- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ja ha már AGESA. Kézi frissítéshez van valami leírás?
Intelben már profi vagyok de AMD-nél még nem frissítettem ilyet kézzel. -
itr_henrik
csendes tag
Érdekességképpen összehasonlítottam az Asus PBO Enhancement Thermal Limit működését a "gyári" AMD PBO Platform Thermal Throttle Ctrl opcióval. Asus-nál Level 3 (70 fok) kiválasztva, AMD-nél kézzel 70 fokra állítva. Minden más ugyanaz, semmi CO nem volt beállítva egyik esetben sem.
AMD
Asus
Hát kérem itt alacsonyabb a VCore és magasabb az órajel, nem kicsit. Még azt is ki lehetne próbálgatni, hogy AMD esetben mekkora CO-val hozná az Asus-os pontszámot és kiderülne valójában mennyit CO-zik suttyomban az Asus -
nem 7950X3D-ről vagy a 9950X3D-ről volt szó, hanem sima 7950X-ről!
amúgy meg már alapjáraton is hozza a szintjét! mind munkában mind játékban
és ahogy mondtam intelnél egy finom hangolás +15-20% ot jelent, nem 2-3% ot mint AMD-nél, szóval de... megeszi reggelire a 265K a 7950X-et
PL: a 285K-m is megeszi a csúcs 9950X3D-t
9950X3D 2513.pötty, mindenféle hókusz pókuszt bevetve.
nálam meg közel 2800.at gurít a 285K, úgy hogy szinte nincs is tuningolva.
most had ne szedjem elő a 265K-mat de ott is hozható ez a +20% egy finomhangolással.
-
Zsohi
őstag
válasz
DroiDMester #6485 üzenetére
[link] ez nem azt mondja.
-
-
A listázott szempontokból a jóárasított 265K lenne talán a legjobb ár/érték arányban, szerintem. Hátránya, hogy egy procicsaládos platform, de amit olvastam a legutóbbi javításairól is, egészen szimpi kis melós / könnyed gaming proci lett. A 4070TiS miatt nem fogsz igazán procilimitbe belefutni, ahol egy X3D proci jelentősen gyorsabb lenne.
A 7800X3D opciót elvetném, CAD-ban nem életképes a sokmagos Intel/AMD állatokkal szemben illetve a VGA miatt sem tudja magát kifutni.
Egy 9900X és a hozzávaló alaplap 280-300 ezer körül lesz, míg az Intel 265KF + alaplap meg szerintem olyan 220 körül kijön. Ha már 300 ezer körül kiadnál pénzt, akkor 7950X (16 magos) proci kijönne a hozzávaló B850/X870 alaplappal.
Igazából én azt várnám, hogy az AMD is kezdje már csökkenteni a Zen 5 procik árát... a manó üsse őket.
-
mrzed
senior tag
válasz
deathcrow42 #6482 üzenetére
Előre is köszönöm.
Tudom, hogy nem prociajánlós topik, de talán még belefér:
13600KF-et váltanék, jelenleg egy z790-es lapban van egy RTX4070TiS társaságában, 1440p felbontásban. Több alternatívát is felvázoltam magamnak: 14700K-ra procicsere, ez a legkevésbé szimpatikus. A most betolt árcsökkentésnél képbe került az ultra 7 265K, de ez sem egy hibátlan platform, nem is beszélve az egygenerációsra tervezett életútjáról. A 9800X3D-re nem szeretnék 240K-t kiadni, így piros vonalon maradt a 9900x, vagy a 7800X3D. Azt nem bánnám ha CAD alatt megmaradna a jelenlegi teljesítmény, és nem lenne hátrány, hogy ha ue5-ös, vagy valami komolyabb játékok még profitálnának is a fejlesztésből. -
-
-
Rewmac
aktív tag
válasz
deathcrow42 #6478 üzenetére
Igyekszem megnyugodni, de idén volt 2 garis ügyem és valahogy nem szeretnék többet mert maga volt a pokol az LG-vel és a AEG-el is.
Nyilván benne van ez is, csak közben meg igyekszem tanulni mert nálam sokkal tapasztaltabbak vannak itt a fórumon.
-
Ha van valami feltétlenül ajánlott lépés, nem kételkedem abban, hogy fel fogjuk rá hívni a topikba látogatókat.
Perpillanat az egész Asrock ügy még mindig csak az Asrock júzerek egy nagyon kis szeletét érinti, és az 1.2V SOC fixálás simán jó lépés lehet, amíg biztosat nem tudunk. Ez szerintem ajánlott lépés Asrock alaplapnál.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Illetve amúgy ezek után megnézném, hogy mondjuk 1.25V-n beállított fesszel nem-e megy a 2200-as FCLK, mert ha igen akkor kb. mindegy.
Amúgy nem lehet, hogy az expo1 mód miatt dila az egész? Pl. a memória feszeknél (vdd-vddq) nem látszik a high voltage mode, amit nem is értek..
Én DOCP tweakd-ben haszáltam annó...
Persze proci és proci között is lehet különbség, valszeg van is, de na..
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6470 üzenetére
Nekem az a bajom, hülye vagyok, főleg mert mennyire örültem, hogy végre lehet egy ilyen szintű gépem. Igyekszem lefedni amit le lehet, hogy megelőzzek mindenféle kellemetlenséget. Igen néztem Tudom idézőjel.
-
omfgk
veterán
- Core parking. Megoldódott már.
- Scheduler. 9950X3D-nél már ez is megoldódott. Játékokban 9800X3D szint.
Nem nagyon láttam arról tesztet még ,hogy az új bios-okkal a 7950X3D hogyan áll most. Pedig érdekes lenne látni ,hogy feljött-e a 7800X3D nyakára vagy sem.
- 2 CCD közti latency. Maradt, de a Scheduler megkalapálása után látható ,hogy önmagában nem probléma.Akkor lehetne látni a hátrányát, ha majd a 11800X3D tényleg 10/12 maggal jön 1CCD-n és lesz játék ami ennyi magot kihasználna. Na akkor fenn áll az ,hogy 1CCD-n 10-12 mag vs 1 CCD-n 8 mag, vagy 2CCD-n latency penalty-vel 10-12 mag.
De ilyen játék nem lesz.
9950X3D egyetlen hátránya a 9800X3D-vel szemben a fogyasztása.
Na meg az ára. -
mrzed
senior tag
Sziasztok!
Régebben olvastam, hogy a 2 CCD -s processzoroknál a terhelésmegosztás nem túl optimális. Változott ez az elmúlt időszakban? Kék oldalról kacsingatnék át hozzátok, de még csak az információgyűjtésnél tartok. -
Rewmac
aktív tag
Ugyanakkor nincs sok szabadidőm és szeretném érteni is mi történik, így kezdek elveszni és nem tudtam még 0.01-ként kitesztelni minden szinten, utána gondolom hozzá a CO-t és itt mások 2-3 órás tesztekről beszélnek persze az én érdekem nyilván, de a teljesítménnyel eddig is elégedett voltam, hőfokkal még CO nélkül sem volt bajom, most sincsen.
Csak valaki írta, hogy 1.329 az konkrétan halál és nem fogom tudni pótolni mert nincs keret még egy ilyen procira és elkezdtem vele foglalkozni, én még ennyit életemben nem tesztelgettem ki dolgokat
Igyekeztem a mai napot rászánni erre meg a tegnap estét, remélem így jó lesz és nem lesz baja.
-
Zsohi
őstag
válasz
itr_henrik #6455 üzenetére
Az is lehet a ketto pont fizikailag mashol helyezkedik el, a prociban mert feszultseg mindig alacsonyabb lesz az megnovekedett ellenallas miatt. Az 1.3 folotti erteket lehet az alaplapon elhelyezett erzekelo olvassa ki, az ami a procit eleri feszultseg mar 1.3v alatti lehet ami teljesen rendben van. Bar a Soc fogyasztasa nagyon minimalis ami nem indokolna ekkora feszultseg esest...
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6455 üzenetére
Köszi szépen.
Akkor az a Vin10 amit néztünk tegnap az mégsem az mert az viszont pont annyit mutat amennyit a BIOS-ban is. 1.272-t?
1.25-nél stabil csak. Így ott hagytam. Viszont ez akkor is 1.240-et mutatott amikor AUTO-n hagytam.
-
Zsohi
őstag
Szerintem az OC mode-ot bekapcsolva tolhatod 1.3V fole is a soc feszt. A Power Down pedig csak egy egyszeru a fogyasztast csokkento funkcio aminek a letezese asztali gepekben ertelmezhetetlen, mert talan 1 watt-ot se nyersz vele es a memoriahoz kapcsolodik.
deathcrow42: [link] ... hat ez se jo.
-
-
Rewmac
aktív tag
válasz
deathcrow42 #6453 üzenetére
Csak nem találom külön sehol és nem tudom mi ez az Uncore se nagyon így hagytam a fenébe, de azért picit zavar ez 1.329V.
-
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6448 üzenetére
Akkor viszont nekem be-be megy 1.329V, de úgyis ahogy nézem, hogy levettem a SoC-t. Nincs változás ugyanúgy a gyári 1.272V-ot tolja be. Az a baj sehol se találok ehhez az alaplaphoz egy guide vagy valamit, így amiről nem tudom mi nem nyúlok hozzá.
-
Rewmac
aktív tag
Mi ez Power Down? Nem merek rányomni mert nem igazán találok róla semmit, de magát a settinget se találtam sehol.
-
-
Zsohi
őstag
Az en elmeletem szerint a tokozassal lehet a gond, egyszeruen nem eleg preciz es az egyik proci jobban sikerul mint a masik. A kontakt pontok nem tokeletesen centrikusak, az elektromigracio kovetkezteben zarlat keletkezik. Az Asrock lapok pedig a szarul konfiguralt vrm kovetkezteben lehetnek fogekonyabbak a proci likvidalasara, aminek kovetkezteben az elektromigracio felgyorsul.
Persze az is lehet f@szagot beszelek es nem ez a gond.
-
-
RI/OS
addikt
igen, nagyon fura.
tuti van a háttérben más is, mert már gondolom csak kész lenne a megoldás.
vagy valami hardveres gebasz van, amit nem tudnak szoftveresen javítaniha megnézed egyébként ha 1.225-nél 1.307-et kap, akkor ha 1.3-ra állítja be az expo, akkor ott kaphat ~1.38-at is, ami viszont már nem kevés...
-
Rewmac
aktív tag
Egy kérdésem azért csak lenne.
Én ezt 1.25-re állítottam, ugye ez a VDDSOC Voltage.
HwInfo-ban elvileg ami alaplapnál van info az továbbra is 1.288V-nél maxol, a másik amit kiolvas amire az egyik fórumtárs mondta nem azt kell nézni meg 1.240V-nél maxol (ugye emellett volt néha az a 1.329V).
Akkor én most ezt rossz helyen állítottam be?
-
Rewmac
aktív tag
válasz
deathcrow42 #6437 üzenetére
Mondjuk jogos. Én nem nagyon vagyok AIO párti, de most DeepCool Ak620 van itthon két gépen is és nekem rendben vannak a hőfokok. Annyira egyébként a hőfok nem is szokott zavarni, mármint sokáig nem is néztem semmi ilyesmit.
Nyilván vannak ezek a CPU fojtogató gamek mint a Dragon Age Veilguard ahol 78-80fokon mozog, de az a Dark Rock Pro 4-el is úgy tolta.
Engem ez a feszültség dolog kezdett zavarni mert láttam azt az 1 értéket és akkor jött a gugli stb.
Aki nem ért hozzá ahogyan én sem tudod az be tud szarni, hogy akkor most világ vége lesz vagy túléli a proci, az ilyeneket meg inkább körüljárom mintsem valamit elállítsak stb.
Maximum páran lehülyéznek ami olcsóbb mint egy új proci/alaplap.
-
tlac
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6440 üzenetére
azt akartam én is írni, mint Pug, hogy itt inkább a procik döglenek meg, a lap meg túléli
Bios frissítés és fix Soc fesz (meg lehetőleg semmit ne hagyjunk auto-n), szerintem már ennyi megoldja a dolgot. Ha meg nem akkor garancia úgyis van és egy éven belül kiderül mi is áll a háttérben.
nehéz eset, mert lehet akiknek eddig nem halt meg, attól még közben degradálódhatott a proci és éveket vesztett az élettartamából
na és ezt nem igazán fogjuk megtudniAlapvetően kell megváltoznia minden gyártónak a bios terén hogy NE az Auto legyen az alapbeállítás hanem a proci default értékei. Aztán ha valaki babrál akkor legyen auto de írja ki a nyomorult hogy a defaulthoz képest mennyit emel.
nekem sem tetszik a mai irányzat
hasonló a helyzet a ramoknál is, megveszik az emberek az akármilyen szupergyors modulokat és szeretnék, hogy akkor azon az órajelen járjon és közben nem is esik le nekik, hogy ezzel tuningolják a memóriavezérlőtés ez az igény van kiszolgálva, ami amúgy lehet mesterséges is
aki meg nem akar tuningolni, alig fog olyat ramot találni, ami tudja az 5600-as profilt expo és mindenféle manuális állítgatás nélkül -
Pug
veterán
válasz
MasterDeeJay #6440 üzenetére
Csak ugye nem a lap RMA aranyt erdemes nezni, hanem azt kene latni, hogy adott laptipusra lebontva elhalalozott 9800X3D aranyt
-
Korábban már levezettem [link] . EU-ban nincs kiemelkedően rossz aránya az Asrock AM5 lapoknak. MSI rosszabb aránnyal van. Nagyon sok tényező lehet még de messze nem akkora a gáz mint aminek látszik.
Bios frissítés és fix Soc fesz (meg lehetőleg semmit ne hagyjunk auto-n), szerintem már ennyi megoldja a dolgot. Ha meg nem akkor garancia úgyis van és egy éven belül kiderül mi is áll a háttérben.
Szerintem engedékenyebb volt a régebbi bios auto fesszel és a korai 9800x3d-k érzékenyebbek voltak a feszre az userek meg tolták rá az expo-t meg a 10x-es PBO-t és jött a tűzijáték. Asrock túlfeszel az tény és ez ocsmány dolog, szerintem csak ennyi áll a háttérben. De ott van a sima meghibásodás hogy péntek délután rakta össze az esti műszak és így sikerült.
Alapvetően kell megváltoznia minden gyártónak a bios terén hogy NE az Auto legyen az alapbeállítás hanem a proci default értékei. Aztán ha valaki babrál akkor legyen auto de írja ki a nyomorult hogy a defaulthoz képest mennyit emel. -
RI/OS
addikt
X870E Taichim van a kezdetek óta, 9800X3D-vel, proc ram húzva, 1.26-os SOC-al.
emiatt követem felületesen az eseményeket.
Ne vegye senki készpénznek de amire rájöttem:Amiatt van hogy beállítják az EXPO/XMP-t, minden más auto, és van valami bug az asrocknál, ami miatt valamikor több SOC feszt ad, mint amit kellene.
Pl. 1.25-re van állítva és HWINFO-n látni is jó pár hozzászólásban hogy 1.3 fölött ad neki.
PL. [link]
Ha lefixálod a SOC-ot manuál 1.25-re és SOC/Uncore OC mode enabled-en van, akkor viszont semmivel nem ad többet, tegnap teszteltem, teszt alatt és játék alatt is.
És valószínűleg nálam emiatt nincs gond több mint fél éve.
Ez nem hivatalos álláspont, csak amit a sok hozzászólásból leszűrtem.
Ezt már korábban is írtam, de egyre biztosabb vagyok benne, hogy erről szól megint az egész hogy a SOC fesz miatt hullanak a procik.
Az viszont nevetséges, hogy február óta nincs új bios, és találgatnak hogy mi lehet a gond... -
tlac
nagyúr
válasz
csaba951 #6435 üzenetére
Persze, mert egy olyan fórumot nézel, ami direkt az Asrock alaplapok hibájával foglalkozik. Azok írnak bele, akiknek gondjuk van.
csak, hogy a többi márka nincs tele
Ha jobban megnézed, akkor a problémát jelentő hozzászólásokban rengeteg ilyen van
igen, látom, hogy nem valami jók a hibariportok, és nem értenek eléggé hozzá
de akkor sem normális a jelenség, ilyen mennyiségben nem szabadna előfordulnia (főként az asrock-nál) -
Alapvetően a Zen 4, Zen 5 már annyira felhasználóbarát, hogy tényleg minimálisan vagy csak simán auto-auto-expo megoldással is megy az esetek elsöprő többségében valami gagyinál eggyel jobb hűtővel
Egy Intel 13900k meg 14900k ehhez képest brutális körültekintést igényel. Az új Core ultra pár fokkal jobb, közelebb állnak már a Ryzenhez képest, de ott rengeteget lehet tuningolgatni ramban, ringbuszok állítgatásában, hogy jobb és gyorsabb rendszersebesség jöjjön ki.
-
csaba951
veterán
Helyedben simán használnám. Olyan helyről rendelj cpu-t ahol pörögnek az eladások, és nincs régi készlet (pl. Alza).
>ahogy nézem a redditet, ez nagyon gyilkos párosítás...
Persze, mert egy olyan fórumot nézel, ami direkt az Asrock alaplapok hibájával foglalkozik. Azok írnak bele, akiknek gondjuk van. Azok nem, akiknek jól működik.
Ha jobban megnézed, akkor a problémát jelentő hozzászólásokban rengeteg ilyen van:
* először rak össze saját maga gépet (itt simán lehet user hiba)
* frissítette a bios-t, de sokáig tartott így inkább menet közben újraindította
* régi bios-t használ (tudja, hogy van javított új, de nem érdekli)
* 2024-es cpu-t használ (igen van már 202506-os batch bejelentés is, de az új esetek nagy része továbbra is 2024-ből van) -
Rewmac
aktív tag
Ahogyan nézem az egyetlen amikor stabilan lefutott most az 1.26V volt. Az meg majdnem a gyári. Viszont azt figyeltem meg, hogy a tényleges SoC Voltage az a korábban említett kiugrásnál sem lépte át a 1.288V-t. Tehát van ez a felső érték ami idle állapotban vagy valami háttérfolyamatnál 1.323V-1.329V-et mutat egy-egy pillanatra HWInfo-ban, viszont miután kolléga itt megmutatta melyik a valós érték az nem ment fel csak nagyon nagyon max 1.288V-ra, de átlagban 1.272V volt végig. Most 1.26V-n stabilnak tűnik, 2 órája fut az AIDA64.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
deathcrow42 #6425 üzenetére
"El tudom képzelni ezt a viselkedést, mert TJMAX (hőmérséklet, legyen mondjuk 85 fok) beállításnál az alaplapra bízod a PBO tuningot, és ha a CPU vcore auton van, azt jelenti az alaplap kezébe adod a logikát."
nincs az alaplapra bizva semmiféle logika. Az egesz boost egyik alapja, hogy az architectura sokkal pontosabban méri a saját hőmérsékletét, mint bármelyik megelőző konstrukció. A hagyományos 1-2 hődióda helyett teli van rakva hőérzékelőkkel, és ezek alapján hőtérképet alkot magáról.
ez még a Zen1, azóta sokat reszeltek ezen is.a proci "VID" -- amit a proci a sajat belso telemetriai adatai alapjan szamol -- közli az alaplappal, hogy a cpu mekkora feszt igényel.
auto esetben a lap ennek megfelelő feszt kellene adjon.
offsetnel a lap a "VID" értekhez hozzaadja az offsetet, es az igy számolt feszt adja.
fix fesznel meg nincs mirol beszelni, az alaplap letojja a "VID" -et, es a beallitott fix feszt tolja.ezen még valamennyit kompenzal az LLC ( mar amelyik lapon van ), ami annyit csinal, hogy amikor terheles jon, akkor a beindulo parmillio tranyo miatt eso feszt korrigalja.
-
tlac
nagyúr
A tegnapi Reddit esetnel elvileg legfrissebb bios-szal mondta azt a proci, hogy viszlat, idle-bol mar nem jovok vissza, szoval nekem ez a "bios update megoldja" kicsit velemenyesnek tunik...
ez amúgy eléggé aggasztó
2 hete vettem egy asrock b850i-t, amit tudtam, hogy problémás, de azt hittem már megoldódott
és pont most vennék bele, egy 9800x3d-t, de ahogy nézem a redditet, ez nagyon gyilkos párosítás...
[link]nem annyira tudom, hogy mit csinálják, egyelőre a lap a szekrényben pihen
am5 itx-ből alig van választék, ez is 80k volt, de a többi még többe kerül, plusz nem is igazán tetszenek -
Sanyi19
őstag
válasz
hackeeeee #6426 üzenetére
Sőt attól is milyen ram van mellette Single Rank vagy Dual Rank.
A volt procid nálam az SR 32-es kittel 1.22v-on stabil volt 6000 CL30-on 2200-as FCLK-val.
Most a DR 64-es már 1.25v-ot kér minimum ezekhez.Rewmac
Neked pontosan milyen ramod van? ZenTimings képet töltöttél már fel? -
válasz
itr_henrik #6424 üzenetére
El tudom képzelni ezt a viselkedést, mert TJMAX (hőmérséklet, legyen mondjuk 85 fok) beállításnál az alaplapra bízod a PBO tuningot, és ha a CPU vcore auton van, azt jelenti az alaplap kezébe adod a logikát.
Ebbe nálam simán beletartozik az, hogy akár csökkentse a VCore-t, hogy tartsa a beállított hőmérsékletet és frekvenciát, ne menjen feljebb a hőtermelés és vele a 85 fok.
Viszont TJMAX 85 és fix CPU VCore esetén nem kéne, hogy csökkentse a feszt... ott a CPU frekvenciából fog visszavenni 85 limit elérése esetén. A logika ezt diktálná.
-
itr_henrik
csendes tag
-
Rewmac
aktív tag
válasz
deathcrow42 #6420 üzenetére
Köszi szépen. Nem estem pánikba. Csak szerettem volna érteni mert már nem először javasolták. Eddig semmi baja nem volt a gépemnek csak szeretném preventálni, megérteni mi is ez mert nem fogok.
Mondjuk már az megnyugtatott, hogy nem a valós SoC-t néztem mert azt nem engedi 1.272 felé auto-n sem.
-
omfgk
veterán
válasz
itr_henrik #6421 üzenetére
Tehát akkor visszakanyarodtunk oda ,hogy thermal limit-nél nincs auto CO.
Ez volt a lényeg.
Hogy a gyártók milyen okosságokkal próbálják az árazásukat alátámasztani... Nem érdekes.
Ilyen Hynix DDR5 preset, olyan latency killer, amolyan pbo enhancement görbe. Kb mindegyik gyártónál van már legalább 5-6 baromság.Szimplán más TDP config, temp limit, power limit esetén nem pofázik bele a lap a görbébe.
-
itr_henrik
csendes tag
ASUS BIOS-ban a PBO Enhancement bekapcsolásával megjelenő Thermal Limit beállításról beszélek (Level 1 90 fok/Level 2 80 fok/Level 3 70 fok). És azt tapasztaltam (HWInfo-ban feszütséget monitorozva), hogy alacsonyabb hőfok mellett alacsonyabb feszültségekkel nagyobb számokat dobnak a benchkmarkok. És az történk amit Te is mondasz, ezzel a stabilitást kockáztatja, Linpack dobott is egy hibát, azelőtt sose.
-
Nah... pár óra alatt mi összejött
Csak azt a tanácsot tudom adni neked, meg alapvetően mindenkinek aki nekiáll állítgatni a biosban - idézvén Douglas Adamst - hogy
Ne ess pánikba!
Jól ment eddig a rendszered, CO-val gondolom a hőmérséklet is rendben volt. Most egy jutúb videó meg hír után elkezdtél össze-vissza állítgatni dolgokat, miközben nem is Asrock, hanem Asus alaplapod van.
Back to square one. Fixáld a SOC feszt 1.25 alá, ha túl soknak tartod, meg instabil az AIDA, akár azt is beáldozva, hogy CO értékben nullára mész.
Ezután tesztelj, játsz, csináld amit szoktál. A CO nem életelixír, az emberek kétharmada hozzá se nyúl a CO-hoz és vígan használja a 9800X3D prociját
Majd pár nap múlva hozzányúlhatsz a CO-hoz, ha még mindig nagyon szeretnéd. -
omfgk
veterán
válasz
itr_henrik #6418 üzenetére
És hirtelen totál másról beszélsz...
hogy a Thermal Limit beállítás nem csak egy egyszerű felső korlát, hanem undervoltol is egyúttal, hogy az óhajtott hőmérsékletet tartani tuda, kvázi auto CO-zik
Milyen bakugrással jutottunk innen a PBO Enhancement-hez?
Ami egyébként egy előre betáplált preset.A thermal limit nem autó co-zik.
Amivel egyébként szintén a stabilitást kockáztatná. Tehát elképesztő nagy faszság lenne a gyártó részéről. -
itr_henrik
csendes tag
válasz
hokuszpk #6416 üzenetére
Idézet hivatalos ASUS közleményből:
Activating PBO enhancement Level 1 reduced temperatures by 5°C while actually increasing performance — because with this PBO enhancement setting, users are not only setting a temperature limit, they are activating voltage and PBO optimizations.
Olvass a sorok között, ez nem csak egy egyszerű hőmérséklet korlátozás.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
itr_henrik #6412 üzenetére
nincs ott semmi CO, a hotermeles a frekivel egyenes, a fesszel meg negyzetes aranyban nő, ezt tudjak az AMD mernokei is, ezert amikor nekimegy a limitnek, akkor a cpu firmware visszaveszi a frekit ; a kisebb frekihez meg kevesebb fesz kell -> csökken a hotermeles ; nem atomfizika ez.
-
omfgk
veterán
akkor se kell egyszerre CO-t és SOC feszt tesztelni
Ez volt a segítség.
CO-t vedd ki.Ha a CO-hoz a hőmérsékletek miatt ragaszkodsz (nem akarsz egy Cinebench-ben mondjuk 85 fokokat látni) akkor lehet temp limit-et alkalmazni.
És akkor nem kockáztatod a rendszer stabilitását.Főleg ,hogy visszaolvasva, látom ,hogy nem akarsz teszteket futtatni hosszabban.
-
Rewmac
aktív tag
válasz
DroiDMester #6386 üzenetére
És tényleg. Mert most néztem az értéket. Nem engedi 1.272 felé stresszelve sem auto-n. Át is neveztem. Köszi a tippet.
-
itr_henrik
csendes tag
Én azt tapasztaltam, hogy a Thermal Limit beállítás nem csak egy egyszerű felső korlát, hanem undervoltol is egyúttal, hogy az óhajtott hőmérsékletet tartani tuda, kvázi auto CO-zik. ASUS-nál legalábbis. Linpack alatt csak 1.122V volt a max VCore, el is szállt ahogy kell, gondolom durva CO-t nyomott a háttérben. Úgyhogy én maradtam az ECO mode/PPT limitnél és mellé kézi CO-nál.
-
omfgk
veterán
Illetve azt még annyira se értem ,hogy ha már ennyire eluralkodott az emberen a pánik, akkor minek kell a co-t csesztetni.
SOC a prioritás, vagy nem?Tehát félünk, de nem akarjuk a CO-t eldobni, mert a végén még gyorsan meg lehetne találni a SOC feszültséget.
Ezen a ponton vennék egyébként aprón olcsón egy Raptor-t. Mármint én, ha ennyire nem bíznék a platformban. Mert ennek, így túl sok értelme nincs.
14600K gombokért kapható.
-
omfgk
veterán
Na akkor indítsd egy Y-Cruncher VT3-at. Éjszakára.
És akkor arra már talán lehet építeni. 15 percre nem. És így nem is lehet a SOC feszt tesztelni. De továbbra se értem a dolgot. Ha parázok, akkor nem szarakodok a CO-val.
Ha a hőmérséklet aggaszt, akkor bios-ban temp limit. 75, 85, kinek mi tetszik.
De ,hogy egy teljesen kiteszteletlen CO görbével nekiugrunk a SOC-nak, azt se teszteljük ki rendesen, aztán jöhetnek az időzítések, meg miegymás... -
omfgk
veterán
-
Rewmac
aktív tag
válasz
itr_henrik #6402 üzenetére
-20-on van 1,5 hónapja amióta vettem. Csak ezért furcsa most dobja az AIDA a hibát.
-
omfgk
veterán
Azt értem, csak azt a részét nem ,hogy miért kéne ezen ennyire parázni?
Még nem is Asrock lapról van szó.De ha az lenne, akkor se kell egyszerre CO-t és SOC feszt tesztelni.
Tehát ha ennyire parázok, akkor a CO huszadrangú és megnézem ,hogy a stock expo 6000, FCLK 2000 (remélhetőleg mindez 1:1-ben) milyen SOC mellett stabil.Vagy megfordítva, kinézek egy biztonságosnak gondolt SOC feszt és megnézem ,hogy azon mi a max ami megcélozható. 6000 vagy 6200 mondjuk, fesz-től függően.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest