó leírást nem tudok, de egy ESP8266-ra készült egyszerű nyomásmérő programot tettem fel mintának. A program ESP8266-on fut, mert hozzá az UNO már teljesen felesleges. Talán érthető a program, ha nem, akkor bocs, és sztorno.
http://arduinouser.hu/mintak_esp8266_ra/nyomasmero_minta_esp8266/nyomasmero_minta_esp8266.ino.txtTehát az UNO+ESP01 helyett javasolom egy ESP12 használatát. A feltett program is azon futott hajdanában, mikor használtam. (Kiírta telefonra a benzinnyomást - illetve egy kódolt értéket - hogy figyelni tudjam a benzinpumpa működését).
-
Janos250
őstag
válasz
szuszinho #9728 üzenetére
Nekem +-1 fok körüli pontossággal mennek a K hőelemek. Nem a pontossággal volt bajom, hanem azzal, hogy ha nem akkuról, hanem hálózati tápról táplálom, akkor nagyon zavarérzékeny. Ezen lehet valamit javítani, ha elég hosszan van hegesztve a két fém. (feszültség ugyanakkora, de a terhelhetősége nő)
-
Janos250
őstag
válasz
csubuka #9724 üzenetére
"Amúgy egy régi telefont nem lehet GSM modulnak használni?"
De, lehet egyrészét. A régi Siemens telefonok jók voltak erre, én is használtam, még Microchip PIC-kel.
Manapság háromezer Ft környékén árulják a használt régieket, éppen ilyen céllal.
Viszont annyiért már egy mostani okosabb GSM modul is kapható, ami arduinóval simán megy.
https://www.banggood.com/SIM900A-Smart-Electronics-GPRS-A6-Module-Wireless-Extension-Module-GSM-GPRS-Board-p-1111193.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
"én még mondjuk anno ilyen 30-40 ezres árat kaptam a GSM modulra, azóta azért ezek eszerint korrektebbek lettek"
Ennél olcsóbban már kész, komplett GSM riasztót lehet kapni. EDM szállítással rendelve Eu-ban adják fel a postára, így nincs rajta semmi extra költség:
https://www.banggood.com/DY-GSM30A-Wireless-LCD-GSM-Intelligent-Home-Security-Burglar-Voice-Protect-House-Alarm-p-1090342.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN
"A szirénát nem olyan egyszerű elnémítani távolról"
Vagy sonoff a sziréna áramkörébe, ha van WiFi, ha nincs, akkor meg az úgyis ott lévő GSM modul+arduino kezelheti az áramkörébe rakott relét.
"akkor még a szirénaházban is mókolni kéne"
Igen, de ha kibontod, látod, hogy nem éppen bonyolult.
"ami vagy megszakad vagy összezár attól függetlenül, hogy riasztási állapot van-e"
Ezt a relét a szirénával párhuzamosan is bekötheted. Ha szól a sziréna, zár a relé. -
Janos250
őstag
válasz
csubuka #9687 üzenetére
A DSC mozgásérzékelőkben gyakorlatilag egy relé, és egy kapcsoló (szabotás) van, de többféleképpen is be lehet kötni rá az ellenállásokat.
Ha csak simán bekötik, akkor van jel/nincs jel, ha EOL, DEOL, akkor fesz szintet kell mérni. Én független DSC mozgásérzékelővel próbáltam az SMS küldést, simán ment. Persze nem EOL, DEOL módra kötöttem be, hanem csak reléként. -
Janos250
őstag
Ugyanezt próbáltam mogyorózni, de úgy látszik nem sikerült.
Mélykisülés ellen nem védettek = nincs benne elektronikus védelem.
A védelem növeli a belső ellenállást = a nagy áramúakba nem tesznek."Kis odafigyeléssel nincs gond a védetlen cellákkal sem"
Persze, de én jobban szeretem, ha védett. Ne nekem kelljen az összes akkumra vigyáznom, védje önmagát. Ha valaki nem veszi észre, és mélykisülés után újra feltölti, az tűzveszélyes. Nem mondom, hogy feltétlen kigyullad, mert a PDA-s időkben én is töltöttem fel az akkor méregdrága akkut úgy, hogy tűvel átszúrtam a borítását, és feltöltöttem olyan szintre, amikor már a védelem kiiktatódott, és újra használható volt. Ezek ugyanis - elvileg - végleg használhatatlanná váltak egy mélykisülés után, mert annak az akkori védelme nem engedte az újratöltést, ha az akku feszültsége egy bizonyos szint alá csökkent. -
Janos250
őstag
válasz
fagylalt #9663 üzenetére
Táppanelra szerintem is jó, amit ajánlottak.
Az akku a Te döntésed.
Az olcsó kicsi kapacitású, a drágább nagyobb.
Én használom ezeket:
https://www.banggood.com/4PCS-NCR18650B-3_7V-3400mAh-Protected-Rechargeable-Lithium-Battery-p-90989.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN,
de ezek elég drágák, viszont tényleg 3000 mAó feletti a kapacitásuk. A piacin meg nem lehet tudni. Ami rájuk van írva, az teljes blöff -
Janos250
őstag
válasz
fagylalt #9641 üzenetére
18650-essel minden piacon tele van a padlás.
Általában 500- 800 mAó-sak, (mértem) pedig ráírva 2000-10000 mAó van.
Pici tápegység panelt is lehet szerezni. Vagy kérsz kölcsön valakitől, amíg a Tied megérkezik, vagy ha 1 db. kell, megveszed drágán, 1 darabnál nem érdekes. -
Janos250
őstag
válasz
ecaddsell #9649 üzenetére
"Viszont ha jól látom ennek a sebessége a HW SPI alatt van (valamiért), szóval a soros protokolhoz képest nem biztos, hogy akkora a nyereség."
Éppen a sebesség miatt jó a hardver bypassos periféria kezelés. Úgy is működik a regiszterekbe írás. Én a WS2812 programozásához használgattam, mert a kész rutinok - szerintem - nagyon bénák.
-
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #9637 üzenetére
Na, a gyanúm beigazolódni látszik:
gpio_reg.h file
#define GPIO_ENABLE_W1TC_REG (DR_REG_GPIO_BASE + 0x0028)A soc.h fájlban vannak a base címek:
#define DR_REG_GPIO_BASE 0x3ff44000Vagyis a GPIO_ENABLE_W1TC_REG a 0x3ff44028 egy CÍM.
Tehát:
*((volatile uint32_t *) (GPIO_ENABLE_W1TC_REG)) = .... ;
vagy:
*((volatile uint32_t *) (DR_REG_GPIO_BASE + 0x28)) = .... ;Próbáld ki!
Egyébként, ha már használtuk a rendszerben az adott perifériát, akkor a "mindenfélék" be vannak állítva, lehet közvetlenül írni, olvasni a regisztereket, minden faxni nélkül.
-
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #9637 üzenetére
Mégegyszer átfutva a kérdésed:
a GPIO_ENABLE_W1TC_REG gyanúm szerint egy adott regiszter CÍME. Általában úgy szokták az ilyesmit definiálni, hogy egy base + az offset. Próbáld kiíratni a GPIO_ENABLE_W1TC_REG-et, és megvan a címed, próbálj oda a számmal megadott címre írni, a követlen memória írásra szokásos módon. -
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #9637 üzenetére
Itt is megy a közvetlen regiszter írás. A dolog annyival macerásabb, hogy ugyanaz a regiszter több mindenre is használható, ezért van egy mátrix, amiben meg kell adni, hogy mire akarjuk használni. Egyes funkciók (pl. UART) "közvetlenül" (bypass) érik el a regisztereket, mások meg egy mátrixon keresztül. Pl. a közvetlen eléréshez ha nem jelöljük ki, órajelet sem kap az a hardver rész, ami az adott funkciót végzi, és a regisztereket sem tudjuk írni, illetve olvasásánaál fals értéket kapunk. Valamikor tavaly bütyköltem vele, akkor néztem, használtam. Ha jól emlékszem, a kulcsszavak GPIO matrix, és IO_MUX. Pontosan már nem emlékszem, valahova leírtam, de hirtelenjében nem találom, és a héten nagyon el vagyok havazva.
Egyébként ez a mátrixos dolog teszi lehetővé, hogy bármelyik GPIO-t bármelyik lábra teheted. -
Janos250
őstag
Erről jut eszembe:
Ezt használta már valaki? Használható?
ifttt.com/maker_webhooks
Belebotlottam egy tűrhető ESP8266 könyv linkjébe, és olvasgatva találtam -
Janos250
őstag
válasz
Csabesz666 #9612 üzenetére
"Sajnos a c++ programozáshoz nem értek. Ha lehetséges, lépésről lépésre kellene leírni, hogy mit tegyek."
Na, sajnos így nagyon sok lépés lenne, és nem lenne eredmény. -
Janos250
őstag
válasz
Csabesz666 #9610 üzenetére
Ezt a relét programozzuk C++ -ban. WiFi AP-re programozod, és akkor ha érkezik egy kérés, azt programozol rá, amit akarsz.
-
Janos250
őstag
A reflinkek, azok számára, akik nem ismerik.
(Ha ismered, ugorj!)Azaz olyan linkek, ahol nem a valódi link van megadva, hanem valami helyettesítő "rövidítés".
Miért van ez? Eredetileg arra találták (volna) ki, hogy a hosszú linkek helyett rövid linkek legyenek, és a rövid link beütése után átirányít a valódi oldalra. Aztán a marketing ezt is gyorsan lenyúlta magának. Ha regisztrálsz egy ilyen "rövidített" linket, akkor kapsz egy néhány betűs kriksz-krakszot, aminek begépelése átirányít arra az oldalra, amit megadtál. Meg lehet nézni, hogy hányan kattintottak rá. Tehát, ha egy WEB áruház linkjét adod meg célként, meg lehet nézni, hogy a Te linked hány esetben irányított az oldalra. A marketing gyorsan megragadta a lehetőséget, és elkezdett fizetni az átirányításokért. Ezt egyes fórumozók kihasználják arra, hogy pénzt szerezzenek. Itt a PH-n is van olyan fórumozó egy másik topikban, akit rendszeresen figyelmeztetnek, hogy ne használja a reflinkeket. Tehát, mi a teendő, ha olyan oldalt látsz, ahol reflink van, de közkinccsé akarod tenni? Kattints a linkre, nézd meg hova irányít, és a valódi linket add meg. Na, ennek a kijátszására is lépett a marketing. Nem a reflinket osztják meg, hanem egy olyan oldal linkjét, (pl. youtube), ahol a reflink található.Hangsúlyozom, hogy ez nem az adott hozzászólásra vonatkozik, csak erről jutott eszembe.
-
Janos250
őstag
Tudom, nem erre a válaszra vágysz, de én csak a szokásost tudom mondani:
Ahelyett, hogy szenvedsz azzal, hogy feszegeted egy régi proccal szerelt lap korlátait, használj valami korszerűbbet!
Pl. az STM32F103 nem sokkal drágább (1000 Ft körül):
https://www.ebay.com/itm/Arduino-Mini-USB-STM32F103RCBT6-ARM-Cortex-M3-Leaflabs-Leaf-Maple-Board-Module/173017731924?epid=1049477414&hash=item2848a91354:g:2nwAAOSwYeRaJxOA
Ha fontos az ár, akkor a kissé macerásabb "sárga jumperes", ami nano árban van:
https://www.ebay.com/itm/STM32F103C8T6-ARM-STM32-Minimum-System-Development-Board-Module-For-Arduino/232822447549?epid=2207805305&hash=item36354c9dbd:g:2hkAAOSw6ShZTcPSVagy valamelyik ESP. Ha sok láb kell, akkor ESP32. Már 1600 Ft körül kapható.
Ezek ugyanúgy Arduinoba illesztett lapok, ha nem tartalmaz a program valami nagyon spéci Atmel dolgot, akkor általában változtatás nélkül/pici változtatással (pl. lábak nevei) futnak rajtuk. -
Janos250
őstag
Az akku is a kapcsolóüzemű tápot hajtja. Valami a hálózatról jön, fene tudja mi. Ha a szigetelt vezetéke a hőelemnek hozzáér a fém állványzathoz, vagy a vezetékhez kézzel akárcsak közelítek, egyből megbolondul, 20-30 fok hibákat is mutat. Mindegy, már nem foglalkozok vele, áttérek - mihelyt lesz időm - Pt100-ra. Egy másik projektnél, ahol az ESP32 és egy másik IC közötti UART kapcsolat hibázik gyakran a hálózati tápról táplálásnál, ott meg szűrök, és a soros vezeték a korábbi levegőben menő drótok helyett a panelen marva lesz.
-
Janos250
őstag
A jelenleg működő verzióban el van választva a soros porttól: szétválasztottam két részre: az egyik ESP-re van kapcsolva az a panelka, ami a hőelem jelét méri, és digitálisan küldi az egyik ESP-re, ami WiFin továbbküldi a másik ESP-nek, ami végzi a beavatkozásokat. Tehát a WiFi, mint galvanikus leválasztó.
Viszont a hőelem jelét mérő panelkát muszáj volt galnavikusan csatolni az ESP digitális lábaihoz, ezért ezt az ESP-t kénytelen vagyok akkuról táplálni, mert ha hálózati tápról megy, akkor +- 5 C fok ingadozással mér. Majd ezt is átteszem platina hőmérőre a hőelem helyett, és csinálok hozzá panelt, azzal majd talán jobb lesz.
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #9517 üzenetére
Persze, közösítve van, és jelszintek megegyeznek. Egy tápról, és egy konverterről mentek, ferritgyűrűt próbáltam, de nem sok eredményt hozott.
Mivel az akkuról táplálás megoldotta a problémát, nem sokat tököltem vele, mert úgyis ritkán volt használva. A vezetékekre gyanakodtam, hogy összeszed a levegőből mindenfélét, ezért abban reménykedtem, hogy a legyártatott panel majd megoldja a kérdést. Viszont hiába van meg a panel, félig van összerakva, mert most meg időm nincs rá.
"vezérlő órajelének visszirányú zaját is hatékonyan csillapítja."
Ezt nem tökéletesen értem. Az egyik eszköz órajele megy át zavarként a másik eszközre? Jól értem? Na, erre nem gondoltam, de lehet. -
Janos250
őstag
válasz
ecaddsell #9514 üzenetére
Kösz! Akkor a vélemények megoszlanak, de - ártani biztos nem árt - teszek.
Egyébként ő lesz a tantál:
https://www.ebay.com/itm/50PCS-ORIGINAL-AVX-7343E-6-3V-1000uF-108J-E-type-SMD-tantalum-capacitors/272967759713 -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #9510 üzenetére
Egy másik, nem ESP IC-t is meg kell táplálnom, ami elég érzékeny, és zabálja az áramot.
Egyébként elég sok bajom van a közvetlen 230-ról menő tápokkal. Egyszer régebben diskuráltunk itt egy hőelemes mérés zajának a problémájáról. Azóta se sikerült megnyugtatóan megoldani a kérdést, ezért akkuról táplálom. Most hasonló gondom volt, bár idő hiányában félre kellett tennem: egy ESP32 és egy másik eszköz kommunikál egymással UART-on. Táp megoldás: 230-ről 12V-ra led táp, arról fesz szab modul. Sok a hiba. Ha táp helyett 4 li akku táplálja a fesz stab modult, gyakorlatilag nincs hiba. -
Janos250
őstag
Ugyebár azt mondják a hozzáértők, hogy a föld és a tápfesz közé tegyünk 100 nF-os kerámia kondit is az elko mellé párhuzamosan, mert a nagyfrekis rántásokat, zavarokat az tudja kiszűrni, az elko nem. Ugyanakkor azt is mondják, hogy a tantál kondik a nagyfrekis zavarokat is jobban szűrik. Mivel SMD változatban már elég olcsók a nagyobb kapacitású (pl. 330 uF, 470 uF) tantál kondik, logikus a használatuk. Tehát csak az elkoval kell párhuzamosan kerámia kondi, vagy a tantálnál is?
-
Janos250
őstag
Srácok!
A 3.3 V-os ESP32-höz a 4V-os tantál kondi elég, vagy magasabb feszültségű kell?
A 100 nF kerámia ugye tantál mellé is kell? Vagy tantál esetén elhagyható?
-
Janos250
őstag
"sajnos nem derül ki, hogy milyen IC van rajta."
MicrOne ME2149F
https://solbatcompany.ru/ssl/u/60/90fbc6405211e58c0b8bcf05b33166/-/ME2149.pdf
https://www.aliexpress.com/item/50PCS-LOT-ME2149-2149F-ME2149F/32836018384.html
https://www.yoycart.com/Product/542542144844/ -
Janos250
őstag
"Mindig rájövök milyen jó az arduino könyvtárrendszere"
Többször előfordult már, hogy egy teljesen nyitott rendszer felbolygatta az addigi állóvizet.
Annak idején a világ számítástechnikai iparában rettentő nagy túlsúllyal rendelkező IBM sokáig teljesen kimaradt a kisgépes területről. Mikor rájöttek, akkor már késő volt, de egy ügyes húzással mégis taroltak: megcsinálták a TELJESEN NYITOTT IBM PC-t. Olyan szinten nyitott volt, hogy a BIOS ASM forrásnyelvű programját is közzétették, a hardverről is teljesen részletes leírást adtak ki.
Eredmény: taroltak.
Aztán mindenki elkezdett mindenféle klónokat, és hozzá ezt-azt gyártani. Később ugyanez történt pl. a linuxszal, most az arduinoval. -
Janos250
őstag
Kösz, tulajdonképpen csak tartaléknak rendeltem, mert amivel most bütykölök, azoknak kevés ez az áram.
Korábban valaki itt a fórumon linkelte ezt:
https://www.banggood.com/10pcs-DC-DC-3_3V-3A-Power-Supply-Module-Buck-Regulator-Module-12V-5V-To-3_3V-Fixed-Output-Car-Power-p-1216603.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN
Én - azt hiszem - elsősorban ennél maradok. Eredetileg egy másik panelt terveztem használni, de - úgy tűnik - nagy a zaja, mert azzal gyakran kiakad, pedig elemről és LDO-ról stabilan megy.
Kondizásokat természetesen alkalmaztam (elko, tantál, kerámia), de nem sok sikerrel. -
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #9469 üzenetére
Hmm!
Kösz.
Érdekes.
A Tech. Ref. azt írja, hogy
0x3FF6_B000 0x3FF6_BFFF 4 KB Reserved
A példák szerint viszont itt vannak a CAN regiszterek.
Na, egyszer majd kipróbálom, mert hozzá a topic túl hosszú.Elég sok memória tartomány van, amire a Tech. Ref. azt írja, hogy reserved.
Vajon a többi is valami kincs? -
-
Janos250
őstag
Ízlések és pofonok.
Az én szótáramban ezt lenyúlásnak hívják. Kereskedelemnek meg azt, ha megveszel tízet nagyker áron, és árulod egyesével kisker áron.
Én inkább rádobom a nepper árrésének felét a szállításra a Gearbesten, vagy a Banggoodon (bár ennek a szállítása jelenleg döglődik), és pár napon belül a kezembe teszi a futár.Valóban az a baj, hogy nem tudni mi a jó. Én már dobtam el BD láncfűrészt is, mert annyira drágán javította volna meg a márkaszerviz, hogy nem érte volna meg. Hiltire 30 ezerért adtak volna árajánlatot a javításra. Csak árajánlatot!
Szerencsére az Arduino cuccokkal nem tapasztaltam, hogy tönkremennének.
Erről jut eszembe, és ez már itt nem off:
Ha valakinek az USB-soros átalakítón keresztüli használatban gondjai támadnak, az többnyire a driver miatt van. Pl. az FT232-re van olyan driver, ami a hamis chip esetén tönkreteszi az IC-t (átírja a PID-et nullára). Nagyon jól meg kell választani a drivert, azt jól elrakni, mert az újak már nem jók. Mind a négy általánosan használt chiphez van jó driver is. -
Új hozzászólás Aktív témák
- HP Spectre x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -60% i7-1360P 32/2TB Intel Arc A370M 4GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -60% i5-1135G7 4Mag 16GB /512GB FHD IPS
- Samsung Q80T 55" QLED - 4K 120Hz VRR / FreeSync / HDMI 2.1
- ÚJ HP ENVY 17 Nagyképernyős "Kis Gamer" Laptop -45% 17,3" Brutál i7-13700H 16/1TB Iris Xe FHD IPS
- Legion Go 8APU1
- Samsung Galaxy S21 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- több EIZO EV2456 FlexScan 24" 1920x1200 16:10 IPS fekete több jelenlegi ár: 170.000.-!!!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest