- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Őskoczka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #7608 üzenetére
Ez a skálázhatóság nekem leginkább ilyen jól hangzó elmélkedésnek tűnik, amit persze nyilván szükséges és hasznos teljesíteni, de ritkán kerül ténylegesen alkalmazásra - legalábbis abból a perskeptívából nézve, ahogy eddig az AMD csinálta.
Magszám skálázás szerintem nem arra vonatkozik, hogy a chiplettel lehet a magszámot skálázni. A magszám skálázása magára a chipleten belüli magszámra vonatkozik. Ilyet az amd esetén csak elvétve láttunk. Eltérő magszámú chiplet nem is volt, de a CCX-t csökkentett magszámmal be tudták építeni más monolitikus designba.
A core generation scalability nekem megint valami olyasminek tűnik, hogy az eltérő mag-architektúrákat külön-külön is ki lehet cserélni és egy félidős terméket megjelentetni vele. Ezt majd valóban meglátjuk, ha az AMD is elkezdi keverni a magtípusokat.
A node.scalability szerintem nem az, hogy eltérő részegységek különböző gyártástechnológián készülnek,.hanem hogy ugyanaz a design készülhessen más gyártástechnológián. Mondjuk az IOD az asztali processzor esetén elég ha egy prevgen nodeon készül, mobil Cpu esetén ugyanaz legyen cutting edge nodeon.
Ilyet nem láttunk az AMDnél. Pedig lehetett volna, hogy pl az IOD-t és a Zen3-at átdobják N6-ra és kiadnak egy zen3 refresht.Cache scalabilityt is csak akkor láttunk,.amikor a CCX-et bedobják egy APU-ba. Illetve valóban a 3D cache is tekinthető ennek egy fajtájának.
Ennek persze megvan a magyarázata. Az AMD chiplet megközelítésének nem csak az volt, hogy a chiplet legyen kicsi, legyen jó a hibaarány és legyen jó a válogathatóság. Hanem az is, hogy egyetlen designnal fedjenek le több piacot.
Amit én az Intel anyagból kiolvasni vélek az az, hogy ők az "egy design mindenre" elvet elvetve ezt egy új szintre emelnék és ugyanabból a chipletből célpiactól függően eltérő magszámú, magok tekintetében eltérő összeállítású, akár más és más gyártástechnológián készülő és más cache konfigurációval rendelkező chipletet készítenének.
Ennek a megközelítésnek az előnye az, hogy takarékos a tranzisztorral/gyártókapacitással. Viszont biztosan több mérnöki munka megy el arra, hogy a különféle változatokat elkészítsd és persze rendkívül pontosan tudni.kell előre, hogy melyik változatból mennyi kell.
Én egyelőre nem látok tapogatózást ebbe az irányba az AMDnél. De ez változhat, hiszen látjuk,.hogy az AMD is bővítette a designok mennyiségét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Futás, futópályák
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Nők, nőügyek (18+)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman N4 FSP 700W
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest