- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Candy: Okosvilágítás konyhai módon Shelly Plus 1 relével
- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #74573 üzenetére
Második VGA-ról jut eszembe : A 9800Pro működik, bár egy Athlon XP 1500+-ban (1333MHZ) lett tesztelve. Ez a gép haveré, az az extrája, hogy rendkívül korai példány, maga a proci 1366-ig megy, 1375 már feszemeléssel megy, az 1400-ra meg sehogy sem tudtam rávenni
, de lehet h azért mert kőkorszaki chipsete van, 256MB SD(!) memória van mellette (133-as KT VIA) , meg kemény 4×(?) AGPben lett tesztelve. Játék indult vele, nem volt gond.
-
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #74459 üzenetére
Szerintem nem nagyon létezik. A tengervízzel nem is az a baj, hogy víz, hanem magas sótartalma van, és nagyon roncsol mindent, szétmar, gyorsabban korrodál. Sima folyóvízben még lehet túlélne az alaplap, CPU, bár már ott is necces lenne, de tengervíz az tuti nagyon gyorsan kinyír bármit.
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #74459 üzenetére
Szerintem létezhet...
Van kép a cuccokról esetleg?
Ha a forrasztások megmaradtak, akkor egy kis felületi korrózió nem sok vizet zavar.... Kivéve ha pl. RAM foglalat érintkezőin van vagy a CPU socketben van, mert onnan leszedni... de remélhetőleg aranyozott kontaktusok. A kártya slotokon talán segít a kártyák dugdosása... kivéve, ha már annyira oxidált, hogy az érintkező nem tud mozogni és megragad/eltörik.
Volt egy 15" CRT monitorom, ami sok évet (kb. 16-17.) töltött elfelejtve egy sufniban. Beázós tető beszakadós objektumot kell elképzelni, a földön volt. Poénból bekapcsoltam. És működött.
"OSD No input signal feliratig tesztelve".Másik példa egy Peugeot motorvezérlő. Beázott az alu háza belülről is korrodálódott, sókiválásokkal (talán fagyállóból került oda). Nem is igazán működött jól a végén, pl. a gázpedál megfordult. Alapjárat volt 5000rpm, gázadásra fulladt stb.
Hónapokkal előtte kezdődtek a furcsa tünetek.
A NYÁK és a védőfólia közé is bejutott a nedvesség, mert hiányos volt a tömítés.
Alapos tisztogatás és újra tömítés után a mai napig használatban van. -
-
-
-
törölt tag
válasz
KROK640 #74206 üzenetére
C64 mod annyit jelent, hogy C16 fekete ház van kivágva C64C alaplapnak. Minden custom chip foglalatban van, chip-ek tetején bordával. Low esr kondikkal lecserélve a régi elkók. Reset gomb, C= és JiffyDos. SidFx kártya benne egy 6581 és egy 8580 sid is. Kapcsolók kivezetve, hogy menet közben válthassak melyik szólaljon meg vagy akár szólhat mindkettő. Értelem szerűen audio kimenet is van a kártyáról. LumaFix a kép javítására. Most fog kapni egy új video panelt a régi modulátor helyére. És persze természetesen új táp kalibrálható 5V feszültség résszel. Kék diffúz led.
Nekem az igazi programozás Amiga-n indult. A szakdolgozatomat is azon írtam meg. Mivel pc-m nem volt akkoriban, a kód szintén azon készült, majd a suliban lefordítottam a kódot, debug, hibák felírva és otthon javítottam. Aztán vissza a suliba újabb build, hibák felírva és így tovább.
-
törölt tag
válasz
KROK640 #74199 üzenetére
Nincs minden a képen, mert azóta lett mégy VIC20, Enterprise 128k, ZX81 is.
És persze floppy drive-ok, mindenféle bővítők, stb.
Kölyökként Plus4-em volt csak. Egy vidéki kisvárosban a sok C64-es srác között sejtheted mennyi programhoz jutottam anno hozzá :) Alig valamihez. Unalmamban magam kezdtem el pötyögni rajta. Talán itt kezdődött az érdeklődés a programozás iránt. Aztán jött az Amiga. Már rég Pentium1-2 gépek voltak, mikor én még mindíg Amiga-n ragadtam.
Gondolom emiatt van, hogy nálam ezek jelentik a legtöbbet.
Ezen gépek nagy része hibásan került hozzám, én ráztam gatyába őket. Volt amelyikel heteket küzdöttem mire életjelet adott magáról. Hogyan válhatnék meg tőlük ezután. Megígértem magamnak, hogy többet már nem veszek, hanem ezeket tartom életben.
Amúgy nem is ezeknek a gépeknek a beszerzése volt az igazi feladat, hanem hogy mindegyikhez megfelelő bővítéseket szerezzek be. Mostanra mindegyik gép kapott valamit már. Nálam is a nagyja el van csomagolva. Igazábol ami a szekrényben van és bármikor használható C64 modded és Plus4 1-1 darab és az Amiga-k egy része. Utóbbiból azért használok többet, mert más-más konfiggal vannak és a rendszert is ehhez igazitva csinálom rajtuk.Feleségemmel nagy mázlim van, mert nem zavarja a sok gép, szereti őket.
Van, hogy leül a c64 vagy Amiga elé és játszik rajtuk. A jelenlegi helyzet előtt Árok-party-ra is rendszeresen eljött velem.
-
válasz
KROK640 #74162 üzenetére
Prociszinten úgynézki hasonló kvalitások clock to clock. A HD3850 nem egy kategória a Ti4200- al, nagyon távol vannak.
939- es gép + HD3850 :
A 3DM2001 pedig : 31486 lett. A Ti4200- at nem mértem még a 939- ben, de kb ezen pontoknak a felét képes hozni.(#74164) gban : jókora proci/chipset limit lehet itt tippre, egyelőre csak gyűjtögetem az adatokat, sok következtetést ennyiből még nehéz levonni. Valszeg a HD3850 annyi adatot szeretne bezabálni, hogy teljesen megfekteti a TuaCerkát. Az viszont már jól látszik hogy az A64 mennyivel erősebb proci, pedig az is Via- ban fut, AsusA8V (Via+Hammer), bár ott az IMC már a prociban van.
1100- ra belőtt Cerkával, ennek ellenére hasonló érzetet ad a konfig, mintha BX- el dolgoznék, pattogós, fürge az egész. Game esetén sem érezni a nagy procilimitet, szépen folynak a pixelek a Radeonról. -
törölt tag
válasz
KROK640 #74163 üzenetére
Ezt nagyon átérzem. Régen nálam is álltak főleg 386-P4 közötti cuccok. Aztan helyhiány, de legfőképpen érdeklődés hiánya miatt elosztogattam. Most van egy Tua gép összerakva és egy P1 mellette. Csak úgy félretéve mindkettő, perifériák nélkül. Dobozban P4 félgép. Valahogy nem tudok nagyon mit kezdeni velük windows feltelepítésen kívül. Játék sohasem érdekelt, főleg a szokásos Doom és barátai. Egyszer tervben volt, hogy a P1 gépre összehozom a korabeli sulis rendszeremet (Clipper, dBase, Delphi), de az is elmaradt folyton.
Nálam is csak a Commodore gépeim és főként az Amiga gépek kerülnek elő. Az előbbi játékra es SID zenékre, utóbbi főleg a rendszer folyamatos patkolására. Szeretem a Workbench/AmigaOS állítgatást. -
-
válasz
KROK640 #74156 üzenetére
Igen de látszik hogy valami fos lappal csinálták. Bár a tényen nem változtat hogy akkoriban ütősek voltak már az athlonok.
Btw nekem több döglött, hibás procim van intelből mint amd-ből. Előző cégnél kettőben is kinyírodott az IGP, gariban cserélték is. Sőt így végiggondolva amik nekem voltak hát egy darab amd-m döglött meg mert lesarkaztam.
Amúgy én már meguntam a retrózás egy részét, már annyi mindenem volt hogy nem vonz. Szó szerint hegyekben álltak a cuccok. Lomiztam sokat, simán raktam be az XT, 286, 386... és így tovább gépeket a zúzdába mert olyan rohadt sok volt. Még nagyon az elején kiszedegettem a procikat egy 10+ éve de már az sem vonz. Volt ~30db slotos p2-p3 procim, 20db s370-es, meg annyi sok szemét 478-as hogy már fel sem vettem a földről ha leesett, cipősdobozokba voltak ömlesztve. C64-ekből is volt egy szekrénnyi.De persze az álmom az hogy egy voodoo5 5500-asom legyen régebbi játékokhoz a mai gépembe. Más nagy igényem nincs retróra.
C64 (korai fekete gombos) konfigom van monitorral, kettő quickshot II turbo-val (meg egy dobozos tartaléknak) wizzard of wor-ra az részemről ki van fullozva igényeimnek megfelelően. (meg persze pár c64-es alkatrésznek)Ha nagyon kellenek ilyenek akkor ismerkedj meg valami helyi lomizóssal vagy lomtalanításkor menj ki gyűjtögetni (vidékek nyilván). Én mai napig kimegyek kuka mellé összeszedni mindenfélét, bátyám gépe egy az egyben kukából van (3 gen i3) meg nekem a szerviz monitorom 22"-os amit a helyi gyógyszertár dobott ki mert megsütötte a nap és van rajta pár cm sárga folt. Meg a gépházaim mindegyike, meg persze az összes c64 cuccom. (c64 monitor, 3 gép, joytick, rakás táp stb..) Illetve ph-n is adtam el pár ritkább hardvert amit kukából vagy selejtezésből kaptam ingyen. (dobozos GUS, plazmakijelzős noti, szerverek stb..)
Ha pénzt is szánsz rá akkor ajánlom figyelmedbe a helyi piacokat. Veszprémben van az úgynevezett "lengyel piac" ott ha hajnalban kimész akkor foghatsz pár jó dolgot párezer forintért. -
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #74155 üzenetére
Meg is találtam :
What Happens when the CPU cooler is removed? (Tom's Hardware Guide) -
Czo
addikt
válasz
KROK640 #74105 üzenetére
En az utolso DOS alatt is futo valtozatot hasznalom, az a 7.5. XP SP3-at siman tud backupolni es restoreolni. Halozatrol bootolom a DOS-t, onnan mountolok fel egy X:-nek egy Windows megosztast (valojaban linuxos Sambat) igy halozatra keszul a mentes. 20-25 eve GhostCast-val, 30-40 gepes szamitogeptermeket restoreoltunk minden egyes nap ezzel a technikaval
-
quailstorm
nagyúr
válasz
KROK640 #74069 üzenetére
Forráskúton még 2013-ban lett az utóbbi szintre felhozva egy ilyen már meg nem mondom melyik PII Celós gép. MX440-et kapott, W2K-t, meg 256MB RAM-ot. Az volt a max a családnak. RTCW még elindult rajta.
Prescott-nak még hosszabb a pipeline-ja és még könnyebben akad el a futószalag. Nem mondanám egyértelműen jobbnak. 32-biten SSE3 is ritkán kell. Athlon 64 S754 volt nekem mellette, azzal többre mentem.
2.8GHz vagy nagyobb NW vagy Prescott, alapvetően egyikkel se lehet mellé lőni S478 fronton. Ami hamarabb jön és olcsó.
Extreme Edition az túl drága szerintem ilyen játszós gépbe, felesleges, nem nyersz vele teljesítményt számottevően. -
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #73914 üzenetére
Nekem ez a 2db van most. R350-es az egyik a másik R360-as. Kedvenc retro kártyáim. Volt sok belőle. Lanpartyra mndig vettem egyet aztán elpasszoltam (nem volt idő játszani és feleslegesen zúgott/melegedett/állt volna benne a pénz) hétköznapokon és kocagémingre a passzív 9600XT is bőven jó volt. A többieknek 2003-2004 még TI4200 volt vagy FX5600. Azokra simán ráduplázott. Később a többiek 6600GT-vel nyomták. Papíron lehet erősebb, de a gyakorlatban azokat is elverte...
-
válasz
KROK640 #73900 üzenetére
A modern procikhoz én nem használtam az eleve a hűtőn levőt vagy hozzáadottat. A CM jobb, retrokhoz is ezt tettem fel. Mikor az emlékezetes esetben kiürült a CM, felhasználtam a DeepCool- hoz adottat (pici alutasakos), de nem jött be, CM jobb hőfokilag és az állaga is.
Kössz
, nemtom milyen lesz az óriás, ha nem jó, akkor sem buktam sokat, mivel a 6x3-4gr- osoknál olcsóbbra jön ki, ilyen nagy kiszerelésben. Mondjuk kisebb TDP- s retrokhoz biztos elég lesz a hőátadása.
-
válasz
KROK640 #73886 üzenetére
A legnagyobb mók a kristály cserével tuningolt 386-os + MFM vinyó páros volt.
Gépből a legtovább egy BH6 húzta. Szokásos 300A Celeronnal indult valamikor 98-ban. Aztán lett hozzá 1GHz-es P3 2000-re, végül egy Tua Celeron zárta a sort. Videokártyák a Riva 128, S3 Savage4, TNT2, Radeon 8500-ig terjedt kis kitérőkkel Gef MX és Radeon 7500 irányba is. De ez már nem igazi retró, mert már Win 2k futott rajta a végén, nem valami DOS származék alapú cucc.
-
válasz
KROK640 #73886 üzenetére
GeF3Ti200 van, ha már megateszt, nem ügy megnézni. Bár sztem a Ti4200 jobb hozzá. A 3850 pedig ellenőrzi hogy volt-e az előbbieknél videolimit. A korai AthlonXP- k már lenyomják a Tualatint, sztem azt nem is érdemes ellenőrizni, de arra is lesz lehetőség, mivel úgy tervezem, hogy a Tuák után a második 462- es konfigom következik majd, az első már fixre van építve, NV6600GT- vel.
-
válasz
KROK640 #73865 üzenetére
Biztosan, de én 166- ost nem nagyon próbáltam, van belőle pedig, majd valamikor megnézem mennyit megy, bár sok értelme nincs, mert van 233/@280/@285 példány. Celeronból meg asszem 2.4 vagy 2.6- ost(?) próbáltam ki először, arra mondtam hogy olyan mint a Trabant, pörög mint állat, de semmi erő nincs benne.
A Northwood/Prescott tetszik, azok már teljesítenek rendesen.
Ha végzek az SS7 analizálással, akkor meg valszeg nekiállok a Tua kollekciónak, hosszú mutatvány lesz, sok proci, 3 csúcslappal. Jól sikerült architektura valóban, clock to clock lemossa a P4- et.#73867 : éjszaka vagyok éberebb, ha tehetem (nem kell mennem melózni, szabi, ünnep, pihenő) éjszaka vagyok fent, és nappal alszom.
(#73869) : a retro SS7 Cyrix- nál például 2.5x100- on bootoltatva, már PR366- ot írt ki a POST. Meg 939 A64 procinál is láttam, pld itt is, 2.6GHz- en hajtva a 3800X2- őt, már 5000+ - osnak írja.
-
hege8888
aktív tag
válasz
KROK640 #73841 üzenetére
No jó reggelt!
Tegnap csak nem hagyott nyugodni ez a bootol USB-ről dolog, előkaptam csak úgy csupaszon az a KM400-as FIC AM39L lapot. És tudja!
De kb ennyi is az öröm, mert semmi proci birizgálási lehetőség, szóval egzotikum gyanánt lehet UniChorme-mal sanyargatni magunkat/ legalább van ilyen is a kollekcióba.
Szóval ha ez Barton, akkor még tán overkill is hozzá...
Legalább kipróbáltam a DOS-os HWinfot.
Ami még érdekes, hogy ebben is v6 Phoenix van, mint az NF7-esekbe, csak már 2004 július.
Szóval valahol 2004-től jöhetett elő ez a feature, hogy kezdik beépíteni az USB-boot-ot...?
Érdekes lenni kinyomozni. Szerintem még az (is) adhatott lökést a dolognak, hogy elérhetőek lettek ilyen dolgok, mint lett a Windows Preinstallation, meg a BartPE.. (de javítsatok ki, ha marhaság)
Dartsun: csak azért panaszkodtam, mert két gépem van, ami S7, és AGP is van rajta, hogy így nem tudok minden akkori VGA-t (ATI ragek, NV) gépbe rakni.. de elég is ez.. van bőven mit szüttyögni.. -
válasz
KROK640 #73840 üzenetére
Az anno szerencsés példány lehetett, nálam a tesztelésre használt 233- as megy 285- öt(3x95), viszont 280- on(2.5x112- őn) jobb eredményt hoz, a magasabb FSB jelentős előnyt ad, főleg az ilyen relatíve kisebb órajelű HardRetro prociknál szembetűnő a gyorsulás.
-
hege8888
aktív tag
válasz
KROK640 #73718 üzenetére
?
Hogy érted? Nem a procinak kell tudnia, hanem a lapnak..De itt feljebb írta pont Czo, hogy neki az Abit AN7-ese tudta. Nekem NF7es volt, arról nem rémlik, hogy anno tudta volna. De akkoriban még f0stam egy BIOS frissítést megcsinálni, szóval lehet, hogy azon múlt. Most van otthon kész konfigban kettő NF7 is, meglesem, meg a bios ver-t is..
De mókolni most ennél jobban nem fogok vele, mert érik a tetőcsere a ház egy részén, és a kincseim is ott vannak, szóval a köv másfél hónap chaos engine lesz.. -
Czo
addikt
válasz
KROK640 #73719 üzenetére
Nem kellett ehhez Windows
Marmint az awdflashval le kellett menteni a BIOS-t, egy masik szoftverrel belehelyezni a kepet majd awdflashval visszarakni. Szerintem siman Linuxon ImageMagick-vel csinaltam a kepatatalkitast. (Windosra leginkabb mint jatekra alkalmas platform tekintettem anno is es most is)
-
válasz
KROK640 #73614 üzenetére
Kényes, óvatosan kell vele bánni. Rokonságban is behalt több micro csati. Nálam nem, mert hímes tojásként bánok vele. Tablet+tartalék teló+strapa nyomógombos telón az van, mindegyik jó még. Új telómon van typeC, de gondolom az is meghibásodhat, úgyhogy arra is vigyázok. Mikor látják hogy bánok velük, csak nevetnek, minek annyira vigyázni rá...aztán mikor behal, sírnak hogy most mi van, fel sem tudják tölteni...
-
válasz
KROK640 #73599 üzenetére
Néhány (már) középretronak számító lapon volt, simán a hátlapi USB csatik mellett/alatt. Ha pld volt olyan külső vinyó házad, amin közvetlen eSATA csati is volt, akkor csatlakozhattál avval is. Elvileg ugyanúgy gyors PnP- s mint az USB, a gyakorlatban viszont 10- ből 1- szer ismerte fel a gép
A tesztállomásokra olyan külső házakat kaptunk, melyeken mind3 csati/kábel volt (USB, Firewire, eSATA), a gyakorlatban ebből az USB volt használható, a többi kb kukába való. -
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #73556 üzenetére
Mondjuk ez nem is meglepő, hozza a papírformát. Az a 10400F egész más dimenzió, mint az i3-4330. Háromszor annyi mag/szál/cache, majdnem dupla akkora memsávszél és IPC, magasabb frekik, turbo boost, stb.. Az i3-4330-at még az i3-10100 is torony magasan veri, még az utóbbi is egy i7-7700 szintje. Ha nem unigine-nel, hanem valami CPU-intenzív játékkal nézed, akkor sokkal durvább a különbség, főleg, ha nem csak az átlag fps-t nézed, hanem az 1%, 0.1% low adatokat is, ott meg a frametime tüskék hiányán mutatkozik meg igazán a procierő. Ez csak akkor nem igaz, ha annyira magas felbontásban vagy graf-beállításokon játszol, ahol már tisztán a GPU a szűk keresztmetszet.
Egyébként a 4. genes Core i-k sem rosszak még, de csak akkor, ha van legalább i5-i7-ed belőle, el lehet vele lenni, ha csak egy középszintű GPU-t hajtasz vele, és 1080p-s 60 fps-nél nincs nagyon több igényed, mint pl. ahogy nekem sincs.
-
válasz
KROK640 #73369 üzenetére
W10 trükkös fafejű OS tud lenni.
2016-os 1xxx-es Build az piszok régi, simán lehet a problémáid forrása, ennyire új hardver esetén ajánlott a legutolsó vagy azt megelőző Build használata.
4TB HDD: ha erre akarsz telepíteni, az csak UEFI/GPT módban fog sikerülni, MBR/legacy(CSM) mód esetén 2 TB az egyben támogatott maximum méret boot eszközként.
MBR formátumban a háttértár mérete szintén limitált 4 TB-nál. -
-
válasz
KROK640 #73359 üzenetére
Sztem nem tudom a választ, ill a jelenség okát, csak tippelni fogok. A Win10
. Milyen az alap build amit telepítesz ? Közben frissül-e, engedélyezted, tiltottad vagy elhalasztottad ? Hozza magával az előbbi hogy online vagy offline a telepítés közben ? Gyűjtögettem az infokat, főleg a buildváltáskor a hangkártya problémái. De volt pld fatális USB crash is, egyik frissítés bizonyos esetekben törölhette az USB eszközökben a firmware- t, eredmény - működésképtelen lett az eszköz. Tehát a pontos okát nemtom, de egy régebbi build települése újjabb hardverre, akár időzített bomba is lehet. Valamint ugyanez, ha közben online lesz, és frissül a főverzió. Néztem hogy szakaszosan frissít, tehát a régi crash- ek felbukkanhatnak közben, bár nem biztos mert lehet hogy az MS kegyelemből levette a hibás csomagokat.
Nálam is van egy gond. Más jellegű, és a gép is más alapú, nálam ugye Zen. A céges, régebbi build Enterprise- t telepítve minden jó volt. Gondoltam legyen kicsit modernebb, a főverzió frissítést engedélyeztem, egyet lépett is. Azóta az a helyzet hogy a Win10- es Zen géppel nem látom hálón a többi gépemet, az egyéb gépekről, eszközökről a Zen- est pedig igen, egyirányú lett. Mindent belőttem, megosztás, biztonság, megosztási központ, stb, bár csak egy \Share könyvtárat szoktam megosztani. Namost a hardver nemlehet, mert a Zen- es gépre telepítettem egy Win7- et is, és azt/az oda-vissza látni a hálózaton. Kérdés : az újabb retek Win10 buildbe hová a t*kömbe rejtettek még el egy +paranoiát, ami nem engedi a kimenő helyi háló kapcsolatokat, csak a bejövőt ?
-
válasz
KROK640 #73342 üzenetére
Az már elég harapós procinak néz ki. Mivel Haswell, gondolom Core ixx core lehet benne, csak az L2 kisebb. Kb félretro már.
Fene tudja, 4.4 évekig, végülis nem kicsi tuning. Főleg a feszemelés degradálhatja idővel ezeket, a freki kisebb mértékben. 22 nanos már, tehát ha nem kis területre tömörítették a magot, akkor jó a hőelvezetése. Lehet hogy csak véletlen kékhalál volt.
A 12 nanos Zen+ is állítólag amiatt jobb a 14- es sima Zen- nél, mert csökkent a csíkszélesség, de a magot ugyanakkora területre nyomták, tehát több a hőelvezető réteg. A Zen2 pedig több félvezetővel került relatíve kisebb területre, terhelésre hirtelen képes felfutni a hőtermelése. -
válasz
KROK640 #73340 üzenetére
Igen, az utóbbi is előfordult nálam is. Rövid időre alkalmaztam, néhány teszt erejéig. Pld a 9800-at is meghajtottam egyszer 418/378- ra a kedvenc SS7 rendszerben, sokat nem nyertem vele, mert a 398/351- el is a 3. helyre vagyok jó a régi versenyben.
Meg a P4- et is 4GHz- en hajtottam a tesztek alatt, de véglegesre 3.7- re állítottam. Ha 4- en stabil volt, akkor napi használatra biztosan jó a 3.7. -
válasz
KROK640 #73292 üzenetére
Eladni nem mindíg egyszerű. Ha akad is vevő, nyilván a Te döntésed hogy nyomott áron eladod vagy inkább megtartod.
Új gépet estleges meghibásodás esetén pedig, persze lehet venni bármikor (ha van lóvé), de amíg megérkezik, összerakom, konfigolom, stb, addig teló vagy tablet, ha nincs tartalék. PC- ről kényelmesebb netezni sztem, filmekről nem is beszélve (kijelző mérete).
Persze mind-mind egyéni döntés... -
válasz
KROK640 #73274 üzenetére
Megmondom őszintén nekem igényem sem lenne a 2K/4K- s kijelzőre. Nekem filmekben is bőven elegendő a FHD, bár már az FX+1060 is simán viszi a 4K- s YB videokat is, a Ryzen meg ha meglesz bele a hozzáillő video méginkább lazán vinni fogja. Jó hát FHD monitoron, tévén is látni hogy szebb-szebb, de...majd esetleg akkor veszek 4K- t, ha a meglévők tönkremennek, lehet hogy akkorra már nem is lehet FHD- t kapni majd
Tartalék gép nélkül viszont nem tudnék meglenni, bármi történhet, villámlás, túlfesz tüske is agyonvághat egy gépet. Bár ugye én meg túlzásba viszem, sok tartalék gépem van(#73276) Fred23 : az Acorp nyomta rendesen, 95-2001 között gyakran minden Acorp volt a számtechben. És olyan változatosan, mint amennyi kutyafajta létezik
(#73277) Frawly : nem számoltam pontosan, de az utóbbi időben volt vagy 30 pasztázásom, főleg retro procik, de még a Ryzenre is CM- et tettem, úgyhogy nem véletlen fogyott el a maradék 2 tubus. Szerencsére ma beszereztem kettőt, úgyhogy amíg meg nem érkeznek az ajánlottak Kínából, addig kihúzom velük.
-
válasz
KROK640 #73258 üzenetére
Azért spanomnál a zárt bulik megmaradtak.
A korábbi gépeimet nem adtam el az elmúlt évek során, átpozicionáltam őket. Napi használatra i3-7350k+Z270 a leggyengébb, garázsgép i5-7600k+Z170, melóhelyes gép 3300X+B350, 5600X+X470 a fő gép, aláírásomban. Tartalék gép 3600X+X370.
Kísérletezős továbbra is AM3+, s2011v2, s1366 és s775.
Meg van eltéve összedobott s478/s462 1-1 db - ezeket elő is kellene vennem megnézni, élnek-e még.
S370 és régebbi nem is nagyon volt.
Van vagy egy doboznyi AGP-s csoda GeForce 2 valami is. -
r0b3r
senior tag
válasz
KROK640 #73249 üzenetére
1680x1050-es monitort használtam a főgépemhez én is, kb 3 hónappal ezelőttig. Tudtommal a leggyorsabb 4. gen. procival és egy RX480 VGA-val. Viszonylag új játékokat is játszható sebességgel vitt, bekapcsolt Vsync-el, szépen halkan, a ventilátorok ugyan forogtak, de nem kapcsoltak magasabb fordulatszámra. Mostanra, hogy monitort cseréltem 2k 144Hz 1ms-re, kikapcsolt vsync-el és egy kicsit finomítva a beállításokon, a nagyobb 1440p felbontás ellenére is nyertem néhány fps-t, de a VGA ventik úgy tekernek folyamatosan, mintha fel akarnának szállni.
Szóval kevés a kártya a monitorhoz, de azért még használható. Mindössze egy játékot kellett visszavennem fullHD közepesre, minden más mehet 1440p közepes/magas beállításokon és így tartják a játszható kb 50fps-t.
Érdekes, hogy tök sok videót találni youtube-on, amiben RTX 30xx csúcskártyákat raknak 4790k mellé és jó eredményeket érnek el, szóval még sokáig én sem tervezem a platform cseréjét.Azért ha sikerülne a Z87-es lapban bootolásra bírni egy NVME ssd-t adapter segítségével, az még tetszene.
#73268 envagyok
Nálam a Noctua NT-H1 nagyon jól bevált. -
válasz
KROK640 #73265 üzenetére
Erről jut eszembe (további korlátozások), úgy emlékeztem hogy van mégegy tubus CM pasztám, aztán mégsincs. Jövö héttől már csak rendelni lehet, há' de most egy ilyen tételre fizessek szállítási díjat
.Szerencsére még holnapi átvétellel tudtam foglalni 1helyen, amúgyis más miatt is be kell mennem a városba. Lényeg hogy ilyen bakit...elfogy a paszta
-
válasz
KROK640 #73263 üzenetére
Léggel szerintem is. Maga a 180nanos technika jobban behűtve megy azért feljebb is, anno a régi versenyen megküldték fagyállóval, Ákos meg egy batár kompresszorral tolta a 9800Pro- t is, ráadásul azt az égig. Először a procit tolta 633- ra, aztán meg a 9800- at 460- ra.
462 esetén Bartonnál tapasztaltam én is, 2400- on forralva a procit még stabil, aztán 1Hz- el sem megy többet, legalábbis az én lapomban. -
válasz
KROK640 #73261 üzenetére
617- en 2.2V- al viszont atomstabil úgynézem. RAM CL2 fast, 4bank interleave, a többi feature is enableden, cache fastest, AGP- n pedig szintén minden a leggyorsabb beállításon. Feljebb téve hiába lazítok bármelyik seten, nem stabil. A 617 egy betonfalnak látszik.
Az 550- est hagytam benne, 4pass MemTestnél jár, hiba nélkül. Asszem leállítom, bedobom az SD- t, aztán Win boot. -
válasz
KROK640 #73259 üzenetére
Le merjem írni, félve de....hmm nézzük :
K6-2+/570 - 1db
K6-2+/550 - 3db
K6-2+/533 - 1db
K6-2+/500 - 3db
K6-2+/400 1.6V - 1db
K6-III+/450 - 1db
K6-III+/500 - 2db
K6-III+/400 1.6V - 1db13db, egy része
, ennyit válogattam le a plusszosokból eddig. Teljes K6 kollekció - 65db+a gépekben lévők. A 65db pld ezen a fotón látható. Itt meg néhány kép válogatás közben : [link], [link], [link].
4 féle lapban mindegyiknek 617 a vége. Az 1.6V- osok 400MHz- e ne zavarjon, azok sztem gyárilag válogatott procik, megegyeznek a 2V- os 500/550- esekkel, csak 1.6V- al bírják a 400- at. A nemrég fotózott 400/1.6V és 550/2.0V- os is tehát egyformán 617- et megy.
-
Madara-san
aktív tag
válasz
KROK640 #72769 üzenetére
Meg az MSN Messenger, Hamachi, Nero...
oké, akkor először csak felhúzom az órajelet. Régi nvidiáknál mivel "illik" ilyesmit csinálni? Rivatuner?
gban:
Szép munka. Jó kis 386-os deszka, az a be nem forrasztott socket 486DLC procit fogadna?
DarthSun: Mint mindig, nagyon szép teszt. Clock-to-clock azért majdnem elveri az MMX az AMD-t. A PII-300 már elkalapálja rendesen (lásd tesztem), egy PII-233-at megnéznék a felállásod ellen.
r0b3r: Remélem sikerül 450-es procit szerezned, az tényleg baromi ritka. A 486-hoz meg gratulálok, VLB SCSI-t én vadászom egy ideje. Ha vannak fotóid ne tartsd magadban.
-
MurdR
veterán
válasz
KROK640 #72673 üzenetére
Láttam már azt a játékot is, de akkoriban a gépemen nem futott volna, így kénytelen voltam a TTD-vel megelégedni
r0b3r:
Ezt a honosítást póbáltad hozzá?
Ezt az oldalt is nézd át. -
MurdR
veterán
válasz
KROK640 #72646 üzenetére
igen, az a Transpont Tycoon Deluxe. Ha nem ismered, próbáld ki, OpenTTD néven megtalálod neten mert nyílt forráskódú lett, rengeted mod van hozzá, mint pl vonatok, állomásépületek, újraírt grafikák stb. Magyar nyelv is van már természetesen.
72650 mohow: én a mai napig felteszem minden használatban lévő gépemre, hálistennek' az OpenTTD Macen is műkszik.
Codec: én általában a KLite Codec packet használtam, az sosem csinált galibát. De igen, emlékszem voltak olyan codec packek amik miatt nem egyszer újratelepítés volt csak a megoldás...
Bile Demon: valami hasonló volt nekem is, 128-as. Infó órákra is jól jött mert amikor az ofiszt tanultul akkor mehettek ré a doksik, nameg a zenék és elfértek. 64 Kbps-os tömörítéssel fért is rá pár zene, de mai ,,szemmel" már fizikai fájdalmat éreznék ha azt kellene hallgatnom.
-
alvaro
senior tag
válasz
KROK640 #72646 üzenetére
Hú, hogy gyűlöltem a kodek pakkokat, irtózat rendszert tönkrevágó bloatware-nek tartottam őket
Manuál raktam föl kizárólag pár szükségest, míg föl nem fedeztem olyan jóságokat, mint a Media Player Classic, amiben benne volt minden úgy, hogy nem szemetelte tele a rendszert. Utána kizárólag encode-ra tettem föl bármit, pakkot főleg soha.
Egyébként ma sem érzek semmi pozitívat, pl. nosztalgiát feléjük... -
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #72565 üzenetére
FAT16-on is megy elvileg. Gyakorlatilag is, mivel én még anno, a korai XP-s korszakban telepítettem FAT16-ra, a trükkje az, hogy a partícióját előre meg kell csinálni egy másik progival, és nem az XP telepítőjével kell, azzal már csak kiválasztani kell telepítésre a kész partíciót. Azért írom, hogy elvileg, mert ez a gyakorlatban régen hiába ment, nem kizárt, valami valami nagyobb SP-vel ezt a feature-t letiltották később. Meg azzal számolni kell, hogy a FAT16 partíciólimitje 2 GB, amin ugyan elmegy egy retró XP, de ha intenzíven használja az ember, könnyen betelhet. Tehát menni valószínű megy az XP FAT16-ra telepítve is, de szuboptimális lesz, lassabb, nem véletlen a default NTFS-telepítés, és hogy FAT32-vel használni sem ajánlott.
-
válasz
KROK640 #72576 üzenetére
Doom-szerű rajzolat a házon
.
A 1060 lehet hogy overkill ebben a rendszerben, de hasznos. YT videok pár% procihasználattal rezzenéstelenek (4K esetén is alacsony prociterhelés). Mozizáshoz tehát nem árt. Gamekből relatíve újabbak is mennek, de a poén az hogy a 1060- ason a régebbiekkel sem nagyon van kompatibilitási gond, én meg inkább azokat kedvelem, tehát amint korábban is említettem, nekem lényegében felesleges is újabb gép, azért tervezem, hogy csak úgy legyen
.
-
válasz
KROK640 #72574 üzenetére
Asus M5A97 EVO R2.0 lap
FX8320 @4GHz proci
DeepCool GAMMAXX 400 RED hűtő
4x4 GB Kingston HyperX FURY DDR3 1866MHz CL10@1984 CL11 ramok, bővítem 24- re, már megvan csak még nem cseréltem ki
Inno GTX1060 6GB GDDR5X
X-Fi ElitePro hang
Kingston A400 240GB SSD
2xToshiba P300 2TB vinyó
Asus DVDRW
ModeCom kártyaolvasó
AeroCool Strike-X ONE ház
FSP Hydro 700W táp
Win7Pro/64+Win8.1Pro/64Kép róla , az ElitePro ezen még nincs, a fotózás után került bele.
Egy kis retro teszt, az 1 szálon gyenge procival.szerk : AthlonXP lesz az a project sztem...
-
válasz
KROK640 #72572 üzenetére
Az enyém még régebbi asszem, de remekül kiszolgál az NV1060- al, sőt én megtartom az egész gépet, úgyhogy videokártya is kell (1660 vagy 1070, de azok most nagyon drágák), meg proci, többi megvan már - 650W táp, 2x8G DDR4, ház, B450 lap. Ráadásul 2011v3 vonalon is építkezni kéne, ott meg a lap hiányzik, most volt egy olcsón, de mire észrevettem jegelték.
A 7 éves határeset, 2010 környéki vagy előttit szoktam félretronak nevezni. A P4/AthlonXP vagy korábbi sztem a ténylegesen retro.
-
válasz
KROK640 #72569 üzenetére
Van, nálam több db is
, 2 vagy 3, nem is emlékszem pontosan..., de semmi probléma velük, jól müködnek, az egyik 486- hoz nemrég be is kapcsoltam egyet. A VLB konfighoz véglegesre azonban egy jobbat építettem be, 200W, valami noname
, de amúgy príma.
-
válasz
KROK640 #72563 üzenetére
Még mindíg elég rossz a piaci helyzet, én még várok, hátha...vagy még rosszabb lesz
Saját hirdetésre nem utalhatsz szakmai topikban, szabálytalan. Kicsit lazábbra vettem, nem törlöm a kicsit problémásakat, de csak óvatosan, nehogy modi belépő, vagy BANán jutalom jöjjön.
-
Frawly
veterán
válasz
KROK640 #72208 üzenetére
Szerintem jól tetted, hogy Intelt vettél. Ha most nekem kéne hirtelen venni, én is azt vennék, az legalább van mindenhol készleten, és nincs pofátlanul magasan tartva az ára. Abszolút AMD párti vagyok, de most fölösleges arra várni, hogy majd lesz készleten reális áron Ryzen. Nem lesz, a helyzet egyre romlik, ha annyira kell a gép, akkor az Intellel sem szabad várni, minél gyorsabban meg kell venni.
Videó Karcsik viszont mind drágák, még a használtan is, az a kártya, amit közel 2 éve 70 fontért vettem használtam (RX570 4GB), az most 150-ért megy, újonnan pedig 300-ért akarják vele lehúzni egyes helyeken az embereket, annyit természetesen vastagon nem ér, mert 450 fölött már használt GTX1080-at kapni, ami jóval erősebb.
#72206 Bile Demon: na, ez is jókor jön. Eleve majdnem mindenből hiány van, meg nőttek az árak, erre most majd a bányászsemmirekellők is verik fel tovább az árakat. Az nagyon fasza lesz, mert aki csak simán új gépet akar, meg gamelni, már annak sincs, vagy csak lehúzóan drágán.
-
válasz
KROK640 #72223 üzenetére
Nem bonyolult, gyártói oldal segédprogijával kreáltam meg, az X470-es Giga lapomhoz. Valszeg a lapom oldalán is fent van, de az Asrockét már használtam, és működik (a segédprogram lap és chipset független).
Én pendrivera készítettem el, előzöleg letöltött ISO fájlba adattam hozzá a progival.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- Milyen egeret válasszak?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Sorozatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Horgász topik
- Milyen autót vegyek?
- 500 milliárd dollárnyi AI-szervert gyárt le az USA-ban az NVIDIA
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7900 XT 20GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest