Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Astra kalandok @Bevezető rész
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- N€T0X|N: VGA-im eddig - képekkel bővítve
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz
hobizoli
üzenetére
Na de az 1150 konfig megvan neki, csak a(z erős) proci hiányzik belőle. Meg esetleg némi ram bővítés, de az se drága. Ha a meglevő 2×4-et nem tudja 4×4-re bővíteni (ha a különböző modulokkal nem menne), a 2×8 is csak ~6-8e Ft.
Nekem szerencsém volt, munkahelyi gépekből kitermeltem (többek közt) 5 egyforma modult, így megvan a 4×4 és egy tartalék, érdekességképp lehet, hogy megnézem 4 különbözővel, azt is meg tudom oldani.

-
válasz
hobizoli
üzenetére
Szintén az AM2 adapterrel pakoltam fel az LCPower Cu-Al- t, de XP alatt kevés volt fix 3.4GHz- en, ment rá a torony. Win10/11 alatt jó volt, mert ott szabályoz. De majd arra is felpakolom az új Integralt, lehet hogy a fejlettebb driverekkel már szabályozni fog.
RyZenen a régebbivel is szabályoz. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Ja. Reggelire 3-4 sós kifli, 15dkg parizerrel, hagymával/uborkával.
Ebédre jöhet egy Tomyum, gulyás vagy valamilyen más leves.
Másodiknak totál változó, de ha nem eszek, akkor olyan 2 órával később négy-nyolc háromszög alakú melegszendvics, vagy pizza krémmel, sajttal, sonka/parizerrel, vagy vajasan, de akkor hagyma és uborka is kell a hús mellé. Aztán még szoktam vacsorázni, az is vátozó, mikor mit. Plusz kell a fruta (gyümölcs) meg 1-1 gyümölcsjoghurt is belefér. Ha meg megyünk valamerre szórakozni, akkor vacsora általában pizza, gyros vagy ilyesmi valahol. Olyankor általában barátnőm kajájának a fele is nekem jut, mert nem tudja megenni. De amúgy függ az időjárástól is.
Anyám mindig azt mondta, hogy fejlődő korban kell az energia
és hát igaza volt. Folyamatosan fejlődök.
Vagy ahogy én szoktam mondani : "nagy teljesítmény, nagy fogyasztás. Ferrarit sem úgy veszel, hogy azzal kezded, hogy mennyit fogyaszt?" -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Nálam leginkább a következők jöhetnek szóba :
I7 4790 lineup : E3-1285 V3 / E3-1280 V3
I7 4770 lineup : E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3Most hirtelen egyedül E3-1270 v3 -at találtam 6500 ft-ért, ami ugye 4770 szint.
A lényeg, hogy ez a meglévő setupom feljavítása lenne :
MSI Z97 Guard PRO
Core I3 4170 (3700MHZ, 3MB)
8GB DDR3 RAM (2×4GB)
NVidia ASUS GTX960 2GB
120GB OCZ Vertex 3SSD
1TB HDD
FSP Hexa 500W tápValahol van még hozzá 2×4GB DDR3, de amennyi annyi féle, lehet, hogy kap még 2×8GB-t ha nagyon jó kedvemben leszek. A VGA helyére pedig megy egy RX 570 8GB, mivel az is adott. És ezen a lapon is van M2

Értem én, hogy egy X99-es csájníz lappal, meg DDR4 ECC REGel mennyivel jobban járnék, és lenne E5-1630v4 4GHz 4C8T 3K-ért, de nem egy újabb gép beszerzése a cél, hanem egy meglévő feljavítása a lehető legolcsóbban. Mert ez egy olyan gép lesz, ami aztán megy évente vagy 10 órát, mikor épp retrozni van kedvem és időm a Win 7-el, és kb ennyi. Erre nincs is értelme többet költeni, szerencsére egy eléggé jó alap adott.
Eredetileg azért jöttem a 4th gen I7, I5, I3 példával, mert nagyon szépen mutatja, hogy a piac a csúcs és csúcsközeli CPU-knál hogy el van torzulva. BTW érdemes rálesni a E3-1286 V3 -re is, ami a maximum lenne amit visz a lap ... múltkor több helyen, 43-59 ezer között találtam .. hű bazzeg, mi? Nem éri meg a felárat, (plusz a régi másodlagos gépre amúgy sem akarok ennyit költeni).
Példának szerintem remek. -
fpeter84
senior tag
válasz
hobizoli
üzenetére
az egy dolog hogy a táp elbírta, de a 20 lábú ATX csatiban mindössze 1 lábon közlekedik a 12V, az meg ha nem kellően szoros passzos, kicsit már kilötyögősödött vagy alapból chinesium-ból készült, akkor ekkora tartós áramterhelésre faxán felizzik és összeég, összeolvad...
én annó még ATX12V csatis lappal is jártam így! nem tudom hogy az IS7 VRM-je volt e valahol beteg és konstans túláramot szipkázott, vagy semmi más nem kellett csak a 3000-es prescott áramfelvétele (asszem húztam is valamennyire), de a hétköznapi használatban egyszercsak azt vettem észre, hogy többé nem kapcsol be: a chieftec táp ATX12V csatija, meg a normál ATX csatinál is minden sárga (12V) vezeték alatt elszenesedett a csati...
-
fpeter84
senior tag
válasz
hobizoli
üzenetére
"szokták"... persze, az újabb lapokon, ahol 4P ATX12V ág is van már! ahol nincsen, ott az esetek többségében még az 5V ágat terhelték, bár úgy rémlik hogy az átmeneti időszakból találkoztam olyan SocketA lappal ahol nincsen kiegészítő csati, a VRM mosfeteken mégis 12V bemenetet találtam... szóval egészen biztosra egy multiméterrel lehet menni!
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Nekem pl most nagyon jól jön a 4 slotos lap. 2×8GB RAMom volt, aztán elég volt hozzá venni megint 2×8-at, és nem kellett egyben 32GB-t (2×16) kitokolni, és aztán meg árulgatni a 2×8-at féláron, hogy valamivel csökkentsem a veszteséget.
4×8GBval semmilyen hátrányt sme érzek, sőt, volt 2×8+2×16GB is.Mikor vettem az első 2×8GB-t még 40 felett volt, mikor a második 2×8-at vettem 30+ ezer volt. Akkor kitokolni 32GB-t igen fájdalmas lett volna, pláne, hogy kb 2× annyiba került, és utána 2×8GB-t meg az új árának a feléért ha eltudtam volna adni.
A végén az Athlon XP-m már 2×512+1024MBval ment, 2669-re húzva ami 82%-os OC volt. Semmi baja nem volt.
Az Athlon XPnél már régóta godolkodok egy 120-as SSD-n szerintem az bőven elég is lenne neki, és frutti árban van. Bocsánat... egy jó adag fruta már drágább is, amilyen rohadt drágák manapság a gyümölcsök.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Az első sima XP alatt 1GB RAM kb mindenre is elég. Egy PII-PIII kategóriás gépnek főleg. Ottami ennyi RAMból ténylegesen profitál, esetleg kevés lenne, az már dolgok miatt sem fog elindulni.
Sokaknak még a korai Athlon XP-s korszakban (pedig az már ezután volt valamivel) is csak 256MB RAMjuk volt, az 512 WOW volt. Főleg SD RAMos gépeben.
Emlékszem mikor '99/2000 körül kijött az Ultima IX és 512MB RAM volt neki az ajánlott, a 64MB minimum mellé. A földön kerestük az állunkat, mert 64MB RAM még csak akadt is, de 512 sehol senkinél, még 256 is csupán két isminek volt, de még a 128MB-ra is mindenki felkapta a fejét.2004-ben az 1GB rengeteg volt, nekem akkor 640MB RAMom volt, ami bőven brutál WOW kategória volt, az ismerősi körben még 512 se nagyon volt ...
-
ata99
tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Bocsi, de miért kell mindig az "akkoriban"-t kiindulási alapként venni minden esetben? Nálunk 2008-ig 2 gép futott, mert ugye a fiamé az a szent grál volt, amihez mi nem nyúlhattunk, de miután a lányom kimaradt oviból és suliba ment, akkor már Ő is kért egy sajátot. Igy hát le lett porolva a P3-as és azt próbáltam meg kimaxolni úgy, hogy még használható legyen. Jó is volt neki mindaddig, amig nem akart Win7-et, mert a barátnőinek is az volt.
-
czundermák
aktív tag
válasz
hobizoli
üzenetére
KG7 Raid-en még nem volt SATA. AMD 760-as lap, ez volt az első asztali DDR-es chipset annó, még a Thunderbird korszakban. Szívesen kihasznámnám a Raid funkciót rajta, de még kesnem kell mellé két relatív egyforma HDD-t. Kapacitásban csak 40 GB felettiekből van két egyforma méretű, ekkorát már nem szeretnék bele rakni.
További érdekesség volt nekem az is, hogy a post képernyőn kiírja, ha rossz sorrendben töltöm fel a ram slotokat. Visszafelé kell haladni benne, 4-3-2-1 sorrendben.
Nem voltak 266 MHz-es DDR ramjaim, szerencsére nagyon gyorsan találtam bele két tök egyformát.A biosa sem épp szokványos, korszakhoz képest sok időzítést enged benne variálni, a Soft menü III funkciók megléte mellett.
-
envagyok
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Fene tudja, én akkoriban külföldi oldalakat olvasgatva mindenhol azt láttam, hogy a 440bx-hez képest hátrányként hozták fel a 815 chipset 512m limitjét.
Egyébként volt időszak, mikor lementek a ram árak valamikor az ezredforduló idején, aki megtehette betárazott belőle.@arn
2003-ban szerintem 512 mega elég kevés volt.
Én 1GB-ra emlékszem, amit nem sokkal később 2GB-ra bővítettem. -
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
En epp ezt tettem
txben a 2x8m edot csereltem pc66 32m ramra, aztan megvettem a parjat (1998). Ezzel a 64m pc66 sdvel koltoztem a c300@450re, es talan vmikor 99 vegen csereltem 128m ramra. Az mar tuti pc100 vagy vmi ilyesmi volt, 2000 kozepen mar 256m sd ment bele. Ami akkor rohadt sok ramnak szamitott. -
envagyok
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
"akkoriban 512MB is qrva soknak szamitott, azt meg akar 1db SDR PC133-s modul is kiadja...
abbol 2 modul is 1GB lenne mar"Én úgy tudom, hogy 512-es modul nincs BX-hez.
Sőt 256 megásból is csak a bxready (2 oldalas?) megy.
Így max 1GB lehet a 4 foglalatos lapokban is.
A 4 ram foglalat amolyan fixáció is nálam, mert több mint három
A 815-ösnél probléma volt az 512MB memória korlát, mert az elvileg nem felsőkategóriás chipset volt, hanem az rdramot megfizetni nem tudó/akaró embereknek lett kitalálva.
Én legalábbis úgy látom, hogy 97-ben az LX, 98-ban a BX, 99-ben a 820-as, 2000-ben a P4 s423 volt beállítva csúcsnak.
Aztán más kérdés, hogy mi mennyire volt csúcs 99-2001 között.
Ez intelnél elég tévelygős 2 év volt, meg a p4-es téveszme megalapozása
-
ata99
tag
válasz
hobizoli
üzenetére
tobb modul az mindig csak szopas volt
foleg ha nem egy gyartos chip-kSokszor igy van, de nem mindig törvényszerű. Az 1,3-as cerka mellett az Abit ST6-osban rengeteg memória megfordult, néha más frekvenciáúak meg más időzitésűek és sosem volt gond. Csak az a fránya 512 MB volt a korlát. Később egy Asus M3N HD/HDMI lapban is volt úgy, hogy volt 4 különböző modul és simán megette őket úgy, hogy egy Athlon II 240-es ment mellettük 3,7 GHZ-en. Akkoriban nem értettem, hogy miért panaszkodnak páran a nem kompatibilis ramokra...
a 166-os SDRAM-okat sajnos anno elajándékoztam, most 142-eseim vannak...Apropó Abit KT7A. Fontos a csipszetre az a ventilátor? Nem lenne gond, ha lecserélném egy passzivra. Mert azon a lapon ami itt van mellettem bizony már eléggé ki van szegény.
-
czundermák
aktív tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Nem tudom miért fontos, ezek feltételei voltak envagyok által tűzött kritériumoknak. Nem jelenti feltétlenül azt, hogy 1 GB-ig el kell menni 4 foglalattal, 64 megás modulokkal is ki lehet tölteni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A frissen összerakott Thunderbird 1333+Abit KG7 Raid mellett 2x 128MB DDR van, ott sem a memória a szűk keresztmetszet, még játékok alatt sem. Valamiért memóriával erősen meg szoktuk kínálni a retró gépeket, erről igyekszem leszokni az utóbbi időben. Gyorsabb háttértár kéne, épp ez a Tbird is a lassú vinyó miatt szenved, kívánja a RAID 0-t.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Ebben igazad van, meg az I7 mellé is jobban passzolna, csakhogy, azonban, ám, de : Van egy RX 570 8GB-os VGAm, dobozzal és mindenével itthon. Mondhatni, adott. A GTX960 2GB-hoz képest nagy előrelépés lesz. Ugyanakkor az RX 580-ak 25 ezer felett, az egyetlen RX590 pedig 37500-ért kelleti magát az aprón.
Ígyis ha megnézem a CPU (Xeon) 6-8 ezer + posta lesz, a 16GB RAM megint egy 10-es, és még ehhez 25-40 ezerért VGA? Kicsit sok lesz már egy yolyan géphez ami évente max pár órát fog menni ...Egyébként nemrég építettünk egy budgaet gépet, GIGABYTE H510M H V2 (rev. 1.0) adott lappal, ez jött ki :
GIGABYTE H510M H V2 (rev. 1.0)
INTEL Core i3-10100F 3.60GHz LGA-1200
G.SKILL 16GB Aegis DDR4 3200MHz CL16 KIT
MSI ARMOR RX 570 8GB 256bit
CRUCIAL 500GB P3 M.2 PCIe M.2 2280 CT500P3SSD8
1TB Western Digital Blue HDD
2TB Western Digital Green HDD
BE QUIET! System Power 10 450W
AKYGA AK35BK feketeA VGA egy 20-asból megvolt, az volt a közelben. 10th gen I3 mellett is szépen elszaladgál, pedig az még jobban meg is hajtja mint egy 4th gen I7 (sőt jelenleg I3) tenné...
-
ityam
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
Én r7(vagy r9?) 270 et(2gb) iszonyatosan sokáig használtam. Amit rövid ideig egy GTX 770 váltott(4gb). Amit rövid ideig egy R9 Fury(utánzat HMB memóval). Aztán megvettem egy rx 6600 at. És ez van most is.
RX szériát nem használtam se GTX 1xxx szériát.így semmi tapasztalatot nem tudok mondani.
retrora visszatérve: rémlik hogy hallottam mindig hogy az ati nyers erőben jobb, de mégis az NV a jobb összességben. Én soha nem éreztem hogy az ati kártyáimmal rossz lóra tettem.Mint korábban írtam kevés játékkal játszottam(16x anisoval, fsaa nélkül).... -
ityam
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
A maga idejében nekem az első radeon LEm volt.(trio3d+voodoo1, majd tnt2m64 után)
Driverproblémát én nem tapasztaltam akkor bár tény hogy nem sok játékkal játszottam.
Már akkor is hallottam hogy NVt kell venni mert milyen gyorsan fejleszik a drivert. Tény és való hogy így volt. Bár a radírom ritkábban(nem havonta hanem 3-4 havonta) kapott friss drivert, de én imádtam a radírom(LE@r6 origi). Akkor jött be az FSAA mellett az Aniso is csak kevés marketinget kapott. A radírkámon 16X anisoval játszottam mindent mert minden(amivel játszottam) jól ment és gyönyörűen.radeonlemet egy gef3 ti200 váltotta anno. Az is jó volt mert hát bőven vitte a ti500 órajelét tuningban. Driverileg nem éreztem akkoriban pluszt(persze akkor sem játszottam nagyon sok játékkal/mint sose/). gef3ti200at "felbővítettem" pár napig egy gef4mx 460ra. Hát ott nem voltam elégedett, de becseréltam egy 8500 radeonra amíg tehettem kicsi ráfizetéssel. Akkoriban nagyon nagyon nagyonsok tesztet csináltam. Elégedett voltam a radi 8500 ammal. Főleg mert még akkor is Aniso filteringel játszottam.Gef3 sebessége sokkal többet romlott anisoval.Ebből adódott hogy gef4 TI kimaradt nekem és 9500np@9700PRO volt a kövi karim(ez még szerencsével egyszerű userként).Aztán kezdtem számtekboltban dolgozni és ott kiteszteltem magamnak egy 9800SE@9800PRO-t.
amire elkeztem írni hogy driverprobléma volt atinál. Én nem tapasztam a korszakában.Lehet hogy csak kevés játékot használtam....
FSAA volt akkoriban a téma. Nah az nem érdekelt sose, mert nekem nem adott plusz látványt.Aztán volt már PCIE vonalom X800XL em. majd gef 8800GS384 em. Amint 9600GSO 384re váltottam. Aztán GTX 260, GTX460, majd R7 270.
Ennyi idő alatt az a kevés játék amivel játszottam ott nekem nem volt problemem ati driverrel. -
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Az AMD windowsos driverei mind a mai napig gagyik, pl bizonyos opengl3mas gamekben a mostani kártyám azt csinálja, hogy negyed-fél másodpercenként kb 0.1 másodpercre megakad, aztán folytatódik az egész. Emiatt olyan játékok játszhatatlanok így egy 8 gigás dx12-es kártyával, amik 9500gt szintű cuccokkal tükörsimán mennek

Aztán nagyon érdekes olvasni azokat a reklámcikkeket, hogy az amd grafikus driverek mennyire jók ma már, észre se lehet venni, ha valaki amd-re vált... Ja, ha valaki divatgamer, és a közösségi médiában előemésztett influenszerek által éppen aktuálisan előmelegített wasd mozifilmekkel játszik, akkor biztos nem lehet észrevenni, a többi játékban meg 90%-os teljesítménydeficit az nvidiával szemben. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Tudod mennyiért vettem a GeForce 3-asomat? 11500ft-ért, meg 20 ezerért bedobtam a GeF2-esemet. Valószínűleg a Ti4200 se lett volna drágább, ha bedobom a GeForce3-at. Gondolkodtam is rajta, de az a helyzet, hogy GeForce 3 Ti500 128MB tulajaként nem éreztem késztetést, hogy 64MB-os Ti4200-ra cseréljek, további 10db ezres leszurkolása ellenében.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Pontosan, tuningban is jobban bírta, de az már reitka volt nagyon.
Volt GeForce 4 MX480 is (MSI biztosan) az is tulajdonképp egy 8× AGP-s 128MB-os GeForce MX460 volt minimálisan magasabb órajelekkel. Tulajdonképpen a GeForce 2 MX(400) maximálisan kimaxolása volt, 32 helyett 128MB-al, magasabb GPU és memória órajellekkel, és 8× AGPvel. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Az roppant komoly "kárdzsa" volt akkoriban, még ma is 30K felett van az ára.
Egy időben az Athlon XP-mben volt egy Soundblaster LIVE! Platinium, amit egy másik gépből hoztam el, de igazából az ASUS A7N8XE-DLX (APU) után már nem volt jelentősége. Az APU akkor ugyanezt tudta, csak a lapra integrálva ... számomra kb akkor (2006) szűnt meg a külön hangkártyák jelentősége. (manapság sok amúgy USB-s külső cucc) -
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
A linux kernelben pl alapból van fpu emulátor. Mivel az userland használja az fpu-t, a processzorban meg lehet, hogy nincs - ezzel a módszerrel megoldották, hogy az user ne vegyen észre emiatt problémákat. Max annyit, hogy egy 300 mhz-es proci gyanúsan 1 megaflopsot tud.
-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
az en hazaimban ott speaker van tobbnyre, valoszinuleg lehet ra rogziteni ventit a keretre, de nincs a szellozes megoldva rendesen, de erre anno nem is volt nagyon igeny. a p3ba mar en is raktam ahol van rendes ventihely hatul, az elsoket annyira nem eroltettem.
ez egy 96os atx, a masik a modernizalt verzioja kb 99bol.

-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
ez atnel eleg ritka dolog, de az elso atx hazakban sincs nagyon ilyen opcio, a szabvany arra epult eredetileg, hogy a tap ventije latja el ezt a feladatot, jo esetben talan egy elso ventinek van hely.
vegulis ez a 1x wattos procikhoz teljesen ok volt. a problema az athlonokkal jott, amik nem alltak meg 20-30 wattoknal sem. de akkoriban mar jobban figyeltek erre.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Én emlékszem, hogy ASUS V8200 Deluxe kiszerelésben láttam sima GeF3-at eléggé hamar, pont egy 1GHZ-es Cumi mellett

Iszonyú drágák voltak.
Nekem is csak szerencsém volt a nagyker meg a mester miatt, mert ha ez a vonal nincs, akkor valszeg sosem láttam/próbálhattam volna ilyeneket. -
envagyok
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Nem parasztvakítás.
Az más kérdés, hogy a többlet megéri a többszörös felárat, vagy nem.
Ha már szó a jött a "paraszt", gondoljuk végig józan paraszti ésszel...
Szinte kizárólag cégek vették, ahol a költségek minimalizálása, és a bevételek maximalizálása a cél.
Célterület cad/it/cgi, szóval nem hülye emberek munkaeszköze.
Ennek ellenére vették, szóval biztos megvolt az oka. -
envagyok
veterán
-
envagyok
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Nem ugyanaz a chip volt rajtuk, hanem a GL variáns, persze ez nem biztos hogy jelent valamit.
2 egyforma chip nincs.
Vannak jobban és kevésbé jobban sikerültek.
Erről itt a fórumban sokan tudnának mesélni, például ugyanazon processzorból vannak olyan példányok, amik feszültség emelés nélkül mentek 50% tuningot, és vannak, amik feszültség emeléssel se.
Mivel az FX/Quadro kártyák munkaeszköznek készültek, 100% rendelkezésre állás kell, ezért válogatott alkatrészek mentek rá, dedikált supportjuk volt, ha jól tudom készültek ecc rammal is.
Persze nekünk otthonra játszani feleslegesek voltak, de mondjuk ha cuda számolásra használtad, nem jó, ha 1 bit memória hibája miatt mondjuk hibás szám jön ki tervezéskor.
Később például csak Quadro/Titan kártyán voltak engedélyezve bizonyos számítások.
Ram is több volt darabon, mint a desktop verziókon.
Pl 8800gtx 768MB, Quadro fx5600 1.5GB
9800gx2 2x512MB, Quadro fx4700x2 2x1GB -
ata99
tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Én azóta rühelltem a Gigabytot, amikor a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy ezek képesek a reviziós változtatásokon belül kicserélni egy chipsetet. Megrendeltem netről a [rev 4.0] kiadást, és a 2.0-ást kaptam meg. Az egyiken SB710 a másikon meg SB 700. Nem is fogadták el a reklamációt, mert elvégre azt küldték amit rendeltem. A rev verziókat ők nem evidálták
-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
nw lenyegeben 2003ig ment, ami 2004 elejen megjelent, mar csak a gallatin herelt verzioja volt. p4 meg 2006ban is jelent meg.
de a lenyeg ez volt:
Intel's Core 2 Extreme X6800 didn't lose a single benchmark in our comparison; not a single one. In many cases, the $183 Core 2 Duo E6300 actually outperformed Intel's previous champ: the Pentium Extreme Edition 965. -
Fenyő
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen ez is default volt így 100x20 vagy 133x15 mindkettő 2ghz-re jön ki 2400+ esetében, lockos procinál nem is volt gond, mivel az fixen be van drótozva, de azok a lapok amik nem kezelték a high multit rendesen (tipikusan ilyen KT133-tól KT266A-ig), az ilyen nagyobb szorzós lockmentes procikkal rendre a 100-as fsb-hez tartozó szorzóval indultak el, mondjuk nem volt olyan nagyon gyakori, hogy egy kiöregedő platformba vki locmentes 2100+ fölötti procit vadásszon (de azért bele lehetett futni), inkább egy jól tuningolható steppingű (juihb volt talán) 1700+ volt a sláger.
-
Fenyő
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
Persze modern lapnál nem volt nagy kunszt, azokat már eleve arra tervezték, hogy tudja alapból kezelni a low/high állást a szorzóknál, kb a KT333 volt a választóvonal ami általában már tudta, a KT266A meg még nem, ez okozhatott is galibát pl. KT266A és szorzózár mentes 2400+ esetében, hogy az 20x-os szorzóval akart alapból indulni, de ha 133-as fsb-re volt jumperlve a lap akkor nem indult, előbb 100-asra kellett venni a lapon az fsbt, majd 15x-ösnek megfelelő átlapozott low szorzóra állítani (talán vmi 7,5x-es körül volt) és utána már mehetett vissza 133-ra az fsb, persze ha a fapad lap nem tudott szorzót állítani, akkor csak a drótozás maradt.

-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Pedig ez a csiricsáré papagáj színkombó nem csak rájuk volt jellemző akkoriban, sőt, ők már inkább az S754/C2D körül kezdték el (van Giga EP38-as lapom szép színes) de a Chaintech, az már a P3/P4 időkben is csiricsáré volt. Mondjuk akkoriban szépnek találtuk, nem kellett se RGB se semmi. Ahogy ablakos házikó sem, mert minden valamire való gamernek/kockának folyamatosan le volt véve legalább az egyik gépház oldala, és így meg pont látszott.
Ha belegondolok, akkor a 466-osom vagy házvázban (ház aminek kb minden oldala hiányzik csak egy váz) volt, vagy alaplapos dobozon. A Celeron 1700-as ATX házban, de az oldala sosem volt rajta, ahogy kb az Athlon XP-nek sem. Az Athlon XPnél a bő 6 év alatt 3 hónapot ha rajta volt a házon az oldala. A Phenom 9500 már zárt házzal kezdett de hamar megmutatta a HD3870X2, hogy célszerűbb lesz levenni az oldalát, aztán ez olyan jól sikerült, hogy a I3 4330 is végig levett ház oldallal ment (ugyanaz a ház mint a Phenomnál és még most is), és végül még a 10th gen I5 is így kezdte 2021-ben. 2023 januárban került csak fel a házra az oldala, miután az RTX 3060 12GB is belekerült és a gépet "kész"nek nyilvánítottam. Azzal jeleztem, hogy felkerült rá az oldala. A tápom csiricsáré RGBje ígyis színes mintákat rajzol a falra (amúgy tök szép) de semmi más RGB csicsa nem látszik a körbe teli házból. Ha belegondolok az elmúlt 25 évben összesen, több részletben, összesen vagy 3-4 évet ha össze tudnék szedni, amikor fent volt a házon az oldala.Abit tuningbarát jó lapokat gyártott, nagy kedvencem volt.
-
Fücsök007
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
Amíg nem lett a cégből Universial abit, addig sok kivételes vagy első lapjuk volt, később azért több középszerű lap jött tőlük ha nem a csúcskategóriát nézzük. Gyakorlatilag 975X majd Nforce 680i + X38 és végül nem hivatalosan X48-as lapok voltak jók, alatta 965P/P35/P43 nem volt egyedi. A végén azért pár dologban pl. fekete hátterű bios, meg 16GB DDR3 támogatás gyakorlatilag csak X48-Max és Rampage Extreme lapban ment stabilan, az összes többi lap 8GB-ot támogatott a gyakorlatban. Nyilván az X38 Quad GT DDR2-vel tudta a 16GB-ot de csak 800Mhz-en ami visszafogja a Quad procikat, de a portok ugyanazok ott is. Ma már nem lehetne annyi pluszt kicsikarni a procikból, de nincs is értelme, ezért a mezei felhasználó csúcslapra nem vágyik, bőven elég a középmezőny ha jó a chipset.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen, emlékszem, hogy anno a mesternél láttam olyat, hogy két 366-os Celeron dualba, 550MHZ-en, meg 256MB RAM. Nálam meg otthon akkor volt Celeron 366 meg 32MB RAM.
De a K7 platformra visszatérve, a másik jelöltem egy ketchup deszka Abit NF7 lett volna, de ASUS-t egyszerűen hamarabb találtam, és úgy voltam vele akkoriban, hogy ASUS vagy Abit. Akkor még nem sejtettem, hogy majd Phenom 9500 mellett megutálom az ASUS-t.
Akkoriban jött be az Asrock is, eleinte bottal se piszkálnám márkának indult, utána érdekes megoldásaival (azok is mindent IS megoldottak okosba) hívta fel magára a figyelmemet, és mára odajutottunk, hogy a főgépemben is Asrock van (B560M Pro4 -- mellesleg az egyik legszebb/legvagányabb kinézetű alap szerintem) meg a másikban is (Asrock Z790 PRO RS). -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen, ebből a szempontból a VIA-k jobbak voltak, az NF2 Bios/CPU buhera nélkül általában csak 12,5-13× -ig tudta a szorzót. Erre azért emlékszem ennyire mert kezdetben ez volt az oka mikor NF2 lapom lett, hogy "csak" 2700+ -on ment a CPU-m 2800+ helyett. Mondjuk ez nem volt érezhető veszteség, pláne, hogy az APU (Audio Processing Unit) levett egy csomó terhet a CPU-ról így a játékok hanggal futottak olyan gyorsan mint a VIAban hang nélkül, meg Dual Channel és ilyenek, ami miatt a kis órajel veszteség ellenére még mindig gyorsabbnak éreztem az új lappal a rendszert. Aztán idővel a szorzóra is volt okosságom, így mehetett - a már itt a topicban is unásig ismert - 16×166-on az eredetileg 11×133-as CPU.
Így lett egyébként a 2000-es évek végére (2009 elejére lett a legfullossabb) egy olyan Athlon XP-m ami szerintem az ország egyik leggyorsabb Athlonja lehetett napi használat mellett :
ASUS A7N8X-E DLX (NF2 Ultra)
1466@2669MHZ (11×133 @ 16×166)
2GB DDR RAM 400 @ 333 CL2 (Dual Channel)
NVidia 7300GT 128MB GDDR3
2×160GB HDDA nagy baj ezzel az csak az volt, hogy eddigre már azok a költségérzékenyebb vásárlók akik még 2005-ben is Athlon XP-t vettek, már addigra azok is kezdték lecserélni Athlon XP-jeit, és 2009 őszére az SSE2 hiánya nálam is nyugdíjba küldte az Atlon XP-t.
Amit sajnálok, hogy anno eladtam a 7300GT-met
(van helyette most Radeon 9800Pro mondjuk, bár nem tudom az mennyivel lassabb/gyorsabb) -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Ez mind jogos, de : Ahová ahová (mind anyagilag mind elvárásban) az 1700-2000MHZ-es Celeron (vagy 1GHZ alatti Duron, Tualatin) került ott nem ment el úgysme olyan cucc ami profitált volna a pluszból.
Persze érdekes lenne csinálni egy korabeli tesztet, akár 8-900MHZ-es Duronokkal Celeronokkal, 2400-3000MHZ-es P4ekkel bezárólag, hogy hol mi profitál az MXel szemben a Ti4200/4400/4600... De ilyenről nem tudok, ennek esetleg egy szűkített változata talán van valamelyik PC újságban. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Jogos. Mikor az XP megjelent, akkor én még javában 466-os Celeronnal toltam, és 1000-1200-as Duronról vagy hasonló Celeronról álmodoztam. De még nekem utána jött az 1700-as Celeronnal a kör, és 2003-ban (1,5 évvel az XP megjelenése után) jött az Athlon XP. Ráadásul mivel akkoriban rengeteg Athlon XP-t összeraktam, így tudom, hogy kb a köreimhez fogható átlag polgárok életébe is akkor tört be az Athlon XP. Bármennyire is jó proci volt, mondjuk 2001 végén számomra kb elérhetetlen volt. Az más kérdés, hogy akkor elvből sem választottam volna még azt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Jah tényleg rémlik, hogy valami Xeon volt.
Az olcsó Celeron mellé elég volt az MX440 is. Persze mindennek jót tett, ha a Ti4200 került inkább oda, de Celeron mellett nem volt anyni értelme. Igen, a Duronnal jobb volt, pláne, ha valamelyik Appalosha/Applebread 1200-1400-as Duron mellé került, esetleg OCzva is volt, hiszen akkor már bőven jött az a teljesímény ami Celeronnál 2GHZ fölött. Meg azért Tua Cerka mellé sem volt feltétlenül ördögtől való egy Ti4200.
#114999 Pikari : igen.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
A P4EE szerintem egy afféle "na ilyet is tudunk" demonstráció volt, de ha elkezdtek volna érte tömegesen sorbaállni a népek akkor az Intel komoly bajban lett volna. Gondolom ennek az őrült árazással (is) próbálták elejét venni.
A GF4 Ti4200 szerintem eleve magas órajelű P4 Celeronok, vagy közepes P4-ek (2400MHZ és környéke) vagy hasonló + -ozású Athlon XP-k mellé volt való. A 4400 a szar árazása miatt leginkább sehová, a 4600 meg a fölé. Az MX-ek meg értelem szerűen ezek alá, főleg Celeronok mellé. -
válasz
hobizoli
üzenetére
Akkor jó is hogy kicseréltem a 6600GT- re, most nézem hogy 2004- es, ugyanúgy mint a P4EE. Nem szoktam figyelni a dátumokat, fejből csak néha tudom, mi mikor jött ki. Persze inkább a 6800GT illene hozzá, de azt nem veszem ki a 775- ből.
AGP HD3850 van még szabadon, avval lehetne flexelni, meggondolom, mondjuk annál gond, hogy nincs Win98 driver. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Az 1700-1800 meg 2GHZ-es az sokkal gyakoribb volt, Celeronok is ezekből lettek. Aztán jött a NW magos Celeron, ahol be volt ígérve előre a 256KB L2, de sajnos semmi nem lett belőle. Viszont a NW magos 2GHZ-es Celeronok kb 100%-a ment 2660-on, és felük 3GHZ-en. Na persze mindig mindenhol Wilamette magos 2GHZ-es Cerkát kaptál.
Anno az 1700-ast cserélni akartam NW magos 2GHZ-esre, de elcsesztem mert megvették a nagykerből az összeset karácsony előtt, utána meg jött még egy szállítmány, az mind Wilamette volt megint
Úgyhogy maradtam 1700@2266MHZ-en. Megjegyzem ezzel az 1700-as Cerkám már kifejezetten tuningos darabnak számított.
De a nagy Wilamette P4-nek is szar volt a tuning potenciálja, 2100-2200MHZ körül még a jobb 2GHZ-esek is kifulladtak.#114859 hobizoli : igen, abba SD és DDR RAM is mehetett VAGY VAGY alapon, de fehérholló kategória volt, talán élőben nem is biztos, hogy láttam.
-
-
arn
félisten
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Úgy látszik, hogy szerették az amerikai autós kódnevelekt
(Chevy CAMARO, Chevy CORVETTE)
Elvileg azért jött külön a Morgan, mert az Athlon XP-knek nagyon jó lett a kihozatali arányuk, valójában olyan sok igény volt az alacsonyabb órajelű procikra, hogy még a jókat is visszabutították. Egyszerrűen piac szegmentáció miatt kellett a "kissebb". De ezt idővel megszűntették, és egyszerűen a régebbi lassan Athlon XP-k lettek a low end, a kevésbé régebbiek a mid, és az újak a high... Szerintem sosem volt olyan átlátható CPU paletta mint akkor az AMDnél. (egy rövid ideg, a Barton már picit kezdte borogatni, az A64 meg elhozta a káoszt, előbb foglalatok majd teljesítmény tekintetében is, nem csoda, hogy az egész + -ozást dobták egy idő után)#114802 Fenyő : ez nekem kínai, külön rossz számomra, hogy úgy kezdődik, hogy "Linux". De mindegy is, mert jelenleg nem tervezek az Athlon XP alatt netezni, mert nem lenne semmi értelme. Meg az a gép se arra van már.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Erről a Camaro Core-ről nem hallottam még szerintem. Mondjuk eléggé régi, de fura, hogy a tied 1300MHZ-es. Esetleg dobhatnál egy sorozatszámot, bár a nagyon régi CPU-kéval nem biztos, hogy boldogulok. -- megnéztem a képen látható Camaro Core-t a wiki cikkbe, nyilvánvalóan nem valós értékeket kapok.
Ami érdekes, hogy a wiki cikkben van alul egy Applebread fotó. A képen látható példány 1600MHZ-es azonban megy 2200MHZ-en is

-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
Akiban le tudod kovetni, ekkora kulonbseg nem volt, hogy jelentek meg az arlistaban (a ghzes procik kb harom het elteressel jelentek meg). A masik, hogy a p3at regi lapokba is bele lehetett rakni, az uj lap is olcsobb volt hozza es kiforrottabb, illetve joval kedvezobb volt a fogyasztasa. Sebessegben clocktoclock eleg hasonlok voltak, sot a thunderbirdig az athlon nem is skalazodott tul szepen.
Ettol fuggoen szerintem is a 2000 kozepe es 2001 kozepe kozott az athlon fenykora volt, de aztan a p4 szepen beerte.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Én is így emlékszem. Meg arra is, hogy a PIII-nál CuMi magon cumi volt az 1100MHZ is, ezért később Tualatinnal tudtak pl Celeront is meg nagy PIII-at is létrehozni. Celeronból 900MHZ-től már Tua volt, talán volt 1000-es Cumi Celeron még, de nem lehetet húzni már sehová.
A 900-as Tualatin Cerka meg simán ment 1100-1200MHZ-et (a jobbak sokkal többet is) és 1200-on az összes nagy Cumi PIII-at is elkente, töredék áron. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Persze, nyilván ez is baj volt, hogy a konkurencia érte el hamarabb az 1GHZ-et, a kettőt és a hármat nekik kellett előbb elérni. (és mai napig igyekeznek órajelben elöl járni)
Azért én a maga idejében láttam PIII 1000EB-t működés közben, de arra emlékszem, hogy igencsak ritka és érdekes CPU volt. De az AMD-től akkoriban meg tartottunk, 1GHZ ide vagy oda.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Tavaly előtt Lauterachban egy akkora lakásban laktam mint amekkora itthon a dolgozó szobám és a háló. Ott az egész lakás volt akkora, de el lehett benne lenni, pláne mikor tudod, hogy csak X hónap az egész.
Vannak távoli(bb) amcsi rokonaink, nézték a házunkat a 2000-es évek elején, hogy aszondja nekik a vendégház ennél kicsit nagyobb. Mutattak képet a Queens-i vityillóról, rendesen BAR a pincében, konditerem, medence, meg minden szar, három emelet, mindegyik nagyobb alapterülettel mint a mi három szintes házunk összesen. Meg k* nagy terasz, meg hátsókert, meg 4 autós garázs. Csak lestem. -
ata99
tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Azért érdekelt engemet az az 512 kB kezelése, mert kiváncsi lettem volna rá, hogy hogyan oldották meg. Mert az első 16kB rom meg a második 16 kB ram az a videoram +rendszerváltozóknak volt lekötve. A 32 kB-os ram blokkok között kapcsolgattad. A floppy miatt kellett nekik egy módositott romot használni. Nekem anno utoljára egy didaktik compakt volt floppyval. Ott már ugrott a nem használt ramok kezelése
-
válasz
hobizoli
üzenetére
ami 27byte-l tobb(!!) is, mint a 48kB 49152byte-a
Ne feledd, hogy le kellett menteni a CPU regiszterek tartalmát is, hogy jól működjön a visszatöltés után a program. Lehet még mellé csaptak 1-2 más dolgot is, de ezt csak tipp. TVC-t jobban ismerem, ott van szín és video mód regiszter amit szintén mentenék.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
160MHz-en már magabiztosan veri a P75-öt, talán a Quake-t kivéve. 200MHz-et Peltierrel tudtam elérni és válogatott procival. Ja és ezek AMD procik, a 120-as Cyrix teljesen más cucc.
szerk: 5x86-ra ezt találta a grep: [link] A 30. oldalon találjátok meg. De tudom ,hogy volt hirdetés is...
gban: Nem ment át az irónia? Tudom, hogy többször volt már szó róla.
hobizoli: Fiamról azt feltételezték, hogy fejből tudja a mesét. Bizonygattam a pedagógusnak, hogy nyugodtan adjon neki másik könyvet. Középső csoportban már olvasott a többieknek délutáni alváshoz. Jobb is volt így, mert különben unalmában randalírozott.
Fenyő: Ó rossz a terv, orosz a terv.
vrob: Darabold fel és hajrá

KROK640: Nem desktop az elsődleges, hanem a mobil. Az E mag kicsi, olcsó. Van értelme, csak nem desktopon.
-
ata99
tag
-
gban
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Nekünk meg úgy derült ki már az ovi első hetében hogy gyanús volt hogy minden gyerek őt hívja a könyvekhez ő meg megmondja hogy mi az. De letudták azzal hogy ismeri a könyveket. Csak akkor jöttek rá a trükkre amikor látták hogy nem képes oldalnál mondja hogy mi az, hanem szövegesnél
Ment be érte a feleségem, le is támadták, mintha valami hatalmas felfedezést mesélnének neki, hogy anyuka, a gyerek OLVAS!
Mondta hogy igen, és? Azt hitte valami baj van úgy jöttek…
Mondtam is, miért nem mondta hogy ír is de sajnos borzalmas a helyesírása
-
Fenyő
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
A Cyrix 5x86-osokat valóban nem nagyon lehetett tuningolni (abból volt csak 120-as, amd-ből csak 133-as), de amd 5x86-osból még nem találkoztam (50+ db-nál) olyannal ami ne vitte volna a 160-at, a 180-hoz, pláne 200-hoz viszont extra mák kellett.
Hja általánosban nálunk is volt olyan angol tanárunk Skóciából aki nem tudott magyarul, mi meg angolul
, de egyébként is jellemző volt, hogy minden évben más nyelvtanárunk volt rendszerváltás környékén (~89-90), először úgy volt oroszul fogunk tanulni, aztán menet közben változott a terv.
-
Pikari
veterán
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Azt nem is tudom, arra sztem még nem is tettem Win7- et. Régebben S939- en még használtam, aztán kikopott. Ma XP után a Win10-11- el karcolok, a közteseket már kihagyom.
Ez a teszt Zen2/Win98 alatt fog menni(és Win11 alatt), ami a vas szerint nem retró, oprendszer szerint igen - azért említettem az eretnekség jelzőt.
Látom a tervezett tesztet futtató RyZent nem említettem, amiatt kérdeztél rá a Win7 lehetőségre. De nem gond a madness vas, mert az USB3.x portok már Win98 alatt is működnek.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 7 9800X3D - Garancia
- Intel Core Ultra 5 235 14-Core (24M Cache, up to 5.00 GHz) LGA1851 OEM PROCESSZOR!
- Intel Core Ultra 7 265 20-Core (30M Cache, up to 5.30 GHz) LGA1851 OEM Processzor!
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- FÉLÁRON!!! Intel Core i3-13100 4-Core 3.4GHz LGA1700 Processzor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3555,100% Akkumulátor
- ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 16GB 512GB GTX1650 500nit UHD 1 év teljeskörű gar.
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 50QNED85T3A / QNED / 50" - 127 cm / 4K UHD / 120Hz / HDR Dolby Vision / FreeSync Premium / VRR
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

és hát igaza volt. Folyamatosan fejlődök.
txben a 2x8m edot csereltem pc66 32m ramra, aztan megvettem a parjat (1998). Ezzel a 64m pc66 sdvel koltoztem a c300@450re, es talan vmikor 99 vegen csereltem 128m ramra. Az mar tuti pc100 vagy vmi ilyesmi volt, 2000 kozepen mar 256m sd ment bele. Ami akkor rohadt sok ramnak szamitott.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

.
Úgyhogy maradtam 1700@2266MHZ-en. Megjegyzem ezzel az 1700-as Cerkám már kifejezetten tuningos darabnak számított.
DarthSun