- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- pusszycat: JEYI - okos, színes, interaktív, ssd külső ház.
- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból amikor még nem volt Ryzen!
- hcl: Philips M120D/10 kamera hackelés és parajelenségek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #72577 üzenetére
Nem overkill a GTX 1060 egyáltalán, abba a konfigba. Újabb címek szépen kihasználják a sok magot és akkor Full HD-be kb. ki is hajtja rendesen.
Régebbi címeknél meg lehet UltraMaxolni a grafikát.Viszont hadd kérdezzem már meg, mi az ami miatt bővíteni kell/érdemes a 16GB-ról 24-re a RAM-ot?
Csak azért kérdem, mert én ősszel a 2x4GB-t már kevésnek éreztem (1. jött a 8GB-s 1080, 2. jött az SSAM4). 16GB-t el lehetett volna érni úgy is ha veszek még 2db 4GB-st, de pesszimistán álltam hozzá: úgyse menne együtt a már megszokott normális (kimaxolt időzítéssel). Szóval eleve 2x8GB-t kerestem. És mázlim volt, mert találtam ugyanolyan típusú kinézetű és időzítésű 8GB-s RAM-okat. És mennek együtt szépen, így meghagytam a régieket is.
Viszont soha semmi nem használt még 10-11GB-nál többet. (Az is csak úgy jön ki, hogy CP2077 + közben böngésző). 24GB-t eddig csak a Prime95-el tudtam megetetni. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #72573 üzenetére
Na mert milyen CPU, lap, és mennyi RAM van ?
Na egy ilyen V3-as konfig nekem is érne, majdenm ,lett is egy iyleenm, de az Haswell és én pont a Haswell-től akarok szabadulni. De Hobbizoli fórumtársunk majdnem rábeszélt. Majd valami "játszós" gépnek. Mármint nem úgy, hanem érted, hogy úgy játszósnak mint nekünk a 486-osok meg Athlon XP-k.Na, akkor az tényleg határeset, de lassan már ez is retro lesz.
A projectem viszont ennél régebbi lesz. Annyit segítek a kedvenc ERA-m a P4/Athlon XP ... A többi majd kiderül.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #72570 üzenetére
Én is várok még picit, de már nem akarok sokat, mert eredetileg legkésőbb jan 15-én cserélni akartam akkor lett a mostani konfig 7 éves. (már majdnem retro, nem?
)
oh, bocsánat.
Közben retro vonalon is tervezek intézkedni, de idő, pénz és energiabefektetést igényel az amire készülök. Remélem összejön, de ha mégsem, akkor majd megírom mi volt a terv, ami jelenleg 1000 helyen elbukhat még. Ráadásul bizonyos JELENLEG meglévő alkatrészek is igényelnek némi fejlesztést/mókolást a kívánt eredményhez.
Nem tudom mikor lesz belőle valami, sok minden függvénye, pláne h a fő gép cseréje most a prioritás. -
Madara-san
aktív tag
válasz
DarthSun #72486 üzenetére
Köszi mindannyiótoknak a válaszokat és a részletes kifejtést is
ezek alapján akkor úgy vélem, a Copperes gépemben lesz a legjobb helye. A fő hangkártya egy Diamond Vortex benne, talán jó kiegészítő lesz mellé a GUS PNP. Az ACE pedig mehet akkor a Socket 7 mellé.
Demo-kat, amikkel érdemes megkergetni a GUS-t, honnan tudok beszerezni? Van esetleg dedikált oldal, ahol lehet kutatni? Életemben egyszer voltam kifejezett demo scene vetítésen valamikor '15-ben talán. Jó lenne kicsit ebbe is belekóstolni.
-
MurdR
veterán
válasz
DarthSun #72535 üzenetére
[itt vannak hozzá] játékok és szoftverek, el sem tudtam képzelni, hogy milyen lehet egy egy soros kijelzőn játszani, de elég jól szemlélteti a mellékelt kis kép.
De nincs az az isten, hogy bepötyögjek valamit. Egyszer elkezdtem, majd a 3/4-edénél az enterre nyomtam véletlenül a space helyett, és kigyulladt az agyam az idegtől.Vagy ez már túlságosan retro a topichoz?
-
arn
félisten
válasz
Nalam igy vannak:
Dx4 asus sis471 classic 3.74 (socket 3)
P120 intel 430fx classic 3.74 (socket 5)
P233mmx asus 430tx guspnp (socket 7)
P3 800 asus 440bx guspnp (slot1)A 93as dx2 66ban (socket 2) csak blaster van, es a thunderbird 1400 projektet lelottem a kt133aval, felesleges volt dos ala, es ott a 3200+ (socket a).
-
alvaro
senior tag
válasz
A többségében hardvermixet használnak, többnyire még azt is elbírják, ha se az IRQ se a DMA nem működik
Hangszerfeltöltés aztán lejátszás megoldható sima portműveletekkel, időzíteni lehet az alaplapi timerrel, és máris nem kellenek
De van pár érzékeny darab.
Most hirtelen a Gateways jut eszembe, de az talán nem is a legjobb példa, meg nagyon új is. De tény, hogy nem mindenen szól, vagy nem bármilyen beállításokkal. -
gban
veterán
válasz
DarthSun #72458 üzenetére
ASUS SiS-es 478-as lap, talán prescott cerka, 2,6 körüli
FF23 hozta a lapot a procival betegen, így egyben, gyógyítottam aztán nem nagyon néztem a részleteit, csak annyi a lényeg hogy menjen.
És a driver is az XP saját MS drivere minden esetben.
De tudod hogy nálam nem a számok az érdekesek, hanem hogy hibátlan-e -
-
válasz
DarthSun #72357 üzenetére
Gondolkodtam en is asztali gepen oda, mert ugye a terepasztal alja adja magat, hogy oda fejjellefele felcsavarozz dolgokat (a vezerlopanelek, tapegysegek is mind ott vannak). Az asztal epulese kezdeten (2003-2004) volt is tobb P3-800Mhz 810-es lappal, tehat ez a resze adott volt, tapegyseg se lett volna problema, viszont a megjelenito az volt. 13-14" meretben az LCD monitorok meg dragak voltak, laptop pedig magatol ertetodoen adta magat, mivel P1, ezert evek ota parkolopalyan pihent.
-
MurdR
veterán
válasz
DarthSun #72342 üzenetére
Wow, nagyon köszönöm a fáradozásaidat! Helyzetjelentés lesz természetesen.
Remélem ez sem fog majd problémát okozni, legutoljára akkor nyúltam a config.sys-hez amikor egy sort át kellett írni benne, hogy ne win hanem dos induljon a 486-osomon, mert win alól nem indult a Transport Tycoon
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #72298 üzenetére
Sikerült az SP1 telepítés.
Nforce 3.13 driverrel és a dx 9.0b kellett, 2003-ban ez volt a csúcs.
Érdekes ez az sp1 változat, mert pl a virtual clonedrive felmegy ugyan, de használhatatlan. Szerencsére daemon-tools megoldotta. Viszont az xbox 360 kontroller drivere kerek perec leírta telepítéskor, hogy sp2 kell neki.
A lapcsere segített, most minden okés.
Így állt össze a rendszer:
Dfi nf2 lap, athlon xp 3200+, 2x1GB DDR-500 Geforce FX-5900 256MB Audigy 2ZS Platinum 2x120GB HDD Raid
A képen még 128 megás fx5900 van. -
-
válasz
DarthSun #72157 üzenetére
Jöjjön a következő versenyző :
Alapon rendben indult, majd belőttem 5x112- re és 6x95- re, ezeket viszi 6x100- on már hibázik. 0.25 mikronos proci, az 550MHz- el határon lehet, 570 még megy neki. A legjobb teljesítményt az 5x112 adta.
Eredmények
5.5x100 (default) - 3DM99 : 3088 3DM2001 : 2806
5x112 - 3DM99 : 3325 3DM2001 : 3031
Az 5x112- es eredményekről mentettem képeket :Lemérem ezen órajeleken az összes tesztlépést, majd beállítom a 300-400MHz körüli frekiket 66 és 100 FSB- vel is - hasonlítás a P1MMX- hez (persze majd, ha az is le lesz mérve).
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #72187 üzenetére
Van 6. variáns is, hogy eszi, de csak válogatva, hogy csak 1 oldalas modul, meg csak akkor, ha hátratett kézzel varázsigéket is mormolsz neki. A 486-os ebből a szempontból egy átmeneti generáció volt, és csillagok együttállása kell, hogy RAM-ügyileg valami menjen benne. Ezért 1 darab modullal nem is érdemes próbálkozni, a minimum, hogy random 486-os lapnál egész RAM gyűjteménye legyen az embernek, hogy kombóban végigpróbálhatja őket. Nem csak EDO RAM-ra vonatkozik természetesen, nem csak az EDO-nak a specialitása.
A SiS-t meg nem is kell senkinek bemutatni, a legszutyokabb chipeket gyártották anno, nem csak chipsetben, de videókártyában meg mindenben, jó ótvar driverekkel meg minden. Messzire menekültem, mikor láttam, hogy valamira rá van írva. Akkoriban is csak az vett ilyet, akire olcsón rásózták.
-
KROK640
nagyúr
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #72202 üzenetére
Én is lusta vagyok, nem érdekelt/nem követtem + bizalmatlan ezzel kapcsolatban, de mondom stailitásteszt közben küldték a megtérülés kalkulátor linket. Beállítottam, hogy 45Ft/kW áram költség és a GPU típusát és rácsodálkoztam.
Most is megnéztem: [link]
1db GTX 1080 726Ft/nap, 1db 3080 1728Ft/nap.
GTX 970 -76Ft/napNem kell érteni a klienshez:
1. regisztrálsz, letöltöd
2. van beépített benchmark, megmér 11 féle algoritmust és mindegyikre profitábilitást számol, érdemes letiltani azokat, amik gyengébbek (időben változhat melyik algoritmust éri meg használni az árfolyam és többi bányász függvényében)
3. megy magától, gyűlik a pénz az e-valleteden
4. lehet finomhangolni a GPU-t. RAM OC és GPU undervolt jött be nekem.
5. innen már én sem mentem tovább.a pár dolcsi, amit megtermeltem 3 éve, 90 nap után nullázták. (jogosan, benne van az ÁSZF-ben, hogy meddig görgetik a maradványokat. XX dolcsi fölött lehet/éri meg konvertálni és átutalni, le van írva valahol, 3 éve elolvastam, de mondom akkor is hagytam a fenébe. Akkor még napi 200Ft-t termelt a GTX 970, 100Ft árammal. MOST sokkal kedvezőbb a helyzet.)
Nem akarok én erre senkit rábeszélni, én se csinálom! Csak jeleztem, hogy most olyan magas a BTC árfolyam, hogy megéri. Ha felére megy az árfolyam, még akkor akkor is profitábilis marad! Nem csodálom, hogy sokan ráugrottak.
#72204 envagyok:
Nekem hasonló helyzetben legutóbb a Chipset driver és/vagy Ati driver csere segített. Én is sokat szívtam, mire meglett a stabil 200(400)MHz FSB Bartonnal NForce2 lapban. Stabilnak tűnt, csak a 3DMark + game crashelt.Táp / RAM / LAP / CPU csere nem segített...
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #72192 üzenetére
Minap VRAM és GPU stabilitástesztet kerestem...
Aztán bányász proginál lyukadtam ki.
Az ETH bányászása 75-80% kihasználja a memórisávszélt és szerintem valamiféle ellenőrzéis is van benne.
(Benchmarkok, CP2077 olyan 29-30% sávszélt használ 1080p Ultra beállításokkal.)Láttam, hogy "bechmarkolja is magát" minden számítás végén, a 24MH/s értéket össze tudtam vetni pl. a jobb fajta, bányászásra optimalizált beállítású 3080-ak 100MH/s körüli értékével.
Nekem félgőzön (100-120W TDP-vel) tudja ezt 24MH/s-t a GTX 1080.
Közben jött az email a bányászós kliens újraregisztráció után.
-Üdv újra a csapatban stb.
...
-Rentábilitás kalkuláció
Na ezt megnéztem. Némelyik algoritmussal napi 2 dollárt is megtermel a klasszikus GTX 1080 is, közben meg elfogy kb. 3kWh áram. Vagy kevesebb, mert alulfeszelni még nem is próbáltam, de a GTX 970-es tapasztalatok alapján biztosan lehetne ezt is.
Próbából bányésztam 3 órát és tényleg 2 dolcsi fölött prognosztizűlta a napi eredményt...
Aztán inkább abbahagytam:
1. OK napi 6-700Ft, havonta 18-20 rugó. Ebből lejön havi 3600Ft villanyszámla. Ki tudja meddig, mire összejön egy látható átutalható összeg, beesik a negyedére, vagy még feljebb megy?
2. konverziónál, kiutalásnál nyerészkedik az evallet cég
3. bank is konvertál, aztán jövedelemadó stb.
4. öreg már a kártyám, rég lejárt a 3 éves gari, nincs másik helyette, jó esetben csak a hűtő kopik, de ha behal, akkor instant 100rugót buktam. Az is igaz, hogy csak fele terhelés éri, mint gaming alatt!Talán a bitcoin árfolyam vagy nem tudom mi, tehet róla, de rentábilis lett újra a bányászat,
Hallomás alapján többen vannak úgy, hogy felárral is de megvették a 3080-at. Játék után hulladékidőben bányásznak vele. Megtermel 4x annyit, mint a 1080 és az már havi szinten látható összeg, rezsit kitermeli, fűtést is csökkenti.
A kisebb kártyák ára is felment, egyszerűen nincs értelmes áron jó választás, amire lehetne váltani. -
törölt tag
válasz
DarthSun #72184 üzenetére
Attól egyedi
Kicsit off, de retro...
Jópár évvel ezelőtt került hozzám egy Amiga 500 számítógép. Tele volt kapcsolókkal, mindenféle hekkeléssel az alaplapon. Valami német emberé lehetett, kiindulva a feliratok nyelvezetéből a kapcsolók alatt. Volt itt memória váltó, külső floppy df0-df1 váltó, hard reset, stb. Többé-kevésbé működtek is, némelyik már komponens már nem volt benne. Retro kedvelő ismerősök rögtön megjegyezték, hogy lehetett ennyire tönkretenni a gépet és a burkolatot ezekkel a hekkelésekkel. Én másképp láttam. Valaki igazán szerethette, használta és kihasználta a gép minden lehetőségét. Minden módosításnak oka volt. Szóval nekem sincs ellenemre a "sufnituning".
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #72124 üzenetére
Hát az biztos, hogy nekem a PC-s időszak első kb 3 éve nem arról szólt, hogy nyugodtan használom a gépet, hanem folyamatosan versenyt futottam a fejlődéssel, és a vékony pénztárcámmal, na meg a gyatra minőséggel.
nem nehéz visszaemlékeznem, egyrészt akkoriban ezek a gépek mérföldkövek voltak az életemben, másrészt más családi / egyéni eseményekhez tudom kötni.- Nekem is volt olyan, hogy kinyírtam RAMot, igaz az már később egy Abit BD7 beta volt, és egy 128-as DDR1-es modul, mentségemre legyen mondva, hogy a sajátom volt, és nagy sietségben és izgatottságban történt.
- a winyó hibára viszonylag hamar rájöttem, de sajnos a bolt ahonnan vettem a gépet (és már adott új lapot, meg elvett egy hibás RAMot) hallani sem nagyon akart róla, ezért rendszerint scandisk futtatás / formázás volt a "hiba javítása" nekik. Rendszeres adatvesztéseim voltak, nem csoda, hogy vagyonokat kezdtem el költeni CD-re kiiratásával a winyómnak mielőtt visszakerült bármiért is a gép garanciába.
- A soronként kirajzolás egyébként főleg 32MB RAMmal volt gyakori, ott láttam is, hogy kevés lesz ennyi RAM, nem véletlenül lett 2000 tavaszán 96MB (32 + 64MB új ) RAM a gépembe.
- ezek olcsó filléres tápok voltak, plusz szerintem a házban az elektromos rendszer sem volt már az igazi, de tény, 3-6 havonta tápot is kellett cserélni. persze vékonypénztárácás diákként, pláne h a teljesítményen sem lökött semmit, a legolcsóbbat kerestem mindig. Néha olyan hulladékokat vettem, amiket mam ár csak kesztyűvel fognék meg, hogy messzebb tegyem a gépem közeléből.
Hát a gépem mellett előbb utóbb szakemberré avanzsáltam magam, aztán ahogy kezdtem kettőnél többet látni, mentem (eleinte csak tapasztalat szerzés miatt) más gépeket is megjavítani, sokat olvastam a témában (pc újságok, 1-2 könyv), és egyszercsak azt vettem észre, hogy sokkal többet tudok az átlag embertől, és mindig engem hívnak, én meg hamar meg is találom a hiba forrást. Eléggé belemásztam ebbe.
Egyébként akkoriban (főképp az osztályban) három féle ember létezett :
1. A koca gépes aki nemrég vett gépet : ezek általában az enyémnél jobb gépek voltak, nagyon olcsó alkatrészekből (főképp az osztály lányai és első gépük, vagy 1-2 menő srác akik nem értettek a géphez csak vettek mert akkoriban kezdett ez terjedni) ők nemigazán használták ki, de egyfajta státusz is volt.
2. A kocka, de olcsó János kategória : ide tartoztam én is, sokaknak Matcsonic, Tomato és egyéb alaplapja volt, a legolcsóbb RAM, tápegység, HDD és egyebek körítésével, általában CPU húzási igénnyel (ide tartoztam én is), a legtöbb játékot minimumon futtatva, csúcs gépről álmodozva. Mi szinte kizárólag a gépről tudtunk egymással beszélni (tuning, mit kéne venni, ki melyik játékkal hol jár), ez töltötte ki szinte minden gondolatunkat (meg néhányunknak a nők, de eléggé kezdő szinten)
3. A módosabb osztálytársak, akik úgy ahogy értettek hozzá. Ők általában BX-es lapokkal tolták, jellemzően egész sok RAMmal (64-128, akár 256) tuningolt CPU, jobbfajta VGA. Őket irigyeltem mikor az FCPGA bejövetelekkor ők csak egyszerűen CPU-t cseréltek (pl 566-os Celeronra és feltolták 850MHZ-re) és volt egy sokszor gyorsabb rendszerük, miközben nekem alaplapot is kellett (volna) venni, meg RAMmal is lemaradtam, meg olykor még VGA-val is (az általában nem volt vészes), csak épp nekem nem volt elég pénzem ehhhez. Sokszor dolgoztam nyári szünetben azért, hogy ehhez a réteghez kerüljek. Végül 12edikre az Abit BD7-el, meg az 1700-as Celeronnal és GeF3 majd GeF3-al be is kerültem ebbe a körbe, az Athlon XP-mmel meg egyenesen az egyik legjelentősebb karakter lettem a leggyorsabb géppel. (és ugye akkor már ment a CPU számolgatás is, plusz elismert gépjavító lettem).
Később ezekből 1-2 emberrel összejártunk CPU tunning versenyekre, és ezekből lettek a komolyabb összecsapások is, mások bevonásával. (de ez már egy másik story).Érdekes, hogy akkoriban az, hogy milyen géped van otthon, eléggé státusz szimbólum is volt. (levetítve ma milyen telefonod van, milyen kocsid van)
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #72103 üzenetére
Ahogy Dartsun is mondta "mert sok akkori hardverelem kifogásolható minőségű volt,"
A 366-osomnál most végig gondoltam mennyi hiba volt az első időkben, és ma már ezt elfogadhatatlannak találnám, lássuk is a hibalistát :1. Volt egy Procomp alaplapom, ez (1999) május végétől augusztusig bírta aztán jött egy VIA Apollo Pro Plus(?) alaplap (arra emlékszem lila volt a doboza részben). Az új alaplapnak az volt a hibája, hogy sokka lassabb volt érzésre a rendszer mint a korábbbi lappal. És akkor még nem tudtam, de a 8.4nél nagyobb HDDket nem is ismerte fel.
2. a két 32MB-os modulból az egyik elszállt még aug legvége/szept legelején nem sokkal az alaplap csere után. Sosem kaptam helyette másikat, innentől jó ideig mindössze 32MB RAMmal mentem.
3. kb az új laptól kezdve a hangkártya hangja rendszeresen megakadt/beakadt, csak a restart segített rajta (később rájöttem, hogy ha mp3-at indítok az is kiakaszthatja, ha nem kap kék halált). 2000 májusában végképp elnémult, majd csak később (2001 január) a WinME segített rajta
4. A VGA nagyon érdekes képi bugokat csinált, ma már tudom, hogy S3Trio 3D/2X-nek a csapnivaló driverei és az S3 tehetett erről, '99 novemberében meglett az ASUS V3400TNT DLX, onnantól ez a probléma megszűnt
5. '99 szeptemberében kezdődött az a probléma, hogy a Windows néha magyarázat nélkül összeomlott, illetve előfordult, hogy fileok nem voltak visszaolvashatóak, különösen ha a winyó "hátuljára" voltak írva, a scandisk mindennapos vendég volt, sok-sok hibás szektorral. Végül 2.1GB+1GB arányba felosztva a második 1GB-t nem megformázva lés csak 2.1-et használva a probléma megoldódott, viszont így az amúgyis kicsi HDD még kissebb lett.
6. Álltalánosságba vett instabilitás. Sokszor sok program "hajtott végre szabálytalan műveletet". Akadtak játékok pl Dungeon Keeper 2, Starcraft, Popolous 3, de néha még a Midtown Madness és akár a streets of simcity, amik egyszercsak kiléptek Windowsba. Eleinte azt hittük valamilyen billentyű kombinációval léptetjük ki a játékot, de hamar kiderült, hogy magától dob ki minket a Windows asztalra. Ráadásul 32MB RAMmal ezt már szépen lassan is csinálta, lehetett nézni, ahogy soronként rajzolja ki az azstali hátteret meg az ikonokat. EZt hűtőcserével és később táp cserével pőróbáltam orvosolni, de a helyzet nem lett jobb. Mondjuk ekkoriban átlag 6 hónapig bírták a tápjaim.
7. Valójában egy bitang lasső rendszer volt. 2001 kora nyarán mikor a mekikben dolgoztam, az egyik kollégámnak tök olyan gépe volt mint nekem, Celeron 366MHZ, 192MB RAM, ASUS V3400TNT. Elemntem hozzá és tátott szájjal konstatáltam, hogy a gépe összehasonlíthatatlanul reszponzívabb és jobban mozog ugyanúgy sima Win98 alatt mint az enyém. Sőt, 458-on sem volt oylan fürge a rendszerem mint neki 366-on. A Red Alert 2 meg nem egy szüttyögős lasső játék volt, hanem kifejezetten pörgős. Az eltérés egyébként mindössze az alaplapban volt, neki BX-es Abit lapja volt, nekem Via Tomato.
Később mikor játéktermekbe jártam akkor máshol, más gépeken is láttam, hogy a RA2 bizony kifejezetten pörgős kis játék, nem pedig közepes gépek ellen is egész délutános meccseket nyomunk vontatott szarság mint nekem ...Na, ehhez képest itt van a mostani rendszerem a Gigabyte B85M D3H, Intel Core i3-4330, 16GB RAM, GTX950 OC, Corsair CX400 és a gépnek semmi baja sem volt, pedig nemrég múlt 7 éves!
-
quailstorm
félisten
válasz
DarthSun #72117 üzenetére
Az a kód, ami nem csinál semmit, az nem is tud lassítani, maximum foglalja a helyet mint .TEXT. De alapvetően be sem kerül már a bináris kódba.
C azért tud gyorsítani mert nem interpreteres, JIT-es, hanem közvetlenül machine code-ra fordul. Tehát egy Flash vagy Python kód C/C++-ban 100-1000x gyorsabb is tud lenni adott esetben. Más kérdés, hogy nehezebb karbantartani, nincsen annyi kész lib, és komolyabb tudást igényel lekódolni.Amúgy ezek a hackek még beágyazott világban valamennyire jelen lehetnek, de már ott is elszállóban van a teljesítmény. Assembly betétek nem lesznek céges kódban, legfeljebb okos pointer meg memóriahasználat, meg LUT.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Igen, ugyanazon a konfigon volt as WinME stabil amin a Win98 nem. Ez a 3666-osom volt, aminek egyébként elment a hangja még 1 éves korában. Egyszerűen nem szólt többé a hangkártya, win újratelepítés meg a saját drivere sem oldotta meg. Cserébe volt pár kék halál. Feltettem a WinME-t és legnagyobb meglepetésemre gyönyörűen szólt a hang.
Mai napig nem tudom mi lehetett, de onnantól a WinME nálam be volt betonozva. (később a 466-osomon is imádtam) -
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #72104 üzenetére
Nem is lenne haszna, ha olyan szinten tanulnád meg. Ezek a korai x86-os, meg C64-es demók inkább művészet, mint programozási tudomány, van bennük egy csomó gyorsító dirty hack. Ma meg már a kódokat inkább úgy írják, hogy nem a kifacsarható sebesség az érdekes, hanem a kód átláthatósága, bővíthetősége, karbantarthatósága, multiplatformos fordíthatósága, szabványossága. Ugyanis a mai modern hardver van annyira erős, hogy nem kellenek ilyen low level hackek, mint amilyenek pl. a korai Quake-ek forráskódjában volt, pl. inverz gyök függvény interpolációval közelítve, ami zseniális, de ma már holt felesleges. Ma már inkább megírják sztenderd OpenGL, Vulkan-ra, ezeket számolja a GPU, meg sztenderd API-kra építenek, és nincs trükközés mindenféle x86 only ASM hekkel, ezeket vagy a GPU-ra, vagy a CPU mikrókódra dekódoló egységére, illetve a modern fordítókra bízzák, de cserébe megy nem Windows, nem DOS OS-eken is, meg ARM-en, stb.. De ilyen korai x86-os hardveren sokat számítottak, hogy BIOS hívás helyett közvetlen memóriaeléréssel trükköztek, meg bitléptetéssel, stb., és ezzel az utolsó csepp teljesítményt is kifacsarták a gyenge és limitált hardverből, és ez gyakran elérhetővé tette, hogy az a kód is fusson folyamatosan, ami anélkül talán el sem indul volna, vagy csak abszolút diavetítésben. Cserében viszont ezek a művész legacy kódok nagyon áttekinthetetlenek, nehezen portolhatók. Tehát nem mindig az a jó, ami a legjobban szét van hackelve.
-
zotyesz66
őstag
válasz
Hát a Tomato-t divat volt utálni. Volt némi alapja, mert a PII-es Via chipes lapjaik tényleg rettenetesek voltak, de pl. az LX-es szerintem nem volt rossz, ez az említett TX98 meg kimondottan ügyes darab. Ráadásul, ha jól emlékszem a legolcsóbb lap volt a piacon. Van nekem is egy, teljesen jól megy Cyrix MII-vel és K6-2-vel is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #72087 üzenetére
Aha, így látszik, hogy Win98. Nekem a Win98SE-evl nem volt szerencsém az akkori gépen. Ugyanúgy nem volt hang és napi 3-4 kékhalál volt, mint a sima 98-on, ellenben már fogta annyira a gépet mint a WinME. így én abszolút WinME párti voltam, sőt, a Win7ig a kedvenc oprendszerem volt a WinME. (Azért az XP-t is szerettem meg egy idő múlva nyilván célszerű volt áttérni rá, de sokéig volt tartalék WinME a gépen).
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #72084 üzenetére
Attol fugg mivel mered... dos alatt jo a k6, mert a programok nagy resze az integerre epit, vagy penya elotti fpu kodot hasznal. A quakeben a k6-2 333/66 ~ pentium mmx 233.
Win alatt tobbnyire ezt az utobbit latod mar, minimalis elteres. A 100as fsb es mem es agp dobna rajta egy 20-30%ot, ha nem egy rakas sz*r lenne a chipset. V3 melle erdekessegnek jo, de win alatt majd ketszer gyorsabb 500-600mhzes katmai, mint a kortars k6-3 450
-
válasz
DarthSun #72082 üzenetére
Leméregettem, jobb lett mint amire számítottam, evvel a noname-szerű kártyával is.
Win98 alatt
Road - kis blokkoknál a HDD veszít, nagynál pedig a konverter :
Atto - kis blokkoknál az SD veszít (de kisebb különbséggel), nagynál a HDD elhúz. Melyik program mér jól
:
Sandra - nagyon jóra értékel, a CPU pedig magasabb pontot kap mint a Katmai/550
:
Hasonlítás itt : Katmai/550/konverter/32GB SD- vel.
Dos alatt
Core3.03 - az elérési idők itt sem mérhetők SD- vel, HDD- n pedig nagyobb átvitel :
Speedsys - 0.40 msec
, többi hasonló mint P-III- nál :
Hasonlítás : P-III DOS results.
Szokásos csendélet az aktuális konfigról :
Következik majd a procicsere K6-2/550- re, melyet lemérek több órajelen is (szintetikus és gamek), alacsony 2-300-333-400 körül, hogy hasonlítani lehessen, mikor éri el a 233MHz- es P1MMX teljesítményét. Aztán természetesen a default órajelen, majd pedig megnézem hogy vevő-e a tuningra.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #72082 üzenetére
Sajnálhatod, mert hatalmas időszak volt az is
Nekem a C64-ezés (meg C Plus 4) 1988-tól 1999-ig tartott full-ba, de 2001 késő tavaszáig még másodlagosan is ment retro vonalban a 366-os Celeron mellett. Kb akkor tettem el teljesen a Commodore-t mikor már a 466-osom lett.
A végefelé* már kizárólag programoztam a C64-esen. De próbáltam átállni a Visual Basicre, sőt némi szárnypróbálgatásom a Qbasicen kívül Pascalban is volt (mondjuk a C64, Qbasic és Visual basic után / mellett nagyon nem nyerte el a tetszésemet, hamar le is építettem).* 1989től kezdtem programozgatni nagyon egyszerű dolgokkal, '94-től már az időm nagyobb részét kezdte a programozás kitenni, '99 után pedig már kizárólag programozni használtam.
Mondjuk emiatt ki is maradt nekem közvetlenül itthonra a 286-486 illetve a Pentium 1 időszak. Másoknál láttam (néha irigyeltem is) volt vele némi tapasztalat, de saját sosem volt.
-
válasz
DarthSun #72045 üzenetére
Második IDE-SD példány próbája - működik ez is. ÁtGhostoltam az SS7 HDD- jét a 8GB- os MediaRange SD- re. A Ghost 2.5-3.3 MB/s- al ment, de ott nincs UDMA. Utána boot az SD- ről, rendben indult, kb annyi idő mint HDD- ről, tehát ez a kártya feltehetően tényleg lassú kis fileokkal - itt mértem nagygépben - ennél még a Maxell 4GB- os is gyorsabb. Új tapasztalat - a konverter megy HDD- vel egy csatornán, a HDD- t slave- re kell jumperelni, a konverter pedig mindíg fix master (gondolom én). Viszont a konverteren nincs ilyenkor UDMA, ha magában van semmi gond. Átteszem a HDD- t az optika mellé, és futtatok teszteket.
Ghostolás után : -
gban
veterán
válasz
DarthSun #72073 üzenetére
Nekem is most jött egy PCI 486 lap, TM-486SPS, benne egy 5x86-133, megy is vele szépen, de gondoltam csak rálesek azért hogy jól van-e jumperelve.
Ha meg nem egyben szalad el, akkor sem ártana egy manual hozzá.
De nincs sehol, csak egy másik variációjához, ahogy [link] itt is írja mindenki.
Ahhoz van aminél a lap szélére [link] merőleges a procifoglalat felhajtója, ahhoz sehol aminél [link] párhuzamos a lap szélévelHa valakinek lenne ilyen, jelezze
-
válasz
DarthSun #72074 üzenetére
Az Arduinora irt kod az ugye C/C++, a DOS-os program pedig Free Pascal lett. Kb 10 eve nem nyultam Pascalhoz, van fateromnak egy terepasztala, ott Delphiben irtam a kodot, ami vezerli a kiteroket, jelzoket az asztalon (van is ott emiatt egy AMD Athlon XP-M procival szerelt Notebook, Windows XP-vel).
Eleg kenyelmes lett igy ez egyebkent, mert a gepet majd be akarom rakni egy hazba, a hazat pedig berakni valahogy a meglevo "infrastrukturaba" a nappliban levo megjelenito korul. A Voodoo 1-es statikusan linkelt DOS-os EXE-khez pedig le kell vennem az FSB-t 66 MHz-ra (egyeb esetben fagyas van), igy ez tunt a legkenyelmesebb megoldasnak.
A terepasztalt korabban vezerlo Notebookbol egesz jo "retro" PC lehetne, mert egy 800x600-as szines TFT-vel szerelt "Thinkad 560" tipusu masina. Pentium 120MHz, 72 MB EDO RAM, ESS hangkartya, van hozza LPT-s ZIP, PCMCIA-s LAN, WIFI es MODEM es GSM MODEM is, valamint PCMCIA-s CDROM is, tarhely pedig egy 8 gigas CF kartya egy PATA 2.5" - CF adapterben.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #72032 üzenetére
Regen nalam volt blaster aztan gus majd gus + blaster. A gus onmagaban fenykoraban sem volt jol hasznalhato, az emulaciok gyengek, kellett mankozni. A livenal maradt a gus, de nem tartottam meg a blastert, hanem a live emulaciojat hasznaltam, igaz akkor az ember jatekoknal nem visszafele kacsingatott, igy ez kevesbe volt problema. A dostol vhol a winxpnel el is bucsuztam, ez volt a gus vege is.
-
lotuska
tag
válasz
DarthSun #72005 üzenetére
Megoldodott...Mukodik...Vegre! Legalabb 5x megvizsgaltam a kabeleket, hogy rendesen csatlakoznak-e... Es 6x-jara sikerult. Szerintem SATA kabel volt... De az a furcsa, hogy a windowsban es BIOS-ban is felismerte... Teljesen frusztralt vagyok, mintha nem lett volna anno s478-as gepem xp-vel
...
Koszi mindanyiotoknak a segitokeszsegeteket!
Lenne megvalami. Termeszetesen nem tudom felinstallalni a legujabb vga drivert(HD2600XT). Az AMD oldalarol szedtem le 13.4 beta, es a 13.1 de egyik sem fut vegig. Kiugrik hibauzenet nelkul es nem ismeri fel a kartyat.
Tipp? Esetleg elmagyarazna nekem valaki, hogy lehet ezekhez a kartyakhoz regebbi verzioju drivert letolteni az AMD oldalarol?
Koszi mindent!
-
-
-
flymi
addikt
válasz
DarthSun #71936 üzenetére
Minden szart leszedtem telepítés előtt. Másik, újabb gpu-z már kiírja rendesen az adatokat.
97°C-ig melegedett Furmark alatt az egyik GPU, a másik megállt 70 alatt kicsivel. Mindezt a kábé 11 fokos padláson.
Elvileg létezett 8990 azt viszont nem tudom, h forgalomba került-e. Nekem is fura.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- A Temu diktál Magyarországon, a hazai e-kereskedők fulladoznak
- World of Tanks - MMO
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- EA Sports WRC '23
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Sorozatok
- Formula-1
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- LG 48B4 - 48" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 Gen2 - i5-1135G7 I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Razer Invicta Elite kétoldalas gamer egérpad (RZ02-00860100-R3M1)
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest