Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT

AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baryka007
addikt
válasz
abridabri
üzenetére
Az a baj X3D prociknál a TM5 anta féle tesztekkel, hogy amíg a lefoglalt memória címkéket megtölti a program, van több olyan teszt ami belefére a cache-be... De még ha nagyobb is mint a cache valamivel 1-1 blokk a patternt felismeri a cache és ezzel a ramot skippeli teszt közben az anta féle teszt pl... Ezért gyakorlatilag cache memóriát tesztelsz...
A lényeg, hogy nagyobb blokkokat kell tesztelni, mondjuk 1Gb blokkokkal kell dolgozni, ott a buffer chunk size ~ 256MiB nagyjából... És még ezt is neccesen felismerheti ~100+ mb cachel a CPU ...Ez egyszerre átok és áldás az AVX2 utasításkészletet használó programonak... nézőpont kérdése... Sajnos nem tudod pontosan megmondani AVX2 utasítással a gépnek, hogy ezt csak memóriába töltsd be... Hiszen a cache is a memória részét képezi ha azt nézzük, hogy a CPU honnan is táplálkozik ...
-
tibcsi0407
félisten
válasz
abridabri
üzenetére
Sugi nem OC Guru. A környezetében viszont nagyon profik vannak. Safedisk, Shamino, stb.
Gyakorlatilag a legjobb koreai binnelt hardvereket vásárolja össze. Nem nagyon mutat 1 órán túli teszteket, viszont game stabilra lövi be. Nem is állít ettől többet magáról, szerintem nagyon értelmes figura, de az eredmények ettől függetlenül nagyon kemények, amiket mutat. -
válasz
abridabri
üzenetére
azon én már rég(8hónapja) túl vagyok korábban teszteltem
attól még az univerzál 2 is jobbnak bizonyult

-
Cifu
félisten
válasz
abridabri
üzenetére
Ami a videóban is ott van, hogy esélyesen amúgy indításra készen lenne a 9950X3D2, de "feleslegesen" nem szeretnék piacra dobni. Az Intel nem igazán képes most versenyezni, tehát a meglévő portfolióval is kényelmesen elvan az AMD.
Így van egy olyan feltételezés , hogy az AMD visszatartja a 9850X3D és 9950X3D2 procikat, hogy majd azokat dobja a Nova Lake ellen be. Ez árharcot is hozhat, mert a Nova Lake elvben drága 2nm-es gyártástech-el jönne, míg a Zen5 maradna 4nm-en, így az AMD olcsóbb lehet.
Az Intel esélyesen a többszálas teljesítményben laposra fogja verni az AMD-t egy Zen5 vs. Nova Lake harcban, de játékok alatt nagyjából azonos teljesítményre lehet számítani. Viszont az AMD-nek van egy kiforrott, "olcsó" AM5 platformja, az Intel meg jön az új LGA-1954 platformmal, ami miatt ugye platformváltás is kötelező.
Ez pedig kifuthat oda, hogy a Zen6 is csúszik, 2026 vége helyett inkább 2027-ben érkezhet, és erre mutat az is, hogy a TMSC nemrég módosította az N2X gyártástech felfutását, 2026 végéről 2027-re. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri
üzenetére
Mutattál annó alacsonyabbat is.

De jah, 6000 mellett ez elég baba.
-
-
tibcsi0407
félisten
válasz
abridabri
üzenetére
Safedisk írta OCN-en, hogy nem feltétlenül a legacy latency-ből kell kiindulni. Az AMD procik nagyon bonyolultak, nem lehet 1-1 szintetikus teszttel alátámasztani, vagy cáfolni ezeket a dolgokat.
Dom is bemutatja itt: [link]
Itt pedig egy AMD-s alkalmazott válaszolgat a kérdésekre ezzel kapcsolatban: [link]Nem teljesen fekete, vagy fehér a történet.

-
Ájszii
tag
-
tibcsi0407
félisten
-
Cifu
félisten
válasz
abridabri
üzenetére
Semmi köze a memóriának ahhoz , hogy az adott cpu tud- e 3200MCLK-t (6400 )
Ezzel nem tudok ebben a formában egyet érteni.
Mert most azt mondod, hogy tök mindegy, milyen RAM kited van, milyen alaplapod van, ha belövöd az UCLK = MCLK-t és beállítod a DDR5-6400-et, akkor az vagy menni fog, vagy nem, és erről csak a memóriavezérlő tehet, vagyis a szilicium lottó... -
CJ4567
nagyúr
válasz
abridabri
üzenetére
Az én 7700-am (nem tudom, hogy alaplap probléma-e, B850M Aorus Elite ICE Wifi6E) már a 6200-at se bírja, egyszerűen azonnal elhasal akár 40-40-40-en is
Pedig 6000-en a CL28-at is bírja aktív hűtéssel, finomhangolt (az itteni eredmények után többnek nem merem hívni
) időzítésekkel, aktív hűtés nélkül CL30 a maximum. Kingston Fury Beast 2x16GB 6000 CL30-36-36-36, XMP verzió
Ahogy valamiért a CO se az igazi azóta, amióta a 9070XT van a gépben, mindenféle teszten átment, játékokban is stabil volt -30-on amikor a 3080 volt a gépben, a 9070XT-el pedig már -15-ön is összeomlik az Edge, de hibaüzenet nélkül. -
tibcsi0407
félisten
válasz
abridabri
üzenetére
Az áthúzott Core 4 alapján megy az Allcore offseted, ami jelenleg -18 allcore CO így. Persze, hogy akkor a többire bármit beállíthatsz.

Ez az össze-vissza kattingatás is meghozza a stabilitást idővel Aida-nál, de nem jelenti azt, hogy az az ideális beállítás.
Nézd meg az első két magod. A két legjobb. Totál más CO-t lőttél be nekik. Mi indokolja ezt? (azon kívül, hogy stabil az AIDA-ban?)
Az Fmax felülírása felboríthatja a magok erősorrendjét, de ez csak akkor derül ki, ha a fenti eljárással ezeket kigyűjtöd. Mennyi VID-et kér adott órajelen a kérdéses mag.
A VID request-ek alapján dönti el a lap, hogy mennyi Vcore-t pumpál a prociba. Neked egyértelműen nagyon sokat, az az 1.20x Volt nagyon sok CB alatt. -
tibcsi0407
félisten
válasz
abridabri
üzenetére
Ebben semmi rendszer nincs, amit posztoltál. Random össze-vissza kattingatott CO-k, amik valami stabilitást mutatnak, de berántanak 160 Wattot. Ez így távol áll az optimális működéstől.
Ha az eredeti logikád alapján nézzük, akkor hogy lehetséges az, hogy a második legjobb magod kapja a legkevesebb offsetet?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri
üzenetére
Jah a 9800x3d-nél nem tudom mennyi volt
De sok..Azért gondoltam h első CCD-re majd rátolom a saját profilját, megnézem az stabil-e, és akkor meglesz az első.. nagyjából utána jön a második.
De +200 kanyarban sem megy, aida alatt hasal 10Mp után... +50MHz-vel megy az allcore -20 co.
-
tibcsi0407
félisten
válasz
abridabri
üzenetére
Szerintem Gupsterg megoldása a legjobb rá: [link]
Kiegyenlíted a VID-eket. A legrosszabb mag kapja a legtöbb CO-t, mert a legrosszabb VID alapján választ Vcore-t is a proci, ha allcore load van.
Ez pont fordítva van, mint amit a fórumukon használnak, hiszen a legtöbb helyen a legrossszabb mag kapja a legkevesebb offsetet. De ezzel csak azt éred el, hogy még nagyobb lesz az olló a rossz és a jó VID-ek között. És a CPU a kevésbé offsetelt magot fogja választani a Vcore-hoz.
Ha a kiegyenlítéssel meg vagy, akkor egyszerre tudod az összes CCD-t offset-elni, mert van egy per CO alapod már, amit egyszerre kell le és fel is mozgatni a VID-ek miatt.
Viszont ha belepiszkálsz az Fmax-ba, vagy bármibe, akkor ugye kezdheted elölről.

-
-
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri
üzenetére
Nekem a szokásos profil is ~62 NS, ahhoz képest sztem ez tök jó.
Hát, 3 fps-sel lassabb.. majd megnézem máshol is. 1440p-ben valszeg semmi sem látszik ebből.

CPU igényes teszteknél, ahol kell a ram is, ott közel azonos. Vagy jobb.. Azért írtam h pl. nálam a 2.5b cirka 1-1,5 mp-vel gyorsabb így.
Most használom így, meglátjuk milyen. Cirka a 6400 CL30 szintje, alacsonyabb soc fesszel.

-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri
üzenetére
Miert? Amugy az uclk keri a soc feszt, ha 1:1ben elkezded tolni a ramot. Az fclk-hoz is kell. Persze ha maga a 2200 fclk sokat ker akkor buko, de akkor celszerubb lentebb menni.
Vagyis ha fixen megvagy 2200-on es emeled a ram orajelet akkor az uclk miatt kell emelned.
1.26v korul siman mehetsz, bar volt olyan proci a kozelemben aminek a 6200 1:1-hez is 1.3v soc kellett es lekoppant az fclk 2166-on
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri
üzenetére
Hát, a kiindulási alap már egyszer megvolt, abba beleöltem pár órát.. az egyszer stabil volt, és amikor bétáztam akkor instabil lett. Az volt a 40-es értékkel.. most egy ~10-15 óra elment az aprajára.
Most, hogy láttam nálad a magonkéntit gondoltam megnézem megint, hátha.. és megy.. Ezért gondolom, hogy bios/agesa verzió befolyásolhat.
Munka mellett tesztelgetett, de elment vele pár hét, az tuti.

-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
abridabri
üzenetére
És 128W - n hoz közel 24k-t.. nem is engedem tovább mert felesleges.

Őőő.. hát, a kiindulás a -20 allcore volt, megkerestem, hogy melyik az a mag ami 20 fölé állítva max 1 órán belül elszáll. Utána, az elején, az első magtól indultam 2-esével, utána volt egy időszak h 5-ösével ugráltam felfelé, majd teszt. Mindig vissza bios-ba, állítottam, és go. Utána a finomhangolás.
Röviden, minden állításban van legalább 1, vagy 2 óra, néha 3 óra aida, és néha 1-2 óra 4 cruncher. Ami már stabilnak tűnt abban volt utána cruncher is.
Ha megvolt, hogy stabil, akkor 2-t ugrottam. Lehet 1-1 érték még van fentebb, de jó ez így.
Ha valszeg jön egy új bios, akkor úgyis kezdhetem előről.

-
Sefi84
senior tag
válasz
abridabri
üzenetére
Egyik mérésednél, ami 24.xxx pont ott a bus 103.5 Mhz
A kisebbnél 100 Mhz, mondjuk itt keresendő a bibi
Ugyan azok a beállítások, mint a B650-be? 1:1-ben?
Esetleg erősebben húztad meg a felfogatót most, mint eddig?
Az is jelenthet ennyit sajna, ha a proci jobban szorul. -
Zsohi
őstag
válasz
abridabri
üzenetére
1000 pontot mar csak az el tud venni, ha az egeret mozgatod. Addig amig nem tudod biztosra venni, hogy nem fut a hatterben semmi es magas prioritas mellett fut en nem aggodnak ez miatt. A masik ami meg korabban feltunt, hogy neha "csalnak" az alaplap gyartok. Az alaporajelet neha kicsit feltoljak, 100,5-101mhz kornyekere, ha az LLC mashogy van behangolva, magasabb feszultseget hasznal valamelyik agon ami miatt egyes komponensek jobban melegszenek, igy csokken a teljesitmeny, pasztazas nem sikerult jol, huto nem fekszik fel jol, stb... Mondjuk tisztaba vagyok vele nem ma kezdted, de hatha valami alap dolog.
Amugy az Ace lappal mikor megpiszkaltam az alaporajelet nalam is hibasan jelezte vissza az orajelet, Hw info is nem regen lett patchelve ez miatt.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Napelem
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Mennyibe fog kerülni a Steam Machine?
- Kuponkunyeráló
- Intel Core i7-5xxx "Haswell-E/EP" és i7-6xxx "Broadwell-E/EP" (LGA2011-v3)
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Eladó Redmi A3 3/64GB / 12 hónap jótállással!
- Sony WH-1000XM5 zajszűrős fejhallgató
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti OC 8GB Zalman Z1 PLUS ADATA 600W
- magyar billentyűzet - 162 - 163 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060
- magyar billentyűzet - 165 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

és ért is hozzá és gamer is mi kell még

Pl ezek

deathcrow42