Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7623) Petykemano válasza S_x96x_S (#7616) üzenetére


Petykemano
veterán

Elolvastam.
Számomra két érdekes pont volt. Az egyik a hatalmas FP kapacitás, ami a GPU-k világába repíti.
Kicsit kapcsolódik ide a múltkori kérdésem, hogy mi végett kell az AVX512 (itt: "AVX1024"), amikor ott vannak a GPU-k. Érteni vélem, hogy a szoftver nem tart ott, hogy egy pcie slotba helyezett gpu esetén a fédélzeti memória korlátos és pcie-keresztül a rendszermemóriából másolni lassít. A Fugaku is hasonló elképzelés mentén készült és... tulajdonképpen a Mi300 is. Azt a kérdést akartam feltenni, hogy ha ez a probléma, hogy. Szoftver cpun fut, de a számítást vektoros egységek végzik a gpun, akkor miért nem úgy közelítik meg a kérdést, hogy egy bazinagy gpu-ba beintegrálnak egy 8 magos CCX-et, azt kész. Ez megtörtént a konzolok esetén is.
De valószínűleg hasonló történik majd a Mi300 esetén is, csak chipleteket fognak összerakni.

Egy másik gondolatom.az lett volna, hogy a 64 magos 6-7TFLOPs zen2 esetén egyszerű.szorzásokkal.el lehet jutni a Prodigy teljesítmémyéig (mármint papíron) 256bites vektor egységek helyett 1024b, 64 mag helyett 128 és kb kétszer nagyobb frekvencia.
Nyilván persze nem ennyire egyszerű, hiszen a cikkből is kiderül, hogy ezt tudni kell.etetni.

De mivel úgy tűnik Mi300 is majd ennek a kérdésnek a lefedésére érkezhet, félő, hogy a prodigy vagy papír, vagy rétegtermék maradhat. Abban esetleg látnék lehetőséget, hogy európai AI és HPC kezdeményezések erre épüljenek.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.