- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #5097 üzenetére
Az fel sem tunt..
soc 1.26, es 2200 mehet
a proci tudja siman.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Sanyi19 #5095 üzenetére
Nem lesznek egyformak
Hat, ha a ram tudja akkor mennie kellene siman, azert is mondom h a procin nem mulik, annak sima.
hat, cl28, 36 talan, de oda mar kell falszeg fesz is.
nekem ez a setup cl28 6200-on alacsonyabb trfcvel 80 korul tudott es 60ns alatt.
trfc-vel indulj el lefelé, 16-osaval ameddig megy, max adj neki kakaot.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #5084 üzenetére
Mert Patriot
valszeg a sajat chipjuk.
-
Jacek
veterán
Asszem egyszer mar kinyomoztam mdie a lassubb fajta.
Nalam ugye a 6400 nem megy de felezetten siman bootol a win 7000-is..
Intelben a regi mdie DDR5 elejen ment nekem a gskill intelben 7800-on a 6400 kit. -
-
Sanyi19
őstag
válasz
deathcrow42 #5078 üzenetére
Közbe tREFI-t még kicsit növeltem.
Ennyit ír:
X2N : Van ami meg szokta fogni? Vírusírtót kikapcsoltam megnéztem úgy is de nincs változás. Más szoftver igazából nem fut.Jacek : Köszi!
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #5078 üzenetére
Jah semmisemi 🤪😅
-
-
Sanyi19
őstag
Sziasztok!
Egy optimális memória beállítással kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni.
A konfig fő paraméterei a következők:
Ryzen 5 9600X
MSI PRO B650M-P
Patriot Viper Venom 32GB DDR5 6400 Mhz CL32 - PVV532G640C32KAlap felállásban XMP3-as beállításon stabil a rendszer ott 6000 Mhz CL36-os, viszont a latency nagyon magas. XMP1-el nem stabil a rendszer.
Van egy Optimized Performance Profile : Hynix 16 GB DDR6000, azt betöltve módosítgattam az értékeket az összefoglaló alapján de igazából már ott elakadtam, hogy nem tudom Hynix-A vagy M-Die-e a ram? Ezt miből tudom megállapítani?
Átállítottam a tREFI és tRFC értékeket is jelenleg itt tartok de még mindig magasnak találom a latencyt, ezt még most fogom tesztelni :
Szerintetek mit állítsak még rajta? A célom egy még biztonságos de gyors 6000-es CL30-as beállítás lenne.Segítségeteket előre is köszönöm!
-
-
-
Morph76
senior tag
Jól gondolom, vagy tévedek a rammal kapcsolatban, hogy ha veszek egy 6400 cl32-es ramot, az simán kell menjen 6200 cl30 vagy 6000 cl30-on? A vásárlás értelme miatt kérdezem, ha esetleg nem menne 1:1-ben 6400-on. Ezen dillemmázok, az utána lévő számokhoz nem értek, de gondolom a 36 jobb, mint a 38, vagy 40...
-
SzlobiG
félisten
Nekem ez lett 0/24-es beállítás, stabilitás tesztek szépen lefutnak, és már vagy 2 hete így használom játékok is rendben vannak.
A kérdés annyi, hogy a CPU VDDIO 1.4-es fesz az rendben van, vagy lehet csökkenteni?
-
hackeeeee
Jómunkásember
monitorozva nem ugral annyira, illetve ahol instabil ott el is dobja. Ott jobban ugral a fesz, vagyis magasabb a drop ahogy figyeltem.
Jatszani nincs nagyon idom , a teszt meg mondhatni megy magatol. Illetve mivel karcsubb avrm azert is nezem h meddig realis megfogni a procit.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
hackeeeee
Jómunkásember
120W; CO -32 - Nekem ~300 pont különbség van az elengedett, max 162W-hez képest..
85 fok max temp limit, alapból azt sem éri el, közel sem.Ergo a 105W-s profil értékeivel el lehet lenni simán.. Ingame néztem, csak futólag, 1-5 fps különbség a max-hoz képest.
-
A rövid válasz az, amit X2N írt. (
Nem
)
A hosszabb válasz, hogy Gear1-ben (UCLK = MCLK) nem túl esélyes, Gear2-ben (UCLK = MCLK/2) simán elképzelhető.
Csak a Gear1-ben a DDR5-6000 feltehetően kisebb latency-t ad hasonló időzítésekkel, mint a DDR5-6600 Gear2-ben...De ez is le van írva az összefoglalóban.
Nagyjából DDR5-7600 / -7800 tól éri meg Gear2-vel foglalkozni. De már az is erősen lutri...
DDR5-6400 Gear1-et célozz inkább, ha érdekel a véleményem. -
6600.nemfog menni 1:1.ben, ahogyan mondták!
itt linkeltem egy jó 48.as KITT-et vedd meg nyugodtan!
szépen ketyeg 6200@CL28.ban
-
ÁdiBá
veterán
2x16GB Ramot leszeretnék cserélni. 2x24-re. Szerintetek 9700X mellé 6600 mhz müködnének?
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
válasz
Hegyirabló #5032 üzenetére
Saját vélemény , egyszerűen állits be egy fix értéket, ahol még csendes a ventilátorok zaja.
-
Zsohi
őstag
Tegnap megérkezett és ma be is szereltem az új csere procit. Egyenlőre még teljesen szűzen, de már most több mint 4%-al jobb teljesítményre képes és 67C-on tetőzik az R23-ban, gyári vs gyári állapotokban. Szóval akármennyire is kellemetlenül éreztem magam a dolog miatt, azért ez a fajta teljesítmény különbözet teljesen gyári értékek mellett dúrva. TechPowerUp relatív teljesítmény tábla: [link]
Az új:
szerk: A VID-re nézzetek rá:
1.335V vs 1.23V a korábbi és az új. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Hegyirabló #5036 üzenetére
Akkor az boven jo, nekem leggel 45-50-rol indul, kb.
-
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
DroiDMester #5042 üzenetére
szvsz 2x16 nekem bőven elég, időzítés alapján gondolom ugyan azt tudhatják
-
válasz
MaddeNNNN #5031 üzenetére
ramból inkább ADATA XPG 48GB KIT DDR5 6000@CL30 Lancer Blade RGB-t vedd 6200@CL28.at simán tudja
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
deathcrow42 #5037 üzenetére
Köszi.
Idővel nincs bajom, mostani AM4-et is kihegyeztem a végletekig b-die-jal, de most jó áron ki tudok szállni belőle plusz izgatja a fantáziám az AM5. Meg az a tudat hogy 1 gen még valszeg jön bele. -
joysefke
veterán
válasz
Megoldódtak a memóriával kapcsolatos problémáid?
-
Hegyirabló
veterán
válasz
deathcrow42 #5038 üzenetére
Nem ez a legnagyobb bajom, hanem hogy nem vettem észre vásárlás előtt, de az AIO ventik minimum fordulatszáma 500RPM. Így viszont van egy kis hangja már alapjáraton is. Gondoltam lecserélem, csak a ventiket, de nem tudom, hogy mire.
-
válasz
Hegyirabló #5036 üzenetére
Ha 35 fok az idle, akkor kb. 50 fokig meg se emelném a venti fordulatszámát, menjen alapon.
Utána eldöntöd, hogy mit akarsz? Beállíthatsz egy alaplapi 80/85 fok maximumot, és arra hegyezed ki a ventigörbét. Gaming alatt 70-t se fogja elérni a proci AIO alatt.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Hegyirabló #5034 üzenetére
Hutesfuggo, de 40-50 fok kozott kb el van idle, tuske talan 60 korul, fugg a fesztol is.. er nalam most 40-60 kozott mozog idle.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Van, de nem kell, szerintem. Terhelve nagyobb peak-el vannak mint idle
-
Hegyirabló
veterán
Sziasztok!
9800X3D-nek vannak idle tüskéi? Azért kérdezem, hogy fog-e kelleni hozzá hiszterézises ventibeállítás?
Köszi! -
MaddeNNNN
addikt
Sziasztok.
Váltanék AM5-re.
cpu: 9700x
mobo: B650 Aorus Elite vagy Rog Strix B650E-F (még őrlődöm)Megéri a plusz pénzt a 6000CL28-as expo kit vagy általánosságban egy ilyen 6000CL30-as kit-et lehet finomhangolni? Van bennem hajlandóság rá, úgyhogy ez nem lesz akadály.
Jobb választás lehet a felszereltebb lap és a 6000CL30-as kit? -
A B850-F is jó, de igazából túl sok előnyt nem nyújt - ok, azon már van hátul is BIOS reset.
A B650E-F-hez képest ilyen apróságok az előnyök, ugyanúgy egy 10 és egy 20Gbps Type-C csatija van, viszont cserébe 30e Ft-vel drágább.A B850-E-en már van egy USB4 csati is, (papíron több M.2 NVME SSD csatija van, amúgy használható ebből effektíve ugyanúgy), meg 5Gbps LAN, viszont az már 155e Ft...
Ha ár/érték szinten nézem, akkor a B650E-F még mindig ütős ajánlat...
-
RazoR
veterán
válasz
deathcrow42 #5027 üzenetére
A Tomahawk még jó is lehetne de azok a sárga/uv zöld feliratok.....
-
-
RazoR
veterán
A Reddit-es lista alapján tuti, hogy az AsRock kizárva!
Nekem elég a Type-C ahol fontos a sebesség az Type-C-s cucc és a 2.5-ös lan, az 5Gbps-es csatlakozóval is csak 1 gigás a netem
A mostani lapom is Strix és szeretem, így szerintem maradok majd annál? A B850 Strix is ajánlott?
-
Amiket írtam.
Ezen "csak" 2.5Gbps LAN van, a Wifi "csak" 6E. De ugye a B850 deszkákon se mindenhol van 5Gbps LAN és WiFi7. Ha negatívumokat akarnék írni, egyes emberek panaszkodtam az USB-re vele kapcsolatban, de ilyesmit más gyártók alaplapjainál is tapasztaltak mások. Szóval ezt nem típushibának írnám le. Előnye, hogy sok tapasztalat van vele, mert népszerű.A B850 = B650E alapvetően, a chipset ugye minden B650(E) és B850, illetve X870 esetén azonos, egy Promonotry21 SoC (az X670E illetv X870E esetén két Prom21 SoC van sorban kötve). A különbségek a körítésekben vannak.
(Ahogy az összefoglalóban is le van írva.)
Ha a kinézet a fontos, és nem félsz az AsRock-tól, akkor nézz rá a [B850 PG Riptide]-ra , RGB-k terén el van látva, de az is csak 2.5Gbps LAN-t tud, nincs USB4, stb.
-
-
RazoR
veterán
ATX, mATX jöhet.
Nem tuningolok, nincs rá időm
A Z590/11700K-t is alulfeszelve használom...
A VGA-t szintén, szóval kicsit sem szempont a tuning.MSI-vel az a bajom, hogy csúnya
A Strix tetszik. B850-hez képest van bármi "hátránya"?
7800/9800X3D a terv (a tegnapi konfig haveré volt, az ő tollával ékeskedtem), inetlről váltanék.
-
Méretet nem írtál.
Privát ajánlások az adatok alapján:
-[ASUS ROG Strix B650E-F] , Gen5 VGA és 1x Gen5, +2x Gen4 M.2 NVME SSD csati, 2x USB 3.2 Gen2 (20Gbps) Type-C csati, jó audio codec, stb. Korábban is sokszor ajánlottuk, mert ár/értékben nagyon jó helyen van. Hátránya ha alapvetően sokszor tuningolnál, hogy hátul pl. nincs hátul BIOS reset gomb, illetve nincs USB4 támogatás, mint a modernebb X870(E) deszkáknál, valamint "csak" 2.5Gbps a LAN sebesség és a Wifi-ből is csak a 6E szabványt támogatja.- [MSI MAG B850 Tomahawk] , az ASUS ROG Strix B650E-F-hez képest előrelépés, hogy már 3x USB 3.2 Gen2 Type-C csatija van, illetve 5Gbps a LAN csati rajta, továbbá Wifi7-et támogat. Ha ezek nem kellenek, akkor semmi lényegi előnyt nem ad a B650E-F-hez képest, cserébe drágább.
-
joysefke
veterán
válasz
hackeeeee #5017 üzenetére
Köszi!
Van valami eszköz, hogy on the fly állítsam a CO-t teszteléshez? Ne kelljen minden naív próbálkozáshoz újraindítanom a PC-t és BIOS-ban állítgatom. Régebben emlékeim szerint RyZEN Master tudta ezt, de most már nem.
Nálad CO probléma hogyan jelentkezik? Nálam merevre fagy a kép. 7700X mellett anno nem ez volt, az sokkal jobban kezelte a rossz CO beállítást.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #5014 üzenetére
Amúgy megpróbálhatod CO-zni csak ha mondjuk 20 körül volt a vége alapesetben akkor ígxy lehet h 10-15-öt fog tudni.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester #5014 üzenetére
Igen.. Én próbáltam CO-zni mellé de kb. lehetetlen.
Nekem csak ~24k lesz vele, de nekem csak temp van nincs más. Én eltolom 90 fokig.
Amúgy elvileg valamennyi CO-t elbír úgy is.. csak nem sokat.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nyah, CO:
-30
-30
-30
-30
-23
-23
-23
-23Még hagyom menni, de ez így jónak tűnik, talán:
-
steewcv65
őstag
válasz
deathcrow42 #5010 üzenetére
Nem ai oc van nalam
-
válasz
steewcv65 #5009 üzenetére
Alaplapfüggő, gondolom
de a SOC fix érték az elsőbbséget élvez a PBO-val szemben, szóval megvan a fontossági sorrend.
Viszont a Ryzen "AI" OC az mindent boríthat, mert ott ha jól emlékszem kb. azt mondod az alaplapnak csinálj amit szeretnél
De mondjuk nem állítgatjuk egyszerre a PBO-t a Ryzen AI OC-val.
-
steewcv65
őstag
válasz
deathcrow42 #5007 üzenetére
1.27re van allitva, erdekes, mert all core oc-ban ez nem ugrik ki
-
-
omfgk
veterán
válasz
MaddeNNNN #5002 üzenetére
Nem túl erős korreláció.
Gondolom 2024 és 2025 és a gyártási hét.
Minél korábban került eladásra, annál több az esély arra ,hogy kipurcanjon.Ha mondjuk a 2502 kilőne... De ez nagyrészt tavaly év végi.
Ránéztem közben.
Tegnap Bestbyte-tól elhozott 9800X3D az 2450PGE. A központi raktárjukból. Szóval nem valamelyik bolt polcán porosodó darab.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Okos Otthon / Smart Home
- Windows 11
- Óvodások homokozója
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged