- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- skoda12: Webshopos átverések
- GoodSpeed: iPadOS 26 A Liquid Glass varázsa
- sellerbuyer: Nem veszélytelen a RAM duplázás de vajon megéri?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vaze egy Volari V8 Duo is van a falon! Aztak*rva, az nagyon ritka darab!
Én az elmúlt napokban azt tervezem, hogy szerzek egy pofás fehér (ivory) ATX házat és egy K6-2+ retro konfigot építek bele. Van hozzá ivory 15" Acer TFT monitor, még fehér optikai egér és bill kell hozzá.
-
-
spista222
addikt
Ahogy elnézem azokat a chipeket és kiszerelést, szerintem még be sem voltak forrasztva, nem legyalult chipekről van szó hanem gyárban kimaradtakról.
-
Teljesen egyetertek. Itt jo a hangulat es belefer az okorkodes is.
Hogy ne csak offoljak: Elvezem, hogy a hobbim a munkam lerakatnyi oreg szerverbol fogok legozni par erosebbet. A trainernek meg sikerult par okossagot mondani a processzorok belso vilagarol. HT, QPI, modulos felepites kerult a kepbe vm-el kapcsolatban.
-
gban
veterán
Egyetértek.
Különben is, mi csak azután érdeklődünk egymásnál, hogy érdekel-e valakit tesztelési céllal ez vagy az a topicba vágó retro cucc.
Nekem is lesz pár "felajánlásom", egy tualatin lap tua procival, de még tesztelem én is állapotilag, meg lesz egy halom retro VGA is - fenyőt érdekelheti esetleg 1-2 belőle, hátha más számára is érdekes lesz egyik-másik.
A hétvégére tervezem hogy felrakok pár képet meg infót róluk ide. -
gban
veterán
Nekem így nézett ki anno az autoexec:
PATH=C:\QEMM;C:\;C:\DOS;C:\NC;C:\NC\NU;C:\UTIL;C:\UTIL\CDROM;C:\UTIL\xg
C:\QEMM\LOADHI /R:2 C:\DOS\MSCDEX.EXE /D:MSCD001 /M:10
C:\QEMM\LOADHI /R:2 IMOUSEígy meg a config.sys:
lastdrive=z
DEVICE=C:\QEMM\DOSDATA.SYS
DEVICE=C:\QEMM\QEMM386.SYS RAM R:2
DEVICE=C:\QEMM\DOS-UP.SYS @C:\QEMM\DOS-UP.DAT
DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:1 /SIZE=8592 C:\QEMM\QDPMI.SYS SWAPFILE=DPMI.SWP SWAPSIZE=1024
DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:1 /SIZE=23072 C:\UTIL\CDrom\CDdrv.SYS /D:MSCD001 /V
DOS=HIGH
SHELL=C:\QEMM\LOADHI.COM /R:2 C:\COMMAND.COM C:\ /P -
Fenyő
őstag
Igen hivatalosból 7.7 a max, vagy a 7.12-re épülő omega, ami igazából ilyen mixelt driver a 7.7-esből használja az agp-és fájlokat. A pontos okra már nem emlékszem, de az Ati 7.7 után vmiért úgy döntött, hogy nem támogatja tovább a HD széria előtti agp-és karikat, ami főleg az X1-ezres széria szempontjából volt nem túl szép lépés (hiszen akkor azok még bőven használható karik voltak, sőt egy X1950-essel még ma is el lehetne lenni, ha lenne hozzá újabb driver), ugyanakkor ugyanezen kártyák (X-es és X1-es széria) pci-e változatai meg simán mennek az újabb driverekkel is.
-
Fenyő
őstag
Agp-és karikhoz a 7.7-es volt az utolsó normális hivatalos catalyst (legalábbis XP alá 9x00, X8xx és X19xx szériánál biztosan), az újabbak főleg ilyen öreg kártyákkal nem igazán mennek rendesen, ebbe én is belefutottam annó, az újabbakban az Ati igazából a HD széria előtti kártyáit igencsak elhanyagolta...
tpower: Omegából a 7.12-re épülő jó még a fenti agp-és szériákhoz. -
Rive
veterán
Ahogy nézem, ebből lesz némi lelkivilág-buherálás
- szerintem a program némelyik értéket hibásan azonositja, vagy más terminológiát használ, mint az adatlap. Ez esetleg megér némi töprenkedést a program manuálja fölött.
- ha afféle durrbele tipus vagy, mint én, akkor én a helyedben az első és a negyedik csúszkát állitanám egy fokkal nagyobbra, és megnézném, úgy hol a tetejeBacsis: ezekhez az átok Compaq gépekhez heveny emlékeim szerint nem csak floppy diag van, hanem floppys vinyó-beavató is. Kicsit keresgélj a Compaq letöltések között, hátha...
-
-
bacsis
Közösségépítő
-
-
fsb1000
nagyúr
Az árkülönbségnek mindig van valami oka. Nem feltétlen műszaki oka van (példát megint nem hozok a telefóniából, mert nem akarok trollkodni), de a piaci mechanizmusok, egy idő után büntetik a túlárazott termékeket.
Ha elfogadjuk tényként az Intel CPU-inak túlárazottságát, akkor ezzel kapcsolatban vagy nagy késésben van a piaci korrekció, vagy olyan indokot kell keresni a feltételezett árkülönbségre ami leginkább egy valós műszaki előny lehet a konkurenseivel szemben.
De lehet más is... pl. átlag ember által nem ismert vagy nem felmérhető piacbefolyásolási technika, fogyasztási szokás manipuláció stb.****
Egyébként konkrétan abban az árlistában melyik AMD-re gondolsz amely egyenértékű egy P4-el és jelentősen olcsóbb? Mert mindig csak általánosságban van leszögezve az hogy az AMD olcsóbb azonos teljesítmény esetén.Szerintem nem AMD/Intel hitvita, ha 2 konkrét CPU-t összehasonlítunk. Annak van műszaki tartalma és talán 10 év távlatában akár még retro is lehet, tehát nem off.
-
fsb1000
nagyúr
"Ugyanis P4 erősségű AMD-t vehettünk Celeron áron! "
Ez nem más mint a net bizonyos részein elterjedt tévhit.
Még a mai napig élő tévhit. A mai kapható CPU-kkal kapcsolatban is.----
"sokat képzelt magáról az Intel"
Ezt így elég nehéz absztrahálni egy multi cégről, de az eladási statisztikák eredményeivel szemben nekem nagyon gyengének tűnik. Van valamilyen racionális magyarázat arra, hogy a brand gépek többségébe Intel CPU került a P4 korszakban? Miért tettek ilyet a profitorientált cégek, ha azonos teljesítményt jóval alacsonyabb áron is megkaphattak volna? -
bacsis
Közösségépítő
Nézd meg a fentebb linkelt 2002-es árlistát!
A 2400+-os T-bred 57ezer Ft és a Northewood magos 2400Mhz-es 400-as FSB-s P4 szintén 57 ezer Ft... akkor meg? ugye hogy nincs is az az őrült nagy ár különbözetszerk: de az 533-as 2,4-es Norci is alig pár ezerrel drágább
szerk2: És emléxem én arra is amikro a Barton 90ezer Ft körül mozgott
-
bacsis
Közösségépítő
szerencsére én minden kornak/platformnak látom a szépségét, pl most egy napot tök jól eljátszottam az X1950XTX-el, de holnap kipróbálom a 8800 ultra SLI-t is, ha minden jól megy, és amikor számomra is megfizethető lesz, akkor biztos vennifogok GTX480-at meg GTX Titan-t meg Core i7 3960k-t
-
fsb1000
nagyúr
OK, van benne valami, de sajna nekem nincs lap temetőm, ami rossz volt azt eladtam vagy elajándékoztam (a hűtőket kicsit sajnálom...) Szóval még az alkatrészért is el kell autókázzak.
Tényleg nem lelkesít. hogy alaplapot hegesszek, nagyon rég dolgoztam a MeV-ben és asszem az első 3 hónapban csak forrasztgatnom kellett. Nem kérték számon mennyit csinálok, talán még azt se tudtam mit mibe ültetgetek.
****Nade.. kéne nekem egy kis megerősítés, már megint sikerült valakivel vitázzak, aki azt állította, hogy Brand gépekhez is létezik valami progi amivel lehet CPU órajelet állítani. Burkoltan lehülyéztem, de aztán később eszembe jutott hogy volt valami setfsb progi, de ha jól emléxem csak olyan alaplapokkal működött amelyek BIOS-ból is tuningolhatóak voltak.
Brand gépekkel csak az utóbbi 2-3 évben találkoztam, látva a minimál biosukat meg sem próbáltam órajelet emelni. Szóval létezik ilyen spec progi amivel pl egy "régi" HP vagy Dell gépet lehetne tuningolni? -
-
-
zotyesz66
őstag
Az az MVP3-as Sector lap, az valójában PC Partner. Volt nekem is, de nem voltam odáig érte. Ment benne K6-2 550 és K6-III 400, az úgy komplett tuningmentes volt, de alapból is kihívásokkal küzdött sebesség és stabilitás terén. Persze lehet, hogy csak egyedi gond volt. Az említett K6-III procival egy moddolt bios-os PCChips M537DMA (VXPro+) stabilabb volt, a K6-2 550 pedig egy P5A-ban működött hibátlanul utána évekig.
-
Fenyő
őstag
1. Cbrommal meg lehet oldani, itt lépésről lépésre le van írva hogy kell használni, nekem már párszor jó szolgálatot tett (főleg ilyen hányavetibb gyártóknál, akiknél a termékük utólagos supportja ismeretlen fogalom), de csak natív dos alatt működik, parancssorból nem. Vagy van egy kényelmesebb megoldás a bios patcher 4.23-as (ha kell akkor előkotrom vhol arhiválva van), ez automatán hozzáadja a hiányzó cpu microcod-okat és szorzókat, az összes SS7 (K6-2/3+), S370 (Cumine, Tua), S462, S478 platformhoz (bár ez utóbbi 2-nél nem tudom, hogy a legutolsó szériákat is tudja-e), ill. ha hdd korlátot talál (8/30/64 GB), akkor azt is fixálja 128Gb-ig. De ezek mind csak Award bioshoz jók, de tudtommal az Abit csak ilyet használt.
-
-
zotyesz66
őstag
eeee... tényleg, kevertem az i815-tel, az volt a BX hivatalos utódja, az nem kezelt, csak 512-t, gondolom a szutyok i810-től örökölte.
Viszont volt kompatibilitási probléma, nem volt mindegy, hogy hány chipes modul. 128 megásból min 8 chipes, 256-osból meg 16 chipes ment vele. Különben csak a felét látta, ezért látta csak a felét az 512-es modulnak is. Kellett volna csinálni "emeletes" 32 chipes 512-es modult a régi 64 megások mintájára!
Ja és csak ATA 33-at tudott, bár ez nem gond. -
zotyesz66
őstag
A BH6 jó volt... ha kifogtál egy jót. De ordas szopások is voltak vele. A BX nagy hátránya a memória támogatás volt, 512-nél nem kezelt többet, bár ki vett volna annyit, amikor 128 mega is 70000 Ft volt. '98-'99-es átlag konfig így kezdődött: Abit BH6, Celeron 300A, 32 mega SD RAM, Riva TNT (esetleg 128), 8 giga HDD, LG 52x CD-ROM...
-
Nekem az am386DX-40 volt a kedvenc processzorom és ma is azt az időszakot találom a legizgalmasabbnak/színesebbnek az eddigi PC-s pályafutásomból. A következő bumm a P1 tuningja volt és a voodoo kártyák csodája, aztán a K6-2 és az Athlonra való várakozás. Utána valahogy lankad a figyelmem és az érdeklődésem. Nem mondom az amd64 nagyon felizgatott megint, de már nem érhet az előbbiek nyomába sem. Most a Trinity... de az már tényleg sehol nincs ahhoz a jó 386-os korszakhoz. Annyira változatos gépek már nem lesznek soha mint akkor voltak. (mikor nekünk 386-osunk volt, akkor már volt itthon is Pentium 60MHz)
166-os P1 210Mhz-en... de szép volt az... azóta meg csak nézek, hogy bacsis mikkel dobálózik itt Pentium 1 ügyben. -
Ádyka
őstag
Senki nem Thortonozott Bartonozott? Kétlem.
Számomra pl a számítéstechnika egyik legszínesebb korszaka volt.
Istenem de kafa lenne a Thortonban bekapcsolni a + cachet. Mit rontottam el, miért nem megy? Vagy tök esélytelen mert 39, hét után készült? Hogy emlékeztek erre? Én ködösen. -
bacsis
Közösségépítő
Én is így "MP-sítettem" pár Athlon-t nem rég, kikapartam azt nyomkodtam a közepibe ezüstöt, asszem 75% lett jó kb.. nem is tudom 4-5-t csináltam amiből 3-4 lett jó, jahh igen asszem 2 nem sikerült, ott már szétfúrtam a procit az istenért sem tudtam rávenni, hogy MP legyen
-
bacsis
Közösségépítő
Én életemben egyszer Ghostoltam, igaziból soha nem volt rá szükségem, kb a nyáron, a Norton Ghost 16-al vagy melyikkel, és egy 130megás IDE-s vinyó tartalmát kellett átrakni egy másik vinyóra, egy cégnek... mivel IDE-s volt, Win XP alatt is simán megtudtam csinálni.. de az MFM vinyót nem tudom, hogy sikerülne-e XP alatt életre kelteni
azzal most még nem akarok küzdeni, de persze mindenképpen ki akarom próbálni
szóval, mellik progit javaslod? -
Fenyő
őstag
Igen a korai 3D-és játékokhoz elég kisebb Pentium is (Quake1-el pl kb egy 90-100 Mhz-es példány az a határ ahol még jól megy, tehát egy 83-as POD még talán jó lehet), de kizárólag Intel (K5/6x86 felejtős a gyenge FPU végett), de a későbbiek valóban folyamatosabbak egy P1MMX-el, mondjuk CeleronA mellé már inkább V2 dukál, de 450-en a V3-hoz is elég már.
Bacsis:: a Cyrix 5x86 tényleg sok tekintetben modernebb az am5x86-nál, de annak is pont az FPU a gyenge pontja, sajnos azt kell mondjam, annó az Intel azt nagyon eltalálta, míg a konkurencia másra helyezte a hangsúlyt. -
Peter789
senior tag
számottevő előrelépés - lévén hogy valami boot-szerűt látok végre - de még mindig nem tökéletes:
SYSLINUX 4.03 2010-10-22 CHS Copyright (C) 1994-2010 H. Peter Anvin et al
ERROR: No configuratuin file found
No DEFAULT or UI configuration directive found!
boot:de ezzel az alap csomaggal már talán tudok majd erőszakítani magamnak egy normál MSDOS csomagot, thx!
-
törölt tag
VIA-val 900MB/sec, 815EP-vel 960MB/sec körül van a sávszélesség. Játékok alatt nem vettem észre különbséget, mindkettő meglepően fürge, de ugye a VIA több ramot támogat.
Az egyik 512-es modult viszont kivettem, mert bizonytalankodik vele az alaplap, lehet hogy az ECC miatt. 1024MB-tal tökéletes.
-
iday
aktív tag
Fagyás az volt, de azt az ócska alaplap számlájára írtam.
Másik gépben "jól" ment.Azóta lett még néhány kártya, de még nem raktam fel.
ST6-E tudom hogy ritka, de nem is adom.
Pláne hogy egy fórumtársunk emléke is fűződik hozzá.Frangepán u., de ma nem vagyok ott, legközelebb hétfőn.
-
Fenyő
őstag
Szvsz azért mert elnézted a lábkiosztást, ahogy nézem, pont a tükörképét csináltad meg, ahol procin az 1-es lábat jelölő ki háromszög van ott kell azt a 3 lábat leszigetelni, neked viszont pont átellenben van. Amúgy maga a kivitelezés tetszik (lehet majd megcsinálom a Cuv266-os lapomon), mondjuk én az összekötést a foglalat hátán fogom eszközölni, és ahogy olvasom fcpga-nál elég lehet a 3 szigetelt láb is, csak ha nem indulna kell hidat csinálni az egyik szigetelt lábnak...
-
spista222
addikt
Ha jól emlékszem csak 1,5V-ig lehetett emelni a feszültséget mert a feszültség módot én már nem akartam megcsinálni nekem csak az ISA slot volt a lényeg
Én S370-ben csináltam kb 1500-1600-ig ment, de ez már régen volt. Ha találsz hozzá jó slot1 átalakítót amivel feszültséget is tudsz emelni akkor sokkal többet ki lehet hozni belőle. -
spista222
addikt
Nekem egy ABIT BX133-RAID-ban van egy 1.3 as TUA cerka.
Eszerint csináltam.A piros lábaknak nem szabad érintkeznie, a rózsaszínnek sem szabad csak az átkötéssel, a zöldeket szimplán át kell kötni.
Feszültség modot nem csináltam ezzel csak szimplán menni fog a tualatin proci a BX-es lapban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okos konnektor: tényleg spórol az áramon, vagy csak pénzkidobás?
- Linux kezdőknek
- Google Pixel 10 és 10 Pro összehasonlító gyorsteszt
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mégis marad a Windows 10 ingyenes frissítése
- Diablo IV
- Milyen házat vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- Intel Core i7-14700 20-Core 2.1GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.40GHz) Processzor
- Intel I9 14900K + ASRock Z690 PG Riptide + TeamGroup 32GB(2x16GB) DDR4 3200MHz CL16
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i5 4440 4mag 4szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3403
- Mobiltelefon, konzol és TV felvásárlás gyorsan, biztonságosan!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest