- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Hali!
Egy 1700-es ryzent szeretnék majd a gépbe venni. Egy
AdataCrucial 8 gigás modul van benne (2133 mhz) majd ebből menne még egy bele hamarosan. Olvasgattam olyat, hogy a ryzenek a ramokra érzékenyek.
Na most nekem azt írja a támogatási lista, hogy benne van a tesztelt ramokban a ram.
Akkor ez így jó?! -
oldmanoka
tag
kis segítséget kérnék adott egy 1600x , msi gaming plus alaplap, hyper x 3000 és ramok HX430C15PB3K2/8
2*4 giga
hogyan tudnám kicsit húzni esetleg valakinek hasonló konfig?.... -
Enter65
senior tag
válasz
zakarmihaly #20788 üzenetére
Közben megnéztem, és mintha a memóriáid nem kapnának megfelelő feszt! A DRAM-nál ott kéne lennie legalább 1.2V-nek, de ott 0,3 van. Lehet, hogy elnézés vagy rossz az érték, de nagy valószínű, hogy a lapoddal lehet a gond. Ezen a képen is látszik, amit Johni5 csinált, a jobb oldali képen, hogy neki 1.48V van.
-
Enter65
senior tag
válasz
zakarmihaly #20788 üzenetére
Koszi! Van meg lejebb is, azt is el tudod kuldeni?
-
Johni5
őstag
válasz
zakarmihaly #20786 üzenetére
Ha leírod priviben a számlán lévő számot,vagy megrendelési számot,akkor tudok a csereidő lerövidítésében segíteni.
-
zakarmihaly
tag
-
Beretvás
veterán
válasz
zakarmihaly #20786 üzenetére
tuti visszaküldeném mert igy használhatatlan..
-
zakarmihaly
tag
válasz
Beretvás #20785 üzenetére
szerintem se. írtam az iponnak, azt mondták küldhetem letesztelik és ha tényleg hibás, akkor cserélik,mert garanciás. akkor gondolom érdemes ezt megjátszani, elvileg 15 napon belül intézik. most még lehet, h elég a 8gb, de később mindenképp szeretnék 16-ot (vagy akár már most is, mert amúgy a ramok már működtek együtt)
-
Beretvás
veterán
válasz
zakarmihaly #20784 üzenetére
nem normális egyáltalán. sööt eléggé lap gyanus..
-
zakarmihaly
tag
sziasztok! úgy tűnik nem fagyogat le a gép ha single channelbe rakom a memóriákat. ez normális? végigpróbálgattam mind a 4 slotot, 2 fajta memóriával és a pl a qvl listás g.skill (2x4gb) memóriával el sem indul a gép, már boot közben lefagy. egy korábbi bios verzióval (asrock ab350mpro4 bios 3.0) ugyanaz a RAM működött. szóval vannak anomáliák, de legalább most működik
-
gbal65
aktív tag
válasz
ScomComputer #20779 üzenetére
Koszi az infot.
-
gtamate2
veterán
-
SECTORnooB
addikt
-
wassabi11
senior tag
Áprilisban várható a Ryzen első gen hogy olcsóbb legyen pl az 1700? Ha igen akkor azt már nem érdemes olcsóbban meg venni?
-
gbal65
aktív tag
Rájöttem miért szívatott korábban a PState tuning alatt az Asrock AB350M-PRO4 alaplap.
Első kör: fenthagytam a hivatalos oldalról eltávolított bugos 4.1-es verziót, mert baj nem volt vele minek bántsam. Közben a biosban volt egy BUG, hogy a Pstate0-ás állapotát mindig visszaírta arra a beállításra, amit a "2 kattintásos" tuning alapján kiolvasott.
Ezután jött a downgrade 3.30-as verzióra.BIOS 3.3.:
Tulajok figyelem (!), a PState tuning megy, csak szűkösen. Amint feszültséget állítok a 0-ás Pstatenek, akkor "beragad" a Pstate1-es energiatakarékosság állapotba. Viszont, ha a gyári fesz. értéken hagyom a beállítást, akkor megy a Pstate OC. Ugye a lapnál nem lehet fesz. offseteket állítgatni, de alapból van a proci fesznek ~0,050V-os offset.Tanulság: Ki kell tapasztalni mi a processzornak a lefixált gyári fesszel a vége, ami stabil (pl nálam 1,185V-on 3600-3700, de a feszt offset miatt 1,232-re lövi be).
Akinek az alap feszes tuning kevés, az várjon újabb BIOS-t.. (Bár ennél az olcsóbb lapnál nem érdeke a gyártónak, hogy egy jó tuningos lapot csináljon belőle, inkább lekorlátozza szoftveres módon.)
-
fgabo
tag
válasz
SECTORnooB #20770 üzenetére
Nekem minden jól megy és egyszer csak gondol egyet és fullon megy és restartolni kell mert nem veszi vissza. Gyári hűtővel és a cm kompakt vízzel is. Remélem aida törlés segít.
-
válasz
MaxxDamage #20772 üzenetére
Érdekes válasz jött rá.
"Tesztelt memoriákhoz nem mindig rakják be hogy milyen processzorral tesztelték. Elméletben menne, ha mondjuk pl ryzen 7 processzor lenne a gépébe.
ntoskrnl.exe az viszont mindenképpen arra utal, hogy tul van huzva az orajel és ezért a rendszer instabill lesz."
MD
L -
-
válasz
Ragnar_ #20764 üzenetére
Gyártó szerint 2667MHz a max. mem.kezelési freki. ez felett OC (és vagy-vagy)
Magyarul, ha a lap pl. QVL lista szerint van memória ami pl. megy 3200-on, az a CPU mem vezérlőnek befolyása alatt lehet csak 3066 -ig OC-zható pl. , de lehet van olyan memória ami a QVL listában nem szerepel és gond nélkül megy 3200 -on vagy afölött is.MD
L -
edari
őstag
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
MaxxDamage #20758 üzenetére
szvsz a kd.dll lehet a jo megfejtes.
kuldd el nekik igy natur)
-
Ragnar_
addikt
válasz
MaxxDamage #20760 üzenetére
Az én memóriakitem se nagyon hajlandó működni magasabb frekvencián, vagy szorosabb időzítéseken, de a gyári 3Ghz környéke már elfogadható szerintem. (De persze minél magasabb freki minél alacsonyabb időzítésen)
-
Bossp
addikt
válasz
ScomComputer #20748 üzenetére
Szia!
Nem, de itt az assrockot ajanlottak ellenben az msi-vel ezért döntöttem mellette. Talán nem csaptak be!!!
-
fgabo
tag
Sziasztok!
A következő a gondom: Rog strix b350 lap gondol egyet és elkezdi fullon pörgetni a cpu fant. Valaki találkozott már ilyennel? Legfrissebb bios van fent. Valami megoldás vagy mehet a lap gariba?
Előre is köszönöm -
-
Ragnar_
addikt
válasz
MaxxDamage #20758 üzenetére
Lehet ott valami gond a fluxuskondenzátorral is, ha a 2025.01.20 -as dátumú hibát megnézed
(a lottószámokat fölírhattad volna
)
-
-
Knobber
aktív tag
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
MaxxDamage #20747 üzenetére
%systemroot%\memory.dmp
de vedd ki a pipat az automatikus ujrainditas elol, akkor nem kell gyorsabbnak lenni a halalnal.tizesen még nempróbáltam, a régi wimdowsokon ezzel tudsz belenézni.
-
Enter65
senior tag
válasz
MaxxDamage #20751 üzenetére
Az biztos...
-
-
Ragnar_
addikt
válasz
zakarmihaly #20741 üzenetére
Szerintem talán egy kis pluszfesz mehetne procinak és esetleg ramnak is, ha fagyás van (igaz az fura, hogy nem terheléskor) egy próbát megér, bár nekem alulfeszeléskor volt fagyás, alapon nem, és auton/defaulton inkább túlfeszeli a procit azaz default frekin megy alacsonyabb fesszel is, de lehet, hogy a proci vagy a lap határon van..
-
Enter65
senior tag
válasz
MaxxDamage #20747 üzenetére
Van valami hiba naplózása a win-nek, ott tudod megnézni, de most nem jut eszembe, hogy hol, de amint hazaérek megnézem.
Eszembe jutott. Számítógép kezelés és ott az eseménynapló. Elméletileg itt láthatsz mindent. -
ScomComputer
veterán
Hali, azt tudod,hogy ebben a lapban(x370 gaming x) nincs LLC,és egyéb beállítás a biosban,nem rossz lap,igaz az enyém megadta magát eltünt belőle a boot menü,de garban cserélték de más lapra...
Azért szólok,hogy pontosan nem tudod beállítani a vcore-t,viszont a pstate oc is müxik vele....
Van egy két bugja is de javítható:
Bug 1
Bug 2 -
válasz
Enter65 #20746 üzenetére
A Blue Screen amire hivatkozik (fájl) azt hol tudom megtekinteni, hogy mire is *DLL (általában)
Mert az Asus szerint a probléma szoftveres lehet és kellene nekik a fájl megnevezés amire a Blue Screen hivatkozik."Többnyire a KERNEL SECURITY_CHECK FAILURE felírat valami driver vagy szoftver hibára utal. Szeretném még abban kérni a segitségét, hogy a hibát le tudjuk szükíteni, hogy a KERNEL SECURITY_CHECK FAILURE után többnyire hivatkozik valami file-ra de többnyire valamilyen *.DLL kiterjesztést szokott megadni. Ha esetleg tudja ujra reprodukálni a hibát és fel tudja jegyezni ezt a file nevet és elküldi nekünk akkor lehetséges, hogy letudjuk szükiteni a problémát és tudunk rá lehetséges pontos megoldást kinálni önnek."
Korábban linkeltem már a Memóriám [link] (mind2 modul D-Die -s Samsung)
MD
L -
Enter65
senior tag
válasz
MaxxDamage #20742 üzenetére
Töltsd le Thaiphoont a progit, ez kiolvas mindent a memóriádból.
-
válasz
Enter65 #20735 üzenetére
Alaplapom RAM QVL listájába szerepel, csak azt nem néztem, hogy SPD2133 -on volt (DS 1-2-4DIMM) tesztelve (abba a hitbe voltam, hogy 3400 -on volt tesztelve és ez alapján rendeltem ezt a KIT -et (aztán másikat kellett volna választanom) szóval ezt én szúrtam el és a 3066 is szép eredmény.
Sajna csak ez a lapom van, megnézném egy X370 vagy Hero lapban mit produkálna
MD
L -
Enter65
senior tag
válasz
zakarmihaly #20739 üzenetére
Egy HW infó képet tudsz csatolni? A táp mennyi idős? Tudom buta kérdés, de előfordulhat, hogy valami ott nem stabil!
-
zakarmihaly
tag
-
rsanya87
tag
Sziasztok.
Ezt a hivatalos Gigabyte tuning útmutatást próbálta már valaki?
https://view.joomag.com/gigabyte-am4-overclocking-guide/0517370001491902144?short
Alaplap, ahol kilinkeli a giga:
http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-ax370-gaming_k5rev_10#kfÜdv.
Sanya -
Enter65
senior tag
válasz
MaxxDamage #20729 üzenetére
Inkább a meódnak a chipjével lesz ott a gond. Valamiért nem engedi feljebb menni. Megnézném, ha tudom egy másik lapban, mondjuk egy X370-ben.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
zakarmihaly #20726 üzenetére
rakd bele csak az egyik modult, es hasznald ugy, ha fagy, akkor probald meg a masikkal, de azt is csak magaban.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
"az egyik ram qvl listás a másik nem,"
tehat van ket kulonbozo tipusu ramod a gepben ?
-
Chaser
legenda
válasz
bandika0626 #20731 üzenetére
Barmelyik alkatresz mokazhat, csak kizarassal lehet rajonni
-
Chaser
legenda
válasz
Televan74 #20722 üzenetére
Lehet szulcsinapcsimra' esik be ( :
zakarmihaly memtest felrevezetesnek jo, ideje lenne elfelejteni, 24 orat lazan lefut hibas rammal esetenkent
Prime95 blend+chrome+medialejatszok, akar video konvertalas, ha ram v cpu teren gond van fel ora alatt kiderul
Sok mindentol lehet random bsod, akar lap, tap, cpu, ram -
-
Beretvás
veterán
válasz
Táp milyen?
-
zakarmihaly
tag
sziasztok! a gépem továbbra is folyamatosan lefagy: asrock ab350m pro4, ryzen 5 1600 8gb ram (2 féle), rx 470.
az egyik ram qvl listás a másik nem, de memteszt egyikre sem dobott hibát. amiket még prbóbáltam: tápcsere, periféria csere, driverek installálása, bios frissítés (a biosban minden defaulton van). kb 2 hétig nem volt gond, sőt tegnap 3 óra után fagyott le, ezért csináltam 1 winreinstallt, egy régebbi verziójú win10re, de az is ugyanúgy lefagyott. korábban nézegettem a hőmérsékleteket, minden tökéletes, semmi nem ment kb 60 fok fölé. kábeleket is megigazítottam, a HDD is jó HDD Sentinel szerint... szóval tényleg kezdek kifogyni az ötletekből :\
itt amúgy már másnak is volt pontosan ugyanilyen hibája, úgyhogy azért bízok benne, hogy nem alaplaphiba mondjuk, vagy ilyesmi, hanem valami beállítás. a ramokat is próbáltam másik slotokba, de ott is lefagy random időnként, sőt volt olyan is, hogy a korábbi qvl listás rammal nem is bootolt a gép.. rakjam vissza a régi biost és próbáljam meg ott alapbeállításokon? -
Pro!Petya
addikt
válasz
MaxxDamage #20716 üzenetére
Még egy lehetőség van ha nagyon érzed magadban a tüzet a ramok piszkálására :
Ryzen DRAM calculator + Taiphoon Burner (utobbival óvatosan!!)
Esetleg így dobhat egy SAFE kalkulációban olyat ami elfut 3200-őn.
Az árak konkrétan elszálltak nem is kicsit ....
Ramjaim 189 eur volt, most a legolcsobb helyen is 230 (~14K+ HUF difi)
VGA 622eur , most 709 szintén a legolcsobban de inkább 760 felett , (~28K+ HUF difi)
És ezek a legolcsobb webes árak... (kb a kutya se venne onnan semmit..) szval nyugodtan rá lehet még számolni +5-10-20K különbözetet egy neves megbízható shopnál
Szval jah többi topikban is téma hogy mennyire megugrottak az árak.
De most az asszony orra alá tudom dörgölni hogy mennyit "spóroltam" -
Chaser
legenda
van már info a zen refreshekről, hogy mikor jönnek?
-
Bossp
addikt
válasz
SECTORnooB #20695 üzenetére
A nevesebb helyeken is csak rendelhető volt és 10 napot kellett volna rá várni pl ipon
. Erre most éjjel megjelent pár alzán 10K-val olcsóbban mint bárhol!
olcsóbban mint itt Aprón!
És pont az a RAM amit kinéztem az is 6K-val olcsóbb volt... Már úton a seggsziklakivégzésjátékosX
-
válasz
Pro!Petya #20715 üzenetére
3066 az atomstabil, de az felett már vannak problémák. No mind1! 2666 felett már OC és a 3066 is szép RAM OC
CR2-re lőttem BIOS-ba és programok CR1-et írnak (nem vágom) a RAM OC 3066-on megy mióta a gépet össze raktam (2017.09 hó vége) azért köszi!Ez a CPU Mem.vezérlő amit enged és itt a vége. (külön ram ami erre van specializálva, na az mindjárt más lenne) amúgy meg van OC beáll lehetőség 4 ezer feletti értékre is.
Ez a 3400-as KIT is amit használok...már 70k felett van az ára!/én meg még 50k-ért vettem...no comment/
MD
L -
Pro!Petya
addikt
válasz
MaxxDamage #20714 üzenetére
Anno írtad hogy a gép csak le és feltöltésre megy nálad (asszem
)
Akkor oda az utolsó stabil beállításod lődd be aztán kész. 3066 volt elvileg.
FPS -eket kergetsz vele vagy egyéb amihez fontos lenne a ramba +200 Mhz?
Helyedben én vissza állnék stabilra és azt megfeszíteni amig engedi, de ez a kékhalálosdi csak szétcsesz idegileg (gondolom).
Azt a 3066-ot is lekéne tesztelni alaposan (Prime Blend , Memtest64 -86 végére meg IBT VH) hogy tényleg frankó-e, mert elképzelhetőnek tartom h már az is instabil lehet és ezért nem megy a 3200 sehogysem.. -
válasz
MaxxDamage #20713 üzenetére
Tényleg!
CR1 vagy CR2 -be kell lennie 3200 -on ? (asszem CR1 -be volt úgy is) azt nem babráltam, azt nem is néztem/találtam... (hol is van) asszem "Auto" -n van BIOS -ba.Ui:
Ahogy írtam
Meg is van.
Cmd2T: Auto -n vanMD
L -
válasz
Simi37 #20711 üzenetére
D-die -s Samsung
Nos akkor maradjak csak a jól bevált D.O.C.P. -s 3066 -os értéken ?/ez az amit gond nélkül visz.../
(#20710) Cseneles :
Adtam CPU SOC -nak 1.2v -ot és RAM-t levettem 1.35-re (gyári 1.35v-s 3400MHz-s KIT)
és simán indult restartolás után, de nekiálltam tesztelgetni és 1x csak blue screen(lekaptam gyors)
MD
L -
-
Simi37
őstag
válasz
MaxxDamage #20709 üzenetére
Valószínű nem a ramod a szűk keresztmetszet (esetleg ha nem Bdie akkor azzal is megnézni)
-
Cseneles
őstag
válasz
MaxxDamage #20709 üzenetére
Adj a cpusoc-nak 1,2v-ot es a ram feszt vedd le 1,5v-ra! Ha 1,5v keves neki felesleges kinoznod!
-
Egy érdekesség.
RAM 3200 -on (1.8v -ot adtam neki) az eredmények siralmasak (mi lehet az oka?)
3066 -on
Cinebench R15
GPU: 116+ FPS
CPU: 1305 CB3200 -on
GPU: 90+ FPS
CPU: 1049 CB(második indítás, lejjebb az első futás közbeni hiba, lehet az kavart be az eredménybe...ki tudja)
Első induláskor (GPU) ezt a hibát dobta be.
Lefutott még 3200 -on Aida64 Cache & Memory Benchmark is.
MD
L -
toto111
tag
válasz
zakarmihaly #20707 üzenetére
Szia
Szerintem állítsd vissza mindent alapra , és kezd újra
nekem ez segített. Lehet maradt valami benne álítgatáskor a biosz-ban.
Ja és engedd hogy a win frissítsen . -
zakarmihaly
tag
sziasztok! továbbra is lefagyogat sajnos a konfigom. ryzen 5 1600, 8gb ram (ezekkel nincs gond 2 félét is próbáltam kingston+g.skill) asrock ab350m pro4. én a lapra gyanakszom. elég furán viselkedik a memóriákkal. alapból 3.0-ás bios volt rajta, most frissítettem a 3.3ra, ezzel már nem ment az amúgy qvl listás g.skill ram, a bios után be sem lépett (3.0val ment, sőt együtt is ment 16 gbként) csak a nem qvl listás kingston... valakinek nem volt hasonló gondja?
ami igazán fucsa, hogy 3 hetes kb a rendszer és az elején nem volt gond. most kb 1 hete kezdte el. lehet h 1 win reinstall is elég lenne? amúgy játék közben sosem fagy le, mindig amikor kilépek, vagy bezárok egy alkalmazást, vagy böngészek -
Leon77
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Hővezető paszták
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Formula-1
- További aktív témák...
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 3 3200G processzor
- Intel Core i7 9700T - TDP 35W - 8mag/8szál - Eladó!
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest