- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- GAI: Poor Volta...
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- Rap, Hip-hop 90'
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
-
LOGOUT
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #7191 üzenetére
Mármint ebben az adott játékban.
Ezt így fogalmazzuk meg.Van ahol ennyi se lesz.
De van ahol proci limites és jól reagál az alacsonyabb késleltetésekre.
De lesz ahol a +200 hoz majd többet. -
omfgk
veterán
Szimplán az ,hogy az intake azzal kezdi ,hogy az oldalfalnak küldi a levegőt és ott vesz egy 90 fokos kanyart, már ez azt jelenti ,hogy nem tud versenyezni hőfokokban egy fishtank ház egy standard kialakítással.
Persze nem a világ vége.
Például egy Montech 95 King, ami most felkapott, a 6 gyári ventivel is le van maradva egy standard, elől 3db venti a mesh mögött típusú házaktól.
Tehát exhaust nélkül is veri ez a fishtank-et. -
omfgk
veterán
Az Aida teszt nem azért lehet jó egyeseknél arra ,hogy kidobja az instabil tuningot mert hű de milyen brutális terhelés.
Hanem mert pont nem az.
Proci részen alig fűt.
Ha akarsz látni instant 90 fokot, akkor erre AVX kell.
Y-Cruncher BBP.De nekem a BBP még sose hasalt el. Egyébként az Aida se. Mert a leggyengébb magok nem ott vannak közel az instabilitáshoz, ahol ezek terhelnek.
-
omfgk
veterán
We finally have hardware-based power monitoring with Benchlab equipment that can be integrated and scripted into our test suite. You can see those results below. As a reminder, these values are measured before VRM inefficiencies are taken into account.
Itt meg maximum a hwinfo-s értékeket nézzük.
Itt van például egy EPS kábelen mért Cinebench fogyasztás.
https://youtu.be/BcYixjMMHFk?t=513 -
omfgk
veterán
válasz
righunter #6838 üzenetére
Biztos annyira sima másoknak a 70 fok?
Én rendes ATX házban, 7db 140-es ventivel, Thermalright toronyhűtővel is csinálok 70 fokot neked. Pedig ez sokkal jobb helyzet mint egy ITX-ben.Eleve a játék se mindegy.
Van ahol malmozik a proci.
Pl Forza Horizon.És ITX konfig esetén nagyon fontos ,hogy az a kevés intake/exhaust jól legyen kitalálva.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #6823 üzenetére
De mire válaszul kellene előrehozniuk a Zen 6-ot?
Egyedül akkor van értelme, ha a gyártási költség jóval alacsonyabb a Zen 6 esetén. Amit kétlek.
Nova Lake új foglalatba jön, annak is most hosszabb lesz az elterjedése. Így ,hogy már rosszabb piaci helyzetből startol. -
omfgk
veterán
Tudom.
Az benne volt már a hsz-ben amire válaszoltam.
Mert ugye csak a venti más, minden más ua..
Erre írtam az Inteles felfogatót.
AMD részen tényleg csak a venti változott.
Nem is fizetnék emiatt nagy felárat a sima 360-hoz képest.
1-1,5 fokos különbségek vannak csak noise normalized.Még az Arctic saját mérése is ilyen hibahatár közeli különbségeket mutat.
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #6779 üzenetére
Az Intel-es felfogatás változott.
Az Arrow Lake miatt jött egy offset.D15 G2-nek tényleg nincs értelme.
Az árából kijön egy Arctic 360 Pro meg egy Thermalright Pretor is.
Tehát egy hűtésben top aio és egy hűtésben top toronyhűtő is. Szóval a Noctua kicsit elpofátlanodott. Még akkor is ha azzal számolok ,hogy 100 évet bír a venti. -
omfgk
veterán
válasz
csaba951 #6744 üzenetére
A rossz batch teória akkor lenne valid, ha ezek a batch-ek más lapokban is hullanának.
És ugye eleve több már aktívan használt régebbi batch-es proci van.
Ami mondjuk 25 márciusi-áprilisi, az még lehet ,hogy nagyrészt eladásra vár.Tehát nem lehet a statisztikákat úgy ábrázolni ,hogy akkor 2024 decemberiből elhullott 30db, márciusiból meg 3db ezért a régebbi batch érintett a problémában.
A decemberiekből több a már használatban lévő és eleve több órányi terhelést kaptak.
1 év múlva fogjuk azt látni ,hogy akkor a 24 végi procik nagyobb számban érintettek, mint a 25 eleji procik.
Illetve heti szinten se konstans mennyiség jön le a szalagról.
Több helyszínről érkeznek a procik, más felfutással. -
omfgk
veterán
Itt egy friss és korrektül troubleshoot-olt Asrock - 9800X3D sztori.
Another cpu bites the dust :'). I have the ASRock x870 Steel Legend motherboard. This is frustrating unfortunately and it sucks that this is happening after almost 6 months.
I am just copying and pasting what I've sent to AMD and ASRock for RMA.
On May 14th, 2025, I left my computer idle for about 1 hour with minimal applications running: Discord, Steam, Valorant Client, Spotify, and Brave Browser. Upon returning, I found that I couldn't use Alt-Tab or move my mouse, so the screen was frozen. I attempted to shut down the computer by holding down the power button, but it didn't respond. Eventually, I unplugged the PC, which successfully powered it off.
After waiting 30 seconds to a minute, I turned it back on, only to see the CPU red light illuminate on the motherboard. This was unexpected, as I had never encountered any issues with my computer since building it on November 30th, 2024.
All my fans spun, AIO was working, and RAM RGB was lighting up.
Things I've tested:Reset CMOs by taking out the battery and waiting 15 minutes
Reseated CPU and applied new thermal paste
Also checked for bent pins with a magnifying glass
Minimal boot up with 1 RAM on slot A2, CPU, and Motherboard. No GPU, SSD, or HDD.
Minimal boot up with 1 RAM tested 8x basically cycled the RAM. Testing each RAM slot with the 2 RAM sticks totaling 8x. Plugged in the HDMI to a working monitor, all 8x showed 'No Signal'
Tested my partner's RAM from their working computer.
Jumped the CMOs
Swapped the CMOs battery, and tested both batteries with a multimeter
BIOS Flashback to 3.20 on May 14th, 2025. A new update 3.25 came out the next day (05/15/2025) so we tried that today May 17th, 2025. Saw that people did a flashback to 3.10 so we tried that too.
Bought the same MOBO, issue persisted so the CPU will be RMA'd through AMD. We only installed the CPU, 1 RAM stick on A2, then 2RAM on A2 and B2. The motherboard CPU red light still came on.
Redid the wiring on the PSU.
Notes:
CPU has no discoloration or burn marks
CPU slot does not show any noticeable bent pins
A szokásos, idle alatt.
Hogy pontosan melyik feszültséget sikerül ennyire megküldenie a lapnak ilyenkor, totál indokolatlanul... Azt már illett volna az Asrocknak tudnia 2 hónapja is már. -
omfgk
veterán
Mindig a kézzel belőtt SOC fesz volt a kívánatos.
Tehát az auto SOC fesz mindig hülye ötlet volt. Továbbra is az.Ami most bekavart a történetbe, az az Uncore SOC mode.
Nálam mindig is enabled volt MSI B650-en. Továbbra is az. És a legtöbb lapnál auto-n szintén be van kapcsolva.A techyes videó arról szólt ,hogy az adott Asrock lapnál ez valamiért disabled volt. És hátha ez okozza a gondot.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #6707 üzenetére
Vagy AMD oldalon egy 9700x.
Stock eléggé megfogja a TDP többszálon.
Plusz a memória tuningnak is több lesz a látszata játékban. -
omfgk
veterán
válasz
Icewloxy #6688 üzenetére
Corsair Titan 360 RX Cooler
AIO-val hűtöd majd?
Egyébként ez a kérdés pont emiatt megválaszolhatatlan.
simán csak pbo enabled bekapcsolásával szépen tudja tartani az 5200mhz-et?
Az meg ,hogy allcore mennyit megy, az szintén érdekes kérdés.
Mikor? 10 másodperccel a teszt elindítása után? 10 percen keresztül? -
omfgk
veterán
válasz
parandroid #6667 üzenetére
Ez az ár van nálunk is már.
207k.
Ami az áfát korrigálva még egy picit jobb is mint a 489 euró.
Azt nem tudom miért lett itt feljebb írva 230k. Az márciusi ár.
-
omfgk
veterán
Mit értesz az alatt ,hogy érinti?
Mindenből lesz hibás darab, a kérdés ,hogy az átlag rma számokhoz képest kiugró-e vagy sem.Ami kiugró adat, az az Asrock lapok száma és a 9800X3D-k száma.
Van más Zen 5 is a listában, de nem adnak el 10-szer annyi 9800X3D-t mint az összes többi Zen 5-ből. Ahogy Asrock-ból sem 4-szer annyit mint a három másik gyártó összesen.
Márpedig ilyen arányokat látunk a listában.Persze ez összefügg.
A cache miatt a 9800X3D (korábban a 7800X3D) a legsebezhetőbb, ha egy szar bios miatt túl magas a SOC fesz.
Tehát jól működő bios-ok esetén valószínűleg a Zen 5 rma számokhoz igazodna a 9800X3D is. Vagy minimális eltérés. -
omfgk
veterán
válasz
csaba951 #6561 üzenetére
Nem.
Itt most ismét visszatértünk oda ,hogy akkor SOC/Uncore mode most mi legyen.
Ez így most kicsit katyvasz. Lapok többségénél szerintem enabled alapból. Nálam is ilyen már, szerintem az 1.0.0.7 óta legalább.Auto-n hagyni a SOC fesz-t továbbra is baromság Expo beállítása után.
7800X3D-ket ez vágta haza. Mert a auto 1,4V-ot jelentett sok esetben. -
omfgk
veterán
Ezt illett volna már 2 hónappal ezelőtt megtalálniuk.
De ha a többi gyártónál nem volt annyi probléma, akkor gondolom nem törték össze magukat ,hogy megtalálják ,hogy ki szart a levesbe.
Asrock-nak meg behúzzuk a fekete pontot.
Tripla annyi idő lesz a hiba orvoslása, mint a 7800X3D-ket érintő anno.
AMD-nek se ártana ilyenkor csipkednie magát.
De a lista 80%-a továbbra is Asrock. Az eladásokban utolsó gyártónak meg nem lehet 4-szer több hibája, mint a többi gyártónak együttvéve. -
omfgk
veterán
válasz
parandroid #6535 üzenetére
Azzal számolj ,hogy most még van hülye aki aprón megveszi 120-ért az 5800x3d-t.
Pedig nem ér többet 70-nél már.Szóval jól ki lehet szállni belőle.
A tökéletes idő a váltásra egyébként 1 éve volt.
Majdnem 1:1-ben lehetett venni a 7800x3d-t.Ha meg 9800x3d-re se váltasz, akkor minek váltanál Zen 6-ra?
Hogy egyetlen generációd legyen a lapban?
Ez az egyik erőssége az AMD-nek most.Marad az AM6. Ha gpu fronton maradsz még legalább 1 évet, akkor AM6.
-
omfgk
veterán
Mennek szépen most lefelé az árak.
9600x 85e alatt.
9700x 130e alatt.
9800x3d 210e alatt.Gondolom ez már a nyár miatti érdektelenségre felkészülve.
7800x3d 1 éve ilyenkor 140e alatt volt.
-
omfgk
veterán
válasz
MasterDeeJay #6515 üzenetére
Arra reagáltam hogy flashback az agesa-t nem downgradeli. (?)
Azt írták neked ,hogy csak az agesa-t nem lehet cserélni, külön.
-
omfgk
veterán
válasz
MasterDeeJay #6515 üzenetére
mármint kijön egy bugos agesa akkor kuka a proci amíg nem frissítik?
Bármikor vissza lehet menni egy korábbi verzióra.
Egyedül akkor probléma egy bugos agesa, ha friss a proci és az az első bios ami már hivatalosan támogatja. -
omfgk
veterán
Nem, de ez pusztán logika.
Két út van.
De ha a másodikat elbassza az ember, akkor már csak egy marad, ismét a második. Ami nekem ellentmondás. Tehát kerülném.Főleg ha valaki ezt az összefoglalóban olvassa.
De lehet ,hogy ez csak az én kisujjeltartásom most.
Egyáltalán nem zárnám ezt ki.
Az én szememben a bios flashback hátul, az a proci nélküli flash-re és a téglázott alaplap feltámasztására van. -
omfgk
veterán
-
omfgk
veterán
- Core parking. Megoldódott már.
- Scheduler. 9950X3D-nél már ez is megoldódott. Játékokban 9800X3D szint.
Nem nagyon láttam arról tesztet még ,hogy az új bios-okkal a 7950X3D hogyan áll most. Pedig érdekes lenne látni ,hogy feljött-e a 7800X3D nyakára vagy sem.
- 2 CCD közti latency. Maradt, de a Scheduler megkalapálása után látható ,hogy önmagában nem probléma.Akkor lehetne látni a hátrányát, ha majd a 11800X3D tényleg 10/12 maggal jön 1CCD-n és lesz játék ami ennyi magot kihasználna. Na akkor fenn áll az ,hogy 1CCD-n 10-12 mag vs 1 CCD-n 8 mag, vagy 2CCD-n latency penalty-vel 10-12 mag.
De ilyen játék nem lesz.
9950X3D egyetlen hátránya a 9800X3D-vel szemben a fogyasztása.
Na meg az ára. -
omfgk
veterán
válasz
itr_henrik #6421 üzenetére
Tehát akkor visszakanyarodtunk oda ,hogy thermal limit-nél nincs auto CO.
Ez volt a lényeg.
Hogy a gyártók milyen okosságokkal próbálják az árazásukat alátámasztani... Nem érdekes.
Ilyen Hynix DDR5 preset, olyan latency killer, amolyan pbo enhancement görbe. Kb mindegyik gyártónál van már legalább 5-6 baromság.Szimplán más TDP config, temp limit, power limit esetén nem pofázik bele a lap a görbébe.
-
omfgk
veterán
válasz
itr_henrik #6418 üzenetére
És hirtelen totál másról beszélsz...
hogy a Thermal Limit beállítás nem csak egy egyszerű felső korlát, hanem undervoltol is egyúttal, hogy az óhajtott hőmérsékletet tartani tuda, kvázi auto CO-zik
Milyen bakugrással jutottunk innen a PBO Enhancement-hez?
Ami egyébként egy előre betáplált preset.A thermal limit nem autó co-zik.
Amivel egyébként szintén a stabilitást kockáztatná. Tehát elképesztő nagy faszság lenne a gyártó részéről. -
omfgk
veterán
akkor se kell egyszerre CO-t és SOC feszt tesztelni
Ez volt a segítség.
CO-t vedd ki.Ha a CO-hoz a hőmérsékletek miatt ragaszkodsz (nem akarsz egy Cinebench-ben mondjuk 85 fokokat látni) akkor lehet temp limit-et alkalmazni.
És akkor nem kockáztatod a rendszer stabilitását.Főleg ,hogy visszaolvasva, látom ,hogy nem akarsz teszteket futtatni hosszabban.
-
omfgk
veterán
Illetve azt még annyira se értem ,hogy ha már ennyire eluralkodott az emberen a pánik, akkor minek kell a co-t csesztetni.
SOC a prioritás, vagy nem?Tehát félünk, de nem akarjuk a CO-t eldobni, mert a végén még gyorsan meg lehetne találni a SOC feszültséget.
Ezen a ponton vennék egyébként aprón olcsón egy Raptor-t. Mármint én, ha ennyire nem bíznék a platformban. Mert ennek, így túl sok értelme nincs.
14600K gombokért kapható.
-
omfgk
veterán
Na akkor indítsd egy Y-Cruncher VT3-at. Éjszakára.
És akkor arra már talán lehet építeni. 15 percre nem. És így nem is lehet a SOC feszt tesztelni. De továbbra se értem a dolgot. Ha parázok, akkor nem szarakodok a CO-val.
Ha a hőmérséklet aggaszt, akkor bios-ban temp limit. 75, 85, kinek mi tetszik.
De ,hogy egy teljesen kiteszteletlen CO görbével nekiugrunk a SOC-nak, azt se teszteljük ki rendesen, aztán jöhetnek az időzítések, meg miegymás... -
omfgk
veterán
-
omfgk
veterán
Azt értem, csak azt a részét nem ,hogy miért kéne ezen ennyire parázni?
Még nem is Asrock lapról van szó.De ha az lenne, akkor se kell egyszerre CO-t és SOC feszt tesztelni.
Tehát ha ennyire parázok, akkor a CO huszadrangú és megnézem ,hogy a stock expo 6000, FCLK 2000 (remélhetőleg mindez 1:1-ben) milyen SOC mellett stabil.Vagy megfordítva, kinézek egy biztonságosnak gondolt SOC feszt és megnézem ,hogy azon mi a max ami megcélozható. 6000 vagy 6200 mondjuk, fesz-től függően.
-
omfgk
veterán
Vagy ezt
https://www.arukereso.hu/alaplap-c3128/msi/meg-x870e-godlike-p1160493943/
vagy ezt
https://www.arukereso.hu/alaplap-c3128/gigabyte/x870-gaming-wifi6-p1136935852/
ajánlom.
Vagy bármit a kettő között. Hiszen az összes kielégíti az általad megfogalmazott követelményeket...
9800X3D beletehető mindbe.Ugyanitt autót vennék. Mit ajánlasz?
Legyen 4 kereke. -
omfgk
veterán
válasz
DroiDMester #6291 üzenetére
Nálam a last of us se volt jobb mint a y-cruncher.
Már van benne 6-7 órám.
Ugyanaz igaz a last of us-ra az én szempontomból mint az aida-ra. Nem ott a leggyengébbek a magok, amiket ezek jobban terhelnének.Tehát nem univerzális a dolog. Bizonyos instabilitást kidobnak, máshol meg semmi.
7800X3D-vel nekem a CO-t a Hogwarts dobta el a kis városkában.
Az egyébként proci gyilkos rész is, tehát masszívan limites. De akkor még shaper nem volt szóval nem próbálgattam ,hogy alul vagy felül pozitív CO-t rányomva stabil lesz-e vagy sem. -
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #6276 üzenetére
Ez az Aida féle cpu/fpu/cache/memory teszt nálam szart sem ér.
Gondolom olyan terhelést ad, aminél nálad az adott magok éppen a leggyengébbek a görbe mentén.Most a görbe tetejét tesztelem, 5,2Ghz-ig betonstabil, +200-as résznél nem segít semmiben az aida.
A 2 legkevésbé offset-elhető magnál a Y-Cruncher VT3 -20-on elhasal 1-3 kör alatt, Aida -25-ön lement 2 órát.
Most egyelőre 2db mag -15, 1db mag -20, 5db mag -35 stabil +200-on.
-
-
omfgk
veterán
válasz
DroiDMester #6219 üzenetére
Igen, nem kéne ,hogy legyen különbség. Nem is tartalmaz maga a profil mást. A kérdés ,hogy az alaplap csinál-e valamit.
Van egy olyan MSI MAG bug ahol az expo-t állítva lock-olódnak a fesz-ek.
Elvileg ez még érint pár user-t, én még nem találkoztam vele. -
omfgk
veterán
Most pár kör teljes Y-Cruncher lement illetve itt páran írogatják az Aida féle stress tesztet, most abból is lement 2 óra.
CPU, FPU, cache és memory.
És most stabil az 1,25V-on, ami 1,3V-on is dobott hibát ugyanabban a Y-Cruncher FFTV4-ben. Most azt kutatom ,hogy mi a túró történt. Mert mintha kicserélték volna a procit amikor nem figyeltem.
#6219 DroiDMester : +200-nál -CO csak így stabil. Máskülönben terhelésváltásoknál (még egy CB23-nál is a körök között) megfekszik. 5250-ig jó a proci, bírja a nagyobb CO értékeket szépen, de amint rápróbálnék az 5450-re, más lesz a helyzet.
-
omfgk
veterán
Az létezik ,hogy Expo profilból indulva (ahelyett ,hogy Jedec-ről állítok mindent át) valamiért totál máshogy működik az SOC LLC auto módban? Csak erre tudok most gondolni.
Ismét rápróbáltam a 6400-ra és most stabil (egyelőre) 1,25V-on az ami korábban 1,3V-on hibákat dobott.
7800X3D mellett is ugyanez a ram volt.
Lexar 7200 CL34 és ez az expo illetve xmp profil is.És 7800X3D-val volt olyan mentett OC-m ami EXPO-val lett kezdve, tehát EXPO, save, vissza bios-ba és a 7200 helyett 6400, CL34 helyett manuálisan minden időzítés átírva, feszeket felülírva, SOC fesz felülírva, stb...
De volt aminél nem töltöttem EXPO-t be, hanem eleve mindent kézzel (nem volt különbség, mert minden érték ment a francba az expo profilból).
És nem tapasztaltam semmilyen különbséget tuningban.Pont ezért már Zen 5-el sose kapcsoltam EXPO-t.
Most viszont innen kezdve mintha totál más lenne a SOC kapcsán a szilícium minőségem.A fent említett SOC LLC-t mindig auto-n hagytam, mert máshogy működik mint a cpu esetében. Amit viszont mindig állítgattam.
-
omfgk
veterán
válasz
DroiDMester #6206 üzenetére
Ez nem a dual CCD-s X3D prociknál volt lényeges?
Hogy mikor és mikor ne legyen az első CCD-n egy munkafolyamat.
Milyen prioritás szerint. -
omfgk
veterán
válasz
abridabri #6153 üzenetére
Azért erőltetem a magasabb FCLK-t ,hogy ne fájjon annyira az ,hogy a 6400 esélytelen a procival.
6200 egész jó soc fesz mellett stabil, szóval így cserébe jó lenne egy magasabb fclk. VDDG CCD 1025, IOD 1000 most.
Ezt az új zentimings beta se írja rendesen még.De igen, ennek kitesztelése idő lesz.
A teszt egy dolog, de játékban se szabad droppolnia az FCLK miatt. -
omfgk
veterán
Egész könnyű volt innentől már a 2200 FCLK és a GDM off.
Szerencsére azért követem az overclock-os fórumot is szóval tudtam ,hogy a GDM off nagyon háklis a trdtrdscl/twrwrscl-re. Magamtól erre mire rájöttem volna...
Azt finomítva a többi pöccre ment.2200 FCLK egyelőre tesztben stabil, Y-Cruncher ment éjszaka.
De ide kell majd játék ,hogy tutira nincs-e fura framedrop vagy hasonló.Ezzel a beállítással én elleszek már a következő XX800X3D-ig.
Ramot lehetne még egy kicsit noszogatni. Mert ott a VDD még egész alacsony, van tartalék. 1,5V-ig mondjuk. Mások egész érdekes trfc-ket céloznak meg.
-
omfgk
veterán
Mindenki más hőmérsékletekről beszél.
Az egyes magok hőmérséklete simán 30 fok alatt lesz idle.
A CCD, itt a 9800X3D esetén a CCD1 temp is valahol 30 körül lesz.
És van a CPU illetve CPU package.
Na ezek vannak 40 felett. Nálam is.Most így netezés közben ez így néz ki.
Na erre valaki egy fórumban megemlíti ,hogy nála 29 fokos a proci.
A másik megijed ,hogy nála meg 45 fok idle.Van 25 progi ami jelentheti a hőmérsékleteket. Így könnyű almát a körtével hasonlítani.
-
omfgk
veterán
Húsvét óta beleöltem jó pár órát ,hogy meglegyen a vége.
Nem egy bajnok anyag a proci.
De egyértelműen ez a sweetspot.FCLK 2167 és 6200 atomstabil 1,13V SOC mellett.
6400 1,3V mellett is dob hibát pár óra után. Szóval 0,2V kéne a 6200-hoz képest egy stabil 6400-hoz. Na az egyértelműen nem éri meg. Mert közben az FCLK is menne a kukába.5250-ig (5225-ig) atomstabil 2 magon a -25, 1 magon a -30, a maradékon meg a -35.
+200-al, megnyitva a görbe tetejét viszont -12 és -25 között van a magok vége. A napokra otthagyott és stabil 5250-es CO másodpercek alatt crashel.
Maradok a stock 5250-nél a kitesztelt CO-val.Corecycler-t ismét bevetettem ,de ismét megbukott. Nagyjából be lehet vele lőni ,hogy hol lehet stabil, de ez számokban azt jelenti ,hogy 5 kör után benyögi ,hogy a -35 nem stabil. Ennek ellenére egy rendes y-cruncher 15 perc alatt elhasal még -32-őn is.
FCLK 2200-at próbálgatom most, illetve gdm disabled.
És a ram-ban lehet még valamennyi. Az nincs kicentizve.
De ahhoz vissza kell majd tennem a procihűtőre a második ventit, mert így a ramoknál nem nagyon van fuvallat. 55 fokig elszaladnak fftv4 közben simán. -
omfgk
veterán
A batch-es marhaságot valamelyik nagyon ráérő reddit huszár kezdte el gyűjteni.
Pedig továbbra sincs kiugró sorozat.A korai batch-ekből több van, mert azok már gépben vannak és használják őket. Surprise.
Így kapásból megjósolom ,hogy a még a Mediamarkt raktárban lévő TV-kből kevesebb a hibás mint azokból amik már kiszállításra kerültek.
-
omfgk
veterán
válasz
itr_henrik #6020 üzenetére
Egyáltalán nem kiugró az adat ennél a batch-nél.
Az egyetlen adat ami furcsa, az az asrock-os szám.
-
omfgk
veterán
válasz
csakdzsó #5958 üzenetére
Simán ajánlanék és vennék Intelt.
Csak az ár legyen jó.Itt hibádzik a dolog.
LGA 1700-nak vége, szóval ennek megfelelően kell főleg a lapra költeni. Vagyis gombokért, maximum.
LGA 1851 meg továbbra is úgy néz ki ,hogy egyetlen gen-es lesz.AM5 előtt nekem 20 évig Intelem volt, de én nem kérek többet ebből a platformos balfaszkodásból.
Miközben én meg a szerencsétlen B650-esembe meg a 11800X3D-t is bele tudom majd tenni. Elvileg ez lesz a neve mert a 10000 kimarad.
Ha ezt mind nem nézem, csak proci vs proci, akkor egy 14700K totál jó megoldás lenne.
De nézem.Főleg ez az Arrow Lake a problémás. Így nem lehet ajánlani, ha az ember azt se látja ,hogy jön-e bele még valami vagy sem.
De ha hozzám vág valaki egy 265K-t és lapot egyben 130-ért, akkor megküzdök vele szívesen. -
omfgk
veterán
Közben megnézve az adott cikket...
Eleve nem is külön Intel proci a téma, hanem egy Intel-es prebuild.
Ami a bolt érdeke, mert ezeken van a legnagyobb árrésük.
Nem véletlen ,hogy nincsenek részletezve az alkatrészek.
Az Asus 5060Ti egy Prime lesz, nem TUF.
A DDR5 6000 az éppen a legolcsóbb ami a raktárban útban van.És prebuild-el könnyű eladni az elállással visszakerült, már felbontott cuccokat.
-
omfgk
veterán
válasz
csakdzsó #5955 üzenetére
Úgy ,hogy hülyék?
Mármint a rácsodálkozók.Az lesz kitéve, amiért az adott bolt fizetett.
Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze.
De egyesével rá lehet csodálkozni arra ,hogy miért olyan egeret, olyan monitort, olyan házat említ a cikk.
Avagy az RTL miért Persil reklámot tol az arcunkba.
-
omfgk
veterán
Hm.
Köszi, ez nekem valahogy kimaradt.Viszont most megy a tömeges béta teszt B650-en. Nálam is. 5070Ti-al ugye már 5.0 és mivel auto-n van a pcie, így akkor mégis helyes a gpu-z adat.
És eddig hibátlan.
Ami mondjuk kicsit fura is, mint írtam feljebb. Rengeteg user-nél át kellett az elején állítani gen 4-re a gen 5 lapokat az anomáliák miatt.
Csak ők gen 5-ről 4-re állítják. Én meg auto-ról tudnám 4-re. -
omfgk
veterán
Illetve ami érdekes még ,hogy akkor miért nem jöttek a gen 5-el érkező crash-ek és anomáliák B650-en?
Ugye az új kártyákkal sok esetben az volt ezekre a tanács ,hogy gen 4 bios-ban.
Nálam is van auto (ami a reddit thread szerint akkor 5.0 lenne) vagy gen 1-2-3-4.
És mindig auto-n van és volt. -
omfgk
veterán
Szerintem csak rosszul olvassa ki az adatot a gpu-z.
Nálam is B650 Tomahawk-al már régóta 5.0-át ír.
Sose feltételeztem vagy feltételezném ,hogy ez valós.Őszintén szólva fogalmam nincs ,hogy amikor vettem, akkor mit írt ki.
Tehát azt se tudom ,hogy mikor váltott 4.0-ról 5.0-ra. Ha váltott.De ha valami tesztet kiokoskodnak erre az okoskák, azt szívesen lefuttatom.
Mindenképpen azt gondolnám ,hogy ha ez valós lenne, akkor az alaplap gyártók ezzel menőznének.
Nem véletlenül sikerült kb az összes gyártónak a gen 5 M2 slot-okkal beleszaladnia a f@szerdőbe. Kellett a marketing anyagba ,hogy minden is gen 5. Közben meg a vga már csak x8 meg letiltja a többi sínt, stb... -
omfgk
veterán
válasz
DroiDMester #5787 üzenetére
?
Pont erről beszéltem.
Ha megnézed az én linkemet láthatod ,hogy pont ennyiért linkeltem egy szintén 2x24GB-os M-die-t, mint te. Igazából olcsóbban. Az befért 70 alá.
És erről beszéltem. Hogy az a bajom a csoda G.Skill 6000 CL26 ramokkal amik itt feljebb lettem említve ,hogy továbbra is ugyanazt az M-die-t csomagoljuk át kis válogatás után.
Hogy mennyi ez a válogatás, nem tudom. De így ,hogy stock csak a cas az ami szűk, gondolom nem túl sok. -
omfgk
veterán
Ezekkel továbbra is az a bajom ,hogy ez ugyanaz az M-die.
A friss rev CL26 ennyit tud.
DDR5-6000 CL26-36-36-96 1.45V
48GB (2x24GB)
Nem tudom mennyi binning van itt. -
-
omfgk
veterán
Nem.
7600x bőven elég.Úgy kb 4070-ig nem aggódnék a proci miatt.
Az kb 50%-al gyorsabb mint a 6700XT.4070 Super vagy 5070-el is attól függ ,hogy pontosan milyen játék. Multi, vagy magasabb fps mint prioritás, akkor lehetnek már gondok (80-90 fps-től mondjuk).
De akkor se 7700-ra cserélném. -
omfgk
veterán
válasz
Sawyer7733 #5755 üzenetére
FCLK okozhat ilyen hanghibákat. Instabil FCLK.
-
omfgk
veterán
válasz
Nuada herceg #5701 üzenetére
Nem 105W-ra korlátozza, hanem 142W-ra.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #5683 üzenetére
Én is, annak ellenére ,hogy továbbra is Asus problémaként hivatkozok a 7800X3D sztorira (igen, nem csak 7800x3d, nem csak asus lapban), B650E-F-et ajánlottam legtöbbször. Pedig Tomahawk-om van. Na ezt nem ajánlottam senkinek szerintem még.
Amikor én vettem, akkor annak megfelelően volt árazva ,hogy csak gen 4, de utána a gen 5 lapok nagyobbat estek. Szóval nincs akkora árelőny ,hogy ajánlható legyen. És egyébként a legtöbb MSI lap árazása szintén vacak.
Szóval se az Asrock, se a Asus tulajok ne húzzák ezen fel magukat.
Főleg mert késő bánat, a szar nem magát vette meg. -
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #5680 üzenetére
A DIY piac mindig csak egy kis szelete az egész tortának.
Egy PH meg pláne.Ezért volt tévút az amikor valaki abból az irányból kérdőjelezte meg a reddit-es számokat, hogy az a jelentett kb 100 hiba nagyon kevés az összes eladott Asrock alaplapra levetítve.
De nincs fent az összes Asrock tulaj reddit-en.Sőt, egy jelentős része a tulajoknak az se tudja ,hogy Asrock lapja van. Mert továbbra is azok vannak többségben, akik egyben veszik meg a gépet boltból, webshopból, különböző system integrator-től (amcsiknál ez sokkal jobban megy mint itt európában), vagy csak valaki összerakja nekik ismeretségi körből.
-
omfgk
veterán
de továbbra is gyanús, hogy más lapokban is halnak meg CPU-k
Ez miért gyanús?
Van egy elég alacsony, de eléggé állandónak tekinthető rma arány bármilyen termék kapcsán.Ameddig az Asrock lapokban valamiért gyakrabban fordulnak elő fura boot problémák (simán át lehetne erre nevezni az egészet, mert nem tudjuk ,hogy ténylegesen mennyi proci döglik meg), addig a többi gyártó lapja nem teszi meg azt a szívességet ,hogy elnapolja a megdöglést, míg a végére nem jutunk az Asrock-os problémáknak.
Fogy a 9800X3D dögivel, tehát ez innentől csak statisztika.Az meg egyértelmű ,hogy valami el lett cseszve, valószínűleg bios szinten, mert az eladási listán utolsó Asrock-nál nem lehet ennyivel több gebasz.
-
omfgk
veterán
válasz
abridabri #5644 üzenetére
Az a baj ,hogy kb minden cég beleszart már a vásárlói szájába... Szóval gyorsan körbeér az ember.
Igazából a lényeg ,hogy megpróbálták-e értelmesen kezelni a problémát, vagy lepergett róluk az egész.
Nem mi voltunk, vásárló baszta el, nem is akkora a gond és társai...
Tehát ,hogy a support egy nagyobb gebasz után gerinces lény próbált lenni, vagy földigiliszta.Ha már Jay, ott volt az Evga sztori. Az elpukkanó 3090-esekkel.
Ott egész jó volt az rma folyamat az elbeszélések alapján.Az Evga fan-ok kicsit kevésbé kezelték jól (és ebben Jay is benne volt). A topikban ugyanaz volt a reakció. Azért van több döglött Evga 3090, mert többet adnak el.
Ja, 5-ször annyit mint az összes többi gyártó együttvéve.
Mert ilyen arányok voltak a kipurcanó vrm-ekkel. -
omfgk
veterán
válasz
MasterDeeJay #5636 üzenetére
Ebben gondolom a sima elállás is benne van.
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #5632 üzenetére
Az egy másik sztori volt.
https://www.youtube.com/watch?v=2VkO4wiEAY4 -
omfgk
veterán
Na de pont a SOC fesz az ami az Asus lelkén szárad.
A többi gyártónál a különböző tesztekben kisebbek voltak az eltérések.
Vagyis nem lehet csak az AMD a főgonosz, ha ilyen különbségek vannak.Voltak azonosságok. Hogy minden lapnál rossz volt a védelem. Totálba minden gyártónál az jött ki ,hogy nem működik se a temp, se a fesz limit úgy ahogy kéne.
Ahogy pre 1.0.0.7 a memória kezelés is. Na ez mind az AMD szarkupac része.Ebből kapott egy kicsit minden gyártó.
Az Asus-nál felgyújtották.De ez akkor se jelentette a világvégét. Sőt, most az alapvetően asrock-os problémákhoz képest akkor jóval korábban meglett rá a fix.
-
omfgk
veterán
Pedig volt pörkölés is.
Persze nem mind Asus lapban. De nagyrészt, 3/4 részt.
Az arány hasonló volt mint most a főleg Asrock-os problémáknál.
Csak most arányaiban jóval kevesebb a pörkölés. Inkább tetszhalott gépek vannak.Illetve még az a különbség ,hogy amivel itt is sokan próbálták bevédeni az Asrock-ot az elején, miszerint biztos azért van több probléma velük mert többet adnak el, az történetesen az Asus esetében valóban igaz volt. Tehát náluk tényleg ezt támasztják alá a statisztikák. Így már nem volt annyira kiemelkedő a 3/4-es arány, ha a legtöbb eladást bonyolító gyártóról beszélünk.
Ez a 3/4 most az Asrock-nál sokkal durvább. Mert 4-ből utolsók.
-
omfgk
veterán
válasz
ImpersonatoR #5546 üzenetére
A 2x32GB CL26 konkrétan egyetlen dolog lehet, A-die.
-
omfgk
veterán
válasz
Floyd80 #5493 üzenetére
Óvatosan a GN linkekkel.
Sokan a mai napig nem tudták megemészteni ,hogy a szegény Asus-t bántották.
Mint amikor a kiskutyát megrugdossa a biztonsági őr.Csak a kiskutya itt 20* milliárd dollárt ér.
És megbaszná a saját anyját 0,0001 centért.
Nem szorul védelemre.
Szóval ne adjunk neki nevet és ne becézgessük.Elsőre tajvani dollárt vettem át.
Hű de szarul megy ezeknek. -
omfgk
veterán
Nem felejtettem el ,hogy más procik is érintettek voltak.
De ettől még 7800X3D problémaként égett be a fejekbe. Ahogy most is, 9800X3D-t érintő gebaszként.
Engem akkor nem zavart, 7800X3D tulajként, hogy 7800X3D problémaként hivatkoztak rá sokan és most sem zavar 9800X3D tulajként ,hogy a 9800X3D viszi a szalagcímeket.
-
omfgk
veterán
Itt az Asrock-os vesszőfutásnál azért többféle gond is van. Van ez a nem bootol dolog.
Ami még messze van a döglött procitól. Lehet tényleg csak kevés a fesz.A legegyszerűbb az amiből jóval kevesebb volt, a megégett proci és lap. Ami egy az egyben olyan mint a 7800X3D sztori.
És lehetett olvasni arról is ,hogy random dobálgatja a hibakódokat.
A teljes listában lehet mazsolázgatni. -
omfgk
veterán
válasz
MaddeNNNN #5386 üzenetére
Égési nyom az más.
Vga-k esetében is a halálok egy része ilyen. Valahol eldurran egy kondi vagy az egyik power stage.Például ez az 5090.
Már a 7800X3D problémánál is láthatóak voltak égési nyomok több esetben. Szóval ebben nincs újdonság most se.
Maximum annyi probléma lehet ,hogy az amd és az alaplap gyártója egymásra mutogat. De mivel kapott már bőven figyelmet a dolog, így erre is kisebb az esély.
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #5381 üzenetére
Mondanám ,hogy ebben az esetben add el a GN-nek a cuccot, de nincs hiány halott vagy tetszhalott lap és proci párosból.
Most frissítették.
https://www.reddit.com/r/ASRock/comments/1i5iy9a/update_and_summary_on_the_dead_9800x3ds/108+10 darab már. Nyilván ez a merítés a különböző reddit-ekről. Hw, pcmr és társai.
Most már illene ezt elkapniuk. A 7800X3D sztori ennyi idő alatt már bőven véget is ért. Szóval menjen az a bios kotyvasztás, de gyorsan.
-
omfgk
veterán
válasz
csaba951 #5377 üzenetére
Azt a batch statisztikánál ne felejtsük el ,hogy a korábban legyártott és már eladott prociknak több idejük volt hibát produkálni.
Tehát a 2024. 4X heti procikból persze ,hogy több hibás lesz mint a 2025. 1X heti procikból, amiknek egy része még a raktárakban csücsül.
Vagyis a 24-es procik nagy része már el van adva.
Ez így nagyon gyenge lábakon áll.
-
omfgk
veterán
Most az asrock fórumok a memory training-től hangosak ismét.
Bios szinten most az asrock-nál megy a balfaszkodás.
Illetve gyűlik a halott procik listájára az anyag, de kérdéses ,hogy ezekből mennyi az olyan aminél valamiért a boot nem jött össze.
Az biztos ,hogy a 10 perces memory training továbbra sem normális, semmilyen körülmények között.
Ezt úgy az 1.0.0.7 környékén már meghaladtuk.MCR off, legrosszabb esetben is 2 perc alatt az asztalon kell lennie a vadiúj proci+ram párosnak, a hülye kérdésekkel együtt. Bármilyen felállásban.
-
omfgk
veterán
válasz
Hegyirabló #5305 üzenetére
Nem.
Azt érzékelheted szebb játéknak, hogy az fps stabilabb.
-
omfgk
veterán
még Intelnél sem volt soha
Volt, csak te nem láttad. Van különbség.
Nézd meg a delid-es hirdetés alatt. Kapásból szembejött egy 13900K, aminél hasonlóan szar volt a forrasztás.Szóval próbáljuk meg az amd vs intel dolgot otthon, házilag, pálinkával kezelni, nem itt, írott formában.
-
omfgk
veterán
a jelenlegi proci is max 40-50%-on teker.
Na ezt kell elfelejteni, úgy ahogy van.
Ez nem gpu usage.Az ,hogy 40-50%-ot látsz, nem jelenti azt ,hogy nem cpu limites.
A lényeg ,hogy mennyi fps-t akarsz.
Proci szempontjából csak ez számít.A 100 fps, 100 kiszámolandó frame, legyen az 1080p, 1440p, 4K.
A felbontás nem változtat a proci helyzetén. A beállítások egy kisebb része igen.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II Alaplap + Ryzen 7 5800X3D Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 5700G - Új, 1 év garancia - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest