- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Icewloxy
tag
értem, de a pontszámokat nézik inkább az emberek, úgy mint vga oc-nál a 3dmark értéket. most a proci nyilván egy sokkal komplikáltabb dolog, és valóban nem azt kell nézni higy mi a pillanatnyi frekvencia. amit leirtál az a full átlag userekre vonatkozik. megveszi bekapcsolja játék elindit csókolom. de akik ph-znak és fő topicokba napi 200hsz van, a csúcs hw alatt, az meg mindenről szól, oc,teszt,eredmények stb.nem átlag userek.szeret mindenki minnél jobb eredményt. kérdeznek,tesztelnek,tapasztalatot osztanak meg, ez ilyen,és nincs vele baj. ez egy hobby is sokaknak, mert itt nem egyszerü userek vannak.
-
Ájszii
tag
válasz
hokuszpk #6698 üzenetére
Alapvetően igazad van a "jön ami jön" mondással. Viszont szerintem ezt úgy érdemes nézni hogy az adott hardverrel elérhetö tényleges fizikai maximumhoz képest normál otthoni körülmények között mit sikerül összehozni. Amennyiben a maximumot célozza az ember akkor sajnos kénytelen "amatőr módon vállogatni". A jelenlegi fogyasztói csúcskategóriában egy 9950x3d esetén a tényleges fizikai maximum az 120ns memória oldalon illetve 60ns memória kontroller oldalon amennyiben tankönyv szerinti időzítéseket használ az ember. Nyilván ettől el lehet térni ami valamelyes javítja a válaszidőt de cserébe a hosszútávú stabilitás rovására mehet. Ezek a limitek egyébként 1:1 arányban single rank A-die esetén 6600mhz en szinkronizált fclkval lehetőleg minnél jobb timingal érhető el vagy dual rak A-die esetén 6000-6200 körül is elérhető szinkron nélkül is megfelelően szűk időzítés mellett. 1:2 arányban 8800 A-die ugyanúgy szinkronizált FCLK val nyilván ez a legnehezebb és egy 6600 1:1 hez képest minimális elörelépést jelent mert a 3d cache kompenzál annyit hogy a többlet sávszélesség ne jelentsen akkora előnyt az 1:1 hez képest.
-
hokuszpk
nagyúr
"De sorolhatnám mert nekem közel 20 éve ez az egyik hobbim"
szemléletváltást javaslok. A "jön-ami-jön ( mármint proci - lap - memória ) csináljunk belőe valamit" hozzáállás sokkal izgalmasabb.
Az "1000 prociból / memóriakitből a legjobbat ide "válogatás az amatőrök sportja. -
-
válasz
Icewloxy #6691 üzenetére
Cinebench nálam az kb arra jó, hogy kimérd nagyjából mennyi lesz a max proci hőmérséklet folyamatos meló esetén, beáll az szépen a 10 perc alatt amíg fut. Ha csak pár fokkal a 95 max alatt van, az már jó, megfelelő a cooler.
CO stabilitástesztre egy random játék jobb, mint a cinebench. Persze van ycrunher meg a társai, de annyi időm nincs és van pár "CO-ra érzékeny" game a listán
-
-
omfgk
veterán
válasz
Icewloxy #6688 üzenetére
Corsair Titan 360 RX Cooler
AIO-val hűtöd majd?
Egyébként ez a kérdés pont emiatt megválaszolhatatlan.
simán csak pbo enabled bekapcsolásával szépen tudja tartani az 5200mhz-et?
Az meg ,hogy allcore mennyit megy, az szintén érdekes kérdés.
Mikor? 10 másodperccel a teszt elindítása után? 10 percen keresztül? -
Ájszii
tag
Véleményem szerint aki a felsőpolcos lapokból választ annak valamilyen szinten a tuning a célja és szerintem egy 300e ft-os alaplapnál az elvárható hogy legalább azt tudja ami rá van írva. Tuning szempontjából igazából teljesen mindegy hogy x870 vagy b650 egy 50 ezer forintos Asrock b650m hdvm2-es lappal is lehet nagyon szép eredményeket elérni. A probléma abból adódik hogy egy apex és egy apex vagy egy hero és egy hero között is nagyon nagy különbség van memória oc terén. Példaként volt olyan z790 es apexem ami 7800mhz nél nem tudott többet és egy ugyanolyan z790 es apex lapom pedig tudott 8800+mhz et ugyanazzal a RAM+CPU kombóval. De sorolhatnám mert nekem közel 20 éve ez az egyik hobbim ezért egy generáción belül megfordul a kezem alatt 15-20db processzor és számtalan lap. Ami engem zavar az az, hogy az alaplapgyártók a ddr5 korszak eleje óta irreálisan magas számokkal hirdetik a termékeiket és ha nem tudják azt akkor pedig megy a mutogatás a processzor vagy memória gyártókra miközben a hiba egyértelműen a lapból adódik. Arról meg ne is beszéljünk, hogy két db ugyanolyan lap teljesen más feszültségtartományokban működik megfelelően ugyanazzal a körítéssel.
-
Sanyi19
őstag
DDR5 Nitro Mode-ot használja valaki? Nálam alapból auton van, most beállítottam úgy, hogy robust training mode enabled, valamint 1-2-0-ra, (RX,TX,CTRL). Nálam kicsit még javított a késleltetésen. Most fut a TestMem 5 egy óraja, de nem tudom ezt mivel érdemes tesztelni. Van tapsztalat ezzel kapcsolatosan?
-
Icewloxy
tag
válasz
deathcrow42 #6680 üzenetére
simán csak pbo enabled bekapcsolásával szépen tudja tartani az 5200mhz-et?
-
Jah, és a szipi-szupi OC jussa simán lehet egy elfüstölt 9800X3D, ha már ennyire akarja az ember az 5.5Ghz-t az X3D prociján.
-
válasz
Icewloxy #6678 üzenetére
Én rájöttem kb. bő fél év alatt, hogy a proci default nem olyan rossz dolog ám
-10 CO-n van most, meg +100MHz offseten, nagyon lightos PBO tuning szint
Szinte csakis RAM timinggal játszadozom néhanapján, és ott se húzom ki a végletekig
Az alaplap tesztgyőztességet szerintem hanyagoljuk, mert 2-3 fok a VRM hőmérsékleten nem oszt nem szoroz, és Zen 5-n az OC sokkal jobban függ a procitól, mint az alaplaptól.
-
Icewloxy
tag
válasz
deathcrow42 #6670 üzenetére
több x870 alaplap összehasonlitásakor arra jutottak hogy az a lap volt az egyik ami nagyon stabil oc birta, és hüvösen tartotta a chipeket, szabályzókat, valami ilyesmit irtak..
node hogy on is legyek, jövőhéten gépszerelés, remélem pár évig ez is kiszolgál, 5600x-nek ideje nyugdijba vonulnia. Még fog kapni egy samsung 9100 pro-t meg egy rtx5080 super/ti -t ami majd jön.
Illetve érdeklődnék hogy a 9800x3d használók milyen beállitással használják a procit. pbo (+oc?) + CO. Nála is +200mhz a plafon? -
Cifu
félisten
Még mindig nagyon nagy a szórás az alaplapok között, tehát nem lehet úgy általánosítani, hogy ha vesz az ember egy apexet vagy egy OCF-et az fixen jó eredményt fog produkálni sajnos a lapokat ugyanúgy válogatni kell mint a procikat.
Megbocsáss, de milyen értékrend szerint nagy az a szórás?
A felhasználók uszkve 90%-a nem fog látványos különbséget tapasztalni a B és X-es lapok esetén. A legnagyobb különbségek az UEFI menü felhasználóbarátsága avagy barátságtalansága lesz kb.A maradék mondjuk 10% oroszlánrésze a szolgáltatásokban fog különbségeket keresni, mennyi M.2 NVME SSD-t tud belerakni, mennyi és milyen USB csati van, milyen az integrált audio / hálózat, stb.
A maradék mondjuk 0.5% az, akinek hobbija a tuning, és van értelme mondjuk egy felső polcos B650 / X670 / B850 / X870 deszkát venni egy alsó polcos ellenében. De itt is visszatérő probléma, hogy megveszi a méregdrága alaplapot, belerak egy 9800X3D-t, meg egy méregdrága DDR5-8000 RAM-ot és utána kamillázik, hogy miért nem megy DDR5-8000-es sebességen a RAM, a CPU meg miért nem stabil All Core -50 CO-val és nincs meg az FCLK 2200, ahogy valamelyik youtubernél látta.
Viszont ha meg reálisan lő az elérhető célokra, DDR-6000 / -6200 / -6400, FCLK 2100 körülre, -CO esetleg, akkor meg igazából nagyon nagy eséllyel nem fog különbséget tapasztalni egy X870E Apex vagy egy B650E-F között.
-
Pug
veterán
Lama kerdes, bios-ban ki lehet loni valahogy a RAM RGB-t?
MSI X870E Tomahawk lap.Vagy a Win bootig ezt kotelezo bamulni?
-
Igen, és pont emiatt kissé okafogyottá vált az alaplap tesztgyőztes, meg a vga tesztgyőztes kitétel. Nagyon sok pénzzel meg jópár véleményes visszaküldözgetéssel ki lehet fogni a “golden sample”-t és a végén pár százalék plusszban lesz valaki az itteni felső átlaghoz képest.
Aztán jön egy bios/agesa frissítés, vagy a magas feszek miatt idővel lehet degradálódik a proci, aztán mehet megint az egész elölről
-
Ájszii
tag
válasz
deathcrow42 #6670 üzenetére
Még mindig nagyon nagy a szórás az alaplapok között, tehát nem lehet úgy általánosítani, hogy ha vesz az ember egy apexet vagy egy OCF-et az fixen jó eredményt fog produkálni sajnos a lapokat ugyanúgy válogatni kell mint a procikat. Ugyan az AMD-nél sokkal jobb a helyzet mint intel oldalon mert 10 ből 8 chip tudja azt ami rá van írva, nyilván ha max FCLK-ra lő az ember ott egy picit más a helyzet de az se vészes annyira mert 10 ből 1-2 db tudja stabilan normális SOC feszültség mellett.
-
omfgk
veterán
válasz
parandroid #6667 üzenetére
Ez az ár van nálunk is már.
207k.
Ami az áfát korrigálva még egy picit jobb is mint a 489 euró.
Azt nem tudom miért lett itt feljebb írva 230k. Az márciusi ár.
-
-
Cifu
félisten
válasz
Icewloxy #6663 üzenetére
A sok kérdés előtt miért nem olvasod el a topic tetején az összefoglalót?
Ott van a procikról minden, az alaplapokról minden (a tesztgyőztes marhaság helyett inkább bölcsebb volna saját magadban letisztázni, hogy mire van szükséged, mik az elvárások), a RAM-okról minden, szó szerint a kérdéseid nagy részére választ kaptál volna minimális olvasás árán...
A Zen6 család idén kerül bejelentésre, a megjelenés kapcsán nincs megbízható információ, csak pletyka.
-
tlac
nagyúr
válasz
parandroid #6667 üzenetére
ha a német árat átszámolom, plusz korrigálom az áfát, elég hasonló ár jön ki itthon is a legolcsóbb helyeken
490*405*1,05 = 208k
(de a forint meg bármikor képes ugrani 415-re) -
parandroid
félisten
9800X3D-vel érdemes most egy kicsit még várni, nyugaton már mindenhol ereszkedőben az ára. Egy hónap alatt ment le vagy 10%-ot, január-februárban meg még ugye 600 eur körül volt. Magyar piac biztosan lassabban reagál, ott valszeg nem pöróg annyira a készlet, szóval ami most van boltban, az sanszosan még drágább beszerzésű volt.
p
-
-
Icewloxy
tag
válasz
deathcrow42 #6662 üzenetére
6000mhz CL30 a csúcs ram egy 9800x3d-hez ? Vagy van gyorsabb, vagy alaplap amiben OC-zható, tudja kezelni a proci,profitál belőle?
-
válasz
Icewloxy #6661 üzenetére
Nálam a 9800X3D proci, 90 ezer körüli B850 alaplap és 32/48/64GB 6000 CL30 ram a sweet spot szerintem, mint top gaming félkonfig. Már a 140 ezres alaplap is már egy picit túlzás nálam, de éppen beleférhet.
Én biztos nem várnék, 206k most egy 9800X3D a Kazynál, jövőre egy whiskeybe fogadnék, hogy a 12 magos X3D proci kb. 300 ezer lesz + még az alaplap
200-300 ezer egy alaplapért meg nonszensz. VGA-t meg nem is mondok, mert ott aztán 350 ezertől 1.35 millióig van minden, mint a búcsúban
-
Icewloxy
tag
válasz
deathcrow42 #6660 üzenetére
5080 super vagy ti van tervben, ami év végén jelenik meg elvileg. Csak egyenlőre még nem tudom hogy 9800x3d rendszert tegyek majd alá vagy várjam meg az újabbat. 9800x3d utód szintén lehet olyan nagy ugrás mint ami 7800x3d és 9800x3d között lett?amúgy ezeknek a prociknak jelenleg egy x870e a csúcs lap? ezekben a legstabilabb a pbo oc, ram kezelés stb? [link]
230k 9800x3d
330k 9950x3delőbb néztem játékban ugyan azok, akkor már a 9800X3D A JOBB ár érték arányú.
-
-
Ájszii
tag
válasz
ImpersonatoR #6657 üzenetére
Ez nem tiltja le a másodlagos ccd-t csak agresszívabban parkoltatja a magokat. Amire te gondolsz az a turbo game mode az le tiltja a ccd-t meg az smt-t is. Igazából ezzel az adaptív parkoltatással kb olyan 15-20% tényleges teljesítményt veszít az ember viszont a válaszidőn hoz szintetimus benchek alatt. Viszonyítási alapként nekem olyan 48000 körüli pontot hoz r23-ban alapból. Ha bekapcsolom az adaptív parkingot akkor 41-42k. Szóval összességében szerintem nem éri meg használni. Ahogy írtam korábban is ha csak új játékokat játszik az ember akkor a legacy modenak sincs sok értelme viszont ha nem akkor nyugodtan be lehet kapcsolni mert a tényleges teljesítményt nem rontja a régebbi gamek meg sokkal jobban fognak futni rajta. Egyébként ha felvennéd az FCLK-t 2200 ra vagy ha szerencséd van és tudja a chipped akkor 2233-ra az még simán hozna 1-2ns-et és be is mennél 60ns alá.
-
Icewloxy
tag
mikor kerülhet piacra a 9800x3d/9950x3d utódja kb? van róla vmi megbizható info? melyik a jobb egyébként,mi a főbb különbség köztük?
-
-
Zsohi
őstag
válasz
scampolo84 #6654 üzenetére
Őszintén én ezt nem tudom értelmezni. A beragadt feszültség még is mit jelent, meg az a csapos hasonlat? Kikapcsolt állapotban feszültség alatt marad az SOC ág? Vagy fix feszültségen üzemel az SOC? Amit meg azért nem tudok értelmezni, mert automata és fixen beállított értéken is "fix" feszültségen megy. A másik, hogy a VCORE és az SOC külön áramkörön van bekötve és a vezérlés is független egymástól, így hogyan lenne már hatással a magokra amik még ráadásul másik chipleten is helyezkednek el?
Az meg a másik, hogy ha 1.2V kinyírná a procikat akkor ennél sokkal-sokkal több döglött egységről hallanánk, főleg annak a tudatában, hogy a legtöbb alaplap +6400-es EXPO/XMP profilt betöltve küldi is fel az SOC-t 1.3V-ra.
-
Ájszii
tag
válasz
ImpersonatoR #6651 üzenetére
Lett változás?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
ImpersonatoR #6647 üzenetére
A tras kb mindegy mennyi, tmehet 126-ra is.
-
Ájszii
tag
válasz
ImpersonatoR #6651 üzenetére
Nem, a" core tunings configuration for gaming" fülün van 3 mód (legacy, mode 1, mode 2,) azt rakd át legacyra. A core parking az az amit linkeltél a második képen de azt csak benchre használd mert sok game alatt nagyon rosszul fog viselkedni. Viszont a legacyt azt bent hagyhatod ha jétszol régebbi játékokkal is, Az új AAA-k nál nem számít semmit sőtt 1-2 esetben egy picit rosszabb is lesz.
-
Ájszii
tag
válasz
ImpersonatoR #6649 üzenetére
Csináltam egy gyors tesztet ez legacy mód + adaptive parking. Számottevő különbség van a kettő között szintetikus teszt alatt és itt futnak dolgok a háttérbende ez ténylegesen olyan 58 körül tud.
-
Ájszii
tag
válasz
ImpersonatoR #6647 üzenetére
A probléma ott van elásva nálad, hogy be van kapcsolva az SVM ahogy a képen is látszik.
Kapcsold ki biosban az SVM-et (mind a 3 opciót) windowson belül pedig a core isolation,
Ha szép számokat akarsz látni aidában és társaiban akkor még a latency módot rakd át legacyra + még be lehet kapcsolni az adaptive core parkingot is. De ezek igazából csak szintetikus tesztekben mutatnak jól, coreparking és legacy mód nélkül pl warzoneban a 0.1% és 1% lowok sokkal jobbak lesznek. Nem hiába nem használja sugi egyiket sem ahogy én semCsak Ep*nisz méregetésre jók meg 1-2 régi játék esetén.
Referencia ként itt az én setupom ami nagyon hasonlít ehez itt sincs bekapcsolva a legacy mód és az adaptive parking sem és nagyon hasonló számokat produkál.
-
Beállítottam Buf -ra
tRAS -t levittem 40 -re (azt elfelejtettem eredetileg)
AC -ből kiléptem
NV control panelből is
Más nem fut magelkülönítés is ki van kapcsolva.
Igazából nulla változás
Jó az olvasás kicsit jobb lett de a késleltetés nem.tRFc -hez nem nyúltam de ha visszarakom 504 -re gondolom csak lassabb lesz.
Ezek nem gyári értékek XMP/EXPO1+mindegyiket kézzel állítottam be még amit tudtam. -
Cifu
félisten
válasz
ImpersonatoR #6645 üzenetére
Nem fut valami a háttérben? Különféle RGB vezérlő program, ASUS Armory Crate, stb.?
Állj, van egy sejtésem... a GDM: Enabled, meg a véglegetik húzott tRFC miatt valami leszabályozás lehet a háttérben.
GDM kikapcsolása:Advanced -> AI Tweaker -> DRAM Timings -> lent ADDR_CMD_MODE: Buf
Illetve miért lett a tRFC-t 380?
Az valami rém alacsony érték, ez volt gyárilag?
Azt első körben ilyen 504 körülre lőném be... -
-
Cifu
félisten
válasz
scampolo84 #6640 üzenetére
Csak találkoztam olyan észrevétellel itt, hogy a fixált SOC fesz "kifingathatja" a 9000-es CPU-kat, ez mennyire valid?
Kizártnak tartom,Nagyon meglepődnék, mert a Zen4 és Zen5 esetén ugyanolyan az IOD.
Tehát akkor a Zen4 "Raphael" prociknak is hasonló szinten kellene hullania...Elvi szinten talán az lehetne, hogy a Granite Ridge CCD-je érzékenyebb, mint a Raphael CCD-je, de ezt nem tartom túl valószínűnek, hiszen a VSoC tápellátásának mi köze lenne a CCD-hez (külön pin-eken kapja a tápot például a CCD)?
-
RI/OS
addikt
tök jó hogy lesz X870E Taichi OCF, csak talán előbb a procik ne durranjanak szét
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #6641 üzenetére
Sztem 1.2v nem gond, felette lehet.. gondolom ezert lesz a max 1.2v.
-
válasz
scampolo84 #6640 üzenetére
Nálam ez valamennyire sötétben tapogatózás az Asus részéről, értelmes magyarázat semelyik gyártótól még nem jött arra a kérdésre, miért lenne baj a fix 1.2V VSOC.
A bios fix elvileg engedi a fixált érték alatti dinamikus vsocot.
-
scampolo84
aktív tag
válasz
deathcrow42 #6637 üzenetére
Köszönöm, így lesz
Jelenleg ebben a lapban egy 7000-es procival AUTO 1,25V-ot állít a lap, 1,235V amit Hwinfo látok +- pár század eltérés min-max.
Amúgy EXPO 6000Mhz-hez most is elég nálam 1,1V így is használtam / használom.
Csak találkoztam olyan észrevétellel itt, hogy a fixált SOC fesz "kifingathatja" a 9000-es CPU-kat, ez mennyire valid? Vagy inkább egyelőre sötétben tapogatózás?
-
tlac
nagyúr
válasz
deathcrow42 #6637 üzenetére
egyébként mennyi az alapfeszültsége a vsoc-nak ha a specifikáció szerinti sebességen megy a ram?
(2 modul 5600-on) -
Cifu
félisten
válasz
ImpersonatoR #6635 üzenetére
Ai Tweaker -> DRAM Timings Control -> lefele görgetsz, itt pedig Power Down Enabled és Memory Context Restore (mindkettő legyen vagy Enabled / Enabled vagy Disabled / Disabled!), alatta ott van az UCLK DIV1 MODE, ami ugye meg UCLK = MEMCLK:
-
válasz
scampolo84 #6634 üzenetére
Az Auto értéket ajánlom elsőre, minden másra ott a bolti garancia.
Fix értéknél 1.2V és lehet lefelé menni
EXPO és ram timinggal nyugodtan játszadozhatsz
-
itr_henrik
csendes tag
Frissítettem az Asus TUF B850 BIOS-t 1022-ről 1028-ra. Két változást vettem észre. A VDDP, ami BIOS-ban Auto-n van, 1.0478-ról 0.9472-re esett. Ugyanakkor a tPHYRDL ami eddig szinkronban 35/35-ön volt most "elromlott" 35/37-re.
Elkezdtem a VDDP-t 20mV-onként visszanövelni és 1.040-en állt vissza a korábbi állapot.
Ti tapasztaltatok már ilyet? Jól tettem, hogy visszanöveltem a VDDP-t, maradjon így? -
-
scampolo84
aktív tag
Sziasztok!
Követgetem a topikot és lassan becsatlakozom majd ha minden jól alakul
Fő kérdésem itt a döglött procik / SOC fesz kapcsán lenne....
Mi jelenleg akkor az ajánlott beállítás e téren?
Auto vagy manual SOC? Ha manual, akkor mekkora optimális maximum értékkel?
Deszka egy ASUS B650M-e wifi legfrisebb BIOS-sal.
-
Cifu
félisten
válasz
ImpersonatoR #6632 üzenetére
Függ attól, hogy mennyi időt szánsz rá, és mik az elvárások.
A PowerDownEnabled bekapcsolása például ~1-2ns jelent önmagában, de cserébe jóval lassabban indul a gép.Privát meglátásom:
Alaphangon olyan 69-75ns az átlagos egy jobb EXPO / XMP profilos beállítástól.
Alapvető hangolásokkal ez 64-67ns szintre levihető (tRFC csökkentés, tREFI emelés)
Elsődleges időzítésekkel 60-64ns elérhető (tCL - tRCD - tRP - tRAS - tRC)
Másodlagos időzítésekkel, mindent kihasználva 57-62ns egy nagyon jó kittel és némi szerencsével. -
2 CCD-s procinál (9950x3D) a realitások talaján maradva meddig vihető le a késleltetés / vagy mi az ami már "jónak" számít ?
-
hackeeeee
Jómunkásember
Az utolsó stabil bios tud ilyet.. eddiig ilyen nem volt:
-
Cifu
félisten
Tudsz mutatni olyan esetet, ahol az AM5 foglalat / alaplap meghajlott láthatóan?
Nekem egy NH-D15 van a B650E-E-n és meglehetősen masszívan áll rajta, nem látok / láttam rajta sehol értékelhető csavarodást, hajlást.
Én ezeket a CPU kereteket marketing fogásnak tartom, de nyilván, ha valaki hisz benne és lelkesen kiad érte X összeget, hát tegye, lelke rajta. Kárt nem csinál, de véleméynem szerint hasznot se hoz...
-
Zsohi
őstag
Egy ugyan ilyet hasznalok, mikor a 9800X3D-re valotottam akkor probaltam az utolso tized szazalekot is kisajtolni a procibol es az uj paszta(Duronaut az SYY-157 helyett), uj blokk( Alphacool Apex az EK Velocity 1 helyett) 10 fokott hozott. Na mar most abbol a 10-bol mennyit jelentett a contact frame azt nem tudom. Valoszinuleg nem sokat.
Amire meg hatassal lehet az esetleg a memoria OC, de ott is valoszinuleg szinte eszrevehetetlen lehet a kulonbseg.
-
Cifu
félisten
Privát vélemény, de tök felesleges.
1.: Nincs probléma az AM5-nél az egyenletes nyomás-eloszlatás kapcsán.
2.: Az, hogy a paszta a NYÁK-ra és az ottani alkatrészekre kerüljön azért meglehetősen nehéz eset. Raktam össze pár AM5-ös gépet és a sajátjaimat tucatszor szedtem szét és raktam össze újra, de eddig nekem nem sikerült a pasztát a kupakról a NYÁK-ra juttatni. Ha egy egész tubusnyit nyom valaki a CPU-ra a hűtő felhelyezése előtt, akkor esetleg, de ezért kiadni erre pénzt?A direct-die hűtés egy más téma persze, de ott meg nem ezek kellenek, hanem DD kit...
-
Pug
veterán
válasz
eszakas #6612 üzenetére
Nos, ez már itt van, szóval holnap ha megjött a proci akkor ez lesz rápróbálva.
Thermalright márkával korábban csak jó tapasztalatom volt, fingers crossed hogy ez se legyen kaka.
-
eszakas
őstag
Csak is kizárólak az eredetit.
De csak is a leszorítás meg a paszta miatt. Nem csodaszer a hőfokra
-
Pug
veterán
válasz
deathcrow42 #6610 üzenetére
Azt tudom, hogy hőfokban nem segít, csak az egyenletesebb nyomás eloszlatás miatt, plusz hogy ne menjen be a paszta az IHS alá.
Csak pár helyen lehetett olvasni, hogy nem illeszkedik könnyen, aztán máshol meg, hogy pont a V1 nem illeszkedet valakinek, szóval gonodlom csak gyártási variance miatt...
-
-
Pug
veterán
Ilyet hasznal barmelyikotok?
Tapasztalat, velemenyek?
Új hozzászólás Aktív témák
- Még egy One UI 8 béta a végleges előtt
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mobilinternet
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Milyen okostelefont vegyek?
- PlayStation 5
- Milyen TV-t vegyek?
- Star Trek
- További aktív témák...
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / 32GB DDR4 / RTX 3060Ti 8GB / 500GB SSD
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron