- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 05:07 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ragnar_
addikt
Mondjuk én annyit tudok hozzátenni, hogy kitesztelt OC-val alulfeszelve gyakorlatilag 0 problémám volt eddig a procival, és egy időszakban még videot is tömörítettem vele a háttérben, minden mag 95% felett órákig, közben netezés youtube stb.. és semmi hibajelenség nincs kb. 2 év használat alatt. Szóval bár szerényebb OC-vel de +1 a Ryzen megbízhatóságára. És szerintem a következő szériák csak jobbak, hiszen a Zen-nél még volt Ram mizéria is.
(Kíváncsi leszek egyébként a ZEN2 tuningpotenciáljára, elvileg 5GHz-es memóriafrekvencia is lehetséges, de órajeltuningról még nincsenek infók.)
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Nézd meg ugyanazzal az i3 al Witcher3-at mondjuk népesebb faluban akkor azt mondod majd megérte a 1600 , 10-el kevesebbért meg főleg, mert egy 4/4 bizony akadgatna, mint még néhány modernebb CPU igényesebb játék AC például. De ha zavar a 35 vs 37 FPS még mindig eladhatod az 1600-at és vehetsz egy i3-at helyette.

-
Ragnar_
addikt
Amennyire tudom a CL15-ös késleltetésű Corsair kitekkel volt a legtöbb gond.. Nézd meg az összefoglaló táblázatot, hátha van tapasztalat a lap-RAMkit kombóval. Bár az első verziók óta ugye elég sok BIOS kijött már a lapokhoz. De ha a QVL-ből választasz akkor valószínűleg nagy gond nem lehet.
-
Ragnar_
addikt
Én kb. tesztek alatt és videokódoláskor hallom, hogy a procihűtőventi magasabb fordulatszámon pörög. De az tény, hogy nyáron melegebb lehet. Nyáron a VGA-t is lockolom kb. 60 FPS-re, így az sem megy full terhelésen így hűvösebb az egész rendszer valamivel.És az 1600x-et ha húzod is sokkal nem lesz melegebb nekem 3850Mhzen megy 1.28V körül. Nagyon sokat nem jelent egyébként, de ha megy egy kicsit magasabb órajeleken hadd menjen, ha még fesz se kell neki akkor meg főleg.
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Nekem sem volt stabil 3200-on, ha jól emlékszem, nagyon nem akartam feszelni, mert nem hűtőbordás ugye. (Amúgy CPU 3850MHzen és 3Ghzes ramokkal CPU Queenben 3-5%-al volt a sima 8700 alatt. Árban meg ugye.. De egyébként ez a RAM kit már kb. féláron van a 2 évvel ezelőtti árához képest, és nekem zéró problémám volt vele eddig, a stabil OC után.)
-
Ragnar_
addikt
Nézd meg a késleltetést, nekem megy 14/17/17/17-en 3Ghzen ASUS Prime B350 Plus-ban, és asszem picit alul is van feszelve. Sok különbséget nem fogsz tapasztalni valamivel kisebb lesz a latency, de ha megy akkor tökmindegy BIOSban 2 klikkentés. (Az észrevehetőbb sebességbeli eltérés 2333MHz és 3000Mhz között van, de nyilván minél magasabb freki/alacsonyabb késleltetés annál jobb, ha stabil.)
-
Ragnar_
addikt
Íme egy összesítő Procik játékteljesítményével kapcsolatban...
(Szerintem cserélni azt az 1600-at nem érdemes, de 1600 helyett 2600x-et érdemes már venni, én 3xxx-re cserélném csak azt az 1600-at, pletykák szerint az R5 3600x olyan 4.8 Ghz-en megy majd, ami húzva olyan 5 GHz körül lesz majd + néhány% IPC)
, ha lehet hinni a pletykáknak..)

-
Ragnar_
addikt
"Neztem teszteket 2700x vs 8700k-rol. Es valamelyik jateknal kb egyforma, de van olyan ahol a 8700k elhuz kb 20-25 fps el, az viszont sok"
És ha azt az 50k-t inkább VGA ra költöd, akkor 2700x-el a többi játékban lesz +20-25 FPS-ed, ahol a 8700k jobban egy ugyanazzal a VGA-val ott meg ugyanannyi..
Jó proci a 8700k, de nem annyira, hogy +50k-t érjen egy 2700x-hez képest. Akkor inkább 1070-be menjen a zseton mondjuk 1060 helyett.. (Vagy akár húzott sima 2700 + 1070 Ti, vagy 1080) szerintem.És ugye ahogy írták előttem is a prociteszteknél általában 1080(2080)Ti-t használnak. Persze, ha te is azzal csapatod, vagy 1080-al akkor mehet mellé a 8700k, de ha kisebb VGA-val akkor előbb inkább VGA. Játékgépeknél legalábbis.
-
Ragnar_
addikt
Kb. 10% ipc+10% órajel a jelenlegi 2xxx szériához képest és. tényleg elég közel lehet a jelenlegi Intel fölhozatalhoz. Hiszen ugye az Intelnél az órajelelőnyt már nem nagyon tudják húzni ami miatt átlag kb. 10% gyorsabb alkalmazásfüggően mondjuk játékokban. (Persze aztán majd az Intel is lép 10nm-re stb..)
-
Ragnar_
addikt
"Ha az i5 6600K-t tervezed cserélni, akkor már a 2700X elég szép difi.
Játékra kb 5 évig tuti jó lesz."Főleg,ha igazak a pletykák, hogy 8 magos CPU lesz a konzolokban.. Nem hinném, hogy nagyon sokat szöszölnek majd azzal, hogy 16/32 szálig skálázódjanak a PC portok...
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Hát auton XFR-el nekem is elment 1.45+V közelébe néha a Vcore, én stabilan OC-ztam, a fogyasztása kb. ugyan az, mint mikor auton van és visszaveszi az órajeleket. A feszigény nekem is 'exponenciálisan' növekedett 3.85Mhzhez elég 1.25-1.28V Vcore, én jelenleg így használom. A 2xxx széria valamivel jobb órajelben, ha nem lenne 1600x-em én 2600x-et vennék, de cserélni majd DDR5 után fogom szerintem az egész platformot. (Amúgy én is AI suittal lőttem be a stabil frekit és Vcoret, de aztán azt BIOSban állítottam be.)
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Ez akkor lenne igaz, ha minden CPU mag 100%-on menne, a VGA meg pihenne 70%-on. De ha a CPU magok 30-50%-on mennek átlagban ott a game nem optimalizált eléggé. A linkelt videóból egyértelmű, hogy a PUBGnak nem számít a threadek száma még 6 core sem megy 80% átlag közelében sem, csak az órajel. Tök mindegy, hogy i5-8400, R5-1600x vagy 1700x-el tolod amíg 3.7-3.8 Ghzen mennek az adott procik. Talán 5-10% előnye van a 8400-nak szituációfüggően (van ahol tök ugyanaz az FPS)
A 8700k 20-25% plusz teljesítménye valószínűleg az órajelből jön, ugyanúgy a 7700k-é is. Az viszont úgy tűnik, hogy, valóban, ha PUBG akkor valamilyen szorzózármentes Intel a minél magasabb órajelhez.
-
Ragnar_
addikt
Talán némi áresés várható a DDR5 színre lépésével, de az sem kizárt, hogy a DDR4 ára marad, a DDR5 pedig még drágább lesz..
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Ez még nem vészes azért, nekem 3.85Ghz fölött plusz fesszel a hűtőm nem bírta túl jól, ezért nálam a feszemelés nem nagyon volt opció.
-
Ragnar_
addikt
Értem. Én csak az utolsó néhány hsz.t olvastam. Auto OC-n nekem is odatolta a feszt rendesen még 3.7-hez is, de manuálban olyan 1.28V-on megy 3.85Ghz-en, csak azért említettem, ha még nem próbáltad manual OC-val, csak a gyárival, de ha már manuál fesszel megy akkor tárgytalan..
-
Ragnar_
addikt
Az a 3.8-3.9 környéke meglehet min feszemeléssel, sőt feszemelés nélkül is, szerintem próbáld ki, hogy feszemeleés nélkül manuál OC-val nem megy-e ugyanúgy 3.8-3.9-et, és akkor magvan ua. a teljesítmény 95 W TDP-ből is, bár ha van jó hűtőd akkor annyira nem lényeges..
-
Ragnar_
addikt
(Én majd 4-5 év múlva váltok kb. addigra meglesz megint a 30-40% gyorsulás ugyanabban az árszegmensben meg normalizálódik valamelyest a DDR5 ára is, eleinte biztos nagyon drága lesz.)
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
# 25723
Lehet, hogy az a Zalman mégis jó lesz, ha lehet hinni a reviewknak, hogy 100+W-os procikhoz is jó.:
"Kis mérete ellenére meglepően jó teljesít. 125W TPD-s procikat megfelelően hűti, emellett viszonylag csendes és olcsó, remek ár/érték aránya van!"
[link] de a hivatalosan nem találtam TDP-t hozzá, első körben én kipróbálnám a Zalmannal, és ha kevés akkor a BQPR.
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Táp esetleg ? Bár az AM4+1050Ti nem fogyaszt nagyon sokat, de újraindulásokat okozhat akár táphiba is. Minimális procifesz feszemelés, XFR kikapcsolása, hőfok értékek (bár ha idleben böngészéskor is újraindul akkor nem valószínű, hogy a hővédelem). Aztán lehet, hogy tényleg Proci, vagy alaplap hiba lesz. Esetleg a procit kivenni visszatenni a slotba, van akinél az oldotta meg a problémát (nekem egyszer azért nem indult a gépem, mert a ház főkapcsolója elromlott, de csavarhúzóval rövidrezárva indult, és kb. az utolsó hibalehetőség volt amire gondoltam) nekem nem volt még olyan, hogy háttértár miatt fagyott volna a gép, de ha van rá lehetőség érdemes lehet azt is megnézni mielőtt garoztatnád.
-
Ragnar_
addikt
Én úgy terveztem egy generációt kihagyok, aztán majd egy hasonló árkategóriájú procira cserélek ami még megy AM4 lapban.
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
A turbó órajel az állandó, 1600x-nél olyan 3.7GHz+ az XFR 4GHz körüli, de egy minden mag 3.8Ghz-en a legtöbbször valamennyivel gyorsabb volt, mint a 3.7Ghz turbo+XFR, és XFR-hez nekem olyan 1.4-re tolta a Vcoret auto módban, tuningnál én ki is kapcsoltam az XFR-t. A 2 proci közötti 10% órajeldifi az kb. 10% teljesítmény difi lesz a procira érzékeny alkalmazásoknál. Nagyon jelentősnek nem mondanám, mert ugye ahol elfogy az 1600 ott az 1600x is kevés lesz valószínűleg, de szerintem 6k-ért 10% viszont nem rossz, főleg ha nem akarsz tuningolni.
-
Ragnar_
addikt
Én úgy csináltam, hogy offset módban addig minuszoltam a feszt, amíg stabil maradt a proci, így jutottam kb. 1.28V-ra a monitorozó progik szerint. Először nekem is fura volt az offset rendszer, de ha egyszer megvan az optimális fesz onnantól kb. tökmindegy.
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
"3x összeget kifejthetnéd hogy jött ki, de segítek:
Intel: proci 105, alaplap 74 = 179
AMD most: proci 86, alaplap 38 = 124
Már csak osztani kell a két számot! (ezek rendes bolti árak)"Szerintem:
AMD 1600x (6c/12t) 60k + lap 30k = 90k. Játékra egyelőre kvázi fölösleges a 8/16, vagy akkor Intelből is 8/16-os árakkal kellene számolni. (És tényleg azért nem 3x-os, csak 2x-es
) -
Ragnar_
addikt
WoW-hoz 1080 Ti... Amikor a Wowot programozták, még 2 Ft volt egy gombóc fagyi
Én mondjuk egy 4c/4t@3GHz es i5-ről váltottam és elégedett vagyok. A 100ks ársávban egyébként jó a 8700k van benne +20-25% teljesítmény egy 3.8GHz-es Ryzenhez képest (+40% árért) alkalmazástól függően, mint általában, de azt se felejtsük el, ha nincs a Ryzen akkor a 8700k kb. 200k-nál kezdődne, sőt inkább nem is létezne.. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Ragnar_
addikt
Elézést kérek, de kénytelen vagyok elsütni a fluxuskondenzátor (Vissza a jövőbe) problémát a 2052.01.20.-as timestringet látva

Nekem crasht és kékhalált OC-nál dobott ha vagy a RAM, vagy a CPU nem kapott elég feszt. Egy, vagy 2 lépcsővel (0.025-0.05V) feszemelés nekem megszüntette a problémát, egy próbát megér, főleg, ha nem auton vannak ezek a feszértékek, és esetleg a drivercsere után is megmarad. Persze lehet más is, de nekem minimális feszemelések megoldották a fagyás és a kékhalál problémát. (De nekem OC volt Proci alulfeszeléssel RAM feszemeléssel, ha minden alapon van és auton, akkor nem valószínű, hogy az a gond.)
-
Ragnar_
addikt
Mondjuk nekem ASUS lapom van, de ott pl. lehet kalibrálni a ventiket biosban és Win alatt is, akkor megnézi a program, hogy mi a min. max. fordulatszám, és csinál hozzá egy jelleggörbét is a hőmérsékletekhez, így nekem egyszer pörög föl a prociventi indításkor (meg ha full terhelésen megy a proci ugye és melegszik). Szerintem nézd meg van-e ilyen a biosban, vagy az alaplap utilban. Nem biztos, hogy segít, de egy próbát megér.
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Ez eddig rendben is lenne, de ha jelentéktelen mértékben csökken a fogyasztás, és akkor ugye a melegedés is, akkor miért van egyáltalán C&Q ? Engem is megzavart, mert megszoktam, hogy idleben visszaveszi a feszt meg a frekiket, de a teljesítményt nem monitoroztam eddig, csak most a Ryzennél jöttem rá, hogy nem sokat számít idleben hogy visszaveszi-e a feszt , vagy nem... (Mert ugye nem attól fogyaszt 25 W-ot idleben, mert 0.8V-on ment, hanem azért, mert terheletlenül nem vesz fel annyi áramot, vagy valami hasonló lehet
) -
Ragnar_
addikt
Nekem az Aegis ment minden probléma nélkül gyári OC-val 2933-on, 1.35V-on. 1.375V-on (azért emeltem a feszt minimálisan, mert a procihűtő fújja a memóriákat is) 3066-on 14-17-17-17 en is problémamentes egyelőre, 2933-on 14-16-16-16-ot nem nagyon szereti azzal nem is nagyon bootol, 3200-on se nagyon akar már működni gyári 16-18-18-18 időzítéssel sem. Elindul, de Aida/Prime95 10 percnél már hibával leáll. Persze mivel ez gyakorlatilag OC, valamelyest proci/lap/Memkit függő. Ár/értékben nem rossz az Aegis szerintem, a legbiztosabb nyilván egy FlareX kit, de annak az ára is olyan. (Én azért még megpróbálnám azzal a Kit-tel 2800 MHz nél a 14-18-18-18 -at, nem biztos, hogy plusz fesz nékül menne, de az sem biztos, hogy nem.., jah és ha CL15-ön van BIOS-ban, akkor is CL16-on működik, ha jól emlékszem szóval páros CL kell neki. Nem tudom, hogy ez a lap a proci, vagy a memória kit sajátossága.. )
-
Ragnar_
addikt
Nekem kb. ez a sweetspot a cuccommal, magasabb feszre nem akarok menni sem a procival, sem a ramokkal (Ramok 1.375-ön..) A proci lehet, hogy menne még néhány századdal alacsonyabb Vcore-al is, majd lehet, hogy próbálgatom még, de nagyságrendileg ennél sokkal jobb szerintem nem lesz.

-
Ragnar_
addikt
Lehet, hogy hiba, ASUSnál ha be van kapcsolva az energiagazdálkodás akkor még az XFR is működik, 3700-ra boostol csak idleben (ha auton van a szorzó) alulfeszeli a procit, meg visszaveszi az órajeleket, de fogyasztásban elvileg valahol ugyanott marad a proci valóban. (25-30W körül)
-
Ragnar_
addikt
"A CPU és a CPU Core voltage között mi a különbség? Mások az értékek."
Pontosan nem tudom, mert ugye kb. 3db 1.xx V körüli érték van HW infóban, de annyit sikerült eddig kideríteni, hogy az első CPU blokkban a VID értékek magonként az nem a Vcore, a másik kettő pedig (az egyik amit a második CPUblokkban ír CPU Core voltage és amit az alaplapnál Vcore-nak ír) eléggé hasonló, csak néhány 0.01 V eltérés van..
-
Ragnar_
addikt
Lenne egy kérdésem. HW info méri a CPU package powert, az elvileg a proci fogyasztás, és ugye, ha OC van akkor nem veszi vissza sem a feszt, sem az órajelet a Q&C, de mégis kisebb fogyasztást mér HWinfó, mint terhelés alatt. Mondjuk 25W idle vs 90W load. Akkor az most miért van tulajdonképpen ? (Terheléskor az áramerősség növekszik meg ezért növekszik a fogyasztás vagy hogy ? Akkor mi értelme van alulfeszelésnek, meg downclocknak, ha mondjuk idleben 3.8GHzen 1.28V-on is 25 W a fogyasztás, meg 0.8V-on 2.1 GHz-en is 25W a fogyasztás.
(És az is kiderült, hogy rossz fesz értékeket néztem Vcorenak HWinfo 64-ben, az nem a VCore, csak nagyságrendileg hasonló. így már kb. ugyanzt méri a CPUZ, az AISuite3, az AIDA64 és a HWinfo64 (ott van jó sok érték a sensor menüpontban).. és nincsenek 1.5V-os Vcore spikeok sem, egyik fórumon azt írták, nem érdemes amiatt aggódni
) -
Ragnar_
addikt
Hát lehet, hogy gyakorlatilag nincs értelme, de ugye powersaveren állandó 0.8V-on 2.1 GHzen megy a proci idle, Ryzen balanceddel meg ugrál a freki is, meg a fesz is.. power saverrel alacsonyabb lesz az Avg Vcore mint Ryzen balanceden, és böngészéshez, filmnézéshez nekem totál fölösleges az XFR, meg 3.7 GHz, ezeket elég, ha játéknál bekapcsolom..
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Nekem vannak 1.5V-os pillanatnyi értékek is.. Terhelésnél meg olyan 1.26V, kb. - 0.1V offset van beállítva de a fogyasztás, meg a hőmérséklet is visszaesik idleben, ha jól rémlik sima Windowsos balancedben szintén nincsnek ilyen magas értékek, power sawer beállításnál sincsenek, Ryzen balancednél vannak...
-
Ragnar_
addikt
Az én memóriakitem se nagyon hajlandó működni magasabb frekvencián, vagy szorosabb időzítéseken, de a gyári 3Ghz környéke már elfogadható szerintem. (De persze minél magasabb freki minél alacsonyabb időzítésen)
-
Ragnar_
addikt
Lehet ott valami gond a fluxuskondenzátorral is, ha a 2025.01.20 -as dátumú hibát megnézed
(a lottószámokat fölírhattad volna
) -
Ragnar_
addikt
Szerintem talán egy kis pluszfesz mehetne procinak és esetleg ramnak is, ha fagyás van (igaz az fura, hogy nem terheléskor) egy próbát megér, bár nekem alulfeszeléskor volt fagyás, alapon nem, és auton/defaulton inkább túlfeszeli a procit azaz default frekin megy alacsonyabb fesszel is, de lehet, hogy a proci vagy a lap határon van..
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Én winchesterről frissítettem a BIOS-t, részemről utóbbi idők legizgalmasabb 1-2 perce volt, a rebootig.

-
Ragnar_
addikt
Jogos. X370-ben van Pstate, B350-ben csak Cstate van, olvastam róla valamilyen fórumon, hogy hogyan lehet egy procit Pstate-ben OC-vel defaultra menteni, akkor auton lehet a szorzó, és akkor ugye elvileg működik a C&Q. De próbálni nem próbáltam, de nem is tudtam volna.
-
Ragnar_
addikt
MSI-nél lehet, hogy más, én ASUS-nál úgy gondolom, hogy nem órajelfüggő a C&Q, hanem attól függ, hogy Auton van-e a szorzó, vagy nem. (Mert ugye a szorzókat veszi vissza downclockolásnál) Mondjuk 37 alatti szorzót nem próbáltam, mert auton megy 3700 MHz-ig C&Q-val, de 38-on pl. már nem volt C&Q, és javasolja is kikapcsolni a C&Q-t, ha OC van.. (Meg vannak a pstate cuccok is, de azokat nem próbálgattam.)
-
Ragnar_
addikt
Az APPSU az a szoftver, a BIOSban Az AI Tweaker/EPU power Saving mode az energiatakarékos üzemmód.
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Úgy tűnik , hogy alulfeszelve olyan 0.1V-al offsetben terheléssel 1.15V Vcoreal CPU core Power -20% körül az alaphoz képest. Ezt gondolom a CPU fogyasztásnak, ha nem az akkor nincs értelme az alulfeszelésnek.
Szóval ezt a kombót én 24/7-re 6x3.7GHz+XFR@1.15Vcore-ra lőttem be egyelőre a jelenlegi riszrossz hűtővel. Jah és akit nem érdekel, az egyszerűen ne olvassa el 
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Arra van valakinek tippje, hogy a Vcore értékeket honnan érdemes olvasni, mert Ryzen Master vs CPUZ vs. HWinfó kb. mind mást mutat, és nem hibahatáron belül.
-
Ragnar_
addikt
Szerintem Ramoknál a legegyszerűbb, ha a gyári OC-t választod kezdésnek, az beállítja a feszt, az órajeleket és az időzítéseket is az adott kithez. Azon ugye jó esetben megy hiba nélkül, az után érdemes az időzítéseket, és az órajeleket próbálgatni. Ha a gyári OC-n nem megy akkor alacsonyabbra kell venni vagy az órajelet, vagy a frekvenciát, amíg stabil nem lesz. Elvileg 2666MHz-on minimum mennie kellene egy 3000MHz -es kitnek.
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Viszont most úgy tűnik talán HWinfo szerint az idle CPU fogyasztás Ryzen Balanced beállítással olyan 25W körül van az 1.4V-os peakek ellenére ugyanúgy, mint mikor ki van kapcsolva a core boost. Terheléssel olyan 80W boost off-al és 90W boost on-al a (CPU package Power) fogyasztás, de lehet, hogy megy még alacsonyabb Vcoreal is, jelenleg 1.25-26V körül van terheléskor.
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Egy valami fura nekem az ASUS PRIME B350 / Ryzen R5 1600X kombóval, mégpedig a procifesz. Beállítom alapra, és alulfeszelem incrementben a procit ami Ryzen balanced beállításokkal annyit tesz, hogy ha terhelem a procit akkor fölmegy minden maggal 3700 MHz-re, és állandó 1.26V-ot kap. Ha megszűnik a terhelés visszaveszi az órajelet, ami egyébként ugrál bizonyos határok között és a procifeszt is, de az időnként fölmegy 1.4 V körülire.

-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Én is azt várnám, hogy idle visszavegye a feszt olyan 1.0-0.8V-ra a 2GHz-hez, de nem nagyon látok különbséget a feszben, akkkor se, ha 90 % min. state van megadva, vagy ha 5 %. a procinak a Ryzen balancedben csak az órajel lesz alacsonyabb..
(lehet, hogy csak nem jól írja ki a fesz értékeket..) -
Ragnar_
addikt
Nálam minden defaulton, kivéve a RAM, és így Ryzen master szerint a Ryzen balanced beállításon 3700MHz minden core, és a Vcore 1.25-től olyan 1.45-ig változik, de a frekik nem. Nyisd meg Control Panelben a System Management/Power Optionst ott a Ryzen balancedenél change Plan settings/Change advanced power settings/Processor Power Management/ Minimum Processor statehez írd be 5-10%-ot akkor 2.2-re is leviszi a frekiket, de a fesz kb. ugyanolyan határok között mozog. Elég fura, mert akkor ugye nincs értelme visszavenni a frekiket, ha a Vcore marad nagyságrendileg ugyanott.
Jah, közben beléptem én is a clubba
ASUS Prime B350 PLUS/R51600X/2x8Gb Gskill Aegis 3000 MHz CL16-al. (QVL-es a laphoz) A hűtőm nem túl acélos, így tuningot nagyon még nem próbáltam, néhány nap után nagyjából kiigazodok már a BIOS-on, biost nem frissítettem, egyelőre minden működik.Ami fura, az a fesz beállítás. Ugye ha incrementet akarok beállítani, akkor olyan 1.37-ről indul, és kb. 1.4 az ajánlott. Ehhez képest auton azért dobálja 1.4 fölé is a Vcoret rendesen, viszont 1.2 alá nem nagyon megy..
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
"FYI, if you enable Geardown, it will override your command rate and force 1T."
"1T + Gear down is MUCH faster than 2T."Ha a Geardown benabled akkor 1T-t állít be a lap. Szerintem próbáld meg kikapcsolni a Geardownt, ha be van kapcsolva, és úgy 2T-re a CR-t. Ha nincs bekapcsolva akkor passz. (az 1T+Geardown elvileg gyorsabb, mint a sima 2T, azaz úgy érdemes próbálni elvileg, hogy 1T+Gear Down disabled, 1T+Gear Down, 2T+Gear Down Disabled )
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Azért tesztek szerint játékoknál ott a 10-25% teljesítmény, de az inkább a programok 'hibája', hiszen az kb. csak az órajelnek köszönhető mondjuk 7700k esetében + azért van egyszál teljesítmény előnye is az Intelnek, de míg az R5 1600x 60-70k, addig az Intel 6c/12t 110-140k . Azaz az Intel10-25%-ot kínál +80% árért kb. A 7700k ugye 95k, de csak 4c/8t, ezért többszál teljesítményben már van lemaradása az 1600x-hez képest, szóval munka+játékra már inkább az 1600x, mint egy 7700k. Nem beszélve arról, hogy az AMD-nél még a 2 következő procigenerációig marad az AM4, szóval lapcserével eleve nem is kell számolni, míg Intelnél ugye gyakorlatilag minden gen új foglalat ...
-
Ragnar_
addikt
Egy ideje már egy 4c/8t procival i7 már nem nagyon van procilimit játékokban, és a sima i5 4c/4t már kezd kevés lenni, játékmotortól fügően pl. Doomnak majdnem mindegy, csak proci legyen a gépben. A jelenlegi konzolokban ugye 8 magos procik vannak és a játékok kb. 80-58 %-a konzolport. Aztán a jelenlegi Ryzen procik kicsit átalakították a PCs játék-proci piacot, és a régebbi i5 szint jelenleg ugye AMD-nél a 4c/8t, vagy 6c/12t. Az Intel megtartotta a 20-25%-os teljesítményelőnyét, de ár/teljesítményben ugye a R5/R7 teljesen jó alternatíva. Szerintem a játékokban akkor lesz 8+szál támogatás, ha az új konzolgen több, mint 8 magos lesz. Jelenleg ha a 4.5 Ghz, vagy 5Ghz a cél akkor az csak Intellel megy, ez is az egyik oka, hogy a valamivel magasabb IPC mellett az Intelek bizonyos játékokban jobban teljesítenek. Azt mondják a gyártástechnológiából adódóan egy 10%-al magasabb órajel lehetséges lenne az új steppinggel, és ugye akkor már ott lenne 4.4-4.5 GHz környékén a Ryzen is teljesítményben közelebb az adott Intel procihoz a teljesítménykategóriában.
-
Ragnar_
addikt
Azt azért érdemes megjegyezni, hogy ugye a Gskill Flarex 3200CL14-es ram ami a legtöbb Lapban problémamentes már kb. 75k magasságában van a 2x8 Gb, és akkor az még 'csak' 3200 MHz.
Én már úgy vagyok vele egyébként, hogy megvárom a vásárlással a következő steppinget, egyrészt lehet árcsökkenés, vagy teljesítmény növekedés a kategóriákban, és elvileg RAM kompatibilitásban is várható javulás... Mondjuk én a legjobb ár/teljesítmény arányra törekszek, de van aki a max. teljesítményre és oda valóban kellhetnek az extra cuccok. -
Ragnar_
addikt
A 3.8vs4Ghz-nél már nincs csak kb. 5% teljesítménykülönbség, és az sem minden alkalmazásnál jön ki. Emiatt +40k-t 370-es lapra+ 16Gb premium RAM-ra , esetleg vízhűtésre költeni szerintem csak ha benchmark gép lesz, különben inkább VGA-ra. Abból a 40k-ból pl. 1060 helyett 1070Ti, vagy 1070 helyett 1080-al nagyobb teljesítményt hoz átlagban. Azért játékoknál még mindig VGA>CPU (egy bizonyos határig) Freesync-hez AMD kell ugye, a Vega 64 olyan 1080 szinten van teljesítményben és Freesync, de ha kell az űber teljesítmény akkor nyilván egy 1080Ti, de akkor nincs csak Vsync, vagy Fastsync. Szóval ár/teljesítményben az a kis plusz már szerintem aránytalanul sokba kerülne proci oldalról, de az igaz, hogy máshogy viszont nem lesz 4GHz a 3.8-ból, sőt még lehet, hogy úgy sem..
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
A jó hír, hogy elvileg a win10 az uccsó win. Win11 nem lesz elvileg.
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Igen, jelenleg ez van még. Nagyon nagy gondok még nincsenek, de azért a 3Ghz 4c/4t már azért kezd kevés lenni néhol. (Egy 1600X kb. + 30% teljesítmény lenne proci oldalról, játékokban min FPS-ben meg lehet hogy egy kicsivel több is..) Lesz órajelnövekedés is vajon a kategóriákban ?
-
Ragnar_
addikt
A következő Ryzen steppingről nincs még topik ? Akár találgatós is.. Úgy tudom valamikor jövő év elején kerül majd forgalomba. Annyit olvastam valahol, hogy a memória támogatása jobb lehet, mint a jelen steppingnek. Érdemes már megvárni a következő steppinget, vajon ?
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Igen, azt én is figyeltem, hogy 1.4-1.5 Corefeszt is ír XFR-nél, azt esetleg nem nézted még, hogy mi a különbség egy 3.7GHz OC és egy auto+XFR bekapcsolás teljesítménye között ? Azért gondolom auton csak nem füstölteti el magát a proci...
Meg úgy tudom, hogy többnyire ha OC van akkor nincs energiatakarékos Q&C core fesz és órajelcsökkentés ha nincs terhelés ... -
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
-
Ragnar_
addikt
Csak itt is ugye olyan, mintha szerencse kellene ahhoz, hogy menjen az adott ram a névleges frekvenciáján az adott időzítéssel, adott feszültségen. VGA-knál volt még olyan, hogy a samsung memóriával gyártott VGA-k jobban húzhatóak voltak. De ugye ott mindegy milyen chip volt a VGA-n, a névleges órajeleken működött.
-
Ragnar_
addikt
Szerintem ez akkor lenne pöpec, ha 3200-on menne gond nélkül az a memória random lapban, sőt egy kis + fesszel 3400-on is. Régi szép idők..
De ugye elvileg már a 3GHz/3.2Ghz is oc ha a 2400 a szabvány.. -
Ragnar_
addikt
A Ryzen 'hibája' az, hogy valójában nem támogatja a 3GHzes modulokat. Gyakorlatilag lehet, hogy ez sem a Ryzen hibája, hiszen szabványról van szó, és inkább örülni kellene, ha egy RAM megy 3GHz-en, mint elégedetlenkedni, ha nem, de az tényleg agyrém egy kicsit, hogy 'kutatómunkát' kell végezni, hogy milyen ramot vegyen az ember egy adott alaplaphoz az adott boltban... (tehát nem az van, hogy egy 3GHzes ram megy 3.2-n is, de kicsivel drágább, hanem az van, hogy az adott ram nem megy 3.2-n csak 2.6-on.. és ez szerintem pont nem mindegy a szörszálhasogató felfogású vevőknek mint amilyen én is vagyok
) -
Ragnar_
addikt
Hát azért nem olyan egyszerű az a QVL lista, tegnap csak úgy random rákerestem egy lap QVL listájában szereplő ramokra, és nem mondanám, hogy a legtöbb random QVL 3GHz ramot biztosan lehet kapni az adott shopban.., ráadásul, ha volt is, az kb. 60k+ nál kezdődött. Ha 3000-en szeretnék járatni egy 3000/3200MHz-es ramot, akkor miért kell +10k-t kifizetnem az átlag 50k helyett ? Mondjuk ez csak egy gyors próba volt, de tény, hogy lehet mellényúlni a Ram-al, ráadásul a Ryzennél az arra érzékeny programoknál jelentősebb teljesítménytöbblet lehet magasabb ram frekvencián.. Nem értem egyébként ezt a RAM mizériát, Anno DDR3-nál gyakorlatilag bármilyen noname ment a névleges frekvenciáján, sőt többnyire inkább afelett, nemhogy el sem indul a névleges frekvenciáján... (Mit szólna a gyártó, ha bemennék a boltba és azt mondanám, hogy nem fizetek 50-et a 3GHz-es ramért mert Ryzenhez klesz és nem megy majd csak 2400-on, de 40k ért lehet, hogy kell.
) -
Ragnar_
addikt
Annyit sikerült az XFR-ről kideríteni, hogy hűtőfüggő autotuning. Azaz ha nagy a terhelés addig húzza a magokat amíg a hűtő bírja. Ha túllép egy bizonyos hőfokot akkor visszaveszi a frekiket. De általában nem húzza mindegyik magot, viszont cserébe energiatakarékos kb.
-
Ragnar_
addikt
Tényleg, azt esetleg megnézte már valaki, hogy milyen különbség van sima XFR és OC között teljesítményben ? (Ha esetleg valakinek van kedve érdekességből megnézhetné...)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Yettel topik
- ASUS ROG Ally
- Samsung Galaxy A37 – régi ismerős új formában
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EU: senki ne használjon Huawei és ZTE hálózati berendezéseket!
- Mikrotik routerek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Többet gyárthat a jövőben a drágább GeForce-okból az ASUS
- Információáradat a Pixel 11-es szériáról
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DDR5 8GB / 16GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Hp, Dell, Lenovo gyári 65W USB-C / Type-C töltők, tápegységek
- 227 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
VGA-nál is voltak elszállt árak a kriptovaluta bányászláz idején, azt szerencsére még előbb beszereztem elég jó áron.

)
Én mondjuk egy 4c/4t@3GHz es i5-ről váltottam és elégedett vagyok. A 100ks ársávban egyébként jó a 8700k van benne +20-25% teljesítmény egy 3.8GHz-es Ryzenhez képest (+40% árért) alkalmazástól függően, mint általában, de azt se felejtsük el, ha nincs a Ryzen akkor a 8700k kb. 200k-nál kezdődne, sőt inkább nem is létezne..
(És az is kiderült, hogy rossz fesz értékeket néztem Vcorenak HWinfo 64-ben, az nem a VCore, csak nagyságrendileg hasonló. így már kb. ugyanzt méri a CPUZ, az AISuite3, az AIDA64 és a HWinfo64 (ott van jó sok érték a sensor menüpontban).. és nincsenek 1.5V-os Vcore spikeok sem, egyik fórumon azt írták, nem érdemes amiatt aggódni
Az lesz az. Kikapcsolatam a core perf. boostot, és nincsenek 1.4-es Vcore értékek. (Viszont ahogy látom, van valamennyi teljesítményvesztés is
. Úgy tűnik , hogy a 95W-hoz lövi be a 1.37V-os procifeszt, és üresjáratban 'elfelejti' az offsetet..
ASUS Prime B350 PLUS/R51600X/2x8Gb Gskill Aegis 3000 MHz CL16-al. (QVL-es a laphoz) A hűtőm nem túl acélos, így tuningot nagyon még nem próbáltam, néhány nap után nagyjából kiigazodok már a BIOS-on, biost nem frissítettem, egyelőre minden működik.