- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
X2N
őstag
Nem kell offsetet állítani, elég ha fixre belövöd a feszültséget, az a biztos. Mondtam hogy azt nézd milyen feszültséggel megy pillanatnyilag a processzor terhelés alatt, ne azt amit beállítottál negatív offsetbe, az nem mond semmit, mert nem tudod mihez képest állítottál be -1.4V-ot
Nálam az órajel fix 5GHz all core, 1.145V-vcore-feszültséggel, ez stabil.
Ha nagyobb órajel kell akkor lehet feljebb menni, és utánamenni feszültséggel ha instabil lesz, de 1.2V fölé nem érdemes menni mert a hatékonyság megy a levesbe. Így célszerű 1.2V-al megkeresni a legmagasabb all core órajelet, és azon használni.
VSOC-feszültséget is beállíthatod fix 1.2V--ra, az 1.25V ilyen standard érték 6GHz-es ramokra, de lehet stabil 1.2V-on is.
CPU load line calibration-t meg megtalálod a Digi+VRM fül alatt CPU Load Line Calibration névvel, ez auto-n szokott lenni, kb. fél állásba körülbelül level 5-re érdemes állítani aztán megnézni mennyire esik be a feszültség ha indítod a cinebench-et. Itt azt kell nézni hogy ha beállítottál fixen egy feszültséget, ahhoz képest mennyit esik terhelésen ha elindítod a cinebench-et.
-
X2N
őstag
Feszeld még jobban alul, bírja azt. Nálam 1.145V a maximum. Léggel se éri el a 95-öt csak a 80-at.
A nagyobb órajel->több teljesítmény.
Rosszul tudod, több feszültség az négyzetesen nagyobb fogyasztás->több hőtermelés
Emiatt gyorsabban éri el a 95 fokot, ott meg lekorlátozza az órajelet.Ne azt nézd hogy -0.1X akárhány voltal feszeltél alul hanem azt hogy mennyi a pillanatnyi terhelés közben.
Ezt HW-info-ban a max feszültségnél látod, 1.2V fölé nem kellene menni. Mert gyorsan túlmelegszik a proci.
A load line calibration-t is állíts be erősebbre hogy jobban tartsa feszültséget mert egy 16 magos proci sokkal jobban rángatja a vrm-et.Jelen esetben neked 1.4V-ig felküldi a feszültséget teljesen feleslegesen, emiatt melegedsz túl.
-
X2N
őstag
válasz
parandroid #8526 üzenetére
Minek van rajta felirat, aki többet akar tudni úgyis elolvassa a manual-t.
-
X2N
őstag
válasz
DroiDMester #8077 üzenetére
Pedig én is hányszor kitaláltam már hogy majd ITX gép lesz, pici, meg divatos stb.
Csak kellene teljesítmény is, meg hűteni is kellene valahogy. ATX tápom is adott már sajnos.
Ha anno nem ATX lapot vettem volna hanem mAtx-et akkor most egy Jonsbo D31-házam lenne kijelzővel. -
X2N
őstag
válasz
DroiDMester #8073 üzenetére
Ha egy jól működő, csendes és használható PC-t akarsz...akkor nem építesz ITX-be, ennyire egyszerű. Vannak ma már nagyon jó mAtx házak is.
Föl kell rakni a tömör oldallapot és akkor mindjárt nem fog zavarni az az 1kilós cpu hűtő se. -
X2N
őstag
válasz
DroiDMester #8066 üzenetére
Mert mi változna ha AIO lenne a gépbe? Teljesítménybe szinte semmi, +200-300Mhz all core(az 5GHz-hez képest kevesebb mint 10% teljesítmény előrelépés, régen ennyi teljesítményt hagytak a processzorokban mindig), ahogy írták is kicsik a magok, rosszul hűthetőek, nem viszi át jól a hűtőre se a keletkezett meleget, hallgathatnám a pumpa zümmögését, meg várhatnám mikor folyik ki a víz, vagy hibásodik meg a pumpa amit nem tudok cserélni. A házam is egy 5eFt-os rack doboz. FPS-be, pontszámba nem jelent semmit, funkcióját ellátja
-
X2N
őstag
Már volt egy eleve jó processzor hűtőm ami kiszolgálta az előző Ryzen 2600-as konfigot is, mért vettem volna újat, foglalat is kompatibilis volt. Be kell állítani a processzort, nem azon az 1000 ponton múlik amit a Cinebench ad.
Ziyan-Már volt cpu hűtőm. A mostani hűtőm is elég csendes. Tudom ezt is amit írtál.
AZ hogy a 8 magos processzorodhoz kellette venni egy Liquid Freezer II 360-t én inkább sajnálatosnak látom. Nálam akkor sincs hangja a gépnek ha be van terhelve.Nem a hőfokkal van baj hanem azzal a fogyasztással amire be lett állítva gyárilag a processzor, ezért van 95 fok max gyárilag. De látom még reggel van, nem ment be az információ.
-
X2N
őstag
válasz
Icewloxy #8044 üzenetére
Csak nem megbízhatóbb. Majd 10 év múlva nézzük meg hogy funkcionál az AIO. Nekem is megvolt anno az épített vízzel való játszadozás, amíg egyszer az egyik csatlakozó meg nem adta magát.
deathcrow42-Nekem 3 venti is van a Cryorig-en
-
X2N
őstag
Ha veszel egy erős processzort akkor a legtöbben olyan hűtőt is tesznek mellé. De nem ez az általános. Szerintem sokan AIO-znak itt is 8 magos processzorral, pedig azért egy 8 magos procira az is túlzás..
Nekem is elég erős processzorom van és mégse járatom 170W-on, hülye lennék amikor beállítva csak 120-at fogyaszt, pár % teljesítmény vesztéssel(X<5%). A ram tuning se hoz semmit nekem 4K játéknál hogy megérje a SOC feszt felemelni 1.25V-ra, hogy aztán az IOD 8W helyett 16W-ot fogyasszon a semmire. Emiatt sok értelmét nem látom a ram tuningnak se, teljesen mindegy 4K felbontáson hogy 4800MHz vagy 6000MHz.
Eleve nem így kellene megoldani a problémát, tervezzen az AMD jobb memóriavezérlőt, IOD-ot ami tudja ezeket a nagy órajeleket kezelni hatékonyan.
Ne a user szívjon vele aki kirakott érte egy rakás pénzt. -
X2N
őstag
Csupán annyi kellene tenni hogy csinálnak mondjuk 5-6 különböző profilt, és amikor a rendszer érzékeli hogy nincs elég kapacitása a cpu hűtőnek, vissza vált egy gyengébb profilba ami más feszültség/órajel értékeket jelent. Most is váltogatunk idle meg teljesítmény profil között, itt csak a teljesítmény profil változna. Több értelme lenne mint hogy a 95 fok elérését figyeli a rendszer majd a leveszi a béka segge alá csak az órajelet,feszültséget hogy magát védje, de azért megpróbálja kisajtolni amit lehet szörnyű hatásfokkal.
Sokkal hatékonyabb lenne ha adott órajelekhez lenne egy stabil feszültség érték minden processzorban és ezek között kapcsolgatna.
-
X2N
őstag
Ezekkel az automata tuning opciókkal csak tökön lövik magukat a gyártók, lásd a legutóbbi ASRock kálvária.
X3D-t én nem keverném ide, de ha nagyon akarod.
Csak jobban számít hogy hatékonyabb az X3D cache miatt a processzor, mint a puszta órajel, érdekes nem?Én meggondolom a jövőben hogy AMD processzort veszek-e újat amíg nem lesz itt az IOD jelentősen felfejlesztve...mert az hogy majdnem a dupláját fogyasztja ha 6000Mhz-es ramokkal akarod használni az nevetséges. Több ilyen félkész terméket nem fogok venni...
-
X2N
őstag
Ami megint csak hülyeség(áram/teljesítmény korlátozással teljesítményt szabályozni
), ahogy hőfok korlátozással is
. Az alap problémát kellett volna megoldani(ami nem is volt probléma soha, ők okozták azt túlhajtással), alacsonyabb boost órajelet kellett volna beállítani és hozzá alacsonyabb feszültségeket gyárilag is ahogy eddig tették. Régen is így csinálták a gyártók. Mindig benne hagyták azt a plusz teljesítményt, hogy jó hatásfok legyen. Aki akart az tuningolt. Most meg gyárilag feltuningolták és még túl is feszelték az összes procit hogy stabil maradjon, csodálatos
. Ezért se lett előrelépés a 9***-es széria, amit lehetett már a 7*** szériában kihajtottak belőle.
Memória tuning ugyanez. Mindenki szív vele azért van itt több ezer hsz, meg az előző ryzen topikba is...most adtam el az előző 32GB-os kitemet, az új tulaj is csak szív vele(még 5600Mhz-en is), pedig nincs baja a ramnak.
Rowon-Szerintem ha vesz egy laikus ma egy asztali gépet és összerakja, akkor az elvárható minimum az lenne hogy jó hatásfokkal működik bármilyen processzor hűtővel és nem throttingol az esetek nagy részében 95 fokon a processzor úgy hogy elindítasz tartsa bármilyen feladatot.
De lehet én gondolom rosszul.
-
X2N
őstag
válasz
MasterDeeJay #5146 üzenetére
Itt is gyorsabb a dual rank(azonos órajelen). Ezért kell venni 96GB-ot. Az biztos elég lesz.
-
X2N
őstag
válasz
MasterDeeJay #5143 üzenetére
De lassabb lesz a 4db single rank. 4db single rank=dual rank.
-
X2N
őstag
Közben rájöttem mi volt a gond, elfelejtettem beállítani a cpu szorzót 50X-re és elhasalt az undervolt miatt.
Az a baj AM5--nél hogy a userek nekiállhatnak piszkálgatni a VSOC feszültséget ha magasabb memória órajelet szeretnének, ezt a feszültséget meg elég nagy tartományban lehet állítani úgy hogy működőképes marad a rendszer, még úgy is hogy nagyon ritkán hibázik a rendszer. Ezt a legnehezebb kitesztelni. Nálam is alapból uv volt a cpu(1.1V),vsoc(1V)-n is, teljesen jól működött a rendszer hónapokon keresztül pedig nem volt 100% stabil úgy hogy a gyárihoz képest -18%-al kevesebb feszültséget kapott a soc, és ezzel együtt szépen csökkent a fogyasztás is, ezért használtam így. Jobban jártak volna ha ezt a részét jobban megkötik és kevésbé állíthatóvá teszik, akkor biztos kevesebb probléma lenne a különféle ram órajelekkel. Hasonlóan a többi feszültséget is, gondolom ezért égnek most az ASRock lapok megint, nincs megmondva az alaplap gyártóknak merre hány méter, ők meg túl lövik ezeket biztos ami biztos, 3évet bírjon ki aztán mehet tönkre, többi nem számít.
Remélem a következő szériában már a memóriavezérlő jobb lesz, és fejlesztenek már valamit az I-O die-on is.
-
X2N
őstag
Próbaképpen beraktam reggel a 96GB memória mellé a 32GB-os kit-et, megnézni milyen az ha 128GB ram-van,
erre el se indult a gép, tréing közben elakad.. Azt hittem nem lesz ezt olyan hű de nagy megfejtés, amikor elvileg a quad rank 256GB ramot is vennie kellene a rendszernek. Jó az egyik kit samsung ramos a másik meg hynix. Aztán kivettem cseréltem egyik oldalt a ramokat úgy se. C5 hibakóddal megált. Visszatettem az eredeti 96GB-ot visszaállítottam 5200MHz-EXPO-ra, majd később 4800MHz jedec-re minden gyárira, erre windows-belépéskor már kékhalálozik a gép. Mért ekkora rakás sz.r még mindig az AM5? Most komolyan le kell clr cmos-oznom az egész bios-t hogy egy default beállítás után menjen a gép? Aztán beállítottam a tuningolt 5600MHz profilomat és ment. Akkor alacsonyabb órajelen gyári beállításokkal mért nem megy? Érdekes
-
X2N
őstag
GIGABYTE B650M GAMING X AX vagy ASRock B650M-HDV/M.2 olcsóért apróról. mATX lapot, mindenképpen....
Minden drágább lap csak úri huncutság és pénzkidobás. Nem kell ezeknél komolyabb lap se a 16+ magos procihoz se 6000MHz ram órajelhez, a fölös pénzt el lehet költeni 48GB SKhynix chipes ramra ami tudja a 6000Mhz CL30-t, meg a manapság nevetségesen túlárazott videókártyára.
Nekem most egy B650E-E Rog Strix-em van, de volt Gaming X AX-lapom, kár h nem tartottam meg, és cseréltem erre a lapra, most nem tudok kisebb gépházat venni
. Jonsbo D31 kijelzős házat-at vennék de így lőttek a tervnek.
Volt MSI MAG B650M MORTAR-om is, az nem tetszett, a VRM melegedett.
-
X2N
őstag
válasz
TakiNándi #4907 üzenetére
Semmilyen, azon kívül hogy gyorsabb lesz a ramod ugyanazon az órajelen mint a single ranknál, meg hogy nehezebb beállítani jóra és drágább is. Ha jobb lenne a 2x48GB akkor vegyél annyit, lehet abból is olcsót meg nagyon drágát venni, a 6000Mhz alattiak valószínű hogy Samsung chipesek, azok nem tudnak 6000MHz-et.
-
X2N
őstag
Az a baj hogy nem sokan tuningoltak eddig 48GB-os DR Samsung B die-t, gondolom nem véletlenül.
Ahogy 64GB-os kiteket se.
Ha megy nekem 5600-5800MHz-en ennél kicsit jobb időzítésekkel nekem már jó. Ennyit megér 96GB ram.Az előző 32GB-os Patriot Viper 6200 kit meg megy majd apróra, azt 4800MHz Jedec-en használltam mert nem lehetett beállítani a régi(1éves)biossal. Most az új bios már jobb, úgy viselkedik ahogy elvárnám, boot is gyors, 256GB is támogatva van, csak nincs még memória bele.
-
X2N
őstag
válasz
deathcrow42 #4887 üzenetére
G.SKILL Flare X5 96GB (2x48GB) DDR5 5200MHz F5-5200J4040A48GX2-FX5
Stock EXPO profil így néz ki: -
X2N
őstag
válasz
DroiDMester #4884 üzenetére
A tied single rank, az nem ugyanaz mint a dual. Ez 83eFt, nem 130eFt mint a hynix ramos.
-
X2N
őstag
Zentimings-es stabil tuningos képet időzítésekkel találok valahol 96GB B-die dual rank Samsung-ról? Van overclockers oldalon valami táblázat vagy ilyesmi?
Eddig 2db Hynix-ramosat találtam, de engem az érdekelne hogy a garbage bin 5200 CL40-ből mit lehet kihozni.
Most 5600 CL40-en megy 1.2VSOC, 1.25VDD fesszel, OCCT memteszt leutott rajta, viszont a hőmérséklet felment 56 ok környékére így tettem fölé egy AM5 hűtőventit, ezzel nem megy 43 fok fölé.
6000MHz-en elhasalt eddig 1.25V SOC(1.3V-on nem hajtanám ez teljesen felejtős), 1.25-1.4V VDD mem mellett. Még egy kört majd futok vele hátha alacsonyabb feszültséggel működik.
Buildzoid egyik videójában említette hogy nem igazán lehet 1.35V fölött se semmi értelmes időzítést kihozni belőle. -
X2N
őstag
válasz
DroiDMester #4869 üzenetére
22+fázis, 110A, 2x8 pin->250W processzor
Közben 6-8 bika fázis meg egy normálisan hűtöt vrm(hűtőbordával és heatpipe-al(nem színre fújt feliratozott alu tömmbel
)) untig elég lenne mindenre.
ASrock-nak a Taichi Lite vonalja tetszik csak az is kicsit túl van feleslegesen tervezve.
Nekem AM4 X370 Taichm volt, ott mit össze szenvedtek a biosokkal istenem.Valahol nagyon el lettek k..va a dolgok az évek alatt.
A másik dolog amit nem értek hogy miért nem lehet elhagyni már a hátlapi IO-t, és egy bővítőkártyára rátenni az összes USB/AUDIO/LAN csatlakozót IC-kel együtt, hogy te dönthesd el hova szeretnéd tenni(és mennyi IO-ra, USB-re van szükséged), hogy több hely legyen az alaplapon azon a részen VRM/memória slotnak. Így nem lenne gons pl az se ha mondjuk egy gyárilag hibás ethernet ic került a bővítőkártyára mert az könnyen cserélhető, nem úgy mint a komplett alaplap. -
X2N
őstag
válasz
MasterDeeJay #4853 üzenetére
Ez mind szép és jó csak vannak sokkal fontosabb dolgok is mint a VRM, pl a bios. Asrock-nál sokszor hónapokkal később készülnek el a biosok mint a többi gyártónál, pedig egyszerűbb bios-uk van mégse olyan jó.
-
X2N
őstag
válasz
DroiDMester #4780 üzenetére
Bezártad az explorer.exe-t is?
-
X2N
őstag
válasz
hackeeeee #4775 üzenetére
Nekem meg 71 van process-eknél, most néztem meg egy újraindítás után. Ezzel nem kellett semmit foglalkozni vele, ilyen gyárilag, ezért jó.
Mellesleg anyám 10+ éves 2 magos Dell laptopja így is kettéhugyozza gyorsaságban ezt a 7950X-es Ryzen rendszert, csak azon egy Endeavour linux fut XFCE-deskstoppal, DDR5/NVME SSD ide vagy oda...
-
X2N
őstag
válasz
deathcrow42 #4771 üzenetére
Lehet jövő héten veszek egy ilyen 96GB-os kitet, majd azt befinomhangolhatnánk, sajnos kifutok a 32GB-memóriából rendernél
, köszönöm előre is a segítséget.
hackeeeee-revi-nek az az előnye h már a háttérben is csak 70-100task fut, a gyári windows-al ellentétben ahol ilyen 150-200 lehet. Ezeket nem igazán tudod kilőni Costum ISO-nélkül. Erre gondolok, a Processes-nél(105):
Nézd meg nálad hány fut, érdekel.
Meg nem frissítget állandóan, amitől én hülyét kapok. -
X2N
őstag
720p? Azt hittem azt a felbontást már legalább 15 éve senki nem használja.
Nem mindenhol van felül a 8000Mhz, sőt:Mérési hiba határon belül vagyunk, nagyobb felbontáson meg értelmetlen a teszt.
4K felbontáson 5 fps különbség számít 4800Mhz-hez képest?Szerintem ha beállítod a másodlagos időzítéseket 4800MHz-en simán lehet nyerni +5 fps-t. Az egész teszt kb fingreszelés kategória már h meglehessen mutatni mért kell drágább memóriát venni.
-
X2N
őstag
Mi közve van a chipsetnek a memória sebességhez? Eddig is ment a 8000mt/s ebben semmi újdonság nincs. 2-4 dimmes lapokban, csak nem volt mindegy milyen procid/memóriád van. Nem várható el a 6400MHz mert nem bírja a memória vezérlő, azon kívül értelme sincs mert aszinkronban járatod a fabric-al.
-
X2N
őstag
válasz
DroiDMester #4755 üzenetére
Nincs értelme nálam, nem ezen fog múlni. Nem tervezek ram hűtést se pont emiatt nem akarok ennél nagyobb feszültséggel foglalkozni.
-
X2N
őstag
Azt lehet tudni hogy a G.SKILL Flare X5 96GB/Ripjaws S5 96GB-on milyen ram ic-k vannak? Ezekből normális időzítéseket kilehet hozni 1.35V feszültség mellett?
deathcrow42-Én nem, nekem nem megy 6000MHz-en. -
X2N
őstag
Régebbi Techpowerup-os tesztből kép(összes mag terhelve)100MHz eltérés van 7950X-nél a 2 CCX között:
Az 9950X-nél is ugyanaz az átlag órajel? 100MHz maximális eltéréssel? 9950X-nél már nem tesztelták ezt. Youtubos emberkénk azt mondja nála egy egyik CCD 5.7GHz, a másik meg 5.4GHz-et tud.
AMD oldalon csak ennyi van közölve:Max. Boost Clock Up to 5.7 GHz Base Clock 4.5 GHz
Allcore max boost órajel nincs és szerintem ez nagy baj, főleg annak aki egy 16 magos processzort vesz...valószínű kevésbé érdekli a single core órajel. Az egyik CCD fog menni 5.7GHz-et 1 magon a másik meg nem? -
X2N
őstag
Elég AMD-sre sikeredett ez a "launch" is.
Frame Chasers-már azt mondta tegnap hogy delideli és direct die-al meglesz neki a 6GHz 9950X-el allcore....aztán inkább mégis visszaküldte mert 300MHz-el kevesebb a gyári órajel a második CCX-en. Így kicseszni azokkal akik a legdrágább 16 magos-processzorát megveszik az AMD-nek... AMD helyébe nem így csinálnám, a legjobban sikerült processzorok mennének a 16 magosba.
omfgkAzt biztos nem merik meglépni, azt a népharagot nem tudod te elképzelni mi lesz akkor...
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Filmvilág
- E-roller topik
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Sony Xperia 5 IV - házon belüli siker
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- PS Plus előfizetések