Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- Rap, Hip-hop 90'
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Szimplán érdekel az egész. Azért írom hogy Intelen így meg úgy mert azt ismerem és szeretném ezt is megismerni. Szerintem teljesen normális dolog hasonlítgatni hogy ott így volt itt meg úgy van. Legutoljára X6 1090T-m volt AMD-ből ha nem számítjuk a videókártyákat. Na ott pl azt szerettem hogy olcsóak voltak a ddr3 kínai ramok. [link]
Banyek ez se ma volt...
Mindenképpen írok ha valami van mert szeretek belenyúlni mindenbe amibe csak lehet. Írtam hogy most még nincs gyakorlati haszna de nem szeretném azt hogy az alaplap gyártóra legyek bízva, ha kell akkor szeretnék belenyúlni amennyiben szükséges. Most még nem kell de érdekel minden infó. Tálaltam amúgy mikrokódokat amdhez is. 00B70F00 az ryzen 5 (már ha ez az lehet?) -
Minden biosban vannak a hardvereknek firmware-jei, ezeket alapból lehet cserélgetni. Pl van integrált hang vagy lan annak is. De ugyan így a proci firmwareje is cserélhető. Legó az egész. Magamnak szoktam összerakni csak itt ugye tool hiányában nem tudom melyik fw tartozik a procihoz de azt sem hogy hol lehetne kinyerni.
Tipikus eset, egyik gyártó kijön egy friss mikrokódos biossal a másik meg nem, akkor toolal (intelnél MMtool) ki lehet szedni az egyikből és cseréni a másikon.
AMD-nél uefitoolal ennyit látok:
Mondok példát ilyesmi modokra:
X99-nél ilyen kellett az all core turbo unlockra, vagy minden uefi lapon ilyen kellett a rebar támogatásra ha kézzel kellett felvinni mert a gyártó nem adott ki rebaros biost. Vagy ha Intel elcseszedt valamit ami elég gyakori volt.
Extrémebb eset, kinyuvad a hálókártyád és fagyasztja a gépet, akkor nyilván nem a lapot dobom ki hanem kiszedem a hálókártya fw-jét a biosból. Vagy mondjuk moddolni akarod mert valami extrém gémer lan fw-t szeretnél a gyári helyett ami hardverileg meg ugyan azon chippel van.
Ennek a mikrokód frissítésnek univerzálisnak kell lennie mivel akár melyik dzsunka gyártónak egy referencia bioson keresztül 0 tudással meg kell tudni csinálnia, lásd kínai lapok. -
omfgk
veterán
Nem, de ez pusztán logika.
Két út van.
De ha a másodikat elbassza az ember, akkor már csak egy marad, ismét a második. Ami nekem ellentmondás. Tehát kerülném.Főleg ha valaki ezt az összefoglalóban olvassa.
De lehet ,hogy ez csak az én kisujjeltartásom most.
Egyáltalán nem zárnám ezt ki.
Az én szememben a bios flashback hátul, az a proci nélküli flash-re és a téglázott alaplap feltámasztására van. -
Nem ezt kérdeztem. Csak az AGESA-t (mikrokód) akarom cseréni oda vissza ha kedvem tartja, nem az egész biost.
Még nincs rá szükségem a jelen helyzetben de jobb ha megvan a tudás hozzá, pl tipikus eset ha valami noname kínai vagy oem support nélküli lapon szeretnék frissíteni mikrokódot amihez már nincs bios.
Intelnél kitanultam core2 óta cserélgetni mert intelen volt pár köcsög húzás (ecc reg ram támogatás kivétele, teljesítménycsökkenés, tuning tiltása stb, az ME ről ne is beszéljünk). Ott jól jött hogy pl x299-nél hogy a legfrissebb biosom volt régi kóddal, itt ugye még nincs ilyen helyzet de jól jöhet, vagy oem lapba rakni friss kódot ha kell. Nem csak AM5 esetén érdekel hanem amúgy kompletten AMD platformon. -
omfgk
veterán
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nekem is 850mV-n, csak elég furán működik.. De azért próbáltam ki, mert valahol azt találtam, hogy tán annyi auton, de biztosan nem.. De amúgy auton is megy.
persze gondoltam, azért is maradt végül a 990/990, mert próbáltam kevesebbel, de mindig tapasztaltam valami anomáliát.
DroiDMester: Köszi. Akkor sanszos h hasonló lesz..
-
hackeeeee
Jómunkásember
En arra gondoltam h a soc fesztol is fugg az fclk. Vagyis, nekem a 2200-as fclk-hoz kell az 1.2v koruli vsoc, ha lemegyek 21xx-re akkor mar 1.1v korul is elég.
En mar tobbszor kerdeztem hogy auton mennyi az iod es a ccs fesz, de még mindig nem tudom.
Erre jo a warzone es abban a shader cache, ha ott atmegy akkor oke.
nekem 0.99/0.99-en megy.
-
A soc-ra stabil már jó ideje az 1.1v azt hagyom úgy. A többit állítottam aztán teszt egy hétig mindennel.
A VDDP volt eddig 1.15v, a VDDG feszek auto-n voltak.
Ramoknál 1.35v stabil mindhárom érték arra van állítva.
Én bevállalom azt hogy egyszer egyszer egy hónapban crashel valami hát így jártam de legalább tudom hogy ki van élezve lefelé fesszel minden és amennyire lehet hatékonyra raktam. Meg majd nyáron derül ki mit tud a passzív vizes rendszer.
Azt sajnálom hogy a nyomorult AMD nem engedi lefelé a videókártya power limitjét nagyobb mértékben.. Totál gáz amikor látom hogy 400w-ba belenyal a kártya és nem tehetek semmit ellene. (menükben ha valamiért nem megy a vsync) 7900XT 1050mv-on de itt az alulfesz nem ér sokat azaz extra teljesítményt ad mert jobban boostol a kártya. A freki csúszkák meg bugosak, hiába állítok be kevesebbet ugyan úgy nekiál az egekig boostolni. Pont megvettem a legjobb hűtős kártyát a kategórában hogy majd jól ellesz passzívban lightos játékoknál háát nem így lett, bár valóban semmi hangja 60fps-el de a gépházat meg befűti, nvme ssd-k 60 fokig mennek fel alatta. -
Köszi!
Az auto nekem a halálom. Azaz nekem auto azt jelenti hogy ahogy növelek más dolgokat úgy növeli az auto-n lévő feszeket is. Legtöbbször hülyeségeket beállítva.
CCD és IOD-t beállítom 0.95v-ra. FCLK nálam fix 2000-en van.
Feszeknél is amennyire lehet levinni mindent elvet vallom, és persze ez is adhat plusz teljesítményt TDP/temp limites helyzetbenAsrock X299-nél ha auton hagytam a VCCIO-ot akkor szépen szétfeszelte a bios értelmetlenül mivel semmi hatása nem volt a tuningra azaz csak negatív a plusz hő miatt. Ott ram tuninghoz kizárólag a system agent-et kellet húzni (skylakeX). Vagy még régebben Gigabyte lap auton hagyott fesz wolfdale-nél simán megkínálta 1.4v-al a legkissebb pár száz mhz tuningra is...Pont ezek miatt nem akarok semmi degradációt hosszú távon amiatt mert teljesen fölöslegesen ad rá 10-20% feszt a lap.
Szóval az lenne a normális a lapgyártók részéről hogy auto helyett a gyártó által meghatározott közepes érték lenne beírva és aki akarja az átrakja autora vagy akár expo-t kapcsolva rakná auto-ra. Az extrémebb lapokon legyen gyártó általi középnél emelve kicsivel ahogy eddig is így volt sok tuning lapnál és videókártyánál. Egyik tartékkártyám Asus GTS450 TOP arról volt híres hogy ennél volt a legnagyobb a GPU fesz persze hűtése is ennek megfelelően volt méretezve. 1.28V-on ment gyárilag 1.08v helyett.hackeeeee
Akkor ez a biosom szerint elvileg 0.95v lenne. Kipróbálom. -
pRoject22
őstag
-
Rewmac
tag
Köszönöm, bevallom félek ettől egy picit nem akarok hazavágni semmit. Elég csak azt az egy értéket 1.25-re állítani vagy célszerű lenne mást is?
Mivel érdemes tesztelni, hogy stabil-e? Occt? Aida64?
Közben indítottam egy cinebenchet és nem ugrott fel viszont elmentem itthonról bekapcsolva maradtam gép közben valamikor volt egy 1.329 max, de 1.240 volt amikor hazajötttem azóta se ugrott fel. Cinebench alatt 1.239-1.240 között van most.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Valamennyit tolhat túl.
nekem is vna egy szenzorom aminek az a neve, hogy CPU soc, és az mutatja az adott értéket.
1.215V van beállítva, és 1.240V körül kap a proci. Vagyis, 3 szádaz a divi, vagyis ha 1.26V-t adok neki, akkor kap cirka 1.3V-t. De lentebb úgy néz ki nem is nagyon megy.
De, ha mondjuk neki alapból 1.3V-t ad, akkor lehet 29 ezred a plusz, ha nekem is rátol 3 századot..PL LLC nekem sincs a SOC-hoz, így nem tudom korrigálni.. Ergo így simán átléphet az 1.3V-n, ha nem is sokkal..
-
Sikerült pont 2 olyan esetet felhoznod, ahol kb minden rendszernél fenn áll ez a SMBus bug!
Legfőképp ASRock lapoknál, de ASUS nál is ha az EC engedélyezve van ez ismert hiba, a többi mért értéket nem befolyásolja!
Nincs gond a hwinfo által mért értékeivel nem kell így leírni! Főleg ahogy írod is sokszor user error van, mert több monitorozó programot indítva össze akadnak 1mással!
-
Rewmac
tag
Áh így értem. Nekem anno ezt javasolták amikor az első saját PC-met raktam össze, hogy nézzem a hőfokokat. Nagyon megbízhatatlan?
Mondjuk az SOC Voltage-ot én nem merem állítani mert nem tudom okoz-e másban bármit, csak tudod megijedtem itt a proci téma miatt és elkezdtem figyelni.
Akkor azt mondod nem érdemes nagyon figyelni, hogy akkor 1.240-et vagy 1.329-et kap így HwInfo-ban?
-
Sanyi19
őstag
Kipróbálom őket majd köszi.
Az alap xmp 3 as profil feszultseg 1.35v úgy már alapon sem volt stabil. 1.36-ot kért. Ahogy a trfc-t lecsökkentettem 1.4 kellett. Így futott egy csomó teszt több órán át azért próbáltam innen tovább menni. De megnövelem majd és kipróbálom úgy is. A legoptimálisabb beállítást keresem.
A 30-38-38-38-58-96 volt nezve 20-as tRTP-vel és úgy még jó. De sehol nem olvastam még olyat, hogy valaki csak eddig tudott tRTP-vel lemenni ezért gondolom, hogy valami mást rontok el. Kipróbálom akkor 1.42-n meg majd 578-as tRFC-vel és meglátjuk.
Erre a ramra nem ír semmi se a-t se m-et.
-
Sanyi19
őstag
Igen, de ez a ram nagyon nem megy a gdm nélkül. Előről beállítva úgyhogy alap xmp3 és trfc + trefi és a fesz van beállítva még stabil, de amint 12-re tenném de már ha 20 alá viszem a tRTP-t, hogy be tudjam adni a 30-38-38-38-50-88-ra már dobja is a hibát a TestMem. Valamelyik feszültség lenne kevés? Vagy mi lehet gond? Tipp?
Most mindent visszavéve erről indítom:
-
steewcv65
őstag
Aida fele mem teszt mar nem a legjobb en nem is alapozok ra.De a stabilitast teszt az nagyon jo ezeken a rendszereken.Foleg az fpu, nalam amikor ott elhasal, akkor van baj, mert minden mas teszt lefut akar orakig is.Az fpu megbukik akkor nem stabil,de tenylegesen nem is az.Elinditok egy renderelest es hibara is fut.Ha fpu lemegy akkor a render se bukik meg.
-
TakiNándi
kezdő
De, apróságok. Steam, Epic, Logitech G-Hub, MSI Afterburner, Ubisoft Connect...
De ezek nélkül is 67.7.
A hipervisor-t is írja, de ki van kapcsolva a memória integritás és a veremvédelem.
Azzal számolsz, hogy ez 2 ccd-s prockó? És megyen mint disznó szóval annyira nem zavar. Kellene? Nem értek ennyire hozzá. AMD-m volt előtte is, de nem volt tuning, nem is foglalkoztam vele.
ui: de jó hogy kikapcsoltam gdm, most kezdhetném előlről tesztelést. Csak mert láttam itten zentimings képeken, igazából nem tudtam hogy ki kell.
-
Sanyi19
őstag
Az egy érdekes dolog, azért kapcsoltam be mert kipróbáltam még az alap XMP-n az IGP-t és ha GDM off volt, akkor kékhalál jött már full alapon is, lehet még több feszt kért volna úgy és most bekapcsolva maradt de megnézem anélkül is, viszont így full jól működik a rendszer.
-
Géjza
őstag
Ha szimulátorral, valami spéci kütyüvel validálták le 650E-n (de ahogy a mellékelt ábra mutatja nem lett tökéletes, mert voltak/vannak gondok vga pcei 5.0 használatával és vissza kell venni 4.0-ára, hogy ne legyenek anomáliák), akkor ennyi erővel 650-en is meg tudták volna nézni. Lehetőségük lett volna.
Szerintem szimplán annyi oka volt annak, hogy csak 650E-re nyomták rá a pecsétet, hogy egyrészt el tudjanak adni 650E-t prémium áron vga pcie 5.0-át lobogtatva rajta, másrészt a tesztelésen, validáláson spóroltak 650 esetén. Miközben ők rég nagyon jól tudták, hogy 99.99% eséllyel 650-en is menni fog a vga pcie 5.0-val.
4.0 16x vs 5.0 16x-ről írtam. Hibahatáron belüli (nagyrészt nulla) különbségek vannak ezen esetben, ezért amúgy nem nagy érvágás, hogyha csak 4.0 16x-szel megy az amúgy 5.0-át is tudó vga.
-
Nagyon fura amúgy, és amúgy erre a hírre rögtön előtúrtam egy pár hetes GPU-Z screenshotot ami megerősíti - pár hete ezen el is csodálkoztam, amikor néztem a GPU-Z-t a régi Gigabyte B650-s alaplapon, hogy 16 sávnyi PCIe 5.0 sávszélt írt a VGA-ra a GPU-Z render teszt alatt miközben spec cszerint az egy 4.0-s alaplap.
De ez jó dolog, az ingyen PCIe 5.0-nak örülünk mindenképp.
-
Sanyi19
őstag
Köszi! Játszottam vele tegnap, tRFC-t kellett emelnem, 528 alatt nem szereti.
hackeeeee: Jaa, hát van ott hely, de AIO-val más a helyzet.
Ram hűtő sokat jelent?
Ez a 64-es kit nekem még alapon is elég meleg TM5 alatt 60 fok fölé is tud menni.
Gondolom eléggé be fog olyan közel egymáshoz fűteni a kettő. Dual Rank az is? -
Géjza
őstag
Persze, világos, köszi.
Viszont ilyen elven a B650E-nél sem garantálhatták, mert kb 3 hónapja vannak gen5-öt szupportáló vga-k (ha csak nem amd összedobott magának egy pcie 5-öt tudó frankenstein kártyát 2-3 éve, amivel levalidálhatták 650E-t). Ezen sem tesztelhették ezt le elvileg, persze közben tudhatták, hogy mennie kellene. De ugyanilyen alapon a B650-ről is tudhatták, hogy azon is elviekben mennie kell.
Igazából ez csak egy érdekesség, legalább ma is tanultam valamit. Bár gyakorlati előnye nem nagyon lesz annak, hogy gen5-tel megy-e a vga avagy csak gen4-gyel (gen4 is sok neki) bármilyen deszkában (nem csak B650-esben). Gyakorlati jelentősége nincs (pont emiatt vettem sima 650-es lapot fél éve és nem fizettem felárat az E-sre vagy az újabb lapokra 9800x3D mellé).
-
omfgk
veterán
Hm.
Köszi, ez nekem valahogy kimaradt.Viszont most megy a tömeges béta teszt B650-en. Nálam is. 5070Ti-al ugye már 5.0 és mivel auto-n van a pcie, így akkor mégis helyes a gpu-z adat.
És eddig hibátlan.
Ami mondjuk kicsit fura is, mint írtam feljebb. Rengeteg user-nél át kellett az elején állítani gen 4-re a gen 5 lapokat az anomáliák miatt.
Csak ők gen 5-ről 4-re állítják. Én meg auto-ról tudnám 4-re. -
gejala
őstag
Én is memóriára gyanakodnék. Tényszerűen Asrock memória kompatibilitása a legrosszabb, G.Skill RAM-okat pl. nem nagyon szereti, mégis azt rak bele az emberek fele. Legjobb kompatibilitása talán Gigának meg utána MSI-nek van, és pont ők nem gyilkolják a procikat.
Asrock lapoknál sok a panasz Windows altatásra is, többeknek pl. utána halt meg proci. És ugye jellemzően akkor nem tud visszajönni alvásból a rendszer, ha valamilyen RAM gond van.
-
omfgk
veterán
Na de pont a SOC fesz az ami az Asus lelkén szárad.
A többi gyártónál a különböző tesztekben kisebbek voltak az eltérések.
Vagyis nem lehet csak az AMD a főgonosz, ha ilyen különbségek vannak.Voltak azonosságok. Hogy minden lapnál rossz volt a védelem. Totálba minden gyártónál az jött ki ,hogy nem működik se a temp, se a fesz limit úgy ahogy kéne.
Ahogy pre 1.0.0.7 a memória kezelés is. Na ez mind az AMD szarkupac része.Ebből kapott egy kicsit minden gyártó.
Az Asus-nál felgyújtották.De ez akkor se jelentette a világvégét. Sőt, most az alapvetően asrock-os problémákhoz képest akkor jóval korábban meglett rá a fix.
-
omfgk
veterán
Pedig volt pörkölés is.
Persze nem mind Asus lapban. De nagyrészt, 3/4 részt.
Az arány hasonló volt mint most a főleg Asrock-os problémáknál.
Csak most arányaiban jóval kevesebb a pörkölés. Inkább tetszhalott gépek vannak.Illetve még az a különbség ,hogy amivel itt is sokan próbálták bevédeni az Asrock-ot az elején, miszerint biztos azért van több probléma velük mert többet adnak el, az történetesen az Asus esetében valóban igaz volt. Tehát náluk tényleg ezt támasztják alá a statisztikák. Így már nem volt annyira kiemelkedő a 3/4-es arány, ha a legtöbb eladást bonyolító gyártóról beszélünk.
Ez a 3/4 most az Asrock-nál sokkal durvább. Mert 4-ből utolsók.
-
Köszi, így már értem. És sejtem hogy ez a hibaforrás.
Az Amd féle meg is van jelölve Amd néven, az alaplapi meg simán a cpu menüben van. Nálam az Amd féle nem csinál semmit. De rájöttem mi lehet a gond. Az alaplapinál a pbo-t kapcsoltam be 85fok -30mv-al ez esélyes hogy egy profil azaz felülbírál minden Amd-s beállítást. Szóval kipróbálom azt hogy PBO-t kikapcsolom az alaplapi részen és csak az Amd részen állítok bár számomra eléggé sok amit ott kínál. Az auto beállításoktól kissé félek de csak nem rosszabb az Amd féle mint az alaplapi. -
Thermal limit 85 fokon van, a venti meg fixen amit még csak kicsit hallani. Játékok alatt amúgy sem fog pörögni, eddig ilyen 40-50w körül megy amikkel én játszom de van hogy 30w körül is a lightos játékoknál. Shader complienél meg zabáljon ami jól esik.
Használtpiacon nézem, szokott lenni igen jó ajánlat. Valami bazi nagyot veszek ami tetszik. Ésszerűen, azaz nem fogok noctua 15-öst venni hanem valami használt 10-15eft kategóriát inkább. -
Teljesen jogos a dolog.
Találtam egy tesztet bár itt nagyobbak az értékek de látható az összefüggés a hőmérséklet és trefi között. [link]
Azaz a 65k és 500-as trfc mint hőmérsékletfüggően stabil. Én valahol 60 foknál húznám meg a vonalat ami szerintem biztos érték. (persze ez lehet hogy 70 vagy felette lenne instabil de jobb alálőni sokkal mivel ezek a szenzorok bőven tévedhetnek)
Szóval lehet számítani rá hogy melegebb ramnál egy most belőtt tesztelt érték melegebb napokon vagy rosszul szellőző háznál nem lesz stabil. A következménye meg lehet simán az hogy kinyírja az oprendszert.
Érdemes monitorozni játékok alatt is. (bár nekem csak az aida írja ki, hw infó nem)
Nálam 67 fok volt max ramteszt alatt amit stabilnak írt de jobb a békesség és raktam rá aktív hűtést. Nyáron esélyes hogy ez még +10 fokkal nőhet. -
omfgk
veterán
Nem felejtettem el ,hogy más procik is érintettek voltak.
De ettől még 7800X3D problémaként égett be a fejekbe. Ahogy most is, 9800X3D-t érintő gebaszként.
Engem akkor nem zavart, 7800X3D tulajként, hogy 7800X3D problémaként hivatkoztak rá sokan és most sem zavar 9800X3D tulajként ,hogy a 9800X3D viszi a szalagcímeket.
-
gejala
őstag
Nem erőltették meg magukat. Többen is írták, hogy a meghalt 9800X3D-jük után másik proci működött a lapban, úgyhogy nem meglepő ez az eredmény. Járatni kellene egy másik 9800X3D-t a lapban jó pár hétig, hogy kiderüljön, mit csinál. Volt olyan szerencsés, akinek a lapja egy második 9800X3D-t is elégetett.
-
hackeeeee
Jómunkásember
monitorozva nem ugral annyira, illetve ahol instabil ott el is dobja. Ott jobban ugral a fesz, vagyis magasabb a drop ahogy figyeltem.
Jatszani nincs nagyon idom , a teszt meg mondhatni megy magatol. Illetve mivel karcsubb avrm azert is nezem h meddig realis megfogni a procit.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
RazoR
veterán
A Reddit-es lista alapján tuti, hogy az AsRock kizárva!
Nekem elég a Type-C ahol fontos a sebesség az Type-C-s cucc és a 2.5-ös lan, az 5Gbps-es csatlakozóval is csak 1 gigás a netem
A mostani lapom is Strix és szeretem, így szerintem maradok majd annál? A B850 Strix is ajánlott?
-
RazoR
veterán
ATX, mATX jöhet.
Nem tuningolok, nincs rá időm
A Z590/11700K-t is alulfeszelve használom...
A VGA-t szintén, szóval kicsit sem szempont a tuning.MSI-vel az a bajom, hogy csúnya
A Strix tetszik. B850-hez képest van bármi "hátránya"?
7800/9800X3D a terv (a tegnapi konfig haveré volt, az ő tollával ékeskedtem), inetlről váltanék.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Mi 11 8/256GB HIBÁS!
- Samsung S23 128GB Fekete /+AJÁNDÉK ÜVEGFÓLIÁVAL/normál állapotban / 12 hónap jótállással
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest