- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ebben a tekintetben úgymond kilógsz a sorból, ebben a topikban talán te vagy az egyetlen, aki pont így áll hozzá a memóriához.
Itt a többség betölti az expot, és utána vérmérsékletfüggően (droid vagy hackeee) agyonhajtja, vagy picit finomítja (sokan), vagy csak betölti (szintén sokan) aztán kész.De amúgy az 5600 és az általad képviselt nézőpont is korrekt, itt még bios reset után is 5600-n fut a ram. Szinte biztos vagyok, hogy van tag, akinél 4800-n fut a ram, mert elfelejtette még az expot is betölteni.
-
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #7898 üzenetére
jah, de én arról az esetről beszélek, ha nem expo profilt akarsz használni, hanem a hivatalos specifikáció szerinti 5600-at
és ha nincs benne a modulban (a legtöbben nincs benne), akkor manuálisan kell neked mindent beállítani -
-
PuMbA
titán
Pedig jól írja, tényleg kettő kattintás vagy billentyűlenyomás
Nekem ez a két képen látható beállítás és eredmény annyiba került, hogy az AsRock lapom BIOS-ában rámentem, hogy az EXPO-6000 profilt kérem:
Ami a különbség, hogy nekem a memóriám 6000MHz CL30-as és ezért jóval jobb értékek kerültek beállításra mindenhol automatikusan.
-
tlac
nagyúr
válasz
DroiDMester #7895 üzenetére
egészen valószínű, hogy nem 2 kattintás
ha hozzányúlok a memória profilokhoz az asrock bios-ban, hirtelen egy rakás dolgot elállít, akkor is ha amúgy ugyanazt az 5600-as jedec profilt állítanám be, amit auto-n hoz... -
-
tlac
nagyúr
csak, hogy én nem a teljesítményre optimizáltam
szándékosan választottam olyan ramot, amit tudtam, hogy a micron chipek miatt nem fognak hasítani, de tartalmazza a jedec 5600-as profilt
így 1,1V-on tudom használni plug&play, mindenféle állítgatás nélkül, teljesen a hivatalos specifikáción hajtva a gépet
(más kérdés, hogy az asrock-kal mellényúltam...)amúgy ecc-s ramon is gondolkoztam, a maximális stabilitás érdekében, de az duplaannyiba kerül, plusz kérdéses a támogatottsága is
-
-
emiki6
veterán
Nemzetközi egyezmény van arról, hogy ryzen alá nem teszünk 6000 mtps cl30 ramnál rosszabbat. Nem is értem hogy merült fel egyéb. Pláne egy ilyen drága config esetén ezen spórolni. ¯\_(ツ)_/¯
Gskill flare x5 a standard tudtommal. Illetve bármi jó, ami a megfelelő hynix die-t használja.
-
PuMbA
titán
Tényleg nem, a legtöbb tesztjükben az összes CPU ott van egymáson pár % különbségre, a legolcsóbbtól a legdrágábbig és erre szokták írni fórumokban, hogy minek erős CPU, hiszen alig van különbség közöttük belinkelve egy TPU tesztet
Azóta már DroiDMester is megerősített benne.
#7894 tlac: Ha nem teljesítményre mész akkor oké! A 9800X3D egy csúcs teljesítményű proci, szóval ezért gondoltam, hogy kell a csúcsteljesítmény.
-
-
PuMbA
titán
-
tlac
nagyúr
igen, tudom, változhat
de hát nem véletlenül érzékeny, mégis csak a rendszermemória elérését méri, bármilyen biszbasz háttérfolyamat bezavarhat nekijáték konzisztensebb lesz, de ott nem is fogsz kimérni akkora változást, az nem használja annyira a ramot, mint egy direkt erre írt teszt
de nézd meg újra az eredményt, amit mutattam
5600 -> 6000 MT/s
memóriaírás: 70753 -> 75345 MB/snagyjából 7%-os sebességnövekedés, elég jól kijön
(memóriaolvasásra nem tudom miért nem, de azt sosem értettem, hogy eleve miért lassabb, mint az írás)
latency:
szorosabb időzítésekkel lehetne rajta valamit javítani
de abból az első 4 számít, ott is főként a legelső, a többi már szinte aligna és akkor nézzük meg, hogy mennyi a különbség nem szintetikus tesztekben egy 9950x-en
DDR5 Memory Performance Scaling with AMD Zen 5
legjobb esetekben is pár % -
PuMbA
titán
Futtasd le többször egymás után. Lényegesen más értékeket lehet kapni két futtatás között úgy, hogy semmi sem változik. Én is mást kapok
Van, hogy a Memory read 2000MB/s-mal eltér vagy a Latency 4ns-sel arrébb megy.
Single player játékok például jóval konzisztensebb eredményt adnak fps-ben, mint ez az Aida64 benchmark. Ettől függetlenül a memóriád tényleg Tesco gazdaságos kategória, borzalmas értékeket tud. tRFC érték a ZenTimings-ban például nálam 584 6000MHz-es EXPO profillal, nálad 1228...ilyen rossz memóriát még nem láttam. Latency nekem 68ns, neked 90ns...még az olcsó DDR4-em is sokkal jobbat tudott ennél 3200MHz-en CL32-vel.
-
Ahogy Pug is írta, tényleg nem igazán éri meg. Én rászántam egy szombat délelőttöt és megpróbáltam mérésekkel alátámasztani saját magamnak, hogy megérte 2167-ig eltolni az FCLK-t. Csak a 2100 -> 2133 -> 2167 váltásokra voltam kíváncsi és mivel Linux miatt crossplatform teszteket kerestem, 7z, y-cruncher, Blender, Geekbench6 és OCCT lettek a segítségemre. 3x futtattam mindegyiket, átlagpontszámokat néztem. Egyedül y-cruncher alatt tudtam kimutatni, hogy lépésről lépésre egyre jobb az eredmény, egyébként meg csak a Geekbench6 és OCCT CPU Single SSE/AVX, illetve Memory Read/Write eredményekben lett a 2167 a nyerő. A Blender monster/junkshop/classroom tesztjeiben a 2133 tarolt, amíg az OCCT Latency/Bandwidth L1/L2 méréseiben a 2100. Mivel százalékban kifejezve nagyítóval kellett nézni a különbségeket, nagy következtetéseket nem tudtam levonni. Marad a 2167, mert sikerült elérni és stabil, de érezhető változást nem hozott. Ettől függeltenül kíváncsi lennék, hackeeeee mire jutna egy 2100 -> 2133 -> 2167 -> 2200 tesztsorozattal az ő procijával.
-
válasz
DroiDMester #7879 üzenetére
Áh köszi.
Nekem előre 360-as hűtő beférne, de a 3090Ti-ra nem szívesen fújnám a meleg levegőt. Fentre elférne egy 240mm-es, az elegendő lenne rá az AF-től?
-
Hűtés: Nemrég írtam róla itt
-
válasz
DroiDMester #7849 üzenetére
Mivel hűtöd a procid?
-
parandroid
félisten
Amúgy ja, úgy gondoltam én is, hogy olyan 30-40 perc, és közben megy a hw info. De amikor bekapcsolom a gépet, akkor inkább tolok egy-két gyors kör forzát, aztán ha negyed órán belül senkinek nem jut eszébe senkinek semmi, akkor… de nem, ilyen nem volt már nem is tudom mióta.
p
-
tlac
nagyúr
válasz
parandroid #7870 üzenetére
elindítod a cb23-at, aztán közben lehet pihenni majd
ami engem érdekelne, hogy pl. 1000 percre állítani a cb23-at, csak ne álljon le
aztán miután bemelegedett a gép, pl. 20 perc múlva, a hwinfo-ra egy reset és még 20 percig járatni és egy screenshot, mikor a renderelés közepén van, plusz szobahőmérséklet legyezésemilyen hűtöd van?
-
válasz
parandroid #7870 üzenetére
Droid droidnak farkasa
-
parandroid
félisten
A még nálam is agresszívabb droidnak ugyis lógok még egy több körös CB23 teszttel, pénteken elvileg szabadnapos leszek, szóval meg kéne hajtani kicsit a gépet, de az elmúlt hetekben meghalni nincs időm. Igyekszem azért, nekem pont 280-as AIO van a 9800X3D-n, igaz, egy jóval tágasabb házban.
p
-
tlac
nagyúr
-
PuMbA
titán
Jó hát a hivatalos adatok az egy más tészta, mert komoly törvények és következmények vonatkoznak rájuk például vállalati felhasználásnál
Muszáj alálőniük, hogy ne perelhessék őket semmilyen kivételes esetben sem. Viszont ezért is nyomatékosítják már a bemutatókon is a 6000MHz-es ajánlást, mert alatta ők is tudják, hogy nem működik optimálisan a procijuk.
-
emiki6
veterán
válasz
DroiDMester #7854 üzenetére
Sajnos nem fér nr200-ba a hr-02 macho, azért kellett én is nyugdíjazzam és phantom spiritre váltsak.
És igen, pont ez a lényeg, én még egy atx tápot is beleerőszakoltam poénból. -
-
tlac
nagyúr
válasz
Tw3nTyFouR #7855 üzenetére
igen
itt mindenki csak tuningolt eredményeket mutat, aztán az alapjárat már nagyon silánynak néz ki -
tlac
nagyúr
válasz
DroiDMester #7854 üzenetére
ebben pont az a lényeg
nem az a böhöm nagy atx-es szekrényméretű gép és mégis minden benne van, ami nekem kellegyébként a 280-as ebbe is beleférne oldalra
csak nem láttam még egyetlen normális tesztet sem, ami 9800x3d-n mérné össze a hűtőket
ha tényleg 30 fokkal kevesebb lenne a load, már venném is, de ebben nem hiszekegyébként igen, macho, de nem pont az
papíron 200w tdp
[link] -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Tw3nTyFouR #7855 üzenetére
5600 cl38…
-
Hát aki vagánykodni akar ITX-el............
nameg az a gyufás skatulya ház, meg benne a cipőkanállal berakott cuccok.
és ha jól látom egy Thermalright HR-02 Macho-val hűtöd, hát az se mai darab.költözz normális kuckóba, meg egy 280.as AC LF III.rá és egyből 30.fok mínuszod lesz!
-
Winne
nagyúr
válasz
Ez derék 124 W-on 53C. Látszik, hogy rendesen össze van rakva a rendszer.
-
Icewloxy
tag
soc voltage VDDR_soc
Ez mit állít pontosan?
ram vagy cpu-hoz van köze ? -
tlac
nagyúr
lehűtöttem a szobát 20 fokra, megnéztem így mit bír a hűtésem
még így sem lett elég, de már közel volt hozzá -
tlac
nagyúr
válasz
hát ez már az alaplap felépítésétől, beállításaitól függhet
nekem pl. gyárilag a legnagyobb drop-pos load line calibration van konfigolva
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ha nem baj, most h melegebb vna, nem szeretném.
95 fok lesz a BBT tesztben, az átlag pedig beáll kb. 90-95 fok között. 142w-n ki lehet csikarni egy átlagos 90 fok körüli hőtokot, ha hűvösebb van itthon.
142W melett mondjuk egy Warzone shader optimalizálás közben peakben elugrik 90 fok körülig simán. Utána játék közben 75-80 fok között van.
-
-
emiki6
veterán
Ezt nézted?
General Ryzen 7000/9000 AM5 CPU DDR5 and infinity fabric OC information
Egy órás.tlac:
Lehet megvárom már amúgy az msi 8xx lapjainak is a megjelenését. Meg a HUB mitx alaplap szemléjét.
-
omfgk
veterán
a 9800x3d népszerűbb proci lehet, mint a 9700x, így nem biztos hogy levonható az a következtetés
Nem ennyivel. Mert az összes non x3d eset együtt tizede a 9800X3D eseteknek.
Illetve tudjuk ,hogy a cache miatt mindig érzékenyebb lesz az X3D modell.Nem véletlen ,hogy múltkor többségében a 7800X3D-k estek be a liftaknába. Pedig maga a CCD lehetett volna akár egy 7700X-ben is.
-
tlac
nagyúr
a 9800x3d népszerűbb proci lehet, mint a 9700x, így nem biztos hogy levonható az a következtetés
a százalékszámításnak lehet így nincs értelme, számolhatnád akár a teljes platformhoz képest is
persze ettől még a 40k akkor is 40k maradnekem asrock b850i-m van, a többi itx-es lap nem tetszett és valóban felesleges sallangok vannak rajta
viszont utólag inkább megfizettem volna, hogy nyugodtan aludhassak -
-
omfgk
veterán
válasz
csaba951 #7827 üzenetére
Már 135-145k körül vannak azok a lapok, amik 98%-át tudják. Aorus Pro, Edge, Tomahawk.
Na ez úgy indult még X870E start-al, hogy a Nova ezekkel volt azonos áron.
És ekkor lett híres a Nova. Joggal. Picit többet tudott, ugyanannyiért.De azóta mentek lefelé az árak és az Asrock kutyaszarba lépett.
Így most 15-20 ezerrel drágábban többet tud. És az Asrock-nál még mindig a jó biost keresik a fiókban. Na az már nem olyan nagy szó. -
válasz
csaba951 #7827 üzenetére
Teszem azt ha lenne 500 Asrock tulaj a topikban és csak 1-nek halna meg a procija, hát bumm benne van a szórásban és nem lenne ez a reddit topik.
De ha csak 50 Asrock tulaj van, és 1-nek halna meg a procija... az már rögtön 2%, és pörög/pörgött az Asrock topikban a halálozásról szóló beszámolók száma.
Érted, mi se azt mondjuk, hogy minden Asrock alaplapban haldokolnak a 9800X3D-k, hanem azt, hogy valós eséllyel halnak meg, és nem mendemonda mesei szinten.
A bios fix meg csak hosszabb távon értékelhető, hogy tényleg jóval kevesebb procihalálozás történik már csak azzal is, hogy az új alaplapokat azzal szállítja le az Asrock. -
emiki6
veterán
Igen és nem. Nálam +65% felár a nem asrock lap, 40k. Azért az sok.
Mindeközben, 9700x-ek ritkán nyiffantak ki asrocknál, új bios-szal még nem volt egyértelmű gond.Lényegesen kisebb kockázat 9800x3d-hez képest, számottevő nyereséggel. Közel sem egyértelmű, hogy nem éri meg számomra az asrock. Pláne, hogy a drágább lapok többletfelszereltségét nem is fogom használni.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #7807 üzenetére
Full halott procit szinte minden bolt cserél, csak ugye többségben bevizsgálás után.. ami nem azonnal fog megtörténni. Illetve megvárják, amíg a nagyker cseréli (ha van készlet, mert ha nincs akkor jóváírás szokott lenni nagyrészben).
Mivel itt nincs javítási opció. Aztán , hogy ezt, ki, és hogyan kezeli, azt már más kérdés.. Mert ugye az Alza sem AMD partner itthon..
-
csaba951
veterán
>Az a híres Nova se olyan jó deal már. 160 ezerért bekaphatják.
OK, légy szíves sorold fel a konkrét alaplapokat amik max 5%-al drágábbak a Novánál, és legalább ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja.
Más. Itt a fórumban, összesen 2 db Asrock problémás esett került elő, ebből 1 db esetben halt meg a cpu. Na, ekkora probléma Asrock AM5 alaplapokba 9XXX cpu-kat tenni!
-
emiki6
veterán
válasz
Icewloxy #7819 üzenetére
Giga és msi ritkán öl procit. Asus néha öl procit, asrock gyakran öl procit. Legtöbb baj a 9000-es x3d procikkal van, a 9800x3d hal meg leggyakrabban (de a 9950x3d-k is problémásak, marmint gyárilag). Illetve a 9xxx sokkal problémásabb, mint a 7xxx.
Vannak találgatások, hogy ez nem az asrock hibája, hanem az amd-é, de az tény, hogyha hibás a proci, akkor az asrock alatt ebbe rövid időn belül belehal, máshol meg sokkal (sokkalsokkal) tovább el van vagy meg sem pusztul.
9000-es x3d-t asrockba nem teszünk, ez szabály. Lehet nem követni, ahogy lehet kútba is ugrani vagy fejjel falnak rohanni. "Mi baj lehet". ¯\_(ツ)_/¯
-
Pug
veterán
válasz
Icewloxy #7819 üzenetére
Nah akkor:
- Asrock nem a top seller AM5 vonalon
- A random CPU halál brutálisan felülreprezentált az Asrock lapokban
- Borzalmasan szar a gyártó válság kommunikácója
- Nem, továbbra sem oldották meg a problémátEzen pontok alapján, aki Asrock-ot vesz AM5 alá, ezek tudatában, az vagy szeret szívni, vagy a pillanatnyi spórolás oltárán tudatosan beáldozza a megbízhatóságot.....
-
omfgk
veterán
De ismét hangsúlyoznám ,hogy nincs tragédia. Friss bios, aztán hajrá.
Csak ne akarjuk tizedjére előadni azt ,hogy azért nem gond az egész, mert Asrock-ból 20 milliót adtak el.
Erre voltak már próbálkozások a topikban.
Azóta is várok egyetlen listát, ahol az Asrock elől van eladásokban.Nekem csak az a gondom az Asrock-al, hogy igazából nagyítóval kell keresni az árelőnyüket. Az a híres Nova se olyan jó deal már. 160 ezerért bekaphatják. Ha meg paritás van, akkor bocsi, de nem Asrock lesz a választott.
-
omfgk
veterán
válasz
Icewloxy #7819 üzenetére
Az Asrock a 4 gyártóból utolsó. Nem is kicsivel.
23-as adatok.
Arról nem nagyon van adat ,hogy ebből mennyi az AM5, de akkora a lemaradása az Asrock-nak ,hogy eléggé valószínűtlen ,hogy elmozdul a negyedik helyről ha szűkíted az adatokat.
Mindfactory-n látszódnak adatok.
Itt Asus lapokat (vagy bármilyen terméket) nem nagyon árulnak, szóval marad a Giga, MSI és Asrock.
Na az összes AM5 Asrock-ból fele annyit se adtak el, mint a B650 Tomahawk-ból egyedül.
Így nagyon nehéz lesz bemagyarázni ,hogy minden második 9800X3D Asrock lapba kerül.Mert ilyen arányok kellenének ahhoz ,hogy ne legyen gyanús a meghibásodási ráta.
-
válasz
Icewloxy #7819 üzenetére
Ez valahol egy teljesen ellentétes logika, amely ellent mond a józan észnek.
Az Asrock szállítja a legkevesebb alaplapot és bőven a legtöbb procihalál itt történik. Egészen addig, amíg több hónap alatt csak pár procihalál lesz riportolva, addig úgy kell venni, hogy nagyobb rizikóval behal az X3D proci az Asrockban.
-
Icewloxy
tag
én nem parázok annyira tőle , ilyen gondoknál jobban fel van fújva,meg bármelyik lapba tönkremehet, asrock használnak a legtöbben azért lett kiemelve. sok ezer embernek, meg soha nem is volt gondja ezzel, a kisebbség a hangos mindig. sőt továbbmegyek... asrock 2-3 updatét kihoztak a problémára okozza bármi is, ők foglalkoztak vele, többi gyártó nem ilyen lelkes. szóval a bizalmam asrock felé billent.
-
emiki6
veterán
válasz
Icewloxy #7814 üzenetére
Nem lehetne, hogy 9800x3d-t nem tesztek asrockba? Ha valami, akkor annak a párosításnak a kockázata a legmagasabb, még az új bios-szal is. Persze jó játék hogy bármikor cserbenhagyhat a gép és lehet szuttyogni gariztatással.
A mini itx nekem jobban köti a kezem. Atx és mATX méretben viszont sokkal nagyobb a választék és az árak is jobbak. Minek kockaztatni?
-
emiki6
veterán
Hali!
9700x + asrock b850i mennyire rizikós? Az asrock 85k, minden más mitx lap 2db m.2 slottal 125k.
Ezek vannak:
(Van még egy b650 msi, de az is 125k, szóval sok értelme nincs azt választani b850 v x870 helyett.)Néztem redditet, halt meg proci ezzel a kombóval, bár gondolom régebbi bios-szal. Inkább az aggaszt, hogy halt meg 9800x3d úgy, hogy a kezdetektől 3.25 v újabb bios volt alatta, tehát az új bios sem garacia.
Ti hogy látjátok az asrock + 9700x helyzetet?
-
Pug
veterán
válasz
hackeeeee #7800 üzenetére
Nope, olvased el amit linkeltem cikket, mindkettő "valós".
De copyzom újra a lényeget:
"There is a voltage drop between the socket’s power input and what the CPU’s internal circuits get because of the connections through the mainboard’s pins and the power losses within the CPU’s internal power traces. In my case, I measured 1.35294V at the back of the socket, while the CPU VDDCR_SOC (SVI3 TFN) Voltage, as reported by HWinfo, was 1.295V. This means that from behind the socket and up to the CPU’s corresponding circuit, the voltage drop is 0.05794V, while if you take the mainboard’s VRM output as the start point, the voltage drop is 0.07239V, which is substantial."
A minimálisan változó az, ami valóban bejut a CPU adott kis szegmensébe (jelen esetben a SOC-ba), nálam ez az 1.165-1.166V
Az ami meg jobban mozog terhelésre, az az amit a VRM pumpál bele a socket input-ba, nagyobb load alatt a socket input SOC voltage azért mászik feljebb, mert ha nem tenné, akkor droppolna magába a CPU-ba beérkező SOC feszültség, ezzel a "felmászással" küszöböli ki a terheléssel járó drop-ot, hogy maga a SOC valóban a beállított feszültséget kapja meg minimális eltéréssel.
Szóval:
- CPU VDDCR_SOC (SVI3 TFN): ez az a feszültség, ami valóban bejut a CPU-ba
- CPU NB/SoC: amit az alaplap VRM-e belepumpál a socket-be a CPU felé
Új hozzászólás Aktív témák
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mobilinternet
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Milyen okostelefont vegyek?
- PlayStation 5
- Milyen TV-t vegyek?
- Star Trek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- ÚJ Lenovo Yoga 7 2-in-1 - 14"WUXGA - Ryzen 7 8840HS - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!